Motorola G8 Power

Motorola G8 Power

Kao što smo navikli u godinama koje su za nama, glavni adut G Power telefona jeste velika baterija. Ona je naravno tu i kada je G8 Power u pitanju a pogledajmo koje još adute ovaj telefon ima.

  Sadržaj

   G serija Motorola telefona nikada nije bila tu da bi izmamila uzdahe publike već se uvek nametala kao rešenje kod onih neodlučnih, koji bi dobar, pouzdan telefon koji je u svakom smislu solidan a da pri tome ne košta tako puno. Uz to, za sve one koji još uvek ne veruju brendovima novog talasa već igraju na dobro poznato ime. 
    
    
    
   Više od godinu dana je proteklo od kako smo testirali G7 seriju pa je konačno red da se upoznamo i sa G8 modelima: prvi je do nas stigao model Power koji je zahvaljujući velikoj bateriji i prethodnih godina bio najpopularniji izbor u G seriji. Pretpostavljamo da će tako biti i sada jer 5000 mAh obećava veliku, višednevnu autonomiju što i jesu pokazali rezultati našeg testa. Motorola nalepnicom na samom telefonu najavljuje 3 dana upotrebe što nije nemoguće – zavisi koji ste tip korisnika. Baterija od 5000 mAh danas međutim više nije čudo od baterije kao ranije, pa da bi nas danas neko raspametio takvim karakteristikama, verovatno bi trebalo da ubaci monstruma od jedno 6500 mAh što bi opet dovelo do impozantnih dimenzija samog telefona. Bilo kako bilo, vrlo lepo je izdržala baterija G8 Power modela naš desetočasovni test YouTube-a i pokazala preostalih 58 procenata baterije. Sa tom razlikom da je G Power telefon prethodnih godina bio jedan od retkih sa tako velikom baterijom a danas je i na tom planu konkurencija znatno brojnija pa ovakva mogućnost nije u toj meri unikatna kao pre. 
    
   Što se punjenja tiče, brzo punjenje 18W, brojka koja se nekako i definisala kao standard kada pominjemo brzo punjenje telefona. 
    
    Motorola_G8_Power_1s.jpg
    
   Ovolika baterije je uslovila i nešto gabaritniji telefon kome fali 0.4 milimetra da bi dostigao debljinu od 1 santimetra: težina je očekivana, skoro dve stotine grama, tačnije tri grama manje od toga. Dizajn, rekao bih nalik brojnim telefonima današnjice, oprobani recept a iskreno rečeno, u ovoj, nižoj srednjoj klasi telefona ne treba ni očekivati neke dizajnerske izlete jer ovde se igra na sigurno. Napred naravno, staklo, pozadi je plastika a frejm telefona čvrsto drži aluminijum serije 6000. U najezdi izduženih telefona nekako bih rekao da Moto G8 Power više sliči modelima iz prve polovine prethodne godine. Još kada telefon postavite u silikonsku oblogu koju dobijate u pakovanju,  G8 Power postaje još veći. 
    
   Treba naglasiti da ovaj telefon nema IP sertifikat zaštite ali to nije ni realno za ovu klasu: proizvođač navodi splash resistant otpornost, dakle ako ga pokvasite – ne i potopite vodom, nemate nikakvih razloga za brigu. 
    
    Motorola_G8_Power_2s.jpg
    
   Sa desne strane telefona power taster i klackalica za zvuk, naspram njih sa leve strane hibridni SIM slot. Na samom vrhu ekrana nalazi se slušalica koja je ujedno i jedan od zvučnika, drugi se standardno nalazi na donjoj strani telefona pored USB C porta što znači da G8 Power raspolaže stereo zvučnicima. Tu je i jedan od mikrofona, a drugi se nalazi na gornjoj strani telefona uz 3.5 mm priključak. 
    
   Na poleđini centralno postavljeni Motorola logo koja krije senzor otiska prsta i sistem od četiri kamere: odozgo na dole ultraširoka, glavna, makro i zum kamera koja i jeste najveće iznenađenje u ovom cenovnom razredu. 
    
   Displej je dijagonale 6.4 inča, rezolucije 1080 x 2300 piksela i u pitanju je IPS ekran: što se tiče kvaliteta  prikaza, poseduje prilično visok kontrast za jedan IPS – izmerili smo 1521:1, kao i vrlo dobru svetlinu od blizu 500 nita, tačnije oko 490 koliko je pokazao instrument. 
    
    Motorola_G8_Power_6s.jpg
    
   Nažalost, reklo bi se loša kalibracija boja utiče na to da prikaz ne bude onako dobar kakav bi realno mogao da bude. Na raspolaganju vam je 3 profila, Natural, Boosted i Saturated, od čega bi prvi trebao dati verniji, a dva druga lepši prikaz. Čini se doduše da razlika među njima i nije tako velika, a da svi imaju malo čudno podešenu gama krivu, pa boje deluju malo ispranije nego što bi sa ovakvim kontrastom mogle da budu. Ovo je verovatno moguće ispraviti i nekim softverskim ažuriranjem, a videćemo da li je tako nešto u planovima Motorole. 
    
   Uz sliku ide i zvuk – G8 Power ima stereo zvučnike koji bi trebalo da iskustvo multimedijalnog doživljaja podignu na viši nivo. Zvuk je korektan, toliko… da ne pričamo sad neke bajke o vrhunskom zvuku i pored Dolby sertifikata koji stoji uz ovaj telefon. Od većine suparnika u klasi jeste bolji i glasniji i ne treba sad tu očekivati neke nerealne stvari. Što se hardvera tiče, oldie but goldie rešenje u vidu ne tako mlađanog Snapdragon 665 čipseta: siguran sam da će najveće zamerke gledalaca otići na adresu ovog  procesora starog godinu dana ali ovaj telefon nije tu da bi se uhvatio u koštac sa ipak nešto skupljim modelima koji donose naprednije procesore nove generacije: ne može baš sve za ovu cenu, nije realno. Snapdragon 665 će itekako poslužiti manje inspirisanom korisniku koji traži solidan, dovoljno brz a opet pouzdan telefon sa velikom baterijom a nije u potrazi za telefonom koji mora da ima najbolji procesor u klasi. Jer ovaj telefon ipak ima i neke svoje druge adute koji drugi u klasi ne nude. Uz pomenuti procesor korisniku je na raspolaganju 4GB RAMa odnosno 64 GB prostora za podatke koji se može nadograditi upotrebom memorijske kartice. G8 Power inače poseduje hibridni Dual SIM slot a dalje znate, ili dve SIM kartice, ili jedna SIM i jedna memorijska. 
    
   Motorola_G8_Power_4s.jpg 
    
   Softver naravno Android 10 u svom vanila izdanju: sve same Google aplikacije. Neki vole taj elementarni izgled, neki ne. Naravno, korisnicima su i na ovom telefonu na raspolaganju unikatne Moto akcije koje su do sada već predstavljene. Kada su kamere u pitanju, Motorola je odstupila od trenda i nije napravila 1001. telefon sa senzorom od 48 ili 64MP koje viđamo u poslednje dve godine na svemu.  
    
   Iako će nekome glavni senzor od 16MP možda delovati kao korak nazad, naročito korisnicima koji se ne razumeju baš preterano u tehničke detalje, znamo naravno da sam broj megapiksela i nije toliko bitan, jer je i tih 16MP više nego dovoljno, već da performanse senzora igraju daleko veću ulogu. Uostalom i telefoni sa 48 i 64MP uglavnom prave fotografije od 12 i 16MP, zbog već poznatog Quad Beyer grupisanja piksela.  
    
   I pored toga, moramo priznati da nismo znali šta da očekujemo po pitanju kvaliteta fotografija, ali sada možemo reći da je Motorola G8 Power zapravo veoma prijatno iznenađenje u svojoj klasi.
    
   g8_sample_1s.jpg 
    
   Dnevne fotografije izgledaju odlično, veoma prirodno, sa odličnim kontrastom, realnim bojama i vrlo dobro primenjenim izoštravanjem, pa deluje kao da su slike detalnije nego na mnogim modelima sa senzorima veće rezolucije.  


   Za razliku od takvih modela kod kojih se zum uglavnom dobija kropovanjem glavnog senzora, obzirom na da tako kažemo “višak” rezolucije, Motorola je izneneđujuće, ipak pribegla pravom telefoto senzoru od 8MP koji pruža 2x optički zum i kolorit i kontrast koji su skoro identični glavnom senzoru, uz tek nešto malo niži nivo detalja. 
    
   Slično je i sa ultraširokim senzorom, takođe od 8MP, koji ima možda jedva primetno zasićenije boje, pa ukupno sve tri pomenute kamere možete koristiti kako vam odgovara u određenoj situaciji i dobiti fotografije koje neće izgledati kao da su slikane drugim telefonom. Po pitanju dnevnih performansi, G8 Power je definitivno jedan od najboljih modela koje smo probali u ovoj klasi. 
    
   g8_sample_1.jpg 
    
   Što se noćnih fotografija tiče, one mogu biti vrlo dobre, pogotovo na glavnom senzoru koji poseduje otvor blende od f/1.7 i dobro se snalazi u relativnom mraku, kako po pitanju šuma, tako i po pitanju fokusa. U pitanju je fokus putem fazne detekcije na glavnom i telefoto senzoru i fiksni na ultraširokoj kameri, koja zbog toga nekada neće izgledati baš oštro noću. 


   Čini se da se noćni mod ne snalazi baš najbolje sa jakim uličnim svetlima, jer su fotografije bile znatno bolje tamo gde ih nije bilo, sa vrlo dobrim kontrastom i bojama, pa i nivoom detalja za takve uslove snimanja. 
    
   Za razliku od fotografija, za video ne možemo reći da je na jednako visokom nivou, iz dva razloga. Jedan je video kompresija koja dovodi do gubitka kvaliteta u odnosu na ono što isti senzor daje u foto modu, a drugi stabilizacija koja ni ne postoji na glavnom sensoru. I pored toga, video je upotrebljiv i noću i danju, naročito u 4K rezoluciji, a ultraširoki senzor nudi i žiroskopsku elektronsku stabilizaciju koja radi prilično dobro.  
    
    Motorola_G8_Power_5s.jpg
    
   Pomenimo i poslednji, Macro senzor od 2MP, koji nudi mogućnost kako fotografija, tako i macro videa – nešto što ne srećemo baš često, i možemo reći da obe funkcije rade vrlo dobro. Macro fotografije su zapravo vrlo dobre i čini se sa najbližim minimalnim fokusom koji smo videli do sada, pa je moguće zaista veliko uvećanje.  Ograničavajući faktor je relativno mala rezolucija senzora, kao i njegova potreba za puno svetla, pa je prisutan određeni nivo šuma, manji u fotografijama, ali primetniji u macro videu.  
    
   No, sa ovim senzorom se svakako možete lepo zabaviti ako volite ovaj vid fotografije.  


   Kad smo kod zabave, tradicionalno jača strana Motorola telefona je kamera softver, pa su i ovde tu mogućnosti poput Google Lensa, Cinemagraph-a, Slowmotion, Timelapse i Cutout modova, pa će vam telefon olakšati pravljenje kreativnih fotografija i kratkih videa za društvene mreže. 

   Dolazimo do cene, 29.990 dinara u slobodnoj prodaji ali i sjajna ponuda kod MTS operatera – ukoliko se odlučite da kod Telekoma Srbija pazarite ovaj telefon, uz njega dobijate ni manje ni više nego Philips 32“ televizor. Siguran sam da ovakvu ponudu do sada nismo imali priliku da vidimo i ako bi se neko i zapitao zašto ovaj a ne neki drugi model u klasi – da, ima boljih telefona do 30 hiljada dinara koji bi preporučio pre Moto G8 Power modela ali ovakvoj ponudi je zaista teško, verovatno i nemoguće parirati. Ako se pitate, pa ima ali samo u MTS-u: ima i u Vipu ali tamo je u prodaji G8 model – a na poklon, isti takav televizor.
    Motorola_G8_Power_3s.jpgG8 Power nas nije raspametio ali to i nije ideja ovog telefona – realno posmatrano nije nas ni razočarao. On nije planiran da se žargonski rečeno pobije sa konkurentima, ali ima svojih nekih lepih karakteristika zbog kojih bi mogao da postane izbor onih kojima je potreban telefon sa velikom baterijom koja može da potraje do prekosutra. Dodajmo tome vrlo koizistentne kamere uključujuči i pravi telefoto senzor koji je u ovoj klasi potpuno neuobičajen, kao i stereo zvuk – dolazimo do zaključka da je Motorola sa G8 Power modelom ipak napravila nešto drugačije od stereotipne ponude u ovoj cenovnoj klasi.  
    
    
    
   Ovo apsolutno nije najbolji telefon u kategoriji kojoj pripada ali u ovom momentu – verovatno predstavlja najprivlačniju ponudu.

   Možda vam se svidi
   Dell G16 7630 (2023) test - brz i glomazan