Motorola One (Video)

Motorola One (Video)

Motorola je definitivno kompanija koja je ustanovila sopstveni vizuelni identitet. Neko bi rekao da to nije mnogo, ali svakako nije ni malo – niti je uobičajeno, u današnje vreme u kome se telefoni maltene kloniraju. Stoga nas je uređaj koji danas predstavljamo pomalo začudio i zatekao. Reč je o Motorola One, telefonu koji ćete na prvu prepoznati jer ste ga već ugledali na bezbroj mesta...

  Sadržaj

   Veoma je zanimljivo razmišljanje na temu kome zapravo konkuriše Motorola One. Sa jedne strane, Motorola ima izuzetno uspešnu i kvalitetnu G6 seriju, koja se sastoji od G6, G6 Play i G6 Plus modela, koji su na našem sajtu, ali i po celom internetu, pobrali silne lovorike i priznanja. Istovremeno, poslužili su da Motorola ustanovi svoj specifičan vizuelni identitet, što nije mala stvar u današnje vreme, tim pre što se nama taj vizuelni identitet prilično dopadao.

   Stoga, deluje pomalo čudno da Motorola izbaci telefon kao što je One, ali samo naizgled. Razlog je, po našem mišljenju, prilično jednostavan – to je sada još jedan uređaj sa izrezom na ekranu za one koji žele Motorola kvalitet i pouzdanost, ali u takvom, neki će reći i modernijem izdanju. Drugim rečima, ovaj telefon ima zadatak da privuče nove korisnike u svet Motorola telefona. Sa te strane posmatrano, sve deluje sasvim pristojno. Još kada se doda solidna hardverska osnova, postoji dosta aduta koji idu u korist Motorola One uređaja. No, krenimo redom.
   Dizajn
   Pakovanje u kome dolazi Motorola One telefon je sasvim korektno. Osim telefona, najvažnije stavke su Turbo punjač, zahvaljujući kome ćete veoma brzo dopuniti bateriju svog telefona, kao i silikonska futrola. Radi se o jednom funkcionalnom dodatku čije prisustvo uvek pozdravljamo, jer lišava korisnike dodatnog troška, ali i omogućava bezbrižno korišćenje od samog starta. Tu je još i USB-C kabl, kao i SIM iglica.

   Telefon će dolaziti u dve varijante – crnoj i beloj. Bez obzira, telefon neodoljivo podseća na…da kažemo, dizajnerski pravac koji je ustanovila kompanija sa logotipom zagrižene jabuke. Naravno, to vam se može veoma dopasti, ali može biti i obrnuto slučaj.

   Sa prednje i zadnje strane se nalazi Gorilla staklo. Verzija nije poznata, ali je svakako dovoljno da telefon ponese deklarisanu otpornost na prskanje tekućinama, ali je isto tako i natprosečno otporan na razne vrste mehaničkih oštećenja. Na zadnjoj strani u ćošku zatičemo dve kamere zajedno sa blicem smeštenim između njih, ali i skener otiska prsta na centralnoj osi, u kome je smešten Motorola logo.

   Na donjoj strani su smešteni zvučnik i USB-C port, čije prisustvo ističemo jer se ne viđa tako često u ovoj klasi. Dok se većina proizvođača i dalje odlučuje na micro-USB port, ali USB-C otvara mogućnost za brzo punjenje koje će veoma brzo dopuniti bateriju. Tako je i ovde, ali više o tome kada dođe trenutak da merimo autonomiju. Da ne zaboravimo da spomenemo 3,5-milimetarski audio konektor.

   Da li je dizajn u potpunosti uspeo? Posmatrajući prednju stranu, možemo da jasno uočimo okvire oko ekrana, veće nego što smo navikli na standardnom notch ekranu. Taj utisak potvrđuje i podatak o pokrivenosti prednje strane ekranom, koji je ispod 80% – to jest, 79,2%, da budemo potpuno precizni. Debljina je vidljiva na bokovima, ali i posebno na donjoj strani, gde je smeštena oznaka Motorola. Jednostavno, treba imati i to u vidu.

   Sve u svemu, imamo situaciju kakvu smo imali i na početku, čim smo primetili da je ovo Motorolina izvedba telefona sa izrezom u vrhu. Nema nekih naročitih iznenađenja, barem za sada. Eventualno ugrađen USB-C, ali što se dizajna i kvaliteta izrade tiče, možemo reći da je ovo standardna i prepoznatljiva Motorola upakovana u novo ruho. Da li će se istaći još nečim…recimo, hardverom?Hardverski posmatrano, Motorola One je sasvim korektan telefon. Koristi nešto stariji čipset, ali čipset sasvim solidne snage, koji se donedavno nalazio u skupljim telefonima. Kada imamo ovakvu situaciju, odmah pomislimo kakve li su posledice na energetsku efikasnost, ali verujte nam na reč unapred, nema potrebe brinuti za to. Videćete već kada budemo došli do baterije.
   motoone_cpuz_s.jpg
    
   [modul]specifikacija=9552[/modul]
    
   Motorola One koristi stari, ali veoma dobro poznati Snapdragon 625 čipset. Poređenja radi, isti čipset smo prošle godine imali u G5S Plus telefonu, čija je cena bila preko 300 evra. Snapdragon 625 se bazira na Cortex-A53 jezgrima – njih osam, ukupno. Jezgra rade na do 2 GHz, obezbeđujući sasvim pristojan nivo performansi. Takođe, Adreno 506 grafika se stara za solidno all-round iskustvo. Iako smo bili pomalo iznenađeni odabirom čipseta, moramo priznati da u praksi funkcioniše veoma, veoma dobro.
   motoone_antutu_s.jpg
   Stvari postaju još bolje imamo li u vidu ostatak konfiguracije. Naime, Motorola One stiže sa 4 GB RAM-a, što je odličan podatak, ali i 64 GB skladišta. Drugim rečima, neće vam faliti ništa ni po tim stavkama, tim pre što je skladište moguće proširiti. Telefon prima microSD memorijske kartice kapaciteta do 256 GB. Osim toga, Dual SIM slot ima odvojeno ležište za microSD karticu, tako da je moguće koristiti i nju i dve SIM kartice istovremeno.
   motoone_geekbench_s.jpg
   U praksi, sasvim je jasno da sa Snapdragon 625 imamo veoma dobro korisničko iskustvo. Tome doprinosi i operativni sistem, koji je, u skladu sa orijentacijom kompanije, baziran na čistom Androidu. Što nas dovodi do sekcije posvećene softveru, gde se pozitivni utisci nastavljaju.
   motoone_3dmark_s.jpgDo sada ste verovatno već navikli da Motorola koristi stok Android sa čistim, izvornim iskustvom. Mnogi korisnici preferiraju ovakav vid iskustva, bez obzira da li je to mišljenje formirano iz praktičnih razloga, ili je pak produkt želje da dobiju iskustvo nalik na ono što Google nudi na svojim telefonima. Kako god, pozdravljamo odluku.
   motoone_softver1_s.jpg
   No, ovde se otišli i korak dalje. Štaviše, može biti da je i to bio deo inspiracije za ime ovog telefona. Motorola One je deo Android One programa. O njemu smo već pisali i nećemo se previše ponavljati. Najvažnije jeste da će telefon dobijati redovne apdejte tokom dve godine, kao i da će biti među prvima koji će dobijati novije verzije Androida. Osim toga, tokom tri godine će se svakog meseca isporučivati redovna bezbednosna ažuriranja, tako da će korisnici uvek imati svež Android, koji je pri tome maksimalno bezbedan.

   Što se samog operativnog sistema tiče, aktuelna verzija koja je instalirana na telefonu je Android 8.1 Oreo. Za sada nema Android 9 Pie apdejta, ali se on očekuje uskoro. Nema softvera koji opterećuje hardver, pa je utisak u korišćenju veoma, veoma dobar. Ne samo da dobijate telefon i iskustvo upravo nalik na ono što je Google osmislio, već imamo situaciju da ovakva kombinacija hardvera i softvera zaista donosi odlično iskustvo u kategoriju koja se klasifikuje kao niža srednja klasa. Barem kada je cena u pitanju, jer kada je korisničko iskustvo u pitanju, ono je svakako iznad onoga što cena nagoveštava.

   Ukoliko spadate u fanove onoga što Motorola radi, verovatno ćete se setiti da su njihovi telefoni, bez obzira na prisustvo čistog Androida, ipak obogaćeni velikim brojem gestova koji pomažu u svakodnevnom korišćenju telefona. U slučaju Motorola One, taj broj gestova je sveden na minimalnu meru i ima ih svega tri.
   Prvi utisci: Android 9 Pie
   Pomalo smo razočarani, jer upravo ti gestovi – koje korisnici mogu, ali i ne moraju koristiti – odlično dopunjavaju Android sistem. Da li je razlog za to činjenica da će se uskoro preći na Android 9 Pie, koji sam po sebi donosi veliki broj gestova, ne možemo znati, ali pretpostavljamo da je upravo to u pitanju. Zašto gubiti vreme na implementaciju nečega što će ionako doći samo po sebi, u skladu sa planom koji je predviđen?
   motoone_igra1_s.jpg
   Što se tiče bezbednosnih aspekata, sve se vrti oko otiska prstiju. Motorola One ne podržava sistem prepoznavanja lica, što bi neke moglo da razočara, jer je koncept definitivno zaživeo i zaista predstavlja vrlo pogodan sistem otključavanja i zaštite. No, možda je bolje da ga nema i da se korisnik oslanja na skener otiska prsta pozicioniran na idealno mesto, nego da se implementira bilo kakav sistem prepoznavanja lica koji bi pravio probleme u mraku i uopšte u raznim situacijama.

   Sveukupno iskustvo korišćenja telefona ocenjujemo dobrom ocenom. Već smo u više navrata isticali da nam se kod Motorole dopada što ne pravi razliku između uređaja visoke i niže klase kada je korisničko iskustvo u pitanju. Uz razumna ograničenja, i ovde to demonstrira na najbolji način.
    
    
     
   Ekran
   Najvažnija novina ovog ekrana je – izrez. O tome smo već diskutovali u sekciji posvećenoj dizajnu, ali je ta stavka važna pa je i ovde treba istaći. Sa njim, pokrivenost prednje strane kranom nije naročito porasla, ali jeste porasla – na 79,2%. Ekran telefona je zaštićen Corning Gorilla Glass staklom. Istovremeno, zbog odnosa stranica od 19:9, telefon odlično leži u ruci.
    
   Sam ekran je LTPS IPS tipa. Rezolucija iznosi 1520 x 720 piksela, što je sasvim u rangu očekivanog u ovoj cenovnoj klasi. Sa dijagonalom od 5,9 inča, to znači da imamo gustinu piksela od oko 282 piksela po inču, što je ponovo u ravni standardnog. Automatski senzor osvetljenja funkcioniše prilično dobro. Za pohvalu je i broj opcija kojima je moguće optimizovati prikaz.
   motoone_ekran_s.jpg
   Audio

   Audio sekcija zaslužuje pohvale. Da, koristi se samo jedan zvučnik, prosečnog kvaliteta i glasnoće. Međutim, tu je 3,5-milimetarski konektor, a telefon pride podržava Dolby Audio tehnologiju, pa tako možete da precizno podešavate razne parametre vezane za zvuk. Na kraju krajeva, tu je i FM radio, pa je telefon u potpunosti opremljen da pruži više nego korektno iskustvo poklonicima dobrog zvuka.
   motoone_audio_s.jpg
    
   Baterija
   Nominalno gledano, kapacitet baterije je prosečan za današnje standarde. Iznosi 3000 miliamperčasova, što bi trebalo da bude sasvim dovoljno. Ispostavlja se, i više od toga. Fantastična autonomija i realne performanse u praksi ilustruju sledeće brojke: nakon 10 sati YouTube reprodukcije, ostaje čak 42% baterije, što je verovatno rekord za bateriju od 3000 mAh. Obično za takve rezultate treba dobrano preko 3500 mAh. Na kraju smo izmerili preko 15 sati rada ekrana tokom obdanice, u različim kombinacijama opterećenja.
   motoone_baterija_s.jpg
   Sve u svemu, autonomija baterije je odlična i jedan je od aduta telefona. Očekivali smo barem korektnu autonomiju, ali su naša očekivanja zaista prevaziđena. Utisak upotpunjuje USB-C sa Turbo punjačem, pomoću koga će se baterija vrlo brzo dopuniti. Sve u svemu, iako možda deklarativno deluje da je Motorola One prosek kada je baterija u pitanju, u praksi imamo sasvim prijatno iznenađenje.
    Kamera je još jedna stavka koja iznenađuje. No, to ne čini kvalitetom fotografija, već nečim drugim, o čemu ćete više čitati u narednim redovima. Sam sistem glavne kamere je relativno standardan za ovu klasu – koriste se dva senzora, od čega glavni ima 13 megapiksela, a drugi je rezolucije 2 megapiksela i služi za prikupljanje informacija o svetlosti i o dubini.
   motoone_kamera1_s.jpg
   No, najpre trebamo da prokomentarišemo softverske aspekte kamere. Da, softver je sasvim korektan i solidno osmišljen. Međutim, brzo ćete pronaći glavne adute. Motorola je implementirala određene AI funkcije koje je Google omogućio, pa tako Motorola One podržava Google Lens. On omogućava da preko njega prepoznajete proizvode, skenirate bar kodove, dobijate razna pojašnjenja, prepoznajete biljke i životinje, kopirate tekst…Sve u svemu, veoma dobra i interesantna mogućnost, koja dodatno podiže utisak o telefonu. Doduše, iako dolazi standardno sa One telefonom, ovu opciju možete preuzeti za praktično bilo koji Android telefon, ukoliko tako želite.

   Druga stavka koja je interesantna jeste podrška za 4K snimanje. Reč je o funkciji koja je omogućena u 30 fps, ali korisniku je na raspolaganju i Full HD snimanje u 60 fps, pored standardnog 30 fps moda. Što se osnovnih opcija tiče, nemamo nikakvih primedbi. Telefon veoma dobro pokriva najvažnije aspekte, uključujući Motorolin Spot Color sistem koji omogućava da snimljenu boju upotrebljavate na razne načine po telefonu.   No, sada dolazimo do najvažnijeg – kako se ponaša u samom slikanju? Iskreno, nismo nešto posebno oduševljeni, mada treba imati u vidu da smo telefon testirali u uslovima oblačnog vremena, sa nešto nižim nivoom svetlosti koji tradicionalno slabo odgovara Motoroli. Dinamički opseg nije najbolji, a i oštrina je mogla, da ne kažemo morala biti bolja.   Tim rečeno, bićete u stanju da snimite sasvim korektne fotografije, koje se ne razlikuju previše od onoga što je realno očekivati u ovom cenovnom razredu. Nije šampion, nije ni na začelju – mislimo da je tako najlakše opisati kvalitet fotografija koje pruža Motorola One. Prosek, što nije nužno loše. Tu i tamo, ume itekako da pozitivno iznenadi.   Glavni senzor od 13 megapiksela ima otvor blende od f/2.0, te veličinu piksela od 1,12 mikrometara. U pozitivne stvari ubrajamo Phase Detection autofokus, zahvaljujući kome će operacije snimanja biti vršene brzo i precizno, ali i kolorit. Živahne boje su prilično verno reprodukovane. Osim toga, dok smo kritikovali neke stvari, HDR moramo pohvaliti – implementacija je odlilčna i radi veoma dobro, pomažući “izvlačenje” iz tamnih detalja bez remećenja drugih delova slike.   Kakvo je noćno snimanje? Znamo da je to tradicionalno slabija tačka Motorola telefona i u višim kategorijama, pa nismo očekivali neki spektakularni pomak od Android One. Ispostavilo se da smo bili u pravu. Ima zaista dosta šuma, detalji rapidno padaju i u tom pogledu Motorola One je jedan od slabijih izbora, mada ne možemo reći da u klasi ima telefona koji zadovoljavaju u pogledu noćnog snimanja, ako je to za neku utehu.   Najzad, prednja kamera raspolaže senzorom od 8 megapiksela, sa identičnom veličinom piksela kao i glavna kamera pozadi, te otvorom blende od f/2,2. Slično kao i kod drugih kamera fiksnog fokusa, beležimo slučajeve kada kamera dobro radi posao, ali i kada se promaši fokus, kao na primeru dole. Ne možemo reći da smo oduševljeni, niti razočarani prednjom kamerom. Zapravo, to nam je utisak o snimanju kao celini – kamera je ipak samo prosečna kada su fotografije u pitanju, ali i video, uprkos izdašnim obećanjima na papiru.
    
   Motorola One je interesantan telefon, ali rekli bismo da nije za svakoga. Ovo je izbor za poklonike kompanije, njenog imena, tradicije, pa i pouzdanosti i kvaliteta izrade, koji su se ustručavali da koriste njene proizvode jer nisu pratili najvažnije trendove u dizajnerskom smislu, pre svega. Iskreno, nama je takvo razmišljanje pomalo strano, i svakako bismo, ukoliko biste nas pitali, preporučili G6 ili G6 Plus pre Motorola One telefona. No, kao što rekosmo, nismo mi ciljna grupa.
    
   Neke stvari Motorola One odrađuje više nego dobro. Performanse su sasvim dobre za cenovni rang, baterija donosi neočekivano dobre rezultate u praksi, a u nekim elementima prevazilazi okvire klase. Sa druge strane, u nekim stvarima je telefon samo prosečan, recimo kada je u pitanju kamera, iako po najavama ne bi trebalo da je tako. motorolaone_10_s.jpg
   Suštinski posmatrano, Motorola One je zaista ogledalo kategorije kojoj pripada. Neke stvari radi veoma dobro, neke manje dobro, ali predstavlja interesantan miks koji će se brojnim korisnicima dopasti. Svakako odlično ponašanje u radu u kombinaciji sa Android One sistemom već sami po sebi predstavljaju vrlo jasne adute. Verujemo, stoga, da će Motorola One privući neku novu publiku u Motorola okrilje, što je uostalom verovatno i bio cilj matične kompanije.
   Prednosti:
   – Sjajna baterija u praksi, daleko iznad onoga što se očekuje na papiru – Solidan hardver – Čist Android uz Android One program – Kvalitet izrade
   Nedostaci:
   – Dizajn suviše nalik na…sve ostalo – Kamera je mogla biti bolja – Veliki okviri oko ekrana
   Uređaj na test ustupila Motorola. 

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi