Nokia 5.1 Plus (Video)

Nokia 5.1 Plus (Video)

Nekada je dovoljno reći – Nokia. Ovaj brend je u stanju da zatrese tržište, jer malo je onih koji se prodaju sami od sebe. Stiče se utisak da je to pošlo za rukom kompaniji HMD, koja je otkupila ovaj brend i za relativno kratko vreme uspela da stekne vrlo solidan tržišni udeo, ali i vidljivost u Android svetu

  Sadržaj

   Nakon uspešne prve generacije, red je došao na unapređivanje modela iz srednje i niže srednje klase. Nokia 5.1 Plus je pred nama. Na nekim stranim tržištima je poznata i kao model X5, ali u Evropi nosi oznaku koja treba da sugeriše jasnije da je nešto više od ranije “petice”. HMD je prodao 70 miliona Nokia telefona za prve dve godine i definitivno je jasno da vizija postoji, ali i da postoji jasan prostor koji je pokriven novim modelima.

   Stoga, valja nam očekivati da će se slično nastaviti i u narednom periodu. Podsećamo, Nokia/HMD ovo uspeva u uslovima relativne stagnacije svetskog tržišta mobilnih telefona kada je o prodajnim primercima reč. U takvim uslovima, cenovna konkurencija se zaoštrava, a jedan od uređaja koji su naizgled veoma dobro pozicionirani jeste Nokia 5.1 Plus. Stoga je logično da nas zanima kako se telefon ponaša u praksi. U poređenju ćemo se često osvrtati na Nokia 7.1 telefon, koji je, makar naizgled, dosta nalik na ovaj, pa vam toplo preporučujemo da pogledate i taj tekst.
   Test: Nokia 7.1 (Video)
   Dizajn
   Nokia telefoni dolaze u stilski dopadljivim pakovanjima, ali i sa jednom, uslovno rečeno, manom – u pakovanjima nema silikonske futrole, na koju smo pomalo navikli kada su (barem neki) konkurenti u pitanju. Za razliku od Nokia 7.1 modela, koji je stizao sa punjačem od 18 W, ovde zatičemo punjač od 10 W, odnosno 5V 2A. No, tu je USB-C kabl, odnosno odgovarajući port sa donje strane.

   Pošto smo istovremeno imali na testu i Nokia 7.1 i 5.1 Plus, moramo da konstatujemo da su telefoni gotovo identični spolja. Drugim rečima, jasno se vide “isti geni” ovih telefona. Razlika je u određenim materijalima korišćenim u izradi. Recimo, 7.1 ima divne metalik lajsne na bokovima, kojih na 5.1 Plus nema. Frejm nije izrađen od metala, već od plastike.

   No, oblik je praktično identičan. Reč je o 5,86-inčnom telefonu, koji je veoma pogodan za držanje u jednoj ruci, naorčito usled 18:9 ekrana, tako da je utisak u tom pogledu prilično sličan kao i prilikom korišćenja skupljeg modela. No, ponovo u priču ulaze materijali. Dok je Nokia 7.1 presvučen Corning Gorilla Glass staklom, ovde zatičemo obično staklo – bez nekih posebnih informacija o otpornosti.

   To staklo je sa plastičnim frejmom spojeno putem dobro poznatih 2.5D ivica. Na zadnjoj strani je skener otisaka prstiju, zajedno sa kamera modulom. Osim USB-C porta, Nokia 5.1 Plus stiže sa 3,5-milimetarskim konektorom. Telefon ima hibridni Dual SIM, što znači da morate napraviti izbor – ili će u slot ići druga SIM kartica, ili microSD kartica za proširenje skladišnog prostora.

   Sve u svemu, telefon je korektan i dopadljiv, posebno za svoju kategoriju od nekih 28 hiljada dinara, što predstavlja nešto manje od 240 evra. Stoga možemo reći da za sada ima prolaznu ocenu. No, tek se zahuktavamo, a i dolazimo do stavke po kojoj se verovatno najviše razlikuje od većine svojih konkurenata.
   U poslednje vreme, mnogi proizvođači su rešili da prosto poklone svoje poverenje kompaniji Qualcomm i njenim čipovima. Stoga veoma često i u pristupačnim telefonima viđamo Snapdragon čipove, pretežno iz serije 400. No, Nokia 5.1 Plus je po tom pitanju izuzetak.
   [modul]specifikacija=9583[/modul]
   Naime, telefon stiže sa MediaTek čipsetom. Svesni smo da je već ta konstatacija dovoljna da izazove podozrenje kod jednog broja kupaca, budući da su uređaji bazirani na ovim čipsetovima izašli na zao glas, pre svega zbog modela niže kategorije koji su masovno ugrađivani u jeftine telefone. Svakako treba naglasiti da Nokia 5.1 Plus ima nešto jači i bolji čipset novije generacije, te u tom smislu, ispostaviće se, ne kaska za konkurencijom.
   n51p_cpuz_s.jpg
   Nokia je 5.1 Plus telefon koristi 12-nanometarski MT6771 Helio P60 čipset, sa osmojezgarnim procesorom koji radi na 1,8 GHz. Dakle, po nominalnom taktu, i odlikama, on bi trebao da bude u rangu Snapdragon 636 čipseta. Zanimljivo je da u praksi zaista ne zaostaje preterano za njim. MTK čipsetovi su izašli na zao glas zbog postepenog degradiranja performansi, pa ne možemo da garantujemo kako bi to izgledalo kroz godinu ili dve, ali smo performansama Helio P60 čipseta prilično iznenađeni, u pozitivnom smislu.
   n51p_antutu_s.jpg
   Čipset koristi različita jezgara koja rade na identičnom taktu. Reč je o četiri jezgra Cortex A-73 tipa, odnosno četiri Cortex A-53 tipa. Sve to prati Mali-G72 MP3 grafika. Rezultati koje postiže ovaj sveži čipset su prilično dobri, pa nosimo solidne utiske nakon druženja sa Nokia 5.1 Plus telefonom, budući da u svakom pogledu ispunjava standarde ove cenovne kategorije, u šta nismo baš bili sasvim sigurni na početku testiranja.
   n51p_3dmark_s.jpg
   Pored toga, valja istaći da telefon ima 3 GB RAMa i 32 GB skladišnog prostora. Pomoću microSD slota se skladište može proširiti za do 400 GB, a tu je i spominjana Dual SIM podrška. Drugim rečima, Nokia 5.1 Plus je sasvim u rangu svoje kategorije, možda čak i iznad proseka, pod uslovom da se ne libite MediaTek čipseta u ovom cenovnom razredu.
    Nokia 5.1 Plus je deo Android One inicijative, za šta verujemo da će korisnici toplo pozdraviti. Drugim rečima, telefon je opremljen stok varijantom Androida i to vidimo kao odličnu karakteristiku kompanijine ponude. Istovremeno, to znači da svi oni koji cene izvorno Android iskustvo – a takvih korisnika nije malo na svetu i sasvim sigurno je to u velikoj meri razlog zašto se tako brzo došlo do brojke od 70 miliona prodatih telefona – mogu komotno da priušte sebi Nokia telefon.
   n51p_softver1_s.jpg
   Biti deo Android One programa znači da se Nokia 5.1 Plus isporučuje sa čistim Android-om, u konkretnom slučaju Android 8.1 Oreo. To znači da ne postoje nikakve modifikacije, nema raznih dodatnih elemenata interfejsa, ništa nije dodavano, niti uklanjano, niti postoji razlog koji bi usporavao svakodnevni rad u bilo kom pogledu. Čak je i broj gestova sveden na minimum.


   Isto tako, vredi istaći da Android One program podrazumeva da će telefon regularno dobijati ažuriranja operativnog sistema tokom naredne dve godine, ali i bezbednosna ažuriranja, u naredne tri godine. Stoga se može reći da su telefoni sa Android One logotipom čak i nešto bezbedniji u odnosu na ostatak tržišne ponude, što može značiti prilikom dugotrajne eksploatacije, kada se jasno pokazuju razlike između uređaja koji se redovno osvežavaju i uređaja koji ostaju “zaglavljeni” u softverskom smislu, čekajući neki kompanijski apdejt.


   Telefon funkciojniše prilično fluidno i dobro. Animacije su tečne, a osnovne operacije teku bez ikakvog problema. Ispostavlja se da je Helio P60 čipset zaista u dobroj meri dorastao izazovima i da može da se nosi sa njima. Kao što smo govorili u više navrata, uz 3 GB RAM-a Android 8.1 Oreo radi izuzetno fluidno nudeći odlično iskustvo u radu.


   Naravno, uvek može bolje, brže, više, jače, ali realno posmatrano, u okvirima klase, Nokia 5.1 Plus zaista nema čega da se postidi, naprotiv. Čak i GPU funkcioniše solidno za ovu kategoriju, uz jedan značajan izuzetak – kao i kod ostalih MTK čipsetova, postoji problem sa Vulkan APIjem, tako da o tome treba voditi računa ukoliko želite da se igrate na ovom telefonu. Ukoliko, pak, ne planirate igrariju, slobodno zaboravite na ceo ovaj pasus.
     Ekran
   Ekran telefona je IPS tipa, dijagonale 5,86 inča. Njegova rezolucija je 1520 x 720 piksela, što je sasvim uobičajeno u ovoj kategoriji. Odnos stranica je 19:9, pa kombinacija nevelike rezolucije i velikog odnosa strana znači da je telefon prilično lako držati u jednoj ruci.

   Gustina piksela od oko 287 ppi je takođe u rangu onoga što se nudi u ovoj cenovnoj klasi. Za razliku od 7.1 modela, ovaj ekran ne nudi HDR 10 standard, niti je zaštićen Gorilla staklom, što takođe treba imati u vidu. No, kvalitet prikaza je sam po sebi sasvim dobar i više nego prihvatljiv za ovaj cenovni razred.
   n51p_ekran_s.jpg
   Ono gde bismo voleli da vidimo pokoju opciju više i gde telefon zaostaje za varijantama koje koriste kompanijske launcher-e jeste softver, odnosno softversko podešavanje ekrana. Podrazumevani Android nije naročito bogat opcijama, pa je takav slučaj i ovde. Zaključimo još da pokrivenost prednje strane ekranom iznosi skoro 80%, što je sasvim u redu i u rangu klase.

   Audio
   U audio domenu se uređaj ne ističe ničim posebnim, ali je to sasvim očekivano u ovoj cenovnoj kategoriji. Prisutan je 3.5-mm konektor za slušalice. Takođe, za razliku od Nokia 7.1, model 5.1 Plus stiže sa podrškom za FM radio. Sve u svemu, po ovom parametru je telefon u rangu svoje cenovne klase.
   n51p_audio_s.jpg
   Baterija
   Evo nas pred jednom interesantnom stavkom. Nokia 5.1 Plus, baš kao i Nokia 7.1, stiže sa baterijom od 3060 mAh. U testu skupljeg modela koji koristi Snapdragon 636 smo rekli da je baterija nešto slabija strana telefona, sa ne više tako impresivnim kapacitetom od 3060 mAh, te da je u našem testu desetočasovna YouTube reprodukcija ostavila bateriju na tačno 1%. Ovde se ispostavlja da sa identičnom baterijom MTK čipset uspeva da izdrži daleko duže, ostajući na 26%. I dalje je reč o proseku klase, ali je 7.1 skuplji telefon koji je definitivno bio ispod tog proseka.
   n51p_baterija_s.jpg
   Sa druge strane, Nokia 5.1 Plus ne dolazi sa brzim punjačem. Za razliku od 18 W punjača kod Nokia 7.1 modela, ovde imamo punjač od 10 W, odnosno 5V 2A. Napuniće bateriju za neko pristojno vreme, ali je šteta što nema podrške za turbo punjenje. No, iskreni da budemo, u ovom cenovnom razredu je nismo ni očekivali.
   Nokia 5.1 Plus koristi senzore od 13 i 5 megapiksela pozadi, odnosno 8 megapiksela napred. Slično kao i kod ostalih kamera koje stižu sa dva senzora, glavni senzor od 13 megapiksela je taj koji obavlja najveći deo posla. Dotle, pomoćni senzor od 5 megapiksela se stara o informacijama o svetlosti, odnosno za postizanje efekta zamućivanja.
    
   Kada je aplikacija u pitanju, imamo situaciju da je glavni ekran prilično natrpan brojnim opcijama. Softver donosi dosta interesantnih režima snimanja koji kombinuju istovremenu upotrebu prednje i zadnje kamere. Na taj način se može dobiti snimak “jedan pored drugog” ili “jedan u drugom” u Picture-in-Picture stilu. Tako možete da imate sliku nekog objekta snimanog glavnom kamerom i istovremeno svoj selfi koji odražava vaš utisak ili impresiju pomenutim objektom – slikom, znamenitim mestom, hranom…
   n51p_kamera_s.jpg
   Za razliku od skupljih modela, ovde nema Zeiss potpisa. Takođe, koliko smo istražili, glavni senzor u ovom telefonu izrađuje Samsung, za razliku od drugih sličnih modela, ili Nokia 7.1 telefona, gde je za izradu glavnog senzora zadužen Sony. Ne kažemo da to ima nekog praktičnog značaja, ali je interesantna crtica vezana za Nokia 5.1 Plus.   Glavni senzor od 13 megapiksela ima otvor blende od f/2.0, kao i podršku za Phase Detection autofokus. Rezultuje pristojnim fotografijama – sasvim prihvatljivim u ovom cenovnom razredu. Deluje nam da je dinamički opseg mogao biti i bolji, ali se to i očekuje nekako na telefonima ove kategorije.   Pohvalili bismo HDR implementaciju. Ona je prilično dobra, i uspeva da itekako izvuče detalje u raznim uslovima. Pri tome, HDR nije previše agresivan, što nam se prilično dopada, jer uvek bismo birali sliku za koju znamo da će rezultovati većim brojem detalja, nego slikom koja teži maksimalnom efektu, ali koji se često ne postigne, već se postigne upravo obrnuto – neupotrebljiva fotografija sa totalno izvitoperenim parametrima i osvetljenjem.   Oštrina i detaljnost nisu jača strana kamere. Sa druge strane, kolorit je prilično dobar, mada usled nedovoljne oštrine pojedine fotografije mogu da deluju maltene kao akvarel. No, ipak se radi o razumnom kvalitetu za ovaj cenovni rang. Ima boljih kamera, svakako, ali nije realno očekivati da svaki telefon u svojoj kategoriji ima najviše aspiracije kada je snimanje u pitanju.   Sve navedeno možemo reći i za noćno snimanje. Naravno, oštrina i detaljnost opadaju, šum raste, ali je i dalje sve u granicama očekivanog. Ukoliko postoji neki faktor koji je naprosečan, rekli bismo da se to odnosi na video snimanje. Iako se ne radi o nekim raskošnim rezolucijama, već je Nokia 5.1 Plus i dalje ograničen na 1080p u 30 fps, kvalitet videa je sasvim dobar, iznad kvaliteta fotografije.   Ponovo, navedeno važi i za prednju kameru. Poslužiće, ali neće oduševiti. Njen wide senzor od 8 megapiksela ima otvor blende od f/2.2 i fiksni fokus. Prilikom portret fotografija, odnosno zamućivanja, će ponekad prilično da omaši, i o tome treba voditi računa.
   foto_n51p_1_s.jpg    Ukupan utisak o telefonu nakon testiranja je pozitivan. Ovo će biti prilično interesantan model koji će mnogima pomrsiti konce u kategoriji pristupačnih smartfona. Doduše, to sve pod uslovom da ne bežite od MediaTek čipsetova. No, svesni smo da će mnogi kupovati ovaj telefon jer je u pitanju Nokia, i jer je u pitanju čist Android. Sve drugo će biti sekundarno, a ruku na srce, nema ni previše razloga bojati se previše ovako posloženog telefona.

   Vreme će pokazati u kojoj meri će taktika kompanije Nokia sa novim modelima uroditi plodom, ali smo mišljenja da tržište nekako postaje sve manja torta oko koje se vodi sve bespoštednija borba, te da je Nokia 5.1 Plus pravi primer zašto to poređenje itekako ima smisla. Nije savršen, ne pogađa u centar, ali i ne maši puno, te miksom interesantnih osobina i karakteristika itekako može privući mnoge korisnike. Kada se na to doda privlačnost brenda Nokia, više je nego jasno da je lepa budućnost pred njim.
    nokia51p_12_s.jpg
   Prednosti:
   – Dizajn – Odlično korisničko iskustvo sa stok Androidom – Dobar ekran – Vrlo pristojne performanse…
   Nedostaci:
   – …ali neće svi korisnici voleti MediaTek čipset – Ima rivala koji su znatno izdašniji, pre svega hardverski
   Telefon na test ustupila Nokia.

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi
   Dell G16 7630 (2023) test - brz i glomazan