Nokia 8110 4G (Video)

Nokia 8110 4G (Video)

Da li se osećate ophrvano ili zaglavljeno u svetu današnjih smartfona? Nokia smatra da ima pravo rešenje za vas. Malo nostalgije, nešto recepata iz prethodnih decenija, uz dozu modernih tehnologija i podrške za neke osnovne stavke koje je vreme ustanovilo na tržištu - sve to je rezultovalo novim telefonom koji nema ambiciju da bude smartfon, ali donosi puno svima kojima stavke poput slajder forme ili dugog trajanja baterije dosta znače...

  Sadržaj

   Filip Majkić

   Nokia korača na više koloseka, i veoma je zanimljivo da su ti koraci sigurni, što nije nimalo jednostavno. Sa jedne strane, veoma uspešno plasiraju svoje smartfone, uključujući brojne modele koji su dobro pozicionirani u raznim cenovnim kategorijama. Sa druge strane, itekako udaraju na nostalgiju sa telefonima za koje smo mislili da nam nikada više neće trebati. No, da li je zaista tako?

   Iskreni da budemo, potpuno bismo razumeli “zamor materijala” kada su smartfoni u pitanju. Naravno, samo mali deo ljudi će osećati tu vrstu kombinacije zamora od novih tehnologija i nostalgije za starim vremenima, koja često percipiramo jednostavnijim, ma koliko (ne)opravdano. Jedan od najboljih primera u tom smislu jeste nova “banana”, odnosno nova, savremena iteracija legendarnog Nokia 8110 telefona – 8110 4G. Sam sufiks 4G jasno sugeriše da postoji ogromna razlika između nekadašnjeg i današnjeg telefona. Pogledajmo stoga o čemu se radi.
   Uređaj
   Nokia 8110 4G je telefon koji ćete odmah prepoznati, u bilo kom trenutku. Jednostavno je veoma poseban. Tom efektu doprinosi i žuta boja modela sa našeg testa, koja dodatno doprinosi efektu zakrivljenih ivica i formi koja je zapravo rezultovala nadimkom “banane”.

   Da, u modernijem i prijemčivijem ruhu smo dobili slajder telefon. Reč je o formi koja je danas pomalo zaboravljena, iako mnogi žele da smartfoni prigrle ovaj format i ponude Android uređaje sa slajderom. Iako je BlackBerry pokušao da uradi nešto na tu temu, ipak se ispostavilo da uređaj nije toliko masovno prihvaćen. Paradoksalno, Nokia verovatno ima veće šanse, iako 8110 4G zapravo uopšte nije smartfon.
    
   Sve u svemu, jasno je da je ovo ure]aj namenjen svima koji žele jednostavniji uređaj sa vrlo jasnim prednostima i mogućnostima koje danas ne nalazimo. Jedna od njih je svakako dugotrajna baterija, druga je forma slajdera, treća je osećaj korišćenja koji pre pripada devedesetim godinama prošlog veka nego današnjem vremenu. No, kao što rekosmo, itekako razumemo sve koji bi osetili nostalgiju, te smatrali da je upravo ovakav telefon ono što im je potrebno, jer ima taman toliko savremenih tehnologija da vam može poslužiti više nego običan feature phone.Nokias 8110 4G je jednostavno izuzetno prepoznatljiv uređaj. Slajder, pa još sa zakrivljenim ivicama, nešto je što se ne viđa svaki dan. Još kada imate žutu boju…definitivno ostavlja utisak. Ipak, ne može se reći da je dizajn vanserijski. Srećom, korisnici to ni ne traže. Treba im jednostavan uređaj koji je upotrebljiv i…to je to.
    
   Kućište telefona nije vrh današnjih mogućnosti, naprotiv. Zapravo je veoma daleko od toga. U tome je možda i draž telefona. Naime, kućište je izrađeno od polikarbonata što je zapravo manje-više glorifikovana – plastika. Ipak, svi spojevi su dobro odrađeni, ne možemo reći da ima ikakvog savijanja i ugibanja, a slajder mehanizam dobro funkcioniše dokle god ne primenjujete neku izrazitu silu na njemu. Osećaj je zaista dobar. Telefon je i sertifikovan po IP52 standardu, to jest otporan je na „kapanje“ neke tečnosti. U prevodu, kiša mu neće naškoditi, ali ga nikako nemojte potapati.
    
   Jednom kada povučete klizač na dole, za šta nije potrebna velika sila (što je dobro), dobićete pristup tastaturi. Treba naglasiti da je reč o tastaturi sa pozadinskim osvetljenjem bele boje. Veoma dobro sija u mraku i vrlo će jasno obasjati tastere pa i ukoliko imate nekih manjih problema sa vidom, nećete imati nikakve muke prilikom korišćenja ovog telefona. Pomeranjem klizača palite i ekran, ali o tome nešto kasnije.
   Sama tastatura je standardna za ovaj tip telefona i toliko priziva devedesete da ruka sama ide da upaše duksericu, a miš maltene sam klikće u potrazi za nekim kvazidens hitom iz tog perioda. Šalu na stranu, imate kompletan numerički deo, zatim tastere za pozivanje opcija na levoj i desnoj strani ekrana, dva glavna tastera za poziv i prekidanje poziva (potonji služi i kao Back taster), kao i džojistik u sredini.

   Ukoliko nekim čudom tek odavde počinjete čitanje i niste pogledali nijednu fotografiju, podsećamo da oblikom neodoljivo podseća na – bananu, naročito u žutoj boji. Zadnja strana je prilično zaobljena, tako da je ležanje u ruci veoma dobro, čak i u prilično maloj šaci. Telefonom se zapravo veoma lako rukuje jednom rukom, i slajder ćete bez ikakve muke povući nadole.
   Donja je ivica stoga oslobođena svih eventualnih portova i dugmića, pošto kada se slajder otvori tu zaista nije moguće pristupiti bilo čemu. Samo pri dnu zadnje strane zatičemo mali izrez koji omogućava da se zadnja strana otvori, radi pristupa bateriji i slotovima. Leva strana nema nikakve konektore, dok je na desnoj strani taster za osnovno paljenje telefona. Njime možete i aktivirati ekran ukoliko vam nije neophodno da povlačite slajder nadole (recimo, da proverite da nije stigla neka poruka i slično). Na gornjoj strani se nalaze 3.5-milimetarski konektor za slušalice, kao i microUSB konektor preko koga se baterija telefona napaja, odnosno telefon komunicira sa računarom.
    Kada govorimo o hardveru ovog telefona, verovatno se očekuje neka rudimentarna specifikacija. U neku ruku, i jeste tako, ali ovaj uređaj ipak ima nešto bolje specifikacije od standardnog feature phone-a. Zapravo, on je tik ispod nekih očekivanih smartfon specifikacija, kao što ćete uskoro i videti.
   [modul]specifikacija=9456[/modul]
   Dakle, hardverski je telefon ispod onoga što zatičemo u najnižoj kategoriji smartfona, ali objektivno – ne mnogo. Naime, koristi  Snapdragon 205 čipset, koji nas pomalo iznenađuje, što zahvaljujući tome što njegova dva jezgra rade na 1.1 GHz, što zbog toga što je Adreno 304 GPU zaista u stanju da jednostavne igre veoma lepo pokreće, a neke stižu i preinstalirane na telefon, kako legendarni Snake, tako i još neki naslovi.
    
   Tu je i 512 MB sistemske memorije, kao i 4 GB skladišnog prostora. Nijednog korisnika smartfona ta brojka neće posebno impresionirati, ali niža kategorija današnjih telefona kreće od, da kažemo, 1 GB sistemske memorije i upravo tih 4 GB skladišta, eventualno 8 GB…Za razliku od mnogih feature telefona, Nokia 8110 4G je u stanju da koristi microSD slot za proširenje skladišta. Na taj način možete skladišni prostor uvećati za do 64 GB, što je, složićete se, više nego dovoljno za ovakav telefon koji tada možete napuniti muzikom ili čime god.
   Kada pominjemo microSD slot, red je da napomenemo da je telefon koji smo dobili na test Single SIM tipa. Znamo da postoji Dual SIM varijanta telefona, ali očito je za sada na raspolaganju Single SIM verzija. Korisniku je od spomenutih 4 GB prostora zapravo na raspolaganju oko 2.3 GB.
    
   Kako je reč o modernom telefonu, 8110 podržava – kao što samo ime sugeriše – 4G konekcije, ali i WiFi, tj. bežično povezivanje, kao i Bluetooth 4.1, te GPS/AGPS. Ovaj miks može veoma lepo pogodovati korisnicima koji žele samo bazične stvari od svojih telefona. Sada ne moraju da koriste smartfone za to, već mogu da upotrebe telefon čija baterija traje danima. Recimo, ako povežete telefon preko Bluetooth konekcije u kolima, ne morate se brinuti da će se baterija iscediti ako odete na iole duže putovanje i slično.Softver ovog telefona donosi tradicionalni interfejs kroz koji se krećete upotrebom džojistika smeštenom na vrhu tastature. Operativni sistem se bazira na KaiOS-u, a u njemu je zaista prisutno puno opcija na koje inače nismo navikli na feature telefonima. Sve je logično i jasno raspoređeno, te sumnjamo da će se korisnici zbunjivati.

   Sa druge strane, naizgled jednostavna upotreba je obogaćena podrškom za stvari koje se danas smatraju esencijalnim, pa čak ni jedan ovakav telefon ne može da ih izbegne. Recimo, tu je podrška za Google mape, tu je internet pregledač, a prisutna je i YouTube aplikacija. WiFi, 4G i Bluetooth 4.1 konekcije su prisutne, baš kao i GPS, tako da korisnik može da izvuče puno iz podrške za pomenute servise i da koristi telefon na način kako je to nekada činio, uz veoma dobro odmerenu dozu novotarija.
   Naravno, treba imati u vidu da je upotreba ovih opcija drugačija u odnosu na telefone sa velikim ekranom osetljivim na dodir. Recimo, Google mape su bogate opcijama, ali je navigacija ipak drugačija i do opcija koje biste inače samo dodirnuli sada morate da pritisnete nekoliko puta određeni taster. Jednostavno, drugačije je, ali sigurno ste se pomirili sa tim ako ste se opredelili za telefon kao što je 8110 4G jer su vam neke druge stvari daleko bitnije. Ponavljamo, razumemo to, posebno ukoliko su vam ovakve opcije tek ponekad potrebne, ali vam je daleko bitnije da vam baterija dugo traje i da ne morate da brinete o telefonu na XY načina.

   Sama navigacija ide preko džojistika i pomoćnih tastera sa leve i desne strane koji služe za pristup dodatnim opcijama. Glavni meni sadrži brojne stavke – imenik, dnevnik poziva, pomenute Google mape, pregledač, YouTube, kameru, poruke, muziku, FM radio i tako dalje. Tu su i četiri igre – jedna je već spomenuti legendarni Snake. No, tu su još i demoi igara Danger Dash, Castle of Magic i Nitro Street Run 2. Reč je o igrama kompanije Gameloft, koje pripadaju drugačijim žanrovima. Ne možemo reći da smo oduševljeni kako rade na ovom telefonu, ali imajući u vidu da se ne može ni očekivati puno, ni ne zameramo previše.

   Ono što nam u tom trenutku nije bilo sasvim jasno jeste kakvo će biti stanje u domenu softverske podrške i eventualne prodavnice aplikacija. Na osnovu prisustva pojedinih aplikacija, pomislili smo da će možda postojati neka prodavnica aplikacija gde biste mogli da dokupite neku aplikaciju, nalik na Google Play Store, samo naravno u daleko manjem obimu. No, ništa od toga, nema nikakve prodavnice aplikacija (barem je mi nismo otkrili), tako da kako telefon dolazi, takvog ga možete očekivati i u narednim godinama. Pomenute igrice možete da isprobate i da ih kupite u ful varijanti, ali to je sve.Baterija
   Telefon dolazi sa baterijom popriličnog kapaciteta za ovakav uređaj. Raspolaže kapacitetom od 1500 miliamperčasova, slično kao i Nokia 3310. Vreme rada u režimu mirovanja je deklarisano na 25 dana, i to u 4G varijanti, dok su vreme razgovora u 3G mreži oko 7 sati, a vreme reprodukcije muzike je 48 sati. Kao što možete pretpostaviti, nismo ni uspeli da iscedimo bateriju za svo vreme dok je telefon bio kod nas.

   Jednostavno, možete očekivati višenedeljnu upotrebu pre ponovnog povezivanja na utičnicu bez ikakvih problema. Stoga je 8110 sjajan izbor za sve korisnike koji ne žele da često pune bateriju svog telefona. Baterija se puni preko micro USB konektora koji smo već pomenuli. Telefon smo dobili bez propratne opreme, odnosno bez punjača, ali nije bilo nikakvih problema da se 8110 puni preko računara.
   Ekran
   Da sve bude u retro stilu, stara se i TFT ekran rezolucije od 240 x 320 piksela. To na dijagonali od 2.4 inča rezultuje gustinom prikaza od 167 piksela po inču. Ekran nije naročito kvalitetan, ali šta možete očekivati u ovoj kategoriji, uostalom? Dovoljan je za potrebe korisnika koji žele feature phone, a prikaz odgovara onome na šta su navikli. Ekran je u boji, relativno jasnog prikaza, sve u svemu sasvim adekvatno rešenje.
   nokia_8110_2_s.jpg
   Audio
   Telefon ima jedan zvučnik – očekivano, rudimentarnog kvaliteta, ali prilično glasan. Nalazi se na zadnjoj strani telefona, ispod kamere. Korisnicima smartfona će to biti pomalo čudna pozicija, ali na ovakvom telefonu, zapravo ima smisla. Takođe, spomenuli smo da telefon podržava 3.5-mm konektor za slušalice, smešten na gornjoj ivici telefona.

   Možda zvuči pomalo čudno, ali red je da pomenemo i softversku podšrku za audio fajlove. Za razliku od pametnih telefona, gde se to ne dovodi u pitanje, ovde je to ipak upitna stavka. Tako recimo na spisku podržanih fajlova ne zatičemo FLAC, što je šteta. No, podržani su osnovni audio standardi, kao MP3, Vorbis, AAC, AMR i MIDI. Takođe, 8110 koristi FM radio, tako da poklonici te vrste medija mogu da uživaju u svojim omiljenim stanicama.
   Kamera
   Pomalo čudno zvuči da se ovim uopšte bavimo, ali rekosmo već – ima smisla. Kamera je zapravo najbolji dokaz da 8110 4G “pliva” negde između smartfona i feature telefona. Pod tim mislimo na činjenicu da je rudimentarna u odnosu na smartfon standarde, ali za mnoge stavke i operacije sasvim upotrebljiva. Dok se na starim telefonima uglavnom nalazila kamera izuzetno slabih karakteristika koja je zapravo uglavnom bila predviđena da slikate neku osobu pa da tu malu sličicu dodelite u kontakte, ovde to nije slučaj.
   foto_8110_1_s.jpg
   Nemojte shvatiti pogrešno, i dalje se radi o slaboj kameri. No, ona jeste u stanju da napravi poneku fotografiju ili video u relativno pristojnom izdanju. Senzor ima 2 megapiksela, a “pojačan” je LED blicem, smeštenim tik iznad kamere na zadnjoj strani.


   Na priloženim primerima možete videti kakve fotografije pravi ovaj telefon. Ponavljamo, to je sve slabo za smartfone, ali za ovakve telefone – cenimo, više nego dovoljno. Nije za one koji vole da slikaju, ali ovaj telefon će definitivno moći da posluži u ponekoj prilici za povremeno fotografisanje. Naravno, ne treba očekivati čuda.

    Legendarna banana kompanije Nokia je ponovo ugledala svetlo dana – u jednom modernijem i prijemčivijem ruhu, kombinujući odlike starih fičer telefona sa blagom dozom novijih tehnologija. Samo ime telefona tako nešto i sugeriše – nije kao da je starim telefonima bila potrebna 4G konekcija. No, Nokia 8110 4G je svakako nešto više od običnog telefona. Definitivno vredi razmisliti o njemu.

   Osnovna prepreka pred Nokia 8110 4G modelom jeste njegova relativno visoka cena, budući da za tu svotu novca možete komotno kupiti pristupačniji smartfon.No, ovaj telefon ima jasne prednosti. Namenjen je poklonicima retro filozofije jednostavne upotrebe mobilnih telefona koji žele vrlo odmerenu dozu novijih tehnologija, ali isto tako i da zadrže stare dobre stvari – slajder mehanizam, interfejs i rukovanje koji pre naginju devedesetim godinama, ali i sjajnu autonomiju baterije.

   Jednostavno, ovo je telefon za korisnike koji žele nešto drugačije od onoga što trenutno dominira tržištem. Možda je Nokia 8110 4G prava mera za njihove potrebe. Nama deluje da je Nokia odradila odličan posao i da će steći popriličan broj poklonika. Možda je telefon namenjen određenoj niši tržišta, ali potrebe i želje te niše zadovoljava vraški dobro.
   Prednosti:
   – Dizajn koji budi nostalgiju – Jednostavnost korišćenja – Podrška za 4G i određene novije tehnologije, poput Google mapa i slično – Fenomenalna autonomija baterije
   Nedostaci:
   – Relativno visoka cena – Jednostavan interfejs istovremeno znači i dosta kretanja kroz meni da bi se došlo do željene opcije – I najjeftiniji smartfon ipak daje dosta više opcija
   Cena: oko 80 evra
   Telefon na test ustupio Vip mobile.

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi