Pocophone F1 by Xiaomi (Video)

Pocophone F1 by Xiaomi (Video)

Šta reći kada pred sobom imate telefon koji obećava da će poremetiti tržišne odnose, i onda to zapravo – učini? Pred nama je Xiaomi Pocophone F1, ili kako mu pravo ime kaže – Pocophone F1 by Xiaomi. Kineski proizvođač je želeo da sa njim startuje čitav jedan segment kojim će uznemiriti duhove pomalo ustajalog smartfon tržišta. U tome je u potpunosti uspeo.

  Sadržaj

   Kada pogledate Xiaomi telefone, njihov recept za uspeh je prilično jednostavan. Ovaj proizvođač namerno plasira telefone po što nižoj ceni, voljan da izgubi pare zarad tržišnog udela i prepoznatljivosti brenda. Primenjuje razne forme ušteda, poput prodaje skoro isključivo onlajn ili izbegavanja milijardi ulaganja u marketing. Sa druge strane, postao je veoma interesantan krajnjim kupcima koji kupuju telefone direktno.

   Zahvaljujući takvoj politici, kao i konceptu kreiranja smartfona, koju god cenovnu klasu da uzmete – 150 evra, 250 evra, 300 evra, 500 evra – najverovatnije će hardverski najjači telefon u ponudi biti onaj koji potpisuje Xiaomi. Zbogt toga postoji utisak da ova firma uvek daje nešto više. Možda dizajn ne odgovara svakome, možda je potrebno malo se privići na specifičan korinsički interfejs, ali se to na kraju isplati, ako se može tako reći.

   Pocophone linija je kreirana upravo da sve to podigne na još viši nivo. Model F1 stiže sa jednostavnim receptom – ponuditi najjači dostupni čipset u datom trenutku (konkretno, Snapdragon 845) i uštedeti na drugim stvarima. Na kojim? Da li su uštede jako vidljive na velikom spektru, ili pak samo sporadične? Današnjim testom pokušavamo da odgovorimo na ta pitanja…
   Telefon na testu
   Pocophone stiže u pomalo neobičnoj kutiji, koja se ističe kombinacijom crnih i žutih tonova. U pakovanju, možemo reći, zatičemo bazične stvari bez naročitog luksuziranja. Tu su brzi punjač, USB-C kabl, a od ostalih stvari nalazimo još samo masku za telefon, čije prisustvo pohvaljujemo. Ako bismo morali da biramo, pre bismo uzeli to nego, recimo, slušalice, jer je veoma korisno, dok slušalice obično i nisu nekog kvaliteta i verovatno već imate bolje slušalice ukoliko ste audiofil.
    
   Ostavljajući to po strani, uzimamo telefon u šaku i odmah se suočavamo sa najvećom dilemom – kućištem od polikarbonata, što je samo drugo ime za kvalitetniju plastiku. Iskreni da budemo, na prvi pogled je vidljivo da se kvalitativno Pocophone F1 razlikuje od telefona najviše kategorije po tom pitanju, pošto se u njihovoj izradi obilato koriste staklo i aluminijum. Sa druge strane, ovako su izgledali svi modeli srednje i više srednje klase do pre par godina. Ukoliko vas takav koncept zadovoljava, nećete imati ni najmanjih problema. Trik je u tome što se ispostavlja da je zapravo tu jedini kompromis i da je po maltene svim ostalim pitanjima telefon – odličan. Dodatno, silikonska maska će učiniti da već od starta prestanete da primećujete plastična leđa, kako god da okrenete.
    
   Što se ostalih stvari tiče, Pocophone F1 ne razočarava. Prednji deo, odnosno ekran, prekriven je Corning Gorilla Glass staklom (doduše, nepotvrđene verzije), koje se sa bokovima stapa putem 2.5D ivica. Prednjom stranom dominira izrez – ne brinite, možete ga vrlo lako eliminisati softverskim putem, upotrebom odgovarajuće opcije. U izrezu je ugrađena tehnologija prepoznavanja lica, ali ne očekujte da ćete je tek tako koristiti. Više o tome u sekciji posvećenoj softveru.
    
   Dakle, utisak je da Pocophone F1 solidno izgleda, a u silikonskoj masci zaista ga ne razlikujemo od brojnih drugih top modela. Na donjoj ivici se nalazi USB-C, zajedno sa zvučnikom. Skener otiska prsta je pozicioniran na zadnjoj strani ispod kamera, po sredini, na mestu koje mnogi smatraju idealnim. Treba naglasiti i prisustvo 3,5-mm konektora, koji nije izostavljen. Najzad, tu je i Dual SIM slot koji je hibridnog tipa, što znači da možete da birate između korišćenja druge SIM kartice i memorijske kartice microSD tipa.
    
   Na kraju, valja reći koju i o utisku u ruci. Telefon ima izduženi ekran, zahvaljujući čemu ima veoma dobar hvat. Takođe, utisak je da je telefon nešto teži, što i jeste činjenica jer je njegova težina dobrih 180 grama. Ništa čudno – primera radi, Note 9 je težak 200 grama, HTC U12+ 188 grama. Sve u svemu, u rangu flagship telefona i po tom kriterijumu…Najvažnija stavka po kojoj je Xiaomi Pocophone postao prepoznat na tržištu jeste – što donosi fantastičan hardver. U suštini, ovo je telefon koji donosi trenutno najbrži hardver po ceni koja je višestruko niža od top modela, u kakvima se zapravo jedino i nalazi ovakav hardver. Istovremeno, Xiaomi želi da sa ovim kreira čitavu liniju telefona koji će u potpunosti poremetiti tržišne odnose – otuda POCOPHONE by Xiaomi zarad naizgled ekskluzivnijeg brendiranja. No, moramo priznati, u potpunosti su uspeli da izmene odnos uloženog i dobijenog…
    
    [modul]specifikacija=9531[/modul]
    
   Naime, Pocophone F1 je opremljen Snapdragon 845 čipsetom. Reč je o trenutno vodećem čipsetu kada su Android telefoni u pitanju. Uskoro očekujemo naslednike, ali trenutno – stvari tako stoje. Čipset dolazi iz kompanije Qualcomm i namenjen je telefonima najviše kategorije. Po pravilu, telefoni sa ovakvim hardverom se diče fenomenalnom brzinom rada, pa bi bilo čudno da je ovde drugačije, zar ne?
   pocof1_cpuz_s.jpg
   Smartfon raspolaže sa 6 GB sistemske memorije, kao i sa 64 GB skladišnog prostora. Kao što smo rekli, reč je o Dual SIM telefonu, sa hibridnim slotom. To u praksi znači da morate da birate između korišćenja dve SIM kartice ili jedne SIM i jedne memorijske kartice za proširenje skladišnog prostora, preko koje možete proširiti kapacitet za maksimalnih 256 GB.
   pocof1_antutu_s.jpg
   Sam Snapdragon 845 stiže sa osam jezgara. Od toga, četiri Kryo 385 Gold jezgra rade na do 2.8 GHz, dok četiri štedljiva Kryo 385 Silver jezgra rade na do 1.8 GHz. Svemu tome doprinosi i odlični Adreno 630 GPU, koji je sastavni deo čipseta.
   pocof1_geekbench_s.jpg
   Rezultate sintetičkih testova možete videti na priloženim skrinšotovima. Kao što vidite, zaista je reč o jednom od najbržih telefona. Nema laži, nema prevare. Performanse su fenomenalne, na najvišem nivou, i u tom pogledu Xiaomi itekako ispunjava najave i obećanja.
    pocof1_3dmark_s.jpgTelefon stiže sa Android 8.1 Oreo operativnim sistemom u kombinaciji sa MIUI 9.6 korisničkim interfejsom. Ovo je istovremeno i (verovatno) najveći faktor ustezanja korisnika kada su Xiaomi telefoni u pitanju, kao i neki drugi telefoni koji stižu sa Dalekog Istoka. Moramo reći da je ovaj korisnički interfejs nešto na šta se treba navići, ali da nagrađuje korisnika ogromnim brojem funkcija i opcija. Naše mišljenje je da je najvažnije povećati tekst, jer je na podrazumevanim setovanjima zaista minijaturan. Nakon toga korišćenje može da počne u punom kapacitetu bez problema.
    pocof1_softver1_s.jpg
   Što se samih performansi tiče, pomalo je izlišno govoriti o njima. Snapdragon 845 omogućava vrhunski užitak, uz besprekornu glatkoću rada, fluidnost i odzivnost čitavog sistema. U tom smislu, ne nalazimo nikakvih problema. Proizvođač se diči sopstvenim Liquid Cooling sistemom koji pomaže raspršivanju toplote sa čipova.
    
   U teoriji, ovakav rashladni sistem omogućava da čipset dugo vremena radi na visokim radnim taktovima bez trotlovanja i usporavanja usled pregrevanja, a u praksi se potvrđuje da veoma uspešno obavlja svoj posao. Dodamo li tome činjenicu da se plastična leđa dosta manje zagrevaju i prenose toplotu do ruku korisnika, zapravo imamo slučaj da je ovaj uređaj dosta udobno držati u ruci – iako su temperature procesora zapravo iste kao i u ostalim slučajevima kada telefoni koriste Snapdragon čipset, ako je verovati očitavanjima.

   Xiaomi telefoni koriste MIUI 9.6 korisnički interfejs, koji stiže sa brojnim mogućnostima i unapređenjima. Možda se grafički neće dopasti svakome, ali šta da se radi. Prisutne su Google aplikacije, svojevrsni kontrolni centar, aplikacija za skeniranje, Screen Recorder i druge korisne alatke. Ono što je interesantno jeste da je Xiaomi kreirao posebnu temu za Pocophone F1, želeći i da vizuelno izdvoji ovaj telefon od svoje postojeće game uređaja. Stoga se on i vizuelno razlikuje – makar donekle – od standardnog MIUI 9.6.

   Toliko o lepim stvarima, a sada moramo da se osvrnemo i na neke manje lepe. Pocophone F1, kao što već (ne) znate, budući da se radi o jednom od većih priča na internetu, ima određenih problema sa multimedijalnom reprodukcijom. Naime, on ne podržava Widevine L1 DRM, koji je potreban za puštanje HD videa na velikim platformama za streaming. Stoga, ukoliko želite da pustite HD video preko servisa kao što su Netflix, Amazon Prime, Google Play, očekuje vas razočarenje.

   Nažalost, rešenje problema nije softversko, već telefon prosto neće podržavati ove kodeke. Podržava isključivo Widevine L3, koji omogućava reprodukciju sadržaja standardne definicije. Sa druge strane, koliko vam je to uopšte bitno i koliko gledate emisija sa pomenutih servisa? Verujemo da preko 90% potencijalnih korisnika neće imati nikakvih problema, a i ostalima je to više deklarativan nego stvaran problem. U našoj zemlji je Netflix popularan, ali ne verujemo da ćete, kada već gledate na malom ekranu, baš toliko žaliti što ćete gledati SD umesto HD izdanja, premda bi svakako bilo mnogo lepše da ovog problema nema i da se o njemu ne mora razmišljati. YouTube radi u svim izdanjima, toga se nemojte bojati 🙂

   Tu nije kraj. Na spisku podržanih stavki ćete pronaći “infracrveno prepoznavanje lica”. Sve je to lepo, ali ima jednu začkoljicu koju malo ko – ako iko – spominje na internetu. Radi, ukoliko odaberete Indiju kao lokaciju (Indiju, ne Inđiju)! Ukoliko odaberete Srbiju, ili neku drugu evropsku zemlju (barem 5-6 koje smo mi probali), prepoznavanje lica – ne funkcioniše. Jednostavno, isključi se, te opcija postaje softverski nedostupna, a i senzor po svemu sudeći ne radi. Ne funkcioniše ni eventualan trik da se prebacite na Indiju, unesete informacije o licu i proverite da senzor funkcioniše, pa se vratite na Srbiju u nadi da će prepoznavanje lica nastaviti da radi iako opcija nije više softverski dostupna. Ne, stvari neće funkcionisati tako – barem nama nisu.

   Drugim rečima, iako su utisci o performansama kao takvim izuzetni, ipak postoje određeni aspekti telefona koji ne funkcionišu baš najsjajnije. Ono što je sjajno jeste što Xiaomi nije “sasekao” Pocophone F1 na način na koji su to uradili kod nekih drugih telefona, za koje se to možda i nije očekivalo, poput Mi A2 modela. Izrez u ekranu, srećom, možete vrlo lako da eliminišete iz standardnih opcija. Možete podešavati određene gestove, Mi Drop cloud servis možete koristiti za pohranjivanje fajlova, krajnji levi ekran i dalje agregira osnovne informacije, tu je Quick Ball opcija…sve u svemu, iako se vizuelno blago distancirao od ostatka Xiaomi ponude, Pocophone F1 je i dalje prepoznatljiv kao proizvod kineske kompanije.
    
    Ekran
   Uređaj koristi IPS ekran. Reč je o kvalitetnom IPS ekranu, koji daje odličnu sliku. U komentarima našeg videa otpakivanja Pocophone F1 telefona su posetioci izrazili bojazan od problema koji su prijavljivani na modelima za indijsko tržište – ništa slično nismo zatekli na našem modelu, koji se regularno prodaje u Evropi.

   Dijagonala 6,18 inča, a rezolucija 2246 x 1080 piksela, što znači da imamo odnos stranica od 18,7:9 koji je još izduženiji u odnosu na većinu novih telefona, kao i da je gustina prikaza oko 403 piksela po inču. Sve u svemu, prikaz je prilično dobar, jasan, sa odličnim uglovima gledanja i dobrim bojama. Ukoliko pratite naše testove, znate da smo ljubitelji OLED ekrana, ali zaista bi bilo preterano ako bismo nešto specijalno zamerali ekranu – barem je takvo bilo naše iskustvo.
   pocof1_ekran_s.jpg
   Na raspolaganju je dosta opcija iz softvera kojima se može modifikovati prikaz ekrana. Takođe, često iznosimo primedbu na agresivno podešen senzor automatskog osvetljenja na Xiaomi telefonima, koji ima tendenciju da zatamnjuje ekran zarad uštede u bateriji. Pocophone F1 ne pati od takvog problema! Senzor radi odlično. U softveru imate i podešavanje profila, temperatura boja, kontrasta, topline, filtera plavog svetla…sve u svemu, dajemo odlične ocene za telefon po pitanju ekrana!
   Zvuk
   Dok impresionira nekim drugim stavkama, F1 time što ne zapostavlja osobine koje su veoma važne ali često stavljane u drugi plan zapravo prosto oduševljava. Jedna od takvih stavki je i zvuk. Pocophone F1 ima stereo zvuk – kombinuje zvučnik smešten na donjoj strani i zvuk zvučnika slušalice da isporuči stereo. Možda nije tako sjajan kao HTC sa njegovim Boomsound zvučnicima, ali je veoma blizu, zapravo i više nego dobro kada je reč o jednom mobilnom telefonu.
    pocof1_audio_s.jpg
   Takođe, telefon ima 3,5-milimetarski priključak, kao i podršku za FM radio. To nas pomalo iznenađuje, pošto ni pristupačniji Mi A2 nema 3,5-mm konektor, pa smo mislili da će ga izbaciti sa svih modela više klase. Tim smo zadovoljniji što je prisutan. U pakovanju se ne isporučuju slušalice, ali to je verovatno zarad uštede; ionako nemamo naročito dobro mišljenje o slušalicama koje stižu sa telefonima, bez obzira na model. Podržan je i FM radio.
   Baterija
   Baterija Pocophone F1 modela je – sjajna! Raspolaže kapacitetom od 4000 mAh, što je odličan kapacitet. Posao je sjajno odrađen, što je pokazao naš test. YouTube video od 10 sati se završio, a preostalo je čak 43% baterije, za šta nismo sigurni da li je rekord, ali je svakako među najboljim rezultatima koje smo ostvarili sa bilo kojim telefonom.
    pocof1_baterija_s.jpg
   Ukoliko vam je potrebno da brzo dopunite telefon, tu je brzi punjač sa Quick Charge 3.0 tehnologijom. Jedna od stvari kod kojih je ostvarena ušteda kod ovog telefona jeste izostavljanje podrške za bežično punjenje, ali sumnjamo da će ijednom korisniku Pocophone telefona to nedostajati – štaviše, vrlo je verovatno da zapravo Xiaomi odlično poznaje svoju ciljnu grupu. Sve u svemu, pohvale za ovu stavku!
   pocophonef1_9_s.jpgNajzad, stigli smo do dela koji je poslednji znak pitanja. Istovremeno, može se reći da je reč o stavki koja je možda jedina koja nije mogla biti podignuta na još viši nivo naspram konkurencije. Reč je o kameri, a shvatićete uskoro šta smo time želeli da kažemo.
   pocophonef1_4_s.jpg
   Što se tiče softvera kamere, Xiaomi je generalno odradio dobar posao, ali ipak su se tu i tamo demonstrirale neke mane koje ukazuju da se moglo posvetiti više pažnje razvoju. Naime, softver kamere je prilično dobro posložen, i na glavnom ekranu su dostupne najbitnije opcije, uključujući HDR i blic. Međutim, svaki put kada smo izašli iz softvera, on bi “zaboravio” setovanje za blic i HDR, pa bi blic bio isključen, a HDR uključen svaki put kada bismo se vratili u aplikaciju. Stoga je uvek potrebno obratiti pažnju na ove stavke.
   pocof1_kamera_s.jpg
   Sistem kamera se oslanja na kombinaciju senzora od 12 megapiksela i 5 megapiksela. Potonji služi za efekat dubine, dok glavni senzor od 12 megapiksela stiže iz kompanije Sony. Raspolaže otvorom blende od f/1,9, ima veličinu piksela od 1,4 mikrometra i podržava dual pixel phase detection autofokus, a podržan je i dual LED blic. Impresivno, ali u nivou sličnih telefona srednje klase. Takve su, otprilike i fotografije.   Drugim rečima, kamera je prilično dobra, ali Xiaomi ipak nije mogao da načini čudo i fotografije načini identičnim onima sa telefona visoke klase. No, to ne znači da ona nije u stanju da snimi veoma dobre snimke, naprotiv. Samo kažemo da je tu negde sa cenovnom konkurencijom kada je snimanje u pitanju. Recimo, Motorola Moto Z3 Play koristi praktično identičnu konfiguraciju i smatramo da su snimci tu negde po pitanju kvaliteta. To ne znači da njima nećete biti sasvim zadovoljni, naprotiv!   Sama kamera se diči podrškom za AI. U praksi, to znači da podržava raspoznavanje određenih scena i optimizuje parametre snimanja kako bi se dobio najbolji rezultat. Fotografije su prilično oštre – zapravo, rekli bismo da je oštrina njihova najvažnija odlika. Druga bi bila odličan kolorit. Xiaomi je jedna od kompanija koja koristi Google algoritme prilikom procesiranja slika, i premda to ne ističu kada je Pocophone F1 u pitanju, ovako naizgled bismo rekli da ih itekako koriste.
   Sve u svemu, kamera se dobro pokazuje u uslovima dobrog osvetljenja. Ne iznenađuje nas da situacija “popušta” kako se prelazi u sumrak, odnosno u noćno snimanje. Tu je kamera već dosta slabija – slično kao i kod konkurenata. Top modeli smartfon tržišta ipak daju dosta, dosta bolje snimke.

   Prednja kamera je – odlična! Reč je o senzoru od 20 megapiksela, pa je jasno da će slike obilovati detaljima. Implementiran je fiksni fokus – ponovo, stavka od koje se nije moglo pobeći imajući u vidu kategoriju telefona – ali ćete itekako biti u stanju da napravite veoma lepe i dobre snimke. Posebno smo zadovoljni kako radi zamućivanje pozadine, i u dnevnim i u noćnim uslovima, što nije tako lako izvesti, posebno jer ovde nema drugog senzora. Na raspolaganju su i filteri lica. Sve u svemu, selfiji će biti odlični i bogati detaljima u svakom smislu.
    foto_f1_11_s.jpg


   Pocophone F1 by Xiaomi je definitivno uspešan projekat. Uspešan, u smislu da je zaista “demokratizovao” visoku klasu telefona, kako je danas popularno reći. Sada je moguće kupiti telefon sjajnih karakteristika za daleko pristupačniju sumu, budući da je on višestruko jeftiniji od većine telefona baziranih na sličnom hardveru. Uštede se mogu videti, i ne može se reći da su neprimetne, ali ih je isto tako veoma lako ignorisati, budući da telefon postiže toliko toga.

   Pre svega, performanse su fenomenalne. Tu definitivno nema mesta sumnji. Leđa od plastike će se lako utopiti u silikonsku futrolu koja se isporučuje u pakovanju, na isti način kao da su leđa aluminijumska, staklena ili keramička. Postoji taj problem sa streaming kodecima, ali ponovo, bićete pogođeni njima samo ukoliko spadate u one koji plaćaju streaming servise (što iz Srbije zapravo često nije lako uraditi) i još ih redovno gledate na telefonu. Tu je i poneki softverski bag, među kojima je najproblematičniji onaj sa prepoznavanjem lica, koje funkcioniše samo ako je region podešen na Indiju.
   award_pocophone_s.jpg
   Međutim, u svemu ostalom, Pocophone F1 ne zaostaje za modelima najviše klase, koji su često i višestruko skuplji. Sjajan hardver prate veoma dobar ekran, fantastična autonomija, stereo zvuk. Za kameru bismo rekli da je u rangu cenovne klase, kao i još neke stavke, ali nijednog trenutka se ne osećamo kao da koristimo jeftin telefon – naprotiv. Xiaomi je napravio fantastičan posao. Autor ovog teksta bi verovatno ipak doplatio 10 hiljada dinara za Xiaomi Mi Mix 2S, koji donosi vrlo ekstravagantan dizajn, ima keramičko kućište, identičan hardver, ali i dosta bolje kamere – ili malo sačekao na Xiaomi Mi Mix 3 koji uskoro dolazi. No, nikako ne biste pogrešili ni sa ovim telefonom. Sada je moguće telefone ove kompanije kupiti i u paketu kod domaćeg provajdera Vip mobile, ili direktno za novac u maloprodaji. Sjajno je da korisnici imaju tu mogućnost, kao i da imaju izbor telefona ovako sjajnih performansi za pristupačnu sumu novca. Jedno je sigurno – uprkos određenim manama, Pocophone F1 by Xiaomi je definitivno Best Buy materijal.
   Prednosti:
   – Fenomenalne performanse – Fantastična autonomija – Stereo zvuk, uz 3,5-mm konektor – Dobar ekran – Sjajan odnos uloženog i dobijenog – Mogućnosti i opcije MIUI 9.6 interfejsa…
   Nedostaci:
   – …mada, MIUI 9.6 se neće svima svideti – Problemi sa streaming kodecima – Bag sa infracrvenim prepoznavanjem lica – (Uslovno) Leđa od plastike
   Cena: 49,999 dinara
   Telefon na test ustupio Gigatron

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi