Predstavljamo: Doro telefoni za starije osobe (video)

Predstavljamo: Doro telefoni za starije osobe (video)

Na našem tržištu često se družimo sa proizvodima koji su namenjeni široj populaciji, ali prevashodno onoj koja se dobro snalazi u digitalnom svetu. Šta sa onima koji se ne ubrajaju u takve korisnike? Na njih, srećom, misli neko. Tako se na srpskom tržištu pojavila kompanija Doro, čije vam uređaje danas predstavljamo - konkretno, u pitanju su tri telefona.

  Sadržaj

   Tehnološki pomaci iz generacije u generaciju dobijaju na intenzitetu, ali i tempu prihvatanja. Ukoliko ste propustili svega par godina, naći ćete se u čudi kakvi se uređaji koriste, bili to televizori, rerne, usisivači, telefoni, računari ili zvučnici. Vrlo lako možete da se izgubite u moru opcija, mogućnosti, komplikovanih procesa prijavljivanja (nama koji pratimo stvari možda ne toliko komplikovanih, ali nekom drugom – svakako). Stavite se u poziciju tih osoba – one ostaju na svojevremenoj tehnološkoj vetrometini.

   Dodamo li tome da je često reč o starijim osobama, koje imaju određenih potreba, kao i problema sa određenim čulima, bolestima, slabljenjem vida ili taktilnog osećaja, dobijamo veoma veliki broj potencijalnih korisnika specijalno dizajniranih uređaja. Moramo priznati da nas stoga čudi što se niko u tom smislu nije pojavio, makar ne do sada. I to posebno u Srbiji, koja će u narednim godinama imati sve starije stanovništvo, u proseku.

   Tu na scenu stupa kompanija Doro. Reč je o kompaniji koja se specijalizovala upravo za proizvode namenjene starijim sugrađanima. Iskreno, dopada nam se što se pokazuje da ima ko da misli na ovu populaciju, jer često se u praksi susrećemo sa pitanjima starijih sugrađana – šta da kupe i zašto niko ne pravi neke proizvode posebno namenjene njima? Doro je specijalizovan upravo u segmentu uređaja namenjenih starijim osobama, i na test smo dobili tri njihova telefona. Pogledajmo po čemu se izdvajaju.Doro 1360 je jednostavan i “tipičan” telefon – sve dok ga ne uzmete u ruku. Naime, iako to možda ne deluje tako na fotografijama, proporcije ovog telefona su takve da predstavlja standardan monoblok, ali su dimenzije značajno veće nego što biste to mogli naslutiti sa fotografija gde je prikazan sam. Zaista smo bili pomalu začuđeni kada smo uzeli telefon u ruku, ali je razlog za takav pristup sasvim jasan.

   Naime, ovo je telefon namenjen starijim osobama koji je vrlo nalik na standardne telefone. Glomazan je, ali istovremeno predstavlja nešto na šta su starije osobe verovatno navikle. Najbitnije jeste da raspolaže velikim tasterima, kao i širokim ekranom, koji će omogućiti lako korišćenje i pregled informacija koje se na njemu ispisuju. Tasteri su primetno razmaknuti, sa jarkim i kontrastnim osvetljenjem.

   To nije sve kada su korisne funkcije u pitanju. Sa strane imamo dugme kojim se može aktivirati svetlo i tada telefon može da posluži umesto baterijske lampe. Pozadi zatičemo zvučnik koji je pojačan u odnosu na standardnu izlaznu snagu, ali i specijalan taster. Reč je o Assisstance tasteru koji može pomoći u nevolji i pozvati pomoć od strane najbližih, dajući im na znanje da ste u nevolji.

   U suštini, verovatno najvažnija stavka na ovom telefonu jeste interfejs. On je jednostavan – ekstremno jednostavan. Naime, na ekranu će uvek na raspolaganju biti samo jedna stavka i opcije vezane za nju. Tendencija je da se ne prikazuje neki širi meni ili više mogućnosti odjednom, već da težište bude na individualnim opcijama i eventualnim dodatnim mogućnostima vezanim za njih. Stoga je na širokom displeju u boji uvek ispisana i grafikom ilustrovana jedna opcija kako se korisnici ne bi zbunjivali.

   Što se opcija tiče, telefon ima ekran od 2.4 inča sa podešavanjem kontrasta, rudimentarnu kameru CIF rezolucije (352 x 288), te FM radio, ugrađene mogućnosti alarma/budilnika, kalendara, imenika, kao i 3.5-milimetarski audio priključak. Baterija od 800 miliamperčasova će biti dovoljna za barem nekoliko dana upotrebe, posebno ukoliko osobe nemaju naviku da često komuniciraju. Podržan je Bluetooth 3.0, korišćenje microSD memorijske kartice, a tu je i 8 MB RAMa. Na spisku mogućnosti se nalaze Dual SIM i vibracije.

   Zanimljivo je da u pakovanju zatičemo neke stvari na koje smo već pomalo zaboravili. Tu je punjač koji se povezuje na microUSB port, ali kada telefon povežemo direktno na računar, on se ne puni, već očito mora da se puni preko svog punjača. No, svakako je zanimljiva stavka postoje za telefon, koje se isporučuje u paketu. Isprva nam je to delovalo čudno, ali starije osobe koje su navikle na fiksni telefon će svakako na ovaj način lakše prihvatiti mobilni telefon, a i kada punjač povežu sa postoljem, jednostavno će biti logičnije da se telefon puni postavljanjem u postolje. Tu su još i slušalice, kao i prateća uputstva na našem jeziku.

   Prednosti:
   – Jednostavan za korišćenje – Odlično osmišljen za starije osobe – Dodatne mogućnosti kao što su FM radio ili funkcija baterijske lampe – Dugme za pomoć – Prilično glasan
    
   Nedostaci:
   – Nevelike mogućnosti – Jednostavan interfejs istovremeno znači i dosta kretanja kroz meni da bi se došlo do željene opcijeUkoliko smo se upoznali sa Doro 1360 modelom, uređaj oznake 2404 će nas još više podsetiti na zlatno doba preklopnika. Upravo u takvom formatu stiže ovaj telefon koji je inače umnogome sličan Doro  1360 varijanti. Clamshell, odnosno preklopnik, je telefon kome se ekran može zaklopiti i nekako je ta vrsta uređaja pomalo odumrla sa erom pametnih telefona, u kojima prosto nije bilo dovoljno mesta za takve formate jer je kontrola išla prevashodno na dodir.

   No, osobama koje su nostalgične, ali pre svega osobama koje ne žele da se preterano udubljuju u nove tehnologije, već im je potrebno nešto funkcionalno i lako za korišćenje neće imati ništa protiv ovakvog formata, naprotiv! Ponovo, slično kao i kod Doro 1360 telefona, imamo situaciju da se radi o relativno gabaritnom uređaju. Imamo utisak da svuda postoji “luft” i da se ovako robusna naprava neće oštetiti ni u slučaju pada ili mehaničkog udara.

   Takođe, Doro 2404 ima velike tastere sa solidnim razmakom između njih. Oni svetle jarko belom bojom i stičemo utisak da će ih i slabovidi korisnici veoma jasno razaznavati. Ponovo, imamo specijalan Assisstant taster na zadnjem delu telefona. Tu je 3,5-milimetarski konektor, kao i microUSB konektor kojim se, za razliku od 1360 modela, uređaj može puniti i direktno, bez povezanog punjača.

   U pakovanju zatičemo još jedno postolje za držanje telefona, na koje se telefon postavlja uspravno pošto su konektori smešteni na donjem delu uređaja. Ponovo, takvo postolje ne samo da omogućava korisnicima da drže telefon poput fiksnog telefona, već im pomaže da uvek i u svakom trenutku, uslovno rečeno, imaju neki centralni okvir gde se telefon može nalaziti i gde ga treba vratiti nakon korišćenja. Doro 2404 dolazi uz punjač, slušalice, kao i uputstvo na srpskom jeziku.

   Što se ostalih karakteristika tiče, konstatovaćemo da je meni nešto složeniji. Da, stavke su krupne i istaknute, ali za razliku od Doro 1360 modela gde je u svakom trenutku na ekranu samo jedna stavka – ili se makar tome težilo – kod Doro 2404 modela se proizvođač nije libio da na ekranske menije stavi nekoliko stavki kroz koje se korisnici kreću pomoću komandnih tastera gore-dole. Logično i jasno, ali tek da se konstatuje da će nekim od starijih sugrađana ovakva organizacija verovatno biti nešto kompleksnija. Da, čudno se osećamo kada to kažemo, ali ispada da za ciljnu grupu organizacija koja tehnološki iole visprenijim osobama olakšava život, zapravo predstavlja složeniji izazov.

   Kolor ekran ima rezoluciju od 320 x 240 piksela, a posmatrano čisto kroz specifikacije, ovaj telefon ima nešto bolje mogućnosti od prethodnika. Raspolaže sa 16 MB RAMa, podržava Dual SIM, ima bateriju od 1000 miliamperčasova. Zvučnici su takođe ekstra pojačani i vrlo glasni, što je veoma važno za starije osobe iz jasnih razloga. Kao i 1360, i 2404 podržava polifone melodije, baš kao i FM radio. Tu je CIF kamera sa blicem koja će poslužiti u ponekoj prilici, ali naravno, ne treba puno očekivati od nje. Razlika? 2404 nema funkciju baterijske lampe kao 1360. Sve u svemu, reč je o solidnom i zaokruženom telefonu.
    
   Prednosti:
   – Preklopnik koji zadržava jednostavnost korišćenja – Odlično osmišljen za starije osobe – Dodatne mogućnosti kao što su FM radio – Dugme za pomoć – Prilično glasan
    
   Nedostaci:
   – Nevelike mogućnosti – Ne podržava korisnu funkciju baterijske lampe – (Uslovno) Interfejs prikazuje više opcija istovremeno na ekranu, pa to može delovati i zbunjujuće starijim osobama koje se teško nose sa više prikazanih elemenata istovremenoNajzad, stižemo do modela koji ne samo da deluje najozbiljnije i najinteresantnije, već se o njemu zaista i može reći nešto više. Radi se o modelu Doro 8040. U pitanju je smartfon, koji nam je stoga prilično interesantan jer želimo da vidimo na koji je način Doro pomirio dva naizgled teško pomirljiva sveta – potrebu za jednostavnošću i upotrebom nalik na ono što se koristili decenijama unazad sa modernom tehnologijom i napretkom po svim pitanjima. Moramo reći u samom startu da smo vrlo prijatno iznenađeni.

   U samom pakovanju zatičemo sada već standardne dodatke, ali kada je jedan Android telefon u pitanju, moramo priznati da smo iznenađeni postoljem za njegovo držanje. Slično kao i kod prethodnih telefona, i ovde dobijate nešto što vam služi kao suštinska baza za držanje telefona koja će ga uvek puniti i obezbediti da vaš uređaj bude spreman. To je zapravo možda i bitnije kod ovakvih telefona kojima baterija ne traje danima, pa slutimo da će 8040 često biti vraćan na postolje. Da sve bude zanimljivije, telefon se na postolju drži – bočno. Zaista interesantno rešenje.

   Sam telefon je definitivno i spolja, a i (kao što ćemo uskoro videti) softverski dorađen i osmišljen tako da korisnicima omogući što jednostavnije korišćenje. Posebno smo zaintrigirani spoljnim izgledom. Ovo je Android telefon dijagonale 4,6 inča i 1280×720 rezolucije, koji kao da je smešten u neku futrolu – što u suštini i jeste slučaj, budući da je kućište moralo biti prošireno i dobro osmišljeno, pa i sam Doro deklariše ekran kao petoinčni, iako je veličina samog ekrana manja. Na kućištu postoji mekani nanos koji pripomaže da telefon lepo leži u ruci.

   Dimenzije su korektne za držanje u jednoj ruci. Na prednjoj strani zatičemo prednju kameru, kao i – fizičke kontrolne tastere za Android. To znači da ne samo centralno Home dugme već i dugmići sa strane predstavljaju fizičke dugmiće koji se moraju pritisnuti, i nije dovoljno samo ih dodirnuti. Možda smo se pomalo čudno osećali zbog toga, ali definitivno razumemo zašto se proizvođač odlučio na takav iskorak. Starije osobe su definitivno navikle na pritisak, a i često se zbunjuju kada nehotice dodiruju komandne tastere osetljive na dodir. Definitivno je ovo ispravno rešenje.

   Bočne ivice su takođe prilagođene dodacima na koje nismo navikli uvek. Levo se nalaze tasteri za pojačavanje zvuka, ali je taster za paljenje ekrana i telefona na gornjoj ivici, zajedno sa 3,5-milimetarskim priključkom. Desno zatičemo micro USB konektor na neočekivanoj lokaciji, dodatno naglašen i izdvojen reljefnim elementom koji će pomoći starijima da uoče gde treba ubaciti kabl, zatim su tu konektori za postolje, ali i taster koji služi kao okidač kamere, postavljen na logičnu lokaciju za situacije kada se telefon drži horizontalno. Najzad, na donjoj ivici nema ničega osim izreza koji omogućava skidanje zadnje strane i pristup unutrašnjosti telefona.

   Kada smo kod zadnje strane, tu zatičemo kameru telefona sa blicem, pored koje je pozicionirano pomenuto Assisstance dugme. Sve je ugrađeno u jedan veliki modul, koji je blago izbočen, ali sami elementi su dubinski raspoređeni unutar modula, tako da su u suštini zaštićeni od grebanja ili mehaničkih oštećenja. Na dnu zadnje strane je smešten veliki zvučnik, poprilične glasnoće.

   Hardver
   Kada je hardver u pitanju, jasno je da je na ovom telefonu naglasak na nekim drugim parametrima. Stoga bismo hardver ocenili kao bazičan i adekvatan. Doro je 8040 opremio MediaTek MT 6738 čipsetom. Reč je o modelu sa četvorojezgarnim procesorom čija jezgra bazirana na Cortex-A53 tehnologiji rade na 1.5 GHz, dok se za grafiku stara Mali-T860 MP2. Prisutno je 2 GB RAMa, kao i 16 GB skladišnog prostora (od čega je dostupno nešto preko 10 GB), što se može proširiti putem microSD memorijskog slota.
   [modul]specifikacija=9384[/modul]
   Hardver je, kao što možete da vidite, relativno bazičan, ali na njemu, kao što rekosmo, i nije naglasak. Ipak, provrteli smo par testova tako da možete da vidite šta se može očekivati od ovog telefona. On je po hardverskim mogućnostima negde na prelasku iz niže u nižu srednju klasu, ali kako to i nije poenta ovog uređaja, sasvim je jasno da su važnije stvari negde  drugde. U hardverskom smislu, on je sasvim dovoljan.
   doro8040_antutu_s.jpg
   doro8040_geekbench_s.jpgSoftver
   Doro isporučuje ovaj telefon sa Android operativnim sistemom. Ipak, baš kao i kada je u pitanju spoljašnjost telefona, i u domenu softvera je načinjen niz promena koje bi trebale da ga učine prijemčivijim za starije korisnike. Pre svega nam upada u oči da ovaj Android telefon ima interfejs na srpskom jeziku. Dok je mlađima verovatno prirodno da se snalaze na engleskom, ovo je ipak uslov svih uslova da ga i stariji sugrađani udobno koriste.
   doro8040_softver1_s.jpg
   Dalje, odmah se vidi da je načinjena promena na interfejsu. Ne, klasične Android opcije nisu nedostupne, samo što ćete nakon odlaska u podešavanja morati da dva puta odete na dno strane sa opcijama i kliknete na dodatne opcije da pristupite glavnom meniju. Jednostavno, moralo je biti tako, pošto su standardne opcije previše komplikovane i sitne. Stoga je Doro rešio da grupiše podešavanja u velike i jasno dostupne grupe. Polja u kojima se nalaze ove opcije su izuzetno krupna, jasno uočljiva, sa velikim kontrastom između bele pozadine i pozamašnih slova. Isto tako, vodilo se računa da različite boje prate različite opcije, tako da je lakše razaznavanje i u vizuelnom smislu.

   No, promene su vidljive na svakom koraku. Ikonice su velike, daleko veće od klasičnih Android ikonica. Slično važi i za slova. Takođe, već na drugom ekranu imate prečicu ka pozivima ka hitnim službama. Tu je i prečica ka Pomoćniku, a imamo isto tako i razne pomoćne stavke, ali i prečice ka preinstaliranim Doro aplikacijama, uključujući Doro Connect & Care, Doro izbor gde možete da skinete softver koji Doro preporučuje, te Doro tastaturi. Doro Connect & Care omogućava da se starije osobe povežu sa svojom familijom i prijateljima i na taj način vode računa jedni o drugima.

   Posebno je važna ta dvosmernost, gde ne samo da starija osoba može da potraži pomoć od drugih, već i mlađi članovi porodice mogu da podese neke parametre po kojima mogu dobiti signal da nešto možda nije u redu. Tipičan primer bi bilo obaveštenje da se bakin telefon već 24 časa nalazi na istoj lokaciji i da nije pomeren, nakon čega se može pozvati ili potražiti starija osoba, raspitati se šta nije u redu i slično.

   Sve u svemu, softver je dobro prožet pomoćnim stavkama koje starijim osobama trebaju da olakšaju korišćenje. Sad, naravno da je korišćenje bilo kakvog Android telefona složenije od tipičnog dumbphone uređaja, ali smatramo da je Doro obavio dobar posao u optimizovanju. Tu su i neke alatke kao što su baterijska lampa, koja koristi blic kamere, ili lupa, koja koristi samu kameru da uveća sliku.
   doroconnect_s.jpg
   Najzad, Doro omogućava da se kroz njegov Manager podesi dosta mogućnosti i opcija vezanih za posedovanje telefona ali i razna druga iskustva. Tako možete uz pomoć ovog softvera pronaći zagubljeni telefon, daljinski prebacivati fotografije i druge stvari sa telefona i deliti ih sa prijateljima i članovima porodice, kontrolisati telefon na daljinu i tako dalje. Ovaj softver je besplatan za sve kupce Doro telefona koji se registruju na sajtu i osmišljen je kao web bazirani servis, za razliku od Doro Connect & Care koji je osmišljen da radi direktno na samom uređaju.
   doromanager_s.jpg
   Kamere od 8 megapiksela pozadi i 2 megapiksela napred nisu nikakva poslednja reč tehnike, ali kao što smo rekli – poslužiće. Daju relativno pristojne fotografije, sasvim u rangu onoga što bi starija osoba mogla da očekuje i dokle bi išli njeni prohtevi. Kao što rekosmo, podjednako važno je prisustvo alatki u vidu baterijske lampe ili lupe koji se oslanjaju na kameru i blic. Snimanje videa je takođe podržano, u 1080p rezoluciji pri 30 fps.
   fotka_doro_8040_1_s.jpg

   Na samom kraju, istakli bismo da je zvučnik izuzetno glasan, kao i da je baterija korektna, ali ništa više od toga. Sa kapacitetom od 2920 mAh izdržaće sigurno čitav dan, posebno ako korisnici nisu previše zahtevni – a ciljna grupa to definitivno nije. Potom će ga postaviti u njegovu bazu i telefon će se brzo napuniti. Sve u svemu, korektno, ali starije osobe trebaju da vode računa da Android smartfon prosto nije isto što i običan telefon koji može da drži bateriju danima, pa i nedeljama.
   doro8040_baterija_s.jpg
   Zaključak
   Ukupno gledano, zadovoljni smo onim što smo videli kada je ovaj telefon u pitanju, ali i kod ostalih uređaja. Reč je svakako o nešto drugačijim proizvodima posebne namene i jasnog usmerenja. Možemo reći da kao takvi oni u potpunosti ispunjavaju svoju misiju. Model 8040 je, logično, najnapredniji i ima najviše mogućnosti, ali i ponajviše načina da se starija osoba zbuni.
   doro24_s.jpg
   Ipak, sa svim asistencijama i ugrađenim opcijama, te mogućnostima povezivanja sa porodicom i prijateljima, ne samo da je dobar izbor, već donosi novu dozu mira i sigurnosti, kako osobi koja je koristi, tako i familiji. Takođe, i običan monoblok i preklopnik dobro vrše svoju funkciju. Ostaje da korisnik sagleda celu situaciju i razmisli da li želi da investira u ovako nešto, u zavisnosti od toga koliko su starije osobe u familiji “digitalno vične”.

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi
   Dell G16 7630 (2023) test - brz i glomazan