Prvi utisci: Android 9 Pie

Prvi utisci: Android 9 Pie

X, pa X.1, te naposletku X+1. Ovo je standardna formula za nove iteracije Androida u skorije vreme. Nakon 7, stiže 7.1, pa 8, te 8.1. Na redu je, pogađate, Android 9. Ništa 8.2 ili 8.5, davno smo prošli vreme kada smo se tome nadali i naučili lekciju. Ljudi očigledno vole okrugle verzije i cele brojeve. Novo izdanje Androida nosi kratak sufiks – Pie! Od čega li je ta pita umešena? Pogledajmo...

  Sadržaj

   Google je obećao dosta kada je u pitanju Android 9 Pie. Da li je uspeo da donese puno toga, veliko je pitanje. Nekim korisnicima će novi operativni sistem biti značajno drugačiji, pre svega zbog kozmetičkih dodataka i novih opcija u pogledu interfejsa, koji će donekle promeniti način na koji se telefon koristi – pod uslovom da se upotrebljava. Sa druge strane, potpuno bismo razumeli i gledište koje bi reklo da u novom sistemu nema nikakvih naročitih izmena, naročito ne nekih revolucionarnih zahvata kojima su se neki nadali.
   android9_3.jpg
   Definitivno, Google je sklon vrlo postepenim promenama. One postoje, ali veliki kreator ekosistema definitivno pazi da nekom naglom i velikom promenom ne poremeti svoje partnere, niti navike ogromnog broja potrošača širom sveta koji su definitivno navikli na određene karakteristike Androida. Reč je o najpopularnijem operativnom sistemu na svetu, i svakako postoji dosta razloga za to. Stoga, prošimo kroz sve što nam donosi (i par stvari koje ne donosi) novi Android 9 Pie.
   Na zapadu ništa novo
   Svi koji su pratili razvoj Android 9 operativnog sistema, znaju da nema nekih naročitih noviteta. Tim rečeno, noviteta je sasvim dovoljno, ali ne donose nikakve velike izmene. Takođe, nema nekih posebnih razlika u domenu performansi. Ukoliko ste se nadali da će novi Android da “otključa” neke neslućene potencijale vašeg telefona ili tableta, ostaćete neminovno razočarani.
   a9_info_s.jpg
   Mi smo prilikom testiranja koristili inženjerski primerak Motorola Moto Z3 Play telefona. Kako Motorola svoje telefone isporučuje sa fabričkim Androidom, možemo reći da smo zapravo dobili iskustvo kakvo će nam telefon isporučiti u dogledno vreme. Treba reći da zapravo nismo imali isti telefon sa i bez Android 9 sistema, odnosno da nismo bili u prilici da izmerimo da li je trajanje baterije ili broj poena u nekom benchmarking programu doživeo poboljšanje, te znajte da to ovde nećete pronaći. Tim pre što zbog inženjerskog primerka telefona zapravo ne bismo bili sigurni da li bi se radilo o realnim dobicima ili gubicima.
   No, kako smo bili u prilici da vidimo dosta članaka i priča na tu temu, pitanje je da li bi uopšte išta i značilo. Jednostavno, Android 9 Pie ne donosi nikakve pomake po pitanju performansi. Ne očekujte ubrzanje procesora ili grafike, ne očekujte dodatne minute rada baterije, a kamoli sate. Stoga, novi Android bi itekako morao da opravda svoje postojanje…
   a9_select_s.jpg
   Treba imati u vidu još jednu činjenicu, a to je fragmentacija sistema po proizvođačima. Mnogo toga što ćemo ovde navesti možda zapravo nikada nećete videti na telefonima nekog brenda. Tipičan primer bi bile promene u navigaciji, koje će Samsung, Huawei ili neki treći proizvođač možda usvojiti i prihvatiti, a možda i neće. Odluka ostaje na njima. No, otom potom. Da pređemo na ono što zapravo donosi Android 9 Pie.
    Najdirektnija promena, koja će po našem mišljenju prilično uticati na iskustvo, jeste u interfejsu i navigaciji. Ponavljamo, ove promene su opcione – Google ih neće nametati nikome, i niko nije dužan da ih usvoji, već se telefon može koristiti na standardni način, kao i do sada. Suština je u sledećem: navigacija će se obavljati preko centralnog virtuelnog tastera, koji je oblika dosadašnjeg Home tastera, a i nalazi se na sličnoj poziciji.
   a9_home_s.jpg
   Zašto toliko kontroverze? U suštini, neko bi mogao reći da je sada navigacija nalik na navigaciju na novijim Apple telefonima. Mi bismo bili skloniji da kažemo da uzor inače pametnom rešenju za navigaciju koje nas je brzo osvojilo jeste u Meizu sistemskoj navigaciji, koja se bazirala na jednom (istina, tada fizičkom) tasteru, koje je u zavisnosti od toga da li se pritisne, samo blago dodirne ili duže drži vršilo funkciju Back, Menu i Switch tastera.
   Sada imamo taj ovalni taster u sredini, koji kada pritisnete kratko vodi na Home ekran. Ukoliko se nalazite negde drugde, odmah levo od njega se pojavi virtuelni back taster. Dugi pritisak poziva Google Assistant. Kako se prebacivati između aplikacija? Povučete od tog Home tastera prema gore, i pokazaće vam se novi multitasking interfejs iz koga onda možete “šetati po aplikacijama”. Ukoliko povučete malo duže, bićete odvedeni u App Drawer, ili kako je to već zamišljeno.
   a9_multitask_s.jpg
   Ponavljamo, ovaj sistem je za sada opcion. Google je najavio da će ga učiniti obaveznim na svojim budućim Pixel telefonima, pa otud i malo kontroverze. Ipak, videćemo da li će Samsung, Huawei i ostali uopšte ikada usvojiti ovakvu navigacionu šemu. U trenutnom stanju, Google dozvoljava da birate između tradicionalne i nove kontrolne šeme.
   Google će dosta insistirati na kontroli gestovima, to je definitivno jasno. Tu dolazimo i do jedne nedoumice – recimo, na inženjerskom primerku Moto Z3 Play telefonu koji smo koristili, nova kontrolna šema se podešavala u Moto gestovima!? Stoga ni sami nismo sigurni da li će i koji još gestovi biti deo Motoroline, a koji deo neke nove Google ponude koja će biti standardna za različite uređaje. Mi za svaki slučaj dajemo spisak svih gestova na priloženim fotografijama, pa možete i sami videti šta će sve ovakav telefon moći da uradi.
   motoz3_moto_s.jpg
   Još jedna novina jeste selekcija teksta. Alatka je izmenjena, tu je novi element koji prikazuje zumirani deo, a zanimljivo je da možete odabrati tekst i dok ste u multitasking modu, odnosno pregledate otvorene aplikacije, što može biti izuzetno korisno kada prebacujete tekst iz jedne aplikacije u drugu. Tu je i nekoliko novih opcija prilikom upotrebe.
   Stavka na koju imamo generalnu primedbu su – boje. Google je definitivno želeo da se na neki način “umetne u sredinu”, odnosno da njegov sistem dobije veseliji i živahniji izgled, a istovremeno da postane takav da stilski posmatrano rešenja njegovih partnera u pogledu interfejsa manje odudaraju od njegove stok verzije. U tome je verovatno uspeo, sa šarenijim ikonicama, koje su prilično “oble”. Međutim, moramo reći da nas ovakav stil definitivno veoma podseća na Alcatelov Joy korisnički interfejs i da nam je prijala hladna distanca koju je dosadašnji Android UI držao u odnosu na partnerska UI rešenja.
   a9_inter1_s.jpg
   Naravno, možda ste drugačijeg mišljenja, mi smo tu da ukažemo na neke stavke. Prosto, Material Design pravac je definitivno i dalje tu, ali sada imamo gomilu sitnih promena. Ima tu i dodatnih funkcionalnosti, ali ceo doživljaj nam je, u nedostatku boljih reči, nasuprot dosadašnjim stremljenjima, barem onako kako smo ih mi videli. Kao da je Google napravio neku smesu partnerskih korisničkih interfejsa, odredio njihovu aritmetičku sredinu, i rekao “naći ćemo se na pola puta do tamo”.
   Tu je novi Settings meni. Već smo spomenuli ranije da je Google dosta redizajnirao, naročito po pitanju ikonica, želeći da unese više boja u svoj Settings meni. Opet, da li će vam se to dopasti je dosta individualno. Neko je možda zavoleo dosadašnji pristup sa nenapadnim bojama, nekome će možda biti lakše da razlikuje opcije sada kada su izrazitije obojene i sa okruglim ikonicama. No, definitivno je primetno da je sve “šarenije”. Imate plavu ikonicu, pa za njom zelenu, žutu, lila, pa crvenu, roze…razumete šta hoćemo da kažemo.
   a9_inter3_s.jpg
   Notifikacije su doživele značajne vizuelne promene, ali i neke funkcionalne izmene. Nigde se bolje nego ovde ne vidi pomenuto streljenje ka “krugovima”, odnosno zaokruženim ikonicama. Dopada nam se što se sada aktivni elementi jasno i izrazito izdvajaju, sa plavom bojom koja daleko bolje izdvaja ikonice. Neke stavke su izbačene, pa tako nema više načina da se brzo prebacite između WiFi izvora, jer nema “mini-menija” koji se do sada mogao aktivirati kratkim pritiskom.
   a9_notifikacije_s.jpg
   Neke mogućnosti su date, neke oduzete. Recimo, nemate na raspolaganju detaljnije opcije vezane za Do not disturb. Pretpostavljamo da će to razne kompanije modifikovati u svojim UI rešenjima. Iz WiFi menija možete da označite pristupnu tačku kao izvor konekcije ograničenog protoka. Tu je i Recently sent opcija, za pregled obaveštenja koja ste skorije primili. . Jedna od stvari koje su ukinute jeste opcija snimanja razgovora, pod obrazloženjem da postoji mogućnost zloupotrebe i manipulacije snimljenim razgovorom. Da, Google koji aktivno sarađuje na globalnom prisluškivanju sa najjačim dubokim državama sveta ne želi da omogući korisnicima da snime razgovor. Što priliči Jupiteru, ne priliči volu (Quod licet Iovi, non licet bovi), govorili bi stari Latini.
   Uopšte, dobra stvar je što Google notifikacije sada “uče”. Ukoliko dovoljno puta uklonite obaveštenje ni ne pogledavši ga, sistem je dovoljno pametan da prestane da vam šalje obaveštenja tog tipa. Naravno, to može biti i mač sa dve oštrice, ali je jasno da dokle god znate dobro šta radite dugoročno vas telefon neće “zamarati” bespotrebnim obaveštenjima.
   a9_usbmeni_s.jpg
   USB opcije su sada bogatije i raskošnije nego ikada. Govorimo o meniju koji se automatski pojavi kada telefon povežete sa računarom. Možete da odaberete režim transfera podataka, punjenja i slično, ali daleko detaljnije i jasnije nego do sada.
   Volume i Power tasteri su dobili svoju grafičku reprezentaciju. Kada ih pritisnete, dobićete odgovarajući grafički prikaz na ekranu. Odavde možete detaljnije i brže da podesite zvuk, odnosno odaberete opcije vezane za gašenje telefona ili prelaska u neki drugi režim rada. Nije da se radi o revolucionarnoj promeni, ali interesantno je primetiti da se i po tom pitanju nešto radi. Zanimljivo je da na dnu Power menija sada imate dugme za skrinšot, odnosno snimanje sadržaja ekrana.
   a9_buttons_s.jpg
   Još jedna oblast gde se obećava napredak, i za koju smo prilično zainteresovani (a i vi ste, bez obzira da li ste svesni toga ili ne) jeste automatsko prilagođavanje osvetljenja. Google tvrdi da ono sada još pametnije i bolje radi, mada moramo priznati da neku posebnu razliku nismo utvrdili, a ni Google ne daje preciznije detalje oko toga. Verovatno će se unapređivati ponašanje u određenim situacijama, možda će senzor brže reagovati – nismo sasvim sigurni, ali pozdravljamo bilo kakvo razmišljanje u tom smeru jer mislimo da ima mesta za napredak.
   Najzad, tu je i adaptivna baterija, odnosno režim koji pokreće novi Google-ov AI. On služi da bolje raspoređuje resurse telefona između aplikacija koje se koriste intenzivnije i onih sa kojima to nije slučaj. Google se diči naprednim algoritmima mašinskog učenja, ali u praksi nismo videli neko naročito poboljšanje, niti na našem sopstvenom iskustvu, niti na testovima kolega sa interneta koje su bile u prilici da testiraju isti telefon sa i bez Androida 9. Pokazalo se da baterija ne traje duže.
    android9_4.jpg
   Postoji i dosta toga što Google radi, a što ne možemo da vam prikažemo jer ili nije još uvek dostupno, ili se radi o stvarima koje će postati jasnije tek tokom dugotrajne eksploatacije. Ne želimo da se time bavimo jer nema nikakvog načina da vam prenesemo utiske ili direktne benefite, pa je diskutabilno koja bi bila poenta. Sigurno je da Google dosta toga obećava. Koliko će ispuniti – videćemo.
   Sve u svemu, Android 9 Pie je korektna iteracija, ali je pitanje da li je to ono što je potrebno. Google je definitivno uspeo da stvori moderniji interfejs. Ne možemo reći da bez njegovih noviteta ne bismo mogli da preživimo, niti da smo videli nešto što nas je oborilo s nogu. Što nas dovodi do pitanja – da li je uopšte toliko važno preći na Android 9? I da li uopšte trebate svoju odluku o kupovini da donosite na osnovu toga da li uređaj stiže sa njim ili ne? Iskreni da budemo, na osnovu našeg iskustva, ali i iskustava drugih kolega, ništa posebno ne biste propustili. Da li uopšte opravdava prelazak na verziju “9”? To će zavisiti od vašeg gledišta. Najprostije rečeno, Android 9 Pie nam se dopada, ali ne toliko koliko smo se možda nadali da će nam se dopadati…

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi