Samsung Galaxy A20e (Video)

Samsung Galaxy A20e (Video)

Telefon Samsung Galaxy A20e je posebno razvijen za evropsko tržište. Namenjen je onima kojima je neophodan nešto kompaktniji model u odnosu na standardne uređaje u klasi, te je poneo sufiks “e”, baš kao i Samsung Galaxy S10e, koji nam se toliko dopao. No, može li A20e da dobije analogne pohvale i pokaže se adutom iz senke u svojoj kategoriji? Pogledajmo...

  Sadržaj

   Najnovija serija AX0 iz Samsungove Galaxy familije pokriva veoma širok cenovni spektar. Modeli niže klase su tu verovatno pred najvećim izazovom – moraju da odole velikom pritisku ogromnog broja konkurentskih modela, kao i da budu dovoljno kompetitivni da bi održali prodaju, odnosno položaj kompanije u odgovarajućoj klasi. Pred sobom imamo Galaxy A20e, “e” varijantu telefona (kompaktniji uređaj) koji je predviđen za Evropu.

   Treba reći da je reč o uređaju veoma zanimljivih karakteristika, koji nije baš tipičan za Samsung telefone. Cena Galaxy A20e telefona trenutno iznosi 23 hiljade dinara,  što je tik ispod nekih 200-ak evra na srpskom tržištu. Za te pare se dobija solidno zaokružen telefon, ali možda ipak ne sa onim miksom osobina na kakav nas je Samsung navikao. Na šta mislimo pod tim?
   Telefon na testu
   Telefon smo dobili u kompletnom pakovanju. U ovom slučaju, moramo reći da je Samsung obavio veoma dobar posao po tom pitanju. Iako i dalje u pakovanju ne nalazimo futrolu za nošenje, koju obično nalazimo kod cenovnih rivala, Samsung nas je obradovao nekim drugim stvarima. Tako ovde u paketu dobijamo slušalice, ali i mnogo bitnije – brzi punjač od 15 W! Sjajna stavka, posebno imajući u vidu cenovni razred telefona. Samsung_Galaxy_A20e_1s.jpg

   Odmah u startu nalazimo razlike u odnosu na druge Samsung telefone. Pre svega, ekran nije Super AMOLED, ali nije ni klasičan IPS. Pomalo neočekivano, Samsung je upotrebio PLS tehnologiju ekrana. Kao što smo rekli, s obzirom da je ovo “e” model što u rečniku Samsunga očito jeste šifra za kompaktnost,  njegova dijagonala je nevelikih 5,8 inča, što u kombinaciji sa 19,5:9 odnosom stranica rezultuje veoma kompaktnim telefonom.
   Telefon odlikuje Infinity-V oblik displeja, što označava nešto širi izrez od minimalističkog kružnog, otprilike u obliku slova V, koji je rezervisan za telefone niže kategorije. Osim toga, može se primetiti da je donja ivica nešto šira od ostalih ivica telefona. Uređaj se vrlo lako obuhvata jednom rukom, odnosno šakom. Galaxy A20e je definitivno pametno usmeren, jer će faktor kompaktnosti pomoći i u duelu sa rivalima, pošto se mnogi telefoni u klasi uvećavaju iz generacije u generaciju. Samsung_Galaxy_A20e_2s.jpg

   Što se tiče kvaliteta izrade, možemo samo reći da je u nivou kategorije, ali ne i više od toga. Stvar je prilično jednostavna – napred imamo staklo, pozadi običnu plastiku. Nema nikakvog Gorilla Glass ili drugog otpornog stakla. Na ovom telefonu je prisutan skener otiska prsta, i to na tradicionalnom mestu, na poleđini telefona. Koristi USB-C konektor, što je lepa vest. Upravo zahvaljujući njemu je omogućeno da se uređaj puni brzim punjačem od 15 W.
   A20e, baš kao i ostali telefoni A serije koje smo testirali, nema notifikacionu LED lampicu. Dok kod Super AMOLED ekrana koji su non-stop upaljeni i prikazuju notifikacije u boji na samom ekranu to možemo da razumemo, na telefonu kao što je A20e se radi o nečemu što se oseća u praksi u većoj meri. Samsung_Galaxy_A20e_3s.jpg

   Prisutan je Dual SIM slot, sa posebnim slotom za memorijsku karticu, što pozdravljamo. Tu su još mono zvučnik, USB-C konektor i 3,5-milimetarski port, čije prisustvo takođe toplo pozdravljamo. Što se tiče ivica oko ekrana, one nisu velike, ali je donja ivica nešto deblja od ostalih.Što se hardvera tiče, A20e se oslanja na Exynos 7884 čipset. Reč je o rešenju koje se koristi i u A10 telefonu, odnosno o deklokovanoj varijanti Exynos 7885 čipseta. No, treba reći da je 7884 značajno “deklokovan” u odnosu na 7885.
   Samsung_Galaxy_A20e_4s.jpg
   [modul]specifikacija=9693[/modul]
   Tako nalazimo kombinaciju 2 jezgra koja rade na 1.6 GHz i 6 jezgara koja rade na 1.35 GHz. Performanse nisu na nekom naročitom nivou, ali za razliku od A10, ovde zatičemo 3 GB RAMa, što umnogome popravlja stvar. Telefon stiže sa Android 9 Pie operativnim sistemom i One UI korisničkim interfejsom, koji radi dosta bolje u A20e.
   gala20e_cpuz_s.jpg
   Tu je 32 GB prostora za skladištenje, što se može proširiti putem memorijske kartice kapaciteta do čak 1 TB. Šteta što se u pakovanju ne nalazi poklon u vidu memorijske kartice kapaciteta 32 GB, kao kod A10 telefona. Takođe, podržane su Dual SIM mogućnosti, pri čemu je microSD slot odvojen od Dual SIM slota, pa korisnik neće morati da bira između druge SIM kartice i proširenja memorije.
   gala20e_antutu_s.jpg
   gala20e_geekbench_s.jpg
   Performanse telefona su korektne, ali definitivno nisu na nekom visokom nivou. S druge strane, jasno je da su negde u proseku kategorije. Interesantno je da je Galaxy A20e dobrih 12-15% brži od Galaxy A10, iako koriste identičan čipset na istim radnim taktovima. Nismo sasvim sigurni zašto je tako, ali je tako – što su još bolje vesti za potencijalne vlasnike telefona koji danas opisujemo.
   gala20e_3dmark_s.jpg
   gala20e_gfxbench_s.jpgSamsung Galaxy A20e, baš kao i drugi ekonomični modeli južnokorejskog proizvođača, dolazi sa Android 9 Pie operativnim sistemom, koji se kombinuje sa svežim i unapređenim korisničkim interfejsom. One UI, kako ga Samsung zove, stiže sa pregršt novina, i to u najsvežijoj varijanti koja nosi oznaku 1.1.
   gala20e_softver1_s.jpg
   U kratkom roku smo u više navrata govorili o One UI-ju i tvrdili da je reč o odličnom korisničkom interfejsu. Raduje nas da A20e kao telefon niže kategorije dolazi sa najsvežijom softverskom platformom. Sve u svemu, potez koji pozdravljamo i koji doprinosi osećaju da imate u rukama moderan uređaj koji daje unificirano iskustvo baš kao i na ostalim Samsung uređajima, bez obzira na cenu i klasu.

   Još jedna prednost A20e telefona u odnosu na A10, koji je svega par hiljada dinara jeftiniji, jeste prisustvo skenera otiska prsta. On je pozicioniran na zadnjoj strani, na tradicionalnom mestu, i radi prilično dobro. Osim toga, na raspolaganju su vam Face Unlock opcija, kao i razne, starije i tradicionalnije metode obezbeđivanja pristupa telefonu. Treba voditi računa da Face Unlock nije najtačniji, kao i uvek na telefonima koji se oslanjaju isključivo na prednju kameru za tu operaciju.

   Performanse su korektne. Zahvaljujući posedovanju 3 GB RAMa, nema onih neprijatnih ograničenja koja smo zaticali kod A10. Tim rečeno, Exynos 7884 je primetno slabiji od 7885 čipseta, iako ih razlikuje samo taj jedan mali broj. Deklokovanom čipsetu su radni taktovi značajno oboreni. A20e nije spor telefon, ali ako ga opteretite multitaskingom, itekako ćete doći u situaciju u kojoj iskustvo korišćenja nije najprijatnije. Tim rečeno, u praktično svim nezahtevnim scenarijima, telefon funkcioniše sasvim pristojno, što je više nego dovoljno za najveći broj korisnika.

   Prisutno je dosta aplikacija, koje su jasno grupisane. Na jednoj strani su Samsung aplikacije, na drugoj Google aplikacije. Dosta je široka i raznolika grupa aplikacija koje potpisuje sam Samsung, i tu se mogu naći razna rešenja, od onih predviđenih za zabavu, preko aplikacija za fitnes i zdrav život, do aplikacija za produktivnost, servisa raznih namena i slično.

   Sve novitete koje donosi sa sobom One UI ovi telefoni dobijaju takođe. Jedna od najznačajnijih novina jeste implementiranje Night Mode režima prikaza, kojim možete potamniti menije i interfejs, kada će dominirati crna umesto bele i svetlo sive boje. Na taj način će se oči korisnika daleko manje naprezati u uslovima slabijeg osvetljenja. Doduše, treba priznati još nešto – to je dosta važno na telefonima srednje i više klase koji koriste Super AMOLED tehnologiju, na kojima su boje dosta zasićene i izražene, koji prosto „isijavaju“ zbog pozadinskog osvetljenja. Ovde je efekat takav da i nemate baš toliko izraženu potrebu za noćnim režimom prikaza, ali mogućnost je tu i neka se iskoristi, zašto da ne.

   U estetskom smislu, One UI je dobro uklopljen sa novim Android 9 Pie operativnim sistemom kao takvim. Dominira motiv zaobljenosti, pa tako sve ikonice i meniji imaju oble linije, koje kao da teže da postanu kružnice. Naravno, tu je i App Drawer, koji je za nas, a verujemo i mnoge od vas, gotovo krucijalan način interakcije sa telefonom.
   Ekran
   Pre svega, ekran nije Super AMOLED, ali nije ni klasičan IPS. Pomalo neočekivano, Samsung je upotrebio PLS tehnologiju ekrana. Kao što smo rekli, s obzirom da je ovo “e” model što u rečniku Samsunga očito jeste šifra za kompaktnost,  njegova dijagonala je nevelikih 5,8 inča, što u kombinaciji sa 19,5:9 odnosom stranica rezultuje veoma kompaktnim telefonom.
   Samsung_Galaxy_A20e_8s.jpg
   Ipak, kako je i dalje reč o value proizvodu, njegova rezolucija je svega 1560 x 720 piksela, što rezultuje gustinom prikaza od 296 piksela po inču. Telefon odlikuje Infinity-V oblik displeja, što označava nešto širi izrez od minimalističkog kružnog, otprilike u obliku slova V, koji je rezervisan za telefone niže kategorije.
   gala20e_ekran_s.jpg
   Softverska podrška ekranima je veoma dobra, kao i kod svih Samsung uređaja. Možete menjati veliki broj parametara vezanih za ekran, a prisutan je i senzor automatskog osvetljenja koji svoj posao obavlja odlično. Takođe, tu su i Night Mode, Easy Mode, te opcija za promenu sistema navigacije. Nažalost, slično kao i kod modela sa IPS ekranima, izostaje podrška za menjanje temperature boja. Nije nam sasvim jasno zbog čega, budući da drugi proizvođači koji koriste npr. IPS ekrane i u ovoj klasi sada omogućavaju te opcije, koje donose nešto širi spektar podešavanja i fleksibilnosti.
   Baterija
   Kada se radi o bateriji telefona, ona nudi kapacitet od 3000 mAh. Mi smo zabeležili oko 13 i po sati upotrebe tokom obdanice. Naš standardni test desetočasovnog YouTube videa telefon je odradio, pri čemu je preostalo još 31% baterije. Drugim rečima, telefon bi trebao da potraje čitav dan bez problema, pa i do dan i po štedljivijim korisnicima.
   gala20e_baterija_s.jpg
   Da sve bude još lepše postarao se brzi punjač od 15 W, koji nikako nije standard u ovoj klasi. Tako da, čak i ukoliko baterija nije rekorder, sasvim je jasno da će iskustvo biti dobro i da vas telefon neće izneveriti. Ukoliko bismo birali nešto manji (i dalje sasvim respektabilan) kapacitet sa brzim punjenjem ili veliki kapacitet sa sporim punjenjem, smatramo da bi daleko praktičnija bila prva varijanta, kakvu i zatičemo na A20e telefonu.
   Audio
   Kada je audio komponenta u pitanju, možemo reći da je telefon u proseku kategorije. Na donjem delu je smešten zvučnik, a prisutan je i 3,5-mm audio konektor. Tu je i FM radio za one koji i dalje ne odustaju od ovog vida zabave ili saznavanja informacija. Od mnoštva sličnih telefona A20e, baš kao i A10 i srodne telefone iz Galaxy A familije, razlikuje ga podrška za Dolby Atmos tehnologiju, odnosno ekvilajzere pomoću kojih se zvuk može prilagođavati.
   gala20e_audio_s.jpgGalaxy A20e stiže sa “jednom kamerom viška” u odnosu na Samsung Galaxy A10, a u svim ostalim parametrima, ponašanje je identično. Imalo smo reči hvale za A10 kameru u odnosu na cenovnu klasu telefona, a kako je A20e svega koju hiljadu dinara skuplji, uglavnom je jasno da će kriterijum biti veoma sličan. No, da se najpre pozabavimo softverom. Samsung_Galaxy_A20e_6s.jpg

   Za razliku od A10, ovde nema iznenađenja u vidu podrške za zum koji ne postoji, odnosno za koji nije obezbeđena hardverska podloga. Galaxy A20e raspolaže standardnim softverskim opcijama. U praksi, to znači da su opcije dobre, da je interfejs odlično raspoređen, kao i da sve funkcioniše brzo i besprekorno u praksi. Reč je o standardnom Samsungovom kamera interfejsu. Postoje razni filteri, specifični režimi fotografisanja i snimanja, a između njih se krećete na krajnje jednostavan način, blagim pokretom prstom u levu ili desnu stranu. Pristup svim opcijama je jednostavan i brz i lako ćete uspeti da pronađete ono što vam je potrebno, bio to Pro režim fotografije ili prikaz dodatnih informacija o snimku.
   gala20e_kamera_s.jpg
   Kao što smo rekli, nema opcije za zum (ne računamo li standardni digitalni zum), već je tu stavku ovde preuzeo ultraširoki snimak. Da, Samsung je rešio da na A20e implementira ultrawide senzor. To je potez koji inače pozdravljamo, jer smo inače pristalice ovakvog vida snimanja, koji donosi obilje mogućnosti i opcija. Međutim, moramo u startu reći da nas ovde taj dodatak nije impresionirao. Prosto, senzor je suviše male rezolucije i, imajući u vidu da nema nikakvih naprednijih sistema na njemu, donosi veoma “mršave” rezultate. Više ga posmatramo kao eventualni bonus koji će korisnici možda iskoristiti. Čisto da ne pomislite da je reč o maltene podjednako upotrebljivom senzoru, kao što je to na skupljim telefonima.
   Stoga, šta nas ovde čeka? Standardni senzor od 13 MP je wide tipa i koristi otvor blende od f/1.9, uz “starinski” autofokus. Nema nekih naprednih, modernih sistema, posebno kada je reč o autofokusu, nekih naprednih stabilizacija, i tome slično. Koristi se standardni autofokus, tako da ništa od phase detection ili laserskih sistema. Šta da se radi, snaći ćemo se. Prisutan je LED blic.   Spominjani ultrawide senzor ima rezoluciju od svega 5 megapiksela. Na njemu nema nikakvih sistema asistencije ili fokusiranja – uperite telefon i tako vam je kako vam je. Senzor od 5 MP karakteriše otvor blende od f/2.2. Sve u svemu, ništa naročito, ali ako ga posmatramo kao bonus koji ćete eventualno nekad iskoristiti, zašto da ne, neka ga tu pa će već biti upotrebljen u nekom trenutku, pre ili kasnije. U pojedinim okolnostima ima tendenciju da boje “odvuče” ka plavoj, što takođe treba imati u vidu.   Sve u svemu, slike su sasvim pristojne i iznad naših očekivanja. Kolorit je veoma dobar. Dosta detalja deluje umekšano i svakako da se tu može uputiti pokoja primedba, baš kao i na oštrinu. Ipak, kada se sve sabere i oduzme, krajnji rezultat je više nego prihvatljiv za ovaj cenovni razred, koji iznosi 200-ak evra .   Tu je sjajni Samsungov HDR algoritam, koji će itekako pomoći da se snime vrlo dobre i upotrebljive fotografije, čak i u malo kompleksnijim uslovima, kao što je bilo kasno popodne kada smo mi snimali ove fotografije koje vidite, u nekoj mešavini hlada i kasnog, već spuštajućeg Sunca.Uz dobar HDR, povećava se i dinamički opseg, tako da na kraju preporučujemo da tu opciju uvek držite makar na Auto, ako ne i stalno upaljenu.
    


   Kada padne noć, situacija se dramatično pogoršava i tada ne očekujte nikakav kvalitet. Jednostavno, to su previše zahtevni uslovi za ovakvu kameru. Gubi se na detaljima, na oštrini, sve deluje umekšano i plastinasto. Naravno, nisu ni drugi telefoni (mnogo) bolji u ovakvim uslovima snimanja, ali ako je noćno snimanje bitno, imate na raspolaganju određene rivale. U testu A10 smo spomenuli Huawei P Smart 2019, koji je cenovno praktično identičan A20e modelu, a ima poseban noćni režim snimanja koji sasvim korektno radi. Ovde toga – nema. Takođe, ultrawide senzorom nemojte ni da pokušavate da snimate po mraku.   Prednja kamera od 8 MP je sasvim korektna za ovu cenovnu klasu, i omogućava dobre snimke. Koristi otvor blende od f/2.0. Treba imati u vidu da, budući da softverski postiže efekat zamućenja, ukoliko želite bokeh selfije morate biti spremni na nesavršene prelaze i ivice. Tako je to sa slabijim senzorima.
   foto_sa20e_2_s.jpg   Video je ograničen na 1080p rezoluciju, premda treba reći da u specifikacijama postoji 60 fps mod, koji mi nismo nalazili u podešavanjima. Nažalost, telefon nema stabilizaciju, tako da ne možemo reći da je upotrebljivost videa na naročitom nivou, naprotiv. U najboljem slučaju, možete da očekujete prosečan snimak, što je nekako i očekivano u ovom cenovnom razredu.   Ukupan utisak je da je iskustvo snimanja sasvim pristojno, dokle god ne očekujete čuda. Slike dobijene glavnim senzorom su sasvim pristojne, dobrog kolorita i korektne dinamike. U uslovima dobrog osvetljenja, dobićete korektan rezultat. Naravno, uz sve mane koje smo spomenuli, poput noćnog snimanja i nedostatka stabilizacije…Na kraju, imamo situaciju da je Galaxy A20e specifičan telefon, koji gađa korisnike kojima je potreban kompaktan uređaj. Pod uslovom da im ne trebaju neke posebne performanse, te da ih zadovoljavaju osnovne mogućnosti telefona, sva je prilika da će biti vrlo zadovoljni onim što A20e nudi. U relativnom smislu, telefon je dosta bolji od A10 rođaka, sa kojim deli mnoge osobine, ali i sličnu cenu, pa mislimo da vredi itekako doplate od 3 hiljade dinara.

   U apsolutnom smislu, ovaj telefon ima veoma puno rivala, ali verujemo da je snaga Samsung brenda više nego dovoljna da mnoge privoli da baš Galaxy A20e telefonu poklone svoju pažnju, kao i novac. Telefon se može podičiti i osobinama kao što su brzo punjenje, solidna kamera, besprekoran korisnički interfejs – po našem mišljenju, najbolji u industriji. Osim toga, koji je pa to telefon savršen u ovoj kategoriji?
   Prednosti:
   – Kompaktan, odličan za upotrebu jednom rukom – Dobar dizajn – Brzo punjenje – Fotografije pri dobrom svetlu – Odličan interfejs
   Nedostaci:
   – Bez notifikacione lampe – Plastična leđa – Razni rivali nude više u pojedinim domenima

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi