Samsung Galaxy A53 test - slabiji od A52s

Samsung Galaxy A53 test - slabiji od A52s

Veliku popularnost Galaxy A serije ove godine treba da odbrani Samsung Galaxy A53 - i ovaj telefon pre sobom ima vrlo težak zadatak u datim okolnostima

  Sadržaj
   Samsung Galaxy A53 test – slabiji od A52s

   Pozitivne ocene

   • Elegantan dizajn, odlična izrada
   • IP67 sertifikat, jedini u klasi
   • Bolji korisnički interfejs od konkurenata
   • Jedan od retkih telefona u klasi koji snima 4K video

   Negativne ocene

   • Exynos 1280 nije na nivou prošlogodišnjih procesora
   • Fotografije i video nisu na nivou A52S modela iz 2022.
   • Visoka cena na startu prodaje

   Da nije bilo tako dobrih modela iz prethodne godine, Samsung Galaxy A53 telefonu ne bi imali puno toga da zamerimo. Ali kao i ostatak konkurencije, Samsung se takođe suočio sa nedostatkom adekvatnih procesora kako bi performanse i kvalitet ISP jedinice bili na prošlogodišnjem nivou. Ovako, ispada da je model iz ove godine, downgrade prošlogodišnjeg. Uostalom – i drugi istu muku muče ove sezone

   Model za ovu godinu, Samsung Galaxy A53 je pred sobom imao posebno težak zadatak da na pravi način nasledi fenomenalni Galaxy A52s – da li je u tome uspeo

   Kada lestvicu u prethodnom pokušaju podignete previsoko, preskočite je i ostvarite rekord, najveći problem je kako  takav rezultat nadmašiti. Samsung je sa prošlogodišnjim modelima Galaxy A52, pa zatim i njegovim naslednikom, još boljim i bržim A52s tu lestvicu podigao veoma visoko, ponudivši kupcima telefone odličnih mogućnosti po izuzetno pristupačnoj ceni. I zaista su ovi telefoni ostvarili veliku popularnost kod publike kako prethodne tako i ove godine.

   Svaka nova godina donosi i nove modele, pa tako Samsung Galaxy A53 u doba nepovoljne ponude čipova ima strahovito težak zadatak da u dostojnom stilu nasledi svoje fenomenalne prethodnike? Da li je u tome uspeo: odmah da kažemo, ne, nije.


   Opet moramo da se pozovemo na našu analizu dešavanja na tržištu mobilnih telefona u prvoj polovini 2022 godine: za one koji nisu gledali taj prilog, možete ga pronaći na našem YouTube kanalu. U toj analizi govorili smo o svemu što je zadesilo mobilnu industriju ove godine, sa posebnim akcentom na klasu povoljnih telefona – i tu je praktično opisano sve. Ne želimo da vam namećemo gledanje tog priloga, ali je jako teško u par rečenioca sve to ponoviti.

   Ta situacija zadesila je praktično sve proizvođače – a ogleda se u nedostatku odgovarajuće ponude čipsetova najvećih svetskih proizvođača, za telefone srednjeg tržišnog segmenta. Najkraće rečeno, proizvodnja nije mogla da se nastavi sa prethodne godine upotrebljavanim procesorima jer su lageri presušili (sve ovo što i dalje možete da kupite jesu stare zalihe a i one imaju svoj kraj) – a ono što je bilo dostupno je jednostavno u dobroj meri lošije od prošlogodišnjih, tako da evo, sada je sredina maja, nismo imali niti jedan telefon srednje klase koji je bio bolji od prethodnika iz prošle godine.

   I to je situacija sa kojom se za sve ove godine koliko se ovim poslom bavimo nismo susreli, uvek se išlo napred…U principu, nema tu velikih razlika u odnosu na prošlogodišnji model i sve je identično kao kod proslavljenog prethodnika: težina je u gram ista, razlike u dimenzijama su ispod 0.3 milimetra, kamere, ekran, sve isto – samo je baterija veća, 5000 naspram 4500 mAh kod A52 i A52s. I ono najvažnije, procesor…

   Procesor – Exynos 1280

   U svetlu izuzetno tanke ponude čipsetova srednje kategorije kompanije Qualcomm i odsustva procesora serije 7, Samsung se kao i svi ostali proizvođači našao u prilično nezavidnoj situaciji – šta staviti u telefon koji se prodaje u ogromnim količinama i čini okosnicu prodaje ovog proizvođača – naravno, govorimo o broju prodatih primeraka, ne o finansijskom udelu koji svakako nosi S serija.

   Izbor je pao na sopstveno rešenje, Exynos 1280 procesor. Ako pogledamo par godina unazad, A50, A51 i A53 imali su ili imaju procesor iz sopstvenih pogona – a samo je ona najuspešnija, A52 serija bila oslonjena na Snapdragon procesore serije 7. I ovaj Exynos je za sve nas predstavljao veliku nepoznanicu jer ga evo prvi put srećemo baš u ovom telefonu. 

   Za razliku od Qualcomm rešenja koji ima osam jezgara u formatu 1+3+4, Samsung se odlučio za 2+6 kombinaciju, dva jača Cortex A78 jezgra i 6 Cortex A55 – sudeći po frekvencijama, laik bi pomislio da bi Exynos 1280 trebalo da je brži, ali naravno nije sve u radnom taktu.

   U poređenju sa A52 i A52S, A53 je tačno negde na pola puta, brži od 720G koji je pokretao A52 – i isto toliko sporiji od 778G procesora. U realnoj upotrebi prosečnog korisnika, po pitanju brzine i odzivnosti, jako je teško primetiti te neke konkretnije razlike. Možda, ponavljamo možda, da smo bili u prilici da na ovom stolu imamo prošlogodišnje modele – ali sigurni smo da bi i tada razlike mogli da primetimo samo u Benchmark aplikacijama.

   Naravno, nije sve u brzini, ima nešto i do toga kako čipset procesira ono što dobija na obradu od strane kamera senzora, ali o tome nešto kasnije.
    
   Apsolutno, podatak koji moramo da istaknemo je i memorijski komplet koji sačinjavaju 6GB RAM-a i 128GB prostora za podatke, onako, prosek u klasi…

   Dizajn – jednostavnost i elegancija

   Što se izgleda telefona tiče, u ovoj cenovnoj klasi smatramo da nema jednostavnijeg a istovremeno upečatljivijeg telefona boljeg dizajna, perfekcija jednostavnosti.

   Zgodan za upotrebu, nenametljiv a upečatljiv, pogotovo u ovoj crnoj boji – lično bismo voleli da je verzija za 2022. godinu dobila ravan ram i onda bi sve to još bolje izgledalo – ovako imamo sjajni, plastični ram telefona i mat poleđinu izrađenu od plastike. Naravno, i dalje je tu IP67 sertifikat otpornosti na vodu i prašinu, specijalnost Samsunga kome u ovoj klasi niko nije ni primaći.

   A iz takve mat poleđine kao da izranja kamera blok, kao neko ispupčenje, ne kao sistem koji je nakalemljen na zadnju površinu. Nešto slično smo videli kod Oppo Find X5 telefona pre izvesnog vremena. Ivice okvira oko ekrana su primetne ali opet, nismo videli ni kod konkurenata bolje rešenje, možda je to ove godine moglo malo još da se stanji. Ili mi očekujemo previše u ovoj klasi. Da još jednom pomenemo težinu telefona – 189 grama, kao i prošle godine.

   Raspored konekcija uobičajen, desno power taster i tasteri za zvuk, leva strana potpuno prazna a na gornjoj samo rupica sekundarnog mikrofona, dole redom fioka za SIM kartice sa podrškom za SD kartice, deljeni slot je u pitanju, zatim primarni mikrofon, USB port i rešetka zvučnika. Funkciju drugog zvučnika preuzima slušalica telefona pa tako imamo na raspolaganju stereo zvuk.

   Ekran Samsung Galaxy A53 telefona

   I dalje je tu odlični 6.5 inčni Super AMOLED ekran sa osvežavanjem 120 Hz i osvetljenjem od 800 nita: reklo bi se reper solidnosti za sve telefone u ovoj kategoriji a zaštićen je Gorilla Glass 5 staklom. Ispod ekrana je tu idalje odlični i pouzdani senzor otiska prsta kao najčešće korišćena autentifikacija korisnika u Android svetu.

   Baterija

   Baterija je kao što rekosmo u uvodu povećana i sada njen kapacitet iznosi 5000 mAh, znači jedanaest procenata više nego kod A52 modela, punjenje i dalje skromnih 25W a punjača nema u pakovanju telefona. Naš desetočasovni test YouTube reprodukcije pokazao je preostalih 45 posto kapaciteta uz napomenu da je ovaj telefon na 50 procenata osvetljenja evidentno svetliji od nekih drugih telefona.
    
   Realno, dan i po do dva neke normalne upotrebe bez gejminga na telefonu – a tu je i odlična Adaptive Power Saving softverska komponenta koja uči iz navika korisnika pa posle 15-20 dana upotrebe možete očekivati još bolje performanse baterije.

   Za razliku od 95 posto telefona srednje klase koji su objavljeni ove godine, Samsung Galaxy A53 stiže sa Androidom 12 i najnovijom, 4.1 iteracijom svog korisničkog interfejsa – One UI. Svi ga dovoljno dobro poznajemo, bez dileme najelegantniji i najbolji korisnički interfejs u Android segmentu.

   Cena

   Što se tiče cene, koliko košta A53? Pa 53 hiljade dinara, kako drugačije? A53 – 53 hiljade. Naravno, šala je u pitanju – a nije šala da Galaxy A52S, objektivno bolji i brži model iz prethodne sezone možete na istom maloprodajnom mestu dobiti za tačno 13 hiljada dinara manje, a ako želite A52S verziju sa 2GB RAM-a više i duplo više prostora za podatke, opet ćete proći sedam hiljada dinara jeftinije. 

   Neverovatno ali istinito, pitamo se samo ima li našem iščuđavanju kraja ove godine – stvarno nam postaje neprijatno da pokušavamo da objasnimo ono što ni sami ne možemo baš tako lako da razumemo. A da je cena otišla gore, jeste, i to značajno, kao i kod konkurenata.

   Kamere

   A ono što vas verujemo posebno interesuje su kamere, koje su na Galaxy A52 i A52s modelima bile zaista impresivne za svoju klasu, a videli smo u našem uporednom testu da se A52 dobro držao čak i u odnosu na neke flagship modele. Ovaj izdanak A serije je praktično postavio standarde u ovoj klasi, pa smo sa nestrpljenjem čekali da vidimo kako se po tom pitanju pokazao A53.


   Na prvi pogled, razlika u kamera sistemu praktično i nema u odnosu na prethodni model, dakle identična glavna kamera od 64MP sa otvorom blende od f/1.8 i optičkom stabilizacijom, 12MP f/2.2 ultraširoka kamera, 5MP macro senzor i 5MP senzor dubine – čak je i prednja kamera identična sa 32MP.
    
   Ono što je razlika je naravno čipset, koji nije deo kamera sistema, ali je zadužen za procesiranje slike, pa vođeni iskustvom, nismo očekivali da će rezultati biti identični onima koje smo viđali na A52s. Istina, nismo očekivali ni veliko odstupanje, jer je ipak u pitanju Samsungov sopstveni Exynos koji kompaniji nije nepoznanica, već je dizajniran od strane njihovih inžinjera.

   I zaista, fotografije koje prave glavni i ultraširoki senzor definitivno imaju prepoznatljiv Samsungov izgled, odnosno kako se to kaže u foto svetu “color science”, a koji je moramo reći jedan od najboljih u svetu mobilnih telefona – neko možda više voli način na koji to Apple radi, ali je Samsung našao odličan balans između realnog i atraktivnog prikaza i to već generacijama unazad radi jako dobro.
     
   Očekivano, fotografije su dobro odmerene u svim situacijama, pa i ovaj model nastavlja sa “uperi i slikaj” filozofijom koja je krasila i A52, gde korisnik ne mora da radi ništa posebno da bi ovekovečio ono što vidi na pravi način. Razlika u reprodukciji boja između senzora praktično ne postoji, što je pohvalno, ali se oni naravno razlikuju po performansama. Na ekranu mobilnog telefona to i neće biti toliko primetno, ali ako fotografije pogledate na monitoru, one sa ultraširokog će biti nešto mekše i malo manje detaljne, mada i dalje veoma dobre za taj tip senzora u ovom cenovnom rangu.
    
   Ipak, tu su i neke mane koje nismo viđali na A52 i A52s, a zbog kojih ovaj model ipak nije baš na jednakom nivou. Najpre, procesiranje fotografija sa puno sitnih detalja ima tendenciju da preteruje, što do sada nije bila karakteristika Samsung modela, što je najpre vidljivo na krošnjama drveća koje umeju da deluju pomalo veštački na glavnom, pa čak i nacrtano na ultraširokom senzoru. U nekim situacijama se to vidi tek ako obratite pažnju, ali u nekima je očitije.

   Druga zamerka se odnosi na ultraširoki senzor koji na nekim fotografijama ume da pokaže dozu hromatske aberacije, što u kombinaciji sa pomenutim procesiranjem može da uzrokuje da ivice nekih objekata deluju obojeno i neprirodno izdvojeno u odnosu na scenu. 
    
   Portret mod izgleda veoma dobro, ali i tu procesiranje nije baš idealno, pa smo viđali neke sitne greške u prepoznavanju ivica subjekta – daleko od lošeg naravno, čak vrlo dobro, ali čini se da smo od Samsunga viđali i bolje.


   Macro senzor na ovom modelu nije od onih konfekcijskih – nešto veća rezolucija od 5MP i autofokus koji može da vrši korekcije u opsegu od 3-5cm od objekta koji snimate obećavaju bolje od prosečnog za ljubitelje macro fotografije. Ipak, ne možemo reći da nas je baš oborio s nogu jer performanse senzora i ne baš idealno procesiranje nude tek upotrebljive fotografije, bez puno detalja i sa primetnim izoštravanjem koje čini da objekti deluju pomalo neprirodno.
    
   Što se noćnog moda tiče, ne možemo reći da nas je oduševio baš u svim situacijama, najpre zbog reprodukcije boja koja je nekad vrlo dobra, a nekad malo neubedljiva, ali je ukupno makar upotrebljiv u svakoj situaciji, nekada čak i odličan ukoliko se potrefi prava scena.
    
   Kada je video snimanje u pitanju, ono je moguće u 4K do 30 slika u sekundi i vrlo je dobrog kvaliteta na glavnom i solidnog na ultraširokom senzoru čija rezolucija ipak nije dovoljna da pruži ubedljiv 4K prikaz. Video stabilizacija je pristojna, ali moramo priznati da smo s obzirom na prisustvo optičke stabilizacije na glavnom senzoru očekivali i više. Algoritam pokušava da pegla nagle pokrete, ali ume i da kreira čudne i desinhronizovane pokrete različitih elemenata slike, što oku može delovati neprirodno. Istina, na raspolaganju vam je i Super Steady mod, ali ste u tom slučaju ograničeni samo na Full HD.

   Noćno snimanje je vrlo korektno na glavnoj kameri i mahom upotrebljivo i na ultraširokoj, osim u nekih zahtevnijim scenama sa baš malo svetla.

   Za ljubitelje selfija, prednja kamera A53 od 32MP nudi vrlo dobre performanse, odličnu reprodukciju boja i solidan nivo detalja, pa ne sumnjamo da ćete njom biti više nego zadovoljni. Noću naravno ne nudi isti nivo kvaliteta, ali se i dalje vrlo dobro snalazi u uslovima slabijeg osvetljenja.  
    
   Sve u svemu, sve je isto po pitanju kamera kao prethodne godine, samo za nijansu slabije. Previše puta smo ponovili ovakvu konstataciju u prethodnih par meseci, ne dopada nam se to…

   Da, Galaxy A52S je bio bolji

   Da se razumemo, Samsung Galaxy A53 je sasvim dobar telefon koji ima najvećeg protivnika u svom prethodniku. Zaista nemamo ni na šta da se požalimo po pitanju ovog telefona – osim na to što postoji bolji izbor, ponavljamo opet, u vidu njegovog prethodnika.

   Bolji, brži, sa konkretnijim rezultatima kada su kamere u pitanju – a vidljivo povoljniji. Da budemo konkretni, ovo je trebalo da bude A52S a njegov prethodnik – A53.

   Najveća zagonetka u ovom momentu za nas jeste: koliko su u stvari velike zalihe A52S telefona i dokle će sve ovo upravo izrečeno biti validno. Jer kada lager bude iscrpljen, najbolji Samsung model u seriji povoljnijih uređaja biće – Galaxy A53.

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi