Samsung Galaxy A6+ (Video)

Samsung Galaxy A6+ (Video)

Samsung je obogatio svoju ponudu u srednjoj klasi telefona, te je Galaxy A serija postala bogatija za još dva člana. Modelima A3, A5, A7, A8 i drugima sada su se priključili A6 i A6+ modeli. Interesantno je da između njih postoji dosta razlika, a danas vam predstavljamo varijantu sa sufiksom plus. Novi A6+ ima veoma dobre karakteristike za jedan telefon srednje klase, to možemo odmah u startu da vam kažemo. Zainteresovani?

  Sadržaj

   Filip Majkić
   Galaxy A serija kompanije Samsung se pokazala dobitnom na gro planu. Namenjena onima koji ne žele da plate sve što donose najskuplji modeli, ili prosto to nisu u stanju, iz godine u godinu donosi poneku karakteristiku iz top serije u srednju klasu. Kako je prošlo već nekoliko godina, komotno se može reći da su ovi telefoni umnogome dostigli određeni nivo koji drugi proizvođači uporno jure, ali je pitanje koliko uspevaju da dostignu.

   Znamo šta ćete reći – kod ovih telefona je pitanje cene uvek bilo glavno, budući da se uređaji nalaze u teritoriji koja izuzetno zavisi od trenutne cene, ali i da su Samsungovi telefoni uvek makar nešto skuplji od direktnih konkurenata. Naše mišljenje je da za to ima opravdanja, jer uvek dobijate nešto bolje od konkurencije – za početak, tu je Super AMOLED ekran koji se ugrađuje na apsolutno sve A modele, zatim odlična optimizacija po pitanju potrošnje i tako dalje. Stoga, da li A6+ nastavlja u istom stilu? Definitivno možemo da kažemo – da.

   Telefon na testu
   Uređaj je do nas stigao kao sempl, odnosno bez kutije i bez ikakvih dodataka. Stoga vam ne možemo eksplicitno potvrditi šta sve stiže u paketu i kakav je kvalitet propratnog sadržaja.
   Ono što možemo da vidimo i potvrdimo jeste da je telefon izuzetno dobre izrade. Samsung se pomalo okrenuo tradicionalnijim metodama kada je izrada u pitanju, pa tako A6+ stiže sa telom od aluminijuma, izrađenim u unibody stilu. Na prednjoj strani, kojom dominira veliki Infinity ekran od čak 6 inča, nalazimo Corning Gorilla Glass zaštitu, pa i u tom smislu korisnik može biti miran da će njegov telefon biti otporan na razna oštećenja.

   Takođe, imamo samo lepe reči za hvat. Iako naizgled 6 inča deluje puno, reč je o ekranu odnosa stranica od 18.5 : 9, a takođe su svi ćoškovi i ivice veoma zaobljeni. Stoga telefon odlično leži u ruci, uprkos nešto većim gabaritima. Slutimo da će korisnici sa većim šakama sa lakoćom koristiti telefon jednom rukom, a da će i ostali korisnici u praksi telefon koristiti lakše nego što bi to dijagonala indicirala.

   Telefon koji je stigao na naš test ima poleđinu plavičasto-sive boje. Na zadnjoj strani se nalaze kamera modul (sa dve kamere), zatim skener otiska prsta pozicioniran ispod njega i LED blic smešten desno od kamera modula. Van toga, površine su čiste i jasne, pregledne. Nema nekih naročitih stavki kojima se uređaj izdvaja.

   Imamo samo jednu načelnu primedbu – ivice oko ekrana su primetne, pa nam je pomalo čudno da se ovakvi ekrani i dalje zovu Infinity displejima. No, to je možda naša predisponiranost ka zakrivljenim ekranima iz viših kategorija. U dizajnerskom smislu, Galaxy A serija je definitivno – uspeh! Samsung je uspešno izbegao da koristi izrez u vrhu, tako da je definitivno uspeo da očuva identitet, pa se telefon i vizuelno razlikuje od gomile uređaja koji su se pojavili ove godine, a svi redom imitiraju iPhone X dizajn, toliko “privlačan” da je Apple obećao svojim korisnicima da ga neće još dugo koristiti.

   Na prednjoj strani zatičemo kameru, blic i notifikacionu lampicu iznad ekrana, dok se ispod ekrana ne nalazi – ništa. Skener otiska prsta je pozicioniran na zadnjoj strani, kao što smo već spomenuli. Na donjoj ivici se nalazi 3,5-milimetarski konektor, kao i micro USB konektor za punjenje baterije i komunikaciju sa računarom.

   Leva strana sadrži tastere za zvuk, ali i dva slota. U jednom se nalazi jedan SIM, a u drugom još jedan SIM i odvojen microSD slot. Ova pomalo neobična konfiguracija rezultuje time da možete komotno koristiti dve SIM kartice uz microSD karticu, pa tako ne morate birati između proširenja memorije i drugog broja, ukoliko želite da koristite dve SIM kartice. Najzad, na desnoj strani imamo taster za paljenje ekrana, ali i jedno malo iznenađenje – odmah pored njega, nalazi se zvučnik. Pomalo neobična lokacija, zar ne?
    
   Samsung Galaxy A6+ je poprilično interesantan uređaj po mnogim pitanjima, ali kada je hardver u pitanju – možemo da kažemo da se telefon i ne izdvaja toliko od cenovne konkurencije. Naprotiv, možemo da kažemo da je hardver ovde “taman dovoljan” – dovoljan za nezahtevne potrebe korisnika, da pristojno funkcioniše sistem i to bi trebalo biti dovoljno. Da li jeste? Pogledajmo.
   [modul]specifikacija=9457[/modul]
   Telefon koristi Snapdragon 450 čipset. Ukoliko ga direktno poredite sa onim što nudi konkurencija, videćete da ima dosta telefona sa snažnijim čipsetovima, ili drugačije rečeno, da Snapdragon 450 možete naći i u pristupačnijim telefonima. No, ostavljajući to po strani, A6+ koristi osmojezgarni procesor sa Cortex-A53 jezgrima i radnim taktom 1.8 GHz. Adreno 506 GPU je zadužen za grafiku. Pomalo nas čudi da vidimo da na našem tržištu stigne Snapdragon umesto Exynosa, na koji smo iskreno rečeno navikli.
   samsung_a6plus_cpuz_s.jpg
   Telefon koristi 3 GB sistemske memorije, te 32 GB skladišnog prostora. U Srbiji će se definitivno prodavati upravo ova verzija, a znamo da postoji i varijanta sa 4 GB / 64 GB. No, nismo sigurni da li će se ona prodavati kod nas. Skladišni prostor u svakom slučaju možete da proširite, putem pomenutog microSD slota koji prihvata kartice kapaciteta do 256 GB.
   samsung_a6plus_antutu_s.jpg
   Performanse telefona su pristojne. Ne možemo reći da nas impresioniraju, i svakako će neki telefoni sa, recimo, Snapdragon 630 čipsetom kakve imate u ovom cenovnom rasponu doneti još bolje rezultate. Dovoljne – tako bismo ih okarakterisali u jednoj reči. Na priloženim skrinšotovima možete videti i rezultate koji se ostvaruju u sintetičkim testovima.
    samsung_a6plus_geekbench_s.jpgBez obzira na hardver, softver je taj koji čini gro korisničkog iskustva. Kvalitetna optimizacija može puno da učini da korisnik zapravo u prakse ne oseća nedostatke hardvera, već da ima dobro i fluidno iskustvo. Upravo u tom domenu Samsung uspeva da sa Galaxy A serijom ostvari nešto što mnogi nisu u stanju.
   samsung_a6plus_softver1_s.jpg
   Impresioniranost je tim veća što Samsung ne koristi fabrički Android, već svoj korisnički interfejs. Android 8.0 Oreo je “prekriven” Samsung Experience 9.0 interfejsom. No, za razliku od drugih proizvođača kod kojih UI često rezultuje problemima u korišćenju, ovde je sasvim obrnuto. Iz baterije se izvlače gotovo nestvarni sati, animacije su tečne i glatke, fluidnost korišćenja sjajna, nema nekih napadnih, dodatnih elemenata. Mnogo toga što ima zapravo morate sami aktivirati, upaliti na telefonu, ući u neki meni i eksplicitno aktivirati željenu opciju.

   Ukoliko postoji neka mana, uslovno rečeno, to bi bio popriličan broj preinstaliranih Samsung aplikacija i obaveza da korisnici registruju Samsung naloge da bi koristili neke njihove opcije i mogućnosti. Neke od ovih aplikacija su sjajne, ali neke su zaista višak.

   Još jedna velika prednost unificiranog Samsung Experience korisničkog interfejsa jeste što se nudi na svim telefonima, pa na taj način Samsung kao da poručuje “ne morate kupiti top telefon da biste imali najbolji interfejs”, što na A seriji posebno znači. To je i udarni adut ove klase telefona. Telefon radi zaista dobro i teško da biste naoko “provalili” kakav je hardver u njemu, da li isti, brži ili sporiji od sličnih modela. Korisničko iskustvo je – odlično!

   Ukoliko poželite da promenite izgled, odnosno temu, lako to možete učiniti preko odgovarajuće opcije, odnosno prodavnice tema. Na raspolaganju je zaista sijaset opcija, tako da to možete vrlo lako uraditi. Theme Store zaista vredi posetiti, čak i ukoliko ste vlasnik nekog starijeg Samsung telefona. Secure Folder sistem vam pomaže da podatke i aplikacije pohranite na bezbednu lokaciju, slično kao i na ostalim telefonima kompanije Samsung. Na samom kraju, pomenimo i Bixby digitalnog asistenta, koji funkcioniše korektno, ali na A6 seriji nema posebno dugme kojim ga možete pozvati u bilo kom trenutku.
    
     Ekran
   Kao što možete pretpostaviti, Samsung Galaxy A6+ koristi fenomenalni Super AMOLED ekran. Sjajni ekran je naš favorit ne samo zbog sjajnog prikaza, već i zbog toga što je “mali trošadžija,” što omogućava razne inovativne pristupe. Tako na primer AlwaysOn Display omogućava prikaz pojedinih sadržaja na ekranu i kada je isti ugašen, tako da ste uvek u toku sa vremenom ili obaveštenjima bez potrebe da palite ekran telefona.
    
   Dolazimo do razmatranja samih dimenzija. 6 inča zvuči puno, iako u praksi zbog odnosa strana od 18,5 : 9, odnosno praktično 2 : 1, rukovanje nije tako rogobatno kako se možda čini. Na tu dijagonalu dolazi rezolucija od 2220 x 1080 piksela, što u praksi donosi gustinu prikaza od oko 411 piksela po inču. Pokrivenost prednje strane ekranom iznosi oko 75% i tu dolazimo do pomalo kontroverzne stavke. Samsung ekran naziva Infinity Display, ali A6+ nema baš potpuno razvučen ekran. Zapravo, ivice su jasno vidljive na svim bokovima. Dok nam se dopada što nema useka ili izreza, sa druge strane smatramo da se trebao naći način da se leva i desna bočna ivica dodatno istanje. No dobro, šta je tu je.
   samsung_a6plus_ekran_s.jpg
   Super AMOLED ekrani nude fantastičnu crnu boju, ogroman kontrast, te fenomalan kolorit – i što je podjednako važno, lako prilagodljiv. Ukoliko gledate YouTube filmove, čitate knjigu, pregledate fotografije, pretražujete internet sadržaje, vrlo lako možete da brzo podesite i optimizujete prikaz. U opcijama postoji sekcija namenjena upravo tome, gde možete birati između predefinisanih vrednosti, ali i ručno podešavati boje. Svi koji bi eventualno imali primedbu da je prikaz na SAMOLED-ima zasićen nemaju odavno nikakav izgovor – opcije ekrana sve rešavaju. Ukupan utisak nam je – odličan! Ekran je definitivno veliki adut telefona.
   samsung_a6plus_igra2_s.jpg
   Audio
   Što se audio komponente tiče, A6+ stiže sa 3.5-mm priključkom za slušalice što je u redu i tu beležimo sasvim korektne performanse. Postoji i podrška za Dolby Atmos tehnologiju kada povežete slušalice.  Ono što nas je začudilo, i što smo zatekli na A8 pa se očito prenelo i na A6 generaciju, jeste pozicija zvučnika. Telefon ima jedan zvučnik, koji je pozicioniran na desnoj strani telefona, umesto na dnu. Na taj način možete lakše nego inače doći u situaciju da zvučnik bude blokiran, te na to treba obratiti pažnju. Zvučnik je prilično jasan i razgovetan, u tom domenu nemamo nekih posebnih primedbi.
   samsung_a6plus_audio_s.jpg
   Baterija
   Samsung tradicionalno briljira u domenu trajanja baterije. Ništa manje se ne može reći ni za A6+, koji ima bateriju od čak 3500 mAh, i ona vrlo lako omogućava višednevnu autonomiju. Nakon puštanja desetočasovnog YouTube videa, ostaje čak 45% baterije na raspolaganju! Mi smo postigli skoro 20 sati upotrebe tokom jedne obdanice što je zaista fenomenalan rezultat. Sama baterija se puni preko micro USB konektora.
   samsung_a6plus_baterija_s.jpg
    Kada je glavna kamera u pitanju, Samsung se opredelio za kombinaciju dva senzora. Reč je o senzorima rezolucija 16 i 5 megapiksela, koji se nalaze sa zadnje strane telefona. Glavna kamera od 16 megapiksela ima otvor blende od f/1.7. Uz to, podržan je phase detection autofokus za munjevito fokusiranje na željene objekte ili osobe. Takođe, prisutan je standardan LED blic. Pomoćna kamera od 5 megapiksela ima otvor blende od f/1.9.
    
   Verovatno veoma dobro znate koliko nam se dopada Samsungov softver za kamere. Postoji veoma puno opcija, modova snimanja, filtera. Podjednako bitno jeste da je upotreba laka i intuitivna, sa puno opcija nadohvat ruke i brzo dostupnih iz menija. Naravno, podržan je i Pro režim snimanja u okviru koga možete detaljnije menjati parametre snimanja, mada verujemo da će 99% korisnika 99% vremena držati telefon na automatskim podešavanjima.
   samsung_a6plus_kamera_s.jpg
   Samsung je nastavio sa trendom uključivanja raznih softverskih dodataka, od kojih su neki zabavnog karaktera, a neki…možda za neke nove generacije? Kako bilo, na raspolaganju su razne “nalepnice” koje možete po gotovo kolažnom sistemu dodeljivati likovima na fotografijama i onda sebe i sebi drage osobe brukati…ovaj, deliti na društvenim mrežama. Njihov broj je ogroman, stiče se utisak – veći nego ikada. Naravno, izbor (ne)korišćenja brojnih opcija i filtera ostavljamo vama, mi ocenjujemo standardni kvalitet regularnih fotografija.   Taj kvalitet i jeste nešto što Samsungu praktično uvek donosi važne poene u našim očima. Naime, kompanija je zaista u stanju da uspešno optimizuje svoje senzore i softver, što rezultuje prilično dobrim fotografijama koje su uglavnom u vrhu klase. Veoma je teško pronaći Samsungov telefon koji nema dobro podešen dinamički opseg, kome reprodukcija boja nije prilično verna, koji neće ponuditi dosta detalja. Ni A6+ nije razočarao po tim pitanjima, naprotiv.   Uređaj podržava Phase detection autofokus koji se munjevito fokusira na željene objekte, likove ili delove scene. Takođe, tu je i Live Focus opcija, kojom možete da podešavate intenzitet zamućenja objekata (ukoliko želite da ih zamutite), ali ona funkcioniše samo na zadnjoj kameri – ne brinite, i prednja kamera je u stanju da pruži bokeh efekat, samo što njegov intenzitet ne možete podešavati. Ovo zamućivanje radi veoma dobro, glatko i efikasno. Uopšte, takvo je i korišćenje kamere generalno. Sve se obavlja veoma brzo, kao na najskupljim telefonima.   Slike su bogate detaljima i, kao što rekosmo, veoma verno reprodukuju boje. Za ovu kategoriju – sasvim dovoljno i sasvim sigurno pri samom vrhu, ako ne i na njemu. Jednostavno, Samsung je sjajan kada je optimizacija kamere u pitanju i sa ovim telefonom uspeva da se izdvoji po tom pitanju. HDR odlično odrađuje posao, nema nikakvih “izletanja” ili neprirodnih situacija sa degradacijom slike ili nekog njenog dela.   Što se noćnog snimanja tiče, ono je moglo biti bolje, ali zar je realno očekivati sjajno noćno snimanje na telefonu ove kategorije? Šum je primetan, postoji degradacija kvaliteta, ali i boja. Pad detalja je neminovan, ali ne i preteran – ponovo, radi se o sasvim prihvatljivom intenzitetu i uvereni smo da u srednjoj kategoriji u principu i nema nekog uređaja koji može da se pohvali boljim rezultatima.   Prednja kamera takođe zaslužuje pohvale. Radi se o senzoru veoma velike rezolucije od 24 megapiksela. Podržava snimanje sa zamućivanjem pozadine i na prednjoj kameri, baš kao i na zadnjoj, zarad raznovrsnijih selfija. Kvalitet fotografija je više nego dobar. Ukoliko se setite Galaxy A8 telefona, on je imao dve kamere napred. Ovaj put se Samsung opredelio za jedan senzor, ali “pozamašnih” 24 megapiksela.
   foto_a6plus_1_s.jpg


   Ova kamera ima otvor blende od f/1.9. Takođe, ima sopstveni blic, koji nije uobičajeni, standardni blic, već se radi o blicu koji može da funkcioniše u tri prilagođena nivoa kada je snaga u pitanju. Na taj način se uvek bira optimalni režim i izbegava “spaljivanje” snimka, bilo da se radi o dnevnim ili noćnim snimcima. U svakom slučaju, snimanje prednjom kamerom je sasvim dobro, kao što možete videti na priloženim fotografijama.   Najzad, obe kamere snimaju video u 1080p rezoluciji pri 30 fps. Samsung Galaxy A6+ nije šampion kada je snimanje videa u pitanju, ali opet – ne razočarava. Kao i većina telefona u ovoj kategoriji, ne podržava nikakav sistem optičke stabilizacije, a sa njim bi i rezultati bili bolji. No, sasvim će lepo poslužiti za neobavezno, povremeno snimanje video zapisa.Samsung konstantno unapređuje i osvežava svoju ponudu, a A6+ je odlična pridošlica u portfoliju južnokorejskog giganta. Donosi izuzetno dobru kombinaciju karakteristika i mogućnosti, te predstavlja uređaj kome se na papiru možda ponešto i može zameriti, ali koji u praksi zaista predstavlja miks koji pleni. Mišljenja smo da će biti jedan od najprodavanijih Samsungovih modela na domaćem tržištu. Iako mu u teoriji možete ponešto zameriti, ili poželeti nešto bolje (na primer, brži hardver), u praksi je veoma teško osporiti kompletan paket.

   Pretpostavljamo da vas zanima i direktno poređenje sa A6 modelom, makar zbog toga što A6+ deli istu oznaku. Kao što možete da pretpostavite, Plus uglavnom označava nešto bolje, pa tako A6+ stiže sa boljim ekranom, bržim hardverom, kvalitetnijom kamerom, većom baterijom…Prosto da se zapitate šta je uopšte zajedničko pa da dva telefona dođu pod istom oznakom? Iskreni da budemo, jedina zajednička stavka telefonima je njihov dizajn, odnosno izgled. Galaxy A6+ je u odnosu na rođaka nešto većih gabarita. No, izrada je identična. Naše mišljenje je da vredi doplatiti za A6+, osim ukoliko ste apsolutno sigurni da vam neće prijati nešto gabaritniji telefon, pa tražite kompaktnije rešenje. Prosto, dobijete uređaj koji je nešto bolji u – svemu.
   samsunga6plus_8_s.jpg
   Samsung je obogatio svoju liniju Galaxy A telefona, i sa nestrpljenjem čekamo da vidimo šta su smislili za kraj godine. Neminovno je da dolazi do određenih gibanja i premeštanja u okviru A serije. Ipak, ona nastavlja da ispunjava svoju misiju – korisnici kojima je potreban kvalitetan telefon solidnog odnosa cene i performansi mogu bez ikakve bojazni da nastave da poklanjaju poverenje ovim telefonima, uključujući sada i A6+ model.
   Ono što moramo na kraju istaći jeste cena koja je po našem mišljenju previsoka: koliko god cenili sve ono što je Samsung učinilo priznatim brendom, jasno je da će ovaj proizvođač biti u velikom problemu u srednjem tržišnom segmentu, mada verovatno možemo zaključiti da je taj trenutak već stigao. Mnogobrojni kineski proizvođači nastupaju sa izuzetno agresivnim cenama, nudeći, sa hardverske strane gledano, mnogo više za uloženi novac. Iz tog razloga smatramo da će i Samsung morati da menja strategiju vrlo brzo, zlatna vremena su prošla i u toku je vrlo ozbiljna tržišna utakmica. Ne sumnjamo niti malo da će A6+ ostvariti po inerciji odličnu prodaju, upravo zahvaljujući svom imenu i tradiciji po kojoj mu kupci jednostavno – veruju! Ali…evidentno je takođe da se vremena i način razmišljanja menjaju.
   Prednosti:
   – Vrhunski SAMOLED ekran – Odlične kamere – Sjajna baterija – Ponašanje u svakodnevnom radu – Kvalitet izrade i dizajn
   Nedostaci:
   – Bez stereo zvuka uz čudno pozicioniran zvučnik – (Uslovno) 3 / 32 GB konfiguracija, dok se definitivno teži 4 / 64 GB standardu – Nešto gabaritniji telefon koji možda neće odgovarati svakome- Previsoka cena
   Cena: 45 hiljada dinara
   Telefon na test ustupio Samsung.

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi
   Dell G16 7630 (2023) test - brz i glomazan