Samsung Galaxy A80 (Video)

Samsung Galaxy A80 (Video)

Galaxy A80 je dokaz koliko je inovacija moguće uneti u današnji mobilni telefon, naročito kada je kreator jedna od najvećih kompanija današnjice, Samsung. Udarna stavka telefona jesu njegove tri kamere, koje su rotirajuće i koje služe i za snimanje selfija, zahvaljujući mehanizmu koji se aktivira kada korisnici odaberu selfi režim rada. Zahvaljujući inovativnom mehanizmu rotiranja korisnici su u prilici da koriste fantastični sistem zadnjih kamera. No, daleko da je to jedini adut...

  Sadržaj

   Zapravo, novi A80 ima mnoštvo interesantnih karakteristika koje ga čine vrlo specifičnim izborom. Reč je o veoma velikom, mogli bismo čak reći glomaznom telefonu, koji je istovremeno izuzetno dopadljiv i fantastične izrade. U startu će imponovati mnogima koji žele nešto novo, i koji tragaju za nekim “kul faktorom”. To će itekako naći u mehanizmu rotirajuće kamere koji ne samo da je interesantan u širem smislu, već je i vrlo funkcionalan – omogućava sjajne snimke i spreda i pozadi.

   Istovremeno, tu je i najmoćniji čipset Snapdragona u srednjoj klasi, Snapdragon 730. U kombinaciji sa prilično moćnim hardverom, ali i predivnom izradom telefona, imamo rezultat da se ovog telefona kao celine ne bi postideo ni telefon Galaxy S serije. No, to se reflektuje i na cenu – ona u ovom trenutku nije poznata, ali očekuje se da bi telefon mogao da košta oko 650 evra – toliko je Samsung najavljivao za njegovu preporučenu cenu.
   Telefon na testu
   Nažalost, na test nismo dobili kompletno pakovanje telefona. Galaxy A80 je stigao “u kesici”, odnosno kao sempl, bez ikakvih propratnih sadržaja. Ono što znamo, međutim, jeste da će se telefon isporučivati sa punjačem od čak 25 W u pakovanju. Ta vest bi trebala da veoma obraduje zainteresovane, jer je reč o najbržem punjaču koji je Samsung ikada ugradio u neki od svojih telefona – baš kao i kod A70 modela.
   Galaxy A80 je telefon sa velikim ekranom i toga ćete biti svesni u svakom trenutku, a naročito kada se prvi put susretnete sa uređajem. Reč je o ekranu sa impozantnih 6,7 inča dijagonale, isto kao kod A70 telefona, što ih čini telefonima sa najvećim ekranima u Samsungovoj ponudi u ovom trenutku. Međutim, mora se istaći jedna veoma važna razlika.
   SamsungGalaxyA801s.jpg Telefon je, pre svega treba reći, izuzetno dopadljiv. S obe strane je pokriven staklom, s tim što je Samsung upotrebio neuobičajenu kombinaciju Gorilla Glass 3 stakla spreda i Gorilla Glass 6 stakla pozadi. Telefon je izuzetno dopadljiv na dodir, i veoma lepo deluje u ruci sa blagim zaobljenjima sa strane. Između ovih staklenih površina se nalazi metalni, aluminijumski frejm.
   Ovo je konačno pravi Infinity ekran – veliki ekran, Super AMOLED, nikakva -U ili -V ili -O varijanta – cela prednja strana je veliki ekran, sa minimalnim ivicama, bez ikakvih izreza ili otvora za kameru, zahvaljujući rotirajućem slajderu na vrhu telefona. Ni A80 nema notifikacionu lampicu, ali se to više nego nadomesti Always-On displejem koji uvek prikazuje informacije i na ugašenom ekranu, čak i kada je on ugašen. I to u boji. Rezolucija iznosi 2400 x 1080 piksela, uz gustinu zapisa od 393 piksela po inču, uz pomalo neobičan odnosa strana od 20:9. SamsungGalaxyA803s.jpg
   Ispod ekrana je smešten skener otiska prsta, baš kao i na drugim telefonima od Galaxy A50 pa naviše, uključujući i Galaxy S modele.Sam skener otiska prsta funkcioniše korektno, nešto sporije od standardnog, ali je primetno da je iskustvo dovoljno poboljšano u odnosu na prvobitne utiske, kada je bilo problema sa prepoznavanjem i pronalaženjem odgovarajućeg položaja prsta.
   Dakle, ovo je definitivno telefon za ljubitelje velikih ekrana. Osećaju kvalitetne izrade doprinosi to što telefon nema “otvora” na koje smo inače navikli kada je Samsung u pitanju. Nema 3,5-mm konektor za slušalice. Takođe, nema ni slota za karticu, pa ništa od proširenja memorije – kako ga u inicijalnom stanju kupite, tako će ostati. SamsungGalaxyA805s.jpg
   Istovremeno, telefon je prilično težak i o tome treba voditi računa. Ne samo da je veliki telefon, već ima i slajder mehanizam, tako da u praksi ima vrlo zamašnu težinu od 220 grama. Drugim rečima, o tome treba voditi računa i preporučujemo da obavezno u nekoj radnji ili kod operatora probate kako telefon leži u ruci.U hardverskom pogledu, Samsung A80 je, baš kao i A70, interesantan u tom smislu što ne koristi čipset same kompanije tj. neki Exynos, već koristi Qualcomm Snapdragon. Stoga će biti veoma zanimljivo videti kako se uređaj ponaša u praksi, ali i da li će u budućnosti na evropsko tržište dolaziti više Samsungovih telefona sa Qualcomm čipsetima, umesto sa in-house rešenjima.
   SamsungGalaxyA806s.jpg
   [modul]specifikacija=9695[/modul]
   Konkretno, Galaxy A80 koristi 8-nm Qualcomm Snapdragon 730, koji predstavlja sam vrh u srednjoj klasi. Osmojezgarni čipset ima dva Kryo 470 Gold jezgra koja rade na 2.2 GHz i šest Kryo 470 Silver jezgara koja rade na 1.8 GHz. Tu je i Adreno 618 grafika, 8 GB RAMa i 128 GB za skladištenje, baš kao i u, recimo, osnovnim modelima Galaxy S10 serije. Nažalost, nije dostupno proširenje memorije putem microSD slota. Ako ništa drugo, tu su Dual SIM mogućnosti.
   a80_cpuz_s.jpg
   Dakle, telefon se oslanja na novi 8-nm čipsetu, čije su performanse sam vrh srednje kategorije, mada je već diskutabilno da li se to može zvati srednjom kategorijom, budući da su rezultati izvanredni. Snapdragon 730 je, poređenja radi, nešto brži od Kirina 970 i nešto sporiji od Snapdragon 845. Sve u svemu, raspolaže odličnim performansama.
   a80_antutu_s.jpg
   a80_geekbench_s.jpg
   Snage ni u kom slučaju neće nedostajati. To, uostalom, pokazuju i rezultati naših testiranja. Samsung Galaxy A80 prosto „guta“ sve pred sobom bez ikakvih problema ili izazova. Istina, i cena mu je takva da se to može i mora očekivati od ovakvog telefona…
   a80_3dmark_s.jpg
   a80_gfxbench_s.jpgU veoma kratkom razmaku smo testirali mnoštvo Samsung telefona. Kako ste mogli da čitate da su utisci bili odlični i sa hardverski slabijim telefonima, šta onda očekivati za Galaxy A80, koji je superioran u odnosu na sve sem uređaja iz najviše, Galaxy S linije? Naravno, jasno je da je Galaxy A80 odličan telefon u svakodnevnom radu u praktično svim scenarijima.
   a80_softver1_s.jpg
   Napomenuli bismo da je veoma bitno da li vam prija i odgovara njegova veličina, ali i težina. Rekli smo da telefon ima 220 grama. To nije malo, naprotiv, posebno ukoliko telefon držite u jednoj ruci. Iskreno, ovo je jedan od telefona za koje apsolutno preporučujemo korišćenje sa dve ruke.

   Kao i drugi Samsung telefoni, i A80 dolazi sa Android 9 Pie, svežom iteracijom operativnog sistema kompanije Google. Samsungov doprinos stiže u vidu naprednog korisničkog interfejsa. Njegovo ime, sada već dobro poznato, je One UI, i predviđen je za rad u saradnji s operativnim sistemom Android 9 Pie. Tu je pregršt noviteta, a One UI je očito u međuvremenu osvežen, pošto je njegova iteracija dobila oznaku 1.1.

   Dizajnerski gledano, interfejs je vrlo u duhu Android 9 Pie smernica. Ikonice su vrlo krupne, jasne i uočljive ali to se naravno sve može prilagoditi navikama korisnika putem odgovarajućeg menija. Interfejs je prilično šaren, a i priroda OLED ekrana je takva da su boje super-zasićene. Interfejs je odličan, posebno zbog zadržanih najboljih funkcija starog Androida, poput App drawer-a, kojim se brzo i lako pozivaju aplikacije i vrši navigacija. Naravno, možete sve da izmenite i prilagodite svom stilu.

   Jedan od najbitnijih noviteta jeste Night Mode, kojim jednim potezom interfejs možete “potamniti” i učiniti telefon prijatnijim za oči u određenim uslovima – recimo, noću. Samsung ga implementira ne samo na skuplje telefone, već u kompletnu liniju Galaxy A telefona, pa ga tako zatičemo i ovde, na Galaxy A80 mobilnom telefonu.

   Uopšte, dominira motiv zaobljenosti, pa tako sve ikonice i meniji imaju oble linije, koje kao da teže da postanu kružnice. To je i trend Android 9 OS-a, ali je u One UI-ju dodatno naglašen. Tu je i stari dobri Always On display, Samsungov sistem prikazivanja informacija na ekranu i kada je AMOLED ekran telefona ugašen. Novina jeste prikazivanje ikonica u boji, što je odličan potez. Istovremeno, ovim se smanjuje potreba za notifikacionim LED-om, jer informacije ionako dobijate daleko jasnije i grafički neuporedivo potpunije na AMOLED ekranu.

   Prisutan je Game Launcher, kao i Bixby AI asistent, Knox podrška za povišeni nivo bezbednosti i tako dalje. Takođe, tu je i Secure Folder za dodatni stepen zaštite najbitnijih podataka. Tu je i više Samsungovih aplikacija i servisa, koje možete koristiti, ali vas niko ne primorava na to. Ove aplikacije su dobro grupisane u svoj folder, pa ne upadaju u oči jer nisu razbacane unaokolo, što smanjuje percepciju o “prenatrpanosti” telefona aplikacijama.

   Što se bezbednosnih opcija tiče, najbitnija stavka jeste in-display fingerprint senzor, baš kao i na modelima visoke kategorije. Na taj način možete brzo i lako da obezbedite pristup telefonu i podacima na njemu. Na raspolaganju je još nekoliko opcija, pre svih prepoznavanje lica, ali su tu i neke starije metode poput PINa, šare i slično. Što se brzine samog senzora tiče, sve je isto kao i na telefonima A serije od A50 pa naviše od poslednjeg apdejta. Senzor radi veoma dobro i raspoznaje pritisak, ali je i dalje potrebna koja sekunda više nego što smo navikli, kod standardnih senzora na tradicionalnim položajima. No, s obzirom da detekcija dobro radi, nema problema u korišćenju. Face Unlock opcije, iz sasvim razumljivih razloga – nema. Nema prednje kamere, nema pratećih senzora, a ne bi imalo mnogo smisla da se kamera rotira stalno kad god pritisnete dugme za paljenje ekrana. Ekran
   Dosta toga smo o ekranu rekli u uvodu – što i ne čudi, budući da predstavlja jedan od udarnih aduta u svakom smislu, i odlučno doprinosi osećaju da smo konačno zakoračili u eru telefona bez izreza i debelih ivica. Dijagonala od 6,7 inča je povelika, a reč je o predivnom, ogromnom i besprekornom Super AMOLED tipu ekrana, za koji znate da se nama ubedljivo najviše dopada na kompletnom tržištu.
   SamsungGalaxyA802s.jpg
   Rezolucija iznosi 2400 x 1080 piksela, uz gustinu zapisa od 393 piksela po inču, uz pomalo neobičan odnosa strana od 20:9. Ipak, zahvaljujući tolikom odnosu strana, Samsung Galaxy A80 je moguće koristiti i jednom rukom – nije baš preporučljivo, ali je sasvim moguće, posebno ukoliko imate veće šake. Ni A80 nema notifikacionu lampicu, ali se to više nego nadomesti Always-On displejem koji uvek prikazuje informacije i na ugašenom ekranu, čak i kada je on ugašen. I to u boji. Da ne zaboravimo da istaknemo i Corning Gorilla Glass 3 zaštitno staklo, kojim je prekriven ekran.
   a80_ekran_s.jpg
   Softverska podrška ekranima je besprekorna, kao i kod svih drugih Samsung telefona. Tu su mogućnosti podešavanja profila, temperature boja, kontrasta, filtera plavog svetla, sve što možete zamisliti da možete menjati kada je reč o ekranu je – tu. Takođe, možete uključivati Always-On Display opciju, ali ne preporučujemo da je gasite jer ona u ovom slučaju ima važnu ulogu – neke vrste napredne notifikacione lampe.
   Baterija
   S obzirom da nije mogla čitava poleđina da bude upotrebljena za bateriju, ona je ovde nešto manja nego kod A70 brata – umesto 4500 mAh, ovde zatičemo 3700 mAh. 10-časovni YouTube test završava na 43%, što je veoma dobar rezultat, a telefon postiže skoro  14 sati uključenosti ekrana tokom dana. Jedan dan – u svakoj varijanti, dan i po vrlo verovatno, a štedljiviji korisnici će relativno lako izvući i dva dana korišćenja iz ovog telefona.
   a80_baterija_s.jpg
   Podjednako lepa vest jeste i punjač – najbrži punjač koji je Samsung ikada implementirao u neki svoj telefon. Istina, nismo ga dobili na testu, budući da je telefon došao u sempl varijanti u kesici, ali znamo da A80 stiže sa punjačem od čak 25 W koji veoma brzo puni telefon preko preko USB-C porta.
   Audio
   Kada je audio komponenta u pitanju, moramo reći da smo jednom stvari vrlo razočarani. Da, reč je o već spominjanom uklanjanju 3,5-mm konektora. Može biti da Samsung želi da napravi neke varijacije u svojim telefonima, te da je procenio da bi ovde mogao da uštedi izostavljanjem ovog konektora, ali prosto ne želimo da po svaku cenu prelazimo na inferiorna, a skupa bežična rešenja. Zašto primoravati ogroman broj korisnika širom sveta koji su navikli na svoje pouzdane, kvalitetne i jednostavne slušalice? Ko želi, ionako će sam kupiti Bluetooth slušalice.
   a80_audio_s.jpg
   Nažalost, ništa ni od stereo zvuka na Galaxy A80 telefonu. Teško se to moglo i očekivati, ali Samsung je napravio veliki napredak na S seriji telefona, pa smo se nekako nadali da će to biti moguće i ovde, s obzirom da se radi o svojevrsnom top-modelu A serije. No, dobro. Prisutan je samo jedan mono zvučnik, solidne jačine, ali ništa od sterea. Takođe, podržana je Dolby Atmos tehnologija prilagođavanja zvuka.Najzad, stižemo do najizazovnijeg dela. Samsung ne samo da je osmislio novi mehanizam, koji u suštini obezbeđuje da A80 raspolaže najboljim sistemom prednje kamere na svetu (u suštini, zarotiranom zadnjom kamerom), već je uspeo da sa slajderom napravi vrlo interesantan mehanizam. Ovo raspolaže tolikim kul faktorom, da ćete sami aktivirati prednju kameru s vremena na vreme, samo da uživate u toj operaciji slajder mehanizma i rotiranja kamere za vrlo kratko vreme. I sami smo to činili iako smo mislili da sigurno nećemo podleći takvim nagonima.
   SamsungGalaxyA807s.jpg
   SamsungGalaxyA808s.jpg
   Softverske opcije su brojne i izuzetno raskošne i bogate. Telefon je natrpan opcijama. Jedna od značajnijih stvari je mogućnost “šireg kadra”, koja je vrlo jasno istaknuta, i te šire kadrove je moguće hvatati i kada se snimaju klasični snimci i kada se snimaju selfiji. Zapravo, zanimljivo je da kada se kamere rotiraju imate čak tri nivoa zuma, no otom potom. Prisutni su razni filteri, specifični režimi fotografisanja i snimanja, a između njih se krećete na krajnje jednostavan način, blagmi pokretom prstom u levu ili desnu stranu. Pristup svim opcijama je jednostavan i brz i lako ćete uspeti da pronađete ono što vam je potrebno, bio to Pro režim fotografije ili prikaz dodatnih informacija o snimku.
   a80_kamera_s.jpg
   Telefon koristi sistem sa senzorom od 48 megapiksela, ultraširokom kamerom od 8 megapiksela i 3D ToF kamerom u oba smera, što znači da pored fantastičnih snimaka možete računati i na najbolje selfije sa kojima se ne mogu porediti regularne selfi kamere. Glavni senzor od 48 MP raspolaže podrškom za Phase detection autofokus, te otvorom blende od f/2.0. Naravno, reč je o sada već dobro poznatom Sony IMX 586 senzoru sa podrškom za Quad Bayer tehnologiju.   Ultra-širokougaoni senzor od 8 MP ima otvor blende od f/2.2, ali ne podržava nikakve napredne tehnologije asistencije. Stoga će slike snimane ovim senzorom biti primetno iza onih koje su snimljene glavnim senzorom. Najzad, tu je i 3D ToF kamera koja pomaže prilikom merenja dubine, i to – naravno – i u standardnim situacijama i kada se snimaju selfiji. Veoma pozitivno utiče na tačnost i preciznost prilikom raspoznavanja objekata, što je veoma važno, budući da Samsung Galaxy A80 podržava Live Focus i prilikom snimanja standardnih fotografija, i prilikom snimanja selfija, ali i prilikom snimanja videa!   Same fotografije su odličnog kvaliteta. Izuzetno su oštre i detaljne, odlično odmerene. HDR, baš kao i na svim drugim Samsung telefonima, radi fantastično. Snimci ultrawide senzorom zaostaju, iz sasvim razumljivih razloga koje smo već nabrojali. No, dobro, preživećemo. Mala rezolucija i nedostatak asistencija su glavni razlog tome.   Sve u svemu, glavna kamera snima odlične fotografije. Podržana je i Super Steady funkcija za stabilizaciju, ali i Scene Optimizer funkcija za optimizaciju scena, koja može da prepozna i unapredi do 30 scena, što je Samsungova varijanta AI fotografisanja. U bilo kom trenutku ovu funkciju možete da ugasite dodirujući plavi oblačić na ekranu kamera aplikacije.
   Noćno snimanje je…pa, ovo je verovatno najproblematičniji deo. Samim tim i najizazovniji. Međutim, pokazalo se da postoji tehnički problem. Naime, videli smo da su u inostranstvu A80 telefoni počeli da dobijaju apdejt sa noćnim snimanjem. Nažalost, kod nas to nije bio slučaj, pa snimljene semplove shvatite uslovno – oni su dobijeni standardnim režimom snimanja, bez noćnog režima koji je, uverili smo se u to lično, na S10 telefonu doneo velike pomake nabolje. Ne znamo kada će apdejt stići do naših krajeva.
   Prednja kamera je…kakva prednja kamera? Sistem se rotira i snima se istim onim kamerama kojima se snimaju standardne fotografije. Drugim rečima, dobilo se najbolje od oba sveta. Napredni senzori, velike mogućnosti, sistemi asistencija i autofokusa – sve u svemu, ovakva prednja kamera je verovatno najbolja na svetu u ovom trenutku. Rezultati su fantastični. Selfiji sada mogu biti snimljeni i pomoću ultra-širokougaonog senzora, pa tako imamo čak tri nivoa “zuma” za selfije. Bez brige, staće kompletno društvo. I to na nikad detaljnijoj i lepšoj fotografiji!
   foto_a80_24_s.jpg
   Najzad, stižemo do video snimanja, za koje ne možemo da ne pomislimo da je pomalo veštački osakaćeno. Najpre, nema nikakvih asistencija u 4K rezoluciji. Tu se verovatno napravio otklon u odnosu na S10 seriju. S druge strane, stabilizacijom u 1080p nismo oduševljeni. Jednostavno, deluje nam da je video neka vrsta propuštene prilike. Svakako, 1080p zbog SuperSteady funkcije deluje dosta upotrebljivije od 4K video snimanja.
       Samsung Galaxy A80 predstavlja odličan telefon koji je po mnogo čemu zapravo najbolji u ponudi južnokorejske kompanije, ali i lider na kompletnom tržištu. Ne pravi previše kompromisa, već nudi veoma puno, koristeći najsavremenija dostignuća u mobilnim tehnologijama kako bi korisnicima doneo najviše za uloženi novac.
    
   Ipak, treba imati na umu da nije savršen. Ukoliko tražite savršenstvo, morate gledati u nekom drugom pravcu. Međutim, sa fantastičnim kamerama, vrhunskim iskustvom i ogromnim, predivnim OLED ekranom, te skoro perfektnom izradom i famoznim kul faktorom slajder rotirajuće kamere, Galaxy A80 ima itekakvih aduta da vas privuče.
   SamsungGalaxyA804s.jpg
   Slutimo da baza korisnika neće biti naročito velika, ali da će oni koji će ga koristiti uživati u svakom trenutku i da će steći status kultnog proizvoda. Da, Samsung Galaxy A80 je baš takav uređaj.
   Prednosti:
   – Izuzetan dizajn – Fantastičan Super AMOLED ekran – Fenomenalna izrada – Kamera – Odličan interfejs – Performanse
   Nedostaci:
   – (Uslovno) Bez notifikacione lampe – Bez microSD slota i 3,5-mm konektora – Gabaritan telefon – Određena ograničenja kamere koja su praktično veštačka

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi