Samsung Galaxy A9 (2018) (Video)

Samsung Galaxy A9 (2018) (Video)

Koliko kamera je dovoljno? Veoma dobro pitanje. Dok bi mnogi na takvo pitanje uzdizali obrvu na takvo pitanje, ozbiljan odgovor je teško dati. U suštini, dokle god od povećavanja broja kamera imamo koristi, nemamo ništa protiv povećavanja samog broja. Bitno je da iza toga postoji „nešto“; to jest da se to opravdava na adekvatan način. Stoga se postavlja logično pitanje – šta i koliko može „četvorooki Samsung“?

  Sadržaj

   Petar Gredelj
   Vrlo brzo nakon Samsung Galaxy A7 (2018) modela koji je doneo čak tri zadnje kamere u srednju klasu, na tržištu se pojavio i A9 model. Sada je Samsung “ispucao” sve brojeve i definitivno zaokružio ponudu u Galaxy A kategoriji telefona namenjenih srednjoj klasi. Moramo priznati da i jesmo i nismo bili iznenađeni udarnom stavkom – čak četiri zadnje kamere! Pretpostavljali smo da će se i to dogoditi, ali opet, ne i da će to uslediti toliko brzo.

   Sa novim Galaxy A9 (2018) telefonom je tako zaokružena priča o Galaxy A seriji smartfona srednje kategorije. Logično, A9 je pozicioniran u njenom samom vrhu, što znači da se i po ceni i po karakteristikama opasno približava Galaxy S seriji top modela južnokorejskog proizvođača. U pojedinim stavkama je čak i nadmašuje, barem kada se o osnovnom Galaxy S modelu radi. Stoga, pogledajmo kako se uređaj ponaša u praksi.

   Telefon na testu
   Uređaj je do nas stigao u prodajnom pakovanju, koje se odlikuje stilizacijom tipičnom za Galaxy A seriju smartfona. U pakovanju zatičemo brzi punjač koji se povezuje na USB-C port, SIM iglicu, te slušalice sa mikrofonom pomoću kojih možete slušati muziku ili obavljati razgovor. Nema neke zaštitne maske, ali Samsung to ionako nikada nije isporučivao.

   Kao i drugi modeli Galaxy A linije, i A9 će biti dostupan u nekoliko boja. Na raspolaganju će, osim crne, biti i plava i ružičasta, tako da će korisnici imati izbor po tom pitanju. Istina, vrlo je jasna aluzija ko se cilja ovim bojama, pa je za očekivati da će korisnicima muškog pola više pogodovati plavi, a osobama nežnijeg pola ružičasti telefoni, sa crnom kao nekom univerzalno galantnom sredinom u kojoj svi mogu da se pronađu.

   Telefon ima poveći Super AMOLED ekran, a veoma dobro znate da je to naš omiljeni tip ekrana. Dijagonala od 6,3 inča definitivno znači da je A9 nešto veći telefon. To posebno dobija na snazi imamo li u vidu da ima “ravan” ekran, naspram zakrivljenih ekrana Galaxy S serije, tako da ta dijagonala ne ide skroz preko ivica, te je telefon priličnih gabarita. Naročito zbog toga što su ivice jasno uočljive.

   Na samu izradu nemamo nikakvih primedbi. Klasična kombinacija stakla i aluminijumskog okvira je i ovde prisutna, pa tako pozadi i napred zatičemo staklo koje obavija aluminijumski frejm. Dobitnu kombinaciju u suštini nema preke potrebe menjati, zar ne? Kvalitet izrade je odličan. Samo treba imati na umu da nešto veći gabariti znače i da telefon nije tako lako držati jednom rukom, što u kombinaciji sa klizavim kućištem ume da zadaje glavobolje.

   Galaxy A9 na poleđini u ćošku ima modul sa pomenute četiri kamere, postavljene uspravno jednom iznad druge, te LED blicem. Interesantno je da se skener otiska prsta javlja na tradicionalnom mestu – na zadnjoj strani, na centralnoj uspravnoj osi, nešto iznad sredine. To nas pomalo iznenađuje, budući da su nedavni modeli koje smo imali na testu raspolagali otiskom prsta smeštenim u tasteru za paljenje, pa smo očekivali sličan sistem. Možda deluje pomalo nekonzistentno, ali nemamo nikakvih suštinskih problema sa konkretnom implementacijom.

   Moramo da skrenemo pažnju i na boju telefona. Na testu smo imali “limunada plavu” varijantu, koja se zaista “preliva” od plave boje ka žutoj, i deluje prilično atraktivno u vizuelnom smislu. Bez sumnje podstiče još bolji utisak o telefonu. Drago nam je da su posle dužeg vremena najveći proizvođači posvetili pažnju osmišljavanju interesantnih boja i kombinacija boja za svoje telefone, umesto standardnih uniformnih varijanti.

   Na telefonu zatičemo sve što jedan moderan i zaokružen uređaj ima. Tu je 3,5-mm audio konektor, prisutan je Dual SIM, slot za microSD kartice koji neće zauzimati jedan SIM slot, dok je konektor USB-C tipa. Podržan je NFC, baš kao i FM radio, Dolby Atmos okružujući zvuk i tako dalje. Sve u svemu, makar u teoriji, iskustvo koje nudi ovaj telefon se ne razlikuje mnogo od onoga što nude flagship uređaji. Da li se to potvrđuje i u praksi?
    Da li su nas “kinezi” razmazili? Samsung Galaxy A9 (2018) stiže sa hardverom koji će sasvim sigurno biti više nego dovoljan za sve što korisnici budu poželeli da rade, ali to nije ni Kirin 970, ni Snapdragon 845, niti drugi high-end čipset kakve viđamo u sve pristupačnijim telefonima. Samsung se opredelio za Snapdragon 660 čipset. Nama se izbor dopada i smatramo ga primerenim, ali se objektivno i snažniji hardver može pronaći u dosta pristupačnijim telefonima.
   a9_cpuz_s.jpg
   [modul]specifikacija=9570[/modul]
   U praksi, 14-nm Snapdragon 660 stiže sa osam jezgara. Imamo četiri Kryo 260 jezgra koja rade na 2.2 GHz, te četiri Kryo 260 štedljiva jezgra koja rade na do 1.8 GHz. Za grafiku se stara Adreno 512 grafika, sasvim pristojnih performansi. Sve u svemu, reč je o veoma dobroj hardverskoj osnovi. No, imajući u vidu cenu telefona, koja iznosi 69.990 dinara, sasvim je jasno da postoji dosta hardverski snažnijih telefona po dosta pristupačnijoj ceni na tržištu.
   a9_antutu_s.jpg
   Varijanta na našem testu ima 6 GB RAM-a, kao i 128 GB prostora. To nas pomalo začuđuje, jer je takva kombinacija iznad onoga što dobijete sa, recimo, osnovnim Galaxy S9 modelom. Naravno, nećemo se buniti. Ne zaboravimo da postoji slot za proširenje skladišnog prostora, koji će prihvatati microSD memorijske kartice, kapaciteta do 512 GB. On ne remeti korišćenje obe SIM kartice, ukoliko je to korisniku potrebno.
   a9_geekbench_s.jpg
   Teoretski, a i u praksi, iskustvo korišćenja ovakvog telefona je veoma, veoma dobro. Na sintetičkim testovima možete videti i eksplicitnu potvrdu takvih reči. Kao i uvek, dajemo vam rezultate koji se postižu u testovima Antutu, Geekbench i 3D Mark. Telefon pruža sasvim pristojne performanse u svakom pogledu.
    a9_3dmark_s.jpgSlično kao sa Galaxy A7, i Galaxy A9 (2018) stiže sa Android 8.0 Oreo operativnim sistemom. U testu “trookog” A7 smo konstatovali da se i pristupačniji Samsung telefoni isporučuju sa 8.1 verzijom Androida, kao i novijom verzijom Samsung Experience interfejsa. Za to vreme, već prilično snažan i skup A9 stiže sa Android 8.0 Oreo operativnim sistemom, kao i Samsung Experience 9.0 korisničkim interfejsom.
   a9_softver1_s.jpg
   Pretpostavljamo da to znači da će ovi telefoni biti među prioritetima koji će dobiti Android 9 Pie. Bar bi nam to bilo logično, jer su em skuplji, em hardverski snažniji od drugih modela. Nadamo se da je tako, ali naravno, ne možemo garantovati da će A9 biti prioritet kada je prelazak na Android 9 Pie u pitanju. Nama bi bilo logično.

   Samo korisničko iskustvo, bez obzira na sve, je izvanredno! Kao što znate, Samsung objedinjuje i unificira iskustvo na svim svojim telefonima, bez obzira da li govorimo o pristupačnoj J seriji, srednjoj klasi oličenoj u A seriji ili top modelima S serije. Iskustvo je očekivano odlično, budući da A9 pliva između A i S serije po svojim mogućnostima i opcijama.

   Sam čipset omogućava odlično iskustvo u korišćenju, pa tako u skrolovanjima nema nikakvih pauza, animacije su veoma fluidne i tečne, i generalno je utisak da su performanse na izuzetno visokom nivou. Samsung nudi obilje opcija za prilagođavanje telefona, tako da celokupno iskustvo zaslužuje pohvale.

   Kao što smo već nekoliko puta naglašavali, A serija je osmišljena da donese u srednju klasu iskustvo slično onom koje postoji na S seriji. Tako i ovde zatičemo Super AMOLED ekran (kao i svi uređaji A serije), zajedno sa Always-On displejem, koji će prikazivati informacije i najvažnija obaveštenja uvek, kako bi korisnik bio u toku sa onim što se dešava. Uvek naglašavamo superiornost Super AMOLED ekrana, kako po kvalitetu prikaza, tako i po štedljivosti.

   No, tu vidimo i mali potencijalni problem. Samsung Galaxy A9 (2018) je zaista poveliki telefon. Uprkos izduženom odnosu stranica, ne može se tako lako koristiti jednom rukom, čak i ukoliko imate veću šaku. Dok modeli S i Note serija, koji nominalno imaju poveću dijagonalu, imaju zakrivljene ekrane koji poboljšavaju hvat, ovde imamo ravan ekran od 6,3 inča, te nakon toga ivice sa strane, te stoga toplo preporučujemo da u nekoj radnji pogledate izložbeni primerak pre nego što se odlučite za telefon.

   Dobar čipset i obilje RAMa bez sumnje omogućavaju dobar ukupni utisak. App Drawer je prisutan, i funkcioniše na praktično isti način kao i u standardnom Android izdanju. Prisutna je i standardna doza Samsung aplikacija, tako da postoji dosta dodatnih servisa koje možete koristiti, voditi više računa o svom zdravlju, obezbediti svoje podatke i aplikacije preko Knox-a i tako dalje. Isto tako, imate pristup Bixby digitalnom asistenu, za čiju aktivaciju postoji ugrađeno dugme na levoj strani telefona. Izgled i teme možete menjati, prilagođavati i preuzimati, tako da svako može da oblikuje dizajn prema svojim ukusima i željama.
     
   Ekran
   Već smo istakli da Samsung Galaxy A9 (2018) koristi sjajni Super AMOLED ekran. Samsung ostaje veran svojoj filozofiji Infinity displeja, bez izreza na ekranu, što nam se veoma dopada. Treba voditi računa da su na telefonima srednje klase vidljivi okviri i sa strane, tako da su dimenzije nešto veće nego na, recimo, Galaxy S modelima nominalno iste dijagonale.

   Odnos stranica ovog telefona iznosi 18.5 : 9, odnosno praktično 2:1. Dijagonala je čitavih 6,3 inča. Rezolucija od 2220 x 1080 piksela znači i pristojnu gustinu prikaza od oko 392 PPI. Pokrivenost prednje strane ekranom je poprilična, za telefon koji nema izrez u vrhu ekrana. Taj procenat iznosi 80,5%, što je solidno više u poređenju sa, recimo, Galaxy A7 modelom, kod koga pokrivenost prednje strane ekranom iznosi 74.4%.
   a9_ekran_s.jpg
   Standardno za Samsung, na raspolaganju je dosta softverskih podešavanja. Nudi se mnogo opcija i mogućnosti po tom pitanju. Postoji veliki broj opcija, uključujući profile za ekran, zatim filtere plavog svetla, menjanja osvetljenja, automatskog prilagođavanja (senzor automatskog osvetljenja radi odlično). Ono što nam fali jeste neka deklaracija o otpornosti telefona. U trenutku pisanja ovog teksta, nema nikakve potvrde da li se koristi Corning Gorilla Glass staklo (premda smo mišljenja da je to definitivno slučaj), niti ikakvih najava o IP rejtingu otpornosti na tekućine i prašinu.

   Audio
   Samsung Galaxy A9 ne menja formulu koja karakteriše sve modele A serije. To u praksi znači da telefon stiže sa jednim zvučnikom, solidne glasnoće, ali nema ništa od stereo zvuka, kako bi se mnogi možda nadali u jednom telefonu koji je veoma “blisko” top varijantama, i po ceni i po mogućnostima. A9 ima 3,5-mm priključak za slušalice, koji podržava Dolby Atmos tehnologiju prilagođavanja zvuka. Takođe, podržan je i FM radio.
   a9_audio_s.jpg
   Baterija
   Tradicionalno, Samsung oduševljava što se baterije tiče, ali u novijim serijama je zaista otišao još koji korak dalje. Fenomenalne optimizacije softvera i veliki kapaciteti, koji se uvećavaju iz serije u seriju, kao i korišćenje energetski efikasnih čipsetova definitivno čine svoje. Galaxy A9 (2018) stiže sa baterijom od 3800 mAh! Malo li je?
   a9_baterija_s.jpg
   U praksi, postigli smo rekord kada je naš test desetočasovnog YouTube videa u pitanju. Nakon 10 sati reprodukcije, preostalo je čak 49% baterije! Drugim rečima, čak pola baterije preostaje, tako da je ovo najbolji rezultat koji smo ostvarili do sada. Možete računati na preko 15 sati obdanice, što u praksi znači da bi i zahtevnijim korisnicima telefon trebao da traje oko dva dana, štedljivijima i duže. Sjajan rezultat! Da sve bude još lepše, u pakovanju se isporučuje brzi punjač koji će bateriju lako i brzo dopuniti.
    Samsung Galaxy A9 (2018) je telefon koji će umnogome definisati njegove kamere. Reč je o najreklamiranijoj stvari po kojoj je telefon prepoznat, pa je samim tim pod posebnom lupom budućih i potencijalnih korisnika, ali i javnosti koja pomalo rezignirano reaguje na broj kamera, sluteći da je to uvod u neku vrstu rata brojem kamera, bez neke funkcionalne vrednosti. Već smo na samom početku istakli, nemamo ništa protiv većeg broja kamera, pod uslovom da imaju svoju svrhu i da su iskorišćene adekvanto. Jesu li?

   Kao i uvek, krećemo od softvera. Samsungov softver je odličan, i zaista smo mišljenja da će se svako veoma lako snaći. Odličan je kako sa korisničke strane, donoseći veliki broj režima snimanja i enormnu količinu opcija, tako i sa strane obrade, budući da Samsung koristi odlične softverske algoritme prilikom procesiranja fotografija, koje dobija direktno od Google-a. Rezultat je odlično iskustvo u slikanju, ali i odlična snimljena fotografija.
   a9_kamera_s.jpg
   Samsung na A9 donosi Scene Optimizer, što je njegov izraz za snimanje pomoću AI algoritama. Kamera raspoznaje veliki broj scenarija, i u stanju je da odabere i podesi parametre u skladu sa onim što se snima. Generalno, nama se veoma dopada i režim automatskog snimanja na Samsung telefonima, a ovim ćete dobiti možda još taj neki delić kolorita ili scene koji je nedostajao. Prebacivanje između kamera, odnosno režima snimanja, je veoma jednostavno i sve se odvija na glavnom ekranu.   Koncept kamere je i složen i jednostavan. Samsung je ubacio četiri senzora, i svakome dodelio tačno određenu funkciju. Stoga, krenimo redom. Glavni senzor je onaj od 24 megapiksela. Već smo ga upoznali u raznim telefonima kompanije Samsung – odlikuje ga otvor blende od f/1.7, kao i prisustvo Phase Detection autofokusa (PDAF).   Za njim sledi širokougaoni senzor od 8 megapiksela. Ovaj ultrawide senzor se odlikuje otvorom blende od f/2.4, fiksnog je fokusa i omogućava snimanje specifičnih širokougaonih fotografija. Ovu opciju uvek volimo da vidimo na mobilnom telefonu. Međutim, želeli bismo da se sa njom ode korak dalje. Na šta mislimo kada to kažemo? Kada se snimaju širokougaone fotografije, na praktično svim telefonima koji imaju tu mogućnost su pogašene sve asistencije, sve softverske manipulacije, stabilizacije i slično. Tako je i ovde. Takođe, utisak je da je ultrawide nekako “prepušten samom sebi”, u nedostatku adekvatnijeg izraza. Ne postoji nijedan mod gde će ovaj senzor sarađivati sa drugim senzorima u telefonu da pruži neki jedinstveni efekat, makar to bilo samo zamućivanje okoline. No, dobro, šta je tu je.   Telefoto senzor od 10 megapiksela takođe ima otvor blende od f/2.4. Pogađate, on donosi optički zum. Tako je moguće snimati u 2X zumu bez gubitka kvaliteta. Najzad, senzor od 5 megapiksela, sa otvorom blende od f/2.2, donosi mogućnost snimanja dubine i boljih informacija o svetlosti. Samsung ovom prilikom ističe razliku između telefona koji postizanje efekta dubine dobijaju softverski i njegovog uređaja koji ima senzor specijalno posvećen tome.   Iskreno, skloni smo da se složimo sa tom tvrdnjom, jer smo videli puno telefona koji imaju problema sa postizanjem bokeh efekta. Ipak, sa druge strane, ukoliko se zapitate da li vam je to zaista toliko bitno, sami ćete sebi odgovoriti na pitanje da li ćete biti zadivljeni ili nećete. Mi smo, činjenica je, zaista zapazili da je zamućivanje izuzetno intenzivno (naravno, to se može podešavati) i rekli bismo čak vrlo prirodno i dobro odrađeno u odnosu na snimani objekat koji ostaje u gro planu.
   foto_a9_60_s.jpg


   Stoga, hardver kamere zaista nudi obilje opcija. Rezultuje li to dobrim fotografijama? Odgovor je potvrdan. Opet, ne bismo smeli da garantujemo da je to bolje nego na, recimo, modelima Galaxy S serije koji imaju “samo” dva senzora kamere. Tamo su oštrina i detalji u blagoj prednosti, dok je na strani A9 obilje opcija za snimanje. Upravo je tu adut Samsungovog novog koncepta.
   Naime, snimanje ovakvim uređajem je jednostavno – zabavno. Naravno, pod uslovom da ste zainteresovani da snimate raznovrsno. Na raspolaganju je mnogo modova, opcija snimanja i fotografisanja, sa ili bez AI asistencije (tj.Scene Optimizer-a), u običnom ili širokougaonom režimu, zumirano ili zamućeno, sa stikerima ili bez njih. Jednostavno, vidimo itekako da je ovaj telefon potencijalno veoma prijemčiv širokom krugu publike. Da, Galaxy S serija bolje snima (između ostalog, i zbog toga je skuplja) kada su oštrina i detalji u pitanju, ali ćete i fotografijama A9 (2018) telefona biti itekako zadovoljni, a on će vam omogućiti da napravite i poneki nesvakidašnji kadar koji ne biste mogli sa drugim modelima – ili barem ne bi bio podjednako efektan.   Stoga, da li su četiri kamere obavezne? U principu nisu, ali ne vidimo problem sa njihovom implementacijom na konkretnom modelu. Naprotiv, voleli bismo da su one još više isprepletane i da je potencijal koji one nude maksimalno iskorišćen i povezan, te smo uvereni da će u budućnosti na tome biti rađeno i da ćemo dobiti razne opcije koje trenutno ni ne zamišljamo. Jer tome i služi povećanje broja senzora.
   Prednja kamera je standardni senzor od 24 megapiksela, sa otvorom blende od f/2.0 i sopstvenim blicem. Već smo upoznali ovaj senzor na drugim Samsungovim telefonima i za njega imamo reči hvale. Odlično će služiti u praktično svim uslovima.  Ima fiksni fokus i to bi mu mogla biti jedina mana. Fotografije snimljene prednjom kamerom su veoma dobre i nema poente previše trošiti reči.
   foto_a9_10_s.jpg   Video je moguće snimati u 1080p rezoluciji uz razne asistencije, ili u 4K rezoluciji, bez njih. Kao i uvek u sličnim situacijama, naš savet je da ukoliko snimate pokrete, a ne statički kadar, slobodno idete na 1080p rezoluciju, dok ukoliko snimate statički kadar i potreban vam je oštar snimak, idete na 4K varijantu.
    Kada je stigao Galaxy A7 sa tri kamere, rekli smo da je Samsung napravio veoma lepo iznenađenje. Sa Galaxy A9 modelom, mnogi će reći da je preterao. Jedni će mu zamerati broj kamera i uopšte pravac kome teži u tom smislu. Rekli bismo da je to zamerka neopravdana. Ukoliko ima razloga za implementaciju, te korisnik dobija puno opcija i mogućnosti – zašto da se ne ide na četiri ili čak više kamera?

   Drugi će ipak dati daleko ozbiljniju zamerku, a to je – cena! Naime, ovaj telefon će koštati 69,990 dinara u prodaji. To je prilična suma, u svakom pogledu. Za samo malo više para, može se uzeti model Galaxy S serije. Isto tako, za dosta manje para, moguće je kupiti pomenuti Galaxy A7, čija je cena 42,000 dinara – svakako dosta pristupačnije od A9 modela. Da ne spominjemo da će mnogi uperiti prstom i ustvrditi da se za manje para mogu dobiti hardverski snažniji telefoni.
   samsunga9_7_s.jpg
   Sam po sebi, Galaxy A9 (2018) predstavlja veoma dobar i kvalitetan telefon. Šta god da vam zatreba, on će ispuniti. Ima sjajan ekran, odličan sistem kamera, fenomenalnu bateriju i posledično odličnu autonomiju. Konkretan model na testu se odlikovao i sjajnom “limunada plavom” bojom, koja nam se prilično dopala. Ovo je telefon koji nema ozbiljnijih mana, osim roditeljskog greha da je cenom suviše blizu top modela, a Galaxy S uređaji su ipak nešto sasvim posebno. Naravno, konačan sud je na vama.
   Prednosti:
   – Interesantan i zabavan sistem kamera – SAMOLED ekran – Fantastična baterija – Iskustvo korišćenja – Vrlo zanimljiva “limunada plava” boja testiranog modela
   Nedostaci:
   – Visoka cena – Bez stereo zvuka – Nešto veći gabariti
   Cena: 69,990 dinara
   Telefon na test ustupio Samsung.

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi