Samsung Galaxy Note 10+ test

Samsung Galaxy Note 10+ test

Note je uvek bio investicija u budućnost, jer je u pitanju telefon sa kojim ćete bar dve ili tri generacije imati premijum uređaj, pa se ni desetka ne razlikuje. Pitanje koje treba sebi postaviti je: da li ste vi dovoljno čudni da Note 10+ bude vaš novi telefon?

  Sadržaj

   Nemoguće je boriti se za lidersku poziciju na tržištu ako sedite na lovorikama i ne unosite ozbiljne promene u nove generacije proizvoda. Dok su neke kompanije ovo saznale na teži način, dotle druge poput Samsunga vredno rade 24/7/365 dana godišnje, i uvek čuvaju keca u rukavu. Ove godine, kec je Note serija. Od pre nekoliko godina Galaxy S serija je dobila svoje regularne, Edge i Plus modele, a od ove godine, i Note 10 dolazi u dve dimenzije – „običnoj“ i „plus“.
    
   Razlika između ovih dva modela svakako ima. Prvo, tu su dimenzije: 6,3 (2280×1080) naspram 6,8 (3040×1400)-inčnog ekrani, 8 GB naspram 12 GB memorije, nepostojanje podrške za microSD, naspram microSD slota koji zauzima jedno nano SIM mesto, pa i izostanak TOF 3D VGA kamere kod manjeg modela. Veće dimenzije omogućavaju, a veći ekran zahteva veću bateriju, pa 10+ verzija ima 4300 mAh, dok Note 10 ima „samo“ 3500 mAh, sa nešto slabijim mogućnostima kada je brzo punjenje u pitanju.
   Zbog svega navedenog Note 10+ je ostavio na nas utisak većeg predstavnika Note serije od Note 10, pa smo detaljan test obavili na punokrvnom nasledniku Note serije – modelu 10+.
   Samsung_Note_10_plus_1s.jpgNakon inicijalnog privikavanja i podešavanja, proces transfera podataka sa vašeg (starog) telefona je dovoljno brz i bezbolan, zahteva Samsung Smart Switch aplikaciju i fizičku konekciju sa drugim telefonom, u čemu nam je umnogome pomogao dvostruki USB-C 3.1 kabl za punjenje, posebno kada je u pitanju prebacivanje slika, muzike i video materijala u pitanju.
   Na dobre stvari se lako naviknete, pa je tako i sa impozantnim 6,8-inčnim ekranom, iako se radi o 19:9 odnosu stranica. Ovo napominjemo jer je davne 2011. godine Samsung predstavio svoj prvi Note (N7000) fablet sa, za ono vreme ogromnim 5,3-inčnim ekranom sa 16:10 odnosom stranica. Matematika je jasna, što više bežite od kvadratnog odnosa stranica, tj. „izdužujete“ ekran, površina ekrana pri istoj dužini dijagonale se smanjuje. Tako je matori Note od pre 8 godina sa ekranom dijagonale 5,3 inča raspolagao aktivnom površinom od 81,4 cm2, dok novi Note 10+ sa svojih 6,8 inča, ali značajno većom razlikom između stranica (19:9) ima 114 cm2. Da je odnos stranica ostao 16:9, radna površina bi bila mnogo veća, ali je pitanje da li bi takav telefon uopšte mogao da se koristi jednom rukom :).
   Samsung_Note_10_plus_2s.jpg 
   O Dynamic AMOLED ekranu ne moramo previše da pričamo – radi se o jednom od najboljih ekrana na tržištu, bilo da se radi o svetlini, prikazu boja, posebno crne ili kontrastu i oštrini, ovaj ekran prosto dominira. Rezolucija od 3040×1440 piksela priliči najboljem telefonu Samsung ponude, ali nismo sigurni koliko je gustina piksela od skoro 500 ppi potrebna, posebno jer ljudsko oko dobar deo tih piksela fizički ne može da detektuje. Naravno, podržana je AlwaysOn funkcija, sa ikonicama u boji, a došli smo do zaključka da ćete isključivanjem ove, jako korisne opcije uštedeti oko 12-15% baterije na dnevnom nivou, što svakako nije malo. S druge strane, imajte na umu da Note 10+ nema lampicu za obaveštenja, što može biti ograničavajući faktor ako isključite AlwaysOn opciju.
   Napomenućemo da je ekran zaštićen nespecificiranom verzijom Gorilla Glass-a, verovatno najnovijom, šestom, ali i da Samsung isporučuje kvalitetnu zaštitnu foliju koja je odlično uklopljena i neprimetna, pa je topla preporuka da je ne skidate, bar dok se malo ne naviknete na telefon.
   Samsung_Note_10_plus_3s.jpgImpozantni ekran je zaista pravo remek delo na ovom telefonu. Nekoliko stvari je pod znacima navoda krivo za takav utisak. Smanjeno zakrivljenje bočnih ivica je konačno dostiglo svoju optimalnu vrednost – dovoljno je zakrivljeno da daje utisak „beskonačnog“ ekrana, a opet, nije kao na prvim Edge modelima, kada je upotrebljivost dovođena u pitanje. Dalje, ivice su smanjene toliko da je ovo verovatno telefon sa najvećim odnosom ekrana i tela na tržištu, sa impozantnih 91%.
   Kao što smo već rekli, selfi kamera se nalazi na centralnoj poziciji, i krade deo ekrana, što ponekad može da bude iritantno. Smatramo da je bočna pozicija bolje rešenje, ali je očigledno da je Samsung pratio simetriju, ali i želeo bolje selfije, te bolju poziciju za detekciju lica prilikom otključavanja telefona. Kada je zvučnik slušalice u pitanju, on je toliko uzak da ćete ga jedva primetiti, čak i kada znate gde da gledate. Da bi napravio stereo zvuk Samsung je odlučio da doda još jedan otvor sa gornje strane preko kojeg će zvuk napuštati kućište, pa tako Note 10+ ima čak tri otvora za zvuk na kućištu. Ovo rezultuje veoma jakim zvukom kojem će pozavideti mnogi pametni telefoni na tržištu, a što je mnogo bitnije, ne morate brinuti da ćete prstom prekriti sve izvore zvuka kada telefon držite horizontalno.
   Samsung_Note_10_plus_4s.jpg
   Kada je kućište u pitanju nekoliko stvari je uočljivo i posle par sati korišćenja. Dimenzije ovog telefona su prosto prevelike za korišćenje jednom rukom, osim ako vam u ličnoj karti ne piše Boban Marjanović. S druge strane, Note je oduvek bio telefon koji nikada nije forsirao korišćenje jednom rukom, ne zaboravite da je tu olovčica, a manipulacija njome uvek zahteva dve ruke. Metalni okvir kućišta je jako tanak, a opet dovoljno jak da telefon uvek deluje čvrsto, makar i seli na njega. Deo sa tasterima je doživeo eliminaciju zasebnog Bixby dugmeta, ali su „Power“ taster i klackalica za jačinu zvuka pomereni na levu stranu. I kao neko ko telefon primarno koristi desnom rukom – moramo priznati da je za nas ovo bilo pravo mučenje. Kada se pomenuti tasteri nalaze na desnoj strani, palac prirodno naleže na njih kada držite telefon, a ovako konstantno morate da pomerate ruku i tražite tastere kažiprstom ili srednjim prstom, što utiče na jačinu držanja telefona, a samim tim i na čvrstinu kojom ga držite. Ali, ako se opet vratimo na priču da je Note telefon kojim se barata sa dve ruke, onda i ima smisla…eto, procenite sami.
   Deo sa dva tastera na levom boku je blago zadebljan u odnosu na ostatak, i dok klackalica jačine zvuka leži veoma udobno u tom prostoru, dotle je Power taster klimav, a pritisak rezultuje zveketavim zvukom, što je evidentni propust  koji prosto ne sme da se dešava u ovoj klasi uređaja.
   Samsung_Note_10_plus_5s.jpg Ravne ivice gornje i donje strane kontriraju bočnim zakrivljenjima i pomalo podsećaju na dizajn Nokia telefona u vreme kada je Microsoft (bezuspešno) želeo da ih oživi. Ovo, naravno govorimo u najboljem mogućem smislu jer telefon deluje elegantno i dovoljno drugačije od konkurencije, ostavljajući utisak premijum uređaja, kako u ruci, tako i na stolu.
   [modul]specifikacija=9739[/modul]Kada je otključavanje u pitanju Note 10+ pati nije preležao dečje bolesti S10 serije. Naime, na raspolaganju su vam PIN, šifra i šablon, kao i napredne biometrijske mogućnosti otključavanja – licem i otiskom prsta. Na našu veliku žalost, ultra zvučni senzor otiska prsta ugrađen ispod ekrana prosto nije ni dovoljno brz, ni dovoljno precizan da isprati ovaj telefon u ostalim aspektima rada, a i ergonomija pozicije je krajnje diskutabilna. Često nam se dešavalo da dobijemo poruku da pomerimo prst, da ponovimo proces ili da očistimo prst, jer otisak nije prepoznat. Čak ni prepoznavanje lica nije bilo precizno kada smo koristili naočare za sunce, što može biti frustrirajuće kada želite brzo da otključate telefon i nešto uradite. Nemojte pogrešno da nas shvatite, obe ove funkcije rade svoj posao, samo ne na nivou koji biste očekivali od telefona ovog pedigrea i ove cenovne kategorije.
   Kada sve ovo saberete, činjenica da ćete na dnevnom nivou stalno tražiti power taster i senzor otiska prsta dodatno otežavaju čvrsto držanje telefona u ruci, a zakrivljene bočne ivice nikako ne pomažu u tome.
   Samsung_Note_10_plus_6s.jpgTelefon nam je na test stigao u pakovanju koje nije finalno, ali nije ni daleko od njega. Svakako sadrži sve propratne elemente: AKG slušalice sa rezervnim vrhovima, dvostruki USB C kabl i 25 W punjač, USB C na USB A adapter, i alat za zamenu vrha na S Pen. Iako se radi o brzom punjaču, Samsung je izgleda krenuo nepopularnim Apple putem i 45 W punjač koji omogućava značajno brže punjenje će ponuditi kao dodatnu opremu. AKG slušalice su prosečnog kvaliteta zvuka, sa izuzetno dugačkim upredenim kablom i USB C konektorom. Više bismo voleli da smo dobili slušalice sa 3,5 mm konektorom i adapter u pakovanju, posebno jer je Note 10+ veoma izbirljiv kada su u pitanju 3,5 mm na USB C adapteri.
   Samsung_Note_10_plus_7c.jpg

   Kada su kamere u pitanju, primarna grupa koja se sastoji od tri sočiva i TOF VGA kamere nedavno je proglašena najboljom na svetu na DXO Mark sajtu, i to pokazuje u svakoj prilici, posebno u uslovima slabijeg osvetljenja. Naravno, s obzirom na to da smo ipak dobili test primerak, naša zapažanja ipak morate uzeti sa rezervom, jer se uvek može desiti da finalna verzija bude bolja ili, u veoma retkim slučajevima – lošija.


   Glavni senzori su smešteni u kućište koje je blago izbačeno van zadnje strane, dok je TOF odmah ispod LED-a. Primarna kamera, poznata još sa Galaxy S9 serije raspolaže sa 12 MP otvorom blende u rasponu od f/1.5-2.4, sa širokougaonim sočivom (27 mm), veličine 1/2.55″, sa velikim pikselima – 1.4 µm. Fokusiranje se obavlja faznom detekcijom na nivou dva piksela, a tu je i optička stabilizacija slike kako bi se izbegla neželjena zamućenja. Ispod je 52 mm telefoto sočivo od 12 MP, sa otvorom blende od f/2.1 do f/2.4, veličine, 1/3.6″, sa pikselima od 1.0 µm. Opet je u pitanju fazni autofokus, kao i optička stabilizacija, koja je ovde više nego potrebna, posebno kada koristite 2x optički zum koje ovo sočivo omogućava. Na samom dnu je takozvano ultra-široko sočivo (žižna daljina od 12 mm), koje raspolaže sa 16 MP i f/2.2, te piksele od 1.0 µm. Pomenuta TOF 3D kamera je tik uz ovu grupu senzora i njena primarna namena je prikupljanje informacija o dubini elemenata koje kamera snima.
   Samsung_Note_10_plus_8s.jpg 

   Veliki otvor blende omogućava ovoj grupi senzora da i u izazovnim svetlosnim uslovima upije veliku količinu svetla i izvuče veliki nivo detalja tamo gde to najmanje očekujete. Naravno, što mirnija ruka – to će rezultati biti bolji, i to nijedna stabilizacija na svetu ne može da zameni. Kada imate dovoljno svetla, slobodno možete okačiti DSLR o klin, jer je dinamički raspon boja koje ovi senzori beleže prosto fantastičan. Nivo detalja je u skladu sa specifikacijama senzora, a kod ultra-široke kamere vidno je „fish-eye“ izobličenje, koje je potpuno očekivana.
   Ono gde nas je kamera prosto “oduvala” s nogu su fotografije koje smo napravili u sumrak i po mraku. Ne samo da se radi o velikoj količini detalja i oštrini koje prosto ne očekujete od jednog telefona, već je i brzina rada kamera aplikacije nestvarna. Snimanje se odvija munjevito kao i obrada fotografija i video materijala, zahvaljujući jakom hardveru i veoma brzom skladištu podataka.
    

   Prednja kamera, pravi odlične fotografije zahvaljujući sjajnoj hardverskoj osnovi. Veliki senzor od 10 MP, u kombinaciji sa f/2.2 blendom i faznim autofokusom čini čuda u najrazličitijim svetlosnom uslovima. Slike su oštre, bogate detaljima i sa dobrim balansom bele, što je inače boljka većine selfi kamera. Ono što ovom senzoru fali je asistent u merenju dubine prilikom pravljenja bokeh efekta, koji je sve popularniji. Samsung_Note_10_plus_16s.jpg
    
   Za video smo koristili najviša podešavanja koja dozvoljavaju optičku stabilizaciju – 4K u 30 fps. Ono što vam možemo reći je da se Samsung prilično potrudio, ali da rezultati nisu na nivou koji smo očekivali. Dok sa dosta sunca senzor beleži i najmanji detalj ispred sebe, dotle se sa manje svetla prilično muči sa fokusom, posebno sa elementima koji su van sredine kadra, čak i kada su na daljini veoma bliskoj onoj na koju se fokusira. Opet, kažemo da ove rezultate treba uzeti s rezervom, jer je moguće da će neka od softverskih zakrpi popraviti performanse, ne bi bio prvi put za tako nešto. Ono čime se Samsung hvalio je usmeravanje mikrofona na objekat na koji se fokusirate prilikom snimanja, što nije tako jednostavno ispitati u praksi, ali deluje da je kvalitet snimljenog zvuka prilično dobar.
   Naravno, prisutan je popularni Super Slow-mo video koji snima u 960 fps u 720p ili „običan“ Slow-mo 1080p u 480 fps, koji nema ograničenje u trajanju od 0,4 ili 0,8 sekundi. Samsung_Note_10_plus_17s.jpg
    
   Kada je softverski deo kamere u pitanju Samsung se odlučio da zadrži raspored različitih režima levo i desno od glavna dva: Photo i Video. Iako ovo nije loš pristup, kada imate deset režima na raspolaganju, postaje malo mučno uloviti onaj koji vam u tom trenutku treba. Ako još dodate i Marfija, krenućete u suprotnom smeru, a dok sve namestite, pobeći će vam ono što ste hteli da snimite.
   Dostupni režimi rada su: Food, Night, Pro, Live focus, Panorama, Photo, Video, Live focus video, Super Slow-mo i Slow motion. Postoji mogućnost raspoređivanja svih režima osim Photo i video, kao i isključivanje nekih koje ne planirate da koristite. Samsung_Note_10_plus_18s.jpg
    
   Ono što kamera dozvoljava je snimanje selfija pokretom ruke, bez potrebe da pritiskate taster na telefonu, ili korišćenjem S-pen olovčice. Zanimljiva je i opcija pomeranja okidača fotografija bilo gde na ekran, umesto na default poziciji. Na ovaj način uvek možete da prilagodite slikanje položaju ruke koji vam najviše odgovara. Kao i na S10 generaciji, moguće je pauzirati video koji snimate, napraviti nekoliko fotografija, i onda nastaviti snimanje, što je zgodna opcija ako želite kvalitetne fotografije u momentu snimanja videa. Panorama opcija dozvoljava snimanje širokih fotografija kako po horizontali, tako i po vertikali, što može biti korisno ako želite da snimite neki veoma visoku zgradu ili neki detalj koji izlazi iz kadra.
   Sviđa nam se i QR skeniranje koje je implementirano u kameru, pa nije potrebno da instalirate dodatne aplikacije za ove potrebe. Skeniranjem QR koda možete automatski dodati kontakt u imenik, otvoriti URL, dodati događaj u kalendar i mnogo toga.Olovčica (S Pen) je udobno smeštena na mestu koje nije menjano generacijama i jednostavno se izvlači zahvaljujući poznatom kliku na gornjem delu. Svake godine, S Pen doživljava poneko unapređenje, pa je i ovoga puta dijapazon radnji sa njom povećan. Deluje i da je preciznost konačno dostigla nivo koji je vrlo blizu detekcije u realnom vremenu, pa je korišćenje olovčice pravo zadovoljstvo. Lično, voleli bismo da vidimo S Pen naredne generacije sa metalnim okvirom kako bi se struktura ojačala, i kako slučajno ne bi došlo do njenog lomljenja, kada na primer slučajno sednete na nju.
   Samsung_Note_10_plus_19s.jpg 
   Sada S Pen dobija dodatne funkcije, a nabrojaćemo one najzanimljivije. Naravno, zadržan je Samsung memo koji radi kada olovčicu izvadite pri zaključanom ekranu, gde ceo ekran postaje površina za čuvanje beleški, crtanje i slične radnje. Moguće je odabrati omiljenu olovku (naliv pero, grafitna olovka, 0,5, hemijska ili marker), i postaviti je kao podrazumevanu, zajedno sa debljinom i odgovarajućom bojom. Pored toga, možete unapred definisati čak sedam različitih omiljenih olovaka i jednostavno ih pozvati kad god vam to zatreba. Sjajno!
   Držanjem tastera na olovčici moguće je otvoriti neku od predefinisanih aplikacija, ali i kontrolisati neke radnje poput fotografisanja (dupli klik), ili kretanje kroz slike u galeriji prostim držanjem tastera i gestovima u levo ili desno. Držanjem tastera i raznim pokretima moguće je i zumiranje ili skrolovanje, što stvarno može biti zgodna opcija kada nekome nešto pokazujete. Kada crtate ili pravite beleške, greške možete ispravljati prostim držanjem tastera na olovčici, kada se kursor pretvara u gumicu i briše vaše zabeležene pokrete jedan po jedan. Konverzija vašeg pisanija po ekranu radi, osim ako ste doktor, jer nema algoritma koji će to prepoznati, osim ako niste završili farmaciju.
   Samsung_Note_10_plus_20s.jpg 

   Ono što Samsung forsira već nekoliko generacija unazad je jednostavno sečenje delova ekrana i deljenje sadržaja preko svih aplikacija koje podržavaju deljenje slika. Podržan je i prevod u realnom vremenu na više od 40 jezika, a dovoljno je obeležavanje teksta olovčicom i on se momentalno prevodi.
   Iskreno, S Pen je zanimljiv dodatak, ali osim ako ne spadate u umetničke duše, olovčica će vam više vremena biti u futroli. Istina je da u većini slučajeva S Pen služi kao dodatak kojim ćete impresionirati prijatelje i jedva čekati da neko nešto krene da nabraja, da dobijete razlog da izvadite olovčicu i krenete da piskarate beleške po ekranu, koje biste verovatno brže iskucali na tastaturi. Ono što je svakako dobro je da upravo S Pen odvaja Note u posebnu klasu uređaja, i što njegovi korisnici vole da se razlikuju, makar ta razlika bila olovka koju koriste jednom u mesec dana.Baterija od 4300 mAh na papiru deluje kao element dostojan prvih nekoliko generacija Note pametnih telefona, kada ste mogli da izbrojite i do tri dana bez posete utičnici. Kod jubilarnog Note 10+ modela autonomija nije na nivou koji smo očekivali. Opet, to može biti samo do našeg primerka, jer smo primetili da se rezultati širom sveta prilično razlikuju. U našem slučaju veliki ekran, u kombinaciji sa AlwaysOn funkcijom nisu dali da baterija prebaci jedan radni dan umerenog korišćenja. Ako ste, sa jedne strane navikli na ovakve performanse, Note 10+ vas neće razočarati, ali ako spadate u grupu korisnika koji se sećaju ili koriste telefone sa autonomijom koja radni dan završi sa više od 40% baterije, onda Note 10+ nije telefon za vas. Uobičajeni scenario korišćenja je podrazumevao optimizovani režim rada, svetlinu ekrana na 50% i umereno korišćenje većine funkcija.Prepoznatljiv korisnički interfejs sa S serije Samsung je zadržao i kod Note modela. Ovo znači i sve one novine koje nam je One UI doneo pre nekoliko godina, sa još malo zanimljivih dodataka.
   Ideja o čistom interfejsu, ne previše opterećenom dodatnim aplikacijama i elementima je i ovde prisutna. Naravno, Edge Apps funkcija omogućava da dodatne najkorisnije aplikacije koje pozivate prevlačenjem prsta s desne/leve ivice ka unutra. Veliki izbor tema je dostupan u Galaxy Store, pa je prilagođavanje, za one kojima je to interesantno moguće u beskonačnim varijantama.
   Samsung_Note_10_plus_21s.jpgPrečica u pull down meniju ima tridesetak i raspoređene su na tri ekrana, a moguće je prilagoditi ih najčešće korišćenim, tako da ovaj meni dobija funkciju dodatnih podešavanja većine stvari, od Secure foldera, preko S Pen akcija do povezivanja sa Windows OS-om i reverznim bežičnim punjenjem. Da li vam je stvarno potrebno trideset prečica u pull down meniju presudite sami.
   Ako se do sad niste navikli, Samsung ima svoju logiku grupisanja podešavanja, koja je potpuno drugačija od bilo kog drugog UI-ja, pa je, dok se ne naviknete na to gde se koja opcija nalazi, najbolje da koristite integrisanu pretragu koja odlično radi.
   Samsung_Note_10_plus_22s.jpgZnamo da je zaštita podataka ponekad mnogo bitnija od samog uređaja, pa, pored zaštićenog foldera i Knox funkcija, Samsung nudi mogućnost lociranja i kontrole telefona sa udaljene lokacije ukoliko se desi da ga izgubite ili ga neko ukrade. Takođe je moguće zaključati ekran i zaštititi/obrisati sve podatke kako ne bi pale u ruke nekoga ko ih može zloupotrebiti.
   Kako Note 10 i Note 10+ nemaju fizičkih tastera na prednjoj strani, softverski tasteri koji služe za navigaciju se mogu zameniti gestovima ili sakriti po želji, čime se dobija još dodatnog prostora na ekranu.
   Bixby je prisutan, iako ne onako pompezno kao dosad. Izgubio je fizički taster za pozivanje, ali ga možete aktivirati dugim držanjem Power tastera. Sve funkcije koje je imao dosad su prisutne, sa ponekom dodatnom. Ističemo predefinisane rutine u zavisnosti od doba dana, mesta ili neke akcije. Samsung_Note_10_plus_23s.jpg
    
   Samsung nudi nekoliko režima rada, Maximum Power Saving, Medium Power Saving, Optimized i High Performance, odnosno od onih koji maksimalno štede energiju, preko optimizovanih, do režima koji skida sve barijere i omogućava telefonu da radi u punoj snazi, ali i da maksimalno troši bateriju u procesu. Slično radi i Game launcher koji omogućava da u igrama dobijete što bolje performanse optimizacijom parametara sistema.
   U zavisnosti od topline boja, na raspolaganju su vam Prirodni i Živopisni režim, kao i posebno podešavanja balansa bele boje, ali i prilagođavanje veličine prikaza, odabir fontova i tipa edge panela.Na kraju testa utisci o Note 10+ su pomešani. Ako je ovo finalna verzija moramo priznati da smo očekivali bolju autonomiju, te da nam premeštanje tastera na levu stranu nikako nije “leglo”. Biometrijsko otključavanje još nije doraslo hardverskom senzoru otiska prsta, što na telefonu ove klase ume da bude veoma iritantno. I to je to. Sve ostalo spada u klasu telefona koji nisu sa ovog sveta. Munjevita brzina, hardver koji je za celu generaciju ispred svojih konkurenata, brdo softverskih rešenja iza kojih stoji armija R&D developera koji čine svaki Galaxy telefon posebnim, brutalna kamera u svim aspektima, pa i nerealno veliki ekran od ivice do ivice. Sve je tu.
    

    
   Po ceni po kojoj se prodaje Note 10+ nudi mnogo više od konkurentskih rešenja, usudili bismo se reći da je odnos cena kvalitet prevagnuo na dobru stranu. Note je uvek bio investicija u budućnost, jer je u pitanju telefon sa kojim ćete bar dve ili tri generacije imati premijum uređaj, pa se ni desetka ne razlikuje. Da ovih primedbi koje smo istakli i doživeli tokom testiranja nije bilo – a bilo ih je, mogli bi odmah Note 10+ da proglasimo prvim favoritom za najbolji telefon 2019 godine. Ali, kao na polaganju testova za vožačku dozvolu, nekada 95% uspešnosti ne bude dovoljno…

   Prednosti:
   – Vrhunski dizajn
   – Četiri primarne kamere: široka, telefoto, ultra široka i TOF
   – Savršen HDR 10+ Dynamic AMOLED  ekran
    
   Nedostaci:
   – Sistem otključavanja nije na nivou uređaja ove klase

   Možda vam se svidi
   Dell G16 7630 (2023) test - brz i glomazan