Samsung Galaxy Note 20 Ultra

Samsung Galaxy Note 20 Ultra

Jedanaesta generacija Samsung Galaxy Note uređaja je pred nama a najjači utisak je svakako ostavio dizajn ovog telefona. Šta je sa onim, verovatno važnijim stvarima?

  Sadržaj

   I kako to obično biva u avgustu, taman kad se vratite s mora pogledate recenziju novog Note telefona. Ove godine možda niste išli na more, ali je Samsung ostao dosledan i početkom avgusta Note20 i Note20 Ultra su ugledali svetlo dana. 5G model koji smo dobili na testu se najverovatnije neće prodavati kod nas, a osim 5G podrške, razlika u odnosu na 4G model je i 8 GB RAM-a umesto 12 GB, koliko ima 5G verzija.
    

    
   Sve znate… Note je posebna serija telefona, uvek je predstavljala sam vrh ponude korejskog proizvođača, nudeći najbolje od najboljeg, po ceni koja je bila u skladu sa ponudom. I već deset generacija je bilo tako, do 5. avgusta 2020. godine. Po prvi put ove godine je upitno da li Note 20 Ultra zapravo predstavlja najbolji telefon, o čemu govori i činjenica da je ovaj telefon inicijalno cenovno pozicioniran niže od S20 Ultra. Takođe, tokom testiranja pojavile su se vesti koje govore da će od naredne generacije Note serija biti transformisana, te da će olovčicu možda dobiti Z Flip, a opciono i S21 Ultra serija… Iz ovog ugla, nije nemoguće da Samsung planira tako nešto, posebno jer Note nikada nije bio bliži S seriji kao što je to sa 11. generacijom.Kao što već znate, umesto prošlogodišnje klasifikacije u kojoj je „+“ verzija bila veća, Samsung se ove godine odlučio za Ultra sufiks koji odvaja žito od kukolja, slično kao kod S serije. Novi Note 20 Ultra je porastao u odnosu na prošlogodišnji model, i sada je po dimenzijama veoma sličan S20 Ultra, modelu sa kojim deli mnogo sličnosti. Sa 6,8 inča po dijagonali, koliko je imao Note10+, ekran Note 20 Ultra modela je sada porastao na 6,9 inča, a zahvaljujući nešto većoj širini ima veću aktivnu površinu od S20 Ultra (116,7 naspram 114 cm2).
   ultra2s.jpgZadržan je prepoznatljivi Note izgled sa oštrim ivicama, naspram zaobljenoj S20 seriji, što je jedna od ključnih vizuelnih razlika između ove dve serije. Manje zaobljenih ivica i zakrivljen ekran omogućili su veću površinu ekrana u odnosu na celu prednju stranu, pa taj odnos sada iznosi vrlo visokih 91,7 %.
    
   ultra23s.jpg
    
   Specifični dizajn kućišta omogućava da i sa prednje strane uživate u raznobojnim verzijama kućišta, koje diskretno viri sa gornje i donje strane, razbijajući monolitnu monotoniju modernih telefona koji deluju isto kada ih gledate spreda. Iako ne poseduje specifične premaze koji omogućavaju igru svetlosti, mistično bronzana boja kućišta ovog modela spada u jedne od, ako ne i najlepše telefone sa kojima smo se dosad sreli.
    
   Dodajte i tome veliko kućište kamera sa znatno tamnijom bojom i tri bakarna prstena oko svake kamere i dobićete dizajn koji vas svakako neće ostaviti ravnodušnim. I dok je veličina kućišta kamera manja nego na S20, ono je i dalje impozantno, a u skladu sa dizajnom, manje zaobljeno, i vizuelno upečatljivo.
    
   ultra3s.jpgGledano kao celina, Note 20 serija zadržava dizajn Note 10 generacije, dodajući prominentno kućište kamera, prepoznatljiv pečat S20 serije, kao istaknuti element koji ovaj telefon vizuelno izdvaja od svih ostalih. Ono što prvo upada u oči je da Note 20 serija poseduje matiranu zadnju površinu, koja pravi kontrast sa sjajnim ramom i kućištem kamera, dodatno ih ističući. Dok Note 20 ima plastičnu poleđinu, Ultra verzija se može pohvaliti sa prelepim matiranim staklom koje dodatno onemogućava zadržavanje otisaka prstiju. Kućište kamera štrči čak 2,6 milimetara iznad površine zadnje strane, što je više i od S20 Ultra modela sa 2,2 mm. Iako to na papiru ne deluje mnogo, u praksi je ova razlika ogromna, utiče na balans telefona, i to je prvi element kojim ćete dodirivati svaku ravnu površinu kada spustite telefon. Naravno, maska je uvek alternativa kojom možete nivelisati i zaštititi zadnju stranu, ali onda gubite taj dizajnerski „vau“ efekat i krijete ovako lep telefon iza neke ružne maske.
    
   ultra16s.jpg
    
   Kućište kamera ima svoj specifični dizajn. Tamnije je od ostatka telefona, a sočiva imaju bronzani prsten koji deluje vrlo lepo. Tik pored tri kamere smeštene jedna iznad druge su jednobojni LED blic i sistemi za fokusiranje.Aluminijumsko kućište telefona je kod Note 20 serije zamenjeno nerđajućim čelikom, a oblik je identičan kao kod Note 10. I zakrivljenja prednje i zadnje strane deluju identično, a za one koji su prevazišli zakrivljen ekran Samsung je namenio Note 20, koji ima potpuno ravan ekran. Savršeno uklopljeni elementi su karakteristični za Note seriju, pa ni kod 11. generacije situacija nije drugačija. Note 20 poseduje elegantno sjajno kućište koji u dlaku prati konture ekrana i leđa. Gornja i donja strana su zaravnjene, što je jedan od prepoznatljivih elemenata Note serije, a sve četiri ivice poseduju linije ostavljene za bolju komunikaciju bežičnih veza – bokovi i gornja strana imaju po jednu, dok se na donjoj strani nalaze dve.
   ultra14s.jpgGornja strana telefona ima identičan raspored kao kod Note 10+, ali nedostaje dodatni otvor zvučnika, dok je donja strana takođe ostala ista, ali u ogledalu. Iako ovo ne deluje kao velika promena, napomenućemo i da je slot za olovčicu sada pomeren na levu stranu, čemu će da se obraduju levoruki korisnici, dakle 10% populacije. Kao da inženjerima kompanije Samsung nešto ne da mira, te sa svakom serijom žele da u nekom segmentu iznerviraju korisnike. Prošli put su to bili levo pozicionirani tasteri, ovoga puta, je levo smešteni slot za olovčicu. Nismo pripadnici teorija zavere, ali je jedino objašnjenje da je neko u Samsung inženjerskom timu levoruk, i to želi da istera na mala vrata. Šalu na stranu, čini se da slot olovke i tasteri moraju biti na suprotnim stranama, pa možemo dobiti ili jedno ili drugo. Nadamo se samo da će sledeća generacija imati i tastere i olovčicu desno, na logičnom mestu.
    
   ultra12s.jpg
    
   Kao i kod Note10, zvučniku sa donje strane u kreiranju stereo efekta pomaže slušalica koja, iako ne raspolaže velikom glasnoćom, značajno poboljšava zvučnu sliku. Utisak je da Note 20 Ultra ima nešto slabije zvučnike od prethodne generacije, sa drugačije podešenim drajverima koji omogućavaju nešto veći spektar nižih tonova, nauštrb visokog raspona zvukova.Iako telefon raspolaže superiornim kvalitetom izrade u odnosu na 99% konkurenata, dve stvari su nam veoma zasmetale. Jedna su bočni tasteri koji ne leže dovoljno čvrsto, već imaju lateralno kretanje, ostavljajući jeftin utisak na ovako skupom uređaju. Drugi problem vuče korene od S20 Ultra, i u pitanju su pokretni delovi periskop kamere i optičke stabilizacije koji se s vremena na vreme mrdaju unutar kućišta, što deluje kao da vam se parče nečega odlomilo i šeta unutar kućišta. Prosto, ovako nešto Samsung nije smeo da dozvoli na telefonu najviše klase, i već vidimo da će ogroman broj korisnika da zove servis u bojazni da im je nešto polomljeno unutar kućišta, a ne bismo bili u koži onoga ko im objašnjava da ne brinu i da „to tako treba“.
   ultra19s.jpgDa se vratimo na dobre stvari kod Note 20 Ultra. Tip ekrana koji je već viđen kod S20 Ultra, Dynamic AMOLED 2X prisutan je i kod Note20 Ultra. Radi se o ekranu koji u 1080p rezoluciji može da izvuče osvežavanje ekrana od 120 Hz, ali ne i u najboljoj, QHD rezoluciji panela. Ruku na srce, većina korisnika i ne može da primeti razliku između FHD i QHD rezolucije, pa ovo zaista ne smatramo prevelikim ograničenjem. Ono što nam se nije svidelo je što za razliku od S20 Ultra, ne možete da forsirate 120 Hz, već je jedina opcija Adaptivni režim koji prilagođava osvežavanje sadržaju i vašem korišćenju telefona. Samsung kaže da osvežavanje prebacuje između 10 Hz, 30 Hz, 60 Hz i 120 Hz, režima, u zavisnosti da li gledate slike, čitate mejlove, gledate video ili igrate igre. Ovo u praksi deluje prilično dobro, posebno ako znate da kada otključate telefon ili radite nešto što zahteva često čačkanje ekrana, Note 20 Ultra će popeti osvežavanje na 120 Hz i podići utisak u radu na najviši nivo. Sve ovo je osmišljeno kako visoko osvežavanje ne bi crpelo bateriju kada to nije potrebno, i kada realnih 120 Hz zaista nikome ne znači. U realnom radu, sve aplikacije skrolujućeg tipa poput društvenih mreža, Instagrama, vesti ili dugačkih skrolujućih sajtova rade u 120 Hz, odmarajući vam oči i omogućavajući da vidite jasnije i tokom brzog skrolovanja.
    
   ultra10s.jpg
    
   Ono što je evidentno je da je Samsung pojačao svetlinu na ovom ekranu, i to itekako znači tokom letnjih dana kada je Sunce veoma jako. Ekran je primetno svetliji on Note10+, posebno na MaxAuto podešavanjima kada su vrednosti vrlo blizu reklamiranih 1500 nita o kojima Samsung govori na svom sajtu. U svakom slučaju, ovo je jedan od, ako ne i najsvetliji ekran koji sam do sada imao prilike da testiram. Kontrast je, karakteristično za AMOLED ekrane na najvišem mogućem nivou, a prikaz boja podrazumevano postavljen na nešto Vivid podešavanja, a ukoliko ne volite „napucane“ i jarke boje možete odabrali nešto prirodniji „Natural“ prikaz, koji umiruje boje na nivo sličan IPS ekranima. Za one najzahtevnije korisnike, Samsung je ostavio opciju podešavanja topline prikaza u Vivid režimu, kao i podešavanje crvene, zelene i plave boje pojedinačno.
    
   Novi Corning Gorilla Glass Victus, zaštitni sloj sedme generacije prisutan je na ekranu i poleđini Note 20 Ultra, a za svaki slučaj Samsung ovaj telefon isporučuje sa plastičnom zaštitnom folijom. Napomenućemo i da Note 20, ne-Ultra model umesto stakla ima matirana plastična leđa, stavku koja nikako ne priliči telefonu sa cenom od oko 1000 evra, ali ćemo ostaviti potencijalnim kupcima da sude o tome.
    
   ultra8s.jpgKada su u pitanju raspoložive konekcije, Note20 Ultra poseduje najbrži WiFi 6, Bluetooth 5.0 sa A2DP, LE i aptX podrškom prilagođavanja zvuka različitim uređajima koji su povezani. Ostao je isti i ultrazvučni senzor otiska prsta, koji definitivno ima prostora za unapređenje, jer kao i na prethodnih modela kompanije nije precizan poput optičkih varijanti. U praksi možete računati na preciznost od 60-70%, što je jako loše za telefon ove klase, i iritantno posebno kada vam je bitno da brzo otključate telefon da biste nešto uradili. Unapređenje je doživeo USB-C port koji je sada 3.2 generacije, umesto 3.1, koja je bila kod Note10+. Tu je i nova verzija Samsung DeX, desktop režima koja sada podržava bežično povezivanje sa Miracast podržanim uređajima, što je zgodno kada vam je potreban veliki ekran kako biste završili poslove koje je nezgodno izvesti na malom ekranu.
   ultra17s.jpgBaterija kod Note 20 Ultra je porasla na 4500 mAh sa 4300 mAh koliko je imao Note10+, ali je to i dalje dosta manje od 5000 mAh koliko ima S20 Ultra, istih dimenzija kao Note. Razočaravajuće je i to što je Samsung odlučio da izostavi brzo punjenje sa punjačima od 45 W i ograniči Note20 Ultra na samo 25 W. Razumemo da se svi ovi telefoni isporučuju sa punjačima od 25 W, i da je potrebno investirati u brže punjače, ali ne možemo naći opravdanje u potezima koji ograničavaju novu generaciju uređaja nečim što je bilo prisutno kod prethodne generacije. Drago nam je da Samsung nije odlučio da izbaci bežično punjenje, ali ga nije ni unapredio. I dok konkurencija omogućava 40 W bežičnog punjenja, i 27 W reverznog punjenja, Note20 Ultra ne zaslužuje svoj sufiks, jer je maksimalno bežično punjenje 15 W, a reverzno svega 9 W, čak tri puta sporije od konkurencije!
    
   ultra9s.jpg
    
   Mala razlika u kapacitetu baterije taman je dovoljna da nadomesti nešto veći ekran, pa Note 20 Ultra poseduju istu, ako ne i malkice slabiju autonomiju u odnosu na Note10+ iz 2019 godine. Ovo praktično znači da ćete uveče imati oko 20-25% baterije i nikakav izbor osim da telefon stavite da se puni. Ukoliko ga ne koristite previše već ga gledate i uživate u njegovoj izradi, maksimalno što će vam baterija omogućiti je dan i po korišćenja, što je i dalje ograničavajući faktor, posebno kod telefona ovih dimenzija. A što se našeg desetočasovnog testa tiče… ostalo je 16 procenata baterije nakon deset sati YouTube reprodukcije pri osvetljenju ekrana na 50 posto, veoma loš rezultat!Ono gde se Samsung itekako potrudio kod Note20 Ultra je olovčica. Zahvaljujući ekranu od 120 Hz, sa detekcijom dodira ekrana 240 Hz i latencijom S-Pen koja je sa 42 ms pala na 9 ms, korišćenje olovčice na svakodnevnoj bazi je postalo pravo uživanje. Iako leva lokacija nije najsrećnije rešenje Samsung se potrudio da značajno unapredi S-Pen, kako hardverski, tako i softverski. Sa dizajnerske strane, izgled nove S-Pen olovke se nije promenio, ali su njena brzina i mogućnosti značajno evoluirale. Sa brzom detekcijom pokreta i inteligentnim predviđanjem kretanja olovke, novi S-Pen omogućava iskustvo najbliže korišćenju prave olovke. Ovo će itekako biti korisno za korisnike koji vole da crtaju i kojima je mala latencija itekako bitna.
    
   ultra4s.jpg
    
   Sa softverske strane Air Actions (gestovi S-Pen olovkom) su dobili novu stavku nazvanu Anywhere actions, sa pet predefinisanih pokreta kojima možete dodeliti neku od funkcija kao što su navigacija, pozivanje S-Pen akcije ili neke aplikacije. Da bi se aktivirale akcije, potrebno je da držite taster na olovčici i napravite neki pokret u vazduhu. U praksi, često nam se dešavalo da se pojedine akcije pomešaju, kao i da pojedine aplikacije ne podržavaju određene funkcije. I dok je S-Pen jako zgodan dodatak kojim možete praviti selfije i fotografije, dotle je korišćenje akcija i dalje trapavo i neprecizno, i posebno smešno za nekog ko vas gleda kako mlatarate olovkom ispred telefona trudeći se da napravite određeni gest.
    
   SPens.jpg
    
    
   Sve ostale dobre strane S-Pen olovke su tu. Meni sa opcijama se pojavljuje kada izvadite olovku iz ležišta, i tu su opcije pravljenja beleške, pametne selekcije dela ekrana, pisanja po ekranu, prevoda teksta i slično.Samsung Note20 Ultra dolazi sa Snapdragon 865+ čipsetom za tržište Amerike, Kine, Japana i Južne Koreje, i Exynos 990 čipsetom za ostatak sveta, kao i kod S20 serije. Kako se radi o identičnom hardveru kao kod cele S20 serije, ovde zaista nećemo trošiti reči. Ukratko, Exynos 990 je nešto najbolje što Samsung ima za 2020. godinu. U pitanju je moćan osmojezgarni SoC, sa kombinacijom novih Mongoose M5 i A76 i A55 jezgara koji imaju prilično visoke frekvencije, koje se, u kombinaciji sa Mali G77 MP11 grafikom preslikavaju u brutalne performanse u svim sferama rada.
   CPUZs_1.jpgDa, Snapdragon 865 i 865+ verzije su i dalje za korak brže u pojedinim sintetičkim testovima i igrama, ali se tu radi o razlikama koje krajnji korisnici neće moći da osete čak ni ako se svojski potrude. Ono gde Snapdragon ostvaruje svoju prednost je bolja optimizacija potrošnje, pa ovi modeli imaju bolju autonomiju. Razlike su vrlo konkretne po tom pitanju i Samsung definitivno ima dosta prostora na kojem bi trebao da poradi kada je potrošnja Exynos baziranih telefona u pitanju. Ovo se ogleda i u zagrevanju, koje je izraženo nakon dugog igranja ili nekoliko uzastopnih testova, kada se javlja obaranje frekvencija čipseta usled pregrevanja – takozvani thermal throttling. Ovo ne treba previše da čudi s obzirom na to da Samsung nije implementirao vapor chamber bakarni hladnjak (bar u 5G verziji), već se za to brine grafitni sloj provodnika, koji uglavnom viđamo na nešto jeftinijim telefonima. S druge strane, hlađenje Snapdragon verzije je drugačije i poseduje pomenuti vapor chamber koji definitivno efikasnije hladi čipsetove kojima grejanje nije strano. Glavni hladnjak se nalazi ispod cele površine ekrana, ali ako proces prenosa toplote nije dovoljno efikasan, nije previše bitno gde se hladnjak nalazi i koliko je veliki.
    

   Geekbenchs.jpg
    
   PCMarks.jpg
   Kao što smo već napomenuli, 5G verzija Note20 Ultra dolazi sa 12 GB radne memorije, dok 4G verzija ima „samo“ 8 GB. I dok smatramo da je 8 GB sasvim dovoljno i za najzahtevnije korisnike, činjenica je da je Note10+ dolazio sa 12 GB i da je Note20 Ultra verovatno jedini telefon na svetu koji ima manje RAM-a nego prethodna generacija. Nema šta mi tu posebno da dodajemo posebno, valja samo pročitati komentare razočaranih korisnika u komentarima našeg unboxing videa na našem YouTube kanalu. Sistemsko skladište podataka je i dalje može biti 256 i 512 GB, a pomenuta cena od 146.990 dinara se odnosi upravo na 4G model sa 8 GB RAM i 256 GB skladišta podataka.
    
   ultra6s.jpg
    
   I ta cena je zapravo takva kakva jeste, jeftinija – upravo jer je neko kada je pravio order za Srbiju, ocenio da treba da forecastuje, naruči, takvu – 4G verziju jer će dobiti povoljniju cenu. I to je stvar procene lokalnog tima, mogli su oni da naruče i 5G verziju sa 12 GB RAMa i vi bi dobili šta – cenu od 165 hiljada dinara, minimalno. E sad, šta je kome bitnije… 5G nemate gde da koristite niti ćete u skorije vreme, dok ovaj telefon ostane mladolik, tih 4GB RAMa ćete ili nećete osetiti, šta da vam kažemo.Iako su specifikacije objavljene početkom godine, i Samsung je počeo sa masovnom proizvodnjom UFS  3.1 skladišta podataka Note20 Ultra dolazi sa verzijom 3.0 koja je osetno sporija i energetski neefikasnija. I dok telefoni poput Poco F2 Pro, Meizu 17 i Vivo Nex 3S već uveliko koriste sve prednosti UFS 3.1 skladišta, jedan od najvećih proizvođača novih čipova odlučio se da sa čeka sa njenom implementacijom do sledeće generacije. Da se podsetimo, UFS 3.1 po specifikacijama ima 3 puta veće brzine upisa i može da obradi 1,6 puta veću količinu IO operacija po sekundi (IOPS) u odnosu na prethodnu generaciju. Implementacija UFS 3.1 bi značajno podigla mogućnosti upisa 8K video sadržaja i omogućila bolji frejmrejt, a i super slow motion video 720p@960 fps više ne bi morao da bude ograničen na svega nekoliko trenutaka, jer bi telefoni imali na raspolaganju mnogo veće brzine upisao podataka. Izgleda da će to umeti da cene korisnici Samsung S21 ili S30 serije, tek na proleće.Već smo nekoliko puta rekli da je Note 20 Ultra vrlo, ako ne i previše sličan S20 Ultra, i to se najbolje vidi po sistemu kamera kojima raspolaže Note 20 Ultra. U pitanju je blago izmenjena verzija onoga što smo videli na S20 Ultra – veliki senzor glavne kamere, periskop kamera i širokougaono sočivo, ovoga puta bez TOF senzora koji je bio prisutan na Note10+.
    
   ultra18s.jpg
    
   Glavna kamera je identična kao na S20 Ultra, u pitanju je Nonacell senzor od 108 MP sa odličnim otvorom blende od f/1.8 i pikselima veličine 0,8 µm koji se grupišu u velike piksele od 2,4 µm sa rezultujućim fotografijama od 12 MP. Žižna daljina je 26 mm, a sočivo je optički stabilizovano, i pored faznog autofokusa, kod Note 20 Ultra ubačen je i laserski sistem fokusiranja koji itekako pomaže brzom izoštravanju slika, posebno na manjim razdaljinama.
    
   Telefoto sočivo je periskop tipa i tu je faktički jedina ozbiljna razlika u sistemu kamera u odnosu na S20 Ultra. 48 MP senzor kod S20 Ultra je zamenjen sa 12 MP senzorom koji poseduje fizički veće piksele i drugačiju optiku periskop sistema zumiranja. Nova kamera ima nešto moćniji sistem fokusiranja od 5x, kao i bolji otvor blende od f/3.0, naspram 4x zumu i f/3.5 kod S20 Ultra. Kao i glavni senzor, i telefoto poseduje optičku stabilizaciju (to su elementi koji izazivaju zveckanje unutar kućišta), a fokusiranje se vrši faznom detekcijom.
    
   ultra20s.jpg
    
   Ultra široko sočivo je još jedan stari poznanik, deja vu sa S20 Ultra. U pitanju je 12 MP senzor veličine 1/2,55 inča sa pikselima od 1,4 µm i sočivom sa f/2.2 blendom i 13 mm žižnom daljinom čime se obezbeđuje ugao snimanja od 120°. Jedina loša strana ovog sočiva je nedostatak autofokusa, stavka koju nikako ne možemo opravdati kod telefona ove cenovne kategorije.
    
   Selfi kamera je identična kao ona na Note10+, što je pravo razočarenja kada znate da S20 Ultra dolazi sa 40 MP Quad Bayer senzorom impozantnih mogućnosti. Daleko od toga da 10 MP senzor prednje kamere ne radi dobro svoj posao, ali spajanjem piksela dobija je 2,8 µm naspram 1,22 µm sa koliko raspolažu Note10 i Note20. Otvor blende je f/2.2, a za fokusiranje se brine dual piksel PDAF, koji zaista odlično radi svoj posao.
    
   ultra21s.jpg

   Kako je glavna kamera identična onoj na S20 Ultra, ne treba biti previše pametan i zaključiti da se radi o zaista dobrom sistemu koji spajanjem piksela postiže impozantne slike. Redukcija šuma je gotovo savršena, a slike su kakve smo navikli od Samsunga, malo toplije i življe nego što to vi posmatrate svojim okom, kao da je neko stavio HDR filter na svet oko vas. Detalja ima više nego dovoljno, a prebacivanjem na punu rezoluciju senzora nivo detalja raste eksponencijalno. Dinamika kadra je zaista odlična, iako se čini da sve slike imaju malo pojačan kontrast (pomenuti HDR filter) kako bi izgledale atraktivnije. Prosto, i sa S20 Ultra smo izjavili da ova kamera pravi možda i najbolje slike na tržištu, tako da ostajemo pri toj tvrdnji i sa Note 20 Ultra.

   Napomenuću i da Samsung Note20 Ultra nema portretni režim, već slike koje izdvajaju subjekta naziva Live Focus. Postoji mogućnost zumiranja, a softversko izdvajanje subjekta je na visokom nivou, iako pramenovi duge kose umeju da nestanu u zamućenoj pozadini ukoliko površine nisu dovoljno kontrasne. U svakom slučaju, vrlo korisna opcija koja dozvoljava naknadnu manipulaciju i sređivanje slika, kako nivoa zamućenja, tako i različitih tipova bokeh efekata.
    
   Livefocuss.jpg
    
   Slike u slabijim svetlosnim uslovima nimalo ne zaostaju za onima po danu. Detalja ima u velikoj meri, boje su zasićene, a redukcija šuma nije toliko agresivna kao na dnevnim slikama u cilju beleženja više detalja. Dinamika kadra je na vrlo visokom nivou, što je veoma bitno, a balans bele pogađa u centar. Nema onog neprijatnog efekta prilikom slikanja izvora svetla, a veliki otvor blende omogućava upijanje dosta svetla i beleženje zavidne količine detalja, čemu doprinosi i tehnika spajanja devet piksela u jedan.
    
   Korišćenjem Noćnog režima rada dobijaju se oštre, svetlije slike sa više detalja, ali i više šuma. Potrebno je biti mirne ruke na nekoliko sekundi i kamera će vam biti izuzetno zahvalna na tome.
    


   Skok na ultra-široku kameru je ovde više nego evidentan. Slike su dosta mirnije kada su u pitanju boje, bogate detaljima, kako u svetlim, tako i u tamnim delovima kadra. Šum je i dalje na niskom nivou, a oštrina nije nešto čime se treba previše hvaliti kod objektiva sa fiksnim fokusom. Iako kamera poseduje opciju korekcije sočiva koja je podrazumevano uključena, distorzija je primetna i Samsung bi morao malo više da poradi na ovom algoritmu.

   Kada zafali mesta u kadru, možete koristiti ultra-široku kameru, ali imajte na umu da ćete platiti penale, i da će razlika u odnosu na glavni senzor biti više nego očigledna. Sve rečeno se prenosi i na slikanje u slabijim svetlosnim uslovima. Slike imaju mnogo manje detalja i mutnjikave su ka ivicama kadra. Šum je prisutan u većoj meri, posebno na elementima sa mnogo detalja poput krošnji drveća i trave, dinamika kadra je slabija u odnosu na glavni senzor, ali je reprodukcija boja na visokom nivou. Noćni režim znatno poboljšava ove fotografije, pa nije zgoreg koristiti ga kada imate prilike.
    
   Slike koje pravi telefoto senzor su iznenađujuće kvalitetne u uslovima dobrog svetla. Slike su oštre, što garantuje distinkciju velike količine detalja, dinamika je jako dobra, fokusiranje brzo, a boje vrlo slične glavnom senzoru, sa odličnom redukcijom šuma. Ne treba očekivati čuda, ali optička stabilizacija znatno pomaže u neutralizaciji mikro-pokreta koji mogu uticati na oštrinu slike.


   Korišćenje hibridnog zuma dolazi sa svojom cenom, a Samsung dozvoljava 10x i 50x, sa sitnim koracima između ukoliko sami koristite slajder. Nivo detalja je korektan, a sredina kadra najoštrija, jer Samsung za hibridni zum koristi telefoto kameru za sredinu, a ostatak kadra popunjava glavnim senzorom.
    
   Kada na raspolaganju nemate mnogo svetla Samsung će birati između telefoto i kropa glavnog senzora, kako bi obezbedio što kvalitetnije fotografije. Iz našeg iskustva, većina fotografija potiče sa telefoto senzora i iznenađujuće su dobre, sa kontrolisanim šumom, dovoljno detalja i respektivnom dinamikom kadra. Jasno je da ovaj senzor nije namenjen za slikanje u slabim svetlosnim uslovima, ali može da posluži ako su subjekat ili objekat koji želite da slikate dovoljno dobro osvetljeni. U suprotnom ćete dobiti mutnjikave slike, pune šuma koje neće biti previše upotrebljive.
    
   Selfi kamera preslikana sa prethodne generacije Note telefona daje dobre slike, detaljne, sa dobrom dinamikom i nešto mirnijim bojama u poređenju sa glavnom kamerom. Senzor od 10 MP omogućava beleženje zavidne količine detalja, a fazni dual piksel autofokus ume da bude itekako koristan. Najbitnije je da su boje kože subjekta precizne, a topla je preporuka i da ostavite Auto HDR opciju aktivnu zarad bolje ekspozicije u kontrasnim kadrovima.

   Snimanje video materijala je dostupno u svim rezolucijama od 8K do 720p. 8K video snimci imaju maksimalni broj frejmova od 24, dok se 4K može snimati u 60 fps na glavnom ili u 30 fps na sva tri senzora, sa aktivnom stabilizacijom dostupnom u svim režimima. Pro Video režim dozvoljava detaljnu kontrolu nad većinom parametara kao što su usmerenje zvuka, ISO, brzina okidača, ekspozicija, balans bele boje… Moguće je odabrati i bioskopski 21:9 režim u 8K, 4K, 1080P, ali i 1080p u 120 Hz, za brze video snimke, jedinom režimu u kojem nije dostupna stabilizacija.

   ultra22s.jpg
    
   Snimanje u 8K će obradovati oba korisnika u Srbiji sa 8K televizorima, a 24 fps je realno ograničenje koje će vam zasmetati pri bržim scenama. Jasno je da je 8K tu više kao tehnološka dominacija nego kao realno korisni režim snimanja, pa ga tako i treba posmatrati, dok ova tehnologija ne doživi potrebna unapređenja, od kojih je UFS 3.1 dobar prvi korak. A njega nema.
    
   Ovaj telefon briljira u 4K video rezoluciji bilo u 30 ili 60 fps, jer su rezultati gotovo identični, osim nešto fluidnije slike u 60 fps. Za razliku od 8K koji se snima sa nekih 80 Mb/s, 4K u 30 fps ima blizu 40 Mb/s, dok podizanje fps na 60 diže i količinu zabeleženih informacija na oko 70 Mb/s. Dinamika celokupnog kadra je odlična, slika je žilet oštra, a detalja ima više nego što biste pretpostavili. Boje su Samsungove, blago zasićene, slične onima na slikama glavnog senzora, sa vrlo malo do nimalo šuma, čemu smo se posebno obradovali. Zahvaljujući vrlo dobroj stabilizaciji, snimci su odlični, bez neželjenih pokreta, sa vrlo tečnim prelazima i pri bržim pokretima. Zumiranje na glavnoj kameri u 4K nije nešto što želite da radite, jer ćete dobiti mutnjikave subjekte koji će pokvariti sveukupan utisak.
    
   Pro_videos.jpg
    
   Za snimanje možete koristiti i ultra-široko i telefoto sočivo sa snimcima koji se razlikuju od glavnog po onome po čemu se razliku i slike. Ultra-široka kamera ne daje tako oštre snimke, i ne uspeva da iskontroliše šum kao glavni senzor, dok telefoto video snimke na visokim nivoima zuma preporučujemo samo ukoliko koristite stativ ili možete jako mirno da držite telefon. Sa Note20 serijom dolazi i update korisničkog interfejsa sa 2.1 na 2.5 i nekolicinom novina na Android 10 OS-u koje će primetiti samo korisnici koji već neko vreme koriste OneUI u 2.1 verziji.
    
   Ono što je Samsung najavio sa Note20 serijom je da će Samsung uz ove telefone nuditi tri velika unapređenja OS-a. Ovo može da znači da će Note20 dobiti i Android 13 update, ukoliko Samsung ne proceni da se neki update između velikih verzija takođe računa kao veliki, pa ostanete na Android verziji 11 ili 12.
    
   Ozbiljne razlike između OneUI 2.1 i 2.5 nisu toliko velike koliko bi Samsung to voleo, ali je tu sve na šta smo navikli – prepoznatljiv interfejs, sa Samsung Daily sa leve strane i fiokom aplikacija koje se pozivaju pokretom na gore, karakterističnim za Android 10.
    
   Homes.jpg
    
   Deo sa obaveštenjima i dialer, poruke i kontakti se nisu promenili. Tu je i tamna tema, a foldere i dalje možete imenovati, menjati boje i praviti slične vratolomije.
    
   UIs_1.jpg
    
   Opcije podešavanja su grupisane kako smo to navikli, a novost je da je rešen problem fontova na nivou sistema. Dosad, kada ste pisali duže reči nego što mogu da stanu u predviđeno polje, telefon je prikazivao deo reči i tri tačkice, a sada font dozvoljava skaliranje kako bi sve stalo gde treba.
    
   Settingss.jpg
    
   I dalje su prisutna tamna i svetla tema, pa se možete prikloniti opciji koja vam više odgovara, a tu je i odabir između 60 Hz i adaptivnih 120 Hz, opcije koju svakako treba da probate. Rezolucija je podrazumevano podešena na FHD+ i topla je preporuka da je ostavite na tim podešavanjima, jer em dozvoljava adaptivno podešavanje osvežavanja, em štedi potrošnju, a velika je šansa da razliku ne možete opaziti golim okom.
    
   Darks.jpg
    
   Visok nivo prilagođavanja je prisutan u Samsung UI verzijama još od samog početka, pa se to nije promenilo ni u verziji 2.5, a tu je i Galaxy Store sa temama koje mogu u potpunosti promeniti izgled sistema, ikonica, fontova i značajno osvežiti izgled vašeg telefona u nekoliko jednostavnih koraka. Dobra stvar je velika količina besplatnog sadržaja, a čak ni one teme koje se plaćaju neće previše opteretiti vaš budžet… ako vam išta ostane nakon što se otvorite za Note20Ultra.
    
   Themess.jpg
    
   Secure Folder je jako korisna opcija koju nikako ne treba preskočiti, jer drži bitna dokumenta i multimedijalne fajlove daleko od neželjenih očiju. Pin zaštita je osnovni nivo, a moguće je postaviti šaru, prepoznavanje lica ili senzor otiska prsta za pristup. Kao zgodna opcija, Samsung vam dozvoljava da ikonicu Secure foldera promenite u koju god želite i da je nazovete kako god želite, podižući bezbednost na još viši nivo.
    
    
   Secures.jpg
    
   Korisni gestovi su prisutni, ne u meri kojoj se Motorola trudi da korisnicima olakša život, ali će vaš Note20 zavibrirati kada ga pokupite, a imali ste propušten poziv, utišaće se kada vas neko zove, a vi ga položite na sto, ekranom na dole. Prelazak dlanom preko ekrana pravi screenshot, a tu je i, već godinama prepoznatljiva Samsung opcija prevlačenja preko kontakta u levo za poruku, odnosno u desno za direktan poziv.
    
   Gestures.jpg
    
   Pozivanje split screen opcije je omogućeno prilikom listanja aktivnih aplikacija. Dovoljno je da kliknete na ikonicu na vrhu aplikacije i dobićete padajući meni sa opcijama kao što su pomenuti podeljeni ekran, informacije o aplikaciji, otvaranje u prozoru, promeni odnosa stranica i zadržavanja aplikacije u memoriji zarad bržeg pokretanja.Kada smo testirali Note10+ pre tačno godinu dana rekli smo da je Note serija uvek bila investicija u budućnost i da je u pitanju telefon sa kojim ćete bar dve ili tri generacije imati premijum uređaj. I moramo priznati da smo pogrešili. Sa svim svojim manama i nedostacima, Note20 serija je ozbiljan pomak u odnosu na prethodnika. Novi ekran od 120 Hz sa Gorilla Glass Victus zaštitom, novi/stari sistem kamera sa 5x optičkim zvukom, znatno bolja S-Pen olovka, odličan dizajn prave ozbiljnu razliku u odnosu na prethodnu generaciju.
    
   ultra1s.jpg
    
   Ono što je problem sa Note 20 Ultra je što Samsung očigledno nije siguran šta bi da radi sa Note serijom, pa je upravo ova generacija prepuna kompromisnih rešenja koja se nikako ne slažu sa cenovnom klasom kojoj telefon pripada. Kao prvo, po prvi put Note se vrlo malo razlikuje od S20 serije, sa većinom specifikacija koje su identične na Note20 i S20+, odnosno Note 20 Ultra i S20 Ultra. Kada kažemo slični, mislimo i na mane poput zveketave telefoto kamere i nepreciznog senzora otiska prsta koji su bili evidentni još pre šest meseci. Tome dodajte i da Samsung nema nameru da poboljšava autonomiju baterije, da su bočni tasteri klimavi, da novi Note 20 Ultra ima manje sistemske memorije od svog prethodnika, ali i da je izostala podrška za brzo punjenje na 45 W, u trenucima kada konkurencija demonstrira 40 W punjenja bežičnim putem.
    
   Da li treba da pominjemo i da Samsung i dalje isporučuje AKG brendirane slušalice koje se nisu pomerile po pitanju kvaliteta još od S8 serije? Jedina razlika je što su umesto 3,5 mm dobile USB C port. Kvalitet ovih slušalica nije ni blizu klase telefona uz koji se isporučuju, pa je topla preporuka ako vam se Note svidi, da pojurite i dobijete ga u paketu sa Galaxy Buds Live koje su svetlosnim godinama bolje od žičnih AKG bubica koje dolaze u paketu.
    
   ultra7s.jpg
    
   Sa druge strane, novi Note ne kaska za konkurentima po pitanju performansi, ako živite u Americi, Južnoj Koreji, Japanu ili Kini. Ni ostatak sveta se neće previše žaliti, ali kada su premijum uređaji u pitanju, zakidanje i kompromisi nisu reči koje želite da čujete ni u kakvom kontekstu. I mi smo zakinuti i tu nema šta da se priča. Možemo tolerisati generaciju, dve…ali iz godine u godinu da slušamo da je nešto na najvišem nivou a nije, to nije lepo. Telefon koji cilja ne poziciju pri vrhu, nego sam pijedestal – ne može da nas izda u 6-7 popodne. Tačka! On prati, vlasnika, korisnika – a ne obrnuto. Dizajn novog uređaja je fantastičan, bilo da se radi o zadnjoj strani ili kućištu kamera. Novi S-Pen je najbolji dosad, a ekran najsvetliji dosad, što smo i navikli od Note serije uređaja, problem su stvari na kojima je Samsung uštedeo. Prosto, Note serija se uvek izdvajala i imala „Vau“ efekat. Kod nove generacije, jedini Vau koji će Note izmamiti od vas će biti dizajn koji je zaista predivan i dovoljno drugačiji. Ostatak paketa je previše sličan S20 seriji i već viđen kod ovog ili onog modela, bez prave šanse da Note izdvoji od konkurencije koja se opako približava Samsungu i u najvišem cenovnom segmentu.
    
    
    
   A bez jedinstvenosti po kojoj se Note serija izdvaja od konkurencije, to definitivno više nije to. Sve nam se čini da Samsung definitivno planira da stopi S20 Ultra i Note seriju u jedan model, a da će Fold i Flip modeli biti ono što je Note bio u prošlosti. Možda se njima to čini kao dobra ideja, meni deluje da je prerano za takva razmišljanja.
    
   Čitali smo vaše komentare kako čekate naše utiske o ovom telefonu kako biste prelomili kupovinu istog. Nema sumnje, radi se o sjajnom uređaju – samo se postavlja pitanje da li ste spremni za kompromise nakon što iz džepa izdvojite 147 hiljada dinara. Neki su zarad ovakvog telefona spremni da zažmure na jedno oko i prihvate kratko trajanje baterije – drugi…nisu! Sve je vrlo jednostavno, sve je u našim glavama
    
   Prednosti:
    
   – Fantastičan dizajn 
   – Unapređena S-Pen olovka 
   – Odličan ekran sa 120 Hz i detekcijom pokreta na 240 Hz 
   – Najsvetliji ekran koji smo dosad testirali 
   – Corning Gorilla Glass Victus
    
   Nedostaci:
    
   – Bez autofokusa na ultra-širokoj kameri 
   – Zveckanje unutar kućišta zbog periskop kamere 
   – Nema podršku za 45 W punjenje 
   – UFS 3.0 skladište podataka 
   – 8 GB RAM na 4G verziji, 12 GB samo na 5G 
   – Autonomija baterije

   Možda vam se svidi