Samsung Galaxy Note 9 (Video)

Samsung Galaxy Note 9 (Video)

Note 9 je naslednik linije telefona velikog pedigrea. Možda i poslednji uređaj svoje vrste, ili makar poslednji koji uživa planetarnu popularnost i opšte simpatije poklonika fableta širom sveta. Recept je, rekli bismo, identičan. Odličan kvalitet, vrhunske performanse i mogućnosti, neizostavna olovka...da li je taj recept i dalje privlačan kao u godinama koje su za nama? Note 9 je stigao na Benchmark test...

  Sadržaj

   Već smo puno puta govorili o kategoriji fableta kao veoma važnoj za kompletnu industriju. Kao jedan od začetnika, a svakako najuspeliji proizvod ove klase, Note telefon je uvek imao posebno mesto i ogromnu važnost za Samsung kao kompaniju, ali i poklonike samog uređaja. Za kompaniju je bilo veoma važno da ima drugi flagship, na kome može da demonstrira razne inovacije i mogućnosti, bez ugrožavanja osnovne linije top modela.

   Sa druge strane, poklonici ovakvih telefona su istinski ljubitelji tehnologije, skloni smo da kažemo. Uvek je Note bio taj telefon koji je donosio nešto više, nešto drugačije. Koji je mogao da implementira napredniju kameru ili čipset, koji je donosio mnoštvo trikova, fora i fazona. Setite se samo videa poput “100 mogućnosti Note olovke za koje niste znali” i odmah vam je jasno na šta aludiramo. Note je telefon čije se mogućnosti otkrivaju godinama, koji je u stanju da vas oduševi i posle dugotrajnog korišćenja nekom novom mogućnošću za koju niste znali. Zato ga toliko cenimo. No, ovo je 2018. godina i valja se posvetiti najnovijem članu ove porodice…
   Note 9 na testu
   Znali smo sve o telefonu još i pre stizanja na test, ali uvek nas iznenadi veličina Note modela. Telefon je minimalno izmenjen po pitanju dizajna u odnosu na prošlogodišnji model, pa tako imamo uređaj prilično velike visine i solidnog hvata. Ipak, ne može se poreći da je telefon povećih gabarita. Njegova težina iznosi čitavih 200 grama (201 gram, da budemo precizni), i to se oseća u rukama, ali i u džepovima.

   Šta stiže u prilično bogatom pakovanju? Tu su uputstva, SIM iglica, 5V 2A brzi punjač, kao i USB-C kabl koji služi za komunikaciju i punjenje baterije. Dalje, tu je USB-C-to-USB adapter (OTG), USB-C-to-micro-USB adapter, a tu su i AKG slušalice. AKG je brend u vlasništvu Harmana, koji je pak u vlasništvu Samsunga, te stoga ne čudi da je ova specijalizovana audio kompanija zadužena za slušalice, ali i zvučnike Note 9 telefona, o čemu ćemo više govoriti kasnije. U pakovanju je i svojevrsna štipaljka, koja ima ulogu prilikom zamene vrha olovke, kao i nekoliko produžetaka za vrhove slušalica.
   Telefon je stigao u plavoj boji. Na raspolaganju su još, barem za početak, crna i lila verzija. Plavi telefon ima jednu specifičnost – dok olovke drugih telefona dolaze u istoj boji kao i sam telefon, plavi Note 9 stiže sa žutim S-Pen-om. Estetski detalj ili nešto više, tek zaslužuje da se pomene. Takođe, treba naglasiti dve stvari – prednja strana telefona je uvek crne boje, i kamera modul je identične boje kao i sam telefon, za razliku od prošle godine kada je, na primer, zlatna poleđina telefona bila po našem mišljenju estetski narušena crnim modulom za kameru. Sada je to mnogo lepše i skladnije odrađeno.
   note9_1_s.jpg
   Prednjom stranom dominira, sasvim u skladu sa odlikama Note linije, veliki ekran – sada se dijagonala zvanično vodi na 6.4 inča, naspram 6.3 inča kod prošlogodišnje verzije. Infinity Display i dalje ostavlja fantastičan utisak, kako zbog impresivne izrade, tako i zbog funkcionalnog i ergonomičnog dizajna, ali ponajviše samim kvalitetom prikaza. No, o tome nešto kasnije. Primećujemo da je telefon prilično visok, što smo i očekivali. Sa svih strana je prevučen Corning Gorilla Glass 5 staklom. Zahvaljujući tome, između ostalog, može da se podiči otpornošću na vodu i prašinu u skladu sa IP68 sertifikatom.

   Na zadnjoj strani je skener otiska prsta, tik ispod kamera modula, što olakšava njegovo korišćenje u odnosu na raniju poziciju, koja je bila bočno od kamera. Inače, Samsung je implementirao više načina zaštite, pa tako možete birati između prepoznavanja lica, skenera dužice oka ili skenera otiska prstiju, tako da bezbednosnih opcija ne manjka.

   Gornji deo sadrži hibridni Dual SIM slot, što znači da birate između korišćenja druge SIM kartice i proširenja skladišta. Desno je power taster, dok su audio tasteri na levom boku, a ispod njih je specijalni Bixby taster, koji služi za pozivanje AI asistenta. Donja strana sadrži USB-C konektor, zatim 3.5-mm konektor za slušalice, ali i ono što izdvaja Note 9 od sličnih fableta – olovku, tj. S-Pen. Za ukupan utisak i izradu imamo samo jednu reč – fantastično!Vrhunski Samsung telefoni, logično, stižu sa odličnim hardverom. Samsung je ostao veran svojoj tradiciji da Snapdragon modele plasira na američko tržište, dok Evropa dobija uređaje sa njegovim Exynos čipsetovima. Tako je i ovog puta. Pogledajmo potpune specifikacije Note 9 telefona.
   [modul]specifikacija=9519[/modul]
   Oduvek su fableti bili poznati po tome što su nudili više u domenu hardvera u odnosu na konvencionalne telefone u svojim izvornim formama. Donekle se ta stvar promenila, pošto danas standardni telefoni, odnosno telefoni standardnih dimenzija, nude sasvim dovoljno mesta za implementiranje snažnog hardvera. No, to i nije glavna poenta Note 9 telefona. Prošlo je vreme kada se samo želeo što veći ekran – danas je veliki ekran objektivna realnost čak i na telefonima nominalno male dijagonale, zahvaljujući visokom stepenu pokrivenosti prednje površine.
   note9_cpuz_s.jpg
   Note 9 upotrebljava Exynos 9810 Octa čipset, 10-nanometarski čipset koji predstavlja poslednju reč južnokorejske tehnike. Njegova četiri Mongoose M3 jezgra rade na 2.7 GHz, a četiri štedljiva Cortex-A55 na 1.8 GHz. Za grafiku je zadužen Mali-G72 MP18 GPU.
   note9_antutu_s.jpg
   Treba istaći i da Galaxy Note9 ima novi sistem za hlađenje sa sistemom razmene toplote između vode i ugljenika (Water Carbon Cooling) koji je razvio Samsung. Za njega kompanija tvrdi da je najefikasniji kuler na svetu za mobilni telefon. Isto tako, tu je i algoritam na bazi veštačke inteligencije, ugrađen u sam uređaj, koji prilagođava rad telefona – da, drugim rečima, Note 9 ima AI.
   note9_geekbench_s.jpg
   Telefon postoji u dve verzije, pri čemu smo mi imali “manje raskošnu” varijantu na testu. Reč je o telefonu koji ima 128 GB skladišta i 6 GB radne memorije. Postojaće još jedan model, sa čak 512 GB skladišta i 8 GB RAMa! Da sve bude još zanimljivije, Note 9 podržava proširenje skladišta za do 512 GB, pa tako možete da proširite količinu dostupnog prostora do čak 1 TB! Samsung naravno ne propušta da naglasi ovu mogućnost u svojim najavama, ali zaista ima razloga da se pohvali pred korisnicima.
   note9_3dmark_s.jpg
   Samsung isporučuje Note 9 sa Android 8.1 Oreo operativnim sistemom, presvučenim Samsung Experience 9.5 interfejsom. Interfejs se nije promenio u odnosu na ono što smo iskusili u ranijim top modelima kompanije Samsung. Predstavlja odličnu implementaciju korisničkog interfejsa i zaista imamo samo reči hvale za fluidnost rada i opcije i mogućnosti, ali i sam dizajn UI rešenja. Koliko je doteran i utegnut, dobro ilustruje činjenica da čitava paleta Samsung telefona koristi Samsung Experience interfejs. Može biti da će neko zažaliti za stok Androidom, ali Samsung je u realnosti kreirao interfejs koji je zaista veoma približan onome što radi i kako radi stok Android, uz brojne modifikacije koje su, što se nas tiče, samo poboljšavanja.
   note9_softver1_s.jpg
   Naravno, tu je i dosta Samsungovih aplikacija, no to je neminovna stavka imamo li u vidu da veliki proizvođač gradi sopstveni ekosistem. Samsung Health, Galaxy Wearable, Samsung Members i Notes, samo su neke od aplikacija koje Samsung isporučuje na svom telefonu. Dodamo li tome posebne aplikacije za specifične mogućnosti Note telefona, sa naglaskom na olovku, dobijamo dosta dodatnog softvera – za koji ipak nemamo utisak da opterećuje sistem ili korisnika.

   Jednostavno, niko ne tera korisnika na upotrebu softvera, niti kreiranje Samsung naloga. Izuzetak bi mogao biti Bixby, za čije je korišćenje neophodno imati Samsung nalog. Isto tako, treba ga “trenirati” kako bi se maksimalno koristio njegov potencijal, a pogađate, telefon prosto nije bio ni približno dovoljno dugo na našem testu da bismo mogli da procenimo ovog asistenta. Tu su i Microsoft aplikacije, sa naglaskom na Office mogućnosti. Google aplikacije su takođe prisutne, od kojih neke imaju svoj duplikat ili pandan u Samsungovim aplikacijama – tipičan primer bi bila galerija. No, sve to će Note 9 sa lakoćom “sažvakati”.
    
   Ekran
   Note 9 u najboljoj Samsung tradiciji nastavlja da koristi fenomenalni Super AMOLED ekran! Reč je o fenomenalnom displeju gotovo perfektnog prikaza. Usput, nije od zgoreg pomenuti da je Note 9 odbio ocenu “Savršeno” na DisplayMate sajtu, koji se brine o tome da korisnike pravovremeno obaveštava o kvalitetu prikaza na današnjim mobilnim napravama. Napomena je glasila da “prikaz nije moguće razlučiti od idealnog”, što valjda dovoljno govori o kvalitetu samog ekrana.
    
   Da, ponovićemo vam ono što uvek govorimo u sličnim situacijama – ovo je najbolji displej za telefone, sa fantastičnim i jarkim bojama, koje međutim možete “prigušiti” iz odgovarajućih softverskih opcija. Takođe, ovo je najštedljiviji ekran što se oseti na autonomiji baterije, ali i ekran koji savršeno prikazuje crnu boju jer zapravo isključuje piksele. Samsung Note 9 i daljke podržava Always-On displej opciju koja prikazuje razne elemente, informacije i obaveštenja na ekranu, čak i kada je ekran ugašen.
   note9_ekran_s.jpg
   Sama dijagonala Infinity ekrana iznosi 6.4 inča. Kao što smo spomenuli, zaštićen je Corning Gorilla Glass staklom. Odnos ekrana, kao što smo već videli na vodećim modelima, iznosi 18.5 : 9, odnosno praktično 2:1. Rezolucija iznosi 2960 x 1440 piksela, što rezultuje gustinom od oko 516 piksela po inču. Body-to-screen ratio je ogroman, jedan od najvećih u industriji i iznosi 83,4%! Najzad, tu je i podrška za HDR-10 standard prikaza. Jednostavno, iskustvo ekrana je fantastično i zaista je reč o ogromnom adutu za svaku priliku.
   note9_igra2_s.jpg
    
   Edge Ekran
   Jedna značajna odlika Note 9 telefona je Edge UX, odnosno softversko iskorišćavanje “bočnog” dela ekrana. Začetke ovoga smo videli još sa prvim zakrivljenim ekranima, ali je Samsung sa Note 8 sve podigao na još viši nivo. Sada u Galaxy Note 9 modelu sve biva još utegnutije i unapređenije. Prevlačenjem centralnog dela ekrana udesno otvarate Edge meni, a lako ćete prepoznati odakle trebate da povučete prstom na krajnjem desnom boku.
   note9_edgescreen_s.jpg
   Kada otvorite meni, možete detaljno da ga podešavate i prilagođavate. Njega možete koristiti kao prečicu ka aplikacijama, kontaktima, on vam može poslužiti da pokrećete aplikacije odatle, možete dodati alatku ili razne vrste informacija. Edge ekran zapravo predstavlja poseban lejer koji radi na Samsung Experience interfejsu i na taj način ćete moći da ga koristite poput neke vrste vidžeta. Naravno, izbor je na vama, i možete ga prosto isključiti ili odabrati da ne koristite.
   Vodootpornost i otpornost na prašinu
   Note 9 podržava IP68 standard. To u praksi znači da ga možete potopiti u vodu do dubine od 1.5 metra tokom 30 minuta. Na taj način se garantuje apsolutna otpornost na bilo kakvo prskanje, tekućine, što telefon možete slobodno da koristite po kiši ili što ne morate da brinete ukoliko prospete tekućinu po njemu. Telefon je otporan na prašinu i prljavštinu. Ukupno posmatrano, ovo je lepa garancija koja vas lišava bojazni da će se telefonu desiti takav vid oštećenja. Baterija
   Samsung je veliki akcenat stavio na bateriju prilikom najave Note 9 telefona, ali i u svojim marketinškim promocijama. Tvrdi da je to najveća baterija ikada ugrađena na neki Galaxy uređaj, što u suštini i jeste tačno. Note 9 stiže sa baterijom kapaciteta čak 4000 mAh. Imajući u vidu tradiciju Samsungovog pristupa i sposobnost odličnog iskorišćenja kapaciteta baterije, očekivali smo dobre rezultate. Nismo se prevarili.
    
   Nakon deset sati YouTube klipa, ostalo je čak 42% baterije! Uz poigravanja sa olovkom, gledanje klipova, poneku igru, brauzovanje internetom, pa i pokoji poziv (verovali ili ne, telefon i tome služi) sa lakoćom ostvarujemo dvocifreni broj sati tokom obdanice. Note 9 je zaista fenomenalan po pitanju autonomije i možemo reći da je reč o jednom od najboljih telefona na tržištu po tom pitanju, pošto za punjačem nećete posezati ni po dva dana, a oni štedljiviji će postići još više.
   Kada smo kod punjača, telefon podržava brzo punjenje u skladu sa Quick Charge 2.0 standardom. Tu je i brzo bežično punjenje u skladu sa WPC i PMA standardima, tako da će u suštini telefon biti u stanju da koristi sve postojeće standarde.
   S Pen olovka
   Olovka je standardna stavka Note ponude od prvog uređaja do danas. Unapređivana i usavršavana, ima mnoštvo mogućnosti i specifičnih osobina koje zapravo pomažu da Note 9 bude još bolji telefon sa još više opcija. Olovkom možete kreirati sopstvene beleške, napisati pisanu poruku, šarati ili crtati po fotografiji ili ubacivati određene efekte, kreirati GIF-ove, bojiti crteže i generalno se “umetnički izražavati” na još bolji način nego do sada.
   note9_spen_s.jpg
   U mogućnosti koje su stigle još na Note 8 uređaju spadaju beleške koje se mogu pisati i po ugašenom ekranu, za šta je dovoljno da izvučete olovku iz ležišta i počnete da pišete po samom ekranu. Takođe je tu mogućnost direktnog prevoda reči iznad koje zadržite olovku. No, ovaj put se išlo i korak dalje. S-Pen je definitivno u Note 9 telefonu bolji nego ikada pre, ne samo zbog unapređene softverske podrške.

   Naime, S-Pen je sada maltene uređaj u uređaju. Sa Note 9 komunicira putem Bluetooth konekcije i može da se koristi kao daljinac za upravljanje kamerom, puštanje prezentacije ili YouTube klipova. Može da radi oko 30-ak minuta, tj. 200 klikova zahvaljujući sopstvenoj bateriji, a puni se za svega 40-ak sekundi u svom slotu unutar Note 9 telefona. Podržava tri vrste inputa – kratki, dugački i dvostruki pritisak. Primera radi, možete povezati Note 9 sa pametnim televizorom i onda koristiti S-Pen za puštanje klipova sa YouTube-a, bez ikakvih kablova i slično.
   Multimedija
   Što se multimedijalnih karakteristika tiče, Note 9 zaslužuje najviše ocene. I prethodnika smo visoko cenili, ali Note 9 je zaista sve podigao na još viši nivo. AMOLED ekran je sjajan i zaista donosi fantastično iskustvo prilikom korišćenja multimedijalnog sadržaja. Ceo telefon je zapravo u stanju da funkcioniše kao multimedijalni uređaj visoke klase. Jedan takav vid upotrebe smo opisali u prethodnom pasusu, gde kombinacijom S-Pen-a i mogućnosti direktnog povezivanja dobijamo novi vid kvaliteta upotrebe u svakodnevnoj praksi.
   note9_audio_s.jpg
   Lepe vesti stižu i za poklonike audio doživljaja. Konačno, Note 9 je telefon koji stiže sa stereo zvukom! Jedan zvučnik je pozicioniran na donjoj strani, dok je drugi zvučnik zapravo zvučnik slušalice. Kvalitet zvuka je odličan, a za njegovu optimizaciju je bio zadužen isti onaj AKG koji isporučuje slušalice u pakovanju. Tu je i podrška za Dolby Atmos tehnologiju, te mogućnost da ekvilajzerima ili predefinisanim podešavanjima brzo podesite i prilagodite zvuk svojim željama i potrebama.
   Kvalitet zvuka je na najvišem nivou, ali ne možemo isto reći i za slušalice. Bolji zvuk pružaju najjeftinije Sennheiser bubice, kakve danas koštaju nešto preko 2000 dinara, odnosno 20-ak evra. Ovo ističemo jer zaista mnogi giganti svetskog tržišta posežu za brendiranjima, kao da ista garantuju neki specijalan kvalitet. Može biti da su slušalice koje se isporučuju uz Note 9 među najboljim koje se isporučuju u pakovanju sa telefonima, ali u apsolutnom smislu zaista ne propuštate puno.

   Najzad, tu je i unapređeni Dex sistem. Više nije potreban Dex dok, već sve radi preko USB-C – to – HDMI kabla. Na taj način se Note 9 može pretvoriti u potpuno upotrebljivu multimedijalnu ili poslovnu mašinu – premda slutimo da će korisnici na ovaj način mnogo više koristiti telefon u multimedijalne svrhe, ma koliko Samsung želeo da promoviše Note 9 kao odličnu poslovnu mašinu – što on svakako jeste. Note 9 je u Dex modu u potpunosti funkcionalan i na njemu možete raditi sve što i inače možete raditi na njemu. Pored toga, treba istaći da se sam telefon može koristiti u kombinaciji sa tastaturom i mišem povezanim Bluetooth konekcijom, ali i sam poslužiti kao tastatura ili trekped.Samsung je sa Note 9 telefonom otišao korak dalje u usavršavanju svog dual kamera sistema. Note 8 je koristio širokougaoni i telefoto objektiv, a Galaxy S9+ je doneo kombinaciju koje se Note 9 i dalje drži. Reč je o kombinaciji dva senzora od 12 megapiksela, koja donosi neke nove mogućnosti i “trikove” u rukavu. No, otom potom. Najpre – Samsungova aplikacija…
   n9_11_s.jpg
   note9_kamera_s.jpg
   …o kojoj zaista nema smisla trošiti previše reči. Samsung je fantastično optimizovao svoj softver i on je prepun opcija koje su odlično pozicionirane i logično raspoređene. Veoma je lako snalaziti se u aplikaciji, bez obzira da li pozivate filtere, želite da (de)aktivirate blic ili HDR, uključite drugi režim snimanja ili odabrati opciju izu menija. Postoje silni filteri, AR emotikoni i avatari, već znate koliko Samsung na tome insistira. Takođe je prisutno dosta softverskih opcija koje koriste olovku. Pored dodavanja pojedinih elemenata na fotografije i sklapanja kolaža pomoću S-Pen-a, njega možete koristiti i da snimite fotografiju “na daljinu”, prelaziti sa prednje na zadnju kameru i tako dalje.   Samsung, kao što smo rekli, upotrebljava dual kamera sistem sa senzorima od 12 megapiksela. Prvi od njih je baš Samsungov proizvod, i najvažnija karakteristika mu je varijabilni otvor blende. On se “šeta” od f/1.5 do f/2.4, i južnokorejski proizvođač voli da ističe da je reč o senzoru koji oponaša ponašanje ljudskog oka u kombinaciji sa inteligentnim sistemima asistencije. Prisutan je dual pixel autofokus, a veličina piksela je 1.4 mikrometara. Drugi senzor je telefoto tipa, sa otvorom blende od f/2.4, te veličinom piksela od 1 mikrometra. Oba senzora podržavaju stabilizaciju.   Kamera Galaxy Note9 uređaja koristi veštačku inteligenciju za određivanje elemenata fotografije, kao što su pozadina i subjekat fotografije, automatski je klasifikuje u jednu od 20 kategorija, momentalno optimizujući podešavanja za tu fotografiju na osnovu kategorije. Drugim rečima, ovo je mehanizam na kome se bazira AI operacija kod svih konkurenata, ali ne spominje tu famoznu frazu koju svi danas rabe. Senzori kamere su “dovoljno pametni” da prepoznaju da li je slika mutna, da li je osoba na slici trepnula, postoji li pozadinsko osvetljenje koje utiče na kvalitet slike ili je sočivo zaprljano, pa će obavestiti korisnika o tome.   Dosta važan aspekat kamere jeste što primenjuje razne tehnologije kako bi redukovala šum i pospešila detaljnost na fotografijama. Zapravo, kamera radi “4-frame image stacking” proces, i to tri puta, kombinujući najbolje rezultate tri snimljene fotografije u jedan, krajnji proizvod. Ukoliko se plašite da taj proces dugo traje jer tako komplikovano zvuči, ne brinite ništa, sve se odvija za tren oka. Zahvaljujući ovom procesu, Samsung tvrdi da je količina šuma na njegovim fotografijama niža za 30%. Nismo sigurni u odnosu na šta, ali je kvalitet slika svakako impresivan, nivo šuma minimalan, dok su detalji odlični. Zar smo uostalom išta drugo očekivali?   Kao i kod prethodnika, tu je 2x optički zum koji pomaže prilikom snimanja zumiranih scena u visokom kvalitetu. Naravno, ovaj režim snimanja nije svemoguć, i viđali smo i veće stepene zumiranja na nekim telefonima koji su se pojavljivali u proteklom periodu, ali je itekako dobra i zgodna opcija. Kvalitet snimka je odličan i najčešće ne biste ni prepoznali da li se radi o zumiranoj slici. Ove godine je otklonjen i efekat koji smo primetili prošle godine na Note 8, da zumirana slika uvek bude svetlija. Odlično za Samsung!
   foto_note9_20_s.jpg   Tu je i fokus užive, odnosno Live Focus, koji omogućava efekte zamućenja. Sistem će najčešće čuvati i standardnu i Live Focus fotografiju. Zapazili smo da nekada može dovesti do čudnih rezultata, kao na fotografiji ispod – ima tendenciju da zamućuje čak i delove samog objekta koji je primaran na slici. Na raspolaganju su brojni filteri, kojima možete modifikovati rezultat snimanja. Video snimanje je odlično, sa 4K snimanjem u 60 fps, mada su tu i 1080p u 240 fps, kao i famozno 960 fps super-slow-motion snimanje. Video rezultati su odlični, posebno kada koristite režime u kojima imate razne asistencije i stabilizacije. 4K u 60 fps deluje idealno kada govorimo o kombinaciji detaljnosti i fluidnosti, ali u praksi uopšte ne morate da se mnogo trudite da dostignete odlične rezultate. Imajte samo na umu da 60 fps modovi snimanja ne podržavaju stabilizaciju, tracking autofokus, zbog čega videi sa brzim pokretima neće biti baš najbolji, a ni one šašave filtere koji vas, nadamo se, i ne zanimaju previše, kao ni video efekte.   Prednja kamera stiže sa senzorom od 8 megapiksela, kao i otvorom blende od f/1.7. Da li Note 9 po tom pitanju ima nekih razlika u odnosu na Note 8? Iskreno, nismo sigurni. Prednja kamera pravi dosta dobre snimke i možemo reći da odlično obavlja svoj posao. Da li je bolja od nekih konkurenata koji su se pojavili u skorašnje vreme? Teško je suditi. Možda nije najbolja na svetu, ali je svakako pri samom vrhu. Tui je i Wide Angle selfi da se snimite sa društvom.
   Ukoliko bismo tražili manu kamere, to bi bilo snimanje po sumraku. Ne toliko noćno, koliko u onim situacijama na prelazu dana i noći. Tada vam se može desiti da snimite dve fotografije jednu za drugom, a da budu dramatično drugačijeg kvaliteta (ukoliko snimate na automatskom režimu, dabome). Rekli bismo da je noćno snimanje unapređeno, ali nam se ne sviđa tendencija praktično svih proizvođača da dramatično narušavaju kolorit tom prilikom, uporno vukući na žutu boju. Možda smo time i bili zadovoljni i žmurili na jedno oko kada smo se prvi put susretali sa time, misleći da smo dobili dobro noćno snimanje uz mali kompromis, ali znate kako, novo vreme povlači sa sobom i nove standarde i nove težnje…   Da li je Note 9 jedan od poslednjih telefona ove kategorije? Glasine govore da će Samsung u narednoj generaciji prosto u Galaxy S seriju ubaciti jedan model većih dimenzija i dodati mu olovku, čime bi se eliminisala potreba za odvojenom Note linijom. To bi otvorilo prostora da drugi flegšip kompanije bude nešto sasvim novo. Nekada su fableti bili novotarija, danas bi to mogli biti telefoni sa zakrivljenim ekranima. Kako god, ostavljamo budućnosti da da precizne odgovore na ta pitanja.

   Što se nas tiče, znate da smo fanovi fableta generalno, a posebno Note linije. Ne vidimo šta tu ima posebno da se razmišlja i diskutuje – ovo je najbolji fablet na svetu i telefon koji jednostavno nema izrazitih mana. Prosto, svaki detalj na njemu pripada top kategoriji, uređaj nema slabih tačaka. Možete mu zameriti nešto što je deo njegove konceptualne prirode (recimo, gabarite), ali ne i izvedbu. Galaxy Note 9 je u svakom detalju vrhunski telefon. Zato i jeste toliko privlačan.

   Dodajmo jednu primedbu koja važi trenutno, a možda neće važiti kada budete čitali ovaj tekst. Naime, Samsung je omogućio da sa davanjem starog telefona dobijete dodatni popust. Možete dati bilo koji telefon i dobiti popust od 12 hiljada dinara, po uslovima koje možete videti na Samsung zvaničnom sajtu ili na sajtovima maloprodaja i operatera. Istovremeno, ako imate neki stariji Note model, taj popust može biti dodatno uvećan. Sve u svemu, na taj način, uprkos nešto većoj inicijalnoj ceni, Note 9 zapravo postaje primamljiva kupovina, relativno posmatrano u odnosu na telefone drugih proizvođača.
   award_note9_s.jpg
   Naravno, ukoliko razmišljate iterativno, pitanje je da li imate razloga da svoj Note 8 zamenite za Note 9. Verovatno bismo na takvo pitanje odgovorili odrično. Međutim, ovo nije telefon namenjen samo vlasnicima prethodne iteracije, već uređaj koji na određeni način kruniše čitavo tržište. Istovremeno je telefon za sve koji žele nešto više i nešto specifičnije od svog uređaja, telefon čije će cake i trikove dugo, dugo otkrivati. Note 9 nije promenio naše mišljenje o čitavoj seriji, pa ćemo ga ponoviti i ovom prilikom – fantastičan telefon koji nije za svakoga. Telefonu dodeljujemo Highly Recommended priznanje, a on ističe veoma jaku kandidaturu za telefon godine. 
   Prednosti:
   – Fantastičan ekran – Odličan hardver – Kamere – Autonomija baterije – Telefon čije ćete mogućnosti otkrivati mesecima – Odlična implementacija olovke – Kvalitet izrade i dizajn
   Nedostaci:
   – Očito neminovna visoka cena – (Uslovno) Visina telefona, što može posebno smetati nošenju u džepu prilikom sedenja – Težak telefon
   Telefon na test ustupio Samsung.

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi