Samsung Galaxy S21 FE 5G - test

Samsung Galaxy S21 FE 5G - test

Samsung Galaxy S21 FE se pojavljuje na tržištu u momentu kada celokupna konkurencija nema spreman proizvod i svi odreda čekaju kraf februara - MWC u Barseloni

  Sadržaj
   Samsung Galaxy S21 FE 5G – test

   Pozitivne ocene

   • Najkompletniji telefon do 100 hiljada dinara
   • Odlična izrada, mali gabariti, nenadmašan ekran
   • Snapdragon 888 pruža pun ugođaj u radu
   • Veoma dobar kamera sistem

   Negativne ocene

   • Loša autonomija

   Izvanredan osećaj brzine i lakoće u svakom smislu, pregršt snage koja ovog puta nije kažnjena preteranim zagrevanjem, predivno leži u ruci, sjajan ekran, operativni sistem zbog kojih će vas vlasnici svih drugih telefona sa zavišću gledati iako će tvrditi da im to uopšte nije bitno a tri puta nedeljno proveravaju ima li apdejta. Odlične kamere, dve optički stabilisane…i loša baterija. U par reči opis Samsung Galaxy S21 FE telefona

   Čitajući komentare unboxing videa na našem YouTube kanalu za Samsung Galaxy S21 FE telefon, shvatili smo koliko naša publika danas više zna i više prati materiju nego pre par godina. Svi sve znaju, svi imaju unapred formirano mišljenje – i svaka recenzija je za nas postala ozbiljan ispit, i pored decenija iskustva koje su za nama

   A Samsung Galaxy S21 FE 5G je pravi primer telefona kod koga treba biti ozbiljan filozof, nadam se da nećete pogrešno protumačiti ove reči, ali… u pitanju je jedan jako ozbiljan telefon, po nekima i preozbiljne, ili možda neozbiljne cene? Da li vredi, koliko vredi, ima li šta bolje za taj novac? Roba košta onoliko koliko košta, odnosno koliku prodavac na nju stavi cenu, a vredi onoliko koliko je kupac spreman da se odrekne svojih novčanih sredstava. Kao što vidite, igra reči – sad je pitanje kako ćemo protumačiti Galaxy S21 FE ako ga posmatramo kroz prizmu cene i mogućnosti.

   Hardver

   Krenuli bismo od mogućnosti – pod broj jedan, ne znamo koji je procesor Samsung impelementirao u ovaj telefon. Kada odemo u softver da opet proverimo, stvarno piše, Snapdragon 888, igramo se pola sata, on jedva mlak.

   Ili je Samsung stvorio neko čudo od hlađenja ili je dobio od Qualcomma neku posebnu reviziju procesora: jako dobro znamo koliko telefon bude topao nakon 30-40 minuta igranja Asphalta, naročito kada ima high end procesor. U slučaju S21 FE uređaja, on je mlak i to na mestu gde se nalazi procesor… pazite, on nije topao, telefon je mlak. Kako, ne znamo.

   Ali iz tog ugla posmatrano, najbolja implementacija triple 8 procesora, čak bolja i od Realme GT modela koga smo na tom planu posebno istakli. Što nije tako bilo od početka…

   Na ovom izvanrednom Dynamic AMOLED ekranu od 6.4 inča, zaista sve izgleda impresivno jednostavno, lako i brzo. Zadovoljstvo je još veće kada znate da ste korisnik jedinog telefona koji se može kod nas u ovom momentu kupiti a da sadrži Android 12.

   Korisnički interfejs verzije 4 smo predstavili, u smislu baratanja telefonom, kvalitet softvera, sigurnosnih opcija… Svi telefoni Andoid sveta mogu da se kao na času fizičkog vaspitanja poređaju po liniji, okrenu se u desno i prate komandu nastavnika – u potiljak!
    
   Nijedan telefon koji želi da se nazove konkurentom S21 FE telefona neće vam doneti IP68 rejting, bežično i reverzibilno bežično punjenje. Ako vam to nije bitno, onda ne treba da gledate ovu recenziju već recenziju onog modela koji vam je jeftiniji i verovatno isplativiji – i u vašoj glavi sigurni smo bolji.

   Ako ste od nas tražili potvrdu vašeg stava, nećete je ovog puta dobiti. To su sve funkcionalnosti koje koštaju i nema ih svako: ako neko insistira na njima, onda želi da se razlikuje. Da, itekako utiču na cenu, ako vam ne trebaju, ne gledajte ovaj telefon.

   O iskustvima fotografisanja i video snimanja ćemo nešto detaljnije malo kasnije, ali usudili bi smo da se tvrdimo da u cenovnom rangu do 100 hiljada dinara boljih kamera na telefonima nema. Govorimo o telefonima koji ovde u Srbiji mogu da se kupe, da ne bude upadica sa telefonima koji su ovde nedostupni.

   Dizajn

   Što se dizajna tiče, S21 serija je svojom jednostavnošću bila za koplje ispred svih Android telefona 2021. godine. Ništa suvišno, sve na svom mestu, plastika pozadi, nekome smeta, nekome ne, i bio je jedan interesantan komentar, tačnije pitanje upućeno redakciji – obzirom na sličnosti po pitanju dizajna, kamera, kolika bi to bila razlika između A52s i S21 FE telefona?

   Pa, iako je mnogo karakteristika slično, vizuelno naročito, razlika je u detaljima, mnogim detaljima. Ako ih ne vidite, ne primećujete ih, ili vam nisu bitni – onda gledajte A52s, jer nije sve u razlici Snapdragon 778 i 888 čipseta. Ima tu nekih lepih finesa, dodataka a razlika u ceni je takva kakva jeste, nekom prevelika, nekom minorna.

   A ima i nedostataka – 6 GB RAMa je za telefon sa ovakvim procesorom malo i ako nas sećanje ne vara, takvu kombinaciju Snapdragon 888 i 6GB RAMa videli do sada nismo. Ali za sve postoji prvi put, hvala Samsungu.

   Baterija – (jedina) slaba strana S21 FE telefona

   Druga stvar – 33 prosto preostale baterije nakon deset sati jutjuba je malo, to nije dobar rezultat. 4500 mAh bateriju i Snapdragon 888 imali su i neki drugi telefoni, recimo Realme GT pa je rezultat bio 48 procenata preostalog kapaciteta. Ovo je još jedan od telefona sa kojim ćete pred kraj dana, ukoliko ste ga intenzivnije koristili, pogledom tražiti punjač (a koji ćete morati posebno da kupite).

   Ukoliko ste od onih koji rano ustaju a kasno ležu i pri tome intenzivno koriste telefon, S21 FE nije za vas ukoliko uz sebe nemate power bank. A i ne puni se baš brzo…

   Kamere

   Što se kamera tiče, tu imamo vrlo interesantnu situaciju. Naime, kada se pojavi ovakav telefon, koji bi trebalo da bude jeftinija varijacija jednog flagship modela, za očekivati je da on u najboljem slučaju ponudi jednake performanse po pitanju kamera, ali je S21 FE, kao što ćete videti, u nekim situacijama zapravo u stanju da pruži i određene prednosti u odnosu na obični Galaxy S21.

   Pored naravno softvera i procesiranja slike koji su oduvek jača strana Samsung telefona, jedino što S21 i njegova FE verzija dele je glavna kamera – 12 MP sa otvorom blende od f/1.8, faznim autofokusom i optičkom stabilizacijom, od koje je i očekivano da pruži praktično identične rezultate kao i standardni S21 model, naravno uz određenu razliku koju donosi upotreba Snapdragon umesto Exynos chipseta, koja možda i nije baš zanemarljiva.
    
   Druge dve kamere su potpuno drugačije, pa tako umesto 64 MP f/2.0 telefoto kamere imamo 8MP f2.4, takođe sa optičkom stabilizacijom, koja na prvi pogled verovatno deluje kao dva koraka niže, zbog niže rezolucije i otvora blende. Stvar je u tome da umesto 1.1x optičkog uvećanja, pa naknadnog kropovanja slike, u ovom slučaju zapravo imamo pravi 3x optički zoom, što bitno menja stvari u korist FE modela.
   Takođe, ultraširoka kamera, iako sa identičnih 12 MP i otvorom blende od f/2.2 zapravo nije identičan senzor, već nešto drugačiji, sa nešto manjom veličinom piksela, ali i malo širim uglom snimanja od 123 stepena.

   Ono što je bio naš prvi utisak nakon fotografisanja ovim telefonom i pregledom slika na ekranu samog telefona, je da je u pitanju izuzetno dobar sistem kamera, a naknadna analiza na velikom ekranu, tj. monitoru je to samo potvrdila.

   Fotografije su odlično odmerene ekspozicije, sa HDR procesiranjem gde god je neophodno uhvatiti dinamičniju scenu, što pruža i odličan dinamički opseg snimanja, lepim, ali ne i preteranim bojama i ukupno, rekli bismo, baš onakve kakve biste i poželeli kada uperite kameru da nešto snimite.
    
   Glavna kamera pruža odličnu oštrinu i nivo detalja, ultraširoka ne zaostaje bitno za njom, a samo na telefoto senzoru od 8MP je u nekim slučajevima primetna razlika u nivou detalja, ali se čini da je i to pre rezultat ne baš idealnog fokusa u scenama sa velikom dubinom, gde je kamera primorana da negde malo omaši, nego same rezolucije, tim pre što smo sa telefoto kamerom uspevali da dobijemo neke zaista jako lepe fotografije. Ovo se doduše da i iskoristiti kako biste dobili portrete sa prirodnim zamućenjem, što radi baš lepo.

   Rekosmo već da je ultraširoka kamera još šira nego na drugim S21 modelima, a ovo nam se dopalo, jer omogućuje kreativno korišćenje ovog senzora za dobijanje drugačije perspektive i nekih vrlo zanimljivih kadrova koji su dobra alternativa onima sa glavnog senzora.

   Treba pomenuti i da su sve tri kamere lepo izbalansirane, pa nema varijacija u izgledu između njih, već koju god koristili, dobijate slike sličnog izgleda.
    
   Ovo važi i za noćni mod u kome je doduše primetnija razlika u nivou detalja, pa će glavna davati prilično oštre i detaljne fotografije, vrlo dobrog kvaliteta, a ultraširoka i telefoto pružati za korak, odnosno dva manje detalja, već u skladu sa otvorom blende, iako i dalje prave više nego upotrebljive fotografije.
    
   Što se video snimanja tiče, glavna razlika u odnosu na standardni Galaxy S21 je što je na FE verziji izostala mogućnost 8K snimanja, iako je procesor naravno sposoban za to ali je manjak RAM-a evidentan, mada sumnjamo da će to bilo kome u praksi biti naročito bitno, osim ukoliko baš ima 8K TV, u kom slučaju verovatno ima i S21 Ultra model, a ne FE.

   Kvalitet 4K snimaka je vrlo dobar, pogotovo na glavnoj kameri sa optičkom stabilizacijom. Telefoto koji takođe ima optičku stabilizaciju i pruža lepe snimke, ali uz nešto primetniji šum koji u nekim situacijama malo podseća na film grain, a odsustvo stabilizacije se donekle može uočiti na ultraširokoj kameri, naravno ako ne aktivirate dodatnu Ultra Smooth stabilizaciju koja odlično radi, ali uz ograničavanje rezolucije na Full HD.

   Noćno video snimanje je upotrebljivo na sve tri kamere, ali najbolje, zapravo vrlo dobro, na glavnoj kameri.
    
   Za kraj priče o kamerama pomenimo i prednju kameru od 32 MP sa otvorom blende od f/2.2 koja upotpunjuje ovaj sistem i takođe ostavlja vrlo dobar utisak, sa solidnom oštrinom, dobrom reprodukcijom boja i odličnim portret modom, kao i dva ugla snimanja, širim i standardnim, koji se dobijaju kropovanjem kadra.

   Rezime: odličan telefon sa slabom baterijom

   Eto, rekosmo sve, iznesosmo utiske… da li je 90 hiljada dinara, ili 760e previše za ovakav telefon? Pa, malo nije, da li je previše to zna onaj čiji je novčanik. Ali da nas neko pita koji je najkompletniji telefon do 100 hiljada dinara, namerno ne govorimo najbolji nego najkompletniji, koji se može kupiti u Srbiji u ovom trenutku, rekli bismo Samsung Galaxy S21 FE.

   Izvanredan osećaj brzine i lakoće u svakom smislu, pregršt snage koja ovog puta nije kažnjena preteranim zagrevanjem, predivno leži u ruci, sjajan ekran, operativni sistem zbog kojih će vas vlasnici svih drugih telefona sa zavišću gledati iako će tvrditi da im to uopšte nije bitno a tri puta nedeljno proveravaju ima li apdejta. Odlične kamere, dve optički stabilisane… a opet kvalitetne, koizistentne kada ih gledate kao celinu.

   Rekli smo u uvodu da je S21 FE izvanredan model telefona za novinarsko filozofiranje. Po većini karakteristika apsolutno dominantan u odnosu na sve one koji bi voleli da se nazovu konkurentima i da, bolji telefon od svakoga od njih. I onda autogol i ono obavezno – međutim.

   Da je sada oktobar 2021 godine kada smo i očekivali ovaj uređaj, rekli bismo, nije skup, pogledajte koliko drugi koštaju a koliko nude. Međutim, uskoro će eksplozija novih modela, ne želimo sada da se izlećemo nekakvim konstatacijama. Ukoliko ne možete da čekate na nove modele, treba vam telefon sada i odmah, S21 FE je dobar izbor.

   A ukoliko vam je mnogo da date tolike pare odjednom, odete lepo kod naših drugara u Yettel, uzmete ga na ugovor na rate, skinu vam 10 hiljada dinara ukoliko im odnesete neku staru krntiju na reciklažu – svima dobro. Ono što ćete dobiti jeste odličan telefon, Samsung Galaxy S21 Fan edition to zaista jeste.

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi