Samsung Galaxy S22 Ultra test - i dalje najbolji

Samsung Galaxy S22 Ultra test - i dalje najbolji

Nakon nedelju dana druženja sa Samsung Galaxy S22 Ultra telefonom, došao je trenutak da sumiramo utiske: da li je "novi Note" opravdao velika očekivanja

  Sadržaj
   Samsung Galaxy S22 Ultra test – i dalje najbolji

   Pozitivne ocene

   • Samsung je sjajno izveo integraciju Galaxy S i Note serije
   • Izvanredna izrada, fenomenalan ekran
   • Poboljšana autonomija u odnosu na Galaxy S21 Ultra i bolja od Snapdragon 8 Gen 1 konkurenata
   • Neprestana softverska unapređenja čine telefon sve boljim tokom godine
   • Telefoto kamera sa velikim zumom je tas na vagi u poređenju sa kamerama konkurenata

   Negativne ocene

   • Uvek ima nezadovoljnih što S serija za Evropu ne donosi Snapdragon procesor
   • 45W punjenje je bolje nego do sada, ali svakako bi voleli još brže

   S22 Ultra je fantastičan telefon na svim poljima. Odlične performanse, najbolji ekran na pametnim telefonima, bez premca, dobra baterija i kamere koje nikoga neće ostaviti ravnodušnim. Dizajn kome je teško, nećemo reći nemoguće parirati. Preko toga svega je softver po kojem su Samsung telefoni prepoznatljivi, tas na vagi koji jasno prednjači u odnosu na bilo šta drugo u Android svetu, sotfver za koji se korisnici vrlo lako vežu, a od koga se veoma teško odvajaju

   Hteli mi da ga nazovemo Note ili S22 Ultra, manje je bitno. Samsung se već neko vreme nećkao da li će da bude novog modela Note serije ili ne, da bismo dobili nešto što je malo ko očekivao – Note u Galaxy S seriji. Samsung Galaxy S22 Ultra je tu…

   To što je ovaj telefon neko nazvao S22 Ultra sasvim je okej sa marketinške strane. Potpuno je jasno da je Samsung uradio istraživanja koja su pokazala da je Galaxy S jači brend nego Note, ali da i dalje nije vreme da se rastanu sa olovčicom kao svojom unikatnom tvorevinom, pa su se odlučili za, po nama – elegantno i najbolje moguće rešenje, objedinivši dve serije u jednu.

   Samsung Galaxy S22 i S22+ naravno, i dalje će da se prodaju, ali je telefon sa kojim smo imali prilike da se poigramo poslednjih nekoliko dana potpuno drugačiji od pripadnika nazivno iste serije – i telefon koji će biti ako ne izbor, makar želja većine. Dok S22 i S22+ više podsećaju na svoje prethodnike, S22 Ultra dizajnom više podseća na Note 20 Ultra.

   Samsung Galaxy S22 Ultra – dizajn

   I možemo reći da ovaj telefon ima svoj jedinstveni, unikatan dizajn: stvar je ukusa naravno, kao i za sve drugo na ovom svetu.Bez zaobljenih uglova, sa ravnim okvirom sa gornje i donje strane, nema sumnje kojem krdu pripada S22 Ultra ili S22 Note, kako god vam drago. Ono što je ove godine promenjeno jeste ram telefona. Naime, kod prethodnih generacija Note telefona, ram je bio tanak, tek malo deblji od bočnih tastera, a bokove su prekrivala stakla prednje i zadnje strane.

   Ovoga puta Samsung je čelični ram zamenio aluminijumskim, pa su i bočne ivice postale masivnije kako bi se osigurao strukturni integritet telefona. Ovo znači da staklo zadnje strane ne prelazi toliko na bokove telefona, te da je ekran malo manje zakrivljen.

   Sa dobre strane, ovo znači da ukoliko vam telefon padne i udari bokom, manja je šansa da ćete pritom oštetiti i ekran, što je kod prethodnih generacije Note, ali i S serije bilo gotovo zagarantovano. Sa ne tako dobre strane, oble bočne ivice sada znače da je telefon, uprkos impozantnim dimenzijama klizav, pa bi bilo dobro obući ga u neku zaštitnu masku poput ove koje smo dobili u paketu.
    
   Staklena leđa imaju mat teksturu, a jedini deo koji odskače je sjajni, diskretni Samsung logo, pri samom dnu telefona. Zasebna sočiva kamere su, pa drugačija u odnosu na sve do sada i prepustićemo publici da sama stvori svoju sliku – da li je Samsung to uradio na način na koji im se dopada ili ne.

   Jasno je da svaki proizvođač svoje telefone mora da učini posebnim, što, s obzirom na broj novih telefona nikako nije lak posao. Rešenje koje je Samsung predstavio sa novim Note, pardon, S22 Note, pardon S22 Ultra telefonom je jedinstveno i deluje kao one stvari koje vam se ili mnogo sviđaju ili mnogo ne sviđaju, ali vas sigurno neće ostaviti indiferentnim.
    
   Nešto nalik ovome smo videli pre godinu na modelu Galaxy A32, ta kombinacija je bila, makar nama vrlo odbojna, možda i zbog kombinacije sa plavom bojom uređaja. Ova sočiva ipak deluju malo skuplje, malo konkretnije, pa ćemo reći da je utisak ipak povoljniji nego u tom slučaju. Ali ne možemo da ne spomenemo da nam se više dopada način na koji je rešen kamera sistem kod Galaxy S21 Ultra modela.

   Ono što nam se konkretno ne sviđa je činjenica da postoje vrlo konkretne šanse da će se bez zaštitne maske ovi prstenovi oko sočiva vrlo brzo oljuštiti, kao što smo imali prilike da vidimo kod nekih Galaxy Z Fold3 uređaja koje smo imali prilike da vidimo kod prijatelja, pa još jednom napominjemo da razmislite o zaštitnoj maski za ovaj telefon.

   Nama je na test stigla uobičajena, možda pomalo i nezanimljiva crna boja, jer se ovogodišnji Note (S22 Ultra) prodaje i u maslinasto zelenoj, bordo, ali i svetlo-plavoj, beloj, sivoj i crvenoj boji, pa bi prava šteta bila staviti bilo koji osim crnog modela u neku neprovidnu zaštitnu masku.

   Kao i kod drugih Note modela, gornja i donja strana telefona su potpuno ravne. Na gornjoj strani se nalaze sekundarni mikrofon i linija koja propušta bežične konekcije, dok su sa donje strane smešteni primarni mikrofon, slot za dve nano SIM kartice, brzi USB-C 3.2, otvor mikrofona i mesto za olovčicu.

   Olovka je sada i na Galaxy S seriji

   Sama olovka se nije promenila u odnosu na onu sa Note 20 Ultra, ali je njena detekcija još unapređena, pa je sada pisanje po ekranu podjednako dobro kao da koristite profesionalnu grafičku tablu. Samsung navodi da je kašnjenje smanjeno sa 9 ms (S21 Ultra i Note20 Ultra) na čak 2,8 ms, što je skoro 3,5 puta brže, a već na Note 20 Ultra je napredak bio evidentan.

   U Samsung specifikacijama piše da je kašnjenje od 2,8 ms izmereno u Samsung Notes aplikaciji, te da će ono biti možda malo veće u drugim aplikacijama, ali je Notes ionako najbolja aplikacija za beleške koja se najčešće i koristi.

   Kao i gornja strana, levi bok telefona je oslobođen portova i konektora, dok se na desnom nalaze Power taster i klackalica za regulaciju zvuka, čini se ove godine ispupčenije nego do sad.
    
   Prednja kamera je punch-hole tipa na sredini ekrana, bez egzibicija sa kamerama ispod ekrana i sličnim rešenjima – ta kamera se na Z Fold3 telefonu baš i nije proslavila.

   Dynamic AMOLED 2X displej

   Sam ekran nije doživeo velika unapređenja, osim činjenice da je svetlina sa visokih 1300 nita povećana na neverovatnih 1750 nita. Ovo u kombinaciji sa AMOLED ekranom znači izuzetnu čitljivost i po veoma jakom suncu, a o kvalitetu prikaza na Dynamic AMOLED 2X ekranom na 120 Hz ne treba mnogo pričati.

   Samsung je unapredio i sistem dinamičkog osvežavanja koji sada može menjati brzinu osvežavanja od 1 do 120 Hz, a HDR10+ podrška se itekako vidi u podržanim aplikacijama, gde sve pršti od boja i detalja. Za razliku od ostatka S22 serije, rezolucija je 3088×1440 piksela, dok je kod S22 i S22+ ona 2340×1080 piksela.

   Ruku na srce, podrazumevano podešavanje na S22 Ultra je FHD+ rezolucija koju većina korisnika voli zbog manje potrošnje, pa će samo mali broj korisnika zaista umeti da ceni punu rezoluciju displeja ovog telefona.

   Ekran i leđa na sva tri modela su staklena i imaju Corning Gorilla Glass Victus+ zaštitu, valjda poučeni iskustvom prošle generacije čiji su pojedini modeli imali plastična leđa, i reakcijom kupaca koji su bili sve osim zadovoljni.

   Otpornost na vodu i prašinu je i dalje u skladu sa još uvek najboljim mogućim IP68 sertifikatom, što znači da su telefoni sigurni za slikanje na plaži i u plićaku.

   Exynos i dalje za Evropu, ne Snapdragon

   Očekivano, Exynos 2200 je rezervisan za Evropu i pojedina tržišta, što znači osam jezgara u 1+3+4 rasporedu. Najbrže jezgro brze grupe radi na 2,8 GHz, i u pitanju je Cortex-X2 generacija, dok su ostala tri jezgra Cortex-A710 tipa na 2,5 GHz. Grupu od četiri efikasna jezgra namenjena za ne previše zahtevne poslove čine Cortex-A510 jezgra na 1,8 GHz. Za grafiku se brine AMD Xclipse 920 GPU. 

   O performansama ne treba previše trošiti reči, iako rani testovi pokazuju da AMD grafika u ovom momentu nije dorasla snazi Adresno 730 u Snapdragon 8 Gen 1, u dobrom delu igara koje smo igrali nismo mogli da pronađemo manjak performansi.

   Osim u Asfaltu 9, našem lično najboljem benchmark testu: Xclipse će pokazati šta zna i koliko može onog momenta kada developeri igara uključe podršku za njegove mogućnosti. Jednostavno, u ovoj igri nedostupna je opcija da frejmrejt prebacite na 60 slika u sekundi kao što se moglo na svim prethodnim Samsung telefonima, bilo sa Exynosom, bilo sa Snapdragonom – pa samim tim užitak igranja nije na istom nivou jer mora da se zadovoljite sa 30 frejmova. I to se jasno vidi, nema fluidnosti. Znači, čeka se Gameloft i treba očekivati da se to desi u dogledno vreme.

   Povrh toga, unapređeni sistem hlađenja sa velikom toplotnom cevi odlično rasipa toplotu, pa se telefon ni približno ne zagreva kao Snapdragon parnjaci tokom opterećenja. Tako je bilo prošle godine, imamo kod sebe S21 Ultra sa Exynosom 2100, imamo Fold3 sa Snapdragonom 888 – e kod njega nakon pola sata intenzivnog multiplejera dolazi do situacije da vam je telefon prevruć da morate da ga odložite na stranu a i performanse vidljivo opadaju.

   Zagrevanje je najveće na zadnjoj strani, desno od kamera, ali i posle više od pola sata igranja PUBG, Call of Duty Mobile ili Asphalta 9, ne možemo reći da nam je to zagrevanje zasmetalo. Više nas u redakciji se igralo na ovom telefonu i mišljenja su nepodeljena.

   E sad, apropo naučene priče koju ponavljaju: i oni koji se razumeju ali i oni koji su od nekoga čuli, a ta priča nije prisutna samo na Benchmarku nego i na drugim mestima koliko vidimo. Prošle godine, Exynos se evidentno manje zagrevao u odnosu na najjači Snapdragon i tek modeli telefona objavljeni u drugoj polovini godine su tu situaciju ispeglali. To smo i dokazali u jednom od naših testova.

   Da se razumemo, ne želimo nikome da namećemo svoje mišljenje, vi mislite kako želite – ali vidimo da većina takvih komentara dolazi iz ugla onih koji nisu isprobali jedno i drugo. Mi recimo jesmo, jer ovo je ako se ne varama jedno 370-ta recenzija mobilnog telefona u našoj redakciji, te samo iznosimo svoje stavove na osnovu iskustva. Sledeće nedelje nam stiže prvi telefon sa Snapdragonom 8 Gen 1 pa ćemo videti, ali kako god bilo, poštujemo bolje performanse apsolutno, ali vrednujemo itekako da li je telefon vruć ili topao.

   Mi ovog puta verujemo u budućnost AMD grafičke arhitekture i iskustvo koje drugi nemaju u tom segmentu, makar ne na tom nivou – a drugo, realno je i Samsung mogao da podigne takt glavnog jezgra na 3GHz i da bude egal po performansama sa novim Snapdragonom – nije. Verovatno znaju zbog čega, nama deluje da se razumeju u to što rade. Ili mi ipak znamo bolje?

   Samsung se ove godine odlučio za verziju sa 8 GB RAM-a kao najslabiju, sa 128 GB skladišnog UFS 3.1 prostora, dok ćete uz verzije od 256, 512 i 1024 GB imati 12 GB pa sve do 16GB brze radne memorije. Samo nisam siguran da će te najjače i najskuplje varijante biti dostupne i kod nas.

   Baterija, punjenje 45W

   Baterija je ove godine porasla na ozbiljnih 5000 mAh u odnosu na poslednji Note a ostala ista kao na S21 Ultra, a kako u paketu ne dobijate punjač, možete birati između verzija od 25 W i 45 W. Probali smo sa oba punjača i ne možemo da kažemo da smo oduševljeni.

   Dok se mnogo jeftiniji telefoni pune od 0 do 100% za manje od pola sata, sa 25 W punjačem ćete za 30 minuta stići do 57%, odnosno do 100% za sat i 15 minuta. Sa bržim punjačem od 45 W za 30 minuta baterija je pokazivala 67%, a do 100% smo stigli za nepunih sat vremena. Još jedna lepa stvar sa punjačem od 45 W je neobično dugačak kabl, koji omogućava znatno veću fleksibilnost od onoga koji dobijate u paketu.

   Za one koji žure, Samsung se potrudio da za 10 minuta dobijete nešto preko 20% baterije, odnosno 45% za 20 minuta, što je korektno, ali i dalje iza konkurentskih rešenja.

   Kada je bežično punjenje u pitanju, Samsung nije mnogo napredovao, pa su cifre iste kao kod prošlogodišnjeg Ultra modela – 15 W, odnosno 4,5 W reverzno.

   Autonomija velike baterije je posle našeg desetočasovnog YouTube testa pokazivala 43%, što je i bilo u skladu sa našim očekivanjima nakon nekoliko dana korišćenja. Kao i svoji prethodnici, novi Note omogućava dan maltretiranja, dan i po normalnog korišćenja, odnosno skoro dva dana ukoliko ste štedljivi i baš pazite šta radite. Neki suptilni osećaj je da S22 Ultra za nijansu sporije troši bateriju u odnosu na svog prethodnika.

   Napomenućemo i da se Samsung i ove godine odlučio da slušalicu za pozive iskoristi kao drugi zvučnik u stereo konfiguraciji. Utisak je da su zvučnici dobri, ali za nijansu tiši u odnosu na one sa S21 Ultra, pa oni koji vole da slušaju muziku i video klipove preko zvučnika možda neće baš biti jednako oduševljeni ovogodišnjim rešenjem.

   Senzor otiska prsta, kao biometrijska opcija koju najveći broj korisnika koristi, smešten je ispod ekrana i ultrazvučnog je tipa, što znači precizan i brz rad, onakav kakav smo navikli od vodećih Samsung telefona.

   Kamera sistem

   Aspekt od kojeg najviše očekujemo od Samsung telefona svake godine, ovoga puta nećemo reći da je podbacio, daleko od toga, ali nije napredovao onoliko koliko svake godine očekujemo od telefona koji pretenduje da bude apsolutni lider Android sveta u svemu, pa i u pogledu kamera.

   Praktični deja vi sa S21 Ultra, sa preslikanim sistemom kamera (osim malih razlika po pitanju telefoto senzora), uz obrazloženje da je novi čip za obradu slika veoma napredovao. Ali, kada se lestvica prethodnog puta postavi na visok nivo, jako je teško napraviti napredak koji će biti u toj meri vidljiv – došlo je vreme kada moramo da se zadovoljavamo nijansama.

   U suštini, S22 Ultra ima glavnu kameru sa senzorom nove generacije rezolucije 108. Pikseli su 0,8 µm, a glavnu fotografiju formiraju grupisanjem susednih devet piksela, dobro poznati nona bining je po sredi. Fokusiranje se obavlja kombinacijom fazne detekcije i laserskog sistema, a sočivo je optički stabilizovano i otvor blende je uobičajenih f/1.8. Jedan od trikova kojima se Samsung hvali kod S22 Ultra je spajanje slike pune rezolucije sa onom od 12 MP, kako bi se kreirala svetlija i detaljnija fotografija.
    
   Takođe, Samsung u svojim dokumentima naglašava i da je sistem stabilizacije značajno unapređen, sa skoro 50% boljom kompenzacijom pokreta, što bi itekako trebalo da bude bitno kod video snimaka.
    
   Širokougaona kamera je takođe stari poznanik. Senzor od 12 MP ima otvor blende od f/2.2 i pokriva ugao od 120 stepeni zahvaljujući žižnoj daljini od 13 mm. Pikseli su krupni, 1,4 µm, kamera poseduje sistem autofokusiranja i to fazni, na nivou dva piksela, a ova kamera se, kao i kod prethodne generacije koristi za Super Steady video snimke.
    
   Dve zum kamere su pretrpele neke izmene, ali ne na bolje, bar na papiru. Umesto prošlogodišnjih Samsung S5K3J1 senzora sa pikselima od 1,22 µm, S22 Ultra ima nešto manje Sony IMX754 senzore –  sa manjim pikselima – 1,12 µm. Rezolucija je ostala 10 MP, oba sočiva imaju dual pixel PDAF sistem fokusiranja i optičku stabilizaciju sočiva i omogućavaju 3x, odnosno impresivan 10x optički zum.
    
   Prednja kamera je takođe preslikana sa S21 Ultra: 40 MP, f/2.2, 0,7 µm pikseli i PDAF sistem fokusiranja. Video mogućnosti takođe nisu promenjene, pa sa novim Note možete snimati 8K u 24 fps, 4K u 30 ili 60 fps, a usporene snimke u 720p sa 960 fps sa stereo zvukom i žiroskopskom stabilizacijom.

   Slike po danu slikane glavnom kamerom jako su slične onima sa S21 Ultra. Detaljne, veoma oštre i bogate bojama, uz napomenu da S22 Ultra pravi nešto toplije fotografije od svog prethodnika, sa življim bojama. Problem koji nastaje sa toplim fotografijama, je što one umeju da budu malo „mekše“, pa kada se na takve fotografije primeni filter za oštrinu krajnji rezultat nije baš savršen, posebno kada to uporedite sa S21 Ultra. Slike na telefonu prethodne generacije su generalno hladnije, tako da nema potrebe za agresivnim izoštravanjem fotografija.
    
   Kada se uveličaju delovi sa dnevnih fotografija, razlike su minimalne, ali su ipak primetne. Sa druge strane, ukoliko ste vlasnik nekog od Samsung flagship modela iz poslednjih generacija znate da ova kompanija nakon predstavljanja vrlo često šalje ažuriranja softvera kamere, koja umeju ozbiljno da promene performanse, pa je moguće da pravo lice novog Samsung 108 MP senzora nećemo biti u prilici da vidimo još neko vreme, dok softver ne ispegla sve nedostatke i algoritme.
    
   Noćne fotografije su polje na kojem se Samsung hvalio najvećim unapređenjima – zaista izgledaju jako dobro. Svetle su i detaljne, ali bez nekog ozbiljnog pomaka u odnosu na S21 Ultra. Snaga novog senzora omogućava u proseku fotografije sa manjim ISO vrednostima, što znači i manje šuma, ali se i ovde vidi veoma agresivni filter izoštravanja koji negde funkcioniše dobro, a negde ne. U zavisnosti od toga šta slikate, S21 Ultra i S22 Ultra imaju različite algoritme obrade fotografija i slike negde budu bolje na jednom, a negde bolje na drugom telefonu. (kada se zumira tekst na slici sa globusom, vidi se da je S22 zamrljao teksture, koje su na S21 oštre).
    
   Daleko od toga da bilo koji od ova dva telefona pravi loše fotografije, naprotiv, teško da imaju pravu konkurenciju, posebno u uslovima slabog svetla, ali se čini da Samsung još uvek nije iskoristio potencijal svog unapređenog senzora na novom Note telefonu. Ono što jeste uradio je korekcija boja, koje su, bar za naš ukus sad znatno prijatnije za oko i dosta prirodnije nego kod S21 Ultra.

   Kako se suštinski radi o identičnoj kameri kao na S21 Ultra, novi procesor za obradu slike definitivno forsira prirodnije, toplije tonove, pa je i ultra-širokougaona kamera zaslužna za odlične fotografije, koje ne zaostaju previše za glavnom kamerom. Naravno, detalja ima manje, ali je senzor izuzetno dobar, kao i korekcija geometrije, koja čini da ove fotografije imaju minimalnu distorziju. Zahvaljujući autofokusnom sistemu, ova kamera je vrlo fleksibilna, pa sa pravom možemo reći da lepo komplementira glavnom senzoru, bez mnogo bojazni da ćete izgubiti značajan deo detalja kada pređete na ultra-širokougaonu kameru.
    
   Zahvaljujući velikom otvoru blenda i ova kamera uspeva da upije veliku količinu svetla i pri zahtevnim uslovima fotografisanja i vidljiv je pomak u odnosu na prethodnu generaciju. Slike su oštrije, bolje izbalansirane, posebno u situacijama sa velikim kontrastom, što je vidljivo kada padne mrak. 
    
   Naravno, automatski noćni režim se ovde podrazumeva i Samsung zaista dobro radi svoj posao kada je u pitanju automatika.

   Jedna stvar zbog koje je Apple zadobio armiju korisnika širom sveta je što sa njihovim telefonima i prosečni korisnici koji ne znaju ništa o fotografiji, bez ikakvog podešavanja uspevaju da prave fantastične fotografije. Ta point and shoot filozofija ih je proslavila, i zaista potpuno je jasno zbog čega je tako. Najveći broj korisnika nema vremena da se bavi čačkanjem opcija pre slikanja. Bitno je da kada nešto vidite, izvadite telefon i slikate, jer najčešće i nemate vremena da se mnogo nameštate.

   U konkretnom slučaju Samsung telefoni sami procenjuju da li je potrebno aktivirati noćni režim, a sve u cilju da bi finalne fotografije ispale što bolje. Da, nekada ćete morati da pričekate koju sekundu, ali nikada nećete da zažalite zbog toga.

   Nove zum kamere sa Sony senzorima deluju podjednako dobro kao prethodne, sa kolornim profilom koji odgovara onom na glavnoj kameri. Ovde je vidljiva agresivna redukcija šuma koja ume da ponese sa sobom neke fine detalje, slično kao na glavnoj kameri. 
    
   Slična situacija ponavlja se i sa 10x zum kamerom. Pretpostavljamo da se isti algoritam brine za oba identična senzora, pa su razlike preslikane i najbolje vidljive na istim primerima. Ruku na srce, čini se da je algoritam za uklanjanje šuma za nijansu opušteniji kod kamere sa većim zumom, gde su razlike manje vidljive u odnosu na prethodnu generaciju.
    
   Interesantno je da u uslovima slabog osvetljenja, S21 Ultra uvek ide na mnogo veće ISO vrednosti, dok se S22 Ultra oslanja na algoritam za redukciju šuma. U oba slučaja postoje dobre i loše strane, ali ne možemo reći da su Sony senzori doneli prednost u odnosu na Samsung S5K3J1 senzore prethodne generacije.

   Sa druge strane, ono gde se nove kamere mnogo bolje snalaze su kontrastne situacije. I dok se u kadru na mostu na Adi razlike i ne primećuju, slika Ada Moll tržnog centra iz daljine pokazuje pravi napredak S22 Ultra u odnosu na S21 Ultra. Zahvaljujući kontrolisanim ISO vrednostima koje su ostale prilično nisko, senzor je imao prilike da se pokaže i zabeleži izuzetan nivo detalja u veoma izazovnim uslovima, posebno pri većem zumu.

   Jako je interesantno da na slikama sa u kojima dominira toplije osvetljenje novi Note ima lošiji kvalitet fotografija, jer se detalji dodatno gube zbog toplije prirode kamere.
    
   Selfi kamere, još jedan identičan deo na oba telefona su jako dobre, sa akademskim razlikama u prikazu. Algoritam S21 Ultra i dalje insistira na malo svetlijim licima, dok S22 Ultra daje prirodniji izgled, ne trudeći se da previše popravlja nesavršenosti lica. Ovde zaista nemamo zamerki, osim na portretni režim, koji će vam s vremena na vreme proglasiti neki pramen kose delom pozadine, ali ništa ozbiljno.
    
   U uslovima slabog svetla, situacija je drugačija, pa se sada S22 Ultra više trudi da posvetli fotografije, pa su razlike opet u nijansama. Ono gde ova kamera ne uspeva da se izbori sa uslovima su mnogo mračne scene, pa i pored osvetljavanja ekranom, slike često ispadnu manje oštre nego što bismo to očekivali od jednog od najboljih telefona današnjice.
    
   Kao i što smo pominjali, rezolucije video snimaka se kod ove generacije nisu menjale, pa su 4K u 60 fps opcije snimanja dostupne na svim kamerama, uključujući i prednju. Razlike u kvalitetu video snimaka po danu gotovo i da nema, osim činjenice da je Samsung unapredio stabilizaciju snimaka koja sada radi mnogo bolje, eliminišući sve one mikro-potrese koji se dešavaju tokom hodanja i pomeranja.
    
   Snimci su detaljni, kao i kod S21 Ultra, snimci na glavnoj kameri u 4K u 30 fps i dalje su kvalitetniji nego oni u 60 fps, što je posebno evidentno u slabim svetlosnim uslovima. Redukcija šuma je agresivnija nego na S21 Ultra, ali ne na loš način, pa su snimci u slabim svetlosnim uslovima prilično dobri na sve četiri kamere.

   Jednom rečju – kvalitet i konzistentnost. S22 Ultra na svim kamerama pravi odlične video snimke. Boje su podešene tako da se razlike gotovo i ne primete kada prelazite sa kamere na kameru, a kvalitetom nećete biti razočarani ni u jednom trenutku. Ukoliko vam baš ne treba 60 fps, ostanite na 4K u 30 fps za najbolje snimke sa glavnom kamerom i nećete zažaliti, mada daleko od toga da je 4K u 60 fps loš.

   Zahvaljujući autofokusnom sistemu i širokougaona kamera pravi jako dobre snimke, posebno kada je potrebno kompenzovati kretanje, a zum sočiva vas neće razočarati, kako kvalitetom, tako i odličnom stabilizacijom.

   Android 12, One UI 4.1

   Samsung Galaxy S22 Ultra stiže sa najsvežijom verzijom Android 12 operativnog sistema i OneUI 4.1 korisničkog interfejsa koje je Samsung predstavio i na svojim drugim telefonima u proteklih nekoliko meseci.
    
   Samsung godinama ozbiljno ulaže u svoj ekosistem i korisnici koji se naviknu na OneUI veoma teško prelaze na neki drugi, a postoji mnogo razloga za to. Ova kompanija vrlo retko predstavlja nedovoljno dobar softver, beta testiranje je uglavnom obimno i dugo, tako da kada stigne do korisnika, šansa da nešto ne radi kako treba je minimalna.

   Tako je i sa S22 Ultra. Sve je poznato, utegnuto i munjevito, bez štuckanja, seckanja, kočenja i kašnjenja. Softverskih novina u odnosu na prethodnu generaciju nema baš previše, i čini se da je Samsung to i želeo. Bili su zadovoljni izgledom i funkcionalnostima prethodne generacije korisničkog interfejsa, koji je u svojoj verziji 4.0 i 4.1 samo dodatno obogaćen nekim funkcionalnostima, bez radikalnih novina, kojima se većina korisnika ne raduje.
    
   Nikako ne treba zaboraviti ni softversku podršku koja garantuje četiri velika ažuriranja, što znači da će S22 Ultra korisnici dobiti sve verzije operativnih sistema u narednim godinama, uključujući i Android 16. Ovo je posebno bitno iz nekoliko razloga. Prvi je da se Samsung zaista trudi i brine o svojim korisnicima i nakon kupovine uređaja, a drugi je činjenica da će ovaj telefon i sa Android 16 verzijom operativnog sistema i dalje biti aktuelan i dovoljno brz za najveći broj korisnika, pa neće delovati kao da ga je ostao zaboravljen i da ga je pregazilo vreme.
    
   Za sve vlasnike Galaxy Note20 i S21 Ultra, veoma je teško opravdati kupovinu novog S22 Ultra, odnosno Note telefona. Samsung je jasno i svesno odvojio ovaj telefon od ostatka S22 modela, kao što je to nekada situacija bila sa note serijom. 

   Iako diskretna, unapređenja na kamerama postoje, ali u odnosu na S21 Ultra, ona su vidljiva tek tu i tamo. Ono u šta verujemo, a što smo već napomenuli je da ovo što danas vidimo nije pravo lice kamere kojom raspolaže S22 Ultra, i da je za to potrebno da prođe nekoliko meseci i nekoliko ozbiljnih softverskih ispravki. A one stižu, često i redovno – i korisnici premijum serije Galaxy telefona to znaju.
    
   Verujemo da su se S22 Ultra najviše obradovali Note fanovi koji su mislili da su ostali zaboravljeni. Ovaj telefon odiše Note vibe-om, deli izgled čuvene serije, ima olovčicu i sve što ide uz to. Dizajn jeste malo promenjen, sa oblinama na bokovima i težinom koja je pristojno porasla, ali to Note korisnicima nikada nije smetalo. S21 Ultra je bio idealni tranzitni telefon za sve one koji su želeli nešto više od S serije, a nikada nisu hteli da pređu na Note. Sada imaju dovoljan razlog i dobro opravdanje.

   Da rezimiramo ovu priču…

   S22 Ultra je fantastičan telefon na svim poljima. Odlične performanse, najbolji ekran na pametnim telefonima, bez premca, dobra baterija i kamere koje nikoga neće ostaviti ravnodušnim. Dizajn kome je teško, nećemo reći nemoguće parirati. Preko toga svega je softver po kojem su Samsung telefoni prepoznatljivi, tas na vagi koji jasno prednjači u odnosu na bilo šta drugo u Android svetu, sotfver za koji se korisnici vrlo lako vežu, a od koga se veoma teško odvajaju.

   Ovo je veliki telefon koji nije za svakoga, ali ako hoćete najbolji Android telefon današnjice ne tražite dalje. Ako neko ume bolje, neka to i pokaže, mi bi se prvi baš obradovali da primetimo takav kvalitet. Eto, vreme je sada za konkurenciju da demonstrira šta zna i može li bolje u ovoj klasi. Ili će ipak da siđu u lakšu kategoriju i da se povoljnom ponudom izbore za naklonost kupaca. Ko sme sa 70 kila da izađe u ring sa teškašem od 120, ko želi da bude kanta za napucavanje kaznenoj ekspediciji iz plavog dela Mančestera?
    
   Stići će novi, interesantni telefoni, povoljniji telefoni drugih proizvošača, takvi modeli će nas i posebno inspirisati na neki svoj sopstven način – biće dostupniji, što je na ovakvim tržištima uvek interesantnije. Cena od 165 hiljada dinara nije iznenađenje, toliko je bio i prošle godine, i one tamo.

   Svake godine ista priča, pa opet Samsung proda 90 procenata telefona u ovom segmentu Android sveta. To jednostavno toliko košta, ko može da se pruži, ko želi, kompletnijeg telefona od ovog nema. Ko ne može, biće uskoro super telefona i za manje novca – svima lepo.

   Svesni ekonomskih prilika u okruženju u kome radimo, ovog puta ćemo se obratiti prvenstveno svim onim prijateljima koji su preskočili prošlogodišnju Ultru i koji od nas čekaju ovu recenziju da bi doneli odluku – samo napred, to je to!

   Da li je Samsung mogao više sa S22 Ultra?

   Samsung je dao sve što u ovom momentu tehnološki može da pruži – možda mi kao korisnici očekujemo čuda ali do vremena novih čudesa u mobilnom svetu mislim da ćemo se načekati. I što pre to svi shvatimo i razumemo da je takvo vreme došlo i da godišnji apgrejd više nije opcija kao nekada, to će biti manje jadikovki u komentarima. Jer koliko vidimo, nikome više ništa nije potaman.

   Vozilo se prethodnih godina i 150 i 200 na sat, sada industrija vozi 130, tu i tamo da mali gas ali sve u granicama propisa. S22 Ultra telefon je sa sobom doneo jednu veliku novinu – spasao je i to uspešno Note seriju, smestivši je na vrh S serije, i po nama je to dovoljno da budemo vrlo zadovoljni svime što novi Note, tj. S22 Ultra donosi.

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi