Samsung Galaxy S24 Plus recenzija – nekada glavna zvezda

Samsung Galaxy S24 Plus recenzija – nekada glavna zvezda

Samsung Galaxy S24 Plus je i dalje telefon premijum klase, samo malo drugačiji u odnosu na Ultra. Gde su razlike pročitajte u našoj recenziji.

  Sadržaj
   Samsung Galaxy S24 Plus recenzija – nekada glavna zvezda

   Pozitivne ocene

   • Dizajn koji je drugačiji od Ultra modela
   • Vrhunski ekran
   • Performanse i trajanje baterije

   Negativne ocene

   • Kamere nisu na nivou Ultra modela, uz neprimetan napredak u odnosu na prethodnu generaciju

   Samsung Galaxy S24 Plus je, i pored toga što nije najjači u seriji, vrlo zanimljiv telefon u mnogim aspektima, koji po nižoj ceni od Ultra modela donosi dobar deo njegovih performansi i mogućnosti, uz dizajn koji se nekome može i više dopasti.

   Predstavljanje nove serije Galaxy S telefona početkom svake godine je tradicionalno jedan od najbitnijih događaja u mobilnoj industriji, jer retko koji modeli u Android svetu privlače pažnju kao Samsungove perjanice. Apple je naravno priča za sebe.
   Ipak, najveći fokus je uvek na najjačem, Ultra modelu, još od kada je on debitovao sa S20 serijom, dok običan i Plus kao da prođu malo ispod radara.

   Na Unboxed događajima su sve oči uprte upravo na Ultru, a na druga dva modela kao da se obrati pažnja tek kada se svetla na bini pogase. Oni su tu kao alternativa kupcima koji bi želeli flagship, ali ne po sada već astronomskim cenama koje dostižu Samsungova Ultra i Apple Pro Max. Dakle, nazivno ista stvar, ali sa određenim kompromisima.

   I čini se da je u celoj priči Plus model, o kome i pričamo danas nekako u najnezavidnijem položaju. Telefon koji je debitovao osmom generacijom i tri godine bio glavni dasa, je pojavom Ultre odjednom postao “srednje dete”, koje nije ni najbolje ni najpovoljnije što Samsung ima da ponudi u najvišem segmentu.

   No, iako je prethodnih godina imao svoju “krizu identiteta”, čini se da se njegova pozicija iskristalisala i da je jasno kojim korisnicima je on namenjen. Kako ste Galaxy S24 Ultra i standardni S24 već mogli da vidite u našim recenzijama, hajde da vidimo šta to zapravo pruža Galaxy S24+ i da li je on možda telefon za vas.

   Samsung Galaxy S24 Plus – Dizajn

   Ako bismo u jednoj rečenici morali da opišemo Samsung Galaxy S24+, najadekvatnija konstatacija bi bila da je u pitanju S24, samo malo veći. Dok je Ultra model potpuno drugačiji i izgledom i karakteristikama, običan i Plus model dele i jedno i drugo, uz svega par razlika koje ćemo pomenuti usput. Po mom vrlo ličnom mišljenju ovo uopšte nije loša stvar, jer mi se dizajn dva povoljnija modela zapravo i više dopada od onog koji krasi Ultru. Znam, dizajn je stvar ukusa.

   S obzirom da je u pitanju izgled koji vrlo podseća na aktuelni iPhone, rekli bismo da to ide u prilog S24 i S24+, jer će se dopasti onima, poput mene, kojima se Apple dizajn sviđa, ali bi ipak želeli Android telefon. U tom pogledu, ovaj telefon je pun pogodak i ostavlja izuzetno dobar utisak i izgledom i izradom.

   Ono što se meni najviše sviđa je što je sve vrlo uredno skockano – ravan ekran, ravna leđa, ravan okvir, samo su uglovi zaobljeni. Ovo kao posledicu, osim vizuelnog utiska ima i to da je telefon deluje robustnije u ruci, odnosno nije klizav kao što to ume da bude slučaj na modelima za zaobljenim bokovima. Ovo bismo istakli, jer će čak i ako imate manje šake njegovo korišćenje biti lakše zbog toga.

   Iz istog razloga sam bio oduševljen i manjim S24, ali je Plus verzija odlična opcija za one kojima se taj model sviđa, ali ipak žele malo veći ekran. Kao neko ko nije ljubitelj velikih telefona i kome je standardni S24 praktično idealan, moram priznati da mi se S24+ zapravo dopada više nego što sam očekivao. Duži je za oko milimetar i po, širi za 5.3mm, ali je i dalje zgodan za korišćenje. Sa težinom od 196g je praktično na sredini između druga dva modela sa po 30-ak grama razlike.

   Po pitanju materijala, tu su aluminijumski okvir umesto titanijuma kod Ultre i Gorilla Glass Victus 2 zaštitno staklo na ekranu i poleđini umesto Gorilla Armor. Ne zvuči jednako dobro, ali u praksi i nije neki značajan kompromis. Naravno IP68 sertifikat za otpornost na vodu i prašinu se podrazumeva.

   Što se poleđine tiče, ona je potpuno glatka, sa blago matiranim izgledom i jednobojna, bez ikakvih trikova, pa deluje vrlo elegantno i u ovoj sivoj varijanti koja nam je na testu. U pitanju je najtamnija dostupna opcija, Onyx Black, praktično zamena za crnu, iako je nijansa nešto svetlija i od uobičajene karbon sive.

   Pored nje je tu i Marble Grey, odnosno još svetlije siva, a na domaćem tržištu ćete pronaći još i Cobalt Violet i Amber Yellow, odnosno ljubičastu i zlatno žutu. Jade Green, Sandstone Orange i Sapphire Blue se pominju, ali su verovatno rezervisane za određena tržišta i operatere.

   Poleđina je relativno jednostavnog izgleda, što nam se dopada, a na njoj se ističu samo diskretni Samsung logotip, LED blic i tri otvora za kamere. Svaka od kamera se nalazi u sopstvenom kućištu, odnosno sa metalnim okvirom koji se prostire tek blago iznad sočiva kako bi ga zaštitio pri spuštanju na podlogu. S obzirom na položaj kamera ne očekujte balans kada vam je telefon na stolu, klacka se malo, ali ne previše, s obzirom da su kamere netipično malo izbočene u odnosu na leđa.

   Glatak aluminijumski okvir presecaju samo linije antena, po dve dole i na levom boku i jedna gore i desno. Od elemenata su tu još i otvori za mikrofon na gornjoj ivici i tasteri za zvuk i uključivanje na desnom boku koji deluju prilično solidno. Na donjoj ivici su tu USB-C port, slot za dve SIM kartice, bez MicroSD proširenja, kao i glavni zvučnik. Njegov stereo par služi i kao slušalica za pozive, a nalazi se na sredini tik između vrha ekrana i okvira. Što se kvaliteta zvuka tiče, on je korektan, mada vas neće oboriti s nogu ni po jednom parametru – čuli smo i bolje na nekim prethodnim Samsung modelima ove serije.

   Ekran, interfejs, Galaxy AI

   S druge strane, kvalitet prikaza je, očekivano izuzetan, jer je tu Dynamic LTPO AMOLED 2X ekran, sličnih specifikacija kao i na S24 i Ultra modelima. Zapravo, da kažemo da je tehnologija ista, kao i osvežavanje od 120Hz i maksimalna svetlina koja je deklarisana na 2600 nita, a realno u našim merenjima 1419,4, ćak nešto bolje nego što smo izmerili na S24 Ultra. U kojim to situacijama ekran može da postigne više, nismo sigurni, ali u svakom slučaju je vrlo svetao za dobru vidljivost ekrana i po vrlo sunčanom danu.

   Ono gde se ekran Plus modela razlikuje u odnosu na druga dva je veličina, 6.7”, umesto 6.2” i 6.8”. Rezolucija od 1440 x 3120 piksela je veća nego na standardnom S24, a identična kao na Ultra modelu. Dakle, u pogledu ekrana vrlo blizu Ultre, što je ono što će većina vlasnika najviše i koristiti.

   Zanimljivo, Plus model ima i naviše pokriće prednje površine ekranom, čak 91.6%, u odnosu na 88.5% kod Ultre, pa eto nečega gde je srednji sin (ili ćerka) najbolji od sve dece – uključujući i onu pod jabukom. Ovo podrazumeva i vrlo tanke margine oko ekrana, pa telefon s prednje strane izgleda zaista impresivno i moderno. Da nije punch-hole proreza za prednju kameru, skoro pa savršeno.

   A ono što ćete gledati na ekranu je po mišljenju naše redakcije i dalje najbolje u mobilnom svetu, ili makar u njegovom Android delu. One UI korisnički interfejs u verziji 6.1 pruža i dizajn prijatan na oko, ali i optimizovanost i sitne detalje u pogledu funkcionalnosti koji itekako prave razliku u svakodnevnom korišćenju. Kao neko ko je dugo koristio Samsung telefon pa prešao na modele drugih proizvođača, mogu vam reći da iako to sve na prvu može delovati slično, upravo te sitnice puno znače u utisku da koristite nešto što je upeglano i utegnuto kako treba.

   Ono što je novitet je da S24 serija dolazi i sa AI mogućnostima koje bi korisničko iskustvo trebala da podignu na još viši nivo. Puno je priče bilo o tome na predstavljanju serije i puno akcenta stavljeno na AI, ali smo nakon vremena koje je prošlo od tada i vremena provedenog sa sva tri modela serije znatno manje impresionirani nego što smo inicijalno mislili da ćemo biti.

   Da smo na engleskom govornom području, ili makar nekom drugom koje spada u usku listu podržanih jezika, utisci bi verovatno bili znatno bolji. Ovako, neke od funkcija dobrom delu domaćih kupaca i neće biti od koristi, osim ako ne vladaju engleskim i koriste ga svakodnevno.

   Tu mislimo pre svega na AI prevodilac koji razume šta govorite, a ume i da priča, kao i sumiranje sadržaja internet stranica ukoliko koristite Samsung browser. Obe funkcije rade vrlo dobro i mogu biti od koristi, ali samo na desetak najbrojnijih svetskih jezika. Ako npr. gledate domaće sajtove i želite da sumirate o čemu se radi da ne čitate ceo tekst – nula poena.

   Praktično, korišćenje AI-a za domaću publiku će se mahom svesti na to da ako uslikete nešto, npr. neku građevinu u daljini u novom gradu i zanima vas šta je u pitanju, možete držati home taster, zaokružiti objekat koji vas zanima i dobiti iznenađujuće tačne odgovore na pretragu.

   Druga stvar koja će biti od koristi je obrada slika, koja kombinuje generativni AI i pametne funkcije. Npr. možete selektovati objekat ili nekoga ko vam je višan na fotografiji i ukloniti ih, ili recimo ako ste slikali nakrivo ispraviti kadar i prepustiti AI-u da dopuni ono što nedostaje van okvira originalne fotografije.

   Ovo ne radi uvek savršeno, ali uglavnom radi dovoljno da budete zadovoljni za neki post na društvenim mrežama ili se zabavite novim mogućnostima. Doduše, zabava će možda trajati samo do 2026. jer ono što je napisano sitnim slovima ne obećava da će AI funkcije biti besplatne nakon toga, ali dobro, za 2 godine će dobar deo vlasnika flagship modela verovatno preći na novi.

   One koji odluče da S24+ koristite duže, utešiće činjenica da je Samsung obećao čak 7 godina ažuriranja na najnoviju verziju Androida, pa ćete umesto Android 14 imati prilike da možda dočekate i Android 21. Mi smo doduše spremni da se opkladimo da će se do tada puno toga promeniti po pitanju hardverskih zahteva, pogotovo vezano za AI procesiranje, ali hajde da vidimo i to.

   Hardver, performanse i baterija

   Kad pominjemo hardver, za razliku od standardnog S24 koji dolazi u varijantama sa 8 ili 12GB RAM-a, Plus je u svim opcijama sa 12GB. Takođe nema ni opcije sa 128GB skladišne memorije koja koristi UFS 3.1, već samo 256 ili 512GB koje koriste brži UFS 4.0. Ko hoće 1TB, moraće da razmišlja o Ultri.

   Što se čipseta tiče, on je uvek kontraverzna tema kada je Galaxy S serija u pitanju, nekad s pravom, nekada i ne, a razlog je naravno postojanje dve različite verzije, jedne sa Snapdragon za tržište severne amerike i druge sa Exynos za ostatak sveta. Konkretno, ove godine su to Snapdragon 8 Gen 3 i Exynos 2400, pri čemu domaći kupci dobijaju ovaj drugi.

   Exynos 2400 ima dva jezgra više, čak 10, viši takt Xclipse 940 grafičkog jezgra, ali je u krajnjem zbiru oko 17% sporiji. Ako izuzmemo momenat gde niko od nas ne želi da dobije nešto potencijalno lošije, u praksi Exynos 2400 zapravo radi jako dobro i razlike su realno neprimetne, osim za možda koji promil najzahtevnijih korisnika – ako i toliko.

   Interfejs je izuzetno dobrog odziva, kako i očekujemo od flagship modela, a telefon sa lakoćom pokreće i najzahtevnije Android igre sa najvišim podešavanjima i dostupnim frame-rateom. Sve što smo probali je radilo jako dobro, pa mislimo da ovog puta i nema previše razloga za žal za Snapdragon varijantom i dramom o tome da li smo uskraćeni ili ne.

   S druge strane, kolika je prednost Snapdragona u performansama, tolika je u korist Exynos 2400 u pogledu energetske efikasnosti, što je razlika koju ćete verovatno lakše i primetiti. Samsung Galaxy S24+ je naš test 10 sati reprodukcije videa sa 50% osvetljenja završio sa preostalih 63%, što je vrlo dobar rezultat, otprilike između Ultra i standardnog modela.

   U svakom slučaju, dovoljno dobro da ne razmišljate o punjenju tokom dana, čak i ako intenzivnije koristite telefon. Kapacitet baterije je 4900 mAh, dakle blizu 5000 kod Ultra modela i 900 više nego na standardnom, a za razliku od osnovnog modela, podržano je punjenje sa 45W umesto 25, baš kao i na Ultri. 15W bežično i 4.5W reverzno bežično je standard na sve tri verzije. Kad pominjemo razlike, u odnosu na Ultra model nema ni olovke, kao ni WiFi 7 podrške, standarda koji tek treba da zaživi i dođe na tržište.

   Samsung Galaxy S24 Plus – Kamere

   Ipak, najveća razlika je u kamera sistemu, koji je identičan kao na bazičnom S24, ali bitno drugačiji od Ultra modela. Zajedničke crte za sva tri telefona su prednja kamera od 12MP, 12MP ultraširoka kamera i 10 MP 3x telefoto. 50 MP periscope telephoto sa 5x zumom je izostao, a glavni senzor je Samsungov Isocell GN3 od 50 MP umesto ISOCELL HP2 od 200MP kod Ultra modela.

   Dakle, u odnosu na najbolje u seriji, kompromis su manji zum i nikako loša, ali svakako lošija glavna kamera. Koliko je to lošije?

   Pa, kao što smo pomenuli i u našoj recenziji bazičnog modela, kvalitet je vrlo dobar, za većinu korisnika verovatno sjajan i sve što će im trebati, ali ne i vidno bolji nego na ekvivalentnom modelu prošle godine. Samim tim i razlika u odnosu na Ultra model je nešto veća, pa ako fotografije uporedimo sa njim ili drugim ovogodišnjim modelima najviše klase, Samsung Galaxy S24+ neće oduševiti, iako je u pitanju realno veoma dobra kamera.

   Fotografije imaju prepoznatljiv Samsung izgled koji se meni lično dopada i koji je verujem odavno prilagođen na osnovu nekih temeljnih istraživanja o tome šta prija prosečnom oku. Generalno prirodno, ali sa vrlo suptilnim unapređenjima u pogledu boja i oštrine koji dodaju malo šmeka.

   Iako obično u recenzijama pričamo o svakoj kameri posebno, čini se da kod S24 i S24+ takav pristup ima manje smisla, jer su vizuelno razlike između različitih senzora smanjene na minimum, što je sa strane korisnika odlična stvar. U suštini, to bi tako i trebalo da bude, jer zašto bi nekog zanimalo kojom kamerom snima i da li je ultraširoki senzor loš, pa ga treba izbegavati.

   S24+ omogućuje da snimate onim zumom koja ima smisla u tom trenutku – 0.6, 1 ili 3x, a telefon se brine da to na kraju izgleda kako treba. I u tom smislu, ovaj telefon je odlično realizovan. Naravno, postoje određene razlike između senzora, a one se reflektuju najpre u minimalno drugačijem koloritu i malo više detalja na glavnoj kameri u odnosu na druge dve. Ipak, u pitanju su značajno manje razlike nego što je to često slučaj.

   Ovo doduše važi za fotografiju, dok je kod videa situacija ipak malo drugačija. Sva tri senzora su u stanju da snimaju u 4K rezoluciji, uz veoma dobru stabilizaciju, čak i na telefoto kameri, što doprinosi da video ostavlja profesionalniji utisak. Ipak, nivo detalja na glavnoj kameri, koji je odličan je bolji od onoga što su u stanju da pruže druge dve kamere, sa primetnijim korakom u odnosu na onaj na fotografijama. Prosto, u ovom slučaju nije moguće primeniti iste trikove za obradu usled potrebe za procesiranjem u realnom vremenu, pa će telefoto kamera biti nešto manje detaljna, a ultraširoka primetno manje oštra od glavne.

   Ovaj redosled će doduše biti nešto drugačiji kada padne mrak, pa će noćne fotografije na glavnom senzoru biti najbolje, u rangu onoga što i očekujemo od modela visoke klase i Samsung noćnog moda, dok će ultraširoki uglavnom imati blagu prednost u odnosu na telefoto u pogledu nivoa detalja i generalnog utiska. Opet, očekivano, s obzirom na otvor blende koji upravo tim redosledom opada od f/1.8 preko f/2.2 na f/2.4, direktno proporcionalno subjektivnom kvalitetu.

   Razlika između senzora je najveća kod noćnog videa, gde u uslovima sa malo uličnog svetla samo glavni dobija prolaznu ocenu, sa korektnim kvalitetom i bagovitom stabilizacijom, dok se druga dva već prilično muče da prikupe dovoljno svetla i prikažu pristojan nivo detalja.

   Što se prednje kamere tiče, ona je veoma dobra i pruža dosta detalja, vrlo dobru reprodukciju boja i dva nivoa širine ako vam zatreba da još nekog smestite u kadar. Noću je utisak nešto lošiji, ali možemo reći da su fotografije upotrebljive i pri vrlo malo uličnog svetla.

   Što se videa tiče, on je vrlo dobar danju uz korektnu stabilizaciju, naravno 4K kako dolikuje modelu visoke klase. Noću doduše nije ni blizu na istom nivou, pogotovo ako ste u pokretu, pa preporučujemo da šta dog snimate to radite statično.

   Samsung Galaxy S24 Plus – Utisci i cena

   Sve u svemu, Samsung Galaxy S24+ je telefon koji je rekli bismo namenjen dosta drugačijoj publici od najjačeg Ultra modela. Ovo je uređaj za one koji žele najmoderniji softver i hardver, vrhunski ekran i jako dobru, ali ne obavezno i najbolju kameru, i ne vide razlog da dodaju još 300€ kako bi imali najbolji model. Da li kompromisi vrede ove razlike će biti individualna stvar.

   Dizajnom, S24+, kao uostalom i standardni S24, će se verujemo nekim od korisnika i više dopasti od Ultra varijante, pa možda baš taj aspekt i bude preloman za potencijalne kupce ovog modela. U svakom slučaju, u pitanju je model koji je flagship po skoro svim parametrima, izuzetno sposoban u pogledu hardvera i softvera (koristili AI ili ne), pa sa njim nema greške ako vam odgovara ono što on nudi.

   Što se cene tiče, S24+ na domaćem tržištu košta 134.999 dinara, odnosno oko 1150€ za 12/256 verziju i oko 130€ više za 12/512. Naravno uz popust za reciklažu ga možete nabaviti i kod naših prijatelja u Yettelu.

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi