Samsung Galaxy Z Fold 2 5G

Samsung Galaxy Z Fold 2 5G

Telefon koji nije za svakoga niti treba da bude. Zahteva ulaganje novca i brigu, kao i menjanje navika. Samsung je sve to imao na umu i sigurni smo da ovaj model ni nije namenjen za neku gigantsku prodaju, već da dokažu da mogu biti korak iznad lestvice.

  Sadržaj

   Nedugo nakon predstavljanja Note20 serije uređaja, pa ni mesec dana, Samsung je na svetlo dana izveo i novu generaciju svoje Z Fold serije, model druge generacije, takozvani Fold2. I dok potpuno razumemo logiku iza nomenklature ovih uređaja čini nam se da je Samsung bespotrebno zakomplikovao stvari nazvavši telefon “Samsung Galaxy Z Fold2 5G”. Da, njihova Galaxy serija im je jako bitna, i da, jasno je da Z porodica označava nešto novo, te da Samsung želi da izdvoji ove uređaje, ali činjenica je da će ovaj telefon većina korisnika zvati jednostavno “Samsung Fold2”, bez obzira na njegovo puno ime i prezime, odnosno SM-F916B oznaku, pod kojom je stigao kod nas.
    

    
   I koliko smo svi drugačiji, koliko imamo drugačija interesovanja, navike, poglede na svet… najbolje oslikava ovaj novi Galaxy Z Fold 2. Svakako da postoji otpor u glavi, neke stvari koje su nam teško dostupne odbrambenim mehanizmom u glavi naprosto odbacujemo time što ćemo reći da ne valjaju i da nas ne zanimaju. Za jedan uređaj, a pogotovo telefon, 2000 evra je ogroman novac na svakom mestu na planeti. Ali ne zaboravimo i da na ovom svetu ima par stotina hiljada onih kojima novac ne predstavlja nikakav problem: ne prave se telefoni namenski za naš džep. I onako smo kada su telefoni današnjice u pitanju daleko iznad svojih objektivnih mogućnosti. Dodajmo svemu tome strah od novog, skupog, drugačijeg, potrebe da se navike promene… eto odgovora.
    
   Da ne ispadne da mi novinari mislimo drugačije, postoje razlike i među nama. Prilikom testiranja, ovaj telefon je prošao kroz više ruku, i za njega je izjašnjeno više različitih stavova. Dok se nekima jako dopao, drugima nije. Neki bi ga rado koristili i igrali se sa njime dok bi ga neki ostavili posle pet minuta. Pa to je samo još jedan dokaz da smo svi različiti i da nam se ne dopadaju iste stvari. Neko će reći da je glomazan i nezgrapan što nije netačno, ali to neće svi shvatiti kao manu telefona.Videli ste sve dizajnerske trikove koje je Samsung upotrebio da od prošlogodišnjeg Fold modela napravi upotrebljiv telefon. I na prvu loptu, deluje da je uspeo. Nije isto kada ga otpakujete, i taj utisak koji steknete kada otvorite i uključite sjajan nov telefon, a ponekad je potpuno drugo ono što vam se mota po glavi nakon nedelju dana druženja sa ovim telefonom. Ali, čak i u ovom pogledu imamo dvojicu kolega iz iste redakcije koji imaju potpuno suprotne stavove. I to je ono što je posebno zanimljivo – i tako će biti i kod publike. Ovo je telefon zbog koga morate promeniti navike, jer baratanje njime nije uvek tako jednostavno kao kod standardnog telefona, nekad je nezgrapan a nekad će vam ponuditi ono što nijedan drugi telefon trenutno ne može.
    
   Kvalitet na najvišem nivou
    
   Ono što je nepobitno je da Fold 2 deli dizajnerske elemente koje ima Note 20 serija. Pre svega mislimo na boju i kućište kamere, te matirani stakleni poklopac zadnje strane. Za razliku od originalnog Fold-a, druga generacija deluje kao završen i kompletan proizvod u svakom pogledu. Kvalitet izrade je na najvišem nivou, i zaista u svakom trenutku je jasno da je u pitanju premijum uređaj. Sa druge strane, dva ekrana, od kojih je jedan savitljiv, deluju krhko, pa ćete svaki put sa velikom pažnjom izvlačiti telefon iz džepa ili torbice, pazeći da vam ne isklizne.
    
   fold1s.jpg 
    
   Iako obiluje oblinama, zbog specifičnog dizajna i preklopnog mehanizma, Fold 2 ne spada u kategoriju “klizavih” uređaja, poput Note10/20 ili S9/10/20 modela, za koje prvo kupujete futrolu i zaštitno staklo, pa ih onda vadite iz kutije.
    
   Kombinacija metala, stakla i plastike, oblina i oštrih linija, simetrije i asimetrije ostavlja vrlo upečatljiv utisak. Možete ga voleti ili mrzeti, ali sigurno nećete biti ravnodušni prema izgledu Fold 2 telefona. Uostalom, što reče jedan naš kolega, Fold 2 je pre sklopivi tablet, a ne rasklopivi telefon. I diskusija da li je Fold 2 zaista tablet koji možete sklopiti kad hoćete da ga ponesete sa sobom, ili telefon, čiji ekran možete povećati kada se za tim ukaže potreba, može da potraje… Neka za sad bude da je Fold 2 nešto između, a vi sami donesite sud kako ćete ga zvati.
    
   Paket koji nije premijum
    
   Propratni paket ni u kom slučaju nije premijum. I dok Thom Browne verzija ovog telefona dolazi sa specifičnim dizajnom, bogatim paketom opreme, ruku na srce, i sa novim Galaxy Watch 3 pametnim satom i Buds Live bežičnim slušalicama, rezervnim kaiševima, futrolama i maskicama, rekli bismo da je to pravi način prezentacije premijum uređaja. Onaj ko će za telefon da odvoji 2000 evra, odvojiće i 3300 evra za specijalnu verziju sa kojom će zaista imati nešto posebno. Ovako, plaćate premijum cenu, a dobijate nekoliko papirića i “AKG” slušalice koje se nisu promenile još od S9 generacije. I dok je logika ovakvog postupanja potpuno jasna kod S i Note serije, koji se prave i prodaju u milionima, gde ušteda i jednog dolara itekako znači, kod Fold 2 ovo nikako ne možemo opravdati, a evo i zašto.
    
   fold7s.jpg
    
   Fold 2 nije običan uređaj. Fold 2 je demonstracija mogućnosti kompanije Samsung na polju pametnih telefona. I dok drugi najavljuju savitljive telefone sa hologramskim ekranima, jedino su Samsung i Huawei napravili potpuno funkcionalne uređaje. Ono što je sigurno je da Samsung ne zarađuje na ovim telefonima, čak ni sa ovako visokom cenom, jer zarada dolazi sa velikim količinama, a Fold 2 se sigurno neće prodavati u brojkama ni blizu kao Note i S serija. Da ne govorimo da novi Fold više ne koristi plastični ekran, već stakleni, tako da je i verovatno najskuplji element morao biti iznova osmišljen, kao i njegova proizvodnja. Sve ovo, i vrlo verovatno astronomski troškovi istraživanja i razvoja idu u prilog činjenici da je Fold 2 Samsungova izjava: “Da, imamo telefon sa savitljivim ekranom, i da, premijum je klase i potpuno je funkcionalan. A vi?”
    
   Unapređenja
    
   Šta je novo u odnosu na prvu generaciju Fold-a? Pomenuti ekran koji Samsung koristi je jako sličan ako ne i isti kao na Note 20 seriji. U pitanju je veoma tanki savitljivi stakleni displej Dynamic AMOLED 2X tipa, sa osvežavanjem od 120 Hz. Zvuči poznato? Zato što je to isti tip ekrana koji se koristi na Note 20 Ultra, a ako ste gledali neki od videa rasturanja Note 20 Ultra, primetili biste da se ispod staklene zaštite nalazi savitljivi ekran osetljiv na dodir. Dakle, Samsung je plastični ekran koji je koristio na Fold-u, i koji je imao mnogo problema sa grebanjem i pucanjem zamenio ultra tankim staklenim ekranom, koji već na prvu loptu deluje mnogo ozbiljnije i kvalitetnije. Novi ekran se sastoji od pet slojeva: zaštitnog , UTG (ultra tanko staklo), panela i dva dodatna sloja ispod njih. Ono što je dobro je da je Samsung najavio da će uz Fold 2 korisnici moći jednom da zamene ekran po povlašćenoj ceni od 149 USD, ali se nije navela cena koliko bi zamena koštala drugi i svaki naredni put, kao ni da li ovo važi i kod nas.
    
   fold2s.jpg
    
   Mehanizam preklopa je znatno unapređen i sada nema onog momenta kada se ekran sam zatvara ili otvara zbog opruga koje se nalaze unutra, već zahvaljujući zupčanicima sa obe strane, Fold 2 može da stoji otvoren pod skoro bilo kojim uglom od 0 do 180 stepeni. Na ovaj način telefon je znatno upotrebljiviji i fleksibilniji od svog prethodnika, a vi možete da ga podešavate kako to vama odgovara u datom trenutku. Na žalost, kada je sklopljen, zbog sistema preklopa i dalje postoji ozbiljan razmak između dva ekrana, idealan za ulazak prašine i nečistoća iz džepa ili torbe, koje će neminovno izgrebati vaš ekran.
    
   Prednji (spoljni) ekran ima dijagonalu od čak 6,23 inča, ali je zbog svoje pravougaone prirode, aktivna površina – mala. Iako prednja strana nije toliko mala, metalno kućište broji 4 mm od leve ivice okvira ekrana do preklopa. Na to dodajte i nezanemarljive okvire sa sve četiri strane, i ekran postaje uzak za korišćenje. Činjenica da je ekran blago zakrivljen sa desne strane donekle popravlja stvari, ali se i dalje radi o 25:9 odnosu stranica, što je prilično izduženo i usko. Prednost ovog Super AMOLED ekrana je činjenica da većinu stvari na njemu možete raditi jednom rukom, ali uprkos velikoj rezoluciji on poseduje ograničenja po pitanju skaliranja prikaza, koja su posebno izražena prilikom kucanja koje jeste otežano, naročito ako imate debele prste. Instagram, Facebook i sve popularne aplikacije koje baziraju prikaz na vertikalnom skrolu su idealne za ovaj ekran, i kolega Marko kaže da ga je koristio samo kad je morao – za pozive, eventualno fotografisanje, vremensku prognozu i brzo kucanje poruka kad nije mogao da koristi dve ruke, dok je Peci iz dana u dan taj uski ekran bio sve simpatičniji i potpuno obrnuto, otvarao je telefon samo u nekim opuštenijim varijantama. Dakle, opet razlika.
    
   fold3s.jpg
    
   Ono što je dobro na ovom ekranu je što je u pitanju klasičan Super AMOLED koji smo navikli od Samsunga, sa odličnom svetlinom i velikim kontrastom, koji garantuju dobar prikaz i po jako sunčanom danu. Izduženi odnos stranica omogućava i paralelno korišćenje dve aplikacije, pa tako ne morate da prekidate gledanje YouTube videa ako želite nešto da pronađete u browseru ili odgovorite na poruku, kada su vam dve ruke zauzete.
    
   Fabrička folija koja je zalepljena preko spoljnog ekrana učinila je korišćenje navigacije gestovima pomalo nezgodnim, posebno sa desne strane sa koje najčešće pozivate Back funkciju, jer prst često zapinje za foliju, koja smeta na lepo osmišljenoj, oborenoj bočnoj stranici.Zadnja strana uređaja neodoljivo podseća na minijaturnu verziju Note 20 telefona. Matirana staklena leđa, izbačeno kućište sa semafor kamerama, lepo je uklopljeno sa ostatkom metalnog kućišta. Čak je i deo ivice staklenog dela kućišta kod kamera dodatno zaobljen i “preliva” se na okvir telefona, dodatno naglašavajući asimetriju ovog modela.
    
   fold5s.jpg
    
   Kućište kamera je pravougaono i uspravno smešta tri senzora od po 12 MP: širokougaono, glavno i telefoto, sa omalenim blicem, odmah pored prvog sočiva. Kućište štrči van telefona otprilike kao kod Note 20, što nije toliko strašno, ali je dovoljno upečatljivo da možete jasno da prepoznate o kojem modelu telefona je reč, čak i kad nije rasklopljen.
    
   Metalni ram kućišta je priča za sebe, jer se telefon sastoji se iz tri celine: kućišta koje nosi manji ekran, kućišta koje nosi kamere i mehanizma šarke, koji su zajedno spojeni velikim ekranom unutra. Sva tri elementa imaju metalnu konstrukciju i finu brušenu teksturu koja, iako se radi o vrlo specifičnom dizajnu, ostavlja utisak vrlo kompaktnog i čvrstog uređaja, čak i kada se otvori. Postoji dobar razlog zbog kojeg su pokretni elementi kod telefona postepeno izbacivani, ali kod Fold 2 nikako nema krckanja i kretanja delova u stranu u koju nisu zamišljeni dizajnom.
    
   fold14s.jpg
    
   Pre nego što se posvetimo glavnom ekranu, napomenućemo da se Power taster sa integrisanim senzorom otiska prsta nalazi na desnom boku kućišta sa kamerom, dok se tik iznad njega nalazi integralni taster za kontrolu glasnoće. Veoma su kvalitetni i nema govora o neželjenom mrdanju i bočnom pomeranju, kao što je to slučaj bio sa Note 20 Ultra. Na donjem delu ovog kućišta su USB-C port 3.1 generacije zajedno sa primarnim mikrofonom, dok se sekundarni nalazi na gornjoj strani. Deo sa spoljnim ekranom nosi fiokicu za nano SIM karticu na dužoj strani, blizu donje ivice, kao i otvore dva vrlo glasna, napominjemo, odlična zvučnika sa gornje i donje strane. Napomenućemo i da ovaj telefon jeste dual SIM, ali podržava jednu fizičku i jednu elektronsku SIM karticu (eSIM).
    
   Tablet ekran
    
   Otvaranjem dve polovine otkriva se masivni ekran odnosa stranica od jako čudnih 22,5:18, što je znatno bliže kvadratu nego pravougaoniku (5:4 odnos stranica), sa dijagonalom od 7,6 inča i površinom od ogromnih 180,8 kvadratnih centimetara. Poređenja radi, ovaj ekran ima površinu koja je skoro duplo veća od površine ekrana Galaxy S20 modela dijagonale 6,2 inča.
    
   fold20s.jpg
    
   Proces otvaranja se odvija lako, ali zahteva od vas da malo gurnete prste u razmak između dve polovine, jer zarad dizajna telefona, kućište nema deo koji je usečen zarad lakšeg otvaranja, kao kod tankih laptopova. Sa druge strane, možete i malo jače stegnuti svaku od polovina i onda otvoriti telefon. U svakom slučaju, nije ništa strašno, ali bismo voleli da se Samsung u narednoj generaciji dodatno pozabavi ovom problematikom.Otvaranje polovine automatski aktivira ogromni savitljivi stakleni Dynamic AMOLED 2X ekran od 120 Hz sa HDR10+ mogućnostima. U pitanju je ista tehnologija koju Samsung koristi kod S20 Ultra i Note 20 Ultra modela, a kod Fold 2 modela rezolucija je 2208×1768 piksela, sa gustinom od 373 piksela po kvadratnom inču. Kad već poredimo, Note 20 Ultra ima 496 ppi, a S20 Ultra čak 511 ppi. Ruku na srce i ekrani na Note20 i S20 seriji se savijaju, ali za razliku od Fold serije – samo jednom.
    

    
   I već na prvi pogled ekran izgleda impresivno, od ogromne površine, izuzetne svetline i oštrine prikaza do prepoznatljivog AMOLED prikaza. Paleta boja vuče pomalo u plavo, pa korišćenje aktivnog plavog filtera smiruje prikaz, a moguće je i softverska korekcija ka neutralnom prikazu (podrazumevani je živopisni). Zasebno podešavanje RGB je i dalje opcija palete za one koji žele vrlo specifičan prikaz. Iako više ne koristi plastični, već ekran od veoma tankog stakla, pregib na sredini je i dalje vrlo vidljiv, posebno na tamnijim pozadinama i kada je ekran ugašen. Fabrički i ovaj ekran poseduje foliju, za koju Samsung preporučuje da je ne treba skidati, a osećaj pod prstima je sličan onome na prvom Fold modelu. Najviše podseća na nekadašnje rezistivne modele, kao da ekran poseduje mekani sloj na samoj površini. Opet, ništa strašno, ali veoma drugačije od ekrana na koje smo dosad navikli. Jedini problem sa pomenutom folijom je što dodatno pojačava već izraženu refleksiju, koja će na svetlom danu itekako biti problematična i u nekim situacijama tražiti od vas da pronađete hlad ili bolji ugao pod kojim koristite telefon. A opet, postoje momenti kada neravnine na tom delu ekrana uopšte ne primećujete i to je vrlo interesantno.
    
   Sa dizajnerske strane primećuje se da je ekran smešten niže u odnosu na kućište, pa okviri služe kao zaštita koja se brine da ekran ne dodiruje ravnu površinu kada se na nju spusti licem na dole. Iako ne znamo zbog čega bi vam to ikada palo na pamet. Desna strana kućišta takođe poseduje dve male izbočine, pri vrhu i dnu, koje služe kao oslonac prilikom preklopa, kako metal ne bi udarao u metal, i kako bi postojao mali razmak između dve polovine. Sam okvir ekrana je vrlo koristan, ali napominjemo da otežava navigaciju gestovima, posebno vraćanje na prethodnu aplikaciju, pošto ćete često prevlačiti po okvirima donje strane nego po ekranu, pa će se većina korisnika brzo vratiti na staru navigaciju sa tri tastera.
    
   Pregib je i dalje prisutan
    
   Kao što smo rekli, mehanizam omogućava otvaranje ekrana pod praktično bilo kojim uglom u rasponu od skoro 0 do 180 stepeni. Kada je otvoren, obe polovine savršeno preklapaju šarku i deluju kao jedna kompaktna monolitna celina. Na prevojima šarki postoje lučne izbočine sa zarezom na sredini koje omogućavaju pravilno savijanje ekrana kada se telefon zatvori. Iako je žljeb u sredini vidljiv, nema onog neprijatnog probijanja svetla, osim male diskoloracije prilikom savijanja. Za razliku od prvog Fold modela, ovde je sve čvrsto, utegnuto i stoji na svom mestu, bez utiska da nešto nije kako treba. Ekran je savršeno ravan, osim pomenutog useka, bez talasanja i sličnih neželjenih vizuelnih deformiteta. Kao i na prednjem ekranu selfi kamera je punch-hole tipa, i na sredini, samo ovoga puta, sredini desne strane. U pitanju je identična kamera kao napred, odnosno kao i na prethodnom Fold modelu i Note 20 Ultra – 10 MP, f/2.2, 26 mm, širokougaonog tipa. Kamere podržavaju detekciju lica, koja može biti dodata sistemu otključavanja preko senzora otiska prsta.
    

    
   Napomenućemo i da prilikom registrovanja otiska prsta telefon zahteva da ekran bude otvoren, što je sasvim logično za desni palac kojim najčešće otključavate telefon, bilo da je zatvoren ili otvoren, ali kada vam je telefon u levoj ruci, otključavate ga levim kažiprstom, i to radite samo kada je telefon zatvoren. 
    
   Prednji ekran poseduje AlwaysOn funkcionalnost, a pravu sinergiju sa unutrašnjim ekranom postiže zahvaljujući nekoliko softverskih dodataka OneUI verziji 2.5 koja se oslanja na novi Android 10. Kako se oba ekrana ponašaju kao dve odvojene instance jednog istog operativnog sistema, OneUI dozvoljava da kontrolišete koje aplikacije nastavljaju da budu u fokusu na manjem ekranu kada sklopite telefon.
    
   Konačno Snapdragon 865+
    
   Ispod velikog ekrana kuca Qualcomm srce u vidu Snapdragon 865+ čipseta, trenutno najjače mobilne platforme na svetu. U pitanju je malo brža verzija osmojezgarnog čipseta sa 1+3+4 rasporedom Kryo 585 jezgara, o kojima smo već pričali kada smo testirali telefone kao što su OnePlus 8 Pro i Motorola Edge. Da podsetimo, čipset je podeljen u dva bloka: četiri sa brzim Kryo 585 Gold jezgrima, na bazi Cortex A77 arhitekture i četiri sa malo sporijim Kryo 585 Silver (Cortex A55). U unapređenoj, “plus” verziji 865 čipseta, jezgra su ubrzana, pa umesto na 2,84 GHz, najbrže jezgro prvog bloka radi na 3,09 GHz, dok je ostatak zadržao radne frekvencije kao i kod “obične” 865 verzije: 3x 2,43 GHz i 4x 1,8 GHz.
    
   CPUZs_2.jpg
    
   Geekbenchs_1.jpg
    
   Fold 2 dolazi sa 12 GB sistemske memorije i verzijama sa 256 odnosno 512 GB brze UFS 3.1 skladišne memorije, koja se ne može proširiti memorijskim karticama. Drago nam je što je Samsung, za razliku od Note 20 i S20 serije odlučio da kod Fold 2 modela iskoristi brzo UFS 3.1 skladište podataka i sve prednosti koje ono donosi.
    
   PCi3DMarks.jpg
    
   Jedno od tri unapređenja koje je donela “plus” verzija 865 čipseta su i nešto bolje performanse Adreno 650 GPU-a, koji inače briljira kada su u pitanju grafičke mogućnosti. Da dodamo, jedna od glavnih prednosti Adreno 650 grafike u odnosu na prethodnu generaciju je podrška za ekrane sa osvežavanjem do 144 Hz, što je osobina kojom se mali broj mobilnih grafika može pohvaliti.
    
   Gamess.jpg
    
   Iako Fold 2 raspolaže sa ogromnim brojem piksela koje treba renderovati, Adreno 650 grafika bez problema je izlazila na kraj sa svim igrama koje su nam pale na pamet. Ono što treba naglasiti je da četvrtasti ekran nije idealan za igre poput trka i pucačina iz prvog lica, ali će vam zato sve igre sa izometrijskim pogledom, ptičijom perspektivom ili iz trećeg lica biti itekako zahvalne zbog veće vidljive površine.
    
   Peca često pominje da igra Asphalt koja je jedna veoma grafički intenzivna, koja itekako maltretira čipset. Apsolutno mu se ne dopada kako sve to izgleda na velikom ekranu jer su meniji pomereni, mora da se skroluju, nema dobar pregled sa leve i desne strane koji su odsečeni, mada sami automobili izgledaju spektakularno, kao ni na jednom drugom telefonu. Razlog je bliska saradnja kompanije Samsung i developera Gamelofta i sve je živopisnije i fluidnije nego na bilo kom modelu drugih proizvođača, bez obzira ako imaju jači hardver. Ovo važi i kada se igrate na Samsung telefonu sa Exynos čipom.
    
   I sada se pitate greje li se telefon prilikom tako intenzivnog igranja obzirom da smo u jednoj od ranijih recenzija konstatovali da se Snapdragon 865 značajno manje greje od Exynosa. I u vom slučaju telefon se… greje! Okej, jeste čipset sa 865-icom sa oznakom Plus ali nismo očekivali to. Ne greje se kao na recimo S20 Plus modelu ali topliji je osetno od telefona sa Snapdargonom 865 koji smo do sada probali.Pozajmljene kamere
    
   Kada je sistem kamera u pitanju Fold2 je pozajmio senzore i sočiva od Note 20 i Note 10 serije, pa telefon raspolaže sa 3 kamere od po 12 MP. Prva kamera po redu je ultra široka. Radi se o kameri koja je jako slična onoj na Note 20. Sa 12 mm obezbeđuje ugao snimanja od širokih 123 stepena, otvor blende je f/2.2 i veličina piksela je 1,12 µm. Na žalost, ova kamera ne poseduje autofokus niti optičku stabilizaciju.
    
   fold13s.jpg
    
   Sledi glavna kamera koja je identična onoj sa Note 20: blenda od f/1.8, 26 mm širokougaono sočivo sa uglom od 83 stepena, senzor od 1/1,76 inča sa pikselima od 1,8 µm, faznim autofokusom na nivou dva piksela i optičkom stabilizacijom.
    
   Poslednja u nizu je telefoto kamera sa Note10+ modela: senzor sa pomenutih 12 MP i pikselima od 1 µm, blenda od f/2.4 i 52 mm sočivo koje zatvara ugao od 45 stepeni i obezbeđuje 2x optičko uveličanje. Fokusiranje se obavlja faznim putem, a prisutna je i optička stabilizacija koja itekako znači na svim telefoto sočivima.
    
   Tri senzora za integralno iskustvo slikanja
    
   Kako su i prednje kamere jako slične onima na Note 10 seriji, tako su i performanse celokupnog sistema kamera vrlo slične, sa svim prednostima i manama ovakve postavke.
    
   Ovo znači da možete računati na fantastične dnevne fotografije sa sva tri senzora. Fotografije načinjene glavnom kamerom prednjače po pitanju oštrine, detalja, boja i dinamike svakog kadra. Uz malu pomoć AI modula, telefon prepoznaje scene i prilagođava parametre onome što senzor beleži. Veliki otvor blende omogućava fin bokeh i pri normalnim fotografijama kada objekat slikanja tako kadrirate da bude znatno bliži od pozadine. Naravno, možete koristiti i Live focus slikanje i korišćenjem veštačke inteligencije da softverski izdvojite subjekat od pozadine, a onda i naknadno menjati zamućenje kadra. Interesantno je da softver ne dozvoljava menjanje rezolucije, već samo odnosa stranica: 4:3, koji pokriva skoro ceo ekran, 16:9, koji odgovara većini standarda, 1:1, kada dobijete vertikalne štrafte i 5:4 kada imate ceo ekran na raspolaganju.
    
   Cams.jpg
    
   Fokusiranje je brzo, optička stabilizacija lepo kompenzuje pokrete, ali kao i uvek, telefon će vam biti zahvalniji na mirnoj ruci. Ugao od 83 stepena je prilično širok i pokriće više nego što biste očekivali, iako vam se to možda neće tako činiti na prvi pogled, zbog velikog ekrana čudnog odnosa stranica. I pored velikog ugla, distorzije nema ni u uglovima, a kako smo to već navikli od Samsunga, na šum možete potpuno da zaboravite. Balans bele boje i ekspozicija funkcionišu besprekorno, čineći da fotografije izgledaju vrlo slično onome što vidite vašim očima, još ako umesto živopisnog (vivid) prikaza koristite neutralni režim, uživaćete u vrlo preciznim bojama i kvalitetnim fotografijama.
    
   Prelazak na širokougaono sočivo pri dobrim svetlosnim uslovima gotovo i da nećete osetiti, osim ako baš ne zagledate po uglovima. Bezmalo 50% širi kadar omogućava vam fleksibilnost, posebno pri slikanju velikih objekata ili nečega što ne staje u kadar, a ne možete ili nećete da se pomerate. Boje su za nijansu mirnije, a nedostatak autofokusa omogućava oštrinu većine elemenata kadra. Distorzije ima, ali je softver drži pod kontrolom. Primera radi, distorzija je znatno manje izražena nego kod nedavno testiranog Note 20 Ultra, iako se radi o ekstremno sličnoj kombinaciji senzora i sočiva.

   Zumiranje korišćenjem telefoto sočiva daje takođe odlične rezultate, iako smatramo da je 2x zum više gimick nego prava korisna opcija. Za toliko možete uveličati i fotografiju sa glavnog senzora, bez prevelikog gubitka detalja. Ipak, umesto telefoto sočiva sa ozbiljnijim uvećanjem 52 mm je ono što dobijate na Fold 2, svidelo se to vama ili ne. Ako za trenutak zanemarimo upotrebljivost ovakvog sistema kamera, fotografije koje dobijate su vrlo detaljne, sa kontrolisanim šumom i iznenađujuće dobrom dinamikom kadra. Oštrina ne može biti onako dobra kao na glavnom senzoru, ali to postaje evidentno tek kada dobrano zumirate pojedine delove kadra.
    
   Slabi svetlosni uslovi
    

   Noćne fotografije odgovaraju kamerama telefona sa kojih su pozajmljene. Glavna kamera vrlo dobro kontroliše šum, a zahvaljujući velikom otvoru blende i krupnim pikselima, količina svetla koju ovaj senzor može da upije je za svaku pohvalu. I pri slabom svetlu, fokusiranje je na visokom nivou, a OIS pomaže da većina slike ostane oštra, u meri u kojoj je to moguće u datom trenutku. Onaj sjaj oko izvora svetla koji zadaje glavobolje senzorima ovde je zadržan pod kontrolom, kao i dinamika svetline kadra, koja je ravnomerno raspoređena. Boje su i dalje vrlo dobro reprodukovane, a količina detalja zavisiće direktno od toga koliko su osvetljeni objekat ili subjekat koji slikate. Ako vam je aktivno raspoznavanje scena korišćenjem veštačke inteligencije, za tamnije kadrove će se automatski uključivati noćni režim rada, koji zaista čini čuda u ovakvim situacijama. Za oko tri sekunde koliko je u proseku potrebno držati kameru mirnom, rezultati su fantastični. Senzor pokazuje svu svoju raskoš, upijajući velike količine svetla sa produženom ekspozicijom, značajno osvetljavajući kadar, čime slike dobijaju mnogo više detalja, otkrivajući mnogo toga što normalni režim ne uspeva. Stoga je topla preporuka da zaboravite na noćni režim i ostavite aktivno raspoznavanje kadra, a telefon će vrlo uspešno prebacivati na adekvatne režime kada to bude bilo potrebno. Dodaćemo i da je Samsung implementirao i opciju “Best shot”, koja vam sugeriše optimalno kadriranje i nivelisanje zarad najboljih slika.

   Ultra široka kamera se zbog manje blende i skoro duplo manjih piksela muči da upije svetla koliko joj je potrebno, pa slike imaju više šuma, manje oštrine i manje detalja koje možete uočiti. Boje su za nijansu toplije u odnosu na glavni senzor, ali i dalje veoma dobre. Evidentan je fiksni fokus, sa svim svojim prednostima i manama, dok široki ugao donekle kompenzuje nedostatke kvaliteta u poređenju sa glavnim senzorom. Mane se primećuju tamo gde ih očekujete, na nijansiranim prelazima, oko izvora svetla, na subjektima i objektima koji su u pokretu, i na objektima kao što su lišće drveća i trava, posebno ako su u senci ili jedva vidljivi. Očekivano, oštrina je najbolja na srednjem delu kadra i opada kako prilazite ivicama, a topla preporuka je da izbegnete korišćenje ovog senzora pri slabim svetlosnim uslovima, osim ako nemate veoma dobro osvetljene subjekte/objekte.
    
   Telefoto sočivo koje se po pravilu ne snalazi sa slabijim svetlosnim uslovima ovde pokazuje da otvor blende od f/2.4 omogućava da solidna količina svetla dođe do senzora. Činjenica da se radi samo o 2x uvećanju omogućava ovako veliku blendu, što su direktno proporcionalne stvari, jer se sa povećanjem optičkog zuma smanjuje otvor blende, ograničavajući količinu svetla koja prolazi kroz objektiv/sočivo. Samim tim, ovo telefoto sočivo je veoma upotrebljivo noću, kada je potrebno malo približiti ili izdvojiti neki objekat od pozadine. Kvalitetna optika obezbediće dobru reprodukciju boja, a uzak ugao slikanja zavidnu oštrinu. Optička stabilizacija dobro radi svoj posao, a šuma ima manje nego što bismo očekivali, i to najviše u najtamnijim delovima, sa kojima ova kamera teško može da se izbori. Opet, noćni režim rada je dobrodošao, a zahvaljujući fizičkoj stabilizaciji sočiva nećete imati previše problema sa mutnim slikama.

   Sve u svemu, jedan komplementaran sistem kamera, koji je dobar noću, isto koliko i danju, bilo da slikate širokougaonim, glavnim ili telefoto sočivom.
    
   Svi uslovi za 8K, osim kamere
    
   Korišćenje Snapdragon 865+ čipseta i UFS 3.1 memorije su savršeni preduslovi za 8K video u više od 24 fps, ali činjenica da Fold 2 raspolaže sa tri kamere sa po 12 MP, te da je za 8K video potrebno bar 34 MP, uskratilo nas je za snimke najviše rezolucije, koji će biti znatno relevantniji za koju godinu. Sa druge strane, za 4K snimke je potrebno svega 8,2 MP, što su rezolucije sa kojima raspolažu senzori telefona iz 2013. godine.
    
   Ipak 4K, odličnog kvaliteta
    
   Maksimalni kvalitet videa koji može da isporuči Fold 2 je 4K u 60 fps, sa aktivnim stabilizacijama, što je sasvim dovoljno za današnje pojmove. Video je vrlo kvalitetan, sa bitrejtom od oko 70-75 mb/s. Kvalitet je na očekivanom nivou, kao i dinamika videa, što se posebno vidi na prelasku iz svetlih na tamne delove. Boje su verne, a slika je nešto mekša, čemu će se obradovati korisnici koji vole filmske snimke. Zahvaljujući 60 fps, velika količina detalja je zabeležena i reprodukovana, dinamične scene su fluidne, sa jasnom vidljivošću i pri brzim pokretima. Fokusiranje je na visokom nivou, mada smo primetili da kameri treba malo više vremena da pronađe dobar fokus pri slabim svetlosnim uslovima. Kako to obično biva, velika količina svetla rezultovaće dobrim video materijalom, ali su i noćni snimci veoma kvalitetni zahvaljujući velikom otvoru blende i velikim pikselima. Čak i po mraku, detalja ima dosta, boje su verne, a dinamika snimka ne opada u velikoj meri. Šum je kontrolisan kako se i očekuje od telefona ove klase, a stabilizacija odlično radi svoj posao.

   Ergonomija je još jedan veoma bitan aspekt korišćenja Fold2 telefona koji treba uzeti u obzir da biste dobili celokupnu sliku o kvalitetu fotografija. Naime, Fold 2 poseduje ukupno pet kamera. Dve selfi i tri na zadnjoj strani. Zahvaljujući dva ekrana svih pet kamera je moguće koristiti za selfije, što je jako korisno, a ovo je moguće jer je omogućeno da se aktiviraju oba ekrana kada slikate, tako da preko prednjeg ekrana vidite sve ono što snimaju glavne kamere. Najjednostavniji način aktiviranja glavne kamere kao selfi je preko selfie opcije u gornjem desnom uglu ekrana, kada dobijate sve raspoložive opcije na malom ekranu, a koristite veliku kameru.


   Bilo da se radi o danu ili slabim svetlosnim uslovima, razlika u kvalitetu između selfi kamera i selfi fotografija snimljenim glavnom kamerom je ogromna, pa se prosto zapitate čemu služe one dve selfi kamere osim za video pozive. Ali tu je fantastičan, baš zbog mehanizma koji podrazumeva recimo da ga držite na stolu pod 90 stepeni i obavljate video poziv ili prisustvujete online konferencijama koje su ovih dana baš brojne. Za to je bombona…

   Ili ako kao novinar želite da uradite intervju sa nekim: stavite ga na sto i imate i sliku i ton…jer kod prekucavanja intervjua u tekstualnu formu, znatno je lakše kada možete i da gledate onoga koga ste intervjuisali.
    
   Kako to izgleda svaki dan
    
   Pored pet selfi kamera, sam proces slikanja ovako velikim telefonom će vam nametnuti veliki broj ograničenja. Naravno, uvek postoji opcija da slikate korišćenjem malog ekrana, ali zbog činjenice da je ekran jako uzak, efektivna površina ekrana koja se koristi za preview slike je veoma mala, osim ako ne koristite opciju pune širine ekrana.

   Prebacivanje na glavni ekran daje znatno veću količinu udobnosti u radu, pre svega zbog same veličine, ali njegova najveća prednost je ujedno i najveća mana. Da li ste se ikada zapitali ko su oni čudni ljudi koji koriste tablet za fotografisanje? E, pa sa Fold 2 ćete i sami doći u kategoriju penzionera na odmoru, sa sve sandalama i čarapama. Slikanje mini tabletom zaista izgleda smešno u oku posmatrača, a vama nameće dodatne probleme vezane za ergonomiju, držanje i veličinu samog uređaja. Jedno je slikati malim i kompaktnim telefonom kada je zatvoren, a potpuno drugo je otvoriti ga u tablet režim rada i slikati njime.
    
   Dok se malo ne naviknete, prvi problem će vam biti otvaranje i rotiranje uređaja tako da glavna kamera bude u gornjem desnom uglu, najboljoj poziciji za slikanje. Koliko god to smešno zvučalo, tablet kvadratnog oblika će vas često zbuniti po pitanju ose po kojoj ga treba sklopiti, a kamoli po pitanju gde se nalaze kamere na zadnjoj strani. I dok to može zvučati smešno dok sedite i pričate o telefonu, kada treba da izvadite telefon iz džepa, otvorite ga i aktivirate kameru, u većini slučajeva ćete se zamisliti i napipavati zadnju stranu da vidite da li ste ga dobro okrenuli. Softver kamere vam neće mnogo pomoći, jer će rotirati sve elemente prema tome kako držite telefon.

   Greške koje nerviraju
    
   Sam proces otvaranja telefona i aktiviranja kamere traje više nego na drugim uređajima, a zahteva od vas da sa pažnjom držite tablet sa obe ruke kada slikate. Dodajte tome i činjenicu da ćete zbog velikih dimenzija često nehotice pritisnuti dugme koje prebacuje u “Video” ili “Single take” režim kada ste hteli samo da napravite fotografiju, i korišćenje Fold 2 od jednostavnog postaje neočekivano komplikovano. Navika korišćenja kompaktnog uređaja za slikanje i snimanje, sa ergonomski raspoređenim kontrolama nas je olenjila, pa povećanje dimenzija uređaja umnogome komplikuje izlazak iz naše zone komfora i prilagođavanje na tablet dimenzije.

   Kao i na sve, posle određenog vremena, naviknete se na uređaj, njegove dimenzije, gde se šta nalazi i pomenute greške će biti sve ređe, ali nama to nije u potpunosti pošlo za rukom ni nakon sedam dana druženja sa Fold 2. A sebe smatramo naprednim korisnicima… Pravo je pitanje da li ćete vi imati strpljenja za ovo i da li ćete se jednostavno prebaciti na slikanje sa zatvorenim telefonom.

   Baterija i dalje osrednja
    
   Sa baterijom koja je istog kapaciteta kao na Note20 Ultra, i mnogo većim ekranom jasno vam je da će autonomija više nego ikada zavisiti od načina korišćenja. Ekran je nesporno najveći potrošač, a za ovo vreme za koje smo se mi družili sa njim, uz umereno do zahtevno korišćenje, računajte da ćete uveče pogledom tražiti punjač, što je postao zaštitni znak nove generacije Samsung telefona. Dakle, čak i kada nema Exynosa.
    
   fold17s.jpg
    
   Prava šteta, od telefona od skoro 300 grama smo očekivali malo veću bateriju, a prostor je mogao da se uštedi na načemu, jednoj selfi kameri, na primer. Čini se da je Samsung u nameri da poboljša ekran i ergonomiju zapostavio neke bitne aspekte korišćenja telefona, poput autonomije i samih razgovora telefonom. Naime, kako telefon ima slušalicu samo na vrhu prednjeg ekrana, pričanje je moguće samo kada je telefon zaklopljen.
    
   Sklopivi tablet ili rasklopivi telefon?
    
   I upravo zbog ovakvih stvari smo bliži tome da poverujemo da je Fold 2 pre sklopivi tablet, nego rasklopivi telefon, uostalom, i kad prevedete njegovo ime, jasno je da smo u pravu. Kao i sa novim Note 20 Ultra, čini se da je Samsung mnogo hteo sa novom generacijom, i mnogo i jeste uradio, ali su u procesu zaboravili neke bitne stvari sa kojima ne žele da se uhvate u koštac već nekoliko godina unazad.Unapređen OneUI sa Flex aplikacijama
    
   Edge Apps su dobile potpuno novu dimenziju korišćenja zahvaljujući velikom ekranu koji dozvoljava paralelno korišćenje tri aplikacije. Pozivanje split screen opcije nikad nije bilo ovako jednostavno. Dovoljno je da otvorite Edge Apps meni i prevučete aplikaciju na deo ekrana na kojem želite da je koristite, a onda to isto uradite još jednom ako hoćete da koristite tri aplikacije istovremeno.
    
   Edges.jpg
    
   Novost je da pritiskom na tri tačke na delu koji razdvaja dve, odnosno tri aplikacije možete zapamtiti par, odnosno tri aplikacije koje ste koristili i njihov raspored, i one će biti sačuvane u Edge Apps meniju za kasniju upotrebu, što je jako korisna opcija.
    
   YouTubes.jpg
    
   Savijanje ekrana do pola aktivira novi softverski taster kojim se ekran rotira za 90 stepeni i kojem se automatski podržane aplikacije prebacuju iz normalnog u Flex režim rada, koji omogućava iskorišćavanje preklopljenog ekrana zarad udobnijeg korišćenja i dodatnih funkcija. Lista podržanih aplikacija nije prevelika i za sada je ograničena na kameru, video pozive, kalendar, sat i još nekoliko.
    
   Porukes.jpg
    
   Dodatna opcija koja koristi dimenzije ekrana se nalazi u podešavanjima ekrana i zove se “Screen layout and zoom” i faktički prebacuje vaš sistem u tablet režim rada koji zasebno koristi levu i desnu stranu ekrana u aplikacijama koje su podržane. Poruke i kontakti su odličan primer, kao i Chrome i YouTube.
    
   Tabletmodes.jpg
    
   Aplikacija kamere je doživela najveće promene, i prostim savijanjem ekrana, jedna polovina prikazuje ono što kamera snima dok je druga podeljena na galeriju i opcije fotografisanja. Na ovaj način se jednostavno pregledaju fotografije koje ste napravili, bez mnogo uticaja na slikanje.
    
   Cameratablets.jpg
    
   Oba ekrana (spoljni i unutrašnji) se tretiraju kao dve odvojene celine, pa je moguće svaki od njih prilagoditi prema potrebama i staviti ikonice, prečice i vidžete koji vam najviše odgovaraju, u zavisnosti od toga koji ekran koristite za šta. Pored činjenice da funkcionišu zasebno, Samsung se potrudio da sve ono što radite na malom ekranu nastavite da radite na velikom, onog trenutka kada otvorite ekran, a za suprotnu funkcionalnost postoji opcija u podešavanjima za svaku aplikaciju posebno. Ovo znači da možete birati koju aplikaciju želite da nastavite da koristite na malom ekranu kada zaklopite telefon, umesto da taj proces prosto ugasi telefon.
    
   Continues.jpg
    

   Ostatak sistema je u skladu sa Samsung OneUI 2.5 izgledom i funkcionalnostima koje smo videli na Note20 seriji. Deo sa obaveštenjima i dialer, poruke i kontakti se nisu promenili. Tu je i tamna tema, a foldere i dalje možete imenovati, menjati boje i praviti slične vratolomije.
    
   Homes_1.jpg
    
   Pullvelikis.jpg
    
   Pullmalis.jpg
    
   I dalje su prisutna tamna i svetla tema, pa se možete prikloniti opciji koja vam više odgovara, a tu je i odabir između 60 Hz i adaptivnih 120 Hz, opcije koju svakako treba da probate. Rezolucija je podrazumevano podešena na FHD+ i topla je preporuka da je ostavite na tim podešavanjima, jer em dozvoljava adaptivno podešavanje osvežavanja, em štedi potrošnju, a velika je šansa da razliku ne možete opaziti golim okom.
    
   Displays.jpg
    
   Visok nivo prilagođavanja je prisutan u Samsung UI verzijama još od samog početka, pa se to nije promenilo ni u verziji 2.5, a tu je i Galaxy Store sa temama koje mogu u potpunosti promeniti izgled sistema, ikonica, fontova i značajno osvežiti izgled vašeg telefona u nekoliko jednostavnih koraka. Dobra stvar je velika količina besplatnog sadržaja, a čak ni one teme koje se plaćaju neće previše opteretiti vaš budžet.
    
   Temes.jpg
    
   Ne treba zaboraviti ni Digital Wellbeing, kada telefon brine o tome koliko vremena provodite pred ekranom, kada idete na spavanja i kada ste preterali. 
    
    
   Digitals.jpg
    
   Promena veličine fonta je moguća u čak osam koraka, pa se prikaz slova na ekranu može drastično promeniti ukoliko to želite. Takođe, podrazumevani prikaz boja ekrana je živopisan (vivid), a tu su opcije odabira neutralnog režima, podešavanja RGB spektra individualno, kao i prilagođavanje prikaza boja za one koji ne razlikuju sve boje baš najbolje.
    
   Fonts_1.jpg
    
   Bojes.jpg
    

   Nepostojeće uputstvo
    
   Za sve dodatne funkcionalnosti, tu je i elektronsko korisničko uputstvo. Međutim, ova opcija vas vodi na web stranu na Samsung.com sajtu na kojoj dobijate obaveštenje na 48 različitih jezika da korisničko uputstvo nije dostupno na vašem jeziku, bez mogućnosti da ga pogledate na primer na engleskom.
    
   Uputstvos.jpg

    
   Finalni utisci u radu Fold2 telefona nakon sedam dana druženja sa njim su izmešani. Unapređenja u odnosu na prvu generaciju Fold telefona su tu i telefon je u formi koja je zamišljena sada značajno bolji u odnosu na pionirski poduhvat iz sezone 2019. Šarka je mnogo bolja, ekran deluje kvalitetnije i bolje. Kvalitet izrade je poboljšan, prednji ekran povećan… Kao da je Samsung slušao sve na šta su korisnici imali zamerke, i onda to sredio.
    

    
   Iako je ideja velikog ekrana u osnovi dobra, stalno ćete se lomiti da li je potrebno da otvarate telefon i završite ono što ste hteli na velikom ekranu, koristeći telefon sa dve ruke ili ćete se ponekad možda i patiti kao Marko sa uskim ekranom prednje strane – ili ćete uživati. Ako pomislite da je sasvim logično da otvorite ekran svaki put kada to želite, imajte na umu da većina korisnika pametne telefone koristi u pokretu, e to je definitivno ono što ne želite da radite sa Fold 2. Otvoren ekran ovog telefona zahteva da sedite negde i na miru radite ono što želite, jer su vam potrebna pažnja i obe ruke za bilo koju radnju na njemu.
    
   Sa hardverske strane, Samsung je igrao na sigurno, kako sa čipsetom, tako i sa kamerama, želeći da se premijum dizajn preslika i na korisničko iskustvo. Problem je što korisničko iskustvo ne čine samo hardver i dizajn. A i kada bi bile samo ove dve stavke, i dalje ne bismo bili zadovoljni činjenicom da se Fold 2 i dalje ne sklapa potpuno, ostavljajući više nego dovoljno prostora za prašinu i nečistoće koje bi mogle da oštete ovaj osetljivi ekran. Tu je i softver koji je lepo osmišljen, ali ne radi baš kako treba svaki put i zahteva malo poliranja tu i tamo. Dodajte tome i nezgodnu ergonomiju, posebno kada želite da fotografišete i Fold 2 postaje uređaj kod kojeg morate da pristanete na ozbiljnu količinu kompromisa.
    
   fins.jpg
    
   Ne treba zaboraviti ni izraženu reflekciju uzrokovanu zaštitnom folijom, ozbiljan pregib na sredini ekrana i debljinu koja vam ne dozvoljava da ga tek tako nosite u bilo kom džepu, posebno pantalona. Morate stalno voditi računa o njemu, to je definitivno. I da, ako je ikada nekom telefonu trebala olovka, onda je to Fold 2, pa se nadamo da će sa trećom generacijom Samsung ozbiljno razmisliti da doda S Pen na novi Fold.
    
   Naravno, tu je i vrlo visoka cena po kojoj Samsung prodaje ovaj telefon, a koja je nedostupna, kako materijalno, tako i mentalno za većinu korisnika. U suštini, Fold je kao omanji tablet, odličan je za čitanje vesti, stripova i specifične stvari, ali kao svakodnevni uređaj koji će zameniti vaš telefon – mora baš mnogo da vam se svidi.
    
    
   ____________________
    

   Prednosti:
    
   – Premijum dizajn 
   – Unapređen kvalitet u odnosu na prethodnu generaciju 
   – Ogromna radna površina ekrana 
   – Odličan savitljivi ekran sa 120 Hz 
   – Matirana leđa koja ne zadržavaju otiske prstiju 
   – Kvalitetne dnevne i noćne fotografije na sva tri senzora 
   – Snapdragon 865+, 12 GB RAM, 256 GB UFS 3.1 memorije 
   – Rad sa tri aplikacije istovremeno
    
   Nedostaci: 
   – Izražena refleksija glavnog ekrana zbog zaštitne folije 
   – Vidljiv pregib na sredini ekrana 
   – Ekran se ne preklapa u potpunosti, ostavljajući zazor 
   – Otisci prstiju su veoma vidljivi na glavnom ekranu 
   – Osrednja autonomija 
   – Veliki i težak uređaj 
   – Cena

   Možda vam se svidi