Tesla Smartphone 3.3 (Video)

Tesla Smartphone 3.3 (Video)

Šta ukoliko je korisniku sasvim dovoljan pametni telefon bazičnih mogućnosti? Koliko to menja njegove kriterijume i na koji način? Često se periferno bavimo ovakvom temom, bez istinskog promišljanja šta uopšte želi neko kome specifikacije i nisu toliko bitne. Izgleda da brend Tesla ima svoj odgovor na vrlo interesantno pitanje, naročito kada su slabije platežno sposobna tržišta u pitanju. Pred nama je model Tesla Smartphone 3.3!

  Sadržaj

   Ivan Stojanović
   Domaći brend Tesla je osvežio svoju ponudu mobilnih telefona bazičnih mogućnosti, namenjenih prevashodno osobama koje ne žele da plaćaju puno. Šta je tavkim osobama bitno? Da li imaju određenih specifičnih prohteva, ili se i dalje radi o potrebi za zaokruženim proizvodom, ali uz neminovnu predstavu o slabijim platežnim sposobnostima? Ili o korisnicima koji prosto ne žele da prate najnovije tehnološke trendove, već se samo drže nekih bazičnih mogućnosti današnje generacije smartfona?

   Deluje nam da je Smartphone 3.3 veoma dobro promišljen odgovor na potrebe upravo ovakvih korisnika. Akcenat ne stavlja na takmičenje po pitanju hardverske snage jer se tu drži oprobanih rešenja. Sa druge strane, ovo je relativno kompaktan telefon solidnog i jasnog ekrana, dorađenih i uvećanih ikonica kako bi se sve na ekranu jasno ispisivalo, veoma korektnog dizajna – čak bismo rekli da je verovatno najlepši telefon u klasi do 100-ak evra. Da li je stoga na drugoj strani pravljen neki kompromis, i ako jeste – koji? Pogledajmo…
   Raspakivanje, dizajn
   Nadalje ćemo se često pozivati na činjenicu sa kraja uvoda – da telefon košta oko 100 evra. To mnogim aspektima telefona daje specifičnu notu i razmatranja postavlja u specifičnu perspektivu. U startu to možemo reći za pakovanje, koje je sasvim tipično, ali je dobro da nema nečega što nedostaje.  Tu zatičemo USB kabl, punjač, dakle sve što je potrebno da jedan telefon bude funkcionalan. Takođe, tu je i zaštitna folija za ekran, koju možete, ali i ne morate nalepiti na njega. Naravno, preporuka je da ga koristite kada je već deo paketa.
   tesla33_1_s.jpg
   Kao telefon, Tesla Smartphone 3.3 nam deluje…privlačno!? Da, mislimo da je to prava reč. Jednostavno, prvi utisak nam je da se radi o telefonu sasvim korektnog izgleda i dizajna. Lepota je, kao i uvek, u oku posmatrača i dozvoljavamo da imate i drugačije mišljenje, ali naš prvi utisak je takav.

   Uzimamo telefon u ruke i premda je on izrađen od plastike, ne zatičemo neke naročite probleme sa krckanjem, slabo rešenim spojevima i slično. Sve u svemu, izrada je korektna. Pod prstima se osećaju plastična leđa, sa specifičnim taktilnim karakteristikama, ali opet se vraćamo na osnovu cele priče. Za telefon od oko 100 evra, Smartphone 3.3 izgleda dobro, a izrada je korektna.

   Prednjom stranom dominira ekran koji je tradicionalnog formata i ima dijagonalu od 5 inča. Već sada možemo da vam otkrijemo da je reč o IPS ekranu, što možda ne deluje posebno impresivno samo po sebi, ali ako imamo u vidu da je ovo telefon u klasi kojom dominiraju jeftini TN ekrani, ponovo gledamo pozitivno na tu činjenicu.

   Još jedna interesantna stavka su leđa, koja se mogu ukloniti, što nije svakodnevica na današnjim mobilnim telefonima. Tada se može ubaciti baterija, koja je izmenjiva i može joj se pristupiti, što verujemo da će korisnici sumnjičavi prema trendovima “integrisanja” baterije pozdraviti. Takođe, možete ubaciti i microSD memorijsku karticu, ali i dve SIM kartice. Kako su slotovi odvojeni, odnosno nemamo hibridni slot, korišćenje SIM kartica i microSD kartica nije međusobno uslovljeno, pa tako možete uvek koristiti maksimalne mogućnosti i po pitanju proširenja memorije i po pitanju posedovanja dva korisnička broja istovremeno. Ponovo, nešto što će mnogim korisnicima u nižem cenovnom razredu značiti, a ne sumnjamo i mnogim firmama, pošto na ovaj način 3.3 postaje vrlo korektan izbor za poslovne korisnike kojima je ušteda od izuzetnog značaja. Obratite pažnju da su oba SIM slota micro tipa.


   Gledajući telefon, ne zatičemo posebna iznenađenja. Na desnom boku su smešteni tasteri za paljenje ekrana i regulisanje zvuka, a tu je i izrez koji će vam pomoći da lakše otvorite leđa. Nije baš jednostavno otvoriti ih i trebaćete da se pomučite – ali to zapravo pozdravljamo, jer leđa izuzetno čvrsto prijanjaju na poleđinu telefona, što telefonu daje dozu kompaktnosti i čini utisak o izradi još boljim. Ivice su relativno tanke i istanjuju se kako se susreću zadnja i prednja strana, te je hvat telefona veoma dobar.

   3.5-milimetarski priključak je tu, dok je zvučnik smešten pri dnu zadnje strane. Naravno, pri vrhu zadnje strane je pozicionirana glavna kamera, dok je naspramno sa prednje strane smeštena prednja kamera. Sveukupni inicijalni utisci su nam sasvim korektni. Za telefon cene 100-ak evra, u klasi gde znači svaki dinar, rekli bismo da je to to. Da li Tesla 3.3 može da nastavi u istom ritmu i kada je hardver u pitanju?
    

    Hardver i performanse
   Tesla telefoni već tradicionalno koristte MediaTek čipsete koji su bili prisutni u prethodnih nekoliko generacija. To se ni sada nije promenilo, s tim što 3.3 stiže sa hardverom koji je karakterisao ponudu stepenika iznad. U suštini, sa identičnim čipsetom dolaze i predstavnici iz Smartphone 6.X serije, pa stoga možete imati pozitivno mišljenje u tom smislu o ovom telefonu koji se ubraja u najnižu kategoriju. Kakvo je, međutim, iskustvo korišćenja?
   [modul]specifikacija=9316[/modul]
   Smartphone 3.3 stiže sa Mediatek četvorojezgarnim MT6737 procesorom koji radi na 1.25 GHz. Isporučuje se sa samo 1 GB sistemske memorije, kao i 8 GB prostora za skladištenje podataka – makar u teoriji, budući da je korisniku na raspolaganju zapravo nešto manje od 4 GB. Srećom, to se može proširiti putem microSD memorijske kartice, kapaciteta do 32 GB. Utisak o skromnim performansama zaokružuje Mali-T720 GPU.
   tesla33_cpuz_s.jpg
   Stoga, jasno je da su performanse prilično skromne. Naravno, razlozi za to su više nego jasni. Cenovna ograničenja, pre svega. No, želeli smo da pozitivno iznenađenje u pogledu dizajna i ispravljanja nekih zamerki koje smo imali u ranijim serijama na neke elemente izrade budu propraćena i nekim upotrebljivijim čipovima unutar samog telefona. No, pretpostavljamo da proizvođač ima stanovište da su korisnicima u ovom razredu performanse ne naročito bitne praktično po definiciji, pa sasvim razumemo ovakvu odluku. Dobijene rezultate u benchmark testovima možete videti na priloženim fotografijama.
   tesla33_antutu_s.jpg
   tesla33_geekbench_s.jpg
   Softver i utisci u radu
   Već ste dobro shvatili da smo veliki poklonici korišćenja “čistog” Androida, posebno kada je o uređajima niže i niže srednje klase reč. Srećom, to su i brojne kompanije uvidele, i sada imamo u ponudi veliki broj jednostavnih Android telefona koji se “ne muče” u osnovnim operacijama, bez obzira na hardverska ili neka druga ograničenja. Ne treba vam ulaganje u interfejs, peglanje softverskih modifikacija i slično. Ponudite telefon u jednostavnoj formi i, pokazalo se, tržište će ga sa zadovoljstvom prihvatiti.
   tesla33_softver1_s.jpg
   Drago nam je da možemo da kažemo da ovakav princip odlično funkcioniše i na Tesla telefonu, ali uz par izmena – srećom, pozitivnih. Pre svega, recimo da Tesla isporučuje Smartphone 3.3 sa Android 7 Nougat platformom. Da, postoji i 8.0 Oreo, ali nerealno je očekivati ga na ovakvom telefonu, a Nougat je zapravo odličan OS za ovu cenovnu kategoriju koga nije tako jednostavno naći ni na telefonima renomiranijih proizvođača u ovoj klasi. Na taj način, korisnici dobijaju mogućnost da koriste operativni sistem kako je to Google zamislio, a istovremeno dobijaju i pristup gotovo najmodernijoj iteraciji sistema sa svim unapređenjima i optimizacijama.


   Postoji samo par dorada. Razumljivo, imamo tu i tamo pokoji dodatak, poput recimo aplikacije za Telegraf, “in-house” medij kompanije ComTrade koja stoji i iza ovog brenda. Daleko važnija dorada, na koju zapravo gledamo izuzetno pozitivno, jeste dorada ikonica u interfejsu. One su blago restilizovane i uvećane. Na taj način se mogu lakše i udobnije koristiti, a celokupan sistem nekako odiše – ma koliko to čudno zvučalo – iOS stilom. Sve u svemu, dobili smo i lepo i funkcionalno rešenje. Verujemo da će mnogi korisnici, naročito oni sa slabijim vidnim sposobnostima, itekako ceniti ovu stavku.


   Drugim rečima, dobijate čist Android, sa par dodataka (pored Telegraf aplikacije, dobijate još i galeriju sa fotografijama prirodnih lepota ove zemlje koje možete iskoristiti za pozadinu), što je sasvim dobro. Ipak, ograničenja hardvera su sasvim jasna. Nema toga što može da nadoknadi snagu procesora, a posebno dostupnu količinu RAMa. Čak možemo reći slično i za prostor, mada su, ruku na srce, cene memorijskih kartica veoma povoljne, pa korisnici kojima dostupan prostor bude dovoljan mogu biti srećni, dok će (pretpostavljamo) oni mlađi uskladištiti omiljenu muziku i druge multimedijalne sadržaje na memorijsku karticu.


   U svakom slučaju, Tesla Smartphone 3.3 donosi relativno korektno iskustvo – ali uz vrlo jasna ograničenja. Razumemo, ipak se treba uklopiti u rang od nekih stotinak evra, samo nemojte očekivati čuda.
    
    Ekran
   Tesla Smartphone 3.3 dolazi sa HD Ready ekranom rezolucije 1280 x 720 piksela, dijagonale od 5 inča. Sa gustinom prikaza od 294 piksela po inču, možemo reći da je osnova korektna, ali ne i nešto po čemu bi se telefon izdvojio. Upotrebu IPS tehnologije pohvaljujemo, pre svega imajući u vidu cenovnu klasu.

   Istakli bismo dve stavke koje smo zapazili kroz korišćenje. Prva jeste da prikaz pomalo naginje na bledunjav, te da crna boja blago vuče ka sivoj, ali je to minimalno i zaista ne vidimo kako bi ikoga odvratilo od uređaja kome je ekran sa svojim dobrim uglovima gledanja i u suštini korektnim bojama zapravo jača strana. Druga stavka je senzor automatskog osvetljenja, koji je podržaj i obavlja svoj posao – veoma dobro! Voleli bismo da su na ovom nivou i senzori nekih višestruko skupljih telefona, koji opet nekako uspevaju da se pozicioniraju kao “povoljni”. Sve u svemu, ekran je u ovoj cenovnoj kategoriji sasvim korektan adut Tesla telefona.
   tesla33_ekran_s.jpg
   Baterija
   Baterija je verovatno najslabija tačka ovog telefona. To se može naslutiti već iz činjenice da raspolaže kapacitetom od 2100 miliamperčasova, što je zaista malo za današnje standarde. Već smo rekli da je bateriji moguće pristupiti i zameniti je, što su korisnici uvek smatrali relativno pogodnim rešenjem. Međutim, ispostavilo se da postoji problem sa kojim nismo mogli da izađemo na kraj.
    
   Naime, kada bi baterija pala ispod 40%, nikada nije bilo moguće tačno predvideti koliko će još trajati. Dešavalo nam se da “curi” predviđenim tempom, ali i da od 35%, 39%, 18%, 25% neobjašnjivo skoči na 1% ili 0%, što bi rezultovalo gašenjem telefona. Ovo bi se dešavalo bez ikakve uočljive logike, odjednom, nekada nakon izlaska iz neke aplikacije, drugi put samo od sebe, treći put ako bismo pokrenuli kameru…Sasvim je jasno da je ionako kratka autonomija dodatno pogođena ovako nepredvidljivim ponašanjem u domenu baterije, i zaista je šteta što je to narušilo sliku o inače sasvim upotrebljivom i korektnom uređaju.

   Iskreno, sumnjamo na MediaTek MT6737 čipset, čiji je procesor poznat po upravo sličnim bagovima, ostavljajući posledice na autonomiju baterije. Ovakve stvari su nam se dešavale i na drugim uređajima koje smo testirali, s tim što smo uvek bili u stanju da “lokalizujemo” uzrok u određenom smislu, pa bismo izbegavanjem upotrebe neke aplikacije ili promenom načina korišćenja bili u prilici da problem zaobiđemo.
   tesla33_baterija_s.jpg
   Dodatni paradoks je u tome što je čipset sam po sebi relativno štedljiv. Uspevali smo da postignemo i čitav dan autonomije (ako bismo izbegli bag), što je za bateriju od 2100 mAh sasvim prihvatljivo ostvarenje. Ipak, to u praksi znači da vam jednom dnevno ne gine utičnica. Da budemo iskreni, ništa bolje i nismo očekivali u ovoj kategoriji. Postoje određeni telefoni koji nude nešto više kada je baterija u pitanju ali oni su em specijalizovani baš za to, em su nešto skuplji od skromnih stotinak evra…
    
    
    Ukoliko se nadate da bi ovde mogao biti skriven tajni adut smartfona – razočarali bismo vas. Sa druge strane, ukoliko strahujete da bi ovde mogla biti slaba tačka telefona, obradovali bismo vas. Iskreno, kamere ugrađene u Smartphone 3.3 su – čist prosek. Sistem se sastoji od kamere od 8 megapiksela pozadi i prednje kamere od 5 megapiskela. One ne briljiraju, ali će sasvim fino poslužiti u određenim situacijama. Za ovu klasu telefona – sasvim primerno!

   tesla33_kamera_s.jpg
   Aplikacija kamere je vrlo jednostavna i pregledna. Možete se poigrati sa određenim opcijama, i dobiti neke opcije koje bi vam mogle pomoći da izvučete koji detalj, ali dolazimo do situacije kokoške i jajeta – ako vam je potrebna dobra kamera, sigurno nećete slikati telefonom od 100 evra, a ukoliko slikate ovakvim telefonom, teško da spadate u pasionirane ljubitelje kvalitetnih snimaka. No, ukoliko imate određenu dozu znanja, uz malo igranja sa opcijama možete izvući nešto bolji rezultat od standardnog.   Mnogo važnija je jednostavnost samog korišćenja, kao i dostupnost bitnijih opcija na glavnom ekranu. Tu su vam nadomak ruke HDR i blic, kao i efekti ulepšavanja lica. Zadnja kamera ima LED blic, ali i mogućnost video snimanja u skromnoj 720p rezoluciji, kao i standardni autofokus. Samo bismo upozorili da budete spremni na to da ćete, ukoliko imate iole deblje prste, često dolaziti u situaciju da slučajno aktivirate HDR ili blic a da to ne želite, pošto su ove opcije jedna pored druge.   Kvalitet fotografija možemo posmatrati dvojako. Sa jedne strane, ovo je neki prosek u kategoriji telefona od 100-150 evra. Sa druge, nema nekih posebnih razočarenja. Dinamički opseg nije dovoljno dobar, detaljnost dobijenih slika nije naročita, ekspozicija je nedovoljno izražena, a oštrina često varira u okvirima istog snimka (a kamoli na različitim fotografijama) bez nekog vidljivog razloga. Takođe, obzirom da dinamika nije na visokom nivou, a da se senzor sporo fokusira, znajte da neke brže objekte nećete moći da uhvatite. Recimo, umesto automobila, redovno su nam se na dobijenim fotografijama pojavljivali “duhovi”.   Tim rečeno, iako kvalitet ostavlja određenog prostora za napredak, skloni bismo bili da kažemo da je sve u rangu kategorije – nema ni nekog razočarenja, niti nekog naročitog razloga da dobijene rezultate hvalimo. Kamera će – poslužiti. Snimanje u uslovima slabijeg osvetljenja je, sasvim očekivano – slabije. Takođe, sugerisali bismo pažljivo doziranje HDR moda. On strahovito posvetljuje sliku, i to se čini na veštački način kroz intenzivnije softverske intervencije, pa je pitanje da li je to uopšte od pomoći i u kojoj meri. Nema nikakve suptilnosti niti “izvlačenja detalja” kao na skupljim telefonima, tako da je smislenost HDR-a minimalna.
   slike_t33_1_s.jpg

   Što se prednje kamere tiče, utisci su nam slični, pa sve što smo rekli za zadnju važi i za prednju kameru. Ukupan utisak nam je da su kamere adekvatne ovoj cenovnoj klasi. Iskreno, sumnjamo da bi korisnici koji ciljaju telefone ove cenovne kategorije uopšte neko ko bira, ili da bi im bile naročito važne suptilne razlike između ne tako dobrih rezultata kakve ovakvi telefoni dobijaju. Za celu kategoriju, uostalom, važi preporuka da uvek napravite koju fotku viška, čisto da se nađe. Kamera je prosečna u svojoj kategoriji – i to je to.


    
    Važna informacija za sve one koji su zainteresovani za kupovinu Smartphone 3.3 (ili 3.3 Lite, koji takođe postoji) uređaja, a koji znaju za poseban režim podrške i garancije koji brend daje za svoje telefone, jeste da ovi modeli nisu podržane u okviru programa Tesla Premium Pogodnosti. Nažalost, program je validan za 6.X i 9.X seriju, ali ne i za 3.X modele. Iskreno, to nas i ne čudi, obzirom da je zaista reč o izuzetno pristupačnim telefonima, ali smo želeli da ukažemo na tu činjenicu pre nego što pomislite da biste eventualno kupovinom najpristupačnijih Tesla telefona stekli pravo na ovaj oblik podrške.
    
   Kada testiramo uređaje iz najniže kategorije, uvek ostaje određena doza žala što je veoma teško pisati o njima u superlativima, te što nam je posao da pobrojimo objektivne prednosti i nedostatke, kako u apsolutnom, tako i u relativnom smislu, pa onda ispada da je pristupačan telefon prepun mana, iako zapravo predstavlja sasvim dobru investiciju. Skloni smo da kažemo da je Tesla Smartphone 3.3 upravo takav telefon! Objektivno, jedino područje gde možemo reći da je podbacio je baterija, a i za to je moguće da je do primerka. U svemu ostalom, bio je u rangu svoje klase, ili čak nešto iznad.
   tesla33_42_s.jpg
   Izdvojili bismo dve stavke telefona. Jedna je dizajn, budući da mislimo da je reč o lepom telefonu, i u ovom cenovnom rangu teško da ćete pronaći neki bolji uređaj u tom smislu. To je veoma važan parametar za buduću publiku. Druga stavka jeste dobar balans, pošto Tesla korisnicima isporučuje modernu softversku platformu koja preko 4G konekcije lako barata svim servisima i aplikacijama, i sve to prikazuje na veoma solidnom displeju. Takav miks je veoma važan za ovakvu kategoriju. Moguće, ali je kod takvih telefona kvalitet koncentrisan na jednu osobinu, dok u ostalim uglavnom podbacuju. Tesla Smartphone 3.3 je zbog toga sasvim korektan univerzalac po prilično pristupačnoj ceni.
   Prednosti:
   – Dizajn, izrada u okvirima klase – Gotovo stock Android Nougat – IPS HD Ready ekran – Solidan all-round telefon, posebno u odnosu na uloženo
   Mane:
   – Baterija – Ne naročito snažan čipset uz malo RAMa
   Cena: oko 100 evra
   Telefon na test ustupio ComTrade.

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi