Tesla Smartphone 9.2 (Video)

Tesla Smartphone 9.2 (Video)

Da, svesni smo da su svi na tržištu u velikom problemu pred najezdom velikog broja kineskih brendova koji preplavljuju ceo svet pristupačnim telefonima odličnih karakteristika. Upravo zato se mora odgovoriti oštrije i kvalitetnije nego ikada ranije. Domaći brend Tesla je to učinio na odličan način i oberučke prihvatio izazov. Tako je nastao Smartphone 9.2, definitivno najbolji telefon koji je Tesla ikada kreirao.

  Sadržaj

   U nomenklaturi Tesla brenda, brojka označava seriju, odnosno klasu. Tako modeli serije 3 predstavljaju proizvode namenjene nižem segmentu, modeli serije 6 srednjem segmentu, a modeli serije 9 višem segmentu ponude. No, ove segmentacije treba shvatiti uslovno, jer dok je serija 9 svakako bolja od serije 6 ili 3, dotle je ona sama pozicionirana u srednjoj, ili čak nižoj srednjoj klasi, budući da nema ambiciju da se takmiči sa skupim telefonima. Tome svedoči i veoma pristupačna cena od 29,990 dinara. Šta se nudi za tako primamljivu svotu novca?
    
   Odgovor je i jednostavan i nije. Nudi se puno. Više nego ikada, kada je Tesla u pitanju. Zašto to kažemo? Novi telefon ima itekako čime da se podiči. Zapravo, sasvim smo ubeđeni da se radi o najboljem telefonu sa najboljim iskustvom koje je Tesla ikada isporučio. Hoće li to biti dovoljno za tržišni uspeh – videćemo. No, ne možemo poreći da je telefon zaista kreiran sa visokim ambicijama na umu. Evo kako mi to vidimo.

   Uređaj na testu
   Tesla svoj najsnažniji model isporučuje u prilično bogatom pakovanju, koje je pride sasvim prigodno stilizovano. U pakovanju zatičemo sve što je potrebno za korišćenje telefona, uključujući slušalice i punjač. Ne radi se o USB-C punjaču, što je pomalo šteta, ali isti ne nalazimo na većini telefona ove cenovne kategorije, naprotiv. Verovatno najvažnija stavka jeste providna silikonska futrola, koja u samom startu omogućava da se telefon zaštiti.

   No, u isto vreme, drago nam je što je futrola providna jer ne sakriva dopadljive linije ovog telefona. Do nas je stigao Silver model, a u ponudi je i Dark Grey, koji stiže sa tamnijom poleđinom. Uređaj je smislu dizajna i izrade na tragu onoga što su prethodnici utabali, i predstavlja veoma uspeo model.

   Najpre, imamo odnos stranica ekrana koji je otišao korak dalje u odnosu na 18:9 modele. Zapravo, Tesla Smartphone 9.2 stiže sa 19:9 odnosom stranica, kao i neizbežnim izrezom u gornjem delu ekrana. Ovako izdužen telefon sa ekranom od 5,86 inča zapravo sjajno leži u ruci i veoma se lako kontroliše jednom šakom, što će za mnoge biti veliki plus.

   Veoma lepe metalik sive površine deluju prefinjeno, uglađeno, zaista lepo u svakom smislu. Imajte samo u vidu da visoki sjaj ima i svoju cenu – na poleđini telefona veoma lako ostaju otisci. Stoga, što pre ga ubacite u futrolu, ako ne želite da ga isprljate. Sreća je da se u pakovanju isporučuje i mala krpica za brisanje, što znači da je proizvođač praktično predvideo ovu stavku.

   Spreda telefon ima crne ivice. Kao što smo spomenuli, ima izrez, koji se može sakriti softverskim putem. Donja ivica je nešto deblja, ali je to zamaskirano detaljima i metalik-sivim šarama, zahvaljujući čemu se postiže i efekat “prelivanja” sa prednje strane na metalik sive bokove i poleđinu. Ceo efekat je prilično uspeo i prilično nam se dopada.

   Na zadnjoj strani zatičemo skener otiska prsta, smešten na dobru poziciju. Naravno, tu je i modul sa dve kamere, ali o tome nešto više u odgovarajućoj sekciji. Dual SIM podrška je prisutna, ali u tom smislu morate paziti na hibridni slot, koji pri tome prima dve SIM kartice u micro SIM + nano SIM kombinaciji. Na samom kraju, imamo micro-USB slot, smešten na donjem delu telefona, zajedno sa zvučnikom.Pristupačniji telefoni su se nekako iskristalisali u proteklih par godina i većina uređaja većih brendova je definitivno usvojila Snapdragon rešenja kompanije Qualcomm, čak i kada nominalno nisu najbrža, ili makar ne rade na nominalno najbržem radnom taktu. No, Tesla se čvrsto drži oprobanog partnera. Tako i Tesla Smartphone 9.2 stiže sa čipsetom partnera koga smo i do sada zaticali u telefonima ovog proizvođača.
   [modul]specifikacija=9535[/modul]
   Tesla telefoni već tradicionalno koriste MediaTek čipsete nekoliko generacija. Tako je i ovog puta. Tesla Smartphone 9.2 koristi MediaTek Helio P22 čipset. Reč je o osmojezgarnom rešenju, baziranom na Cortex-A53 jezgrima. Brža četiri jezgra rade na do 2 GHz, a sporija četiri jezgra na do 1,5 GHz. Dobra vest stiže i u vidu 12-nanometarske izrade, koja dramatično unapređuje energetsku efikasnost čipseta, tako da ovde imamo zaista značajno unapređenje u odnosu na sve što je do sada korišćeno u Tesla telefonima.
    tesla92_antutu_s.jpg
   Čipset stiže sa ugrađenom PowerVR GE8320 grafikom. Njen maksimalan radni takt je takođe uvećan u odnosu na ono što smo zaticali ranije, na 650 MHz, tako da očekujemo pomak u domenu igara i multimedije. U čipset je integrisan LTE modem, tako da je 4G na spisku podržanih tehnologija, baš kao i Bluetooth 5.0, WiFi 802.11/ac ili FM radio. Za ovu klasu uređaja – sasvim pristojno.
    tesla92_geekbench_s.jpg
   Druga stavka koja karakteriše telefon jeste obilna količina memorije i skladišnog prostora. 4 GB RAM-a i 32 GB skladišta je više nego dovoljno za današnje standarde. U slučaju želje ili potrebe, skladišni prostor možete dodatno proširiti putem microSD memorijske kartice, maksimalnog kapaciteta 256 GB.
    tesla92_3dmark_s.jpg
   Sve u svemu, u hardverskom smislu je telefon sasvim pristojno poslagan. To možete videti i iz naših rezultata sintetičkih testova. No, kako stvari stoje sa softverom? Imamo li u praksi nekih problema ili začkoljica? Da li se može reći da je Tesla dobro odradila posao po pitanju optimizacije? Puno je pitanja, pa pređimo smesta na odgovore…Veoma cenimo stok Android, kao vrlo pametno i “čisto” rešenje koje korisniku prepušta da optimizuje i prilagođava telefon na način na koji on to želi i kako on to zamišlja. Tesla je uvek isporučivala telefone sa praktično stok Androidom, pa je tako i ovog puta.
   tesla92_softver1_s.jpg
   Naime, Tesla Smartphon 9.2 stiže sa čistim Androidom. Stvari stoje odlično, budući da je verzija Androida upravo 8.1 Oreo. Odlično! Za razliku od ranijih modela, koji su takođe imali stok Android (eventualno uz pokoju instaliranu aplikaciju), ovde nema traga aplikacijama, niti je implementirana starija verzija Androida. Prosto, Tesla brend se potrudio da njihov vodeći model ponudi iskustvo koje je na najvišem nivou.

   Jedina razlika u odnosu na podrazumevani Android koja je vredna pomena jeste Features tab u glavnim opcijama, koje se mogu pozvati iz App Draw-era. Naime, tu su izlistane najvažnije funkcije i pojašnjenja vezana za njih. Zanimljiv pristup, koji se može pokazati veoma korisnim velikom broju potencijalnih korisnika, koji će na ovaj način saznati više informacija o mogućnostima telefona, te praktično dobiti uputstvo kako da ga najbolje iskoriste.

   Što se performansi tiče, zaista moramo reći da nikakvih problema nismo primetili. Telefon radi veoma brzo, ima više nego dovoljno memorije, a i čipset se pokazuje dorastao zadatku. Korišćenje je veoma responzivno, i ne bismo mogli da tvrdimo da je iskustvo u svakodnevnim operacijama išta drugačije nego kod najboljih direktnih rivala. Prisutne su samo osnovne Google aplikacije, slično kao i na drugim telefonima sa stok Androidom.

   Postoji jedno ograničenje čipseta, odnosno grafike. Naime, Tesla 9.2 ne podržava Vulkan. To se jasno može videti i u testovima sprovedenim u okviru 3DMark aplikacije. Drugim rečima, postoji mogućnost da ćete tu i tamo naleteti na poneku igru koja neće raditi pod Vulkanom, ali to je prilično sitna stvar da vas odvrati od bilo čega, barem prema našem mišljenju.

   Bluetooth 5.0 donosi još jednu interesantnu opciju naspram brojnih konkurenata koji ne podržavaju ovu tehnologiju u cenovnoj klasi. Naime, Tesla Smartphone 9.2 je moguće povezati sa dva bluetooth uređaja istovremeno. Tako je moguće povezati telefon sa eksternim zvučnikom i Bluetooth slušalicama, ili auto-sistemom i slično. Na taj način je moguće iskoristiti prednosti simultanog povezivanja, što nekim korisnicima može dosta značiti, ako ni zbog čega drugog, a ono da ih ne ometa u jednoj aktivnosti kada se ukaže potreba za drugom – na primer, da se ne prekida muzika u automobilu kada treba da primi poziv i slično.
   Sve u svemu, radom i svakodnevnim operacijama smo prilično zadovoljni. Sistem se pokazuje više nego dorastao regularnoj upotrebi. Zaista, Tesla brend je sazreo u svakom pogledu, ako je suditi po Smartphone 9.2 uređaju.  
   Ekran
   Smartphone 9.2 stiže sa ekranom odnosa stranica od čak 19:9, idući korak dalje kada je ta karakteristika u pitanju. Sa izrezom, telefon je u situaciji da je veliki deo prednje strane iskorišćen, a dijagonala od 5,86 inča zapravo dobija drugačiji smisao. Ovo je, subjektivno, uporedivo sa 5 ili 5,2 inča na tradicionalnijim 16:9 ekranima. To znači da se telefon može veoma lako obuhvatiti i upotrebljavati jednom rukom usled relativno kompaktnih dimenzija.

   Sa rezolucijom od 1520 x 720, gustina prikaza iznosi oko 287 ppi – sasvim dovoljno za ovu klasu i za korektan prikaz kakav displej pruža. Treba istaći i da je korišćeno Dragontrail Glass 2.5D staklo, što će takođe značiti korisnicima. Sve u svemu, sasvim dovoljno za ugodnu upotrebu.
   tesla92_ekran_s.jpg
   Softverskom implementacijom smo više nego zadovoljni. Nikada do sada nismo na Tesla telefonima videli ovoliko opcija za modifikaciju prikaza, uključujući mogućnosti menjanja temperature boja, ali i mogućnosti koje su specifične. Recimo, izrez je moguće sakriti, što smo drage volje iskoristili. Isto tako, 9.2 stiže sa opcijom Blue Light redukcije, što smanjuje napor očiju i eliminiše tonove plavog spektra koji negativno utiču na vid, čineći prikaz prijatnijim za veliki broj korisnika. Proizvođač ovo naziva iSmart Eye Protection tehnologijom – kako god, nama je bitno da radi.

   Zvuk
   Zvuk je korektan – niti se naročito ističe, niti mu nešto specijalno možemo zameriti. Zvučnik je korektnih performansi, relativno glasan, dovoljno jasno reprodukuje zvuk, nema sterea…U pakovanju se isporučuju i slušalice, mada ne možemo reći da smo njima posebno zadovoljni, ali dobro, poslužiće. Podržan je FM radio, a tu je i 3,5-mm konektor, tako da ljubitelji muzike mogu samo da ubace slušalice (iz pakovanja ili neke druge svoje) i da počnu sa uživanjem.
   tesla92_audio_s.jpg
   Baterija
   Tesla Smartphone 9.2 poseduje sasvim dobru bateriju od 3.000 mAh koja mu obezbeđuje korektnu autonomiju. Nije šampion u kategoriji, ali svakako ima više nego dovoljno kapaciteta na raspolaganju. Naime, posle 10 sati YouTube videa, preostalo je još 18% baterije, što je značajno bolji rezultat nego kod ranijih Tesla telefona – barem većine njih. Drugim rečima, ovo je telefon koji bi sasvim lepo trebao da posluži tokom jednog dana.
   tesla92_baterija_s.jpg
   Takođe, podržano je brzo punjenje preko punjača, koje je u stanju da napuni 30% baterije za 30 minuta. Na taj način se može brzo dobiti još energije u slučaju potrebe. No, Tesla je otišao korak dalje, opremivši ovaj telefon podrškom za Reverse Charging tehnologiju. Na taj način, možete da punite drugi uređaj koristeći ovaj telefon. U principu, ta opcija može samo da bude korisna, stoga – zašto da ne? Tesla na ovaj način donosi fleksibilnost koje se malo ko priseti.Teorijski posmatrano, Tesla Smartphone 9.2 ima najbolji sistem kamera ikada na Tesla telefonima. Još važnije je da je napravljen veliki pomak napred i teorijski i praktično. Pozadi imamo sistem od 16 + 5 megapiksela. Prednja kamera takođe ima senzor od 16 megapiksela.
   tesla92_2_s.jpg
   Aplikacija kamere je jednostavna za korišćenje. Na raspolaganju je dosta opcija, kao i nekoliko modova snimanja. Ipak, najviše nas je začudilo da zapravo nigde nismo pronašli opciju za HDR, bilo preko skraćenice, bilo preko režima snimanja. Stoga, zaključujemo da telefon to ni ne podržava, tim pre što opcije nema na spisku podržanih mogućnosti.
   tesla92_kamera_s.jpg
   Sa druge strane, kao što smo rekli, imate nekoliko mogućnosti na raspolaganju. Zanimljiva je opcija profesionalnog moda, koji kao što pretpostavljate omogućava ručno podešavanje parametara rada kamere. U gornjem desnom uglu uvek možete pristupiti opcijama kamere, i to bi u principu bilo to. Nema nekih prevelikih misterija ili tajnovitih opcija, što je zapravo plus. Snalaženje je brzo i intuitivno.   Kao što smo rekli, na poleđini Tesla Smartphone 9.2 telefona je smeštena dvostruka kamera, u konfiguraciji 16 MP + 5 MP. To omogućava snimanje fotografija sa efektom zamućenja, tzv. bokehom. Nažalost, proizvođač nije dao više informacija o tehničkim karakteristikama kamere, ali iskreni da budemo, to nas je nekako i više navelo da se posvetimo samoj slici, pre nego predstavljanju tehnikalija.   Recimo, pomenuti bokeh veoma lepo radi, ali nešto drugo radi još bolje. Glavni senzor podržava Phase Detection autofokus, tako da imamo situaciju da kamera radi veoma brzo. De fakto imate osećaj kao da radite na telefonu više klase, samo usmerite, snimite, izađe fotografija prilično dobrog kvaliteta. A fotografije su zaista prilično dobrog kvaliteta, barem kada imamo u vidu cenovnu kategoriju ovog uređaja.   Na raspolaganju su razne opcije. Tu je mogućnost ulepšavanja, ali isto tako i zumiranja. Takozvani 2x zum nije na nivou onoga što viđamo u top modelima vodećih brendova, ali oni zato i jesu top modeli. Nama se zum pokazao sasvim pristojnim i upotrebljivim, tako da i njegovo prisustvo pozdravljamo.
   Same fotografije bismo okarakterisali pozitivnom ocenom. Detalja je dovoljno, oštrina je korektna, kolorit je prilično veran, premda ume da se poremeti u uslovima kada veštačko osvetljenje počne da se “ubacuje”. Slično možemo reći i za noćno snimanje, koje je vidljivo slabije od dnevnog. No, na kom telefonu ove klase (ili više klase) nije? Smartphone 9.2 se po pitanju snimanja pokazuje sasvim na visini zadatka.
   foto_tesla_92_1_s.jpg


   Prednja kamera takođe ima senzor od 16 megapiksela. Takođe, poseduje blic, što nije uvek slučaj na pristupačnijim telefonima. Selfiji su zaista detaljni, a podržan je i takozvani širokougaoni selfi, koji se pravi spajanjem slika nakon što tokom snimanja telefon pomerite malo ulevo ili udesno kada se to zatraži na ekranu. Naravno, opcije ulepšavanja dominiraju i u ovom modu, a vi sami procenite da li je to autoru neophodno i razmislite zašto tu opciju nikada ne koristi 🙂
    
   Model Smartphone 9.2 je gigantski korak napred za Teslu. Nimalo rano, budući da je pritisak u ovoj kategoriji ogroman. Veliki broj brendova je unapredio svoju ponudu u pristupačnoj kategoriji, a takozvani kineski brendovi uspevaju da ponude telefone po nikad nižim cenama. Stoga je veoma važno da se 9.2 uspešno suprotstavi na svim poljima.
    
   Da li je u tome uspeo? Po našem mišljenju, jeste. Ukupan utisak korišćenja jeste da Tesla Smartphone 9.2 predstavlja veoma dobar telefon čija je upotreba takva da se ni po čemu ne razlikuje preterano od etabliranih konkurenata, omogućavajući veoma udoban rad i iskustvo koje je izuzetno fluidno. Istovremeno, ovo je lep telefon, ali i telefon dobrih performansi, bez obzira što znamo da će mnogi želeti drugačiji čipset – no, sada je to zaista stvar ukusa, jer samo se zaista uverili da Tesla 9.2 ne oskudeva u performansama u odnosu na rivale.
   tesla92_4_s.jpg
   Drugim rečima, ovo je definitivno najbolji Tesla telefon ikada, koji isporučuje veoma dobro iskustvo korišćenja. Dobar hardver, čist i optimizovan operativni sistem, udobnost u radu, vrlo korektne kamere, solidna autonomija, bogat paket – sve su to karakteristike ovog telefona. Da li je to dovoljno da se pokaže najboljim u klasi? Ne, definitivno nije, ali svakako jeste telefon iz one kategorije “ne možete pogrešiti prilikom kupovine.” U tom smislu, proizvođaču valja odati priznanje, jer to uspeva da ostvari u nikad težim okolnostima.
   Prednosti:
   – Dizajn – Čist Android – Dobra kamera – Veoma dobro i fluidno iskustvo u korišćenju
   Mane:
   – (Uslovno) Neki bi želeli Snapdragon umesto MediaTek-a – Poleđina visokog sjaja se lako prlja
   Cena: 29.999 dinara
   Telefon na test ustupio ComTrade.

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi