Wiko View 2 Pro (Video)

Wiko View 2 Pro (Video)

Francuski Wiko se na tržištu bori putem dobro odmerenih modela koji su prilagođeni tržišnim prohtevima. To čini kreiranjem modela koji su odličan odnos uloženog i dobijenog, ali su istovremeno i obdareni nekom izraženom osobinom ili sa nekoliko njih. U slučaju Wiko View 2 Pro modela, to su svakako dizajn i kamera. Automatski, telefon postaje veoma zanimljiv za veliki broj korisnika. Pogledajmo kako i zašto.

  Sadržaj

   Filip Majkić
   Posle zapaženog nastupa na Mobile World Congress sajmu u Barseloni koji je i Benchmark ispratio, Wiko je počeo da donosi na tržište svoje mobilne telefone nove generacije. Jedan od najzanimljivijih modela koji su tada predstavljeni je Wiko View 2 Pro. Pozicioniran kao vodeći model nove generacije – imajući u vidu da se Wiko takmiči prevashodno u srednjoj kategoriji – novajlija je vrlo brzi privukao pažnju.

   Tome je svakako pomogao specifičan dizajn, kao i interesantne mogućnosti kamere koje, teoretski posmatrano, daleko nadilaze ono što se nudi u ovoj cenovnoj kategoriji. Govorimo o rasponu od oko 300-ak evra, i Wiko View 2 Pro zaista ima jasnih aduta. Pogledajte zbog čega nam se telefon dopao, ali i pročitajte naš skorašnji test srodnog uređaja – modela Wiko View 2 (bez Pro sufiksa).
   Test: Wiko View 2 (Video)

   Uređaj na testu
   Wiko View 2 Pro telefon isporučuje u bogatom pakovanju. Zatičemo pažljivo dizajniranu kutiju, koja će vas dobro upoznati sa najbitnijim odlikama View 2 Pro telefona. Kao i kod drugih modela, jedna stvar se upadljivo ističe i jasno je zašto ovaj proizvođač želi da je stavi do znanja svima – Wiko telefoni su dizajnirani u Francuskoj, pa tako i kutija ima nalepnicu “Designed in France”.

   Od opreme zatičemo sve što je potrebno za korišćenje telefona. U pakovanju su iglica za SIM, garancije i prospekti. Tu je punjač (nažalost, brzo punjenje nije podržano), zatim kabl koji je micro-USB 2.0 tipa, kao i bubice koje izoluju buku i koje će fino poslužiti za slušanje muzike. Kvalitet Da, ovaj telefon ima 3,5-milimetarski konektor za slušalice.

   U principu, telefon je “u dlaku” istovetno dizajniran kao i Wiko View 2. Razlike između non-pro i Pro verzije treba tražiti ispod haube. Definitivno se izdvaja “izrez” u obliku kruga, tj. mesto gde se na gornjem delu prednje strane nalazi prednja kamera. Ono privlači najviše pažnje, iz sasvim razumljivih razloga. Druga stvar po kojoj se telefon ističe je elegantna poleđina.

   Naime, poleđina se ističe veoma elegantnim dizajnom i staklom koje je prekriva, te prelama svetlost, poigravajući se sa senkama, nalik na daleko, daleko skuplje modele. Što se nas tiče – čist pogodak. Elegantno i učinkovito. Na poleđini su smeštene dve kamere u modulu koji definitivno neodoljivo podseća na sve novije iz visoke klase što nam dolazi na test. Centralno je pozicioniran skener otiska prsta, dok tastere i konektore nalazimo na standardnim mestima.


   Kao što možete pretpostaviti, Wiko View 2 Pro ima ekran sa odnosom stranica od 18:9. Dijagonala je 6 inča, što deluje podosta, ali u praksi telefon ima veoma dobar hvat. Korisnici sa većim šakama će relativno jednostavno upravljati telefonom, dok će oni sa manjim šakama možda posegnuti i za drugom rukom tokom rukovanja. Malo upozorenje – na dnu se nalazi samo jedan zvučnik, premda postoje rupice koje bi sugerisale da se tu nalaze dva zvučnika. Ipak, samo je jedan pravi.
    
   Izrada telefona je veoma dobra, čak bi se reklo iznad okvira klase. Wiko View 2 Pro ima aluminijumski frejm, koji je prekriven Gorilla Glass staklom. Corning Gorilla Glass garantuje visok nivo zaštite od raznih fizičkih oštećenja. Zadnja strana poseduje sjajan premaz, koji donekle čini telefon klizavijim. Stoga savetujemo oprez prilikom rukovanja.Wiko View 2 pro stiže sa korektno odmerenim hardverom, ali treba u startu reći da njegova ambicija nije da se takmiči u domenu performansi. Pre bismo rekli da se išlo na all-round konfiguraciju, kako bi se udarni deo telefona ponudio u segmentu za koji mnogi tvrde da im je najvažniji, a to je – kamera. No, o tome nešto kasnije, u odgovarajućem delu našeg testa. Za sada, pogledajmo specifikacije telefona:
   [modul]specifikacija=9475[/modul]
   View 2 Pro stiže sa osmojezgarnim Snapdragon 450 čipsetom, svežom iteracijom namenjenom upravo ovoj kategoriji telefona. Njegovih osam jezgara rade na do 1.8 GHz. Donose korektne – ne i vodeće u klasi – performanse, omogućavajući proizvođaču da bez obzira što je fokus na nekom drugom delu telefona, ipak isporuči dovoljno snage za svakodnevno korišćenje. U kombinaciji sa Adreno 506 grafikom, to i uspeva.
    wv2pro_cpuz_s.jpg
   Kada je reč o memoriji, telefon je dostupan sa 4 GB sistemske memorije, kao i 64 GB za skladištenje podataka, što je korak dalje u odnosu na 3 / 32 GB konfiguraciju modela bez Pro sufika. Takođe, radi se o telefonu sa hibridnim Dual SIM slotom, on je u stanju da radi sa do dve SIM kartice istovremeno. Ipak, na raspolaganju je opcija korišćenja jednog slota za microSD karticu kojom se može proširiti dostupan skladišni prostor za do 256 GB, što smatramo sasvim dovoljnim.
    wv2pro_antutu_s.jpg
   Za razliku od modela bez sufiksa Pro, Wiko View 2 Pro je glatko prolazio sve benchmark alatke i izvršavao testove do kraja bez ikakvih problema. Rezultate možete videti na priloženim skrinšotovima. Performanse su korektne za kategoriju telefona do 300 evra – ponavljamo, ima i bržih telefona, ali su to modeli koji upravo idu na hardversku snagu. Wiko se fokusirao na druga područja – na dizajn i kameru. No, u stanju je da isporuči korektne performanse.
    wv2pro_geekbench_s.jpgZa razliku od prethodne generacije telefona, Wiko se opredelio da u novijim iteracijama softverske modifikacije – minimizuje. Pozdravljamo takav potez i promišljanje. Wiko launcher je i dalje prisutan, ali bez naročitih modifikacija u odnosu na stok Android. Tako se i ponaša u praksi – veoma živahno i odzivno na komande, u gotovo svim prilikama.
   wv2pro_softver1_s.jpg
   Wiko View 2 Pro stiže sa Android 8.0 Oreo operativnim sistemom. Uglavnom su sve modifikacije koncentrisane na kozmetičke promene. Pronalazimo Smart Gestures u vrlo ograničenom obimu. Svega par gestova su ograničeni na tapkanje ekrana dva puta da bi se upalio ekran, kao i odbijanje poziva putem obrtanja telefona. Takođe, moguće je menjati navigacioni bar i odabrati alternativna kombinacija komandi.

   Takođe, View 2 Pro podržava Face Unlock. Njegova odlika, za razliku od drugih telefona kod kojih se Face Unlock pali kada upalite taster za paljenje ekrana, jeste da pokuša da se izvrši čim oseti da je korisnik uzeo telefon u ruke. Na taj način maltene ne uspevate ni da fokusirate pogled na ekran telefona, a već vas čeka otključan ekran. Odlična stvar i pohvale kompaniji sa naše strane, budući da je zaista učinila pristup telefonu munjevitim, kao i zbog toga što je ovo jedino rešenje koje tako brzo otključava ekran i čini telefon dostupnim korisniku sa minimumom potrebe za bilo kakvim intervencijama.

   U svemu drugom je View 2 Pro praktično kopija stok Androida. Čak i povlačenjem na gore pozivate meni i izlazite iz njega, kao na nemodifikovanom Androidu. Jedina značajnija aplikacija koju zatičemo jeste News & Weather, koji predstavlja agregator raznih vesti i informacija – naravno, ne morate ga ni pokrenuti ukoliko tako ne želite, tako da nemamo nekih ozbiljnijih zamerki. Nema Wiko Left Side agregatora ovih informacija, koji je to radio u prethodnoj generaciji uređaja.

   Šta još reći? U principu, telefon radi veoma lepo, odzivno, “tečno” kako se to često kaže. Tome verovatno pomaže i nevelika rezolucija ekrana, o čemu ćete više čitati u daljem toku teksta. U principu, telefon ne pravi nikakvih problema i ukupno iskustvo je odlično. Jedina stvar koju smo zapazili jeste da nekada tokom igranja igara ne možete da prevučete prstom da biste dobili pristup on-screen komandama. Rešavali smo problem gašenjem i paljenjem ekrana u takvim situacijama, i to je jedina sitnica koju smo zapazili. Ukupno iskustvo korišćenja bismo ocenili visokom ocenom.
    
    
   Ekran
   Wiko View 2 Pro stiže sa IPS ekranom u FullVision formatu. Procenat pokrivenosti prednje strane ekranom je visok i iznosi 80,6%, premda moramo reći da definitivno imamo okvire sa svih strana koji su jasno uočljivi. Naravno, do izražaja najviše dolazi kružnica u kojoj je smeštena prednja kamera na gornjem delu prednje strane. Za pohvalu je što je Wiko minimizovao izrez koliko je god to bilo fizički moguće, redukujući ga samo na uzak prostor oko kamere. Istovremeno, to “oko koje vas posmatra” postaje i specifičan dizajnerski detalj. Wiko je prvi koji stiže na naše tržište sa takvim telefonima, dok u svetu postoje Essential telefoni – ili bolje reći više ne postoje, pošto je kompanija “otišla na doboš”.

   Levo i desno od prednje kamere imamo prostor za informacije i notifikacije. Taj prostor je moguće odseći i zatamniti, ali nismo primetili da postoji univerzalna komanda, kao kod nekih proizvođača koji su doneli telefone sa izrezima. Kod Wiko telefona to zadajete od aplikacije do aplikacije, komandom u donjem levom ćošku na osnovnom komandnom baru. Senzori i notifikacione lampice se nalaze na gornjem bezelu, tik iznad završetka ekrana, gde se ispostavilo da ima dovoljno prostora za njih.
   wv2pro_ekran_s.jpg
   No, kakav je ekran u praksi? Wiko je implementirao ekran sa odnosom stranica od 19:9, te rezolucijom od 1528 x 720 piksela. Ovo u praksi, u kombinaciji sa dijagonalom ekrana od 6 inča, znači da se odlikuje gustinom prikaza od 282 piksela po inču. Naravno, ima i ekrana viših rezolucija, i svakako je uvek lepo videti ekran veće rezolucije na uređaju. No, ukoliko je cilj ponuditi odzivan i kvalitetno zaokružen telefon, može se reći da je nekada to primerenije sa ekranom nešto niže rezolucije. Iskreno, nije nam smetalo što je ekran nešto niže rezolucije u odnosu na maksimum koji možete dobiti u ovoj klasi. Da ponovimo da je ekran zaštićen Gorilla Glass staklom.
   wv2pro_igra1_s.jpg

   Zvuk
   Wiko View 2 Pro raspolaže zvučnikom koji je prilično glasan. Stereo u ovoj kategoriji i ne očekujemo, premda je Wiko prilično uspešno dizajnerski dao povoda da mu se nadamo sa rupicama na donjem delu – no, ništa od dva zvučnika. Nemamo nekih posebnih zamerki na zvučnik. Tu je i ranije pominjani 3,5-mm konektor. Sve u svemu, View 2 je po tom pitanju sasvim korektan.
   wv2pro_audio_s.jpg
   Baterija
   Baterija se odlikuje kapacitetom od 3000 miliamperčasova. Interesantno je da je po tom pitanju Wiko View 2 Pro identičan sa ne-Pro varijantom, ali da je u praksi daleko, daleko bolje autonomije. U čemu li je tajna? Možda u Snapdragon 450 naspram Snapdragon 435 čipseta? U nekoj dodatnoj optimizaciji? Kako bilo, ovaj telefon praktično ima i do 50% dužu bateriju.
   wv2pro_baterija_s.jpg
   Dok je View 2 izdržavao oko 8 i po sati YouTube videa, View 2 Pro je uspeo da pušta 12 i po sati, a baterija se ni tada nije iscrpela, već je stigla do nekih 20-ak procenata. Odličan rezultat i još jedan pokazatelj da je nekada dobru autonomiju moguće izvući iz dobro zaokruženog hardvera i da nije neophodno ići na ugradnju gigantskih baterija. Sve u svemu, smatramo da je baterija veoma dobra i da će svakome osim najzahtevnijim korisnicima potrajati barem do dan i po ili dva dana. Nažalost, nećete moći tako brzo da je napunite, pošto se u pakovanju isporučuje običan 5V 2A punjač, pa imajte to u vidu i znajte da se telefon puni preko micro-USB konektora.Najzad, stižemo do verovatno najvećeg aduta Wiko View 2 Pro telefona. Reč je o kamerama. Telefon ima tri senzora, svi po 16 megapiksela. Dok u ovoj klasi kada je glavna kamera u pitanju uglavnom u najboljem slučaju zatičemo neku kombinaciju kvalitetnijeg klasičnog i nešto slabijeg (uglavnom mono) senzora, Wiko se opredelio za dva Sony senzora od kojih je jedan širokougaoni od 120 stepeni, a drugi telefoto. Pošto se radi o RGB senzorima koji “ravnopravno” učestvuju u kreiranju slike, to automatski podiže utisak o telefonu i njegovim mogućnostima.
    wikoview2pro_6_s.jpg
   Zašto to kažemo? Monohromatski senzor lepo deluje na papiru, ali u praksi malo čemu služi, osim za prikupljanje informacija o osvetljenju. Objektivno, mnogo je raznovrsnija kombinacija kada imate dva različita senzora pa možete da snimite drugačije fotografije. To je ovde slučaj. Wiko View 2 Pro je u suštini pristupačnija varijanta onoga što nudi, recimo, LG G7 ThinQ telefon. No, takvi telefoni koštaju i po 2.5 – 3 puta više. Da li je Wiko uspeo da isporuči slično iskustvo?
   wv2pro_kamera_s.jpg
   Na softver nemamo nekih posebnih primedbi. Prisutne su sve opcije koje su potrebne i neophodne, a najvažnije komande su nadohvat ruke. Na glavnom ekranu su lako dostupne opcije za HDR i blic, kao i pristup raznim modofima snimanja. Tu su Super Pixel, noćni režim i slični modovi. Tu su i razni filteri, mogućnosti ulepšavanja što će ljubitelji selfija verovatno dosta koristiti, ali i mogućnosti zamućivanja pozadine.   Malo upozorenje – naše iskustvo je da zamućenje pozadine nije ekvivalentno onome što vidite na ekranu – zapravo, rezultat je bolji nego što vam deluje na ekranu. Primera radi, motor na jednoj od zamućenih slika je delovao kao da je ceo prednji deo bio zamućen i uporno smo pokušavali da dobijemo sliku takvu da motor na ekranu telefona deluje da je kompletan u prvom planu, a da je samo pozadina zamućena. Nismo uspeli. No, kada smo pregledali slike na računaru, ispostavilo se da je sve funkcionisalo kako treba – zamućena je pozadina, a motor je u prvom planu. Takođe, intenzitet ovog zamućenja možete kontrolisati putem skale koja ide od 0 do 100.   No, dosta je tih sporednih stvari. Glavna stvar kod ovog telefona jeste što imate na raspolaganju standardan i širokougaon senzor. To vam nudi mogućnost da snimate u različitim perspektivama, odnosno da pravite dosta drugačije fotografije. Iskreno, nama se ta mogućnost izuzetno dopada i veoma je privlačna. Smatramo da će ljubiteljima fotografije takođe biti.
   Kakav je onda rezultat? Slike su dobre, ali moramo da kažemo da su širokougaone fotografije slabijeg kvaliteta u odnosu na one snimljene standardnim senzorom. Ipak se ne može očekivati da ova stavka radi podjednako dobro kao na tri puta skupljem telefonu. No, bez obzira na blagu degradaciju kvaliteta, itekako bismo u mnogim situacijama svejedno koristili širokougaonu kameru jer prosto omogućava drugačiji snimak. Njen problem je u nešto nižen nivou detalja, kao i u tome da povremeno daje sliku kao da ima prevučen neki plavičasti filter preko svog objektiva. I svejedno – koristili bismo je veoma rado u mnogim situacijama. Između ovih režima snimanja se prebacujete preko dugmeta interfejsa koje se nalazi u dnu ako telefon držite uspravno, odnosno na desnoj strani ako ga držite horizontalno.
   Moramo reći da nas je Wiko View 2 Pro veoma prijatno iznenadio ovom mogućnošću. Čak su i podrazumevane fotografije sasvim prihvatljive, posebno u ovoj klasi, daleko bolje nego kod modela bez Pro sufiksa. HDR nije tako napadan, a i noćno snimanje radi veoma brzo i dobro, naspram prethodno testiranog modela kod koga gotovo da nije bilo poente uključivati ovaj režim. Možete dobiti sasvim pristojne fotografije ovim režimom snimanja, premda opet ponavljamo da ne treba očekivati čuda.
   Ukupan utisak je veoma, veoma povoljan. Ponavljamo – ovde nije reč o tome da ćete dobiti fotografije besprekornog kvaliteta kao na najskupljim telefonima, već imate na raspolaganju praktično još jedan režim snimanja u kome možete dobiti veoma drugačiju fotografiju, što je sjajna, sjajna stvar! Bez obzira što postoje razlike u kvalitetu slika kada posmatrate stavke poput detaljnosti, oštrine ili kolorita, definitivno smo mišljenja da opcija korišćenja dva različita senzora itekako donosi dodatnu vrednost ovom telefonu. Bravo za Wiko!   Da ne ostanemo dužni još par informacija, telefon podržava dual-LED dual-tone blic, kao i Super phase detection autofokus, pa je rad sa kamerom prilično brz i fokusiranje je munjevito, izuzev u uslovima noćnog snimanja kada se nešto više muči. Zadnji senzor ima otvor blende od f/1.8, to jest f/1.75.   Prednja kamera takođe ima senzor od 16 megapiksela. Njen otvor blende je f/2.0, a takođe podržava snimanje 1080p videa kao i glavna kamera. Takođe, ova kamera koristi Big Pixel tehnologiju, koja bi u teoriji trebala da prikupi četiri puta više prirodne svetlosti. U praksi…iskreni da budemo, ne vidimo neku razliku u odnosu na regularne prednje kamere iz klase kada je snimanje fotografija u pitanju. Što ne mora da znači ništa loše, pošto su rezultati sasvim korektni i vrlo lako ćete snimiti mnoštvo lepih selfija i time ovekovečiti svoj provod i lepe trenutke. Na raspolaganju su i filteri ulepšavanja, koje smo već spominjali.
   foto_wv2pro_2_s.jpg

   Situacija je još bolja kada imamo u vidu video. Naime, obe kamere, i prednja i zadnja, imaju stabilizaciju, koja puno pomaže u kreiranju videa. Obe kamere snimaju u 1080p, s tim što zadnja kamera može da snima i u 60 fps. Tu je i Live Auto Zoom opcija koja omogućava da pratite nekoga ili nešto što se brzo kreće a da pritom snimite video koji je svo vreme dobro fokusiran na brze pokrete i promene. Tu je i nekoliko opcija za efekte poput Slow motion i Time lapse.
    


   Wiko je definitivno uspeo da napravi veoma poseban telefon. Išli bismo toliko daleko da kažemo da je ovo telefon sa karakterom, što ne uspevaju svi proizvođači, čak ni kod višestruko skupljih modela. Da se ne lažemo, ovo nije telefon koji ćete kupiti ukoliko gledate specifikacije na papiru ili kupujete telefon po brendu. Ovo je bukvalno telefon koji se kupuje na preporuku. I stoga nam je drago što je, uslovno gledano, možemo dati.

   Kada to kažemo, mislimo pre svega na situaciju u kojoj ste ljubitelj osobenog dizajna koji odlikuje View 2 Pro telefon. Vrlo lako možete iz našeg videa ili sa priloženih fotografija da zaključite da li je on nešto što prija vašem senzibilitetu. Možemo da potvrdimo i da je izrada veoma dobra, tako da i u tom smislu nemate nikakve dileme. Najzad, ukoliko ste poklonik slikanja, i to širokougaonih fotografija, ovo je praktično ubedljivo najpovoljniji telefon sa tom opcijom. Iako je jedan od boljih telefona u klasi po kvalitetu fotografija, definitivno je primarni adut to što je samo fotografisanje zabavno i raznovrsno, jer uvek možete da se igrate sa senzorima i pravite veoma različite i raznovrsne fotografije, a i video snimanje je sasvim pristojno.

   Ukoliko kupujete telefon isključivo po specifikacijama ili popularnosti brenda, sva je prilika da vam Wiko View 2 Pro neće ući u vidokrug i to je zaista šteta. Reč je o veoma lepo zaokruženom telefonu koji sasvim pristojno funkcioniše. Nama je bilo pravo zadovoljstvo da se družimo sa njim i definitivno vidimo jasan potencijal, ne samo kada je konkretan model u pitanju, već i kada je reč o Wiko brendu. Definitivno tamo ima nekoga ko zna šta radi i kako da učini da se njihovi telefoni izdvoje iz ogromne, često bezlične konkurencije.
   thumbwiko_s.jpg
   Prednosti:
   – Kamera, uključujući i širokougaone snimke- Izrada- Jedinstven dizajn- Solidan odnos uloženog i dobijenog- Korektan hvat i ležanje u ruci- Gotovo stok Android 8.0 Oreo
   Nedostaci:
   – (Uslovno) Nije telefon za one koji kupuju na osnovu specifikacija na papiru, već pre svega za poklonike jedinstvenog dizajna i raznovrsne kamere- U klasi ima hardverski snažnijih, pa i izdašnijih telefona- Zadnja strana kućišta može biti malo klizava- Ne podržava brzo punjenje baterije
   Očekivana cena: oko 300 evra
   Telefon na test ustupio Wiko.

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi