Xiaomi Redmi 5 Plus (Video)

Xiaomi Redmi 5 Plus (Video)

Najveći i najimpresivniji predstavnik Redmi 5 familije smartfona je definitivno Redmi 5 Plus. Ne, nemojte se bojati da se radi o nekom vanserijski velikom telefonu - jednostavno, sa dijagonalom od 5,99 inča (da kažemo - 6) on je najveći, ali je zbog odnosa stranica ekrana od 18:9 izuzetno pogodan za nošenje. Istovremeno, nudi čitav spektar odličnih mogućnosti po izuzetno primamljivoj ceni. Više nego dovoljno da se ozbiljno zainteresujemo šta sve može da pruži.

  Sadržaj

   Kada smo na test dobili čitavu Redmi 5 seriju novih telefona, zaista nismo očekivali da će biti tako raznolika i raznovrsna, i to kažemo u najboljem smislu. Ipak, vrhunac stiže saznanjem da se radi o izuzetno pristupačnim modelima. Novajlija se ističe po velikom ekranu koji ga možda teorijski svrstava u red fableta, ali je po dimenzijama praktično identičan kao i Huawei Mate 10 Lite i Honor 7X, a već znate da je mišljenje o tim telefonima izuzetno povoljno kada su dimenzije i hvat u pitanju. No, Redmi 5 Plus ima čitav niz aduta u svom rukavu zbog kojih bi, imajući u vidu cenu, vrlo lako mogao biti ne prinudan, već pametan izbor.

   O čemu se zapravo radi? Naime, Redmi 5 Plus je, kao i neki drugi modeli iz ovog spektra, na domaćem tržištu dostupan u dve verzije. One su po svemu identične osim po količini memorije i skladišnog prostora. Na raspolaganju su varijanta sa 3 GB RAMa i 32 GB skladišta, odnosno 4 GB RAMa i 64 GB skladišta. Istovremeno, njihove cene iznose svega 27 i 30 hiljada dinara, respektivno.
   Da li vredi ići na skuplji model? Iskreno, za samo 3 hiljade dinara doplate imate i duplo više skladišnog prostora i sistemske memorije toliko da ćete moći računati na komotan rad još dugo, dugo vremena, pa smo mišljenja da vredi, osim ukoliko niste u stisci za svaki dinar. Mi smo upravo skuplji telefon i testirali. Za koji god model da se odlučite, ispostaviće se da je to pametno ulaganje. Evo i zbog čega.
   Telefon na testu
   Nalik na svoje srodnike, i Redmi 5 Plus stiže u lepo dizajniranoj kutiji narandžaste boje sa belom poleđinom. Upravo na njoj možete pronaći najvažnije karakteristike, što neće biti od zgoreg budući da je, kao što smo napomenuli, telefon dostupan u dve varijante. Takođe, obratite pažnju na oznake prilikom kupovine obzirom da postoji 5-6 Redmi 5 telefona sa različitim sufiksima (A, Plus, Note…).
   xiaomi_redmi5plus_1_s.jpg
   Xiaomi je, iako se svakako radi o budžetnom smartfonu, otišao korak dalje i lišio korisnike jedne brige. Naime, uz telefon se u pakovanju isporučuje kejs za nošenje, što je i lep i funkcionalan dodatak. Radi se o providnom kejsu, koji će svakako istaći pozitivne osobine vašeg telefona. Takođe, pakovanje sadrži esencijalne stvari. Tu su micro USB kabl, 5V 2A punjač i SIM iglica. Odmereno i bez nekog posebnog luksuza, ali sasvim prigodno. Nažalost, nema brzog punjenja, a videćete ubrzo zbog čega je to poprilična falinka kada je Redmi 5 Plus u pitanju.

   Telefon je vrlo čistog i odmerenog dizajna, u skladu sa 18:9 telefonima koji teže širenju ekrana što je više moguće od ivice do ivice. Ćoškovi ekrana su zaobljeni, a bočne ivice su izuzetno tanke, dok ispod i iznad ekrana imamo nešto veće površine. Treba reći da je testirani telefon bele boje sa zlatnom poleđinom. Ukoliko se ostvare najave, u prodaji bi trebalo da postane dostupno nekoliko boja, pa ćete imati priliku da i po tome diferencirate uređaje. Nama se testirani model izuzetno dopada. Em pravi otklon od sivo-bež poleđine kojoj je Xiaomi sklon u ovoj cenovnoj kategoriji, em bele ivice donose određeno osveženje. Naime, primetili smo da i mnogo skuplji 18:9 telefoni dolaze sa crnim prednjim ivicama, bez obzira na to koje je boje poleđina. Xiaomi je stoga ovom prilikom svima takvima zadao mali domaći zadatak.

   Sam telefon deluje veoma lepo u estetskom smislu. Nismo sigurni da li mu crna boja sa prednje i zadnje strane daje notu elegancije, ali smo sasvim sigurni da mu ekran u odnosu 18:9 zaista pomaže da ostavi utisak, posebno u cenovnoj klasi u koju je pozicioniran, a ponavljamo, telefon košta oko 200 evra, odnosno 24 hiljade dinara. Za te pare – više nego korektan dizajn, što se nas tiče.

   Kada je izrada u pitanju, slično kao i kod klasično i nešto manjeg Redmi 5 srodnika (bez dodatnih sufiksa) imamo kombinaciju plastike i metala. Gornji i donji deo leđa su izrađeni od plastike, za šta kompanija tvrdi da je mnogo bolje za antene i slično. Veći deo poleđine je izrađen od metala, kao i frejm, što ga razlikuje od običnog Redmi 5 telefona čiji je frejm takođe od plastike. Sad, treba reći da Xiaomi to sve prekriva završnim slojem usled čega je zaista teško osetiti pod prstima šta je plastika, već sve ima dovoljno elegantan “šmek”. Na zadnjoj strani zatičemo kameru, ispod koje su dual LED blic i skener otisaka prstiju – sve postavljene centralno.

   Prednjom stranom dominira veliki ekran,]sa vrlo blagim 2.5D zakrivljenjima, koja su ipak tu. Da sve bude još bolje i bezbrižnije po krajnjeg korisnika, telefon je prekriven Gorilla Glass staklom. Sve deluje vrlo elegantno i odmereno, a debljina telefona je svega 8.1 milimetar. Težina je nešto veća, u skladu sa dimenzijama i iznosi 180 grama, ali ne bismo rekli da to u bilo kom pogledu utiče negativno na telefon, hvat ili upotrebljivost.

   Raspored konektora i tastera je standardan. Desno su tasteri za paljenje i zvuk, na gornjoj ivici su 3.5-mm konektor i IR port, dok su na donjoj strani smešteni zvučnik i micro USB konektor za punjač, odnosno komunikaciju sa računarom. SIM slot je hibridnog tipa i podržan je Dual SIM, što znači da možete koristiti dve SIM kartice u ovom telefonu, ili pak kombinovati jednu SIM i jednu microSD karticu za proširenje memorije.Xiaomi Redmi 5 Plus stiže sa hardverom tipičnim za srednju klasu – istina, koja trenutno dobija zamenu, ali je zato telefon pozicioniran koji stepenik niže cenovno i ispada da imamo dobitnu kombinaciju. Imamo osmojezgarni čipset, korektnu grafiku, dosta sistemske memorije i prostora za skladištenje. Mala “caka” je u tome što treba opslužiti nešto veću rezoluciju od 2160 x 1080 piksela, ali telefon sa time bez većih problema izlazi na kraj.
   [modul]specifikacija=9374[/modul]
   U uređaju zatičemo odlično poznati Snapdragon 625 čipset. Reč je o osmojezgarnom čipsetu, baziranom na Cortex-A53 jezgrima. Ova jezgra rade na do 2 GHz, što donosi sasvim korektne performanse u praksi. Do ove godine, praktično je Snapdragon 625 bio standard u telefonima cene do oko 250 evra. Sada imamo situaciju da se polako spušta i u nižu kategoriju i protiv toga nemamo ništa protiv. Što se GPU dela tiče, tu je Adreno 506 i generalno performanse su više nego korektne. Naravno, postoji razlika u odnosu na jake telefone kada je reč o zahtevnijim operacijama, ali realno, za potrebe ove klase je hardver više nego adekvatan.
   redmi5plus_cpuz_s.jpg
   Pozitivan utisak u tom smislu zaokružuje prisustvo 4 GB radne memorije. Kao što smo rekli, telefon je dostupan i u varijanti sa 3 GB RAMa, ali smo mišljenja da je za tri hiljade dinara razlike sasvim isplativo dobiti nešto više sistemske memorije i duplo više skladišnog prostora, pošto verzija sa 3 G RAMa ide sa 32 GB, dok ova varijanta koja se našla na našem testu stiže sa 64 GB.
    
   Takođe, ukoliko vam zafali prostora, možete ga nadograditi na jednostavan način. Telefon raspolaže slotom za microSD kartice. No, kako je reč o hibridnom slotu, koji može da se koristi i za Dual SIM konfiguraciju, eto još jednog razloga da u startu idete na veći skladišni prostor.
   redmi5plus_antutu_s.jpg
   Dobijeni rezultati su u rangu očekivanih za starog poznanika. Nema potrebe da se preterano zadržavamo na komentarisanju rezultata, obzirom da su sasvim u nivou onoga što se očekuje od veoma dobro poznatog Snapdragon 625 čipseta, sa kojim smo se verovatno ponajviše družili u prethodnoj godini na našim testovima.Dok je Redmi 5 bez sufiksa Plus imao zadatak da se nosi sa 1440 x 720 rezolucijom, Plus model mora da se izbori sa 2160 x 1080 piksela. Srećom, snažniji čipset mu pomaže upravo u tome, i ovo je telefon koji prosto klizi pri upotrebi, što zbog hardvera, što zbog odlično optimizovanog softvera. Već smo u nekoliko navrata pisali o MI UI9 iteraciji korisničkog interfejsa. Jednostavno, i pored toga što neko može zameriti da je interfejs sklon šarenilu, on je istovremeno prilično pregledan i funkcionalan, sa morem dodatnih opcija.
   redmi5plus_softver1_s.jpg
   U svakodnevnim operacijama zaista nećete jasno razlučiti između ovog telefona i, recimo, nekog telefona od 400 ili 500 evra. Odličnom utisku pomaže prisustvo 4 GB RAMa, a i dobro poznati osmojezgarni procesor dobro obavlja svoj deo posla. Možda bi Adreno 506 grafika mogla biti učinkovitija, ali veoma dobro znamo za ograničenja čipseta. Snapdragon 630 je i te stavke ispravio i zaista se radi o idealnom čipsetu za telefone srednje kategorije, ali slutimo da nećemo još neko vreme videti Xiaomi telefon sa njim, posebno ne u ovoj klasi.

   Sam softver ima obilje podešavanja i poveći broj specifičnosti. IR emiter se zahvaljujući Mi Remote aplikaciji može iskoristiti da telefon pretvorite u pravi pravcati daljinac. Istina, to ne radi baš uvek i baš sa svim vrstama hardvera, ali radi sa sasvim korektnim brojem uređaja. Mi smo ga isprobali sa 4-5 različitih naprava i moramo reći da smo ga sa svim uređajima uspešno povezivali, za razliku od Redmi Note telefona, koji su po tom pitanju imali polovični učinak.
   redmi5plus_miremote_s.jpg
   Postoji  nekoliko aplikacija za specifične situacije koje nismo nalazili do sada preinstalirane na telefonima drugih brendova. Recimo, tu je skener, koji vam pomaže prilikom skeniranja dokumenata, kodova ili biznis kartica kamerom telefona. Treba spomenuti i radio, koji funkcioniše i bez povezivanja slušalica kako bi ih koristio kao antenu, što je veoma čest slučaj kod konkurencije. Preinstaliran je i Microsoft softver – Word, Excel, PowerPoint, Outlook i Skype.

   Kada se udubljujemo u opcije, shvatamo da postoji mnogo opcija prilagođavanja i podešavanja telefona, uključujući i neke koje zaista retko viđamo, i to ne kod mnogo konkurenata. Postoji mnogo tema i mogućnosti vizuelnih korekcija. Prisutne su odlične mogućnosti podešavanja i prilagođavanja ekrana. Možete podešavati određene gestove, paliti ekran duplim tapkanjem prsta i slično. Mi Drop cloud servis takođe možete koristiti za pohranjivanje fajlova, softver za optimizaciju koji iskreni da budemo i ne doživljavamo naročito poželjnim, ali dobro.
   redmi5plus_softver3_s.jpg
   Puno pažnje je posvećeno bezbednosti korisnika. Na telefonu je preinstaliran bezbednosni softver, a tu je i Second Space, opcija koja omogućava kreiranje sopstvene zone na telefonu zaštićene šifrom kojoj samo korisnik može pristupiti. Ovo ide dotle da je moguće bukvalno kreiranje dva nezavisna telefona na jednom uređaju, zahvaljujući ovom softveru kao i činjenici da je telefon Dual SIM tipa.

   Krajnji levi ekran, Quick Card, sadrži kondenzovane prikupljene najbitnije informacije, kao što su poslednje vesti, vremenske prilike, broj pređenih koraka i slično. Ovu opciju možete da konfigurišete, pa čak i da potpuno ugasite, ukoliko tako želite. Podržane su komande gestovima koje možete prilagođavati. Isto tako, podržana je Quick Ball funkcija, kojom u bilo kom trenutku klikom na transparentni kružić možete pozvati dodatne komande i funkcije, koje pak možete sami da predefinišete u softveru. Naposletku, kao i u prethodnim situacijama kada smo se susretali sa softverom kompanije Xiaomi, MI UI9 se pokazuje izuzetno dobro.Ekran
   Redmi 5 Plus koristi ponajbolji ekran od svih modela iz Redmi 5 serije, što nije nikakvo iznenađenje, budući da se radi o top modelu. Reč je o vrlo dobrom IPS ekranu, koga karakteriše ne samo dobra maksimalna osvetljenost, već i sasvim nizak nivo minimalne osvetljenosti, što ga čini veoma upotrebljivim i u mračnim uslovima. Kao što smo rekli, ovo je ekran odnosa stranica 18:9. To čini telefon veoma pogodnim za držanje u ruci, čak i sa naoko velikom dijagonalom od 5,99 inča.
    
   Redmi 5 Plus treba da bude top model ove pristupačne serije, pa stoga rezolucija ekrana iznosi 2160 x 1080 piskela. Gustina prikaza iznosi oko 403 piksela po inču, što je više nego dobar rezultat čak i za skuplje telefone. Pokrivenost prednjeg dela ekrana je deklarisana na oko 77,5%. Još jednom naglašavamo Corning Gorilla Glass zaštitu ekrana, čije prisustvo uvek pozdravljamo.
   redmi5plus_ekran_s.jpg
   Kao i kod drugih telefona serije, softverske opcije koje su na raspolaganju da modifikujete prikaz su izuzetno bogate i izdašne. Jednostavno, Xiaomi je prilikom dizajniranja MI UI9 mislio na sve sitnice, i onda ih učinio dostupnim na svim svojim telefonima, nezavisno od kategorije. Možete podešavati toplinu prikaza, boje, setovati različite modove, paliti filtere plavog svetla i podešavati sve – ne možemo reći baš do najfinijih sitnica, ali svakako više nego dovoljno za jedan telefon. Posebno imajući u vidu cenovnu kategoriju.
   redmi5plus_igra1_s.jpg
   Nažalost, mana koju smo primetili kod Redmi 5A i Redmi 5 telefona postoji i kod Redmi 5 Plus modela. Senzor automatskog osvetljenja jednostavno previše zatamnjuje ekran. Izuzmemo li tu stavku, ekranom Redmi 5 Plus telefona smo više nego zadovoljni.
   Zvuk
   Redmi 5 Plus je što se zvuka tiče sasvim korektan, sa glasnim zvučnikom smeštenim na donjoj strani. No, ne bismo ga okarakterisali posebnim, a kamoli vanserijskim. Dobar i korektan – to bi bila neka mera. Kao što smo već rekli, na telefonu postoji 3.5-milimetarski audio konektor, a podržan je i FM radio. Sve u svemu, ovim segmentom smo relativno zadovoljni, posebno imamo li u vidu cenu telefona.

    
   Baterija
   Najzad, stižemo do stavke u kojoj Redmi 5 Plus prosto briljira. Kako i ne bi, kada dolazi sa baterijom baterijom kapaciteta čak 4000 mAh. Nema nikakvih posebnih karakteristika u smislu punjenja – brzo punjenje nije podržano, koristi se micro USB 2.0 konekcija, tako da će korisnici za neke naprednije karakteristike u tom smislu morati da potraže skuplje modele. Opet, sve je u skladu sa očekivanjima.
   redmi5plus_baterija_s.jpg
   Ovde stižemo do činjenice da senzor koji je sklon zatamnjivanju ekrana vrlo pozitivno utiče na bateriju. Sa osmojezgarnim procesorom tu je i veći “luft” kada su aplikacije u pitanju. Sve u svemu, telefon je pokazao fantastične performanse izdržavši skoro 18 sati rada tokom obdanice u kojoj nije uopšte pošteđivan. Naprotiv, puštali smo video od 10 sati, pa onda još jedan video od 3 sata, igrali nekoliko igara, surfovali i razgovarali. Jedva smo uspeli da pred odlazak na spavanje svedemo bateriju na nekih 19%. Iskreni da budemo, dva do tri dana bi sa ovim telefonom u praksi trebalo biti lako dostići.Redmi 5 Plus stiže sa glavnom kamerom od 12 megapiksela, sa pikselom veličine 1.25 mikrometara. Ona se kombinuje sa prednjom kamerom od 5 megapiksela, tako da ceo sistem stiže u praktično identičnom izdanju kao kod Redmi 5 telefona. Jedina suštinska razlika u odnosu na njega jeste što Plus varijanta stiže sa dual LED blicem, dok se manji srodnik zadovoljava običnim LED blicem. Da li se kamere pokazuju slično i u realnom radu?
   redmi5plus_kamera_s.jpg
   Sama aplikacija je standardno dobro osmišljena, i deo je MIUI9 interfejsa, tako da smo već dobro upoznati sa njenim sposobnostima. Jednostavna je za korišćenje i sve relevantne opcije su dostupne praktično iz glavnog ekrana, uključujući (de)aktivaciju blica i HDRa. Na raspolaganju je dosta opcija, više modova snimanja, filteri su takođe prisutni, a stičemo utisak da opcija ne fali. Moguće je aktivirati manuelni režim iz koga se dobija precizna kontrola nad određenim parametrima, ali to su samo ISO i White Balance, tako da zapravo i nemate potpunu kontrolu nad većim brojem parametara. Malo nam je zafalio automatski HDR, budući da telefon ne podržava ovu opciju, već uvek morate ručno upaliti ili ugasiti HDR.   Da odgovorimo na pitanje sa kraja prvog pasusa ovog teksta – odgovor je potvrdan, i to govorimo u pozitivnom smislu. Veoma smo prijatno iznenađeni kvalitetom kamere na novoj Redmi 5 seriji generalno, pa to važi i za najizdašniji Plus model. Kvalitet fotografija je više nego pristojan, svakako iznad okvira klase. Kamera od 12 megapiksela ima otvor blende od f/2.2, podržava dual LED blic, kao i phase detection autofokus koji u praksi radi prilično brzo.   Ukupnim rezultatima smo prilično zadovoljni. Bez obzira što smo se pomalo i navikli da Xiaomi donese nešto više, ovaj put je kamera zaista iznad očekivanja u klasi. Određena doza šuma je prisutna, oštrina može biti bolja što se posebno uočava kada slike gledate na velikim ekranima, ali za ovu klasu kamera je odlična! Korisniku je na raspolaganju mnoštvo modova za razne režime slikanja, uključujući i Pro mod, koji međutim samo omogućava ručno podešavanje White Balance i ISO parametara, pa i nije toliko od koristi.   Naročito smo zadovoljni vernošću prikaza boja! Sa HDR opcijom uključenom ili bez nje, telefon će dati sasvim zadovoljavajuće fotografije. Da sve bude još lepše, nema nekih izraženih pauza i vremena potrebnog da telefon reaguje prilikom snimanja, što se dešava ponekad na rođacima sa slabijim hardverom.   Noćno snimanje nam otkriva da i Redmi 5 Plus ima sličnu Ahilovu petu kao i ostali uređaji iz familije. Međutim, direktnim poređenjem vidimo da će ovaj telefon ipak ponuditi najbolje noćne snimke – možda tek za dlaku, možda i dalje prepune šuma, bez puno detalja, sa problematičnim prihvatom okolne osvetljenosti, ali ipak za dlaku ispred Redmi 5, a naročito Redmi 5A ili Redmi Note modela.   Prednja kamera nas je prijatno iznenadila na Redmi 5 modelu, tako da ovde nema mesta iznenađenju. Rezultat je sasvim pristojan, pa iako nema raznih efekata zamućivanja i “umetničkih dojmova”, veoma smo zadovoljni dobijenim. Ponovo, dominiraju verne i prijatne boje, u kombinaciji sa dovoljno detalja da se ne postidite da objavite fotografiju na društevenim mrežama i pohvalite se gde ste bili i sa kime. Možete koristiti i neke ugrađene filtere, opcije ulepšavanja i slično.
    foto_redmi5plus_1_s.jpg

   Prilično je lako doneti zaključak o Redmi 5 Plus telefonu. On nas je kupio odličnim miksom osobina, povoljne cene i sveukupnog utiska koji ostavlja na nas. Jednostavno, radi se o odličnom telefonu koji je sa pravom vrh ponude u Redmi 5 seriji uređaja. Raspolaže najsnažnijim hardverom od svih srodnika, definitivno ima najbolju izradu, prosto se vidi da je telefonu posvećeno najviše pažnje.
    
   To ne znači da je ovo telefon bez mana, daleko od toga. Nekima će možda zasmetati prisustvo starog čipseta, ali postoji opravdanje imajući u vidu da je ovo niža cenovna klasa od one kojoj je isti inicijalno namenjen. MI UI9 bi, i pored svih svojih pogodnosti, mogao smetati onima koji žele io preferiraju čist Android, a tu je i famozni senzor automatskog osvetljenja koji i na Redmi 5 Plus pokazuje da je tako podešen u čitavoj seriji i da tu nema pomoći. Najzad, treba reći da nema podrške za brzo punjenje, što zaista ume da se oseti kada treba napuniti bateriju od 4000 mAh.
   award_redmi5plus.jpg
   Opet, to su prosto stavke pred kojima je lako zažmureti imamo li u vidu izuzetno povoljnu cenu ovog telefona. On je kvalitetno izrađen, dopadljiv, sa veoma kvalitetno osmišljenim softverom, više nego dobrih performansi za ovu klasu, dobre kamere, a ne zaboravimo ni fantastičnu bateriju i vrlo dobar ekran visoke rezolucije. Šta vam još treba? Upravo tako. Jednostavno, sa Redmi 5 Plus telefonom nećete pogrešiti i stoga telefonu dodeljujemo više nego zasluženu Benchmark Approved nagradu. 
   Prednosti:
   – Najbolji model u Redmi 5 familiji – Mogućnosti koje donosi MI UI9 – Dobra izrada – Hardver za ovu cenovnu kategoriju – Sjajna baterija – Veoma dobra kamera – Ekran i hvat
   Nedostaci:
   – MI UI9 bi mogao zasmetati korisnicima koji žele čist Android – Snimanje u noćnim uslovima – Senzor automatskog osvetljenja konstantno previše zatamnjuje ekran – Baterija ima kapacitet od 4000 mAh, ali Redmi 5 Plus ne podržava brzo punjenje
   Cena: oko 30 hiljada dinara (4/64 testiran), 27 hiljada dinara (3/32)
   Telefon na test ustupio PC Centar.

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi