Asus ProArt PA27A profesionalni monitor

Asus ProArt PA27A profesionalni monitor

Iz Asusa nam stiže još jedan profesionalni monitor, ovog puta sa probranim setom funkcija i cenom koja će biti dostupnija širem krugu profesionalaca. Ako je ProArt PA32UC bio “prikaz sile”, odnosno “monitor za sve pare”, Asus je sa PA27A napravio tehnički možda manje impresivan, ali svakako monitor koji je suštinski jednako upotrebljiv profesionalcima koji se bave obradom sadržaja koji ne izlaze iz okvira sRGB gamuta boja.

  Sadržaj

   Ivan Mančić
    
   Broj monitora namenjenih profesionalnoj upotrebi se, naročito na našem tržištu, može izbrojati na prste. Usled specifičnih zahteva korisnika koji se bave dizajnom, pripremom za štampu,  video obradom ili drugim poslovima gde je tačnost prikaza od kritične važnosti, jako mali broj modela se može kvalifikovati kao adekvatan za takvu upotrebu. Neki od proizvođača koji u svojoj ponudi imaju ovakve modele nemaju domaće distributere, a među onima koji su aktivni na našem tržištu, svakako se izdvaja Asus koji praktično redovno već duži niz godina izbacuje modele iz svoje P serije namenjenje upravo profesionalnim korisnicima ili svima onima koji žele monitor sa visokim nivoom kvaliteta prikaza. Nedavno smo testirali model PA32UC-K koji predstavlja izuzetno visoku klasu i praktično nudi apsolutno sve što neko može poželeti od profesionalnog monitora. Naravno, beskompromisan kvalitet obično sa sobom povlači i beskompromisnu cenu, pa će taj monitor ostati van domašaja većine korisnika. Ovog puta, na test nam je pristigla svedenija verzija ovog monitora koja pravi određene kompromise, nadamo se na pravim mestima, kako bi ponudila sličan kvalitet i set funkcija, ali po daleko pristupačnijoj ceni. U pitanju je Asus ProArt PA27A profesionalni monitor.
   P1077715_resize.JPGPoput svog krupnijeg rođaka, PA27A je izuzetno atraktivan. Ako gejming monitori imaju svoj karakterističan stil po kome ćete uvek prepoznati njihovu namenu, rekli bismo da ova dva modela iz PA serije praktično definišu stil profesionalnih monitora. Izuzetno čist i elegantan dizajn koji je istovremeno i neupadljiv i dopadljiv krasi i ovaj model. 27” panel okružen je okvirom od oko 2mm sa svih strana, dok je pored okvira prisutna i margina od oko 4mm.
   P1077726_resize.JPG
   Ova kombinacija daje utisak izuzetno tankog okvira i zahvaljujući odsustvu deblje donje ivice, praktično utisak većeg monitora nego što bi se očekivalo od fizičkih dimenzija samog ekrana, koji u ovom slučaju pokriva čak 92.42% prednje površine. Istovremeno, male dimenzije okvira utiču i na to da je sav fokus u radu na samom panelu, što je svakako dobro obzirom na njegovu primarnu namenu.
   P1077741_resize.JPG
   Ako je prednja strana podređena funkciji, zadnja definitivno ostavlja utisak. Konturirana plastika sa teksturom brušenog metala, velikim Asus logotipom i kružnim držačem zaista izgleda sjajno. I pored upotrebe plastike, čvrstina celog ekrana je izuzetna, pa čak i sa grubim rukovanjem nećete prouzrokovati uvijanje i savijanje bilo kakve vrste. I pored odsustva zaštitnog stakla, panel takođe ne podleže pod prstima i vrlo je otporan, pa je potreban veći pritisak nego kod većine drugih monitora da bi prouzrokovali izobličenje slike karakteristično za LCD panele. Postolje je šlag na dizajnersku tortu i poseduje valjkasti metalni nosač sa teksturom brušenog aluminijuma i kupastim sužavanjem na dnu, kao i bazu sa izgledom livenog metala (plastičnu, sa metalnim ojačanjem sa donje strane) i srebrnim logotipom i akcentom.
   P1077750_resize.JPG
   Sa funkcionalne strane, ivica panela na spoju sa zadnjim delom krije i ventilacione otvore, što je zanimljiva promena u odnosu na tradicionalno postavljanje sa zadnje strane i takođe popravlja vizuelni utisak. Konektori su locirani na donjem delu sa zadnje strane, a moguće ih je sakriti plastičnom maskom koja se uklapa u dizajn zadnjeg dela. Prisutni su konektor za napajanje kakav koristimo i za računare (ispravljač se nalazi u samom monitoru), zatim 3.5mm izlaz za slušalice, USB 3.0 TypeB za povezivanje HUB-a sa računarom i dva USB 3.0 Type A i jedan TypeC za povezivanje uređaja.
   P1077757_resize.JPG 
   Izvore slike možete povezati putem Thunderbolt 3 USB-C (jedan ulazni i jedan izlazni, HDMI 2.0a sa podrškom za HDR, dva HDMI 1.4 porta i DisplayPort 1.2. Vrlo aktuelne specifikacije po ovom pitanju koje će vam omogućiti da na monitor zaista povežete bilo koji uređaj. Ovo je pogotovo korisno kada se u obzir uzme interno snimanje kalibracije, o čemu će reči biti kasnije, što omogućuje tačan prikaz boja nezavisno od povezanog uređaja. Uz monitor dolazi i čitav set kablova za sve tipove konekcija, pa vam, osim ako ne rešite da povežete više od jednog HDMI uređaja, dodatni kablovi neće biti potrebni.
   P1077722_resize.JPGPA27A dolazi sa IPS panelom od 27” i QHD rezolucijom od 2560×1440 piksela. Panel je osmobitni, bez pokušaja poboljšavanja opsega boja putem FRC tehnologije. Ovo je zanimljivo, jer Asus u specifikaciji navodi i podršku za HDR10 standard, za koji je osam bita po kanalu boje ograničavajući faktor, jer čak i modeli sa 8bit+FRC ne reprodukuju HDR u punom sjaju. Kada smo kod sjaja, maksimalno osvetljenje panela je deklarisano na 400cd/m2 , uz 1000:1 statički kontrast, a ono što je glavna karakteristika ovog monitora je 100% pokriće sRGB spektra (za koji je pomenutih 8 bita dovoljno), kao i fabrička kalibracija boja sa DeltaE odstupanjem manjim od 2, poput onog što smo videli kod PA32UC modela.
   [modul]specifikacija=9445[/modul] 
   U kutiji se naravno dobija i štampani calibration report. Takođe, za razliku od skupljeg modela, uz ovaj ne dolazi uređaj za kalibraciju, ali je zadržana podrška za Asus kalibracioni softver, kao i interna memorija za profile. Obzirom na osmobitni panel, na ovom modelu su odsutni i predefinisani profili za HDR, REC. 2020, DCI-P3 i Adobe RGB gamut boja, pa su pored sRGB prisutni i Scenery, Reading, Darkroom, Standard i dva User moda.
   calmanfabrickisrgb_resize.jpg
   U merenjima kolorimetrom, najtačniji je naravno bio sRGB mod koji je sa prosečnim DeltaE odstupanjem od 1.9 taman ušao u reklamiranih <2. Maksimalno DeltaE odstupanje je iznosilo 5.9, što je malo van idealnog, ali oprostivo. Ovakva tačnost direktno iz kutije svakako nudi dovoljno visoku preciznost za potrebe profesionalaca, a ukoliko vam je tačnost od kritičnog značaja, svakako preporučujemo i nabavku kolorimetra koji će omogućiti redovnu kalibraciju i korekciju. Mi smo za kalibraciju, u kombinaciji sa X-Rite kolorimetrom, koristili Asusovo softversko rešenje koje smo već prikazali u PA32UC testu, a koje je zaista odlično, jednostavno je za korišćenje i nudi izbor gamuta (u ovom slučaju sRGB/REC. 709), maksimalnog osvetljenja, temperature boja, game i korekciju uniformnosti prikaza na različitim delovima ekrana. Kolorimetar se povezuje direktno u USB port na samom monitoru, a kalibracija je relativno brza i omogućuje vam snimanje 14bit Look-Up tabele u jedan od dva User profila. Provera nakon kalibracije u Calman softveru nije pokazala znatno unapređenje prosečnog DeltaE (svega za 0.1), mada je maksimalno odstupanje dovedeno u granicu dobrog sa 4.4.
   gamut_resize.jpg
   Izmereno pokriće boja je iznosilo 98.1% sRGB spektra, solidno blizu obećanih 100%, dok je maksimalno osvetljenje bilo manje od deklarisanog sa 336.6 cd/m2, kao i kontrast koji je iznosio 964:1. U svakom slučaju, slika koju ovaj monitor daje je pored tačnosti i dopadljiva, sa dobrom oštrinom i zasićenjem boja. Panel poseduje matirani anti-glare premaz, ali rekli bismo vrlo dobro odabran, pa pored uspešnog eliminisanja refleksija, minimalno utiče na sam prikaz u odnosu na modele sa refleksivnim ekranima. Prisutno je vrlo minimalno probijanje osvetljenja, ali svakako ne u meri u kojoj bi to moglo smetati. Kako se monitor hvali HDR podrškom, rešili smo proverimo i kako se snalazi sa reprodukcijom HDR sadržaja. Na samom monitoru ne postoji opcija prebacivanja u HDR mod, već će on sam prepoznati HDR signal na ulazu i automatski se prebaciti uz obaveštenje na ekranu. Za povezivanje HDR izvora ćete morati koristiti HDMI3 konektor koji je i obeležen sa HDR oznakom. Naše dosadašnje iskustvo sa HDR podrškom u Windows 10 operativnom sistemu je bilo vrlo problematično. Naime, iako je podržavao HDR, slika u ovom modu je po pravilu izgledala lošije nego u SDR modu, jer sam sistem nije predviđen za prikaz interfejsa sa tim dinamičkim opsegom.
   P1077748_resize.JPG
   Pred testiranje ovog modela, stigao je i Spring Creators Update koji je obećavao i ispravke po pitanju HDR podrške. Zaista, nakon update-a je situacija znatno bolja, pa je moguće podesiti osvetljenje koje se koristi pri reprodukciji SDR sadržaja u HDR modu. U svrhu testiranja, izabrali smo i neke od HDR demoa namenjenih televizorima. Interesantno je da smo, iako impresionirani kvalitetom slike, vrlo brzo ustanovili da većina plejera, uključujući i VLC 3.0.3 koji znanično podržava HDR, ustvari ipak ne reprodukuje ove sadržaje u HDR modu. Nakon kratkog istraživanja, instalirali smo MadVR DirectShow video renderer koji je moguće izabrati u programima poput MPC-HC ili Potplayer, a koji preuzima obradu i poseduje odgovarajuću podršku za HDR video. Tek ova kombinacija je proradila kako treba i malo je reći da smo bili frapirani prvim pogledom. Demoi koje smo prethodno gledali i na HDR televizorima su odjednom dobili vrlo zasićene boje, sa naročitom razlikom u tamnom delu spektra, pa je razlika između standardnog i HDR moda bila skoro kao kada bi poredili crno belu sliku i sliku u boji.
   P1077745_resize.JPG
   Naravno, obzirom na uzak gamut boja ovog modela i maksimalno osvetljenje koje je ispod HDR specifikacije, pretpostavka je da je ovo ostvareno kreativnim mapiranjem HDR signala kako bi se maksimalno iskoristile mogućnosti ovog panela, ali moramo priznati da svakako izgleda vrlo interesantno. Iako je ovo profesionalni monitor, ovakva HDR implementacija će se najpre dopasti gejmerima, jer je definitivno praznik za oči, iako je tačnost prikaza u tom modu verovatno van svake norme. HDR na ovom modelu je možda više fora nego pravi HDR, ali je za gejming i gledanje filmova odlična fora.Za pristup meniju, PA27A koristi kombinaciju direkcionog tastera i 6 klasičnih tastera, mada ćete praktično sve moći kontrolisati i samo putem mini-džojstika. Pored detaljnih kontrola slike vezanih za boju, kontrast i osvetljenje, ovaj monitor nudi i uključivanje dinamičke kontrole kontrasta i podešavanja oštrine i overdive-a panela (Trace Free opcija). Ova opcija bi trebala poboljšati pixel persistance, odnosno smanjiti motion blur panela čiji je odziv deklarisan na 5ms Gray-to-Gray.
   P1077744_resize.JPG
   Asus PA27A zadržava i neke od dodatnih opcija skupljeg modela koje mogu biti korisne u svakodnevnom radu. Jedna od njih je Blue Light Filter koja bi trebala pružiti prijatnije dugotrajno gledanje. Iako utiče na tačnost prikaza, dobra stvar je što je po potrebi možete uključiti i isključiti (odnosno izabrati nivo od 0 do 4) i na taj način čuvati vid u trenucima kada ne radite nešto što zahteva tačnost boja, poput internet surfa i slično.  Potencijalno znatno korisnija opcija su Picture In Picture modovi u kojima signal sa dva izlaza možete istovremeno prikazati na ekranu, bilo u formi podeljenog ekrana ili malog prozora podesive pozicije i veličine. Zanimljivo je i da svaki od prozora može koristiti i zasebni profil boje (sRGB ili neki od User modova).
   P1077732_resize.JPG
   Za one koji vole povremeni gejming, a vlasnici su neke od Radeon grafičkih karti, tu je i podrška za AMD Freesync, u doduše skromnom opsegu od 48-60Hz. Naravno, prisutni su i zvučnici od 2x2W koji vas neće oduševiti zvukom, ali mogu poslužiti ukoliko nemate potrebe za nekim naročito kvalitetnim rešenjem.Ako je ProArt PA32UC bio “prikaz sile”, odnosno “monitor za sve pare”, Asus je sa PA27A napravio tehnički možda manje impresivan, ali svakako monitor koji je suštinski jednako upotrebljiv profesionalcima koji se bave obradom sadržaja koji ne izlaze iz okvira sRGB gamuta boja. Po ceni koja je 3-4 puta manja od naprednijeg modela, ovaj monitor i dalje zadržava visok kvalitet prikaza, dobru fabričku kalibraciju boja i odlične mogućnosti koje nudi Asus Calibration softver. Kupovinom kolorimetra, praktično po 3x manjoj ceni dobijate monitor koji će vam pružiti uvek konzistentnu tačnost prikaza, uz nešto manju rezoluciju i veličinu ekrana u odnosu na PA32UC. HDR mogućnosti, kao i Freesync podrška su u ovom slučaju više dodatak koji će vam u trenucima kada odmarate od posla pružiti dodatan kvalitet u zabavi.
   P1077735_resize.JPG
   Konkurencija Asus PA27A monitoru na našem tržištu dolazi praktično samo u vidu Benq PD2700Q,  modela vrlo sličnih karakteristika po pitanju veličine, rezolucije i sRGB pokrića. Iako se taj model hvali 10bit panelom, u pitanju je 8bit+FRC. Dok je i kod tog modela prisutna fabrička kalibracija, ipak se ne navode konkretne maksimalne DeltaE cifre, pa i pored više cene, svakako moramo dati prednost Asusu koji ipak stoji iza konkretnog standarda, a i nudi dodatnu mogućnost u vidu sopstvenog kalibracionog softvera.
   U trenutku pisanja testa nam nažalost nije poznata cena koju će ovaj model imati na domaćem tržištu, kao ni kada će biti dostupan, dok se na inostranim tržištima cena kreće oko 750€. U svakom slučaju, Asus PA27A je monitor koji vam, makar dok REC.2020 / DCI-P3 gamuti i HDR ne postanu sveprisutni standardi, može biti pouzdan alat u radu sa aplikacijama koje zahtevaju precizan prikaz boja.
    
   Prednosti:– Dobra fabrička kalibracija- Odličan dizajn
   Mane:– Nešto viša cena od konkurentnih modela
    

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi