Asus ProArt PA32UC-K profesionalni monitor

Asus ProArt PA32UC-K profesionalni monitor

“Ako ne znaš šta je dobro, gledaj šta je skupo”. Ova narodna poslovica je svakako smišljena pre nego što su izmišljeni monitori, ali je univerzalno primenjiva, pa i u slučaju ovog “Rolls-Royce” monitora koji nam je stigao na test.

  Sadržaj

   Ivan Mančić
    
   Povlačenje paralela sa automobilima je vrlo popularan sport u našem narodu, gde svaka stvar ili uređaj ima svog ekvivalenta na četiri točka, nešto poput “spirit animal”. U toj varijanti bi proizvodi koji osvajaju Best Buy nagrade (makar na ovim prostorima) verovatno bili ekvivalent Golfa 2, dok bi monitor koji ćemo danas predstaviti svakako bio poistovećen sa nekim četvorotočkašem iz najekskluzivnije klase. Ovo je jedan od onih proizvoda koji bi svako poželeo, ali će se retki odlučiti da izdvoje novac za njega. Najpre, oni koji u svojoj profesiji mogu iskoristiti sve prednosti koje on nudi i opravdati i vratiti uloženu investiciju. premiere_resize.JPG
   Verujemo da su se svi naši čitaoci makar jednom našli u dilemi koji monitor izabrati. Na tržištu se svakom trenutku nalazi par stotina modela koje ne možete uvek videti uživo u prodavnici i uporediti sliku sa željenim sadržajem. Izbor je utoliko teži kupcima koji se bave fotografijom, video produkcijom, dizajnom ili drugim delatnostima koje zahtevaju preciznost prikaza i vernu reprodukciju boja, kao i onima koji jednostavno žele da kupe zaista dobar monitor. 
   Iako određeni modeli dolaze sa kvalitetnim panelima i dobijaju visoke ocene na raznim testovima, bez profesionalne kalibracije nije moguće garantovati da će ono što vidite na svom primerku monitora odgovarati nivou prikaza koji očekujete na osnovu pročitane recenzije. Malobrojni monitori namenjeni profesionalcima i probirljivim uživaocima u besprekornom prikazu dolaze sa fabričkom kalibracijom koja garantuje određeni nivo kvaliteta “out of the box”, a ovog puta Asus je otišao i korak dalje, napravivši monitor impresivnih karakteristika koji čak dolazi sa uređajem i softverom za kalibraciju. U pitanju je Asus PA32UC-K profesionalni monitor iz ProArt serije koji donosi zaista impresivan set specifikacija – veliki 32” ekran 4K rezolucije, HDR podršku sa 1000nit osvetljenjem i prikaz boja koji pokriva 85% Rec.2020, 99.5% Adobe RGB, 95% DCI-P3 i 100% sRGB spektra.
   [modul]specifikacija=9399[/modul]Kao što bismo i očekivali od proizvoda visoke klase, a naročito Asus proizvoda, ProArt PA32U dolazi u vrlo lepoj (i povećoj) beloj ambalaži. Kutija poseduje interesantan mehanizam čijim se oslobađanjem može skinuti gornji deo, radi lakšeg otpakivanja i bez rizika da monitor slučajno isklizne, a u pakovanju će vas pored samog monitora sačekati i postolje, Display Port, HDMI, USB-TypeC i USB 3.0 kablovi, kao i retail verzija X-Rite i1 Display Pro kolorimetra za kalibrisanje monitora, o kome ćemo detaljnije nešto kasnije.
    kolorimetar_resize.JPG
   Asus PA32U je monitor vrlo elegantnog i modernog dizajna, odlično odmerenog da privuče pažnju na prvi pogled, ali je ne odvlači u radu. Ekran impresivnih dimenzija je okružen 2mm tankim okvirom od čvrste plastike, dok se oko same slike nalazi još oko 5mm crne margine, kombinacija koja vizuelno ostavlja utisak vrlo tankog okvira i koja vam tokom rada neće privlačiti (odnosno odvlačiti pažnju), već omogućiti da se fokusirate na sadržaj.
   postolje_resize.JPG
   Monitor poseduje i robustno metalno postolje sa matiranom bazom i teksturom brušenog metala na stalku, koje daje utisak “metal i staklo” stila sa prednje strane. Postolje, kao što se i očekuje od monitora namenjenog profesionalnom radu, podržava rotaciju panela od 90 stepeni u oba pravca, horizontalno okretanje od 60 stepeni, nagib od 5 stepeni ka dole i 23 stepena ka gore, kao i podešavanje visine od 0-130mm. Sve ovo naravno doprinosi udobnosti u radu, kako za postavljanje u idealnu poziciju za dugotrajan rad, tako i za lako okretanje radi pokazivanja rada klijentima i kolegama, ili lako promenu između moda za rad i gledanje filmova.
    ledja_resize.JPG
   PA32U dolazi sa visokokvalitetnim panelom veličine 32” i 4K rezolucije od 3840×2160 piksela. Kombinacija koja će omogućiti pregled 4K videa u punom kvalitetu prilikom npr. video montaže, kao i pružiti zaista puno radnog prostora na ekranu, koga kreativnim profesionalcima nikada nije dovoljno. U pitanju je DirectLED osvetljeni AU Optronics M320QAN01.3 AHVA-IPS panel sa punom 10bit podrškom po svakom RGB kanalu. Ovo je jako bitno, obzirom da je jedna od glavnih karakteristika ovog monitora upravo prikaz boja, pa 10bit podrška omogućuje prikaz vrlo širokog gamuta boja od preko milijardu različitih nijansi, naspram nešto preko 16 miliona kod osmobitnih panela. U specifikaciji, Asus obećava pokriće od 100% sRGB, 99.5% Adobe RGB, preko 95% DCI-P3 i  85% najzahtevnijeg Rec.2020 spektra boja. Vrlo visoke i ambiciozne cifre, moramo priznati. Takođe, u specifikaciji je navedeno i maksimalno osvetljenje od čak 1000 cd/m2. U pitanju je tzv. Peak Brightness, dok je “redovno” osvetljenje deklarisano na 350 cd/m2. Naravno, uz visoko maksimalno osvetljenje i širok gamut boja dolazi i podrška za HDR, u ovom slučaju HDR10 standard.
   tasteri_resize.JPG
   Pored statičkih parametara, monitor podržava i Local Dimming, odnosno zatamnjivanje pozadinskog osvetljenja u 384 zone, radi povećanja statičkog kontrasta koji je deklarisan na 1000:1. Iako u poređenju sa VA panelima kontrast na papiru ne deluje impresivno, makar ne kao ostatak specifikacije, on je ipak u višem delu kada su u pitanju mogućnosti IPS tehnologije. Fokus je svakako reprodukcija boja, pa je i panel biran pre svega sa tim na umu. Pomenuta Local Dimming opcija može u potpunosti isključiti pozadinsko osvetljenje, nudeći na taj način “pravu” crnu, ali može dovesti do određenih vizuelnih nepravilnosti u slučaju npr. belog kursora na crnom ekranu, koji u tom slučaju deluje kao da isijava u okviru tog lokalnog polja. U svakom slučaju, ovo može biti korisna opcija za određene tipove sadržaja, a uvek je možete uključiti ili isključiti po želji.I pored impresivnih specifikacija, glavna stavka kod ovog monitora je kalibracija koja će vam omogućiti da te specifikacije iskoristite na najbolji način. Fabrička kalibracija je sjajna stvar, jer garantuje određeni nivo preciznosti prikaza “direktno iz kutije”, ali je u ovom slučaju Asus otišao korak dalje i uz monitor isporučio i odlični X-Rite i1 Display Pro kolorimetar kakav i mi koristimo u redakciji za testiranje monitora i televizora. Prednost ovoga je i što je za apsolutnu preciznost potrebna redovna kalibracija displeja usled npr. varijacija u temperaturi prostorije (X-Rite preporučuje nedeljnu kalibraciju), pa ćete sa ovakvim rešenjem svakako biti u prilici da preciznost prikaza održavate na visokom nivou u svim uslovima. Ne samo to, već je umesto korišćenja X-Rite softverskog rešenja, Asus napravio sopstveni ProArt Calibration Software koji je prilagođen mogućnostima i potrebama ovog monitora.
   softver1_resize.jpg softver2_resize.jpg softver3_resize.jpg softver4_resize.jpg
   Ovaj softver kreira profile pomoću 14bit LUT-a (Look-Up tabele) koja praktično služi za prevođenje izmerenih u idealne vrednosti za svaku od nijansi boja, samim tim nudeći izuzetno visoku preciznost. Pored toga, softver nudi i kompenzaciju uniformnosti prikaza boja i osvetljenja u do 25 zona ekrana kako bi vernost prikaza bila jednaka na svakom delu monitora. Povrh svega, kalibraciju je, umesto korišćenja ICC profila u operativnom sistemu, moguće snimiti direktno u memoriju monitora, kako bi ona bila nezavisna od uređaja koji na njega povezujete. Zaista sjajno smišljen sistem koji nudi niz prednosti u odnosu na slična rešenja, kao i značajno jednostavnije korišćenje. Interfejs programa je vrlo jasan, sa lako razumljivim opcijama i navođenjem korak po korak, pa verujemo da će se svi korisnici vrlo lako snaći sa njegovim korišćenjem. Dovoljno je monitor povezati isporučenim USB 3.0 kablom na računar, a kolorimetar na jedan od USB portova na samom monitoru i pratiti uputstva uz izbor željenih opcija koje se svode na gamut boja, nivo osvetljenja bele, nivo crne i željenu gama vrednost.
   profili_resize.JPG 
   Iako ovaj monitor dolazi fabrički kalibrisan, sa izveštajem o kalibraciji koji se isporučuje uz njega i koji navodi Delta E odstupanje manje od 2 u sRGB modu, pri našem merenju pokazano je odstupanje od 2.5 uz relativno visoko maksimalno odstupanje od 7.2. Iako smo ga prethodno vratili na fabrička podešavanja, moguće je da je prethodno korišćenje test primerka ipak imalo uticaja na ove brojke. No, to nije ni bitno kada već uz monitor dolazi i kompletno rešenje za kalibraciju. Treba napomenuti da PA32U poseduje fabričke modove za svaki od Color Gamut-a (sRGB, AdobeRGB, DCI-P3, Rec 2020) koji nude dobru početnu tačku za dalju kalibraciju, kao i znatno lakše snalaženje. Pored njih, prisutni su i Standard, HDR i dva User moda u koje lako možete učitati neke od prethodno snimljenih profila za brzu aktivaciju tokom rada. HDR mod se automatski aktivira prilikom aktivacije opcije u samom operativnom sistemu. Nažalost, trenutno stanje po pitanju Windows10 HDR podrške podseća na neki beta test, pa se nadamo da će prolećno ažuriranje popraviti situaciju i učiniti ovu mogućnost znatno upotrebljivijom, što bi svakako značilo kreatorima sadržaja na ovom operativnom sistemu koji žele da rade sa HDR videom. Vredi napomenuti i da monitor nudi vrlo detaljna podešavanja slike putem Six Axis Hue i Saturation parametara, uz standardna podešavanja svetline, kontrasta, game i temperature boja.
   Kalibracija sRGB Kalibracija AdobeRGBKalibrisan DCI-P3 Kalibrisan Rec 2020
   Kalibraciju smo izvršili pomoću Asus ProArt Calibration softvera i kolorimetra koji je došao uz monitor, a verifikaciju vršili redakcijskim kolorimetrom i softverom koji inače koristimo pri testiranju monitora i televizora. Naravno, kalibracija je odrađena u svakom od modova, za taj gamut boja i verifikovana po istom standardu. Dobijeni rezultati su očekivano odlični, sa odstupanjima od 1.4 i 3.3 (prosečno / maksimalno) u sRGB modu, 1.1 i 2.7 u AdobeRGB modu, 1.6 i 3.8 u DCI-P3 modu i 1.8 i 3.9 u Rec 2020 modu. Izmereno je i pokriće boja od 99.8% sRGB, 99.4 AdobeRGB i 94.3% DCI-P3 spektra, što je uz statističku grešku u domenu onoga što je i navedeno u specifikacijama i svakako vrlo dobro. Izmereni kontrast je iznosio 1402:1, što je takođe izuzetno dobro za jedan IPS panel. Maksimalno izmereno osvetljenje je iznosilo 406.2 cd/m2, što je iznad specifikacije, a zbog ograničenja Windows HDR implementacije i softvera, nismo bili u mogućnosti proveriti i Peak Brightness vrednost.
   displaycalgamut_resize.jpg PA32UCREC2020AdobeRGBDCIP3sRGB1_resize.jpgAsus PA32U nudi i zvuk od 2x3W RMS snage. Kvalitet i glasnoća su prosečni za jedan monitor i tu su više kao opcija nego kao rešenje. Ovo doduše i nije zamerka, jer je ovaj monitor pre svega namenjen kreatorima sadržaja, pa verujemo da će svako ko se odluči da kupi ovakav monitor, na svom stolu, stalku ili zidu imati i neko iole kvalitetno zvučno rešenje.
   Po pitanju konekcija, ova monitor nudi DisplayPort 1.2 i čak 4 HDMI 2.0b porta, a prisutni su i po jedan ulazni i jedan izlazni Thunderbolt 3 USB-C port. Za povezivanje sa računarom tu je jedan USB3.0 Type-B Upstream port koji pored komunikacije sa softverom za kalibraciju služi i kao Hub, pa se na monitoru nalaze i dva USB3.0 Type-A i jedan USB3.0 Type-C downstream port.
   pipmode_resize.JPGPA32U nudi i neke dodatne i potencijalno vrlo korisne opcije. Prva od njih je Picture In Picture opcija koja nudi mogućnost istovremenog prikazivanja sadržaja iz više ulaznih izvora na ekranu. Ekran je moguće podeliti na do 4 dela, kao i pored glavnog prikazati dodatni sadržaj u manjem  prozoru podesive veličine. Takođe, prisutna je i Motion Compensation opcija koja prikaz prilagođava sadržajima različitog frame rate-a, izbegavajući na taj način stutter efekat koji je prisutan npr. Pri gledanju 24fps filmskih sadržaja. U ponudi su 24, 120, 240, 480 i 960Hz modovi, koji utiču na kontrolu pozadinskog osvetljenja, pa mogu biti vrlo korisni i pri igranju igara.
   Kada smo kog gejminga, ovaj monitor nudi osvežavanje od 60Hz, ali sa Adaptive Sync / Freesync podrškom. Iako verovatno niko neće kupiti ovaj model kao primarni gejming monitor, ovo je svakako koristan dodatak za povremeni 4K gejming u opsegu od 40-60fps. Odziv panela je 5ms gray-to-gray, a na UFO testu je pokazivao sasvim solidan pixel persistence za jedan 60Hz panel. Prisutna je i TraceFree opcija koja je ustvari Overdrive panela i donekle može poboljšati oštrinu objekata koji se brzo kreću na ekranu.
   ufotest_resize.JPG
   Pored gejming opcija, tu je i nešto za one koji rade pripremu za štampu u vidu QuickFit opcije koja nudi prikaz realne veličine najpopularnijih formata na samom ekranu radi lakše orjentacije.
    Asus PA32UC-K je pre svega zaista impresivan alat za profesionalce koji rade sa videom i fotografijom, nudeći veliki radni prostor, visoku rezoluciju, predefinisane profile za različite gamute boja i vrlo lako prebacivanje između različitih modova. Mogućnost rada sa HDR-om je svakako dodatni plus, koji će naročito doći do izražaja nakon poboljšanja Windows HDR implementacije. Glavni adut monitora je svakako reprodukcija boja i mogućnost redovnog kalibrisanja u sopstvenoj režiji, uz isporučeni kolorimetar i sjajno softversko rešenje prilagođeno mogućnostima ovog monitora.
   P1044246_resize.JPG
   Proizvodu ovako visoke klase i mogućnosti se praktično nema šta zameriti sa tehničke strane, ne samo zbog upotrebe kvalitetnog panela, već i zbog zaista odlične implementacije od strane Asusa i puno detalja koje doprinose njegovoj upotrebljivosti. Jednostavno, ovakav monitor bi poželeo svako, kako za posao, tako i za zabavu. Tu dolazimo do praktično jedinog problema, a to je cena koja se čak i u inostranstvu kreće između 2500-3000€. U trenutku pisanja teksta, ovaj monitor još uvek nije dostupan u domaćim maloprodajama, a vrlo je verovatno da će i biti dostupan samo po narudžbi. Da li je skup? Apsolutno. Da li je skup za ono što nudi? To je već stvar perspektive. U pitanju je definitivno unikatan proizvod koji će kao i svaki, verujemo,  pronaći svog kupca, naročito među kreativnim profesionalcima koji će na ovakav monitor gledati kao na investiciju, umesto kao na sredstvo za zabavu. Naravno, uvek ima i onih koji žele najbolje i ne libe se da kvalitet plate.
   Bilo kako bilo, Asus je sa ProArt PA32U monitorom rešio da pomeri granice i Benchmark redakcija taj (uspešan) trud nagrađuje Innovative Technology nagradom.
   award_resize.jpg
    
   Prednosti: 
   Veliki 4K HDR ekran
   Mogućnost samostalne kalibracije
   Predefinisani Color Space modovi
    
   Mane:
   Visoka cena
    

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi
   Dell G16 7630 (2023) test - brz i glomazan