Dell S3220DGF (Video)

Dell S3220DGF (Video)

Nakon dugo vremena, pred nama je na testu jedan Dell monitor i to ne običan, već gejming model vrlo zanimljivih karakteristika. Nedavno smo videli kako se u tom domenu snalazi Alienware koji je takođe u vlasništvu Dell-a, a sada je prilika da vidimo šta Dell ima da ponudi gejmerima pod sopstvenim imenom.

  Sadržaj

   Pre oko mesec dana, na našem kanalu ste imali prilike da gledate recenziju dva gaming monitora potpisana od strane Alienware-a, koji je prilično prepoznatljivo ime u domenu high-end PC i gaming opreme. Kao što verovatno znate, Alienware je zapravo u vlasništvu kompanije Dell, za koju je malo reći da je prepoznatljiva, obzirom da je u pitanju nesumnjivo jedan od najvećih brendova u PC svetu.  
    
    
    
   Ono što je zanimljivo je da Dell, pored gaming monitora pod Alienware brendom izbacuje i modele iste namene pod sopstvenim brendom, od kojih se jedan ovom prilikom našao na našem testu.  
    
   Dell monitori tradicionalno imaju dobru reputaciju među korisnicima, a kako ne pamtimo kada smo prethodno bili u prilici da testiramo neki od njih, ovo je ujedno i sjajna prilika da vidimo dokle je kompanija dogurala u ovom domenu, kao i kako to Dell zamišlja gaming monitor. Ovaj model nosi oznaku S3220DGF, koja vam verovatno neće baš puno reći, osim što možete pretpostaviti da je dijagonale od 32”. No, u pitanju je monitor sa interesantnom kombinacijom specifikacija, koji pored prilično velike dijagonale donosi i WQHD rezoluciju, osvežavanje od 165Hz, zakrivljeni VA panel i Freesync Premium Pro i HDR400 sertifikate.  
    
    
   dell1s.jpg
    
    
   Spoljašnjost ovog modela se očekivano značajno razlikuje od pomenutih Alienware modela. Iako se nama taj dizajn jako dopao, sigurno je da on neće biti po svačijem ukusu, pa se Dell u ovom slučaju držao tradicionalnijeg pristupa i izgleda koji je veoma prepoznatljiv za sve Dell uređaje. Kombinacija tamno sive i crne plastike daje ovom monitoru relativno diskretan i ozbiljan izgled, da ne kažemo kancelarijski, ali svakako nešto što pre asocira na rad nego na zabavu. Postolje je vrlo stabilno i omogućuje rotaciju levo i desno za po 30 stepeni, podešavanje visine u opsegu od čak 13.7cm, kao i nagiba ka dole za 5 i gore za 21 stepen, bez mogućnosti pivota panela, a pri dnu postolja je i prorez za sprovođenje kablova.  
    
   Ivice samog panela su vrlo tanke sa dodatnom marginom, što je standard kod modernih monitora, a interesantno je da donja lajsna sa desne strane potpuno leži uz okvir, dok na levoj strani ima prorez od 1mm, kao da je neko pri projektovanju monitora omašio meru. Obzirom na to koliko je ceo monitor kvalitetno izrađen i čvrst, ovakav detalj deluje potpuno neočekivano, više nego što realno smeta ili se primećuje.
    
    
   dell2s.jpg
    
    
   Sa svih bočnih strana se nalaze ventilacioni otvori za hlađenje elektronike i panela, dok je pozadina monitora potpuno čista, sa zakrivljenom konturom koja prati temu samog panela.
    
   Na donjoj strani su naravno i konektori, tačnije jedan DisplayPort 1.4 i dva HDMI 2.0, kao i dva 3.5mm audio izlaza, tri USB 3.0 porta za povezivanje uređaja i jedan za vezu sa računarom. 
    
   Možda jedina zamerka na dizajn je odsustvo mini joysticka za kontrolu menija, jer je primenjeno rešenje sa čak 6 tastera, plus jedan za uključivanje. Istina, za razliku od sličnih rešenja na drugim monitorima koja često umeju da budu bolno konfuzna, Dell meni je jednostavan i dobro organizovan, a i stavke su obeležene ikonicama na dnu ekrana tik iznad samog tastera, pa je snalaženje ipak dovoljno intuitivno. Za četiri tastera je moguće izabrati i prečice po želji, pa na taj način prilagoditi monitor za bržu izmenu stavki koje eventualno češće menjate, što je koristan detalj. 
    
    
   dell3s.jpg
    
    
   Kad smo kod menija, a kako je ovo gaming monitor, tu su i neke funkcije koje smo viđali i na Alienware modelima, poput tajmera sa predefinisanim vremenima, prikaza broja frejmova u sekundi, ili podizanja nivoa crne radi lakšeg uočavanja protivnika, a primetno je da opet nedostaje npr. prikaz nišana koji je možda i korisnija opcija. 
    
   Sam panel je verovatno najzanimljiviji aspekt ovog monitora i već na prvi pogled deluje prilično impresivno sa 32” i zakrivljenjem koje na toj veličini itekako ima smisla. Zakrivljenje u ovom slučaju deluje vrlo prirodno, ne zahteva neko privikavanje, pa čak i pomaže da ekran, koji bi sa 32” već bio pomalo veliki za gaming, deluje preglednije i prihvatljivije. Na relativno maloj razdaljini standardnog radnog stola igrali smo i neke Esports igre poput Apex Legends i Call Of Duty Warzone i nismo primetili da nam je veličina smetala tokom igranja ili uticala na performanse. 
    
    
   dell5s.jpg
    
   Kad smo kod toga, pomenućemo i performanse samog panela, koji je rekli smo VA tipa, što obično baš ne obećava naročito brz odziv. Dell je u ovom slučaju implementirao osvežavanje od 165Hz, kao i vrlo efektna Overdrive podešavanja, pa je sa Response Time opcijom podešenom na Extreme, odziv panela neočekivano brz, sa minimalnim ghostingom iza brzih objekata, otprilike kao na nekom gaming IPS panelu. Kako monitor podržava i varijabilno osvežavanje u opsegu od 48 do 165Hz, moramo napomenuti da pomenuti odziv važi kada je vaš frame rate u igrama blizu gornje granice osvežavanja, dok se pri nižem osvežavanju stvari menjaju, pa i odziv postaje bliži onome što očekujemo od VA panela, sa naročito primetnim ghostingom u tamnim delovima scene. Zato je ovaj monitor dobro upariti sa jačim računarom koji je u stanju da iskoristi njegove mogućnosti do maksimuma. 
    
    
   dell6s.jpg
    
    
   Kad pomenusmo varijabilno osvežavanje, Dell S3220DGF nije zvanično G-Sync kompatibilan, mada je tokom našeg testa radio besprekorno sa NVidia grafikom i uključenim G-Syncom. Ono što jeste zvanično podržano je AMD Freesync Premium Pro, što je ustvari novo ime za Freesync 2, koji je opet kombinacija varijabilnog osvežavanja i HDR podrške, kao i podrške za HDR mapiranje na grafičkoj karti, umesto na monitoru, što omogućuje niži input lag tokom igranja HDR igara. Istina, HDR vas u ovom slučaju baš i neće oduševiti obzirom da je u pitanju bazični HDR400 standard sa deklarisanim maksimalnim osvetljenjem od 400 nita, pa razlika između SDR i HDR modova baš i nije naročito primetna. S pozitivne strane, Input lag koji smo izmerili u standardnom modu je šampionskih 8.2ms i koliko nas sećanje služi ovo je možda i najbolji rezultat do sada na bilo kom monitoru. 
    
   Što se kvaliteta prikaza tiče, rezolucija od 2560×1440 piksela je svakako dobrodošla obzirom na veličinu ekrana, jer bi manje od toga donosilo već upitnu oštrinu slike. Ovako kako je, možemo reći da je WQHD rezolucija dobar kompromis između oštrine prikaza i hardverske zahtevnosti. I dalje će vam biti potreban jak računar kako biste igre u toj rezoluciji igrali blizu 160 slika u sekundi, ali daleko od onoga što bi zahtevala 4K rezolucija, što bi već bilo previše čak i za najjače konfiguracije. 
    
    
   dell7s.jpg
    
    
   Obzirom da je u pitanju VA panel, kontrast je ne samo očekivano visok, već i prilično dobar, sa blizu 4000:1 u našim merenjima, što itekako doprinosi ukupnom utisku. Takođe, zakrivljenje dodatno umanjuje probleme sa uglovima gledanja kod ovog tipa panela, pa u realnoj upotrebi verovatno nećete imati zamerke po tom pitanju. Jedna negativna strana zakrivljenog ekrana je nešto lošija uniformnost osvetljenja ka samim ivicama, ali ćete to primetiti samo u potpunom mraku na crnom ekranu. 
    
   Što se prikaza boja tiče, treba napomenuti da je ovo panel sa 10bitnim prikazom, tačnije 8bita+FRC, što je očekivano obzirom na HDR sertifikat, pa je tako monitor u stanju da prikaže vrlo dobrih 88.3% DCI-P3 spektra. 
    
    dell4s.jpg
    
    
   Monitor dolazi sa predefinisanim profilima prilagođenim različitim žanrovima igara i scenarijima upotrebe, a najveću preciznost prikaza smo izmerili u Custom Color modu, bez ikakvog dodatnog podešavanja i to sa graničnim DeltaE odstupanjem od 3, što se može smatrati dobrom preciznošću. U ovom modu je ujedno izmereno i najveće osvetljenje, od ne preterano impresivnih 269.4 nita, što je verovatno i razlog zašto HDR na ovom monitoru ne izgleda ništa bolje od standardnog prikaza. Sve u svemu, Dell S3220DGF je zanimljiv gaming monitor koji velikim zakrivljenim ekranom i prilično dobrim performansama ostavlja odličan utisak u svim igrama. Ukoliko imate dovoljno jak računar koji je u stanju da potera igre u WQHD rezoluciji i sa frejm rejtom što bližim granici od 165 slika u sekundi, nesumnjivo ćete uživati u igranju na ovom monitoru.  
    
    
    
   Obzirom na veličinu ekrana i odličan kontrast, Dell S3220DGF je sjajan izbor i za multimediju i gledanje filmova i serija, a korektna preciznost boja i široki gamut ga, uz sve pomenuto, čine i sasvim upotrebljivim za profesionalni rad. 
    
   Sve ovo naravno ima i svoju cenu, koja u ovom slučaju iznosi oko 78.000 dinara na domaćem tržištu, odnosno oko 660€. 
    
   Prednosti:
   – Veliki zakrivljeni ekran- 165Hz osvežavanje, Freesync Premium Pro
   – Odlične performanse za VA panel
   – Visok kontrast
   – 10bitni prikaz boja
   – Izvanredan input lag
    
   Mane:
   – Nisko osvetljenje za HDR 
   – Lošije performanse pri nižem osvežavanju

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi
   Dell G16 7630 (2023) test - brz i glomazan