Gigabyte GS27Q X Recenzija - Gas do daske, ali štedljivo

Gigabyte GS27Q X Recenzija - Gas do daske, ali štedljivo

Gigabyte GS27Q X gaming monitor za razuman novac nudi 27", QHD, 250Hz kombinaciju uz impresivan odziv.
Kako radi u praksi, pogledajte u našoj recenziji.

  Sadržaj
   Gigabyte GS27Q X Recenzija – Gas do daske, ali štedljivo

   Pozitivne ocene

   • Izvanredan odziv za IPS monitor
   • 240Hz (250Hz OC) osvežavanje

   Negativne ocene

   • Nije moguće podešavanje visine
   • Fabrička kalibracija nije na visokom nivou

   Gigabyte GS27Q X je monitor kod koga je sve podređeno gamingu, ali koji u tu svrhu pruža odlične performanse za razuman novac.

   Ako redovno pratite naše recenzije monitora, verujemo da smo vam već dosadili sa pričom o tome kako je 2024. godina vrlo značajna za ovu kategoriju uređaja i kako nas u njoj očekuju brojni noviteti. Pogotovo ako ste neko ko nema nameru da daje previše para za monitor i umesto najboljeg i najnovijeg ga više zanimaju uređaji koji za razumnu sumu nude odlične i praktično upotrebljive performanse.

   Dobra vest je da će ove godine biti noviteta i u toj kategoriji, kao i da i u njoj postoje konkretni pomaci u pogledu performansi i karakteristika koji se prelivaju iz viših klasa, na radost korisnika sa ograničenim budžetom.

   Jedan od svežih modela iz ove klase nam se ovom prilikom našao i na testu, a u pitanju je Gigabyte GS27Q X, gaming monitor koji na prvi pogled deluje varljivo jednostavno, ali nudi vrlo dobar set karakteristika, odnosno kombinaciju QHD rezolucije i osvežavanja na čak 250Hz, sve na 27” Superspeed IPS ekranu. Deluje zanimljivo, ali hajde da vidimo kako radi u praksi.

   Gigabyte GS27Q X – Dizajn

   U pogledu dizajna, GS27Q X je prilično bazičan, spartanski i ničim naročito ne privlači pažnju. Sa gornje i bočnih strana panel okružuje plastični okvir, ali za nijansu širi od onoga što mahom viđamo na aktuelnim modelima. Pored njega je tu i još oko 6mm dodatne crne margine do same slike, dok se na nonjoj ivici nalazi znatno tanja margina, uz lajsnu uobičajene širine na kojoj se nalazi samo Gigabyte logotip.

   Iako to sve ne izgleda loše, niti je možda toliko i bitno na prednjoj strani, vizuelni utisak možda nije baš jednako moderan kao na nekim skorašnjim Gigabyte modelima. Ono što ovaj proizvođač radi jako dobro godinama unazad je korišćenje oblika i kontura u dizajnu, pa poleđina monitora i postolje, iako takođe u minimalističkoj varijanti, ostavljaju dosta bolji utisak.

   Poleđinom takođe dominira tvrda plastika sa peskiranom teksturom na površini, ali su tu polirani logotip, oborene ivice ka svim stranama i na proširenju za elektroniku, kao i sitni utisnuti detalji koji monitoru daju diskretan stil. Istu temu prati i baza postolja, koja je vrlo kompaktna i kvadratnog oblika sa zasečenim uglovima, ali koja pruža vrlo dobru stabilnost, dobrim delom i zahvaljujući činjenici da je nosač panela kratak i fiksan.

   Ovo nažalost znači i da GS27Q X ne podržava nikakva podešavanja u pogledu ergonomije, osim nagiba panela u standardnom opsegu od 5 stepeni ga dole do 20 stepeni ka gore. Tako ćete morati da rotirate monitor sa sve postoljem, što istina i nije problem jer je lagan i kompaktan, ali je glavna stvar koja nedostaje podešavanje visine, pa ćete ako vam je neophodna viša pozicija morati da podmetnete nešto ispod.

   Istina, monitor podržava i VESA 100×100 montažu, pa ga je moguće postaviti na neki od nosača t.j. ruku i na taj način dobiti pun opseg podešavanja.

   Konektori, meni

   Na uobičajenoj poziciji sa donje strane poleđine panela se nalazi sekcija sa konektorima u kojoj vas očekuje prilično sveden izbor – DisplayPort, dva HDMI porta i konektor za slušalice koji je i jedini izvor zvuka s obzirom da su zvučnici izostali.

   Treba pomenuti i da DisplayPort omogućuje povezivanje u punoj rezoluciji i osvežavanju, dakle QHD do 240Hz, odnosno 250 OC, dok su HDMI portovi ograničeni na 144Hz, što je šteta, mada ne i deal-breaker za većinu korisnika. Zanimljivo je da je i pored minimalizma i u ovom pogledu implementirana i opcija prikaza slike u slici i dve slike jedne pored druge sa različitih ulaza, koje će nekim od korisnika možda dobro doći ponekad.

   Od ostalih opcija, Gigabyte GS27Q X i ne nudi previše, pa su pored uobičajenih modova i podešavanja slike tu i gaming opcije poput Black Equalizer, odnosno podizanja nivoa senki, prikaz četiri različite varijante nišana na ekranu, ili informacija u vidu tajmera i trenutnog osvežavanja.

   Za kontrolu menija, koji je jednostavan i pregledan, vam je na raspolaganju mini joystick ispod sredine prednjeg dela panela, koji podešavanje čini prilično intuitivnim.

   Pritiskom tastera ispod joysticka dobijate pristup brzom meniju iz koga je moguće pristupiti svim opcijama ili podesiti neku od gaming funkcija, a svaki od pravaca ima i svoju prečicu za brzi izbor moda prikaza, izvora i aktivaciju nišana i Black Equalizer opcije.

   Gigabyte GS27Q X – Slika

   Što se ekrana tiče, zbog kompaktnog postolja i relativno niskog položaja, Gigabyte GS27Q X zapravo deluje manje nego što jeste, iako je u pitanju punih 27”. Panel je IPS tipa, zapravo SuperSpeed IPS, rezolucije od 2560×1440 piksela koja je optimalna za ovu dijagonalu i nudi dobar balans između oštrine prikaza, radnog prostora, ali i hardverske zahtevnosti u igrama koje su uostalom i primarna namena ovog modela.

   Osim brzine o kojoj ćemo nešto kasnije, u pitanju je panel bez nekih naročitih naprednih karakteristika. Svetlina je deklarisana na 300 nita, a u našim merenjima monitor je postigao nešto više, 335, što je dovoljno za većinu potreba.

   Iako je HDR podržan i možete ga aktivirati, ne treba očekivati previše od toga, jer se u odsustvu naprednijeg sistema pozadinskog osvetljenja, a u pitanju je obični Edge LED sa dinamičkom kontrolom kontrasta, prikaz u tom modu oslanja na prirodne mogućnosti samog panela.

   Kako je u pitanju IPS matrica, statički kontrast nije naročito visok i kreće se do maksimalnih 1012:1, dakle prosečno za IPS. Uglovi gledanja su čini se nešto uži nego što smo navikli od ovog tipa panela, mada je uniformnost osvetljenja na sasvim pristojnom nivou.

   Što se reprodukcije boja tiče, u pitanju je pravi osmobitni panel koji je u stanju da prikaže 80.6% DCI-P3 spektra. Iako je u pitanju monitor pre svega namenjen gamingu, moramo priznati da smo pomalo razočarani fabričkom kalibracijom, jer je najbolji izmereni rezultat Delta E odstupanja bio tek 8.4, u Movie modu, pa ovo baš nije monitor za rad u programima koji zahtevaju precizan prikaz.

   Gaming performanse

   No, ono što mu je primarna namena, Gigabyte GS27Q X radi izuzetno dobro. Naravno, govorimo o gejmingu gde ovaj model pruža natprosečno dobre performanse zahvaljujući brzom SuperSpeed IPS panelu.

   Ono gde je to najvidljivije je u pogledu odziva, jer kombinacija unapređenog IPS-a i visokog osvežavanja nudi impresivno oštar prikaz brzih objekata na ekranu za jedan LCD bazirani monitor. U tom pogledu, ovo je jedan od par najbržih modela ovog tipa koje smo videli i jedino OLED monitori nude brži odziv.

   Postoji minimalna razlika u brzini između tamnijih i svetlijih delova scene koja se ogleda u nijansama, ali je u svakom slučaju oštrina na maksimalnom osvežavanju izuzetna na svim nivoima osvetljenja. Prirodno osvežavanje panela je 240Hz, ali je moguće aktivirati i overklok na 250, koji donosi još to “malo više”, iako svakako nije neophodan.

   Da biste iskoristili maksimum onoga što GS27Q X pruža, biće vam potreban hardver koji u igrama koje volite može da izgura frame-rate što bliže maksimalnom osvežavanju, poželjno preko 200 frejmova u sekundi. Prednost ovako visokog osvežavanja je i što omogućuje korišćenje varijabilnog osvežavanja na visokom frame-rateu, kako biste dobili i najbolji odziv i glatak prikaz.

   Kad pominjemo varijabilno osvežavanje, ovaj monitor zvanično dolazi sa AMD Freesync Premium podrškom, mada ga naravno možete koristiti i na Nvidia grafičkim kartama. Pretpostavljamo da isto važi i za svu četvoricu vlasnika Intel ARC grafika.

   Gigabyte GS27Q X – Utisci i cena

   Sve u svemu, Gigabyte GS27Q X je monitor kod koga je čini se sve podređeno jednoj stvari – najboljim mogućim performansama za gaming. Sveden dizajn, ne previše opcija, korektan prikaz, ali kada je u pitanju gaming, dobijate praktično najbolji mogući odziv van OLED-a, u opsegu frame rate-a koji najveći broj korisnika može da iskoristi.

   S obzirom na vrlo pristupačnu cenu za svoj set karakteristika, od oko 335 evra koliko se očekuje da će koštati na domaćem tržištu, rekli bismo da je ovaj model dobra vrednost za uloženi novac ako vas prevashodno zanima gaming i želite maksimum u tom pogledu za ne previše para.

   Što se Gigabyte-a tiče, ove godine su izgleda ozbiljno zagrizli kada su monitori u pitanju, pa nas sudeći po najavama očekuje još dosta zanimljivih modela u svim klasama.

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi