Gigabyte M28U 4K (Video)

Gigabyte M28U 4K (Video)

Gigabyte je ove godine čini se nikad aktivniji kada su monitori u pitanju, a ovog puta nam se na testu našao jedan model koji bi trebalo da bude "sweet spot" za zahtevnije korisnike, koji žele da uživaju u prednosti 4K rezolucije, osvežavanja od 144Hz, kao i da imaju HDMI 2.1 opciju radi povezivanja konzola poslednje generacije.

  Sadržaj

   Gigabyte je brend koji je oduvek imao prilično širok portfolio, čak i u vreme kada su proizvodili samo matične ploče i grafičke karte, a naročito od kada su ga dodatno proširili i na laptopove, monitore i razne druge proizvode. Ipak, ove godine su čini se navalili kao nikad sa brojnim novitetima, pa nam se na testu posle dva nedavno testirana monitora ovog puta našao i treći.
    

    
   I dok je G24F bio bazični gejming model, a Aorus FV43U možda i najmoderniji monitor koji smo do sada imali na testu, M28U koji vam danas predstavljamo je nešto između, sa svedenim izgledom, ali modernim specifikacijama poput 4K rezolucije sa osvežavanjem od 144Hz, 28” SuperSpeed IPS panelom, HDR400 sertifikacijom i još nekim korisnim funkcijama, kako za gejmere, tako i za one koji monitor koriste za rad. U pitanju je dakle monitor koji u ovom trenutku za oko 74.000 dinara na domaćem tržištu, odnosno oko 630€, pruža kombinaciju modernih karakteristika koja će mnogim korisnicima biti odlično rešenje kako za trenutne potrebe, tako i dugotrajno za neki budući hardver, a bez plaćanja za neke najmodernije karakteristike koje cenu umeju podići i više nego duplo.
    
   Dakle, neki moderan “sweet spot” odnosno zlatna sredina za zahtevnije korisnike.
    
   4K rezolucija je svakako trend, bilo za rad i više radnog prostora na ekranu, bilo za gejming ukoliko imate dovoljno jak PC, ili naravno neku od gejming konzola poslednje generacije. Ako se pronalazite u nekoj od tih kategorija korisnika, ovaj model će vam biti zanimljiv, pa hajde da vidimo šta on to zapravo nudi i kako radi. Spolja, Gigabyte M28U jako podseća na nedavno testirani G24F i još neke novije Gigabyte modele, sa izgledom koji je moderan, ali potpuno sveden, bez ikakvih nepotrebnih, svetlećih i drugih detalja koji bodu oči. Iako se neki od gamera neće složi sa našom konstatacijom, nama se zapravo ovakav pristup i dopada, makar van one visoke klase u kojoj očekujete dizajn koji kaže “vidi moj monitor”, jer M28U izgleda i gejmerski i gospodski, pa monitor izgledom neće odbiti i korisnike koji traže 4K monitor za kancelariju i rad. Okvir ekrana je veoma tanak sa gornje i bočnih strana, ali sa oko 5mm dodatne margine, dok je donja ivica standardno dosta šira, ali i sa minimalnom marginom do samog panela. 
    
   mk1s.jpg
    
   Baza postolja je V oblika, sa zanimljivim konturama koje joj daju specifičan izgled u odnosu na većinu sličnih rešenja, a pohvalno je što zauzima vrlo malo prostora na stolu, kako po širini, tako i po dubini. Postolje ne podržava okretanje levo i desno, ali je tu podešavanje visine u opsegu od 130mm, kao i nagiba panela od 5° ka dole do 20° ka gore. Poleđina monitora je kao i sve ostalo potpuno u crnoj boji, ali sa piano black reflektivnom površinom u gornjem delu, finom trouglastom teksturom oko nosača panela i standardnom peskiranom teksturom na ostatku površine, sa još par interesantnih urezanih detalja. Treba pomenuti da je praktično kompletan monitor izrađen od plastike, ali vrlo čvrste, pa na kvalitet izrade nemamo baš nikakve zamerke. 
    
   Na standardnom mestu duž donje ivice raspoređeni su konektori, a na raspolaganju su vam jedan Display Port 1.4 sa Display Stream Compression tehnologijom kako bi se omogućio prikaz u 4K rezoluciji sa osvežavanjem od 144Hz, kao i dva HDMI 2.1 porta koji su ograničeni na 4K sa osvežavanjem od 120Hz. HDMI 2.1 je i aktuelni standard za konzole poslednje generacije, pa je ovaj monitor odlično rešenje za gejming, pogotovo za one koji istovremeno koriste i PC i npr. Playstation 5. Input lag koji je naš instrument izmerio na HDMI-u na 60Hz je 20ms, što i nije impresivno za gejming monitor, ali je on svakako dosta manji na višem osvežavanju i putem DisplayPort-a, pa u igrama nismo primetili bilo kakav uticaj.
    
   mk2s.jpg
    
   Pored ulaza za sliku, tu su i konektor za slušalice, po jedan USB Type-C i USB 3.0 za vezu sa računarom i drugim uređajima, kao i tri USB 3.0 porta za povezivanje periferija. Ovakva konfiguracija konektora naravno podrazumeva i KVM Switch mogućnosti, pa je tako predviđeno da na tri porta povežete npr. tastaturu, miša i možda USB LAN adapter, koje će monitor automatski prebacivati između Upstream USB 3.0 ili USB Type-C porta i različitih računara na koji su oni povezani. Naravno, podrazumeva se i istovremeno prebacivanje izvora slike, a kombinaciju portova možete odabrati u podešavanjima KVM Switch-a. Za brzo prebacivanje je tu i poseban taster iza desne ivice monitora, a pored KVM Switch-a nisu izostale ni Picture in Picture mogućnosti, pa je set funkcija prilično bogat po tom pitanju. Ispod KVM tastera se nalazi i mini joystick koji nudi najlakšu kontrolu menija, a ujedno služi i za uključivanje monitora. Sam meni je onaj standardni koji već redovno viđamo na Gigabyte modelima, sa zgodnim rasporedom stavki u 7 redova i 4 kolone koji je ujedno i pregledan i jednostavan za navigaciju.
    
   Naravno, kao i uvek, tu je i mogućnost korišćenja OSD Sidekick softvera koji kontrolu čini još jednostavnijom, direktno iz samog operativnog sistema, sa punim setom opcija, kao i nekim dodatnim poput npr. dizajniranja sopstvenog nišana koji se može prikazivati na sredini ekrana, mapiranja prečica ili ažuriranja firmware-a monitora, koji se redovno izbacuju na Gigabyte sajtu.
    
   mk3s.jpg
    
   Inače, M28U poput mnogih skorašnjih Gigabyte monitora koristi takozvani SuperSpeed IPS panel koji se do sada pokazao kao vrlo dobra opcija za gejming. U ovom slučaju, on je dijagonale od 28”, što je malo više od uobičajenih 27” koliki često viđamo na gejming modelima, ali s obzirom na 4K rezoluciju, inč više itekako ima smisla kako biste uopšte imali koristi od tako visoke rezolucije, ali i dalje uz zadržavanje razumnih dimenzija za normalan gejming. Što se gejming performansi tiče, odziv panela je u rangu onoga što nudi većina bržih gejming IPS modela sa aktivnim varijabilnim osvežavanjem, po specifikaciji 1ms Gray to Gray ili 2ms MPRT, a realno vrlo blizu, ili možda milisekundu ispod deklarisane MPRT cifre, u svakom slučaju vrlo dobro u poređenju sa aktuelnim modelima.
    
   Za podešavanje Overdrive-a panela na raspolaganju su vam Picture Quality, Balance i Speed modovi, kao i Smart OD koji overdrive prilagođava u hodu, zavisno od osvežavanja. Balance mod možda deluje naoštrije, iako su zaista nijanse u pitanju, dok Speed ima vidni negativan efekat na kvalitet slike usled blagog inverznog ghostinga. Na raspolaganju je i Aim Stabilizer opcija, odnosno strobovanje pozadinskog osvetljenja radi poboljšanja odziva, ali ona uzrokuje baš vidni inverse ghosting, skoro kao dupliranje objekata u pokretu, pa je zbog toga praktično neupotrebljiva, a promena overdrive moda sa aktivnim strobovanjem praktično nema uticaja na krajnji rezultat. Takođe, izostala je i opcija istovremenog korišćenja Aim Stabilizer-a i varijabilnog osvežavanja koju smo videli na nedavno testiranom FV43U modelu. Kad pominjemo varijabilno osvežavanje, AMD Freesync Pro je zvanično podržan, a iako monitor nije zvanično G-Sync kompatibilan, moguće je naravno koristiti varijabilno osvežavanje i sa nVidia grafičkim kartama.
    
   mk4s.jpg
    
   Korišćeni SuperSpeed IPS panel očekivano nudi odlične uglove gledanja, uz zaista minimalan IPS Glow i vrlo pristojnu uniformnost jer je tek uz malo napora moguće na sivoj pozadini razaznati varijacije u vidu vertikalnih linija, verovatno usled rasporeda edge LED osvetljenja. Vredi pomenuti da i ovaj model, poput FV43U u meniju poseduje opciju lokalnog zatamnjivanja, ali ona i u ovom slučaju nema nikakvog uticaja, pa deluje kao nešto što je tu stavljeno za neki budući model. Nivo crne je u većini modova između 0.17 i 0.31 nit, što je okej za IPS panel, a pogotovo gejming model na kojima to i nije toliko ključno. Statički kontrast smo izmerili na 953:1, što i nije impresivno, mada je dovoljno blizu cifre od 1000:1 koja je najčešća na većini IPS modela.
    
   Što se osvetljenja tiče, maksimalna svetlina u SDR modovima je do 295 nita, što je više nego ok, dok je u HDR modu, plafon bio na 380 nita, što je ispod minimalnih 400 neophodnih za HDR400 sertifikat koji ovaj monitor ima. Samim tim, HDR se ne razlikuje bitno od SDR moda, osim zbog možda malo drugačijeg mapiranja. Gigabyte u specifikaciji navodi i ambiciozno pokriće boja od 94% DCI-P3 spektra, ali kako je u pitanju osmobitni panel, bez pomena FRC-a, realno pokriva 82.1% prema našim merenjima, što zapravo i nije loš rezultat i pored toga što je ispod deklarisanog. Što se fabričke kalibracije tiče, najbolji rezultat smo izmerili u Movie modu, sa Delta E odstupanjem od 3.5 što je pristojno za jedan gejming monitor, mada je šteta što npr. sRGB mod koji je takođe prisutan ne nudi ipak nešto bolju preciznost koja bi značila onima koji monitor žele da koriste i za ozbiljniji rad sa fotografijama ili videom.
    
   mk5s.jpgUkupno, kvalitet slike je prilično dobar, jer 4K rezolucija na ovoj dijagonali nudi zaista visoku oštrinu, a ako koristite 100% skaliranje rezolucije u Windows-u i prilično radnog prostora, što u kombinaciji sa brzim osvežavanjem pruža odlično iskustvo korišćenja u programima za obradu multimedije. Gigabyte M28U je naravno primarno gejming monitor i u toj ulozi se snalazi jako dobro i pored toga što nije opremljen baš svim najnovijim tehnologijama koje očekujemo na ovogodišnjim modelima. Ipak, 4K rezolucija, 144Hz osvežavanje i HDMI 2.1 će uz dobar odziv panela biti dovoljni većini korisnika za dobro gejming iskustvo na PC-u i konzolama poslednje generacije – za oko 630€ potpuno validan izbor za one koji žele kompletno rešenje za rad i gejming razumne dijagonale.
    

    
   Očekujemo naravno da u komentarima čujemo i vaše mišljenje o ovom modelu, kao i o tome koliko vam je 4K rezolucija zanimljiva za gejming ili rad u ovom trenutku.

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi
   Dell G16 7630 (2023) test - brz i glomazan