Grundig 43VLE6910BP (Video)

Grundig 43VLE6910BP (Video)

Povoljnih modela manje dijagonale na tržištu ima puno i iako mnogi od njih rade ono što im je primarna namena - prikazuju sliku TV programa, dobar deo je zapravo "bačena para" jer je kvalitet prikaza loš, po bilo kom standardu. Pred nama je jedan model sa drugačijim prioritetima, koji akcenat baca na sam panel, a kako radi i šta sve nudi Grundig 43 VLE 6910 BP, pročitajte u našem testu.

  Sadržaj

   Nedavno ste na našem YouTube kanalu bili u prilici da pogledate recenziju jednog od novih Grundig televizora velike dijagonale i upoznate se sa istorijom ovog brenda koji je u AV industriji ostavio veliki trag. Nećemo se i ovoga puta ponavljati, pa ako vam Grundig nije poznat, preporučujemo da pogledate taj video, ili jednostavno pitate nekog starijeg koji ih pamti iz zlatnih dana. 
    
    
    
   Grundig danas možda nije ono što je bio nekada, ali smo videli da i dalje vode računa o kontroli kvaliteta, tim pre što im je Nemačko tržište i dalje veliko uporište, a sve se proizvodi u jednoj fabrici, pa nema odvojene proizvodnje za Nemačku i istočnu evropu. 
    
   Iako je 65” model koji smo testirali bio povoljan za svoju dijagonalu, veliki broj onih koji nas prate su često zainteresovani za neke manje modele pristupačne cene, ali koji ipak nude određeni nivo kvaliteta u toj klasi. U prevodu, TV koji nije skup, ali na koji nećete baciti pare, već će vas lepo služiti za osnovne stvari poput gledanja TV programa, filmova i serija. 
    
   Danas nam se na testu našao jedan TV koji bi upravo mogao odgovarati ovom opisu. Grundig 43 VLE 6910 BP dolazi sa dijagonalom ekrana od 43”, Full HD rezolucijom i SMART mogućnostima, a na domaćem tržištu košta oko 36.000 dinara, odnosno oko 300€. 
    
   grud1s.jpg
    
   Što se dizajna tiče, ovaj TV se ne izdvaja bitno u odnosu na brojne modele u ovoj klasi. Kompletan okvir panela je izrađen od sjajne crne plastike, a pohvalno je što je okvir relativno tanak što malo popravlja utisak inače vrlo klasičnog izgleda. Postolje je takođe izrađeno od plastike, ovog puta u tamno sivoj varijanti koja se lepo uklapa i pomalo podseća na liveni metal, a sastoji se od dva profila sa po dve nožice, koje na polici zauzimaju mesto otprilike u širini samog TV-a.
    
   Jedino što malo odudara od uobičajenog je to što se tasteri za kontrolu nalaze ispod donje desne ivice panela, pa se na donjem okviru, pored Grundig logotipa nalaze i oznake funkcija tastera, mada je sve ovo dosta diskretno i ne remeti izgled uređaja. 
    
   grud2s.jpg
    
   Poleđina TV-a je pokrivena čini se limenim profilom, na kome se nalaze plastični dodaci u donjem delu u kome se nalaze zvučnici u centralnom delu u kome je elektronika i dve sekcije sa konektorima. U onoj dostupnoj sa donje strane su antenski i satelitski konektori, servisni port, optički audio izlaz, LAN port, po jedan USB i HDMI, kao i izlaz za slušalice, dok se u bočnoj sekciji za lakši pristup nalaze jedan HDMI sa ARC podrškom, CI+ slot za kartice, kao i SCART konektor koji odavno nismo videli na nekom uređaju, ali koji će možda dobro doći nekome ko baš ima potrebu da na TV poveže neki stariji uređaj putem komponentne ili kompozitne veze.
    
   Možda je šteta što USB port nije na boku, ali ovo je ipak dovoljno mali i lagan TV da povezivanje ne predstavlja neki problem. Izgled i izrada su rekli bismo vrlo korektni za ovu klasu. 
    
   grud3s.jpg
    
   Što se slike tiče, u prethodnom videu smo pomenuli da Grundig za sve modele nabavlja isključivo LG i Samsung panele, pa je i ovog puta tu najverovatnije LG-ev IPS panel, samo nešto skromnijih specifikacija. Ovo se najpre odnosi na rezoluciju, koja nije 4K već samo Full HD, što je nešto što nismo baš viđali u skorije vreme. S jedne strane, 43” jeste dovoljno veliko da bi i nešto veća rezolucija imala smisla, a sa druge, većina sadržaja koje gledamo, bilo da je u pitanju TV program ili filmovi i serije koje skinete sa neta, su često u 1080p, 720p, pa čak i 576p, pa je u tom smislu i ovo sasvim dovoljno za većinu potreba, ako niste zahtevan korisnik. 
    
   Druga stvar koja je skromna je osvetljenje, koje smo izmerili na maksimalnih 211.5 nita, pa ako TV gledate u baš svetloj prostoriji sa prozorom koji je orjentisan ka ekranu, moguće je da će vam refleksije kvariti doživljaj. Za većinu normalnih situacija, ili gledanje TV-a uveče, ovo je sasvim dovoljno za sadržaje standardnog dinamičkog opsega. Što se tiče HDR-a i 4K, oni nisu podržani, pa sa USB diska možete reprodukovati skoro sve formate, sve dok je rezolucija do 1080p. 
    
   grud4s.jpg
    
   Osvetljenje je Direct LED tipa, bez lokalnog zatamnjivanja naravno, a nivo crne koji smo izmerili je bio identičnih 0.17 nita u svim modovima, što rezultuje vrlo solidnim kontrastom za IPS od 1244:1. Zahvaljujući tome, kao i fabričkim podešavanjima, slika izgleda iznenađujuće živo za jedan povoljan model i ostavlja dosta dobar utisak i pored niže rezolucije. 
    
   Najtačniji prikaz smo ponovo izmerili u Movie modu, ali ovog puta sa samo korektnim prosečnim Delta E odstupanjem od 3.9 i maksimalnim od 6.2, što znači da boje nisu baš idealno tačne, ali i da nema nekih nijansi koje puno odstupaju od ostalih.  
    
   grud5s.jpg
    
   Procesiranje slike je očekivano relativno bazično, pa iako, baš kao i na prethodno testiranom modelu i ovaj poseduje Film mod u opcijama, prikaz filmova sa 24 slike u sekundi je bez ikakve dodatne obrade, kao i procesiranje kretanja u nedostatku MEMC algoritama. Isto važi i za skaliranje slike, pa 4K rekli smo nije moguće prikazati, osim putem nekog video servisa koji automatski servira nižu rezoluciju, a olakšavajuća okolnost za sadržaje niske rezolucije je što je sam ekran Full HD, pa i nije tako daleko od izvorne. Na ovaj model treba gledati kao na TV kod koga se kvalitet slike oslanja na panel dobrog kvaliteta, bez praktično ikakvih dodatnih unapređenja, što je u ovoj klasi zapravo i više nego što se obično dobija.
    
   Za one koji žele da ovaj TV povežu na računar kao monitor, ili eventualno na gaming konzolu vredi pomenuti i input Lag koji smo izmerili na 26.5ms, praktično isto kao i na većem modelu i korektno da ne kvari utisak pri igranju, čak i ako nije u pitanju naročito niska vrednost.Treba pomenuti i da pri povezivanju laptopa nismo odmah dobili sliku preko celog ekrana kao obično, već je bilo neophodno uključiti overscan, koji se nalazi iza opcije Full Frame u meniju TV-a. 
    
   grud6s.jpg
    
   Što se zvuka tiče, on je snage od 2x8W i dovoljno je glasan za manju prostoriju, čemu je uostalom i namenjen, a pohvalno je što korektno zvuči i kada se pojača do kraja, što je retkost, pogotovo među povoljnijim televizorima. Takođe, podržano je i automatsko izjednačavanje glasnoće za različite sadržaje.
    
   Po pitanju kvaliteta, primetno je da nedostaje skoro kompletan bas opseg, pa vas zvuk ovog modela neće oboriti s nogu, mada je ostatak relativno korektnog balansa i sve zvuči dosta jasno. Na raspolaganju vam je petopojasni ekvilajzer koji startuje od 120Hz i od koga ne treba očekivati čuda, ali sa kojim možete dodatno prilagoditi zvuk svom ukusu, a prisutna je i kompenzacija odziva zavisno od toga da li TV postavljate na zid ili postolje. 
    
   grud7s.jpg
    
   Iako smo očekivali da i na ovom modelu zateknemo identični SMART interfejs kakav smo videli i na većem Grundig modelu i koji nas nije naročito oduševio, operativni sistem ovog modela je potpuno drugačiji i možemo reći da nam se po nekim pitanjima čak i više dopada. Smart Inter@ctive TV 4.0 OS možda nije vizuelno preterano moderan, ali je čini se bolje osmišljen i prilagođeniji platformi i daljincu koji je identičan kao i na tom modelu. Na 43VLE6910 svi tasteri na daljincu zapravo rade to što treba, pa Menu taster sa kućicom zapravo poziva glavni meni, dok @ taster poziva Application centar, t.j. prodavnicu aplikacija u kojoj je neočekivano veći izbor aplikacija nego na 65” modelu, pa su tu Deezer, Youtube, eBay, igre, neki manje poznati video servisi, korisne aplikacije poput tajmera, myTV Cloud preko dropboxa, ssiptv, web browser i još ponešto. Doduše, nedostaje vrlo bitna stvar, a to je Netflix, a još jedna velika zamerka je i što je rezolucija Youtube aplikacije ograničena na 720p, pa video kvalitet nije na nivou koji je panel TV-a u stanju da pruži. Mislili smo da je ovo možda posledica skromnijih performansi, ali 1080p H.265 video sasvim normalno rade kada ih puštate sa USB diska, pa je po sredi definitivno nepotrebno ograničenje. S pozitivne strane, nema nekih drugih negativnih strana čestih za SMART TV operativne sisteme na povoljnijim modelima, pa npr. meni sa podešavanjima možete pozvati uvek, i tokom gledanja Youtube-a i najnormalnije promeniti ono što želite. 
    
   grud8s.jpg
    
   Treba pomenuti i da TV pri promeni svake, čak i beznačajne opcije, izbacuje upozorenje da to može uticati na povećanu potrošnju, kao da ga proizveo Greenpeace, a ne Grundig, ali se ovo srećom može, a vala i mora isključiti trajno. Ukupno, Grundig 43 VLE 6910 BP je TV koji je u skladu sa onim što smo zaključili i za prethodno testirani model: vrlo solidna izrada, kvalitetan panel i dosta dobar prikaz, naročito za cenovnu klasu kojoj TV pripada, rekli smo oko 300€ za 43”. Mana ima, od onih očekivanih za ovu klasu kao što je nedostatak naprednijeg procesiranja slike, pa i niže Full HD rezolucije, do onih neočekivanih poput 720p prikaza Youtube-a, ali je TV ukupno dobra osnova koja će korisnicima koji mahom gledaju TV kanale, ili na TV povezuju neki eksterni Android ili Set Top Box biti sasvim zadovoljavajuća i ispuniti osnovne potrebe, uz neke dodatne mogućnosti poput aplikacija, puštanja fajlova sa mreže i USB-a i sl. Vredi pomenuti i da ovaj, poput ostalih Grundig modela, takođe dolazi sa 5 godina garancije.

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi