Grundig 55GFU8990 Android TV (Video)

Grundig 55GFU8990 Android TV (Video)

Nakon dva vrlo povoljna modela, iz Grundiga nam na test dolazi i jedan Android TV koji bi trebalo da predstavlja uvid u ono što kompanija ima da ponudi u nešto višem segmentu. Grundig 55GFU8990 pored standardnih Android mogućnosti donosi i neka dobra rešenja, uz određene adute koje ga čine interesantnim izborom u svojoj klasi.

  Sadržaj

   Nakon dva Grundig modela koja smo vam predstavili pre oko mesec dana, a koji pripadaju nešto nižem segmentu njihove ponude, na testu nam se ovog puta našao jedan model za koji pretpostavljamo da će biti znatno zanimljiviji našoj publici. U pitanju je Grundig 55GFU8990, TV koji po ceni od 72.990 dinara, odnosno blizu 620€ nudi dijagonalu od 55”, naravno 4K rezoluciju, kao i Android operativni sistem, pa samim tim i sve, prilično bogate mogućnosti koje on donosi. 
    

    
   Pored toga, tu su i razna unapređenja u poređenju sa prethodno testiranim modelima, pa hajde da vidimo šta on to sve ima da pruži i kom tipu korisnika je prevashodno namenjen. 
    
   Grundig u svojoj ponudi ima priličan dijapazon modela, od budžetskih do onih iz premijum segmenta, a model na testu je za sada najbolji koji se našao na našem tržištu, iako se nadamo da ćemo biti u prilici da vidimo i one najbolje i uporedimo ih sa vrhunskim modelima drugih proizvođača. Po pitanju dizajna, 55GFU8990 donekle podseća na prethodno testirani 65GEU7990, ali je utisak da je na ovom modelu sve na po malo višem nivou, od materijala do izrade i ukupnog izgleda. To je najpre vidljivo u okviru panela, koji je dosta tanji, svega oko 5mm sa još 5mm dodatne margine do početka same slike, koja se nalazi ispod zaštitnog sloja koji je rekli bismo polikarbonatni, a ne od stakla. Donja lajsna ispod panela je nešto šira, pri čemu njen gornji deo izgleda kao deo standardnog okvira, a donji podseća na integrisani soundbar. Iako to baš i nije, na njemu se nalaze dva otvora koji omogućuju zvuku da se prostire direktno ka gledaocu, pa svakako imaju uticaja.
    
   grun1s.jpg
    
   Postolje je takođe V oblika sa manjim nožicama pozadi radi dodatne stabilnosti. Izrađeno je od plastike, ali sa izgledom anodiziranog brušenog metala i akcentom na gornjoj strani poput poliranog čelika, što ukupno izgleda jako dobro i na prvi pogled verovatno ne biste pomislili da nije u pitanju metal – metalno je samo ojačanje u bazi postolja. 
    
   Zadnja strana TV-a je takođe od čvrste plastike, sa sličnom teksturom kao i postolje u delu ispod otvora za ventilaciju. Na njoj su naravno sekcije sa konektorima, manja orjentisana ka boku za brz pristup u kojoj su po jedan HDMI i USB, CI+ slot i izlaz za slušalice, i veća orjentisana ka dole u kojoj su još dva HDMI porta, jedan USB, kao i antenski i satelitski konektori, LAN port, optički audio izlaz i servisni port.  
    
   grun2s.jpg
    
   Kada je slika u pitanju, ovaj Grundig model dolazi sa IPS panelom veličine 55”, osvežavanjem od 60Hz i 4K rezolucijom. U pitanju je panel sa Direct LED osvetljenjem, ali bez lokalnog zatamnjivanja, iako se u meniju nalazi Micro Dimming opcija za koju nismo sigurni čemu uopšte služi, dok opcija Dinamičkog kontrasta kontroliše ukupan nivo osvetljenja, standardno za ovu klasu televizora. Uglovi gledanja su vrlo dobri, što naravno i očekujemo od IPS-a, dok je uniformnost osvetljenja pristojna na većem delu ekrana, sa nešto tamnijim delovima u uglovima i duž ivica. 
    
   Nivo crne je standardan za IPS sa 0.3 nita u svim modovima osim Eco, koji sa 0.075 nita pruža vrlo dobar nivo za gledanje u mraku, kao i najveći izmereni kontrast od 3372:1. Prirodni kontrast panela je 1207:1, što ukazuje na to da je panel dobrog kvaliteta, a znamo da ih Grundig nabavlja isključivo od Samsunga i LG-a, najverovatnije ovog drugog u konkretnom slučaju. 
    
   grun3s.jpg
    
   Panel je u stanju da prikaže 10 bita po kanalu boje, a izmereno pokriće boja je iznosilo 73.6% DCI-P3 spektra, što i nije naročito impresivno ni za 8bita+FRC panele poput ovog. S pozitivne strane, prikaz prelaza između nijansi je vrlo dobar i nešto bolji nego što smo navikli od standardnih 8bit+frc panela.
    
   Takođe, fabrička kalibracija boja je izvanredna, pa smo u Movie modu izmerili Delta E odstupanje od 2.3, što je vrlo respektabilna vernost prikaza. Ostali modovi su pravljeni sa drugačijim ciljem, pa ipak nude nešto atraktivniji prikaz, ali i manju preciznost.
    
   Subjektivan utisak koji ovaj model ostavlja po pitanju slike je vrlo dobar, jer je prikaz boja prilično živ, a takozvani tonemaping odlično odrađen, kako za SDR, tako i za HDR. Kao i na prethodnim modelima, Gruding preferira da raspoloživi kontrast iskoristi u najbitnijem delu, po cenu gubitka detalja u najsvetlijim delovima, što u većini slučajeva izgleda veoma dobro, a tek ponekad u jako svetlim scenama može delovati kao da je slika blago preeksponirana. 
    
   grun4s.jpg
    
   Interesantno je da pri puštanju HDR sadržaja TV ne nudi posebne modove za tu svrhu, što nas je u prvi mah navelo da pomislimo da HDR zapravo i nije aktivan, ali je on ipak tu u vidu opcije čijim je uključivanjem i isključivanjem itekako vidljiva razlika u prikazu pri reprodukciji HDR sadržaja, kako sa diska, tako i sa Youtube-a i drugih video servisa, verovatno zbog dobro odrađenog mapiranja u skladu sa mogućnostima panela. 
    
   Što se procesiranja slike tiče, ovaj model nema MEMC mogućnosti za kompenzaciju kretanja, ali ima film mod radi vrlo dobro i rešava probleme sa trzanjem kada su u pitanju sadržaji sa 24 slike u sekundi, doduše samo u media playeru za fajlove sa diska, dok youtube korekcija nije aktivna. 
    
   Treba pomenuti i da se u meniju u sekciji za sliku nalaze izuzetno detaljna podešavanja za temperaturu boja, balans bele u 11 tačaka i kontrolu kanala boja, možda i najviše što smo videli na nekom TV-u, pa je moguće prilagoditi sliku i kalibraciju što bi se reklo u sitna crevca. Kad smo kod opcija, tu su i Game i PC modovi, koji input lag ovog modela spuštaju na oko 12.5ms, sasvim korektno za udobno igranje ako povežete neku konzolu npr. 
    
   grun5s.jpg
    
   Što se zvuka tiče, Grundig 55GFU8990 dolazi sa rešenjem od 2x10W snage, a kvalitet zvuka je vrlo dobar, sa odličnim bas odzivom i prisutnim sub-bass frekvencijama, iako one nisu izražene kao kod npr. Samsung Q80 i Q90 modelima koji su i dalje referentni zvuk u TV domenu. Filmovi i muzika zvuče dovoljno ubedljivo da ovaj TV rangiramo klasu iznad uobičajenih modela u klasi. Glasnoća je vrlo dobra, mada pojačavanje utiče na kompresiju basa, pa je najbolji kvalitet zvuka na oko 30% jačine, što je i dalje dovoljno glasno za normalno slušanje u prosečnoj dnevnoj sobi. 
    
   Od zvučnih opcija u meniju, tu je Dolby Audio procesiranje sa sopstvenim modovima, regulacijom jačine i poboljšanjem dijaloga, a koje deaktivira interne opcije TV-a, među kojima se nalaze kontrole za bas i visoke tonove, petopojasni ekvilajzer, surround procesiranje i DTS kompresija dinamičkog opsega. 
    
   Ono što je jedna od jačih strana ovog modela je Android operativni sistem, koji sa sobom donosi zaista impresivne mogućnosti povezivanja sa drugim uređajima za strimovanje sadržaja, mnoštvo aplikacija, igara, video servisa i nekih specifičnih aplikacija poput Kodi-a i onih domaćih kablovskih operatera. 
    
   grun6s.jpg
    
   Interfejs je onaj standardni koji ćete videti na praktično svim modelima sa zvaničnom Google podrškom, sa trakama za aplikacije i predlozima sadržaja za gledanje sa Youtube-a, Netflixa i drugih servisa. 
    
   Ono što moramo pohvaliti, a što obično kudimo kada su Android televizori u pitanju, je to da je Grundig omogućio pozivanje menija radi promene modova slike pri gledanju sadržaja, pa čak i Youtube-a, a otišli su i korak dalje i omogućili i promenu detaljnih parametara, što nije baš čest slučaj kod Android TV modela. Dopada nam se način na koji je ovo rešeno i smatramo da je ovo jedan od boljih primera integracije Android platforme sa TV-om. 
    
   Što se performansi tiče, ovaj model pokreće Mstar M7322 chipset, sa Quad Core procesorom, Mali 470MP grafikom, 1.5gb RAM-a i 4gb skladišta, od čega je za korisnika dostupno oko 2.75GB. 
    
   grun7s.jpg
    
   Pomenuto rešenje nudi sasvim upotrebljive performanse u Android igrama, čak i onim 3D poput Asphalta, ali što je mnogo bitnije, vrlo dobar rad operativnog sistema, pa i vrlo fluidnu reprodukciju svih video sadržaja, bez karakterističnih problema koje često asociramo sa Android televizorima. Jedini problem u celoj priči je vrlo ograničen skladišni prostor zbog koga ćete moći da instalirate samo jednu veću igru poput Asphalta ili nekoliko manjih. Praktično nam se sa ovim TV-om prvi put desilo da vidimo poruku da nema dovoljno prostora za neku instalaciju, pa to treba imati na umu ako planirate da ga koristite pretežno kao Android konzolu. 
    
   Na TV je moguće povezati USB diskove i druge periferije, a na raspolaganju vam je i Bluetooth, kako za eksterna audio rešenja, tako i za Bluetooth gamepad-e koji će biti neophodni za igranje većine igara. 
    
   grun8s.jpg
    
   Daljinski koji se dobija uz TV je relativno standardnog izgleda, sa teksturom koja prati temu samog TV-a, ali je vrlo dobro osmišljen, sa podrškom za glasovnu kontrolu i mnoštvom tastera za sve najbitnije funkcije i prečicama za Youtube, Netflix, Google Play i Amazon Prime Video. Svi tasteri su prilično dobrog kvaliteta sa jasnim klikom i kratkim hodom, pa je iskustvo korišćenja vrlo udobno. Ukupno, Grundig 55GFU8990 je TV koji za cenu od 72.990 dinara, ili oko 620€ za 55” model u svojoj klasi nudi vrlo dobar kvalitet slike i odličan zvuk, uz dobro implementiran Android i pored ograničenog prostora, dopadljiv dizajn i naravno 5 godina garancije, pa će oni koji su u potrazi za novim pametnih TV-om u ovom rangu cene imati još jednu zanimljivu opciju. 
    

    
   Nadamo da ćemo uskoro videti još Grundig modela još više cenovne klase, a do tada, recite nam u komentarima kakvi su vaši utisci o ovom modelu. 

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi
   Testirali smo: Motorola RAZR 50 Ultra