Hisense 55inch 4K HDR televizori (Video)

Hisense 55inch 4K HDR televizori (Video)

Ko je Hisense i šta nam to nudi svojim 55" 4K HDR TV dvojcem sa zakrivljenim i ravnim ekranima

  Sadržaj

   Ivan Mančić
    
   Svedoci smo da na našem tržištu često niču neki novi nepoznati brendovi koji nude jeftine televizore, najpre kao posledica mogućnosti poručivanja uređaja iz kineskih OEM fabrika koji se često razlikuju samo po logotipu. Ovakvi uređaji često nude vrlo skroman kvalitet, pa smo samim tim i vrlo sumnjičavi kada se pojavi neki novi brend za koji nismo ranije čuli. No, Kina je ipak velika sila kada je proizvodnja tehnike u pitanju, pa pored sitnih proizvođača koji nude jeftinu tehniku sumnjivog kvaliteta, poseduje i svoje A brendove, poput Huawei-a, Xiaomi-a i drugih. Iako su prethodno pomenuti giganti najpoznatiji po mobilnim uređajima, Kina svakako ima i manje poznate ekvivalente kada su u pitanju drugi uređaji. Upravo ovakav primer je i Hisense. Iako domaćim kupcima na prvu loptu ovo ime ne znači ništa i zvuči kao još jedan od bezbroj “Kineza”, u pitanju je jedna od najvećih multinacionalnih kompanija koja posluje već 48 godina, sa 13 fabrika u Kini i 6 širom sveta. Kolika je ozbiljnost Hisense-a, govori i činjenica da je ova kompanija sponzor ovogodišnjeg svetskog prvenstva u fudbalu kao i Evropskog pre 2 godine, Hisense Arene u kojoj se igra Australian Open i kluba Ason Villa, kao i da se svrstava u prvih 4 proizvođača display panela na svetu – rame uz rame sa velikim Samsungom, LG-em, Sony-em i Panasonic-om po kvalitetu i da je krajem prošle godine otkupio vlasništvo nad Display Solutions divizijom čuvene Toshibe. Impresivno, zar ne? Definitivno, kada se sve ovo uzme u obzir, jasno je da je u pitanju gigant od kog tek očekujemo da zauzme svoju poziciju i kod nas.   
   hisensetv28_resize.jpg
   Na našem tržištu je trenutno dostupno 7 modela televizora ove kompanije, a u naredna 2 meseca se očekuje još čak 20 različitih, sa najavljenim cenama koje su vrlo primamljive. Po informacijama koje smo dobili od distributera, svi Hisense televizori, u bilo kom rangu cene, koriste panele sopstvene izrade i prve klase kvaliteta, što uz bezuslovnu garanciju od 3 godine, moramo priznati, obećava.  Kako bismo proverili da li obećanje ima i realnog osnova, na test su nam stigla dva 55” 4K HDR modela, jedan sa oznakom H55N6600 i zakrivljenim ekranom, kao i model sa ravnim ekranom oznake H55N5700. Iako je u pitanju ista dijagonala, model sa ravnim ekranom je naravno širi za oko 1cm širi od zakrivljenog.
    
   Već na prvi pogled, oba modela su na nas ostavila snažan utisak. Pokušaj vađenja zakrivljenog modela iz kutije (a ko je imao prilike da radi unboxing TV-a od 55” i 19Kg zna da to nekad i nije baš zabavno) otkrio je da na zadnoj strani postoje dve ručice (ušrafljene u rupe za VESA montažu) upravo namenjene za tu svrhu. Ova jednostavna stvar pokazuje pažnju posvećenu detaljima, koja je očigledna na svakom koraku kod ovih televizora.
   hisensetv21_resize.jpg
   U pitanju je uređaj visokog kvaliteta izrade i elegancije na kakvu smo navikli samo od uređaja visoke klase. Odlična čvrstina kućišta bez ikakvih uleganja i završna obrada zaista ulivaju poverenje. Dizajn je potpuno jednostavan i efektan, sa tankom aluminijumskom lajsnom oko ekrana, diskretnim logotipom na sredini, pozadinom od vrlo čvrste plastike i postoljima koja čine dve nogice koje vire sa prednje i zadnje strane. Oba modela vrlo liče, osim naravno zakrivljena ekrana kod N6600 modela, a lep detalj je i luk postolja koji prati zakrivljenje, doprinoseći dizajnu i odličnom utisku.
   hisensetv03_resize.jpg
   Odličan dizajn i pažnja posvećena detaljima ogledaju se i u softveru. Meniji poseduju vrlo jasan i konzistentan vizuelni stil, koji je jednostavan, vrlo pregledan i prijatan za oko. Jako nam se dopalo i to što je svaka od stavki na koje možete naići u meniju pojašnjena diskretnim tekstom. Ovaj detalj će korišćenje televizora učiniti jednostavnijim za sve korisnike, a verujemo biti koristan i naprednijim, kako ne bi imali dileme čemu služe neke od naprednih funkcija. Izbor jezika i lokacije je prva stvar koja će vas dočekati nakon prvog uključivanja, a među mnogobrojnim opcijama dostupan je i srpski.
   hisensetv07_resize.jpg
   Početni ekran poseduje vreme, datum i vremensku prognozu u gornjem delu ekrana, uz sekcije namenjene aplikacijama i programima. Unikatni Vidaa U interfejs nudi lako prilagođavanje prečica na početni ekran za lak pristup omiljenim kanalima, aplikacijama i sadržajima. Odziv samog interfejsa je odličan, a TV pokreće Quad Core procesor o kome proizvođač nije dao više detalja. Smart platforma ovog televizora bazirana je na Vewd OS-u koji je Cloud bazirani servis. Ovo u praksi znači vrlo brzo pokretanje svih aplikacija bez potrebe za instalacijom ili ažuriranjem, a platforma nudi mnoštvo video i muzičkih streaming servisa poput Netflix-a, Youtube-a, Deezera i velikog broja drugih sa puno dobrih besplatnih sadržaja, kao i igre, web browser i aplikacije za društvene mreže.
   hisensetv31_resize.jpg
   Naravno, ovi televizori poseduju i multimedijalni plejer sa podrškom za veliki broj audio, foto i video formata, uključujući i HEVC (H.265), VP9, OGG, FLAC, WEBP i WEBM, pa su u praksi oba modela puštala praktično sve što smo im ponudili na USB disku.
   Vredi napomenuti i da softver ovih televizora podržava OTA ažuriranje, pa nam je na oba modela po prvom uključivanju i povezivanju na internet, ponuđena novija verzija koja se za par brojeva razlikovala od fabričke, što ukazuje na redovno izbacivanje novih verzija.
    hisensetv02_resize.jpg
   Naravno, dizajn i softver ne znače ništa ukoliko nisu ispraćeni odgovarajućim kvalitetom slike. Oba modela poseduju 55” 4K panele VA tipa, sa Edge LED osvetljenjem na zakrivljenom i Direct LED na ravnom modelu. VA paneli su poznati po vrlo niskom nivou crne, ali i blagim color-shiftom pri gledanju iz ekstremnih uglova, koji je kod ovih modela slabo primetan, pa bismo rekli da je ugao gledanja vrlo blizu deklarisanih 178 stepeni. Premaz panela je refleksivan, mada blago matiran, pa nije baš poput ogledala, iako ćete refleksiju naravno primetiti u jako osvetljenoj prostoriji. U pitanju su paneli sa 8bit+FRC prikazom boja, što bi trebalo značiti da prikazuju nešto uži gamut boja nego da je u pitanju puna 10bit implementacija, a deklarisana je pokrivenost od 56% REC 2020 spektra. I pored toga, ovi modeli poseduju zvaničnu HDR10 i HLG podršku za prikaz sadržaja visokog dinamičkog opsega. Deklarisani maksimalni kontrast kod oba TV-a je 4000:1, uz maksimalno osvetljenje od 250cd/m2 za ravni i 350cd/m2 za zakrivljeni model.
   [modul]specifikacija=9382[/modul]
   [modul]specifikacija=9383[/modul]
   Oba panela nude osvežavanje od 60Hz, uz podršku za interpolaciju frejmova za kreiranje tečnijeg prikaza. N5700 model nudi PCI (Picture Criteria Index) od 1200, dok je kod N6600 1400. U praksi, oba modela nude vrlo glatak prikaz, bez soap-opera efekta, pa bismo rekli da izabrani algoritmi odlično rade svoj posao.
   Za razliku od nekih drugih testiranih HDR modela, kod kojih smo često imali dilemu da li je aktivan HDR, Hisense televizori automatski prepoznaju tip sadržaja, bez obzira da li je u pitanju fajl sa diska ili HDMI signal, nudeći potpuno druge modove slike u zavisnosti od toga da li je u pitanju sadržaj standardnog ili visokog dinamičkog opsega.
   U standardnom modu, dostupni su Standard, Cinema Day, Cinema Night, Dynamic i PC/Game modovi. Pri prikazu HDR sadržaja, TV će vam ponuditi HDR Day, HDR Night, HDR Dynamic i HDR Game modove. PC/Game modovi u oba slučaja nude niži input lag zahvaljujući smanjenom procesiranju slike, a naš utisak je da je smanjenje uočljivije u standardnom, nego u HDR modu. Ovi modovi čine ove televizore validnom gaming opcijom, uz podršku za 4K sliku u 60Hz.
   Pored standardnih podešavanja osvetljenja, kontrasta, saturacije boja i pozadinskog osvetljenja, na raspolaganju su i podešavanje oštrine, topline boja, game, kao i vrlo detaljna white balance podešavanja u 2 i 10 nivoa, kao i podešavanja tona, saturacije i osvetljenja za svaki od RGB kanala. Vrlo široke mogućnosti koje će vam omogućiti da sliku doterate u sitne detalje.
   hisensetv06_resize.jpg
    
   Pored ovih, prisutne su i opcije procesiranja slike, pa pored internog algoritma za skaliranje slike, TV-i nude i Adaptive Contrast, nekoliko nivoa Smooth Motion podešavanja, dinamičku kontrolu pozadinskog osvetljenja i redukciju šuma.
   Najzanimljivije je bilo kada je na red došlo merenje kolorimetrom. Nažalost, loša Microsoft Windows implementacija HDR-a ograničava pravilno merenje u HDR modovima (najpre maksimalno osvetljenje), mada bi po nekim najavama, to bi moglo biti ispravljeno već u prolećnom ažuriranju.
   Prvi na redu je bio zakrivljeni H55N6600 koji je pokazao maksimalno osvetljenje u Dynamic modu od čak 391.7cd/m2, što je više od deklarisanih 350. Nivo crne u istom modu je bio, za VA panel možda očekivanih, 0.069cd/m2, što daje kontrast od čak 5677:1, što je zaista impresivno solidno više od deklarisanih 4000:1.Kada su boje u pitanju, najtačniji su bili Cinema modovi, a Cinema Night je bio u minimalnoj prednosti sa prosečnim DeltaE odstupanjem od 2.6 i maksimalnim od 5.4. Kada se uzme u obzir da je odstupanje od 3 teško uočljivo, ovaj TV zaista nudi odličnu tačnost boja u fabričkom modu. Sa dodatnom kalibracijom, koju smo vršili u PC/Game modu, došlo se do zaista sjajnih prosečnih 0.08 i maksimalnih 0.98. Kalibracija je pokazala i da TV pokriva 97% sRGB gamuta, 67.5% AdobeRGB i 70.6% DCI-P3 spektra boja.
   n6600sdrcinemanight_resize.jpg
   displaycalkalibracija_resize.jpg
   H55N5700 sa ravnim ekranom je takođe premašio deklarisano maksimalno osvetljenje od 250, pokazavši 310.9 cd/m2. Uz nivo crne od 0.062 cd/m2, kontrast od 5014:1 je takođe bio solidno iznad specifikacije od 4000:1. Cinema modovi su ponovo bili vrlo blizu kada je u pitanju tačnost boja, a ovaj model je odličan rezultat svog krivog rođaka pomerio na potpuno novi nivo. Uz maksimalni DeltaE od 3.5 i prosečni od svega 1.6, ovaj televizor je postigao rezultat koji bi poželeli i neki fabrički prekalibrisani profesionalni monitori renomiranih proizvođača. Zaista, izuzetno impresivan rezultat, a rezultati merenja definitivno idu u prilog tvrdnje proizvođača o upotrebi panela prve klase kvaliteta.
   n5700sdrcinemanight_resize.jpg 
   Pored slike, tu je naravno i zvuk. Oba modela nude stereo zvuk jačine 2x10W sa DBX-TV tehnologijom koja nudi nekoliko poboljšanja za bolji doživljaj. TotalSonics opcija poboljšava zvučni spektar i jasnoću i proširuje zvučnu sliku, Total Volume je zadužen za ujednačavanje glasnoće različitih sadržaja, ili npr. reklama, dok Total Surround opcija koristi psihoakustička poboljšanja kako bi na slušaoca ostavila utisak okružujućeg zvuka i prostornosti. Prisutno je nekoliko različitih modova zvuka prilagođenih različitim sadržajima, koji znatno menjaju zvučne karakteristike. Iako je zvuk na oba modela vrlo dobar i u Standard modu, Theater i Music modovi pružaju dodatnu težinu nižem spektru koja će se verovatno dopasti ljubiteljima filmova i muzike. Generalno, kvalitet zvuka je dosta dobar, pa ne verujemo da će puno vlasnika ovih televizora imati razloga da potežu za nekim eksternim rešenjima.
   hisensetv17_resize.jpg
    Oba Hisense televizora na testu dolaze sa tjunerom koji podržava DVB-T2, DVB-C i DVB-S/S2 standarde za digitalnu zemaljsku, digitalnu kablovsku i digitalnu satelitsku televiziju. Podržan je i programski vodič, kao i snimanje TV programa sa Time Shift funkcijom, naravno pod uslovom da ne koristite dodatni uređaj za prijem, već televizor signal dobija putem antene ili kabla. Premeštanje i organizacija kanala je moguće po želji korisnika, a TV podržava i automatsko ažuriranje liste kanala od strane provajdera usluge. Dostupna su i podešavanja za Common Interface kartice, kao i roditeljske kontrole za ograničavanje kanala i sadržaja PIN kodom. Kodom takođe možete zaštititi i pristup promeni i skeniranju kanala, kao i mogućnost resetovanja na fabrička podešavanja.
   hisensetv16_resize.jpg 
   Kada su konekcije u pitanju, oba modela nude po dva HDMI 2.0 ulaza sa podrškom za 4K60fps. Treba napomenuti da je za korišćenje ovog moda pri povezivanju sa računarom potrebno uključiti HDMI 2.0 Enhanced Format u naprednim opcijama, jer će u suprotnom biti dostupan samo 30Hz mod.  Pored ovih, prisutni su i komponentni i kompozitni izlaz, digitalni optički izlaz za zvuk, konektor za slušalice i antenski ulazi. Imena svih ulaza je moguće i promeniti po želji kako bi odgovarali imenima uređaja koji su povezani, za lakše snalaženje korisnika.
   Zakrivljeni model nudi i dva dodatna HDMI 4K30fps porta i 3 USB3.0 porta, dok model sa ravnim ekranom ima i jedan HDMI 1.4 port i po jedan USB 2 i 3.0 konektor. Naravno, oba modela podržavaju ethernet i WiFi povezivanje na Internet.
   hisensetv19_resize.jpg 
   Daljinski upravljač je srednjih dimenzija, sa zaobljenim ivicama zadnje strane i blagim horizontalnim lukom,  pa vrlo lepo leži u ruci. Tasteri su dovoljno krupni i jasni, pa je ceo prednji deo vrlo pregledan i nudi brzo snalaženje.  Dostupne su praktično sve bitne stavke, poput tastera za meni, izbor ulaza, programski vodič, SMART sekciju i multimedijalne tastere uključujući i izbor prevoda, kao i posebni tasteri za Netflix i Youtube, i četiri kolor-kodirana tastera koji funkciju menjaju u zavisnosti od menija. I na daljinskom je uočljiva pažnja detaljima, pa su na određenim mestima i tasterima dostupne izbočene tačkice koje će vam omogućiti lakšu navigaciju u mraku.

   hisensetv22_resize.jpg 
    Prvi kontakt sa Hisense brendom i njihovim televizorima je za nas bio vrlo prijatno iznenađenje. Od nama praktično nepoznatog proizvođača bismo verovatno očekivali kvalitet u rangu drugih slične reputacije, a svakako ne brend koji može ponuditi proizvod vrlo visokog kvaliteta. Upravo iz tog razloga nam je naročito drago što su ova dva televizora razuverila sve predrasude.  Hisense je možda novi igrač na našem tržištu, ali ako su ova dva modela indikator nivoa kvaliteta koji možemo da očekujemo od njih, sigurni smo da im se smeši velika popularnost.

   55” 4K Hisense televizori N5700 i N6600 serije nude ne baš potpunu implementaciju HDR standarda, uz nešto uži gamut boja i osvetljenje koje na zakrivljenom modelu taman dodiruje HDR400 zahteve, ali u okviru tih ograničenja nude zaista odličnu sliku, kao i izuzetno kvalitetne panele koji prevazilaze fabričke specifikacije po praktično svim parametrima.
   hisensetv30_resize.jpg
   Iako smo vrlo prijatno iznenađeni kvalitetnom izradom, a još prijatnije kvalitetom slike, najveće iznenađenje je u stvari cena. Uz prosečnu cenu od oko 690€ za zakrivljeni model i 590€ za model sa ravnim ekranom, ovi televizori su izuzetno konkurentni, nudeći kupcima omiljenu kombinaciju cene manje poznatih proizvođača, a kvalitet prikaza i izradu karakterističnu za renomirane brendove. Zahvaljujući ovome, Hisense H55N6600 i H55N5700 televizori apsolutno imaju našu preporuku i dodeljujemo im Highly Recommended nagradu.
   hisensetv25_resize.jpg 

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi
   Testirali smo: Motorola RAZR 50 Ultra