Hisense 65U8QF (Video)

Hisense 65U8QF (Video)

Malo je reći da smo impresionirani onime što Hisense U8QF ima da ponudi, jer je njegov prikaz, naročito za HDR na nivou najboljih 4K LCD modela visoke klase. I da nas neko ne razume pogrešno, ovaj TV nije Q95T, jer taj model ipak nudi znatno bolji zvuk, bolje procesiranje slike, bolji OS, HDMI 2.1 i sl, ali s obzirom da je cena ovog modela na domaćem tržištu oko 1185€ za 65”, što je bar duplo manje od modela koji nude porediv kvalitet prikaza, jasno je da je u pitanju nesumnjivi Best Buy među televizorima za gledanje HDR filmova i serija.

  Sadržaj

   Kako se približio sam kraj godine, nismo očekivali da u decembru iko od proizvođača predstavi bilo šta novo. Možemo slobodno reći da je 2020. bila jedna vrlo statična godina kada su u pitanju noviteti u domenu 4K televizora.
    

    
   LG se držao OLED-a, koji je i pored svojih ograničenja i dalje tehnički najnaprednija tehnologija, dok je Samsung u visokom segmentu nastavio sa svojim QLED LCD modelima. Oba proizvođača su ovogodišnjim modelima nešto unapredili, nešto unazadili, pa se ukupno ne može reći da je napravljen ikakav pomak u odnosu na prošlu godinu, iako je aktuelna generacija visoke klase 4K modela zaista jako dobra.
    
   Pomak doduše nije bio vidljiv ni po cenama, pa vam je za neki od pomenutih modela na domaćem tržištu potrebno oko 2700€ za 65”, što je ipak ozbiljna cifra i više nego što je većina entuzijasta spremna da plati za jedan vrhunski TV.
    
   Iako je najviši segment bio statičan, dobra vest je da je onaj povoljniji u kome su modeli slabijih specifikacija, ali i dalje poredivih HDR performansi, a koji do prošle godine nije ni postojao, čini se doživeo pravi bum.
    
   U njemu su se izdvojili najpre Sony X900H koji nudi slabije osvetljenje i manji broj zona zatamnjivanja, kao i Hisense U8QF – model koji smo veći deo godine nervozno iščekivali, jer na papiru deluje praktično rame uz rame sa Samsung Q90T i Q95T, po ceni koja je skoro 2.3x manja.Iščekivanje je potrajalo, očekivali smo ga još pre dva meseca, ali se U8QF najzad našao na našem testu, u svojoj najvećoj 65” verziji, taman na vreme da vidimo šta može i pomognemo vam u odluci, ako ste rešili da se obradujete novim TV-om.
    
   hajs1s.jpg
    
   Spolja, U8QF podseća na svoj prošlogodišnji pandan – U8B, najpre zbog metalnog postolja V oblika i ekrana koji je oivičen tankim metalnim okvirom. Najuočljivija vizuelna razlika je na donjoj ivici ekrana, gde umesto metalne lajsne zatičemo tkaninu koja prekriva JBL dizajnirano zvučno rešenje, a ujedno daje TV-u i sofisticiraniji izgled modela premijum klase.
    
   Poleđina TV-a je doduše prekrivena čvrstom plastikom, sa teksturom kakvu smo viđali i na drugim Hisense modelima, a pri dnu se nalazi i kanal za sprovođenje kablova, koji je praktičan, mada ne i najbolje dizajnirano rešenje tog tipa koje smo videli.
    
   Konektori su podeljeni u dve sekcije, pa se u maloj orjentisanoj ka zadnjoj strani nalaze po jedan HDMI i LAN port, optički audio izlaz i kompozitni AV konektori, dok veća dostupna sa boka sadrži dva USB porta, antenske i satelitske ulaze, CI+ slot i još 3 HDMI porta. 
    
   hajs2s.jpg
    
   Svi HDMI portovi su u verziji 2.0b, što je ujedno i najveća zamerka koju imamo na ovaj TV. Ako niste gamer, verovatno vam to neće biti bitna stavka, ali ako jeste, treba imati na umu da nedostatak HDMI 2.1 ograničava prikaz na 4K sa 30 fps sa uključenim HDR-om, ili na 4K60 bez HDR-a, kao i onemogućava korišćenje varijabilog osvežavanja. Ako vam je potrebno ovo ili 4k120 mod, to će vas nažalost i koštati. Input lag na ovom modelu smo izmerili na vrlo dobrih 14.1ms u Game modu.
    
   Ono što je glavni adut ovog TV-a su svakako njegove karakteristike po pitanju slike. 
   Panel je naravno 4K rezolucije i VA tipa, a za razliku od pomenutog Samsung modela, nudi korektne, mada ne i sjajne uglove gledanja. Hisense je ove godine rešio da Quantum Dot tehnologiju spusti i u ovu klasu uređaja, pa je krajnji rezultat primetno bolja i življa reprodukcija boja.
    
   hajs3s.jpg
    
   Prema našim merenjima, panel je u stanju je da prikaže čak 94.7% DCI-P3 spektra, što je sjajan rezultat, a kako se desetobitni prikaz boja postiže uz upotrebu FRC-a, gradijent neće baš u svim situacijama biti onako fin kao na pravim desetobitnim panelima, mada je to slučaj i sa pomenutim Q95T.
    
   Kad smo kod boja, preciznost prikaza je tradicionalno dobra na Hisense televizorima, a na ovom modelu smo izmerili Delta E odstupanje od korektnih 2.7, ne baš izuzetno kao na nekim prethodnicima, ali svakako ispod granice od 3 i to u oba Cinema moda.
   Ono što nam je bilo naročito interesantno kada su objavljene specifikacije ovog modela je što je on deklarisan na visoku svetlinu pozadinskog osvetljenja od preko 1000nita, uz upotrebu Full Array lokalnog zatamnjivanja sa čak 180 nezavisnih zona, što je više i od Samsung Q95T koji ih ima 120.
    
   Naravno, brojke u specifikaciji nisu uvek odraz realnog kvaliteta, ali moramo priznati da je ovog puta Hisense U8QF ne samo ispunio, već i premašio naša već velika očekivanja. 
    
   hajs4s.jpg
    
   Merenje svetline je pokazalo da je TV u stanju da dostigne neverovatnih 1728nita u HDR modu, i to sa 25% pokrivenosti ekrana, pri čemu to nije samo vrednost u trenutku, već održiva vrednost. Čak i najsvetliji SDR mod premašuje 1000nita, pa su performanse TV-a u svetlim prostorijama veoma dobre. 
    
   Interesantno, pomenutih 180 zona lokalnog zatamnjivanja su raspoređene tako da ih horizontalno ima 12, a vertikalno 15, što nam je u prvi mah bilo čudno, ali kada se prisetimo da je na Q95T blooming oko titlova bio jedan od najprimetnijih problema, ovakva odluka zapravo ima smisla, jer omogućuje finiju kontrolu titlova i crnih linija iznad i ispod slike u filmskom formatu. Pritom, pri osvetljenju od 1000 nita, nivo crne tik uz belu površinu u okviru iste zone zatamnjivanja je 0.08 nita, što je otprilike prirodni nivo crne samog panela, dok 5cm dalje ovaj nivo opada na pola, a još 5cm dalje je svega 0.02nita, što je praktično potpuno crno, čak i u mrklom mraku.
    
   hajs5s.jpg
    
   Kako smo ovaj TV dobili u trenutku kada je on već neko vreme prisutan na drugim tržištima, algoritmi za kontrolu lokalnog zatamnjivanja su u međuvremenu dovoljno doterani i optimizovani da ostavljaju veoma dobar utisak, rekli bismo ukupno bolji nego na Q95T.
    
   Blooming, koji je neizbežna pojava kod naprednih LCD modela, je minimalno primetan u realnim sadržajima, a u test paternima smo primetili da pomeranje zona kao da malo kasni za sadržajem, što je možda i namerno kako oko ne bi primećivalo nagle promene osvetljenja.
    
   Ukupno, HDR performanse ovog TV-a su zaista impresivne, ne samo obzirom na njegovu cenu, već i uopšte za bilo koji TV zasnovan na ovoj tehnologiji, pa se U8QF i pored svoje cene vrlo uspešno nosi čak i sa najboljim modelima na tržištu, sa izvanrednim kontrastom, odličnim nivoom crne, izuzetno svetlim akcentima i vrlo živim prikazom boja.
    
   hajs6s.jpg
    
   Ako se nešto može zameriti, to je da uniformnost panela nije baš idealna, pa su na sivoj pozadini uočljive varijacije koje se čini se poklapaju sa zonama. Srećom, u realnoj upotrebi se ovo ne primećuje.
    
   Glavna stvar koje smo se pribojavali je zapravo procesiranje slike, obzirom da je ovaj model u testu našeg britanskog kolege imao problem koji smo i mi uočili u testu slabijeg U7QF modela, u vidu lošeg procesiranje kretanja i povremenog trzanja pri promeni scene. 
    
   Srećom Hisense očigledno aktivno radi na optimizaciji i rešavanju problema, pa možemo reći da je pomenuta pojava potpuno odsutna na ovom modelu u trenutnoj verziji firmware-a i da se prikaz kretanja ponaša onako kako bismo to i očekivali od modela opremljenog panelom od 120Hz i dobrim algoritmima. Samsung, LG i Sony i dalje imaju za nijansu bolji prikaz po ovom pitanju, ali je ono što U8QF nudi itekako dobro i verujemo da će zadovoljiti veliku većinu korisnika. Pritom je moguće i fino podešavanje redukcije zamućenja i trzanja po vašoj želji, a u meniju ćete pronaći i Clear Motion opciju, koja strobovanjem osvetljenja smanjuje odziv panela i poboljšava oštrinu prikaza sporta i brze akcije, po cenu nešto nižeg osvetljenja i rekli bismo podnošljivog, skoro neprimetnog treperenja, makar na 120Hz.
    
   hajs7s.jpg
    
   Prikaz slike nižih rezolucija je dobar za sadržaje u 720p i iznad, i korektan za 480p i 576p uz malo podešavanja MPEG noise reduction opcije.
    
   Iako nas je slika oduševila, od zvuka smo nekako očekivali više, što zbog front-firing dizajna, što zbog JBL potpisa. Da nas ne razumete pogrešno, zvuk je čak vrlo dobar, ali se u tom domenu ovaj model već ne može takmičiti sa Q95T, koji je neprikosnoven po ovom pitanju. Što bi rekli, koliko para toliko i muzike. Deklarisana snaga je 2x10W, pa ovo nije najglasniji TV koji smo čuli, mada će u većini slučajeva biti dovoljno glasan za standardnu dnevnu sobu. Balans zvuka je korektan, uz vrlo dobru zvučnu sliku, solidnu reprodukciju basa, pa čak i nešto sub-bass spektra. Zvučna slika je vrlo dobra, uz podržani Dolby Atmos, a moguće je i podešavanje ekvilajzera u pet opsega
   .
   Poput većine ovogodišnjih modela i U8QF se po pitanju SMART mogućnosti oslanja na Hisense-ovu VIDAA U platformu u 4.0 verziji, o kojoj smo već pričali i koja nudi korisničko iskustvo koje je čini se i najviše prišlo neprikosnovenim Tizen i WebOS rešenjima. Solidno brz rad, jednostavna navigacija i pregledan početni ekran, sa kontekstualnim prikazom predloga sadržaja za gledanje zaista podsećaju na pomenuta rešenja, iako po pitanju aplikacija, VIdaaU i dalje nije baš na tom nivou, i pored toga što podržava većinu popularnih streaming servisa.
    
   hajs8s.jpg
    
   Obzirom da je Hisense rešio da na proleće na ovu platformu prebaci i starije modele sa verzijom 3.0, izgleda da su vrlo rešeni da joj se ozbiljno posvete. U trenutku kada nam je TV stigao na test, na njemu recimo nije bilo EON aplikacije, ali je ona ubačena u roku od par dana, a kako nam je rečeno od domaćih distributera, Hisense inžinjeri već rade i na dodavanju HBO Go i još nekih stvari, pa se nadamo da će uskoro Vidaa U biti još bolja.
    
   Kontrola ovog TV-a je poverena daljincu kakav smo imali prilike da vidimo i na prošlogodišnjim modelima, koji je zgodnog oblika i dimenzija i kvalitetnih tastera sa jasnim odzivom, a naravno, moguće je koristiti i RemoteNow aplikaciju na mobinom telefonu.Sve u svemu, retko se desi da za neki uređaj imamo velika očekivanja, kao što je to bio slučaj sa ovim TV-om, a da ih on uspešno i ispuni.
    

    
   Malo je reći da smo impresionirani onime što Hisense U8QF ima da ponudi, jer je njegov prikaz, naročito za HDR na nivou najboljih 4K LCD modela visoke klase. I da nas neko ne razume pogrešno, ovaj TV nije Q95T, jer taj model ipak nudi znatno bolji zvuk, bolje procesiranje slike, bolji OS, HDMI 2.1 i sl, ali s obzirom da je cena ovog modela na domaćem tržištu oko 1185€ za 65”, što je bar duplo manje od modela koji nude porediv kvalitet prikaza, jasno je da je u pitanju nesumnjivi Best Buy među televizorima za gledanje HDR filmova i serija. Stoga, U8QF apsolutno zaslužuje našu Best Buy nagradu, doduše sa malom ogradom – ako vam je HDR gaming i gledanje TV kanala niske rezolucije bitna stvar, moguće je pronaći i bolje modele za nešto više para, ali na uštrb ukupnog kvaliteta prikaza za 4K HDR. Nadamo se da će Hisense već naredne godine ponuditi HDMI 2.1 na svim modelima od više srednje klase naviše i napraviti praktično ultimativni TV u ovoj klasi. 
    
   Ukupno, Hisense U8QF je izvanredan paket vrhunske slike, dobrog zvuka i esencijalnih pametnih funkcija i ne sumnjamo da će svi budući vlasnici ovog modela njime biti izuzetno zadovoljni. 

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi