Hisense H50B7500 4K TV (Video)

Hisense H50B7500 4K TV (Video)

Televizori razumne cene nisu tako česti na našim testovima, a Hisense B7500 serija pripada upravo toj kategoriji.

  Sadržaj

   Ivan Mančić
   Izbor televizora na prvu loptu može delovati krajnje jednostavno – ustanovite koja veličina vam odgovara i kupite najpovoljniji TV te dijagonale, jer svi oni daju sliku, zar ne? Iako bi to u teoriji trebalo biti tako, nažalost, u realnom korišćenju se vrlo brzo uoče neke stvari i ograničenja, zbog kojih vam postane jasno zašto je neki TV jeftiniji, a neki skuplji. Naravno, razlika u ceni može biti rezultat i toga što sam brend, odnosno ime povlači nešto veću cenu, ali u većini slučajeva će malo skuplji TV doneti i bolji panel, naprednije pozadinsko osvetljenje, kvalitetniju obradu slike i u krajnjem slučaju i ukupni kvalitet izrade. E sad, televizora iste dijagonale ima u širokom opsegu cene, od npr. 300€, do preko 3000€. Gde je zapravo granica gde TV pruža najviše, bez plaćanja bilo kakvih dodataka bez kojih se može?TV koji nam je danas na testu je Hisense-ov odgovor na to pitanje. 

   Hisense H50B7500 košta oko 500€ na domaćem tržištu, što predstavlja neki srednji rang 50” modela, ali i cenu po kojoj se mogu pronaći i najjeftiniji 55” televizori.  Ova kompanija je inače poznata po modelima koji nude odličan odnos cene i kvaliteta, mnoge od njih smo već testirali, a ovogodišnja B7500 serija upravo gađa zlatnu sredinu, sa ciljem da ponudi najbolju sliku za razumnu svotu novca. U ovoj seriji se nalaze televizori dijagonale od 43 do čak 75”, a na našem tržištu za sada su dostupni samo modeli do 50”, najveći od kojih se i našao na našem testu. Ostali se očekuju za mesec dva.b7500hisense20_resize.jpg
   H50B7500 je za razliku od nekih modela više klase, poput nedavno testiranog Hisense U7B, u potpunosti izrađen od plastike. Ona je doduše izuzetno čvrsta, pa kompromisa po pitanju kvaliteta izrade nije bilo, a estetski momenat je postignut donjom lajsnom i postoljem koji poseduju završnu obradu koja podseća na brušeni aluminijum.
   b7500hisense39_resize.jpg
   Postolje je pomalo neobično, jer je u opštem trendu ovalnih linija u ovom slučaju ono potpuno oštrih ivica, ali se lepo uklapa i daje TV-u autentičan izgled. Lep detalj su i vođice na zadnjim nožicama postolja koje su tu da sprovedu i urede kablove. 
   b7500hisense15_resize.JPG
   Kad smo kod kablova, skoro svi konektori su dostupni sa bočne strane za lakši pristup i tu vas očekuju 3 HDMI porta, dva USB, kao i antenski i satelitski ulazi i optički audio izlaz. U izdvojenoj sekciji sa zadnje strane se nalaze još i kompozitni ulazi, kao i LAN konektor, a nešto iznad je i CI+ port za kartice. Od “nevidljivih” veza, tu su još Bluetooth i WiFi na 2.4 i 5GHz. 
   b7500hisense16_resize.JPG
   Ekran je okružen lajsnom i skoro u ravni sa njom i pored odsustva zaštitnog stakla, a pored lajsne tu je i standardna margina oko ekrana od par milimetara. Pozitivno je što ekran nije naročito refleksivan, što će onima koji TV koriste u prostorijama sa jakim izvorom svetla svakako dobro doći.
   b7500hisense03_resize.JPG
    
   [modul]specifikacija=9729[/modul]Kao što smo već i navikli od Hisense-a, TV je opremljen VA panelom i to vrlo visokog kontrasta, po našim merenjima preko 5200:1,  što ovom modelu daje odličnu polaznu tačku. Zanimljivo je da iako TV poseduje Direct LED pozadinsko osvetljenje, na njemu nije implementirano lokalno zatamnjivanje, već samo dinamička kontrola ukupnog osvetljenja, pa će nivo crne varirati zavisno od sadržaja ekrana, t.j. toga da li se prikazuje svetlija ili tamnija scena. 
   b7500hisense06_resize.JPG
   Maksimalno osvetljenje ovog TV je deklarisano na 300 nita, mada je u našim merenjima B7500 postigao čak 370 – solidno, mada naravno i dalje nedovoljno i za bazični HDR400 standard. I pored toga, TV podržava reprodukciju HDR sadržaja uz mapiranje u okviru svojih mogućnosti, ali i podršku za praktično sve aktuelne HDR standarde, poput Dolby Vision™ HDR, HDR 10 i HLG.
   b7500hisense01_resize.JPG
   b7500hisense37_resize.jpg
   Panel poseduje 10 bita po kanalu boje, tačnije 8 bita + FRC, a izmereni gamut pokriva vrlo dobrih 84.6% DCI-P3 spektra. Po ovom pitanju je B7500 i minimalno ispred nedavno testiranog ULED U7B modela, od koga ima i precizniji prikaz boja – Cinema Night mod je pokazao Delta E odstupanje od 2.3, što je preciznost na koju nas je Hisense navikao i koja je tradicionalno jedan od aduta koji krase ovaj brend.
   b7500hisense24_resize.jpg
   TV poseduje i odvojene profile za HDR i standardne sadržaje, među kojima su i dva Cinema, sportski, kao i Game mod. Ovaj poslednji je naravno namenjen onima koji žele da na TV povežu konzolu ili gejming PC, a iako Game mod smanjuje kašnjenje ulaznog signala, sa oko 45ms input lag nije baš na nivou modela koje smo testirali u skorije vreme. I pored toga, TV će biti sasvim korektan za sve igre koje poželite da igrate na velikom ekranu, osim možda takmičarskih partija Street Fightera. Pretpostavka je da će se e-sports igrači svakako pre odlučiti za gejming monitor. 
   b7500hisense38_resize.jpg
   Osvežavanje panela je očekivano 60Hz, 120 nije nešto što viđamo na modelima ove cene, ali ono što je bitno za ovaj model je što on poseduje praktično sve bitne algoritme za procesiranje slike, od prikaza sadržaja sa 24 slike u sekundi do korekcija trzanja i zamućenja pri kretanju brzih objekata na ekranu, pa u tom smislu nije uskraćen u odnosu na modele više klase, što je u ovom rangu cene čest slučaj. 
   b7500hisense27_resize.jpg
   Zvuk je solidne glasnoće, uz 2x10W snage i vrlo korektnog frekventnog balansa, ali samo do nekog višeg dela bas spektra, pa je nedostatak niskih frekvencija primetan, dok je sub bass potpuno odsutan. TV doduše nudi bass boost opciju, kao i petopojasni ekvilajzer kojima je moguće donekle kompenzovati njegov glavni nedostatak i zvuk učiniti sasvim korektnim.b7500hisense28_resize.jpg
   Što se SMART mogućnosti tiče, poput svih Hisense modela i B7500 serija je opremljena najnovijom verzijom VIDAA U platforme, tačnije 3.0, koja je redizajnirana u odnosu na ono što smo videli na prošlogodišnjim modelima. Epilog redizajna je da je interfejs potpuno jednostavan, a cilj je bio da apsolutno bilo koja opcija ili aplikacija budu dostupne u maksimalno 3 koraka. Praktično ceo interfejs se svodi na nekoliko horizontalnih “linija” na kojima se nalaze prečice za aplikacije, pristup opcijama i notifikacijama.
   b7500hisense11_resize.JPG
   U navigaciji kroz sistem i sadržaje će vam pomoći klasični daljinski koji dolazi uz TV, a koji poseduje i dovoljno prečica da dobar deo načešće korisnih funkcija bude dostupno na jedan klik. Home, direkcioni i tasteri za pozivanje menija, kao i direktne prečice za Youtube i Netflix će svakako biti ono što ćete najčešće i koristiti. 
   b7500hisense29_resize.jpg
   Iako možda ne izgleda jednako vizuelno zanimljivo kao Tizen ili Web OS, operativni sistem je svakako praktičan, ali i brz zahvaljujući svojoj jednostavnosti. Sve funkcije pokreće MStar MSD6886 četvorojezgrani procesor čije limite je moguće na trenutke videti u određenim situacijama, najpre pri nekim scenama komplikovanim za procesiranje, ali je generalno korektan u skladu sa cenom TV-a.
   b7500hisense30_resize.jpg
   Redizajnirana Apps Now aplikacija sadrži selekciju video i muzičkih servisa, korisnih aplikacija, kao i jednostavnih igara i sadržaja namenjenih najmlađima. Ono što nedostaje u odnosu na neke druge SMART televizore su neki od korisnih aplikacija providera, poput SBB-ovog EON-a (koji istina ne radi čak ni na dosta Android televizora), kao i npr. HBO Go.
   Ukupno H50B7500 je TV koji ostavlja vrlo dobar utisak u svakodnevnom korišćenju, praktično takav da najveći broj korisnika ne bi primetio neku bitnu razliku u slici odnosu na modele slične specifikacije, ali više cenovne klase, što je vrlo značajno i treba uzeti u obzir pri izboru. Naravno, modeli sa znatno jačim osvetljenjem su druga priča, ali kako njih i nema u klasi ispod 1000€, smatramo da je ovaj model odlična kupovina u ovom rangu cene i da zaslužuje našu Value For Money nagradu. 
   b7500hisenseaward_resize.jpg 
   Pomenućemo i da Hisense nudi čak 5 godina garancije, a i da je do završetka ovogodišnjeg svetskog prvenstva u košarci u toku akcija u kojoj u Gigatron i Emezeta prodavnicama uz ovaj TV dobijate i originalni dres košarkarke reprezentacije Srbije, kakav nije moguće kupiti, kao i zastavu. Bojim se da ćete za pivo i čips morati sami da se snađete. Uz sve ostale Hisense modele, bilo koje dijagonale, u istom periodu se dobija zastava.
   Prednosti:
   – Dobar prikaz boja- Odličan odnos cene i mogućnosti
   Mane:
   – Slabija reprodukcija vrlo niskih frekvencija

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi
   Dell G16 7630 (2023) test - brz i glomazan