Huawei IdeaHub S2 pametna tabla - Za biznis, ali i edukaciju

Huawei IdeaHub S2 pametna tabla - Za biznis, ali i edukaciju

Huawei IdeaHub S2 je najmoćnija pametna tabla sa kojom smo se do sada susreli. Isprobali smo sve funkcije, a detalje pogledajte u našem testu

  Sadržaj
   Huawei IdeaHub S2 pametna tabla – Za biznis, ali i edukaciju

   Pozitivne ocene

   • Dvostruka platforma: Harmony OS + Windows 11
   • Sposoban hardver na obe platforme
   • AI kamera koja pruža konkretne prednosti za video konferensing
   • Bogat izbor aplikacija

   Negativne ocene

   • Viša cena od nekih konkurentskih rešenja

   Veoma impresivna pametna tabla namenjena pre svega biznis upotrebi, ali sa bogatim mogućnostima za različite primene, uključujući i edukaciju.

   U svetu u kome nas svakodnevno i na svakom mestu okružuje mnoštvo različitih uređaja, uključujući i mobilne telefone koje svi nosimo sa sobom, njihova međusobna interaktivnost postaje sve bitnija i korisnija kako bi nam neki svakodnevni zadaci i razmena informacija bili što lakši. I upravo je ta interakcija ono što ubrzano menja svet oko nas, način na koji obavljamo poslove, na koji komuniciramo, učimo ili se zabavljamo.

   I koliko god nam je zabava svima najdraža, ono gde je uticaj tehnologije i najbitniji je svakako u domenu biznisa i edukacije, jer su to dve stvari koje pokreću svet i od kojih puno toga zavisi. Ovog puta vam predstavljamo jedan uređaj namenjen primarno poslovnoj primeni i edukaciji, a koji donosi mnoštvo mogućnosti koje ga čine izuzetno korisnim u oba domena. U pitanju je Huawei IdeaHub S2, interaktivni displej, odnosno pametna tabla.

   Što se ove kategorije uređaja tiče, o pametnim tablama smo već pričali na našem sajtu, ali ovaj model donosi neke specifičnosti u odnosu na modele koje smo prikazivali, pa je interesantno videti kako Huawei zamišlja ovaj tip uređaja i gde su razlike i eventualne prednosti i mane.

   Huawei IdeaHub S2 – Biznis pre svega

   Ono što vredi pomenuti u startu je da kompanija Huawei svoj IdeaHub S2 deklariše pre svega kao uređaj za pametne kancelarije, što nikako ne znači da joj nije mesto u učionicama. Gde bi nam bio kraj kada bi se našla svuda gde je to potrebno… Dakle, poslovni korisnici, konferencijske sale, prezentacije i sastanci su primarna namena, mada su mogućnosti ovog uređaja toliko široke da prevazilaze striktno poslovnu upotrebu i nimalo ne zaostaju u pogledu edukacije i to za različite oblasti.

   Pametnu tablu u načelu posmatramo kao edukativno sredstvo u obrazovnim institucijama gde smo oduševljeni mogućnostima interaktivne nastave u skladu sa tehnološkim vremenom u kome živimo i u kome naša deca uostalom odrastaju. Iako bi mnogi rekli “Kada smo mi mogli sa kredom i sunđerom, šta će njima faliti” – nije tako.

   Pametni uređaji su deo naše svakodnevnice, u rukama motivisanog i veštog nastavnika koji ume da svoje predavanje protka obiljem multimedijalnih sadržaja, sigurni smo da bi i manje zainteresovani učenici mogli aktivnije da se uključe u rad.

   Da ne govorimo o mogućnostima da umesto prepisivanja sa table nastavnik jednostavno sa učenicima podeli sadržaj kreiranjem QR koda čime je učenicima omogućeno da se onoga što su učili na času, tokom učenja kod kuće jednostavno podsete o čemu se govorilo na nastavi. Dileme nema da bi rezultati bili bolji od pukog bubanja iz knjige.

   A što se tiče biznis korisnika, nebo je granica: zamislite bilo kakvu vrstu online sastanaka u kome sve ono što radi tim u Nišu, istovremeno prate kolege iz Kruševca. Ali mnogo zavisi od prezentera naravno, načina na koji će on svoje ideje preneti. Na primer, objašnjenje tehničkih rešenja razvojnog tima i njegovo prezentovanje menadžmentu kompanije u realnom vremenu, gde sve ono što se piše i crta na tabli u jednom gradu istovremeno kolege na drugoj lokaciji prate na svojoj tabli.

   I ne samo to, već i istovremena komunikacija koja uz pomoć AI alata automatski fokusira govornika kako bi ga kolege na udaljenoj lokaciji aktivno pratile. Jedina mana: ne mogu da se pišu dnevnice, benzin, hotel i restorani. Firma štedi itekako, ali nismo sigurni da će se baš svima ovo dopasti. No, da pređemo mi na tablu sa kojom smo se u Benchmark redakciji družili prethodnih dana.

   Dizajn

   Nama se na testu ovog puta našla 86″ verzija ove table koja bez ikakve dileme deluje impozantno i praktično odaje utisak velike školske table, a prednost je naravno i odlična vidljivost za veće kancelarije ili konferencijske sale. Iako su pametne table dostupne u različitim dimenzijama, rekli bismo da je upravo ovo, ona prava mera. Naravno, upotrebljive su i one nešto manje dijagonale 65″ i 75″ za skromnije kancelarijske prostore ili sale za sastanke, ali ukoliko je auditorijum iole veći, onda je to – to!

   Sam ekran je naravno osetljiv na dodir, olovkom ili prstima, i dolazi sa 4K rezolucijom, što je na ovoj veličini definitivno optimalno rešenje u pogledu detalja i oštrine kada se ekran posmatra sa par metara razdaljine. Takođe, ekran nije refleksivan, odnosno poseduje anti-glare sloj koji odbija dobar deo ambijentalnog svetla i poboljšava vidljivost, pa samim tim i bitno olakšava upotrebu u standardnim poslovnim okruženjima.

   Što se dizajna tiče, u pitanju je relativno moderan izgled, koji će se lako uklopiti u neki poslovni prostor ili učionicu. Tabla dolazi sa postoljem sa točkićima koje u znatnoj meri olakšava pozicioniranje i pomeranje, a omogućava i premeštanje između kancelarija i sala što je vrlo bitno istaći. Jer nije isto imati tablu na zidu u jednoj prostoriji ili je jednostavno premestiti u drugu prostoriju – veliki plus ovakvog rešenja.

   Postolje je besprekorno čvrsto i stabilno, a točkiće je naravno moguće i ukočiti za slučaj da pod nije potpuno ravan. Kako dolikuje jednom profesionalnom uređaju, kućište table je u potpunosti izrađeno od metala, sa ručkama za nošenje ili pomeranje na gornjem delu poleđine sa obe strane, pa ostavlja vrlo robustan i izdržljiv utisak.

   Jedini plastični delovi su kućište koje krije elektroniku na sredini zadnje strane, kao i gornja i donja lajsna u beloj boji, koje su zapravo zadužene za vizuelni utisak. Na sredini gornje ivice tu je i 4K kamera o kojoj ćemo nešto kasnije, dok se na donjoj lajsni nalaze dva mesta za magnetno držanje olovaka, kao i dva standardna USB porta, jedan USB Type-C, taster za uključivanje i NFC tag za lako deljenje sadržaja.

   Huawei IdeaHub S2 – Softver

   Naravno, pored hardvera, jako bitna stvar kod uređaja ovog tipa je i softver, a tu dolazimo do prve specifičnosti ovog modela. Naime, za razliku od Android baziranih rešenja, Huawei IdeaHub S2 pokreće Huawei HarmonyOS 2.1, što ovom uređaju daje po koju manu, ali i određene prednosti.

   Zapravo, u odnosu na table sa nezvaničnom Android implementacijom ovaj model je u prednosti, jer je moguće koristiti iste aplikacije, ali uz lakšu instalaciju putem App Gallery prodavnice. Poređenje je znatno zanimljivije u odnosu na GBoard table sa Google Play Store prodavnicom, jer obe varijante imaju svojih aduta.

   Zvanična Google implementacija, poput onoga što viđamo na televizorima sadrži samo aplikacije prilagođene za korištenje na tom tipu uređaja, pa je njihov broj ograničen, ali je verovatnoća da ćete pronaći sve aplikacije kreirane sa tom namenom. Huawei pristup je potpuno drugačiji, pa će vam biti dostupne apsolutno sve aplikacije koje se nalaze u App Gallery prodavnici, bile one namenjene mobilnim telefonima, tabletima, ili pametnim tablama.

   Samim tim, tu su i razne igre, korisne aplikacije, streaming servisi i sve ono što ćete pronaći i na mobilnim telefonima i Android televizorima, a što nema obavezno veze sa poslovnom ili edukativnom upotrebom. Prednost je naravno što korisnici nisu ograničeni brojem ili tipom aplikacija, ali je mana to što ćete nailaziti i na aplikacije koje nisu prilagođene tom tipu i orjentaciji ekrana, pa samim tim neće baš raditi kako je zamišljeno i kako bi ste vi to voleli.

   Huawei je doduše implementirao određene funkcije koje bi trebale da poprave kompatibilnost za mnoge takve aplikacije. U svakom slučaju otvoreniji pristup koji će se naprednijim korisnicima verovatno dopasti.

   Hardver i konektori

   Što se hardvera koji to sve pokreće tiče, u pitanju je vrlo sposobna platforma sa 8GB RAM-a, 64GB skladišnog prostora i osmojezgranim ARM procesorom sa Cortex-A73 jezgrima na do 1.8GHz, Mali-G52 grafikom i NPU procesorom za AI funkcije. Iako joj to nije namena, na tabli vrlo dobro rade čak i zahtevne Android 3D igre poput Asphalta i PUBG Mobile, pa je jasno da ima dovoljno snage za gladak rad u svim aplikacijama koje ćete koristiti za predavanja, prezentacije, sastanke i slično.

   Za one kojima to nije dovoljno, ili prosto imaju potrebu da koriste X86 i Windows aplikacije, Huawei je ostavio i mogućnost nadogranje putem OPS modula, koji se jednostavno ubaci sa zadnje strane i od table napravi All-In-One PC računar. Konkretni primerak na testu je došao sa Intel i7-10700 procesorom, 16GB DDR4 memorije, 512GB SSD-om i integrisanom Intel UHD 630 grafikom, što je jedan vrlo solidan poslovni računar za sve osim zahtevne grafičke zadatke. Naravno, dostupne su i druge opcije, pa je tablu moguće prilagoditi i specifičnim potrebama.

   Što se portova i konektora tiče, na desnom boku ćete pronaći prilično bogatu selekciju – po tri USB 3.0 i 2.0 porta, LAN port, konektori za slušalice i mikrofon, kao i DisplayPort i HDMI za povezivanje dodatnih ekrana, plus WiFi sa dve antene. U sekciji koja pripada samom uređaju, a ne OPS modulu su tu još linijski audio ulazi i izlazi, HDMI ulaz i izlaz, još jedan USB, LAN i COM portovi, kao i RJ-45 Touch port i HD-AI port za povezivanje sa Huawei video conferencing terminalima.

   Windows / OPS modul, zvuk

   Windows platforma dodatno proširuje već široke mogućnosti uređaja, pogotovo za korišćenje nekog specifičnog softvera, ali i određenih video conferencing rešenja koja nisu dostupna na Androidu. Ono što nam se izuzetno dopalo je što Android i Windows nisu dva odvojena sistema koje morate odrabrati pri uključivanju uređaja, već je Huawei napravio takvo rešenje da se između njih možete prebacivati u letu, bukvalno u dva dodira ekrana.

   Windows se zapravo ponaša kao jedan od prozora u okviru Androida, što je vrlo praktično i omogućuje multitasking na potpuno novom nivou. Kad smo kod multitaskinga, omogućen je i multi-window prikaz, pa možete paralelno prikazivati dve aplikacije, ili jednu aplikaciju i Windows ekran, a dva korisnika čak mogu raditi u oba prozora istovremeno. Uz to, možete i odrediti u kom odnosu ćete podeliti ekran, pa je vrlo lako organizovati prikaz tako da odgovara onome što želite da radite ili demonstrirate.

   Pored slike, tu je naravno i zvuk koji nas je vrlo prijatno iznenadio kvalitetom. Nismo očekivali od pametne table da obavezno zvuči preterano dobro, jer je zvuk tu pre svega za prezentacije i video, ali je on dovoljno ubedljiv i takvog zvučnog balansa da se u njemu može i uživati i u muzici, ili tabla koristiti za ambijentalnu muziku. Glasnoća nije preterana, mada je sasvim dovoljna i za neku veću konferencijsku salu kako bi svi učesnici čuli prezentaciju ili razgovor putem video konferencije.

   Huawei IdeaHub S2 – Video konferensing mogućnosti

   Kad pominjemo video conferencing, on je jedan od bitnih aspekata ove table i posvećeno mu je dosta pažnje, a u ovu svrhu je moguće koristiti brojne podržane platforme, kao i Huawei Cloud Meeting. Najpre, tu je pomenuta kamera koju kompanija naziva “professional” i ističe da je korišćena kvalitetna optika i dobar senzor sa f/1.8 otvorom blende kako bi se dobila kvalitetna slika, kao i da je hlađenje dizajnirano tako da omogući rad čak i pri celodnevnim sastancima. Uz to, tu je i hardverski shutter, odnosno pokopac sočiva, za svaki slučaj, iako tabla dolazi sa bezbednosni sertifikatima koji bi trebali da spreče neovlašćen pristup.

   Naš utisak je da kvalitet slike naravno nije na nivou profesionalnih kamera ili onih na flagship telefonima, ali da je dosta iznad kamera na laptopovima ili web kamera koje se često koriste za video razgovore. Uz to se vrlo dobro snalazi u uslovima ne baš idealnog osvetljenja, sa sasvim korektnim nivoom šuma i uspeva da uhvati dovoljno detalja da sagovornici vas i vaše kolege vide jasno. Mala zamerka je što, iako je u pitanju 4K kamera, video koji dobijate sa nje može biti samo 1080p u 30 slika u sekundi, dok sagovornici tokom video konferencije mogu pratiti sadržaj koji se podeli u 4K sa do 8 slika u sekundi.

   Huawei je implementirao i neke zanimljive i korisne opcije, pa će AI algoritam pratiti osobe koje su u kadru i zumirati onoga ko priča, pa čak i deliti sliku na pola ukoliko dva učesnika vode diskusiju. Ovo je odlična stvar za poslovnu upotrebu i video konferencije čini zanimljivijim i interaktivnijim, a i omogućava vam da bolje vidite onoga ko govori.

   I to zaista fantastično funkcioniše – testirali smo situaciju sa četiri učesnika ispred table na različitim udaljenostima i fenomenalno je videti kako kamera zumira osobu koja uzima reč. A ukoliko dve osobe intenzivnije komuniciraju, podeliće prikaz na po pola ekrana i njih staviti u fokus.

   Kad pominjemo veštačku inteligenciju, ona se koristi i za obradu zvuka, pa će informacije sa mikrofona koji se nalaze raspoređeni po donjoj ivici biti obrađivane tako da se umanji reverbacija prostorije i pruži jasnija reprodukcija govora. Algoritam se prilagođava razdaljini do 12 metara kako bi se svi učesnici čuli što bolje. AI se koristi i za prepoznavanje rukopisa, pa možete pisati po tabli svojeručno, a ona će napisano konvertovati u kucani tekst.

   Što se deljenja sadržaja tokom sastanaka i prezentacija tiče, opcije su brojne, od fizičkih ulaza do bežične veze putem NFC-a ili WiFi-a. Huawei je implementirao WiFi Direct putem brze WiFi6 veze, a projekcija je moguća direktno sa nekog od Huawei telefona ili putem IdeaShare aplikacije za modele ostalih proizvođača.

   Uz IdeaHub S2 se dobija i IdeaShare Key, uređaj nalik Chromecastu koji se povezuje na USB Type-C port na računaru i putem koga dodirom tastera na gornjoj površini automatski projektujete sliku sa tog računara na tablu. Vrlo praktična stvar, ali nas je još više oduševila brzina veze, odnosno latencija koja je toliko niska da imamo utisak da bismo se mogli i igrati na tabli bez problema. Uz napomenu da se IdeaShare Key dodatno plaća, inicijalno ne stiže uz ovu pametnu tablu.Preko podeljenih sadržaja je moguće i dodavati anotaciju, pa je IdeaHub S2 svakako daleko elegantnije i svestranije rešenje od projektora i laserskih pokazivača.

   Huawei IdeaHub S2 – Utisci

   Kada se sve uzme u obzir, možemo reći da je Huawei napravio izuzetno moćnu pametnu tablu čije su mogućnosti više ograničene maštom korisnika nego hardverom ili softverom – oni su tu samo da ispune naše želje na pravi način. Mnoštvo softvera, Windows i Android, video konferensing, deljenje sadržaja, istovremeno korišćenje olovke za više korisnika, multitasking i još ponešto, čine Huawei IdeaHub S2 moćnim alatom za sve timove kojima je potrebna razmena ideja, u okviru jednog prostora ili na daljinu.

   Zaista, pored svega pomenutog se praktično i nismo dotakli edukacije za koju je ovo ništa manje svestrano i moćno rešenje. Ali kao što smo rekli, pustite mašti na volju i sami zamislite gde bi i na koji način mogla da se upotrebljava. Za početak, da od švrakopisa i nejasnih formula na tabli dobijamo savršeno preciznu i jasnu prezentaciju. Po nama, alat budućnosti, osim što je u ovom slučaju budućnost već tu.

   Možda vam se svidi