Iiyama GB3461WQSU i G2466HSU (Video)

Iiyama GB3461WQSU i G2466HSU (Video)

Iiyama je jedan od legendarnih proizvođača monitora i jedan od retkih iz svog doba koji i dalje uspeva da se na tržištu takmiči novim modelima. Pred nama su dva monitora u prvom redu namenjena gamingu, a šta to iiyama ima da ponudi u ovom domenu, možete pročitati u tekstu ispod.

  Sadržaj

   Iiyama je jedno od velikih imena IT industrije, konkretno u domenu monitora, a za koje verujemo da mnogi korisnici, naročito oni nešto mlađi, uopšte nisu ni čuli. Tamo negde krajem devedesetih, japanski proizvođač je uživao baš jaku reputaciju, pa ako ste želeli vrhunski monitor, izbor se svodio na svega par proizvođača među kojima je bila i Iiyama. 
    

    
   Vremena se menjaju, IT industrija je živa stvar, ali ova kompanija je i dalje tu, i dalje nudi nove proizvode, što je zaista za poštovanje, jer nije mala stvar postojati već blizu 50 godina i i dalje opstajati i takmičiti se na tržištu.
    
   Ovo naravno ne bi bilo moguće bez prilagođavanja, a u skladu sa tim su i dva monitora koja su nam se danas našla na testu. Iako je iiyama ime koje se možda više vezuje za neku profesionalnu primenu, dva modela koja predstavljamo danas pripadaju njihovoj G-Master seriji gaming monitora.
    
   U pitanju su GB3461WQSU, ultraširoki 34” model sa osvežavanjem od 144Hz, i G2466HSU, 24” zakrivljeni monitor sa osvežavanjem od 165Hz.Krenućemo od većeg, 34” modela, koji usled ultraširokog 21:9 formata zauzima prilično prostora na stolu, ali i pruža dosta prostora na samom ekranu, kako za igre, tako i za rad zahvaljujući rezoluciji od 3440×1440 piksela.
    
   ii1s.jpg
    
   U pitanju je monitor relativno jednostavnog dizajna, sa tankim okvirima i malom dodatnom marginom, i koji je kompletno izrađen od čvrste crne plastike. Postolje se svodi na pravougaonu bazu umerenih dimenzija, sa nosačem koji nudi podešavanje rotacije, visine, nagiba ka napred i nazad, a zanimljivo, iako je pivot panela teoretski moguć, na postolju izričito piše da to ne radite, jer je monitor prosto suviše širok da ga možete okrenuti za 90 stepeni.
    
   Podešavanje menija je izvedeno putem 4 tastera, ne baš naša omiljena varijanta, ali je relativno dobro osmišljen, pa navikavanje ne traje dugo.
    
   ii2s.jpg
    
   Što se konekcija tiče,  na raspolaganju su vam dva DisplayPorta, dva HDMI konektora, kao i dva USB 3.0 porta za povezivanje periferija, jedan za konekciju sa računarom, kao i 3.5mm konektor za slušalice.
    
   Panel je u ovom slučaju ravan i IPS tipa, ali sa osvežavanjem od 144Hz, pa proizvođač obećava odziv od 1ms. Realni odziv nije tako nizak, rekli bismo da je pre oko 4ms, čak i sa overdrive opcijom na +2, što je čini se i najbolja varijanta, mada se u meniju može naći MBR opcija strobovanja pozadinskog osvetljenja koja znatno unapređuje odziv, praktično vrlo blizu te 1ms, ali uz blagi overshoot, odnosno dupliranu sliku objekta koji se kreće koja je manje vidljiva. MBR je moguće podešavati u opsegu od -2 do +2, što će dobro doći ako treba koristiti i niže osvežavanje, npr. 60Hz za emulaciju nekih arkadnih igara.
    
   ii3s.jpg
    
   Ova opcija nije dostupna ukoliko želite da koristite Freesync, što je uobičajeno, a dobra vest je da je čak i bez nje, a sa upotrebom varijabilnog osvežavanja, odziv u igrama prilično dobar i ukupno iskustvo vrlo dobro, čak i za brze esports FPS igre. Kad smo kod varijabilnog osvežavanja, monitor nije zvanično G-Sync kompantibilan, ali radi odlično i sa Nvidia kartama.  
    
   Izmereni input lag je iznosio 22.5ms u normalnom radu, a moguće je aktivirati i direct drive opciju koja ga dodatno snižava na odličnih 8.8ms, ali tada nije moguće aktivirati Freesync. 
    
   ii4s.jpg
    
   Interesantno je i da monitor podržava HDR, ali i njega možete koristiti isključivo ako su ugašeni Freesync i MBR. Kako je maksimalno osvetljenje deklarisano na 350 nita, a izmereno na 267, jasno je da je HDR tu više radi reda, a u skladu sa tim je i prilično loše mapiranje u ovom modu, pa je najbolje da na njega zaboravite i monitor koristite u standardnom, SDR modu.
    
   Slika koju ovaj model pruža u tom slučaju je prilično dobra, što se i očekuje od jednog IPS panela, koji je u ovom slučaju ADS-IPS, jedna od unapređenih podvrsti IPS-a. Uniformnost osvetljenja je, makar na testiranom primerku rekli bismo čak pristojna za IPS, sa tek blagim isijavanjem po uglovima. Iiyama koristi malo čudan sistem predefinisanih profila, pa se oni nalaze u meniju pod i-Style mode opcijom, iako je moguće i detaljno podešavanje boja u zasebnom delu menija. Prikaz boja je inače sa 8 bita po kanalu boje, a najtačniji prikaz smo videli u FPS modu, sa Delta E odstupanjem od korektnih 3.1, a najbolji izmereni kontrast je iznosio 1013:1. 
    
   ii5s.jpg
    
   Kako je ultraširoki format pomalo specifičan, u meniju dostupno skaliranje slike sa drugih rezolucija i formata, pa ih možete razvući, prikazati sa 1:1 mapiranjem piksela, pa čak i sa skaliranjem na manje dijagonale monitora, što pretpostavljamo može dobro doći dizajnerima da vide kako će njihov sadržaj izgledati na manjim monitorima, a moguć je i prikaz slike u slici ili slike pored slike sa različitih ulaza.
    
   Ukupno, Iiyama GB3461 je monitor koji će biti zanimljiv onima koji žele ultraširoki format, što za rad zbog preglednije radne površine, što zbog gledanja filmova u 21:9 formatu, ali i igara u kojima je praktično moguće videti više scene sa strane. Uz solidno visoku rezoluciju, odlične uglove gledanja i visoko osvežavanje, u pitanju je monitor koji je univerzalno upotrebljiv, a na domaćem tržištu će vas koštati oko 65.000 dinara, odnosno 550€. Drugi model na testu je G2466HSU, koji je jedan od manjih monitora koje smo u skorije vreme imali na testu. Kuriozitet je i da je u pitanju zakrivljeni 24” panel, sa 1500R radijusom, što je baš retkost, ali zakrivljenje zapravo izgleda prilično prirodno na ovako maloj dijagonali.
    
   ii6s.jpg
    
   U pitanju je VA tip panela, sa Full HD rezolucijom koja je i prirodan izbor za ovu dijagonalu i nudi korektnu oštrinu prikaza, ali i niže hardverske zahteve za gaming, naročito ako želite da iskoristite pun potencijal i visoko osvežavanje koje ovaj model nudi.
    
   165Hz u ovom slučaju nudi dobar odziv, ali kako je u pitanju VA, tu su i njegove mane u vidu izraženog ghostinga u tamnijim delovima scene. Stoga ovaj monitor možda neće biti baš idealan izbor ukoliko igrate neke od mračnih esports igara, dok je prikaz u Call Of Duty Warzone i Apex Legends bio vrlo jasan i gaming iskustvo ukupno bilo vrlo dobro.
    
   ii7s.jpg
    
   I u ovom slučaju je podržan AMD Freesync i to u Premium verziji, što pored visokog osvežavanja podrazumeva i nisku latenciju i podršku za LFC, a monitor takođe odlično radi i na Nvidia kartama i pored toga što nije zvanično G-Sync kompatibilan.
    
   HDR podrška je tu i na ovom modelu, i pored još nižeg deklarisanog maksimalnog osvetljenja od 250 nita, koje je u merenjima doduše i desetak nita više, ali je na ovom modelu zapravo odrađeno korektno mapiranje HDR sadržaja, sve izgleda kako treba, pa bez problema možete držati HDR uključen, iako su vizuelni dobitci diskutabilni.   
    
   ii8s.jpg
    
   Input lag ovog modela je 8.5ms i to u svim varijantama, što je izuzetno nisko i itekako doprinosi iskustvu za esports gaming.
    
   Po pitanju slike, ovaj monitor nudi neočekivano nizak kontrast za jedan VA panel, ali pre svega zbog fabričkog podešavanja kojim je proizvođač pokušao da sliku prilagodi gejmingu, uz podignut nivo crne radi lakšeg uočavanja protivnika u senci. Uz malo podešavanja, najpre black tuner opcije koju treba spustiti na minimum, kontrast skače višestruko, na oko 2950:1, što je već nešto što i očekujemo od ovog tipa panela i znatno unapređuje ukupni utisak. Prikaz boja je takođe osmobitni po kanalu boje, a preciznost boja je tek korektna, sa najmanjim Delta E odstupanjem od 3.8. Uniformnost osvetljenja je vrlo dobra, uz takođe vrlo dobar nivo crne nakon pomenutih podešavanja, a uglovi gledanja su nešto uži nego što je to tipično za VA, najpre zbog zakrivljenja panela zbog čega su krajevi panela zapravo pod većim uglom kada se monitor gleda sa strane.
    
   ii9s.jpg
    
   Što se dizajna tiče, i ovaj model je izrađen u potpunosti od crne čvrste plastike, sa interesantnim Red Eagle logotipom na zadnjoj strani, a usled zakrivljenog dizajna, samo telo monitora je nešto šire, mada ne možemo reći da to remeti vizuelni utisak. Postolje monitora je fiksno, odnosno od podešavanja podržava samo nagib napred nazad, bez rotacije i podešavanja visine.
    
   Kad smo kod podešavanja, na ovom modelu je umesto individualnih tastera tu mini joystick, pa je kretanje kroz meni vrlo intuitivno i pravo uživanje. 
    
   Od konekcija, ovaj model nudi jedan Display Port, dva HDMI porta, dvoportni USB hub i konektor za slušalice. 
    
   ii10s.jpg
    
   Ukupno jedan simpatičan monitor koji za svega oko 26.000 dinara, odnosno oko 210€ nudi vrlo dobre performanse za gaming, pa će samim tim biti i vrlo zanimljiv izbor za gamere koji ne žele da potroše baš previše novca.Ostati aktivan toliko dugo u ovako brzoj i inovativnoj industriji, je za svaku pohvalu. Možemo reći da je ovaj test zaista bio prijatno iznenađenje, i pitamo se, hoće li iiyama da postane stari-novi konkurent među poznatijim imenima… 

    
   Nadamo se da vam se dopao ovaj prikaz, a voleli bismo da čujemo i vaše utiske o ova dva modela, kao i da li ste nekada imali kontakta sa Iiyama monitorima. 

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi
   Dell G16 7630 (2023) test - brz i glomazan