Lenovo Legion Y44W-10 gejming monitor (Video)

Lenovo Legion Y44W-10 gejming monitor (Video)

Lenovo nam je spremio pravo iznenađenje u vidu inovativnog uuuuultra-širokog monitora namenjenog gejmerima, ali i napakovanog funkcijama koje će olakšati život i svima koji monitor koriste za rad i uživanje.

  Sadržaj

   U ovom našem poslu se svakodnevno srećemo sa raznim uređajima – neki su ok, neki su baš dobri, neke od njih ne možemo ni da priuštimo, pa je test ujedno i prilika da ih imamo makar na nedelju dana. Ali postoje i oni koji nam na prvu privuku pažnju i koje jedva čekamo da testiramo jer su nesvakidašnji i posebni. 

   Kada smo Lenovo Legion Y44W-10 videli na nedavnoj Lenovo prezentaciji, odmah smo se nacrtali ispred njega. Svojim gabaritima i ogromnim ekranom, ovaj monitor je zaista teško “promašiti”. Ultrawide monitori nisu ništa novo, viđali smo ih do sada u izvedbi više proizvođača, najpre korejskog dvojca, ali nešto u vezi ovog monitora je bilo drugačije. U pitanju je gejming model koji donosi izuzetno interesantnu kombinaciju specifikacija i funkcija, i koji je zanimljiv kako za korišćenje, tako i sa čisto tehničke strane. lenovolegion01_resize.JPG
   Za razliku od mnogih prethodnih ultrawide monitora koje smo viđali, Y44W pleni dizajnom i poseduje toliko detalja, da i sama spoljašnjost zaslužuje detaljan opis. O ekranu ćemo nešto kasnije, ali ćemo pomenuti da je okvir tanak kako se i očekuje od modernog monitora, sa marginom od par milimetara i donjom lajsnom na kojoj se nalazi ne Lenovo već Legion logotip – jasna oznaka pripadnosti gejming svetu.
   lenovolegion10_resize.JPG
   Na desnoj strani lajsne su tasteri za kontrolu menija, možda i jedina stvar koja nam se baš i ne dopada naročito. Preferirali bismo mini joystick, mada su meniji lepo obeleženi i pregledni, pa će se korisnici svakako vrlo brzo navići. 
   lenovolegion19_resize.JPG
   Fenomenalan detalj je i minijaturni hub sa dva USB porta i konektorom za slušalice, a koji se po potrebi spušta na sredini prednjeg dela odmah ispod logotipa, sa mehanizmom koji jednim dodirom naizmenično otključava Hub ili ga zaključava unutar kućišta monitora. 
   lenovolegion15_resize.JPG
   Zadnja strana je jedna od najlepše dizajniranih koje smo imali prilike da vidimo, sa diskretnim Lenovo i Legion logotipima, delom za elektroniku sa puno otvora za hlađenje koji doprinose ukupnoj estetici, kao i ručkom za nošenje i jednako vizuelno interesantnim nosačem monitora, a koji omogućuje podešavanje nagiba, visine i rotacije panela. 
   lenovolegion34_resize.jpg
   Konektori su smešteni sa donje strane, a njihov izbor je veoma zanimljiv. Pored očekivanog DisplayPort-a u verziji 1.4 i dva HDMI 2.0, iznenađenje su i dva USB Type-C porta, jedan sa 5, a jedan sa 10Gbps, a koji mogu služiti kao izvor slike i zvuka sa desktop računara laptopa ili mobilnog telefona, sa sve napajanjem uređaja do čak 90W.
   lenovolegion31_resize.jpg
   Obzirom da monitor poseduje i PIP i PBP mogućnosti, ovi ulazi će svakako biti od koristi, a ako povežete i tastaturu i miša putem dodatnih USB 3.0 portova, monitor će se ponašati i kao KVM switch, što ukupno pruža zaista impozantne mogućnosti kada je produktivnost i rad u pitanju. A podsetićemo vas da je ovo ipak primarno gejming monitor.
   lenovolegion09_resize.JPG
   No, tu nije kraj iznenađenjima. Postolje je veoma lepo, sa plavim akcentima i što je bitno, veoma stabilno, a na njemu se nalazi i odvojivi zvučnik dizajniran od strane Harman Kardona koji je potpuno ovalan, sa rupom na sredini kroz koju zapravo prolazi osovina postolja. Zvučnik poseduje i podesivo osvetljenje u više boja (osnovnih) koje možete menjati odgovarajućim tasterom, a na njemu se nalazi i mikrofon koji je poput samog zvučnika sa računarom povezan putem putem USB-a, tačnije jednog microUSB konektora koji se nalazi na samom zvučniku.
   lenovolegion11_resize.JPG
   Moramo priznati da je, koliko god bili skeptični prema ovakvim rešenjima, ovaj zvučnik zapravo vrlo upotrebljiv, glasan i kvalitetan, pa je čak i igranje na njemu bilo veoma ubedljivo, a uspeo je čak i da isprepada neke od članova redakcije u Apex Legendsu.  Ukupno za dizajn i praktičnost svih detalja Y44W-10 moramo dati čistu desetku – odavno nismo videli tako dobro smišljen monitor. Još samo da su za ime monitora bili kreativni kao za dizajn…
   [modul]specifikacija=9732[/modul]lenovolegion29_resize.jpg
   Panel ovog monitora je ultra širokog formata, sa odnosom stranica od 32:10 i dijagonale 43.4”. Visina ekrana je zapravo slična nekom regularnom 27” monitoru, ali je širina na prvi pogled neprirodno velika, pa čak i 21:9 filmski format na ovom monitoru ima prilično margine sa obe strane. Ono gde monitor ovog formata briljira su tri stvari – excell tabele, programi za video montažu i obradu zvuka i gejming. Prosto količina informacija koja može da stane na ekran je impresivna. Ono što pomaže da utisak bude prirodniji je 1800R zakrivljenje ekrana, pa imate utisak da vas ekran okružuje, što je s obzirom na njegovu namenu zapravo dobra stvar.
   lenovolegion18_resize.JPG
   Rezolucija monitora je 3840×1200 piksela, praktično 4K po širini, ali ne i po visini, pa je oštrina slike odlična, ali i hardverska zahtevnost kada su igre u pitanju nije prevelika. Naravno, podrazumeva se da onaj ko izdvoji blizu 1400€ za monitor ima i neku odgovarajuću grafičku kartu više klase, tim pre što se panel osvežava na 144Hz, pa je poželjno poterati igre na što većem frejm rejtu kako biste iskoristili prednosti koje monitor nudi. 
    
   lenovolegion25_resize.jpg
   Legion Y44W dolazi sa VA panelom sa HDR400 sertifikacijom, što praktično znači baznu podršku za prikaz HDR sadržaja. Maksimalno osvetljenje je zapravo 450 nita, što je taman dovoljno više od tog neophodnog minimuma za HDR, da prikaz u igrama bude vidno bolji u odnosu na iste igre u standardnoj definiciji.
   lenovolegion26_resize.jpg
   Ovome značajno doprinosi i AMD Freesync 2 podrška, jer proces sertifikacije za ovaj standard podrazumeva da AMD driveri znaju tačne mogućnosti panela i ovog monitora, pa ih mogu iskoristiti do maksimuma i na najbolji način. Istina, to znači da će doživljaj u Farcry 5 npr. biti solidno bolji u Freesync 2 modu nego u igrama koje podržavaju samo standardni HDR mod. 
   lenovolegion32_resize.jpg
   Kad smo kod modova, Y44W je opremljen standardnom selekcijom modova prilagođenih različitim žanrovima igara, ali je mnogo zanimljiviji izbor modova prikaza boja, jer su u njemu predefinisani profili za sRGB za sadržaje stadnardnog i DCI-P3 za sadržaje visokog dinamičkog opsega, kao i razni drugi. sRGB mod je ujedno i prilično preciznog prikaza, sa Delta E odstupanjem od vrlo dobrih 2.2. 
   lenovolegion35_resize.JPG
   Iako je prikaz boja desetobitni, ali uz pomoć FRC-a, gamut boja koji je monitor u stanju da prikaže po našim merenjima pokriva čak 90% DCI-P3 spektra.  Izmereni kontrast doduše nije bio naročito impresivan za jedan VA panel, tek oko 2500:1, mada je i dalje dovoljno visok da slika ostavlja vrlo dobar utisak.lenovolegion36_resize.JPGlenovolegion27_resize.jpg
   Ono čemu je ovaj monitor prevashodno namenjen je gejming i na njemu smo probali igre raznih žanrova. Vanredno široki odnos stranica ima svojih prednosti u praktično svim igrama koje smo probali, pa tako npr. u pucačinama iz prvog lica možete videti značajno više oko sebe, što vam omogućuje da pre oučite protivnika nego što bi to bio slučaj na nekom 16:9 monitoru.
   lenovolegion02_resize.JPG
   U vožnjama je široki aspekt nekako najprirodniji, pa se Y44W ponaša kao neki surround setup sa više monitora. Ono što nam se neočekivano možda najviše dopalo su igre iz trećeg lica, poput Tomb Raidera npr. gde je doživljaj zaista sjajan.
   lenovolegion28_resize.jpg
   Kao što smo spomenuli, obzirom na Freesync 2 podršku i osvežavanje od 144Hz, prikaz u svim igrama je vrlo tečan. Obzirom da je VA panel u pitanju, odziv je očekivano nešto sporiji, zvanično 4ms GTG, pa ukoliko su vam eSports twitch shooteri primarna zabava, ovo možda nije najbolji izbor za vas. 
   lenovolegion30_resize.jpg
   Svi ostali gejmeri, naravno pod uslovom da su spremni da izdvoje blizu 1400€, će svakako biti oduševljeni ovim monitorom bar onoliko koliko smo bili i mi tokom njegovog testiranja.
   Lenovo Legion Y44W-10 je zaista impresivan uređaj, jednako zahvaljujući svojoj realnoj upotrebljivosti koliko i zaista inovativnim dizajnerskim rešenjima zbog kojih mu dodeljujemo našu Advanced Design nagradu.   
   lenovolegionaward_resize.jpg
   Najverovatniji kupci ovog monitora su možda najpre profesionalci iz domena obrade slike i zvuka, 3D-a, pa i programiranja, kojima veliki prostor na ekranu može značajno olakšati rad. Za njih je Lenovo doduše spremio i Thinkvision P44W, tačnije ne-gejmersku verziju ovog monitora, dok je Legion Y44W-10 prava opcija za profesionalce koji vole i da se igraju, a budimo realni, ko još od nas voli samo da radi, a ne voli i da se igra?

   Prednosti:

   Sjajan izgled

   Dosta praktičnih dodataka (zvučnik, Hub, KVM, PIP i PBP)

   Izvanredna upotrebljivost za igre i rad

    
   Mane:

   Adekvatno visoka cena

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi