LG 27GN880 (Video)

LG 27GN880 (Video)

Ovogodišnji LG 27GN880 gaming monitor donosi kombinaciju Nano IPS tehnologije, osvežavanja od 144Hz i LG Ergo Stand postolja, koje po prvi put viđamo na jednom gaming modelu, a koja ovaj monitor čini vrlo interesantnim i unikatnim izborom u odnosu na druge monitore u klasi. Pogledajte naše utiske i kako se LG 27GN880 ponaša u svakodnevnom radu i igrama.

  Sadržaj

   Nakon nedavno testiranog LG 27GN600 gaming monitora koji pripada relativno bazičnoj kategoriji modela sa visokim osvežavanjem, na test nam je došao još jedan ovogodišnji monitor ove kompanije, naizgled relativno sličnog imena – 27GN880, koji pripada nešto višoj klasi gaming modela i u odnosu na pomenuti donosi razna unapređenja. 
    

    
   Imali smo prilike da se desetak dana družimo sa ovim monitorom, koristimo ga za svakodnevne zadatke, odigramo dosta igara, pa evo naših utisaka. Najpre vredi pomenuti šta od ovog modela možete očekivati. Za cenu od oko 720€ na domaćem tržištu, dobijate 27” Nano IPS panel rezolucije 2560×1440 piksela, osvežavanje od 144Hz, kao i LG Ergo Stand postolje koje smo pre 7 meseci videli na UN880 modelu, ali ga ovog puta prvi put vidimo u kombinaciji sa nekim gaming monitorom iz LG Ultra Gear serije. 
    
    
    
   Upravo postolje je ono što je najneobičnija karakteristika ovog modela, jer njegovo korišćenje čini drugačijim u odnosu na praktično bilo koji drugi gaming monitor koji smo do sada videli.  
    
   Centralni deo postolja zapravo čini jedna metalna cev, koja je u donjem delu pričvršćena za montažu na sto, a u čijem gornjem delu se nalazi nosač samog panela. Nosač se sastoji iz dva zgloba koji omogućuju priličnu fleksibilnost i mogućnost da panel približite sebi ili ga odaljite i to u opsegu od 4 – 27cm od samog nosača, što je vrlo korisno, pogotovo za monitor ovog tipa, jer ga možete privući malo bliže za svakodnevne zadatke, rad i pregled internet sadržaja, a malo udaljiti za gaming radi bolje preglednosti celog ekrana. Ako ste ikada bili u dilemi da li je 24 ili 27” bolja opcija za gaming, ovakvo postolje to rešava, pa možete imati najbolje od oba sveta, naravno pod uslovom da imate dovoljnu dubinu stola. 
    

    
   Kad smo kod toga, ovakvo postolje ujedno omogućuje i znatno manje zauzeće radnog prostora, jer nema ničega što leži na radnoj površini. Montaža je moguća kako na zadnju ivicu stola putem stege koju je moguće prilagoditi različitim debljinama radne ploče, tako i putem rupe na stolu u slučaju da ona već postoji, ili da zbog konstrukcije stola nije moguća montaža stegom. 
    
   Što se ergonomije ovog rešenja tiče, možemo reći da Ergo Stand definitivno opravdava svoje ime i da je vrlo praktično za bilo koji scenario upotrebe. Moguća je najpre rotacija samog nosača, odnosno valjka za 180 stepeni, kao i dodatna rotacija u dva zgloba za podešavanje blizine i zglobu u vidu lopte koji omogućuje podešavanje panela, pa praktično možete postići rotaciju od skoro 360 stepeni levo i desno, što, koliko nam je poznato, ne nudi nijedno drugo rešenje koje fabrički dolazi uz neki monitor. Takođe, moguće je i podešavanje visine pri čemu donja ivica monitora može biti između 12 i 25cm od podloge, pivot panela, ali samo kontra od kazaljke na satu za 90 stepeni, kao i vrlo korisno i podešavanje nagiba ka gore i dole za po 25 stepeni, što je opet više od praktično bilo kog modela koji smo imali na testu. U prevodu, kako god organizovali radnu površinu, LG 27GN880 je lako uklopiti i postaviti u idealan položaj, što mu je verovatno i najveća preporuka u odnosu na konkurenciju. 
    

    
   Naravno, sve na postolju je izrađeno od metala, što mu daje neophodnu preciznost i čvrstinu, a odlično je osmišljen i sistem sprovođenja kablova, sa sakrivenim kanalom duž celog nosača, što omogućuje vrlo čistu radnu površinu. 
    
   Što se samog monitora tiče, on dizajnom podseća na nedavno testirani GN600. Izrađen je kompletno od plastike, sa kombinacijom mat teksturiranih i glatkih sjajnih crnih površina i vrlo tankim okvirom sa 5mm dodatne margine sa gornje i bočnih strana i standardnom donjom lajsnom sa LG logotipom i Nvidia G-Sync nalepnicom. 
    

    
   Na poleđini zatičemo sada već karakteristični crveni krug koji LG gaming modele čini vizuelno vrlo interesantnim, a koji ujedno služi i za ventilaciju panela i elektronike. Unutar njega je tu novi Ultra Gear logotip, kao i sekcija sa konektorima orjentisana ka nazad, u kojoj se nalaze jedan DisplayPort i dva HDMI ulaza, izlaz za slušalice, kao i konektor za napajanje na koji se povezuje eksterni adapter, što takođe omogućuje lakši cable management, usled tanjeg kabla. 
    
   Za kontrolu menija i uključivanje monitora, tu je mini joystick koji se nalazi na donjoj strani monitora, ali zanimljivo ne ispod LG logotipa kao kod GN600, već jedno 2cm levo, što je zaista neobično. U pitanju je verovatno najpraktičnije moguće rešenje, koje u kombinaciji sa lepo dizajniranim i organizovanim menijem omogućuje najjednostavnije podešavanje opcija, kojih naročito u sekciji vezanoj za sliku ima prilično. 
    

    
   Kad smo kod slike, rekli smo već da je u pitanju IPS panel, ali ne običan kakve viđamo na većini monitora, već sa nano filterskim slojem, poput LG Nanocell televizora, što kao što ste imali prilike da vidite u našim recenzijama, Nanocell i Quantum Dot opremljenih televizora itekako ima pozitivan uticaj na kvalitet prikaza. Najkraće objašnjenje je da ovaj sloj služi da fokusira pozadinsko osvetljenje u uže opsege plave, crvene i zelene i na taj način omogući preciznije mešanje željenih nijansi i širi opseg boja koje je panel u stanju da prikaže. U konkretnim brojkama, to iznosi zaista impresivnih 95.1% DCI-P3 spektra prema našim merenjima, što je u klasi sa najboljim TV modelima i izvanredno za jedan monitor. Rezultat toga je da boje izgledaju življe i zasićenije, što je pogotovo kod jednog gaming modela svakako poželjna osobina.  
    
   Međutim, poput onoga što smo videli i na GN600, fabrička kalibracija nije baš idealna, pa je najprecizniji prikaz izmeren u sRGB modu, sa Delta E odtupanjem od 3.8, što je pomalo šteta, jer ovaj model definitivno ima potencijala da bude ne samo gaming monitor već i odličan monitor za dizajn i ozbiljan rad. No, iako je sRGB mod upotrebljiv, za to će svakako biti poželjna dodatna kalibracija.  
    

    
   S druge strane, za gaming preciznost nikada nije bila naročito značajna, pa ostali modovi pružaju prikaz prilagođen različitim žanrovima igara, pri čemu najbolje izgledaju RTS i HDR Effect, usled najveće svetline koju smo izmerili na 379.6 nita, relativno blizu minimalnog zahteva za HDR400 standard.  
    
   Monitor podržava i HDR prikaz u Windowsu i podržanim igrama, a iako je upitno koliko je ovakvo maksimalno osvetljenje dovoljno za bilo kakvu primetnu prednost na SDR modom, činjenica je da je prikaz boja u HDR-u prilično impresivan zahvaljujući Nano sloju i izuzetno širokom gamut. Zanimljivo je i da su modovi slike dostupni za biranje dok je monitor u HDR modu, ali deluje kao da nemaju baš nikakav uticaj na sliku. 
    

    
   Ono što je možda najslabija strana ovog monitora je kontrast koji smo izmerili na 903:1, što je, iako ne daleko od standarda za IPS, ipak manje nego što bismo očekivali od jednog modela koji pretenduje na nešto višu klasu i koji koristi Nano IPS tehnologiju. Ovogodišnji LG paneli izgleda ne briljiraju u tom domenu, pa ostaje da vidimo kako se ovi paneli snalaze u kombinaciji sa mini LED osvetljenjem na nekom od vrhunskih modela. 
    
   Što se gaming performansi tiče, pored odličnog prikaza boja, tu je i rezolucija od 2560×1440 piksela, koja je na dijagonali od 27” praktično idealan izbor, što rezultuje jako dobrim prikazom u igrama, sa dovoljno oštrine i detalja. Naravno, s obzirom na maksimalno osvežavanje od 144Hz, biće vam potreban i odgovarajući hardver kako biste u ovoj rezoluciji maksimalno iskoristili potencijal ovog monitora, pa je preporučljivo imati fps koji se kreće između 100 i 144 kako bi odziv panela bio što bolji. Kad smo kod toga, iako je odziv vrlo korektan za 144Hz, opet ne možemo reći da je baš na nivou najbržih IPS modela nove generacije koji su čini se doneli veliki korak napred po ovom pitanju krajem prošle i tokom ove godine. I pored toga, igranje na visokom osvežavanju na ovom modelu pruža vrlo dobro iskustvo, a 27GN880 dolazi sa zvaničnim nVidia G-Sync i AMD Freesync sertifikatima, pa varijabilno osvežavanje perfektno radi na praktično bilo kojoj AMD ili nVidia grafičkoj karti. 
    

    
   Interesantno je i da je ovog puta potpuno izostala opcija strobovanja pozadinskog osvetljenja, ali to ne možemo uzeti kao zamerku, s obzirom da je ona i tako relativno beskorisna, osim na svega par modela koji je mogu koristiti istovremeno sa varijabilnim osvežavanjem. Input lag smo izmerili na 10.5ms, što nije na nivou najboljih modela, ali je sasvim korektno da ne utiče na utisak u igrama. 
    
   Od gaming specifičnih opcija, tu su samo Black Stabilizer koji dodatno podiže nivo crne radi lakšeg uočavanja protivnika u tamnim delovima scene i mogućnost prikaza nišana na sredini ekrana u vidu tačke ili krstića u crvenoj ili zelenoj boji. 
    
   Za kraj, pomenimo i uniformnost osvetljenja koja je sasvim korektna na testiranom primerku, uz minimalne varijacije u uglovima i uobičajen IPS glow za ovaj tip panela.Ukupno, LG 27GN880 gaming monitor je pomalo neuobičajena, pa samim tim i zanimljiva opcija za one koji žele monitor za igre i svakodnevni rad, a čiji su najjači aduti odlično Ergo Stand postolje, kao i Nano IPS tehnologija i izuzetno širok gamut boja koju je panel u stanju da prikaže. 
    

    
   Iako u ostalim domenima možda nije najbolji u klasi od oko 720€, ukupne performanse su dovoljno dobre da u kombinaciji sa pomenutim prednostima 27GN880 predstavlja validan izbor za one koji su u potrazi za novim, ne samo gaming monitorom. 
    
   Pozivamo vas naravno da nam u komentarima ispod ovog testa kažete i svoje utiske o ovom modelu, kao i to kako vam se dopada ovaj tip postolja ili da li biste nešto slično voleli da vidite i na vašem stolu.  

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi