LG 32UN880-B (Video)

LG 32UN880-B (Video)

U paleti LG monitora za 2020. odmah nam je zapao za oko 4K model sa neobično rešenim Ergo Stand postoljem koji je obećavao zanimljivo iskustvo u svakodnevnom korišćenju.

  Sadržaj

   Kada se kreira neki proizvod, postoji nekoliko načina na koje se on može izdvojiti u odnosu na gomilu ostalih u svojoj klasi, bilo to performansama, cenom, nekim inovativnim rešenjem ili, što je možda i najteže, upotrebnom vrednošću.
    

    
   Dobro osmišljen uređaj kupcima pruža nešto više od prostog skupa karakteristika. Eto uzmimo iPhone za primer, koji svakako nije tehnički najnapredniji telefon, ali pažnja posvećena detaljima to više nego nadoknađuje. Među monitorima retko imamo prilike da vidimo baš taj nivo kreativnosti od strane proizvođača, ali povremeno se pojavi neki zanimljivi model koji ponudi nešto novo i drugačije.
    
   Kada nam je ponuđeno da izaberemo neki od modela iz ovogodišnje LG palete monitora za test, 32UN880-B nam je odmah zapao za oko kako zbog 4K rezolucije i HDR podrške, tako i zbog neobičnog postolja, pa je monitor obećavao nešto novo u odnosu na do sada testirane modele.Upravo u postolju leži i najzanimljiviji deo, jer Ergo Stand, kako LG naziva ovo rešenje, je nešto potpuno drugačije od klasičnih monitorskih postolja i podseća na razne “ruke” koje se mogu kupiti, a koje pružaju visoku pokretljivost i okretljivost, pa samim tim i fleksibilnost i ergonomiju van domašaja klasičnih postolja.
    
   LG3s.jpg
    
   U konkretnom slučaju, Ergo Stand se sastoji od jednog centralnog stuba, dva produžetka i fleksibilne glave na koju se vrlo jednostavno spusti sam panel. Šta sve možete raditi sa tim?
    
   Pa, sve standardne stvari poput podešavanja visine od 130mm, pivota panela od 90 stepeni, kao i nagiba za 25 stepeni ka gore i netipičnih 25 stepeni ka dole, što je nešto gde uobičajenih 3-5 stepeni često ume da bude malo ako monitor gledate iz kreveta npr.
    
   LG2s.jpg
    
   E, tu stvari postaju zanimljive, jer je moguća i rotacija levo i desno za po 70 stepeni koju omogućuje glava nosača, ali kako dva dodatna zgloba omogućuju dodatnu fleksibilnost, praktično je moguće zarotirati panel i za celih 280 stepeni. Pritom dva zgloba vam omogućuju i da monitor pomerate levo i desno, kao i da ga približite ili udaljite, sve u radijusu od 180mm.
    
   Za one koji koriste neki od sličnih nosača koji se kupuju odvojeno, ovo možda nije neka novost, ali se ne sećamo da smo do sada videli nešto slično u fabričkoj verziji. Pritom, moramo reći da, iako ruke koje koristimo na svojim radnim stolovima deluju modernije od ovog LG rešenja, u realnoj upotrebi je preciznost podešavanja i zadržavanje pozicije ipak na dosta boljem nivou na Ergo Standu, pa jednostavno i robustno u krajnjem zbiru pobeđuje kada je realna upotreba u pitanju.
    
   LG6s.jpg
    
   Još jedan aspekt koji je odlično rešen je i sprovođenje kablova, jer kada imate pokretno postolje, poslednja stvar koja vam treba su kablovi koji lete na sve strane po stolu. Ovaj problem je rešen prorezom u centralnom stubu kroz koji kablovi prolaze, pa je dovoljno skinuti poklopac na vrhu, izvući lajsnu koja blokira prorez, ubaciti kablove i vratiti sve na mesto. Opet jednostavno, a vrlo pouzdano rešenje. Vodite računa doduše da ostavite dovoljno kabla sa gornje strane da dozvoli pun opseg pokreta postolja.
    
   Sve ovo je naravno potrebno i montirati na radni sto, za šta služi stega na donjoj strani napravljena od dva dobra komada čelika. Montaža je moguća na ivicu stola, uz prilagođavanje debljini daske zahvaljujući rotacionoj stezi i nekoliko pozicija šrafova, a moguća je i montaža u rupu na samom stolu.
    
   LG9s.jpg
    
   Kako je ceo sistem montaže malo predimenzioniran, verovatno iz sigurnosnih razloga, neće baš biti moguće montirati ga na svaki sto bez bušenja, što je ujedno i jedina zamerka koju imamo na ovaj nosač. Inače, sam monitor podržava i klasičnu VESA 100×100 montažu, mada ako ste već uzeli ovaj model, ne vidimo koliko ima smisla da vam nosač stoji u kutiji.
    
   Što se dizajna samog monitora tiče, on je čista klasika, makar po aktuelnim standardima, sa crnom plastikom, vrlo tankim okvirima na vrhu i bokovima i nešto širom lajsnom duž donje ivice. Zadnja strana je potpuno čista, pošto su ventilacioni otvori izmešteni na vrh i dno monitora i praktično jedina stvar na njoj je sekcija sa konektorima koja nam se veoma dopada jer nudi mnogo lakši pristup od onih uobičajenih orjentisanih ka dole.
    
   LG8s.jpg
    
   U njoj ćete pronaći jedan Display Port 1.4, dva HDMI 2.0, kao i jedan USB Type-C port koji takođe može služiti kao izvor slike, ali i kao veza sa računarom za dvoportni USB 3.0 hub, pa čak i puniti laptop sa do 60W ukoliko imate neki od modela koji se pune putem USB-C konektora. Naravno, tu je 3.5mm i izlaz za slušalice, a monitor poseduje i zvučnike od 2x5W sa Maxx Audio tehnologijom, koji su sasvim upotrebljivi i nešto bolji od prosečnih zvučnika koje ćete sresti na monitorima.
    
   Na sredini donjeg dela monitora se nalazi i mini joystick koji nudi potpunu kontrolu monitora, od uključivanja do podešavanja, sa brzim menijem na prvi dodir ili punim setom opcija u lepo organizovanom meniju.
    
   LG1s.jpg
    
   Što se slike tiče, LG 32UN880 dolazi sa prilično velikim 32” panelom koji je verovatno prava mera za 4K rezoluciju, makar kada su monitori u pitanju. Veći panel od toga bi već bio možda i preveliki za rad, a gustina piksela je u ovom slučaju toliko visoka, da ćak i oni najprobirljiviji korisnici neće imati zamerke. Kako pri testiranju uglavnom koristimo 100% skaliranje rezolucije, kako bi rezultati biti što tačniji, moramo priznati da nam je i pored odličnog vida prikaz ovog puta bio previše sitan, što na desktopu, što u browseru, pa je 150% skaliranje ipak poželjno za normalan rad. Višak rezolucije u tom slučaju odlazi na što precizniji prikaz ivica fontova i ikonica, pa sve izgleda zaista primetno bolje nego na Full HD ili QHD monitorima od 27 ili 32”.
    
   Obzirom na dijagonalu i rezoluciju, radnog prostora ima više nego dovoljno, što će verovatno značiti onima koji monitor koriste za dizajn ili obradu zvuka i videa.
    
   LG4s.jpg
    
   Inače, panel ovog modela je IPS tipa i solidnog kontrasta od oko 1200:1, sa maksimalnim osvetljenjem deklarisanim na 350nita, koje je u našim merenjima malo i premašio. U pitanju je panel sa 10bitnim prikazom boja, tačnije 8bita uz upotrebu FRC-a koji po specifikaciji pokriva oko 95% DCI-P3 spektra, mada su naša merenja pokazala daleko od te cifre, sa tek oko 75% pomenutog gamuta. U pakovanju monitora se dobija i calibration report koji doduše navodi da je Delta E odstupanje u granici od 5, što i nije nešto čime se treba specijalno hvaliti. Srećom, u realnim merenjima, monitor postiže Delta E odstupanje od 3, što je tačnost prikaza koja je već dovoljna za rad ukoliko se bavite nečim gde je prikaz boja bitan, a naravno, kalibracijom je ovo moguće i dodatno poboljšati. Najtačniji prikaz je u sRGB modu, a pored njega tu je i solidan DCI-P3 mod, kao i razni modovi prilagođeni igrama, prikazu filmova, određenih žanrova igara, čitanju i sl.
    
   Iako se u specifikaciji pominje i podrška za HDR10, u pitanju je samo podrška za prikaz sadržaja u tom formatu, obzirom da monitor ne ispunjava zahteve neophodne za bazični HDR400 sertifikat. I pored toga, možemo reći da prikaz igara i filmova u HDR modu izgleda lepo, čak i ako nije pravi HDR u pitanju, zahvaljujući vrlo dobro odrađenom mapiranju prema mogućnostima panela.
    
   LG7s.jpg
    
   Kad pominjemo igre, iako ovo svakako nije primarno gejming monitor, nismo odoleli da ne odigramo neku od aktuelnih igara i uporedimo iskustvo igranja u 4K sa osvežavanjem od 60Hz sa onim u 1080p, ali sa visokim osvežavanjem. 4K očekivano pruža viši nivo detalja koji nudi i bolje iskustvo ako igrate neke od igara u kojima ste u prilici da natenane osmatrate okolinu i divite se grafici. S druge strane, osvežavanje od 60Hz u kombinaciji sa GTG odzivom od 5ms definitivno ne nudi prikaz brze akcije na odgovarajućem nivou, pa je ovo ipak monitor za rad i casual gaming. U meniju je moguće podesiti i overdrive panela na fastest, što iako uzrokuje blagi overshoot daje primetno bolji odziv, pa preporučujemo da ovu opciju koristite u igrama, a Fast za sve ostalo.
    
   LG 32UN880 podržava i Freesyc varijabilno osvežavanje od 48-60Hz, što iako nije neki širok opseg, ume biti vrlo korisno za bolji prikaz u igrama. Monitor nije zvanično G-Sync kompatibilan, ali smo ga koristili na nVidia karti i nismo primetili bilo kakve probleme. Treba pohvaliti i input lag od svega 8.6ms, što je izuzetno dobar rezultat, čak i u odnosu na punokrvne gaming modele.Ukupno, LG 32UN880-B je vrlo interesantan monitor, koji 4K rezolucijom, velikim ekranom, dobrim uglovima gledanja i korektnim prikazom boja predstavlja validnu opciju za rad kada su zahtevniji korisnici u pitanju, ali omogućuje i dobro multimedijalno i casual gaming iskustvo.
    

    
   Neobično postolje i fleksibilnost podešavanja su bitan bonus koji će verovatno biti ono što će buduće vlasnike ovog modela prelomiti da kupe baš njega.
    
   Za kraj, pomenućemo i cenu koja se na domaćem tržištu kreće oko 790€.
    
    
   Prednosti:
    
   – Ergo Stand postolje
   – 4K rezolucija
   – Velika dijagonala panela
    
   Mane:
    
   – Montaža postolja zahteva bušenje na nekim stolovima
    

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi
   Testirali smo: Motorola RAZR 50 Ultra