LG HF80JG ProBeam (Video)

LG HF80JG ProBeam (Video)

Interesantan multimedijalni laserski projektor koji pored solidne slike Full HD rezolucije nudi i vrlo upotrebljiv zvuk, bežično povezivanje i vrlo laku prenosivost za praktično instant bioskop bilo gde.

  Sadržaj

   Kada smo nedavno posetili IFA sajam u Berlinu, jedan od štandova koji nas je impresionirao je svakako bio onaj koji je pripadao kompaniji LG. Korejski gigant je na sajmu izložio sve tehnički napredne uređaje iz svog portfolija, a nama naročito interesantna i vrlo impresivna je bila svakako display divizija. Kada se spomene LG, prvo na šta većina pomisli su svakako televizori. I u Berlinu, oni su bili na udarnom mestu, sa vrhunskim OLED i Nano Cell modelima. 
    

    
   No, kada je vrhunska slika velikog formata u pitanju, to nije sve što LG ima da ponudi. Iako su po popularnosti televizori svakako broj jedan, LG poseduje i prilično širok portfrolio projektora. Tako smo na njihovom štandu u Berlinu imali priliku da vidimo i ceo lineup laserskih modela. Iako je vrh ponude bio rezervisan za 4K HDR Short Throw projektore, tu su naravno i uslovno rečeno pristupačniji modeli. Kažemo uslovno, jer laserski projektori imaju relativno visoku cenu, kao uostalom i svi projektori iole više rezolucije.
    
   Na naš test je stigao upravo jedan od takvih modela, koji smo imali prilike da vidimo i u Berlinu, a koji nosi oznaku HF80JG i pripada ProBeam seriji. U pitanju je laserski projektor Full HD rezolucije, t.j. 1920×1080 piksela koji može projektovati sliku od 30 do čak 120”.Ono što prvo upada u oči u odnosu na neke prethodno testirane modele je njegova veličina. LG HF80JG projektor je izuzetno malih dimenzija i malo drugačijeg formata od klasičnih modela kakve i dalje najčešće srećemo, makar kada su drugi proizvođači u pitanju. Umesto horizontalne širine, LG se odlučio za usko, a relativno visoko kućište, dimenzija 10.8 x 14 x 25.2cm. Zahvaljujući ovome, projektor je lako podići jednom rukom i postaviti bilo gde. Naravno, skromne dimenzije čine i da projektor zauzima vrlo malo mesta u rancu i torbi, a težina od svega 2.1kg doprinosi lakom prenošenju. Smatramo da je veličina jedna od glavnih prednosti ovog modela, kako za kućnu upotrebu, tako i za poslovne korisnike koji projektor često nose sa sobom. 
    LGProBeam1s.jpg
    
   Dizajn ovog LG ProBeam modela je jednostavan i zanimljiv. Kućište je napravljeno od bele plastike, sa zaobljenim prednjim delom i sivim donjim delom koji podseća na hladnjak. Na prednjoj i zadnjoj strani se nalaze otvori za ventilaciju, a projektor je naravno aktivno hlađen. Hlađenje je relativno tiho, deklarisano na 30dB na maksimalnom osvetljenju ili 26dB u Eco modu, pa vas njegov zvuk neće ometati tokom gledanja, čak i ako ste mu vrlo blizu. 
    LGProBeam2s.jpg
    
   Prednja strana je rezervisana za sočivo, a podešavanje fokusa je vrlo glatko i vrši se rotacijom sivog okvira sočiva. Na gornjoj strani se nalazi slajder za podešavanje zuma, kao i četvorosmerni joystick sa tasterom koji služi kako za uključivanje projektora, tako i za navigaciju kroz meni. Zadnja strana je naravno rezervisana za konektore, a tu su dva HDMI porta, od čega jedan sa MHL podrškom za konekciju sa mobilnim uređajima, kao i USB port za reprodukciju sadržaja direktno sa USB diska. Pored toga, tu su i optički digitalni audio izlaz, kao i izlaz za slušalice.LG HF80JG nudi vrlo lako postavljanje i podešavanje. Možete ga jednostavno postaviti na ravnu površinu, a podržane su i opcije montaže, kako na plafonski nosač, tako i na standardni tronožac. Podešavanje geometrije je izuzetno lako, pa će npr. projektor automatski detektovati vertikalni nagib i izvršiti vertikalnu “keystone” korekciju, što radi vrlo dobro i u većini slučajeva toliko brzo da i ne primetite. Moguće je i ručno pomeranje 4 ugla slike na željeno mesto, što je verovatno i najlakša metoda kada su u pitanju neki egzotičniji uglovi projekcije i pruža odlične rezultate. Naravno, projektor može prikazati i test patern kako bi ste bili sigurni da je geometrija po propisu.  
    LGProBeam3s.jpg
    
   Kada je slika u pitanju, ovaj projektor koristi DLP tehnologiju, sa laserskim izvorom svetla. Ovo u praksi znači duži radni vek lampe, kao i verniju reprodukciju boja.  HF80JG projektuje sliku Full HD rezolucije, odnosno 1920×1080 piksela. Iako verujemo da 4K projektori izgledaju još impresivnije, moramo priznati da, osim kada se dijagonala projektovane slike počne približavati maksimalnih 120”, slika koju ovaj projektor nudi izgleda zaista dobro. Pri većim dijagonalama je iz blizine moguće primetiti “screen door” efekat, odnosno individualne piksele, mada sa iole normalne udaljenosti za gledanje slika izgleda dobro u svim slučajevima. 
    
   Osvetljenje koje ovaj projektor nudi je deklarisano na 2000 lumena, što u tamnijim prostorijama daje odlične rezultate. S druge strane, pri dnevnom svetlu se dešavalo da tamnije scene u filmovima budu malo teže vidljive, odnosno ne potpuno jasne, usled jakog osvetljenja u samoj prostoriji. Situacija se donekle popravlja korišćenjem Vivid moda slike, koji nudi malo veći kontrast i zasićenje boja i koji nudi prihvatljiv prikaz i u takvim slučajevima. Za gledanje u mraku, najviše nam se dopao odlični Cinema mod koji nudi relativno prirodan i jasan prikaz solidnog kontrasta i zasićenja boja. 
    LGProBeam4s.jpg
    
   Praktično jedina zamerka koju imamo na sliku je posledica DLP tehnologije, odnosno korišćenja single chip rešenja. Kako se slika projektuje sekvencijalno za svaku od individualnih komponenti boja, u određenim situacijama je vidljiv takozvani “rainbow effect”. Konkretno, ukoliko sliku gledate u mraku, na svetlijim delovima slike i pri brzom pokretu oka, ukoliko npr. gledate čas titl, a čas sredinu slike, moguće je primetiti dugu, osnosno razdvajanje boja u tom trenutku. Ovaj efekat smo uočili samo pri velikom kontrastu, odnosno razlici u osvetljenju između posmatranih detalja i ambijenta, dok npr. pri dnevnom svetlu nije bio vidljiv. Ovo nije nešto što je nama naročito smetalo, ali vredi pomenuti jer će nekim korisnicima možda predstavljati problem.
    
   Kada je prikaz u pitanju, projektor nudi nekoliko predefinisanih modova slike, kao i Eco mod koji pruža niže osvetljenje, pa samim tim i još duži životni vek lampe. Obzirom da je zahvaljujući upotrebi laserskog izvora svetla trajanje deklarisano na čak 20.000 sati pri maksimalnom osvetljenju, rekli bismo da Eco mod u većini slučajeva neće biti naročito popularan. Tim pre što je praktično moguće projektor koristiti svakodnevno, po 8 sati čak 7 godina pre nego što bi resurs lampe istekao i ona zahtevala zamenu. Pored predefinisanih modova, moguće je podesiti i brojne parametre, od uobičajenih vezanih za svetlinu i kontrast, do vrlo detaljnog balansa bele, topline boja i dinamičkog kontrasta i boja. 
    LGProBeam5s.jpg
   Kada je zvuk u pitanju, HF80JG poseduje mogućnost povezivanja sa Bluetooth audio uređajima, pa ga lako možete povezati na neki Bluetooth zvučnik, risiver, ili soundbar. Ukoliko vam na raspolaganju nije ništa od toga, projektor poseduje i sopstveni zvučnik, tačnije 2x3W stereo zvuk sa sve Dolby Audio podrškom, koji moramo priznati zvuči vrlo korektno i daje dobru zvučnu sliku, pa će pružiti više nego solidan doživljaj za projekciju u manjim prostorijama poput prosečne dnevne sobe. Projektor nudi i različite modove zvuka, a nama se najviše dopao Cinema mod, makar kada je gledanje filmova i serija u pitanju. Pomenuli smo već konektore i mogućnost HDMI povezivanja. Zahvaljujući radnom veku lampe, ovaj projektor je vrlo interesantna opcija za sve upotrebe gde se zahteva veliki ekran, od poslovne upotrebe i prezentacija, do povezivanja sa računarom radi povremenog gledanja filmova, sa konzolom radi igranja igara, ili čak sa set top box uređajima za gledanje TV programa, sportskih prenosa i slično.  
    
   LGProBeam7s.jpg 
   Kako jedan od HDMI ulaza podržava i MHL, moguće je povezati tablet ili mobilni telefon sa MHL podrškom i na taj način direktno sa njega puštati željene sadržaje. Interesantna mogućnost je i Screen Share, odnosno opcija povezivanja računara ili mobilnih uređaja putem WiFi-a. Ovo nam se naročito dopalo u kombinaciji sa mobilnim telefonom, jer praktično daje doživljaj gejming konzole sa gigantskim TV-om. Iako postoji određeno kašnjenje od oko pola sekunde, usled bežične komunikacije i obrade slike projektora, sa ovom kombinacijom se definitivno možete lepo zabaviti.
    LGProBeam6s.jpg
    
   Projektor u svom softveru poseduje i potpuno funkcionalni media plejer koji sa USB diska može reprodukovati veliki broj formata bez potrebe za povezivanjem sa drugim uređajima, što je naročito praktično za one koji planiraju da ga koriste pri putovanjima. Projektor je puštao sve fajlove koje smo želeli da gledamo, sa izuzetkom 4K materijala, obzirom da ne poseduje downscaling algoritme niti podršku za 4K rezoluciju. Ono što će verovatno biti interesantno poslovnim korisnicima je i podrška za Office formate koje je takođe moguće reprodukovati direktno sa USB-a.
    
   LG HF80JG predstavlja vrlo interesantan multimedijalni laserski projektor koji pored solidne slike Full HD rezolucije nudi i vrlo upotrebljiv zvuk, bežično povezivanje i vrlo laku prenosivost za praktično instant bioskop bilo gde. Ovaj model u trenutku testa još uvek nije dostupan na našem tržištu, dok se cena u Evropi kreće oko 1300€. Iako je cena nešto viša u odnosu na modele sličnih mogućnosti, verujemo da će ovaj projektor biti zanimljiv pre svega onim korisnicima kojima su veličina, odnosno prenosivost i vek trajanja lampe bitne stavke. Sa čak 20.000 radnih sati, LG HF80JG projektor je dugoročna investicija sa kojom ne morate razmišljati o trajanju lampe, već se možete opustiti i uživati u multimediji koliko god vam je volja. 
    
   Prednosti
   – Kompaktne dimenzije i mala težina uređaja
   – Jednostavan i lak za upotrebu
   – Prenosiv, staje u običan ruksak
   – Dobar kvalitet slike i zvuka, Wi-Fi konekcija
   – Dug radni vek lampe
   – Laserski izvor svetla
   – Ne greje se i veoma je tih u radu
    
   Nedostaci
   – Nema podršku za 4K
   – Visoka cena
    
   CENA: oko 1300€

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi