Panasonic TX-55EX610E 4K HDR TV (video)

Panasonic TX-55EX610E 4K HDR TV (video)

Televizor se kupuje da potraje barem nekoliko godina: i zato, čistog srca i zdravog razuma preporučujemo da dobro razmislite i sebi po mogućstvu priuštite 4K (HDR) TV .Na primer, ovaj Panasonic-ov model, koji nam se izuzetno svideo

  Sadržaj

   Ivan Mančić
   4K – da ili ne?
   Apsolutno da! Benchmark je još 2006. godine pisao o dolasku 4K rezolucije, Youtube je 4 godine kasnije najavio podršku za ovaj format, a 2014. je počelo i prvo emitovanje 4K televizijskog programa. U 2018. godini više i nije pitanje da li je 4K potreban i da li ima smisla jer je dovoljan jedan uporedni pogled na Full HD i 4K video da vas uveri da razlika itekako postoji i da je vrlo lako uočljiva.
   res_1.jpg
   Ukoliko danas birate televizor, 4K rezolucija je praktično obavezna stavka. Ultra HD sadržaji su već dostupni putem youtube-a, 4K Blu-Ray filmova, Netflix-a i drugih streaming servisa, pa možete odmah uživati u prednostima koje ova tehnologija donosi, a izbor ima još više smisla na duže staze. Jedina dilema praktično je na šta obratiti pažnju i koji od modela izabrati. 8 stvari koje treba da znate prilikom kupovine 4K TV-a će vam svakako pomoći u izboru.

   Ako planirate samo gledanje standardnog TV programa i ponekog filma u nižoj rezoluciji i naši argumenti vam ne deluju dovoljno ubedljivo, imajte na umu da TV ne kupujete kako biste ga zamenili u skorije vreme, pa je kako se standardi u današnje vreme vrlo brzo menjaju, dobro razmišljati unapred i izabrati TV koji će vas služiti duže vremena i biti u skladu sa tada aktuelnim standardima. Verujemo da ćete nam vrlo brzo biti zahvalni na savetu.
   HDR
   Iako su 4K televizori prisutni već duže vremena i nude vidno viši nivo detalja od Full HD modela, prošlogodišnja najezda HDR televizora je u prvi mah delovala kao još jedan trik proizvođača da ostvare dodatnu zaradu i pitali smo se koliko je zaista moguće videti razliku između HDR i običnih 4K modela.
   hdr.jpg 
   HDR zahteva novu generaciju panela koja je u stanju da ispuni propisane standarde po pitanju maksimalnog osvetljenja bele boje i nivoa crne pružajući znatno veći kontrast između svetlih i tamnih delova slike. Takođe, zavljajujući većem opsegu kontrasta, vidljivo je i znatno više detalja u jako tamnim ili jako svetlim delovima slike. HDR standard donosi i značajno proširenu paletu boja zahvaljujući 10bit panelima, prikazujući preko milijardu unikatnih nijansi u odnosu na 16 miliona kod slike standardnog dinamičkog opsega. Naravno, iako sve ovo zvuči impresivno, verovatno se pitate da li je uopšte moguće videti razliku. Iako je teško razliku opisati rečima, ona je itekako vidljiva i možemo vas uveriti da HDR nije još jedan marketinški trik, već nešto što zaista bitno utiče na kvalitet doživljaja u podržanim video sadržajima.Na test nam je stigao Panasonic EX610, jedan od HDR modela ove kompanije za 2017. godinu dijagonale 55”, koji nas je praktično već na prvi pogled uverio u sve prednosti HDR tehnologije.
   panasonicex610_01_resize.jpg
   [modul]specifikacija=9332[/modul]Baziran na Firefox 2.5 SMART platformi, TX-55EX610E donosi mnoštvo mogućnosti i pravo uživanje u sadržajima zbog kojih se i kupuje HDR TV velike dijagonale.
   panasonicex610_06_resize.jpg 
   Nakon što ovaj 17Kg teški TV uz pomoć prijatelja izvadite iz tanke, ali prilično gabaritne kutije, možete izabrati opciju postavljanja na zid putem 400×400 VESA montaže, ili na fleksibilno “Switch Design” postolje sa 2 različita razmaka nožica radi lakšeg prilagođavanja TV polici.panasonicex610_16_resize.jpg
   EX610 je impresivnih dimenzija od 120x68cm, od čega čak 91.95% površine zauzima ekran, sa oko 1cm tankim metalnim okvirom. Iako doprinosi izgledu uređaja, naročito u slučaju montaže na zid, okvir je refleksivan, pa bi možda bolje rešenje bilo da je matiran ili crni. U našoj test sredini refleksivnost nije smetala, ali možemo zamisliti da pri određenom osvetljenju može davati nepoželjan odsjaj. Sam panel je IPS tipa, 4K rezolucije (3840×2160 piksela), sa Direct LED osvetljenjem, 10bit dubinom po pikselu (8bit+FRC) i podržava osvežavanje od 60Hz.Kao što smo već navikli, proizvođač daje i Motion Rate Indeks koji je u ovom slučaju 1500Hz BMR (Backlight Motion Rate), odnosno uređaj gašenjem pozadinskog osvetljenja prilikom svakog osvežavanja slike značajno eliminiše LCD motion blur i postiže znatno fluidniji prikaz brzih sadržaja, a možemo potvrditi da ovo radi zaista dobro. U kombinaciji sa True Motion opcijom, prikaz krupnih planova sa puno pokreta je izuzetno tečan i ostavlja prilično impresivan utisak. Takođe, nismo primetili ni artefakte koji se često javljaju kod sličnih algoritama.
   Kada su konektori u pitanju, Panasonic EX610 poseduje Ethernet (RJ45), antenski ulaz sa podrškom za DVB-T, T2 i DVB-C standarde, optički audio izlaz, komponentne video ulaze i dva HDMI konektora od kojih je jedan sa ARC (Audio Return Channel), dok se sa leve strane nalaze slot za CI kartice, izlaz za slušalice, još jedan HDMI, USB 2.0 porta sa 500mA i USB 3.0 port sa 900mA napajanjem.panasonicex610_17_resize.jpg
    Najistaknutija karakteristika je naravno podrška za HDR10 i HLG formate video sadržaja visokog dinamičkog opsega.Iako ne dolazi sa pravim 10bit panelom, već 8bit sa FRC tehnologijom koja brzom promenom između dve nijanse proizvodi dodatni spektar boja, subjektivno, slika ovog TV-a je izvanredna, direktno iz kutije, bez ikakvog podešavanja, oštra i puna detalja, kako u 4K HDR, tako i regularnim 4K sadržajima, a vrlo korektna i pri gledanju TV programa standardne definicije ili 720p, uz mogućnost dodatnog poboljšanja zahvaljujuči opcijama remasteringa rezolucije i dinamičkog opsega. Iako je najtačniji mod slike True Cinema, nama se više dopao Dynamic mod koji daje nešto uzbudljiviju sliku sa visokim osvetljenjem, kontrastom i zasićenjem boja.panasonicex610_02_resize.jpg U nekoliko HDR demoa koje smo probali, zaista je primetno veći dinamički opseg u odnosu na čak solidne ekrane bez HDR-a i ostavlja onaj WOW utisak koji smo imali kada smo prvi put videli 3D sadržaje na malom ekranu, što iskreno nismo očekivali.
   Sa druge strane, zvuk iako sasvim solidan za jedan TV, nije jednako impresivan kao slika. Panasonic 55EX610E dolazi sa zvučnicima od 2x10W, a fokus je na srednjem spektru, dok su visoki i niski tonovi pomalo u drugom planu. Ovo je donekle moguće korigovati u User modu koji nudi osmopojasni grafički ekvilajzer sa +-6db, pa dodavanje u 150 i 250Hz opsegu niskih i 8 i 12k opsegu visokih frekvencija poboljšava utisak. Pored User, na raspolaganju su i Standard, Music i Ambience modovi. Prisutna je i opcija Clear Sound Adjustment koja bi trebala da kompenzuje frekventni odziv u slučaju montiranja blizu zida u akustički “življim” prostorijama, na taj način nudeći jasniji zvuk. Takođe, možete uključiti i Virtual Surround opciju koja zvuku dodaje određenu dubinu. Dobro je što sa ovom opcijom nisu preterali, pa iako nećete čuti zvukove iza sebe (što je i razumljivo), ona doprinosi osećaju prostora u razumnoj meri.Ljubitelji dobrog okružujućeg zvuka će svakako ovakav TV upariti sa nekim kvalitetnim eksternim 5.1 ili 7.1 rešenjem putem optičkog audio izlaza, što ovaj TV svakako zaslužuje.
   Ukoliko rešite da ovaj TV povežete sa računarom i koristite ga kao monitor za gaming, Panasonic je u meni uvrstio i Game Mode opciju koja znatno smanjuje input lag i omogućuje udobno igranje uz kašnjenje poput onog na IPS monitorima. TV će vas čak poput roditelja obavestiti da se igrate već sat vremena obaveštenjem u uglu ekrana.panasonicex610_03_resize.jpgOno što nas je prijatno iznenadilo je Firefox 2.5 SMART platforma koja pokreće ovaj TV. Uz pomoć Quad Core procesora, Firefox 2.5 nudi izuzetno brz rad sa glatkoćom kakvu ne bismo očekivali od ekvivalentnih Android modela. Za razliku od nekih drugih rešenja, Panasonic je bio vrlo brz u pokretanju Youtube-a i puštanju 4K sadržaja sa njega, bez ikakvih zastajkivanja i problema. Integrisani media player pušta prilično impresivan spektar video formata, uključujući i neke koji nisu navedeni u zvaničnoj specifikaciji. Prisutna je i opcija slike u slici prilikom korišćenja Web Browsera. Interfejs TV-a je vrlo prijatnog dizajna, evidentno napravljen sa korisničkim iskustvom na umu, pa predstavlja pravo osveženje intuitivnim interfejsom i lakom dostupnošću opcija. Odlična stvar je i što najčešće korišćene aplikacije i programe možete dodati kao prečice, za superbrzi pristup.Sva podešavanja slike, zvuka, mreže i ostalih parametara su u jednom kontinualnom meniju podeljenom po sekcijama, pa je navigacija vrlo laka i pregledna.
   panasonicex610_05_resize.jpgPovezivanje TV-a sa Internetom je moguće putem kabla, ili Dual Band WiFi-a.Iako ne poseduje bazu aplikacija poput Android-a, u Apps Marketu se nalazi mnoštvo najpopularnijih video i muzičkih servisa, igara, sadržaja za decu, aplikacija za vremensku prognozu i dr.Firefox 2.5 nudi i dodatne opcije poput kontrole glasom i podrške za Creston i Control 4 Smart Home automatizaciju. Interesantno je i da pored PVR opcije snimanja TV programa na eksterni disk, EX610 poseduje i funkciju naziva TV Anywhere, koja se povezuje sa aplikacijom na vašem mobilnom telefonu nudeći kontrolu snimanja programa iz TV vodiča, kao i pregled, odnosno streaming programa na vaš mobilni telefon ili tablet. Naravno, tu je i standardno DLNA povezivanje, kao i display mirroring sa mobilnih uređaja.
   Daljinski upravljač je solidne veličine sa vrlo preglednim tasterima i u nekoliko sekcija sadrži sve potrebne funkcije za izbor ulaznog signala, navigaciju kroz menije, kolor kodirane tastere koji menjaju funkciju zavisno od menija, podešavanje jačine, izbor kanala, kontrolu PVR-a i sekciju sa brojevima koja funkcioniše kao keypad na starijim mobilnim telefonima, nudeći jednostavniji i brži unos teksta bez potrebe za on-screen tastaturom i direkcionim tasterima (koji su takođe prisutni). Mala zamerka je što ta vrsta unosa iz nekog razloga ne radi u Youtube aplikaciji, ali verujemo da će ta ispravka stići u nekom od narednih update-a softvera koje Panasonic periodično izbacuje i koji se instaliraju iz menija sa podešavanjima (OTA).panasonicex610_13_resize.jpgNaravno, na TV možete povezati i bilo koji USB miš i tastaturu i čak izabrati da li želite US ili srpsku tastaturu. Što se tiče sistemskog jezika, prisutan je i meni na srpskom.Sa cenom koja u trenutku pisanja ovog testa iznosi nešto preko 100.000 dinara, Panasonic TX-55EX610E možda nije najpovoljniji HDR model, ali za razliku od nekih jeftinijih rešenja nudi kvalitetnu implementaciju ove tehnologije i dobro zaokružen proizvod kakav i očekujemo od renomiranog proizvođača kakav je Panasonic. Uz odličan interfejs koji će vam svakodnevno korišćenje učiniti jednostavnijim, puno dodatnih opcija i što je najbitnije, zaista dobru sliku, smatramo da u ovom cenovnom rangu predstavlja odličnu kupovinu za sve koji žele moderan TV velike dijagonale.panasonicex610_12_resize.jpg
   Izbor televizora na tržištu je nikad veći i smatramo da je opravdano izdvojiti malo više novca za TV koji je Future-Proof rešenje koje će vas služiti duži niz godina. Vreme za 4K i HDR je stiglo, sadržaji su tu, pa nema razloga odlagati usvajanje ovih tehnologija ukoliko sada birate svoj novi TV. Uz model kao što je Panasonic EX610, verujemo da ćete se prijatno iznenaditi 4K i HDR-om i uživati u ovim sadržajima kojih će svakako biti sve više u narednom periodu.
   Prednosti:
   – Visok kvalitet prikaza 4K i HDR sadržaja- Fluidnost u brzim scenama- Brz i jednostavan interfejs
   Nedostaci:
   – Prosečan kvalitet zvuka- 8bit+FRC panel umesto 10bit panela
    
   Televizor na test ustupio Gigatron

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi
   Dell G16 7630 (2023) test - brz i glomazan