Samsung QE65Q900RAT 8K TV (Video)

Samsung QE65Q900RAT 8K TV (Video)

8K je najzad stigao i u vidu konkretnog proizvoda.
Vredi li ova tehnologija i šta nam sve donosi prvi predstavnik 8K televizora.

  Sadržaj

   Ivan Mančić
   Sa 8K televizorima smo prvi put imali prilike da se sretnemo na IFA sajmu prošlog septembra u Berlinu, na zaista impresivnom Samsung štandu koji je zauzimao čitavu jednu halu. Iako je lepo na sajmu videti razne novitete, tempo posete, kao i koncept samog sajma nam nisu dozvolili da o tim modelima steknemo neku jasniju sliku koja bi omogućila da našim čitaocima prenesemo neku konkretnu preporuku i mišljenje. Za tako nešto je ipak potrebno da uređaj bude u našim rukama (ako se to može reći za TV koji moraju da nose dva člana redakcije) sa dovoljno vremena za detaljno testiranje i merenje, kao i pristup svim podešavanjima i scenarijima korišćenja.

   5 meseci nakon premijere, prvi 8K TV koji možete i kupiti, je stigao do nas, upravo iz Samsunga u vidu 65” modela iz Q900 serije. Kako je u pitanju televizor čija se cena na domaćem tržištu kreće oko 3300€, pa je samim tim i van domašaja većine ljubitelja tehnike, desetak dana druženja sa ovim TV-om je svakako bila privilegija, pa smo imali priliku da ga malo testiramo, malo uživamo i prenesemo vam naše utiske o njemu, ali i samoj 8K tehnologiji.
   Od Samsunga smo navikli na izuzetno tanke i elegantne televizore koji se dizajnom izdvajaju iznad onog što uglavnom očekujemo od televizora. Nakon nedavno testiranih modela iz Q8 i Q7 serije koji ovo na najbolji način ilustruju, prvi pogled na Q900 je priznaćemo bio malo iznenađenje. Za razliku od prethodno pomenutih koje krasi profil ne deblji od nekog tableta, Q900 je značajno gabaritniji i ne poseduje taj WOW faktor. Razlog je doduše opravdan, obzirom da ovaj model koristi napredniji sistem pozadinskog osvetljenja, ali o tome nešto kasnije.
   Panel je sa svih strana okružen aluminijumskom lajsnom, pa iako nije tanak, TV svakako deluje robustno i vrlo kvalitetno.

   Zadnja strana je izrađena od čvrste plastike sa specifičnom teksturom koja se odlično uklapa sa pomenutim lajsnama i podseća na metalnu površinu. Uniformnost te površine remete samo otvori za hlađenje, koji obzirom na jačinu osvetljenja imaju prilično posla, kao i konektor za povezivanje One Connect Box-a koji smo već imali prilike da vidimo i na Q7 i Q8 modelima, i koji zapravo izgleda potpuno identično, sa istim opcijama za povezivanje.

   Pored 3 USB 3.0 porta na bočnoj strani, na zadnjoj strani su i 4 HDMI 2.0, antenski i LAN ulazi, digitalni optički audio izlaz, kao i Common Interface slot za kartice.

   Interesantno je da je nakon inicijalnog otpakivanja TV-a, postolje smešteno u deo u obliku slova M na zadnjoj strani. Samo postolje se svodi na dva čelična profila koji sa predje strane deluju kao dve šine, što ostavlja relativno minimalistički utisak.

   Njih je moguće montirati u dve različite pozicije, bliže sredini ili bliže krajevima TV-a, što je zgodno za prilagođavanje različitim policama na kojima možete postaviti TV. Visina postolja je taman tolika da se One Connect Box može zavući ispod TV-a, što je praktično i dozvoljava prilično urednu površinu, sa konektorima koji su vam lako dostupni. Naravno, za one koji ne žele policu, tu je i opcija VESA montaže na zid.
   Glavna karakteristika Samsung QE65Q900R TV-a je svakako 8K rezolucija, ali to nije jedini novitet i specifičnost. Pomenuli smo već u testu Q8 modela koliko nas je njegova slika oduševila, pa je Q900 imao ne baš lak zadatak da ispuni visoka očekivanja i pokaže napredak u tom domenu, sa već prilično visoko postavljenom lestvicom. Ako za trenutak zanemarimo 8K, o kome ćemo nešto kasnije, Q900 je zaista fantastičan TV, čak i bez toga.

   Ono što je bila glavna zamerka Q8F modelu je upotreba Edge-Led osvetljenja, usled koga lokalno zatamnjivanje nije bilo moguće, makar ne na nekom naprednom nivou. Iako je slika bila zaista sjajna, nekako se u toj klasi ipak očekivala i upotreba Local Dimming-a. Q900 je upravo ono što smo poželeli kada smo testirali Q8, pa ovaj TV dolazi sa Direct-LED osvetljenjem (otud i pomenuta veća debljina TV-a) i Full Array lokalnim zatamnjivanjem u 480 zona.

   Pored toga, maksimalna jačina osvetljenja je takođe unapređena (i to značajno), pa je umesto 1500 nita Q900 u stanju da prikaže čak 3000 nita u najsvetlijim detaljima. Ovo u praksi znači da će na istoj sceni u okviru jedne zone osvetljenje moći da bude maksimalnih 3000nita, dok u drugoj zoni ono može biti u potpunosti ugašeno.

   Kada se u to još uračuna i VA panel (naravno pravi desetobitni) sa prirodno visokim kontrastom i niskim nivoom crne, dolazi se do zaista impresivnih rezultata. Tako je dinamički opseg koji je ovaj TV u stanju da prikaže daleko najveći koji smo do sada imali prilike da vidimo i to je vrlo primetno već posle par odgledanih demoa. Crna je u većini slučajeva (u realnim scenama) vrlo blizu OLED ekrana, dok je maksimalna svetlina detalja višestruko viša od onoga što pružaju i najbolji OLED modeli, što na kraju rezultuje izmerenim kontrastom od 179.171:1.

   Ovako visok kontrast nismo imali prilike da vidimo do sada, pa kako je ljudskom oku to jedan od najbitnijih parametara za poimanje kvaliteta slike, utisak koji Q900 ostavlja je zaista impresivan. Iako je kod OLED modela kontrast teoretski beskonačan, u praksi veća maksimalna svetlina piksela itetako znači kada je krajnji utisak u pitanju, što je vrlo vidljivo u nekim HDR videima, gde su detalji, odnosno sjajne refleksije prosto realno svetle i deluju vrlo blizu onoga što smo navikli da gledamo oko sebe u stvarnom svetu. 

   Samim tim, Samsung 65Q900R je nešto najbolje što smo imali priliku da vidimo do ovog momenta kada su displej tehnologije u pitanju. Uz to, deluje da su svi oni algoritmi za procesiranje slike koji su nam se toliko dopali kod Q8 još makar malo optimizovani i poboljšani, pa je prikaz kretanja na 120Hz panelu ovog TV-a savršeno gladak (verovatno delom i zahvaljujući upotrebi novog Quantum 8K procesora) i opšti utisak o slici zaista vrhunski, čak spektakularan, zavisno od toga šta gledate.


   Doduše, poput Q8 modela i Q900 donosi više akcenat na vizuelni doživljaj nego na preciznost boja, pa je čak i u najtačnijem modu DeltaE bio 4, što je tek korektno. Iako bismo u ovoj klasi ipak očekivali neki od fabrički kalibrisanih modova sa DeltaE manjim od 3, moramo priznati da nam se Eye-Candy koji nudi Samsung ipak više dopada (kao uostalom i većini korisnika) u odnosu na savršeno kalibrisanu sliku.  

   Uniformnost panela je takođe bila na solidnom nivou uz odstupanje u osvetljenju od oko 15%, a interesantno je da je tačnost boja bolja na periferiji nego na sredini ekrana, što je pomalo netipično, uz mahom prilično dobru tačnost.

   Za ljubitelje igara, vredi pomenuti i Game mod koji smo imali prilike da sretnemo i na prethodnim modelima Q serije, kao i AMD Freesync podršku. Ovaj mod pruža solidno manje kašnjenje signala, pa samim tim i bolje gejming iskustvo ukoliko na TV povezujete računar ili konzolu.  Tako se pri njegovoj aktivaciji smanjuje količina procesiranja slike, pa Input Lag silazi sa oko 120ms na svega 28.8.

   Iako ovo nije na nivou gejming monitora, svakako je vrlo dobro za jedan TV. Obzirom na korišćenje HDMI 2.0 portova, moguće je povezivanje računara u 4K rezoluciji sa 60Hz osvežavanjem, ili 1080p u 120Hz. Prava je šteta što HDMI 2.1 nije debitovao na ovom modelu, jer bi potencijalnih 8K u Windowsu bilo jako zanimljivo. Takođe, obzirom na HDMI povezivanje, nije moguće korišćenje Freesync-a na nVidia grafičkim kartama, makar za sada.
   [modul]specifikacija=9629[/modul]
   Što se SMART dela tiče, TV pokreće identični Tizen 4.0 softver koji smo već videli i na Q8 i Q7 seriji. Interfejs je vrlo jednostavan i prilagođen onome što TV nudi, pa se praktično svodi na jednu traku u dnu ekrana na kojoj se nalaze sve potrebne prečice poput aplikacija, podešavanja, izbora ulaza i sl. Izborom neke od opcija, iznad se pojavljuje još jedna traka koja služi kao podmeni i nudi detaljnu selekciju parametara vezanih za izabranu opciju. Moramo priznati da je ovakvo rešenje vrlo intuitivno i pruža vrlo brzo snalaženje, pa će se većina zadataka koje poželite da izvršite svesti na pritisak Home tastera na daljinskom (koji poziva pomenuti meni) i još par pritisaka direkcionih tastera.

   U skladu sa ovako organizovanim menijem je i daljinski upravljač koji je jednako jednostavan i poseduje svega par tastera, direkcioni D-Pad i taster za potvrdu u sredini. Kontroli kanala i jačine zvuka su dodeljena dva tastera koje možete nagnuti ka gore ili dole, što je pomalo neobično, ali interesantno rešenje. Takođe, na daljinskom se nalazi i taster za glasovnu kontrolu (naravno i mikrofon), pa TV-om možete upravljati i na taj način, istina na engleskom. Iako ovaj deo nije jednako dobro izveden kao na Android televizorima, može biti od koristi povremeno kada tražite neki strani sadržaj, i lakše vam je da izgovorite nego da kucate.

   U prodavnici aplikacija se nalazi standardna selekcija igara, zabavnih video i muzičkih sadržaja i aplikacija kao i na većini drugih platformi, a vredi pomenuti i domaći EON, pored standardnih Youtube-a i Netflix-a, koji su verovatno i najčešće korišćene aplikacije.

   Ambient mod je takođe ponovo tu, pa TV može prikazivati umetnička dela, fotografije ili informacije u trenucima kada ga ne koristite za njegovu primarnu namenu.

   Što se zvuka tiče, Samsung 65Q900R dolazi sa 4.2 zvučnim sistemom od 60W, sa podrškom za Dolby Digital Plus. Zvuk je jako dobar, iako nismo sigurni da je baš na nivou Q8F modela, koji je čini se ostavljao bolji utisak. Razliku verovatno pravi drugačiji oblik kućišta, kao i prisustvo više elektronike usled Direct LED osvetljenja, pa je akustika nešto drugačija i deluje da nedostaje nešto “dubine” koju je pružao Q8. Ipak, malo je verovatno da će vam pored ovog TV-a biti potrebno neko dodatno audio rešenje, osim ako baš nemate specifične zahteve, poput npr. pravog okružujućeg zvuka.
   Stigosmo i do onog što je najzvučnija karakteristika ovog modela – 8K rezolucija. Naime, panel ovog TV-a poseduje 7680 × 4320 piksela, praktično 4x više piksela od već visoke 4K rezolucije, što je vrlo impresivno samo po sebi. Apsolutno svaki test 4K televizora koji smo radili je bio praćen komentarima “Pa šta ja da gledam na tome”. Naravno, 4K sadržaja ima prilično, od Netflixa, Youtuba do 4K verzija praktično svih aktuelnih filmova, pa takvi komentari baš i ne piju vodu. Dobra vest je da će oni koji to misle najzad moći da se mirne duše prebace na komentarisanje 8K i ovog puta da donekle i budu u pravu. Osim fabričkih demoa koje smo dobili od Samsung-a i još dva koja smo pronašli na netu (od kojih smo samo jedan uspeli da skinemo, a drugi je bio neispravan fajl, 8K sadržaja za sada nema.

   Netflix ne podržava 8K i pitanje je kada će, dok je Youtube pun 8K klipova, koji se doduše uglavnom puštaju samo u 4K. Zanimljivo je da Youtube aplikacija koja dolazi uz ovaj TV, čak ni one klipove koji su zaista 8K ipak pušta samo u 4K rezoluciji i to je maksimum koji je dostupan za izbor. Ovo će verovatno biti korigovano u nekom narednom update-u, ali je svakako neobično, obzirom da je 8K praktično glavna prodajna karakteristika ovog TV-a. Postavlja se pitanje, ako već nema 8K sadržaja, zašto bi neko uopšte i kupio 8K TV?

   Stvar je zapravo u tome da ovaj TV verovatno i ne biste kupovali samo zbog 8K, već zbog toga što je u pitanju apsolutno vrhunski TV koji praktično i nema nekog 4K ekvivalenta. Samsung je očigledno računao sa tim, pa je ovaj model opremio i 8K upscaling algoritmima koji imaju zadatak da obrađuju signal 4K (i nižih rezolucija) i samim tim ponude nešto bolji prikaz nego što bi bio slučaj na 4K panelu. U tome mu pomaže pomenuti Quantum 8K procesor, kao i AI algoritmi. Teško je reći da li ovo radi dobro ili je bolji utisak u odnosu na 4K modele rezultat jednostavno boljih specifikacija, ali je krajnji rezultat svakako sjajan.

   Što se konkretno 8K rezolucije tiče, red je da kažemo po koju i o tome. Kada TV posmatrate sa oko 1m razdaljine, slika će praktično izgledati kao 4K. Ako se malo približite, uočićete neke nove detalje, dok tek sa oko pola metra ili manje možemo reći da ste u stanju da nivo detalja koji 8K nudi primećujete stalno. Naravno, nije baš prirodno gledati 65” TV sa nosom uz ekranu, pa je upitno da li 8K na 65” ima praktičnog smisla, osim što neosporno donosi savršenu oštrinu slike.

   Čini se da 8K zapravo i nije tehnologija koja je namenjena sadašnjosti, već početak neke evolucije koja će rezultovati još većim ekranima, koji će samim tim i zahtevati veću rezoluciju. Recimo, kod Full HD rezolucije se već od 27”, a od 32” pogotovo uočavaju individualni pikseli. 4K se dobro drži i na ovih 65, ali već neki naredni korak u veličini ekrana bi mogao zahtevati 8K za potpuno oštru sliku. U tome zapravo leži smisao 8K tehnologije.
   Samsung Q900 je prvi 8K TV model sa kojim smo se sreli, pa kao i svi pionirski uređaji, predstavlja tek početak evolucije, ali i televizor kojii vam već sada nudi verovatno najbolje iskustvo koje TV može da pruži. Ovo iskustvo, kao i prisustvo najnovijih tehnologija svakako dolazi po adekvatnoj ceni, koja u ovom slučaju iznosi oko 3300€ za 65”, dvostruko toliko za 75”, ili čak 4x više za 85”. I pored prilično basnoslovne sume za najveći model, poučeni iskustvom uopšte ne sumnjamo da će svi modeli naći svoje kupce. Postoje oni koji traže najbolje i u prilici su da to sebi priušte, pa je ovaj model, pored demonstracije novih tehničkih rešenja, namenjen upravo njima.
    
   Dok 8K sadržaji ne postanu dostupniji, ovaj TV svakako nudi sliku koja je bolja čak i u odnosu na vrhunske 4K modele, uz već pomenute prednosti u maksimalnom osvetljenju i kontrastu. Iz tog razloga, Samsung QE65Q900 je naša preporuka onima koji žele najbolje i apsolutno zaslužuje Benchmarkovu Editor’s Choice nagradu.  
    
   Prednosti:– Najviša maksimalna svetlina i kontrast do sada- Izuzetno procesiranje slike
   Mane:
   – Nedostatak 8K sadržaja

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi