Samsung QE65Q90R 4K TV (Video)

Samsung QE65Q90R 4K TV (Video)

Samsung je za 2019. pored 8K modela spremio i osveženi lineup 4K televizora. Jedan od njih je i Q90R, ovoga puta na testu sa dijagonalom od 65"

  Sadržaj

   Ivan Mančić
   Krajem 2018. godine imali smo priliku da testiramo Samsungov TV iz Q8 serije i oduševimo se slikom i zvukom koje on daje. Tom prilikom, rekli smo da je praktično jedina stvar koja bi ga mogla učiniti još boljim, a koja je bila odsutna, je dodatak Direct-LED osvetljenja sa lokalnim zatamnjivanjem. Samsung je u međuvremenu objavio svoje modele za 2019. godinu i ispunio nam želju.  QE65Q90R koji nam je stigao na test istina nije direktni naslednik Q8, već pripada višoj klasi, ali je odličan primer unapređenja koja donose ovogodišnji 4K modeli ove kompanije.

   Samsung televizori visoke klase pružaju vrlo prepoznatljivo iskustvo, pa nam je nakon prethodno testiranih 4K i 8K modela, i Q90R bio blagi Deja-Vu, naravno ne u negativnom smislu jer smatramo da sve to dovedeno do jednog visokog nivoa, ali je zahvaljujući tome i lakše uočiti sva unapređenja koja su stigla sa ovim novim modelom. qe65q90r04_resize.jpg
   Nakon supertankih prošlogodišnjih modela sa Edge-LED osvetljenjem, Direct-LED osvetljeni Q90R je i solidno debljeg profila, mada i dalje vrlo jednostavan i elegantan. Ekran je okružen okvirom od brušenog aluminijuma, dok je sam panel prekriven zaštitnim staklom, pa cela konstrukcija deluje izuzetno robustno, a prilično je i teška.
   qe65q90r05_resize.jpg
   Sam okvir ekrana je prilično tanak, a pored aluminijumskog rama, čini ga i mala margina, što ukupno ostavlja odličan utisak i ne oduzima fokus sa samog sadržaja na ekranu. Zadnja strana TV-a je prilično svedena, izrađena od plastike, ali sa vrlo zanimljivom teksturom koja iz daleka liči na brušeni metal, iako je znatno izraženija, sa dubljim brazdama različite širine.  qe65q90r14_resize.jpg
   Novitet u odnosu na ono što smo do sada viđali od QLED modela je postolje u vidu čeličnog profila, koje s prednje strane deluje vrlo neupadljivo, prepuštajući sav fokus samom panelu, po našem mišljenju odlično rešenje. Stabilnost postolja je solidna, mada je zbog težine samog TV-a i ne prevelike površine postolja moguće proizvesti klaćenje, što u realnoj upotrebi i nema nekog značaja.  
   qe65q90r03_resize.jpg
   I ovog puta, sam TV na sebi poseduje samo jedan konektor i tanki kabl kojim se povezuje sa odvojenim One Connect Box-om koji sadrži sve potrebne konektore i kontrolnu elektroniku. One Connect Box nije redizajniran, već izgleda potpuno isto kao i kod dosadašnjih modela koji su sa njime dolazili. Od konektora, tu su tri USB 2.0 i četiri HDMI 2.0 porta, optički audio izlaz, mrežni port, CI+ 1.4, kao i konektori za prijem antenskog i satelitskog signala.
   qe65q90r16_resize.jpg
   Obzirom da smo očekivali da ove godine počnu stizati televizori sa HDMI 2.1 standardom, moramo priznati da smo bili blago razočarani što 65Q90R dolazi sa četiri HDMI 2.0 porta. Ako bi neki TV imao koristi od mogućnosti povezivanja 4K ulaznog signala na 120Hz, to je upravo ovaj, tim pre što se vrhunski tv ne kupuje baš često, pa će ovaj model verovatno dočekati 4K120p konzole i gejming računare. No, izgleda da ćemo na HDMI 2.1 ipak morati da pričekamo još malo. 
   qe65q90r27_resize.jpg
   S pozitivne strane, makar varijabilno osvežavanje nije izostalo, jer i ovaj model poseduje Freesync podršku i to u opsegu od 48 do 120Hz za 1080p i 48 do 60Hz za 4K ulazni signal. Pored toga, tu je i impresivno nizak input lag za jedan TV od samo 13.7ms u Game modu, koji će verujemo obradovati sve koji vole da PC ili konzolu povežu sa TV-om i uživaju u igrama na velikom ekranu.Pored povezivanja kablom, tu su naravno i bežične opcije, pa pored WiFi veze na 2.4 i 5GHz, Q90R pruža i prijem slike putem mreže, uz Miracast i Apple AirPlay standarde.
   [modul]specifikacija=9706[/modul]qe65q90r11_resize.jpg
   QE65Q90R najveće unapređenje u odnosu na prošlogodišnje modele donosi upravo po pitanju slike. Ovaj TV dolazi sa pravim desetobitnim VA panelom od 65”, naravno sa Quantum Dot filterskim slojem i kao što smo na početku rekli, Direct-LED osvetljenjem sa lokalnim zatamnjivanjem u 480 zona. Uz maksimalno osvetljenje deklarisano na 1300nita, ova kombinacija karakteristika je u stanju da isporuči zaista ozbiljan dinamički opseg, pa je najveći kontrast koji smo izmerili iznosio čak 384.000:1.
   qe65q90r22_resize.jpg
   U većini slučajeva je nivo crne ovog modela porediv sa OLED-om, a razlika se uočava samo kada imate jako svetle detalje na crnoj pozadini, gde se oko samog objekta nivo crne u okviru te zone podiže na prirodan nivo samog VA panela. Algoritam zatamnjivanja je veoma dobar, što uz maksimalnu svetlinu koja je van domašaja OLED panela, daje zaista impresivnu sliku, naravno u kombinaciji sa tradicionalno dobrim algoritmima za obradu slike i kretanja koje je Samsung doveo skoro do savršenstva. 
   qe65q90r29_resize.jpg
   Vizuelno impresivni stil koji karakteriše Samsung televizore čini da većina profila izgleda sjajno, ali u merenjima ne pokazuje baš precizan prikaz boja. Istina, u tu svrhu je prisutan Movie mod u kome je DeltaE odstupanje zadržano na solidnih 3.1, što predstavlja granicu onoga što se smatra “tačnim”, pa preporučujemo da se ukoliko preferirate precizan prikaz držite ovog moda. Većina korisnika će verovatno preferirati dinamički ili natural mod koji maksimalno koriste sve prednosti koje ovaj TV donosi.
   qe65q90r20_resize.jpg
   Jedan od noviteta koji smo brzo uočili na ovom modelu je i Inteligent mode, koji zavisno od sadržaja koji gledate i uslova u vašoj prostoriji može prilagoditi osvetljenje, jačinu zvuka i optimizovati balans za svaku scenu. TV je čak u stanju i da očita zvučni potpis vaše sobe, putem mikrofona na daljinskom upravljaču, kako bi prilagodio zvuk konkretnoj prostoriji. Iako smo često sumnjičavi kada su ovakve automatizovane funkcije u pitanju, Inteligent mode u ovom slučaju radi dovoljno dobro da ima smisla držati ga uključenog, osim ako baš imate specifičan ukus po pitanju slike i zvuka. Dobro je i što je svaku od individualnih stavki moguće uključiti ili isključiti, a ceo sistem reaguje i na redovna podešavanja u meniju, pa tako ovaj mod možete detaljno prilagoditi svom ukusu.
   qe65q90r31_resize.jpg
   Kad pomenusmo zvuk, on je čak i bez ikakvih poboljšanja sjajan, poput onog koji nam se toliko dopao na Q8 modelu. Uz dva niskotonska i čak četiri visokotonska zvučnika, TV nudi dobar zvučni balans, jačinu od 2x10W i odličnu reprodukciju niskih frekvencija, pa je ovo jedan od retkih modela uz koje vam zaista nije potreban soundbar ili neko eksterno rešenje. Čak i u slučaju da poželite surround zvuk, TV nudi mogućnost povezivanja dodatnih zadnjih i bočnih zvučnika putem WiFi-a, kao naravno i optičkim kablom.qe65q90r26_resize.jpg
   Uz novu generaciju televizora dolazi i novija verzija Samsungovog Tizen operativnog sistema, tačnije 5.0, koju smo prethodno viđali na Samsung pametnim satovima. Interfejs je naravno skoro identičan onom koji smo viđali i na prethodnim Samsung televizorima, i na njega nemamo skoro nikakve zamerke jer je pregledan, jednostavan i sve stavke su lako dostupne. U donjoj liniji se nalaze podešavanja, izbor ulaza, kao i instalirane aplikacije, dok se sadržaj gornje linije menja zavisno od izabrane stavke, prikazujući podmenije, ili predložene sadržaje video servisa poput Youtube-a, Netflixa, Amazone Prime-a i drugih. Interesantno je da su na tri tastera namenjenih brzom pristupu video servisima prisutni upravo Amazon i Netflix, dok je umesto Youtube-a tu Rakuten TV, što je vrlo diskutabilna odluka. 
   qe65q90r09_resize.jpg
   Sam daljinski je relativno jednostavan i prilagođen platformi, pa se većina akcija obavlja putem direkcionih tastera, ili glasovne kontrole, odnosno putem ugrađenog mikrofona. Izrada daljinskog je vrlo kvalitetna, kao i sami tasteri, što svakako doprinosi dobrom utisku u radu.
   qe65q90r18_resize.jpg
   Vredi pomenuti još jedan novitet, iako je u pitanju funkcija koju smo viđali i ranije. Naime, Ambient Mode, koji u trenucima kada je TV neaktivan umesto gašenja ekrana na njemu prikazuje različite sadržaje je doživeo prilično izmena, odnosno dopunjen je novim tipovima sadržaja. Pored prikaza fotografija i umetničkih slika, kao i vremena i datuma, tu su i raznovrsne animirane video instalacije sa prijatnom ambijentalnom muzikom, kao i mogućnost ubacivanja sopstvenih slika, pa ovaj mod zaista može da doprinese da TV ne bude samo koristan kada na njemu gledate nešto, već i kao dekoracija prostorije sa potpuno modernim šmekom.
   qe65q90r24_resize.jpgSamsung QE65Q90R modelom nastavlja da rafinira i pomera granice svojih već sjajnih QLED televizora. Svakom iteracijom QLED uspeva da pomalo nadoknadi mane koje ima u odnosu na OLED panele, ali i da odmakne dalje kada je u pitanju maksimalna svetlina i prikaz HDR sadržaja.
   Praktično jedina zamerka ovom TV-u, kao uostalom i generalno QLED modelima je cena. QE65Q90R još uvek nije dostupan kod nas, ali je evropska cena ovog modela blizu 4000€, što je svakako značajna cifra, čak i za jedan vrhunski TV. Onima koji imaju 4000€ da izdvoje za TV, ovaj model će svakako biti odličan izbor, dok ćemo mi ostali biti više zainteresovani za Q80R i Q60R serije.
    
   Prednosti:– Izvanredan HDR prikaz- Visok dinamički kontrast- Najbolji zvuk u klasi
   Mane
   – Visoka cena

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi