Samsung S95B QD-OLED TV test - Spektakl bez konkurencije

Samsung S95B QD-OLED TV test - Spektakl bez konkurencije

Samsung S95B QD-OLED TV koji nam se ovoga puta našao na testu je daleko najbolji TV trenutno dostupan. Zbog čega je to tako, pogledajte u našoj recenziji...

  Sadržaj

   Samsung S95B QD-OLED TV dolazi nakon godina ubeđivanja publike od strane Samsunga u mane OLED TV panela. Kompanija je prošle godine neočekivano najavila sopstvenu QD-OLED tehnologiju koja obećava drugačiji pristup, ali i neke konkretne prednosti nad onim što nudi glavni konkurent. QD-OLED je debitovao na ovogodišnjem Samsung S95B TV-u koji nam se ovoga puta našao na testu i premašio sva očekivanja, toliko da možemo reći da je u pitanju daleko najbolji TV trenutno dostupan, odnosno vizuelni spektakl bez konkurencije.

   Samsung S95B QD-OLED TV test – Spektakl bez konkurencije

   Pozitivne ocene

   • Apsolutno vrhunski prikaz
   • Impresivan zvuk
   • Fenomenalne gaming mogućnosti i performanse

   Negativne ocene

   • Praktično bez zamerke, izuzev visoke cene

   U trenutku testa, ovo je verovatno najbolji TV koji možete kupiti.

   Istorija OLED tehnologije je prilično duga i počinje još 1987. godine kada je čuveni Kodak počeo da je razvija za svoje digitalne kamere, dok je privilegija da prvi napravi OLED televizor pripala Sony-u još 2010. godine. Prednosti OLED-a u pogledu savršene crne boje, izvanrednog odziva i praktično beskonačnog kontrasta i to na nivou piksela su ovaj vid panela u teoriji činile idealnom tehnologijom za moderne ekrane.

   No, iako su sa razvojem sopstvenih OLED TV panela u to vreme krenule mnoge vodeće kompanije, praktično jedina koja je uspela da savlada tehnologiju u smislu performansi i dugotrajnosti je korejski LG, koji je od tada praktično postao i jedini proizvođač OLED TV panela, kao i dobavljač za sve ostale koji su proizvodili televizore sa ovom tehnologijom.

   Od tada je prošlo više od decenije, a kako je trenutni fokus razvoja više na Mini LED, a pogotovo na Micro LED tehnologiji, praktično smo digli ruke od pomisli da bi neko osim LG-a mogao da se uključi u OLED trku. A onda nas je tokom prošle godine iznenadila vest da Samsungova Display divizija, koja je zasebna kompanija u okviru grupacije, razvila novi tip OLED panela namenjen upravo velikim ekranima, tačnije monitorima i televizorima.

   Samsung naravno nije novajlija kada je OLED u pitanju, jer su njihovi AMOLED paneli praktično najbolje što postoji u svetu mobilnih telefona, ali su veliki paneli ipak potpuno druga priča, pogotovo s obzirom na drugačije zahteve i izazove koje televizori postavljaju pred njih. I zaista, QD-OLED kako se naziva ova nova tehnologija je nešto potpuno drugačije i od AMOLED-a, ali i od tehnologije koja se nalazi u LG OLED panelima.

   Zato smo još od njene najave, a naročito nakon potvrde da ćemo zapravi videti i Samsung televizore sa QD-OLEDom bili jako nestrpljivi i uzbuđeni da vidimo kako to radi i da li može doneti više od onoga što smo videli do sada i zaobići neka od ograničenja LG OLED panela koji su kroz mnoge generacije dostigli zrelost, ali čini se i tehnološki zenit svojih mogućnosti.

   Ono što je posebno zanimljivo u ovome je da se tokom protekle decenije Samsung marketing odeljenje svojski trudilo da nas odgovori od OLED-a i ukaže na sve njegove nedostatke, a sada je OLED ok, iako u teoriji obe izvedbe imaju potpuno identične izazove pred sobom.

   Ipak, način na koji su rešeni LG WOLED i Samsung QD-OLED se znatno razlikuju, a moram priznati da Samsung rešenje zapravo deluje vrlo jednostavno i elegantno, kao i da ima određenih realnih prednosti. Naime, dok LG poseduje crveni, zeleni i plavi subpixel i još jedan beli koji je tu radi postizanja veće svetline, Samsung se odlučio za tri subpixela koji imaju identičan izvor svetla, a koje zatim prolazi kroz Quantum Dot filter u određenoj boji na taj način kreirajući crvenu, zelenu i plavu i to sa fokusiranim opsegom.

   Pametno rešenje koje bi trebalo omogućiti ravnomernije trošenje, ali i znatno bolju reprodukciju boja u najsvetlijem delu spektra, usled činjenice da beli subpiksel ne “razvodnjava” boju. No teorija je jedno, a kako to radi u praksi, imamo prilike da vidimo na prvom Samsung QD-OLED televizoru koji nam se ovih dana našao u redakciji i na testu. U pitanju je Samsung S95B i to u svojoj 65” verziji.

   Dizajn, konektori i gaming

   Prvo što smo primetili kada smo ovaj TV izvadili iz kutije je koliko gornji deo panela liči na LG OLED, što je i razumljivo, jer su obe kompanije želele da iskoriste prednost tankog panela i istaknu to maksimalno. Tako je i u ovom slučaju panel sa zadnje strane pokriven metalom sa brušenim izgledom, a okružen nešto svetlijim matiranim supertankim metalnim okvirom, što izgleda veoma elegantno, tim pre što je i postolje u sličnom stilu, sa tankom metalnom bazom i jednim plastičnim profilom koji je povezuje sa panelom.

   Na poleđini se kao i kod konkurencije nalazi dodatak za elektroniku čije dimenzije su se trudili da zadrže na minimalnom nivou kako ne bi remetili ukupan utisak veoma tankog uređaja. Možda je pomalo iznenađenje što Samsung na ovom modelu nije išao sa One Connect Boxom i iskoristio priliku da ima savršeno tanak TV, ali je dizajn u svakom slučaju efektan.

   Na donjem levom ćošku pomenutog dodatka gledano sa zadnje strane se nalaze dve sekcije sa konektorima, jedna orjentisana ka boku u kojoj su samo po dva HDMI i USB porta, idealno za lak pristup, i druga sa donje strane u kojoj su tu još dva HDMI porta, optički audio izlaz, LAN port i antenski i satelitski konektori. Tu je naravno i CI+ slot koji je izveden putem adaptera koji se dobija u pakovanju.

   Što se HDMI portova tiče, nije bilo štednje i improvizacije, već su tu četiri punokrvna HDMI 2.1 porta, sa svim funkcijama koje od njih očekujemo – 4K120Hz ulaz, varijabilno osvežavanje, Auto Low Latency mod, eARC – sve je tu, a treba istaći i da varijabilno osvežavanje uredno radi i sa PC računarima, Freesync i G-Sync i to veoma dobro. Pored toga, omogućen je i overklok osvežavanja na 144Hz, što uz sve pomenuto, izvanredno brz odziv OLED panela i još par stvari o kojima ćemo kasnije, ovaj TV čini daleko najboljim displejem za gaming koji je moguće kupiti u ovom trenutku.

   Input lag smo izmerili na veoma dobrih 9.4 ms u Game Modu, čijom aktivacijom dobijate i pristup Game Bar 2.0 meniju napravljenom baš za ovu svrhu, u kome je moguće videti trenutno osvežavanje, status HDR-a i varijabilnog osvežavanja, kao i podesiti parametre vezane za prikaz, uključujući i mogućnost prikaza slike u ultraširokom formatu – zgodno za one koji žele da vide više u igrama, ali i za one koji žele malo manje zahtevnu rezoluciju od punog 4K.

   Samsung S95B QD-OLED TV – Slika

   Što se kvaliteta prikaza tiče, imali smo visoka očekivanja, ali kako sam izbegavao da gledam strane recenzije kako bih imao potpuno neutralne utiske pri testiranju, nisam baš znao šta da očekujem po pitanju performansi panela. I već prvi pogled na par HDR materijala koje koristimo na praktično svim televizorima koji nam dođu u redakciju je davao indikaciju da je u pitanju nešto posebno, tim pre što je ovaj model na našoj polici zamenio Samsungov QN95B mini LED, a u LG CX OLED gledam svaki dan kod kuće, pa sam imao svežu referencu.

   Merenja su samo potvrdila ono što se videlo okom, a to je da je S95B apsolutno impresivan HDR displej kakav do sada nismo videli. Crna je, naravno zaista crna, što se i očekuje od OLED-a, ali ono što nismo očekivali je da je TV u stanju da isporuči čak 1000 nita na najfinijim detaljima, pa su sadržaji gde imate neke sitne akcente i odsjaje daleko upečatljiviji nego na bilo kom TV-u koji smo bili u prilici da vidimo do sada.

   Maksimalno osvetljenje koje smo izmerili je iznosilo za OLED apsolutno impozantnih 1417 nita i to na 9% pokrivenosti, pa je ovaj TV ne samo svetliji od LG panela i to blizu dvostruko, nego i vrlo blizu nedavno testiranog Mini LED modela, od koga naravno ima i znatno bolji prikaz. Ono što je takođe bolje nego na LG OLED panelima je i što je ABL, odnosno limiter osvetljenja znatno manje agresivan, pa TV na 25% pokrivenosti isporučuje oko 556 nita, na 49% 310 nita, a na 100% oko 193 nita, što je značajno više od onoga što smo do sada viđali na LG C seriji na primer.

   Kako će se ovo sve odraziti na dugotrajnost panela ostaje da vidimo, ali ako otpornost na burn-in bude na nivou onoga što je poslednjih godina postizao LG, a koja je bila zaista dobra, QD-OLED itekako ima svetlu budućnost, sve dok Micro LED ne siđe u mase, što neće biti tako skoro. Uglovi gledanja panela su izvanredni, kao i uniformnost, odbijanje refleksija je sasvim korektno, a ako nešto možemo zameriti QD-OLEDu sa tehničke strane, to je da usled trougaonog rasporeda subpiksela prikaz teksta kada povežete računar nije baš onako oštar kao na LG WOLED panelima, sa blagom koloracijom na ivicama slova.

   Ono što je još od samog opisa na koji funkcioniše QD-OLED tehnologija bilo jasno je da će usled odsustva dodatnog belog piksela i korišćenja Quantum Dot filtera za dobijanje primarnih boja, reprodukcija boja i širina raspoloživog spektra biti bolja u odnosu na LG OLED. Ovo je vidljivo pri gledanju živopisnih sadržaja gde boje, a pogotovo one jako svetle deluju primetno upečatljivije nego na prethodnim OLED panelima, pa čak i u odnosu na Neo QLED.

   Prikaz boja je zaista impresivan, pa je to uz pomenuti kontrast i svetlinu ono što vas kod ovog modela definitivno ne može ostaviti ravnodušnim. Panel je naravno pravi desetobitni, a prema našim merenjima pokriva zaista sjajnih 96.2% DCI-P3 spektra. Što se preciznosti prikaza tiče, najbolje izmereno Delta E odstupanje je viđeno u Filmmaker i Movie modovima sa korektnih 3.6, dakle malo preko granice od 3 koja se smatra nevidljivom za prosečno oko.

   Kao i na par prethodnih Samsung displej uređaja koje smo testirali ove godine i ovaj model podržava kalibraciju putem nekog od mobilnog telefona više klase ovog proizvođača i SmartThings aplikacije, mada rezultat varira, pa to nije baš nešto na šta bismo se oslonili – možete dobiti bolji ili lošiji prikaz, bez mogućnosti da proverite, pa ipak nema zamene za pravu kalibraciju, ako vam je to bitno.

   Samsung je po običaju više pažnje posvetio za oko impresivnijem nego vernijem prikazu, a u skladu sa tim su i brojne opcije procesiranja, poput dinamičkog tone mappinga, poboljšavanja nivoa detalja, kontrasta i boja putem veštačke inteligencije i sl. Ovo poslednje, odnosno primena mašinskog učenja pri obradi sadržaja niže rezolucije će pogotovo dobro doći pri gledanju standardnih TV kanala, npr. ako na Hipernetu odaberete neki od ne-HD kanala, mada poboljšava prikaz čak i kod 4K sadržaja.

   Sve pomenute opcije rade suptilno i bez preterivanja, ali vrlo dobro, pa će prosečni korisnik itekako uživati, dok se oni koji žele veran prikaz mogu držati Filmmaker i Movie moda. Što se ostalih opcija procesiranja tiče, tu je naravno i MEMC sa svim mogućnostima koje Samsung nudi u višoj klasi, a čiji efekat od blagog do potpunog soap opera glatkog kontrolišete putem dva slajdera za smanjenje zamućenja i trzanja.

   Tu je čak i Clear Motion strobovanja slike radi poboljšanja odziva, mada ono u slučaju OLED-a nije baš ni potrebno s obzirom da je odziv već sjajan, a prouzrokuje vidno treperenje koje ovu opciju čini ne baš upotrebljivom. Ukupno, daleko najimpresivniji prikaz koji smo videli do sada od jednog TV-a i bez konkurencije kada je u pitanju HDR, pogotovo za gaming, pa kapa dole Samsungu i za samu tehnologiju, ali i za implementaciju.

   Samsung S95B QD-OLED TV – Zvuk

   Što se zvuka tiče, nakon što smo sa police skinuli QN95 Neo QLED model koji nas nije oborio s nogu po tom pitanju i stavili znatno tanji QD-OLED, očekivali smo i tanji zvuk, ali to ne da nije slučaj, već nas je S95B zaista oduševio, kako kvalitetom zvuka, tako i reprodukcijom niskih frekvencija. Ako nas pitate odakle izvire zvuk, možemo samo da slegnemo ramenima – najverovatnije iz dodatka za elektroniku ili vibracijom kompletne površine panela, ali je ono što čujete zaista ubedljivo i upečatljivo.

   Bas se prostire vrlo nisko, čak do 35Hz, sa blagim opadanjem ispod 50Hz, pa i muzika zvuči odlično, sa dosta “udarca” koji skoro možete da osetite. Čak bismo rekli i da je zvuk unapređenje u odnosu na ono što smo čuli kod ranijih Q95 modela, jer deluje malo čistije i definisanije u niskim frekvencijama.

   Zvučna slika je prilično dobra, mada u direktnom poređenju možda ne baš kao na Neo QLED modelu, mada se koristi i manje zvučnika, nazivno je u pitanju 2.2.2 sistem. Poput slike i zvuk poseduje Inteligent mode u kome ga veštačka inteligencija prilagođava konkretnim sadržajima, čija će upotreba biti stvar ukusa, a kad smo kod ukusa, oni koji vole da sve to sami nameste imaju na raspolaganju i sedmopojasni ekvilajzer.

   Tu su i dve bitne opcije za okružujući zvuk, Dolby Atmos procesiranje i Object Tracking Sound koji bi zvuk određenih objekata na ekranu trebao da pametno izdvoji i projektuje tačno iz određene pozicije u kojoj se objekat nalazi na ekranu. Što se snage tiče, deklarisana je na 60W i utisak je da je u pitanju dovoljno glasan TV, primetno glasniji od Neo QLED modela.

   Smart mogućnosti – Tizen OS

   Što se Smart mogućnosti ovog modela tiče, sve je praktično identično kao kod nedavno testiranog QN95B, jer su oba TV-a bazirana na identičnoj Tizen 6.5 platformi, koja nudi vrlo bogate opcije, pogotovo kada je u pitanju bežično povezivanje mobilnih uređaja i deljenje slike. Naročito će koristi imati oni koji koriste neki od Samsung telefona ili nosivih i Smart Home uređaja, jer je njima na raspolaganju i deljenje kamere, integracija sa raznim Samsung servisima poput prikaza vežbi u kombinaciji sa Galaxy Watch satovima, kontrola pametnih uređaja i sl.

   Naravno tu su i aplikacije među kojima su svi relevantni video i muzički streaming servisi, kao i relativno bazične igre. Ovo je nešto gde je Samsung nekada bio u prednosti nad mnogim platformama, ali što je neočekivano sada možda i najslabija tačka ovog TV-a, s obzirom na to koliko je dobar u drugim aspektima. Daleko od toga da je izbor aplikacija loš, ali bilo bi lepo da Samsung malo osveži Tizen ili možda čak napravi saradnju sa Google-om kakvu smo videli na poslednjem Galaxy Watchu.

   Što se interfejsa tiče, redizajnirana verzija na ovogodišnjim modelima nije moj favorit, ali sam se nakon nekoliko modela na testu privikao i shvatio šta je Samsung želeo da uradi. Naime, umesto linije na dnu ekrana na kojoj je bilo sve u ranijim verzijama, sada duž leve ivice imamo tabove za sadržaje, pretragu, i ambijentalni mod, kao i Gaming Hub na određenim tržištima.

   Ideja je verovatno da se na ovaj način napravi prostora za neka buduća unapređenja i dodatne sadržaje koji će zauzimati svoje mesto u meniju. Glavna kategorija, koju ćete najviše koristiti je naravno Media jer se u njoj nalazi lista aplikacija, predlozi sadržaja za gledanje iz različitih video servisa, kao naravno i neizbežno mesto za banere u kome za sada nema reklama, ali ne bismo se opkladili da će tako i ostati. Dakle, izgled i raspored koji je izgleda trend u industriji i kakav smo viđali i na drugim platformama.

   Ambijentalni mod je vrlo lepo osmišljen i čini TV pravim ukrasom prostorije u trenucima kada ne gledate sadržaje, ali je pitanje koliko je on kod OLED-a dobra ideja na duže staze. Uostalom neki od sadržaja u ovom modu su bili primetno tamniji nego na Neo QLED-u, pa je Samsung možda i namerno ograničio svetlinu u statičnim sadržajima radi čuvanja panela.

   Što se kontrole TV-a tiče, novi daljinac podseća na one na koje smo navikli prethodnih godina, ali sa zanimljivim izmenama. Najpre crna boja u odnosu na sivu, plastika umesto metala (iako čvrstina ne pati zbog toga), uz zadržan izgled bruženog metala. Umesto izmenjive baterije sada je tu punjiva, koja se može dopuniti USB-C portom na dnu, solarnom ćelijom na zadnjoj strani daljinca, kao i radio talasima, odnosno WiFi-em, što su vrlo zanimljive inovacije, nekako u skladu sa klasom ovog uređaja.

   Samsung S95B QD-OLED TV – Utisci i cena

   Sve u svemu, QD-OLED ne samo da je ispunio očekivanja, nego je ispunio i ono što smo mogli samo da sanjamo od OLED-a. Apsolutno sve zamerke koje smo mogli imati na OLED do sada su ne samo ispravljene, već i unapređene i rezultat je življi i kontrastniji prikaz od bilo čega do sada viđenog.

   Samsung S95B je samim tim i apsolutno najbolji TV koji smo bili u prilici da testiramo i u pogledu prikaza se sa njim mogu porediti isključivo drugi QD-OLED bazirani modeli, poput Sony-evog A95K, od koga je S95B ipak kompletniji TV, pogotovo za gaming. Ovo je nivo kvaliteta prikaza o kome entuzijasti poput mene sanjaju godinama, pa apsolutno zaslužuje našu Editor’s Choice nagradu, čak i samo zbog toga, a da ne pominjemo i vrhunski zvuk i gaming opcije.

   A da biste snove pretvorili u stvarnost, trebaće vam 450.000 dinara, odnosno oko 3800€ za 65” ili 285.000 dinara, t.j. oko 2400€ za 55”, što je i skuplje od ovogodišnje LG C2 serije koju tek treba da testiramo. No, ko želi ne samo najbolje, nego i zaista vrhunsko, verujemo neće imati nikakvu dilemu.

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi
   Testirali smo: Motorola RAZR 50 Ultra