Tesla MT600BF (Video)

Tesla MT600BF (Video)

Pomalo neočekivano, domaći brend Tesla je ove godine izašao i sa dva kompjuterska monitora. Praktično najpovoljniji modeli na tržištu za svoju dijagonalu, 24" i 27" monitori iz Tesla MT600BF serije su premašili ono što bismo po pitanju slike i kvaliteta izrade očekivali od povoljnog kompjuterskog monitora.

  Sadržaj

   Pod brendom Tesla smo do sada imali prilike da vidimo priličan broj uređaja, od mobilnih telefona i televizora do bele tehnike i kućnih aparata. Dobro, i Cybertruck i Model S, ali to je druga Tesla. Ova naša domaća Tesla svake godine nas iznenadi nečim novim, konstantno proširujući svoj portfolio, a ove godine, potpuno neočekivano, u ponudi se našao i jedan par kompjuterskih monitora.
    

    
   Moramo priznati da je ovo verovatno bila poslednja stvar koju smo očekivali od Tesle, ali nam je drago, jer nam je kao entuzijastima monitora svakako interesantniji od nekih drugih kategorija, tim pre što su cene ovih modela na nedavnoj Black Friday akciji bile svega 10.000 dinara za 24” i 14.000 za 27”, odnosno 85 i 120€, što je priznaćete zaista povoljno za bilo koji monitor.
    
   Ovo su praktično dva najpovoljnija modela na tržištu u ovom trenutku za svoju dijagonalu, a ono što nas je posebno zaintrigiralo je što oba monitora koriste VA panele umesto bazičnog TN-a, što ujedno obećava i bolji kvalitet slike.
    
   Da li je zaista tako u praksi i šta zapravo nude Tesla 24MT600BF i 27MT600BF kako glase puna imena ova dva monitora, proverili smo u našem testu.Prvi utisak koji ova dva modela ostavljaju je da su u pitanju izuzetno lagani i tanki monitori, ali da je izrada na vrlo korektnom nivou. Sve je vrlo čvrsto, bez krckanja i uleganja, iako je praktično kompletan monitor izrađen od plastike, a samo na većem modelu je usled tankog profila moguće izazvati blago uvijanje ako baš namerite. Bočne i gornje ivice oba monitora su vrlo tanke, naročito na manjem 24” modelu, po čemu su nas podsetili na nedavno testirane ovogodišnje Dell modele. U odnosu na njih, Tesla MT600BF ima donju lajsnu sa teksturom brušenog metala, koja je uobičajene širine, ne onako tanku kao na Dell-u, mada ukupno monitori zaista izgledaju i izrađeni su daleko bolje nego što bismo to očekivali obzirom na cenu.
    
   tesla1s.jpg
    
   Postolja oba modela su potpuno jednostavna, sa ovalnim bazama različitih veličina, a koja zauzimaju minimalno prostora na stolu i sastavljaju se jednostavnim postavljanjem, bez šrafljenja. Nažalost, nije podržana rotacija već samo podešavanje nagiba, što s obzirom na činjenicu da je monitor lagan i nije neki problem, pa će vam jedini ograničavajući faktor biti podešavanje visine, pogotovo na manjem modelu.
    
   Sa zadnje strane zatičemo samo VESA 100×100 montažu ako monitor poželite da montirate na zid ili neku ruku, kao i sekciju sa konektorima u kojoj se pored onog za povezivanje eksternog strujnog adaptera nalaze još samo jedan HDMI i jedan VGA, odnosno D-Sub port za povezivanje sa starijim računarima.
    
   tesla2s.jpg
    
   Pri prvom uključivanju, pokušavali smo da napipamo tastere i na trenutak se ponadali da je u pitanju mini joystick na sredini donje ivice, ali je ipak u pitanju pet posebnih tastera koji se nalaze u toj poziciji. Tasteri su obeleženi, ali se oznake nalaze pored samih tastera, pa ih je praktično nemoguće pročitati, osim ako monitor ne okrenete na leđa. Ono što vam je najbitnije je da se monitor uključuje tasterom koji je skroz desno, onaj do njega poziva meni i služi za potvrdu, a ostala tri služe za kretanje kroz stavke i izlazak na prethodni meni. Srećom brzo ćete se navići na kontrole, kao uostalom i vaša baba ako koristi monitor, obzirom da je naš jezik podrazumevani, što je vrlo neobično videti na nekom monitoru. Sam meni nije neko remek delo dizajna, ali je dovoljno jednostavan i pregledan da brzo obavite ono što poželite.
    
   Što se slike tiče, rekli smo već, u pitanju su VA paneli, a rezolucija oba modela je Full HD, odnosno 1920×1080 piksela. Na manjem modelu je to idealno, pa je oštrina prikaza, a naročito teksta sasvim korektna, dok je na većem već na granici da bude premalo, mada je on svakako izbor onih koji žele veći monitor za malo para, pa nije realno očekivati bilo šta više od Full HD-a.
    
   tesla3s.jpg
    
   Maksimalna izmerena svetlina na oba monitora je bila oko 300nita, uz vrlo dobar nivo crne, naročito na većem modelu, što rezultuje i prilično visokim kontrastom. 24” model dostiže kontrast od 3745:1, a 27” čak 4575:1, što je zaista odlično, ne samo za monitore ovako niske cene.
    
   Negativna strana povoljnijih VA panela su ne baš sjajni uglovi gledanja, koji iako su nešto bolji nego kod TN panela, već nakon oko 30 stepeni pri gledanju sa strane pokazuju promenu game i svetline.
    
   Što se reprodukcije boja tiče, u pitanju su pravi osmobitni paneli, koji su u stanju da prikažu blizu 100% sRGB i oko 75% DCI-P3 spektra, što je vrlo dobro za većinu potreba. Oba monitora dolaze sa nekoliko predefinisanih profila za različite vrste upotrebe i žanrove igara, a najtačniji prikaz na oba modela nudi podrazumevani “Uopšteno” mod, sa Delta E odstupanjem od graničnih 3 na 24” i vrlo dobrih 2.8 na 27” modelu. Ukupno kvalitet slike je dosta bolji nego što bismo očekivali od monitora u ovoj klasi, što je uostalom i najbitnija stavka.
    
   tesla4s.jpg
    
   Probijanja pozadinskog osvetljenja po uglovima ekrana nema, ali postoji neuniformnost crne usled lošijih uglova gledanja, koja je nešto vidljivija na većem modelu, istina ništa izraženija nego što je to uobičajeno za monitore sa VA panelima.
   Kako se u današnje vreme svi manje ili više i igramo na računaru, verovatno će vas zanimati i kakav je Tesla MT600BF za gaming. 
    
   Panel ovog monitora se osvežava na 75Hz, pa u tom smislu monitor svakako obećava nešto više od bazičnih 60Hz. U našem testu smo doduše stekli utisak da je prikaz tečniji u 60 nego u 75Hz, pa nismo baš sigurni da je u 75Hz osvežavanje panela zaista toliko, kao da računar šalje 75 slika koje se ustvari prikazuju na 60Hz panelu. U svakom slučaju, preporuka je da o monitoru razmišljate kao o modelu sa 60Hz VA panelom. Odziv je u skladu sa tim, pa nije baš naročito brz, pogotovo u tamnijim delovima scene, mada su se igre poput Apex Legends ponašale sasvim korektno za jedan entry level monitor. S pozitivne strane, input lag smo izmerili na svega 8.5ms, što je u rangu sa najbržim modelima.
    
   tesla5s.jpg
    
   Monitor podržava i AMD Freesync od koga opet ne treba očekivati čuda s obzirom na ono što smo pomenuli sa osvežavanjem, a zanimljivo je da iako NVidia karte obično prepoznaju Freesync podršku i makar ponude opciju aktivacije varijabilnog osvežavanja, čak i ako monitor nije G-Sync kopatibilan, to ovde nije bio slučaj i opcija je bila potpuno odsutna.Ukupan utisak o prvim Tesla monitorima je svakako pozitivan jer za redovnu cenu od ispod 100€ za 24” i ispod 130€ za 27” model dobijete monitor koji je vrlo solidno izrađen, izgleda lepo i što je najbitnije daje sliku koja je više nego dobra za najpovoljniju klasu.
    

    
   Pomenute mane u vidu sumnjivog osvežavanja i ne baš sjajnih uglova gledanja i nisu nešto što je za zameriti za ovu cenu, pa oni koji su u potrazi za vrlo povoljnim monitorom sigurno neće pogrešiti ako izaberu neki od Tesla MT600BF modela.

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi