Tesla S901 55inch Android TV (Video)

Tesla S901 55inch Android TV (Video)

Navikli smo na Android na telefonima, ali kako on radi u svojoj zvaničnoj TV verziji?

  Sadržaj

   Ivan Mančić
   Iako smo do sada na testu imali više Tesla televizora, kao i predstavili lineup budžetskih modela za 2018. godinu, prava poslatica nas je sačekala tek ovih dana. Naime, Tesla je nedavno predstavila svoj novi model koji pripada potpuno novoj kategoriji u odnosu na sve prethodne televizore ovog brenda. U pitanju je prvi Tesla SMART TV, znatno više klase od svojih prethodnika, a baziran na Android operativnom sistemu. Iako je na našem tržištu prisutan solidan broj povoljnih Android televizora, nijedan od njih nije ostavio naročito dobar utisak, makar ne u odnosu na modele renomiranijih proizvođača sa sopstvenim OS rešenjima. No ipak, novi Tesla Android TV se bitno razlikuje od drugih Android TV-a po jednoj naizgled nebitnoj stvari – u pitanju je televizor sa zvaničnom Android TV sertifikacijom od strane Google-a. Koliko nam je poznato, jedini drugi modeli sa ovim sertifikatom na našem tržištu pripadaju Sony Bravia seriji.

   Par meseci pre predstavljanja ovog modela, imali smo prilike da razgovaramo sa ljudima iz Tesla razvojnog tima zaduženim za televizore. Tom prilikom su nam pomenuli svoj novi model koji je tada bio u procesu finalizacije, baziran na Android OS-u, Google sertifikaciju, kao i izazove koje Google postavlja pred proizvođače kako bi “blagoslovio” uređaje koji sertifikat zasluže. I pored toga, bili smo malo sumnjičavi i nismo verovali da će se takav TV bitno razlikovati, makar po pitanju operativnog sistema, od jeftinih Android televizora ili Android TV Box-ova koji se kod nas prodaju. U krajnjem slučaju, Android je Android, zar ne?Ipak, sa prenošenjem utisaka ćemo krenuti od početka. U našu redakciju je na test stigao najveći model S901 serije, sa ekranom od 55”, a pored njega, u prodaji su dostupni i modeli od 43” i 49”. Novi Tesla TV dolazi u povećoj šarenoj kutiji na kojoj su istaknute Android i oznake podržanih Google servisa. “If you got it – flaunt it” što bi rekao Mel Brooks. Za razliku od drugih modela ove dijagonale, koji su nam prethodno bili na testu, S901 je iznenađujuće lako raspakovati zahvaljujući pametnom patentu na donjem delu kutije. Praktično (iako ne i preporučljivo) ga može raspakovati i jedan čovek. Takođe, sa 15.5Kg TV je relativno lagan za ovu dijagonalu, iako ga nakon inicijalnog postavljanja verovatno nećete premeštati tako često.
   teslas90103_resize.jpg
   Uz njega dolazi sada već uobičajeno dvodelno aluminijumsko postolje sa po dve nožice koje se vrlo jednostavno šrafi i izgleda odlično, naročito u kombinaciji sa donjom lajsnom koja je od istog materijala. Za one koji umesto postolja žele da TV postave na zid, tu je i opcija 200×200 VESA montaže. Tesla S901 poseduje moderan dizajn kakav je aktuelan na većini današnjih modela više srednje klase. Pored pomenute lajsne sa Tesla logotipom na sredini, veliki 55” panel okružuje i okvir od tamnosive čvrste plastike, dok se sa donje strane nalazi vrlo diskretno uklopljen soundbar zvučnik crne boje, kao i IC prijemnik za daljinski. 
   teslas90106_resize.jpg
   Iako je sam okvir vrlo čvrst, panel poseduje određeni hod prilikom pritiska u uglovima, doduše bez uticaja na sliku. Zadnja strana televizora je relativno monolitna i pored ventilacionih otvora poseduje samo konektor za kabl za napajanje. Sa leve strane zadnjeg dela se nalazi utisnuta sekcija na kojoj se nalaze svi konektori. Sa donje strane sekcije  nalaze se dva HDMI ulaza, antenski konektor, komponentni ulaz (koji se koristi putem adaptera koji dolazi u pakovanju), USB 2.0 konektor sa podrškom za napajanje diskova do 500mA, izlaz za slušalice i digitalni optički audio izlaz. Tu je i Kensington Lock ukoliko želite da TV vežete da ne pobegne (kad je već pametan model u pitanju). Sa leve strane vas očekuje još jedan HDMI ulaz, USB 3.0 konektor sa napajanjem do 900mA i LAN konektor za povezivanje sa mrežom. Povezivanje na internet je naravno moguće i putem integrisanog 2.4GHz WiFi-a.
   teslas90114_resize.jpg
   Zanimljivo je odsustvo CI slota za dekoder kartice, mada, obzirom na SMART mogućnosti i podršku za aplikacije nekih od popularnih provajdera, u 99% slučajeva on i neće biti neophodan. Pored konektora, sa leve strane se nalazi i D-Pad četvorosmerni taster kakav sve češće viđamo na monitorima i televizorima i koji definitivno predstavlja koristan dodatak i najlakšu kontrolu ukoliko se desi da vam daljinski nije pri ruci, ili ga slučajno izgubite.
   teslas90109_resize.jpg
   Kada smo kod toga, uz S901 dolaze ne jedan, već dva daljinska upravljača. Prvi je “običan” daljinac, praktično isti kakav smo sretali i na Teslinoj S317 seriji, a koji nam se i tom prilikom dopao po pitanju izgleda i ergonomije. Ponovićemo, u pitanju je upravljač relativno uskog profila i zaobljene pozadine koji odlično leži u ruci, a nudi praktično sve neophodne funkcije za kontrolu jednog modernog TV-a. Prisutni su standardni tasteri za izbor kanala, kontrolu zvuka, pristup meniju i Home delu Android OS-a, direkcioni tasteri, kao i specijalni tasteri za kontrolu programskog vodiča, multimedije, ili pokretanje Netflix-a.
   teslas90110_resize.jpg
   Drugi daljinski je nešto poput čuvenog LG Magic Remote-a, samo bez žiroskopske kontrole, već sa prstenom za kontrolu kursora i tasterom u sredini. Ovaj daljinski služi za pojednostavljenu kontrolu, nudeći svega nekoliko neophodnih tastera, ali donosi i nešto što običan daljinac ne nudi. U pitanju je glasovna kontrola Google Asistenta putem ugrađenog mikrofona koji se nalazi na vrhu daljinskog upravljača. Umesto pritiskanja brojnih tastera, svakako je elegantnije jednostavno reći šta želite i prepustiti Google Asistentu da odradi ostatak posla.Za razliku od većine jeftinih Android televizora i Box-ova koji dolaze sa verzijama Androida prilagođenih sa drugih tipova uređaja, Tesla S901 pruža skoro čisto Android iskustvo, poput onog koje na telefonima nude Android One uređaji i interfejs se bitno razlikuje od svih jeftninih televizora i boxova koje smo do sada imali prilike da vidimo. U pitanju je Android 7 Nougat, koji je ujedno i najnovija verzija kada su u pitanju Android TV uređaji. Home ekran je prilično pregledan i na njemu će vas sačekati praktično sve najbitnije stvari poput aplikacija, izbora ulaza, prečica za podešavanja i izdvojenih sadržaja. Naravno, interfejs je prilagodiv, pa stavke lako možete premeštati i prilagoditi vašim potrebama.
   teslas90104_resize.jpg
   Druga bitna razlika je i zvanično podržan Google Play Store sa koga možete preuzimati aplikacije koje su dostupne za ovaj operativni sistem. Dostupne su samo aplikacije koje su prilagođene za korišćenje na TV uređajima, odnosno sa podrškom za kontrolu putem daljinskog upravljača, pa se neće dešavati da nešto instalirate, a da je nekompatibilno, zahteva touch ekran ili ne izgleda kako treba. Naravno, ne treba brinuti oko ovog ograničenja, pošto je broj dostupnih aplikacija zaista ogroman, a naravno uvek možete instalirati i neku od aplikacija putem .apk paketa skinutih sa interneta. Što se tiče preinstaliranih aplikacija, njih nema puno i svode se na Google servise, Youtube i Netflix. Prisutan je i Media Player koji je reprodukovao praktično sve moguće video, audio i foto formate koje smo probali. Iako sam TV ne podržava HDR, moguća je i reprodukcija HDR video sadržaja u standardnom modu.
   teslas90105_resize.jpg
   TV poseduje DVB-T2/T/C tjuner koji, zahvaljujući podršci za SBB EON aplikaciju, kao naravno i aplikacije drugih provajdera, u dobrom delu slučajeva neće biti ni potreban. Ono gde Android OS naročito postaje koristan je mogućnost instalacije KODI aplikacije (kao i naravno drugih sličnih), što vam uz malo podešavanja može dati pristup praktično neograničenom broju domaćih i stranih TV kanala, sportskih streamova, filmova, serija i drugih sadržaja.
   U radu, Tesla S901 je prilično fluidan i omogućuje brzo kretanje kroz stavke menija uz solidnu brzinu pokretanja aplikacija. TV pokreće četvorojezgrani Mediatek MT5891 procesor sa dvojezgranim Mali-T860 GPU-om, 2.5GB RAM memorije i 16GB prostora za aplikacije. Za snimanje programa sa TV-a možete koristiti USB disk kome ćete prilikom povezivanja dodeliti tu funkciju.  
   teslas90112_resize.jpg
   Kao što smo već spomenuli, zahvaljujući daljinskom upravljaču sa mikrofonom, moguća je i kontrola TV-a glasom koja radi iznenađujuće dobro. Dovoljno je pritisnuti taster sa oznakom mikrofona i reći ključnu reč ili frazu koja vas zanima, a TV će praktično odmah izbaciti rezultate, mahom sa Youtube-a. TV odlično razume naš jezik, pa je lako prepoznavao čak i neke egzotične fraze, a za pohvalu je i dobro prepoznavanje engleskih reči pri izgovoru koji je karakterističan za naše prostore. Preporučljivo je ne približavati daljinski ustima previše prilikom glasovnih komandi, pošto smo primetili da znatno bolje reaguje kada govorite normalnim tonom i držite ga onako kako bi to inače radili da običnim daljinskim upravljačem. Ovaj način kontrole je definitivno ne samo zanimljiv kao tehnička novotarija, već i vrlo koristan, pa ćete se nakon nekog vremena lako navići da umesto pritiskanja tastera koristite glasovne komande.
   Još jedna praktična stvar, a karakteristična za Google uređaje je i ugrađen Google Cast, koji vam omogućuje da povezivanjem vašeg mobilnog telefona streamujete sadržaje direktno na veliki ekran. Vrlo korisno kada npr. sedite sa prijateljima i želite da im pokažete nešto sa telefona ili tableta.
   teslas90107_resize.jpg 
   Ono što nas je posebno oduševilo, a što će biti zanimljivo gejmerima, je kako ovaj TV radi sa Steam Link aplikacijom. Naime, ukoliko se vaš desktop računar nalazi u drugoj prostoriji, a povezan je na istu mrežu kao i TV, Tesla S901 može streamovati igre koje imate na svom Steam nalogu putem mreže i omogućiti vam igranje kao da praktično sedite za računarom koji je na TV fizički povezan. Na TV možete povezati i USB ili Bluetooth gamepad i na taj način kontrolisati igre, a podržani su i miš i tastatura, pa će FPS igre kao što su Counter Strike i PUBG raditi kao da ste zaista za računarom.  
   teslas90108_resize.jpg
   Kada smo kod igara, iako to nismo očekivali, S901 poseduje solidno nizak input lag, naročito u Game modu, pa predstavlja i validno gaming rešenje ukoliko ga povežete na PC putem HDMI kabla.Pored SMART funkcija, glavni novitet kod nove Tesla serije je i 4K rezolucija. Naime, S901 modeli poseduju ekran rezolucije 3840×2160 piksela. Iako se ne navodi u specifikaciji, u pitanju je najverovatnije panel IPS tipa sa 8 bita po kanalu boje. Uz osvetljenje deklarisano na  maksimalnih 300cd/m2, ovo naravno znači odsustvo podrške za HDR, mada bi korišćenje HDR kompatibilnog panela verovatno značajno uticalo na cenu. U specifikaciji se takođe ne navodi statički kontrast, a naše merenje je pokazalo ne impresivnih 473:1. Maksimalno izmereno osvetljenje je sa 407.8 nita doduše solidno premašilo deklarisano.
   teslas90111_resize.jpg
   U meniju, slika poseduje nekoliko predefinisanih modova poput korisnik, bioskop, živopisno, sport i jako osvetljeno. Živopisni mod deluje dopadljivo, naročito kada TV povežete sa računarom, dok je najtačniji mod bioskopski.
   U merenjima kolorimetrom, u tom modu je izmereno solidno visoko prosečno DeltaE odstupanje od 14.7 u proseku, pa se ovaj TV nažalost ne može baš pohvaliti preciznim prikazom. Merenja u grayscale spektru su pokazala preveliko prusustvo plave boje u ukupnom RGB odnosu, što je verovatno i uzrok velikog odstupanja. Ovo ne bi bio problem da je u meniju dostupno podešavanje RGB kanala, jer bi smanjivanje plave boje tačnost verovatno dovelo na dobar nivo. Podešavanje topline boje nije bilo dovoljno za ovu korekciju.  Obzirom da je ovo SMART TV, nadamo se da će ova opcija biti dodata u nekom narednom ažuriranju softvera, jer bi značajno popravila utisak koji je inače dobar kada je ostatak uređaja u pitanju.
   teslas90101_resize.jpg
   teslas90102_resize.jpg
   Od dodatnih funkcija vezanih za sliku, TV poseduje i algoritme za redukciju šuma, kao i upscaling sadržaja niže rezolucije, koji rekli bismo radi sasvim korektno, kako sa Full HD, tako i sa HD i SD televizijskim sadržajima. 
   S901 dolazi sa integrisanim soundbar zvučnikom koji se nalazi na donjoj ivici prednjeg dela televizora. U pitanju je rešenje snage 2x10W, sa podrškom za Dolby Audio procesiranje i DTS Surround. Zvuk je zadovoljavajuće jačine, jasnoće i kvaliteta, pa korisnici neće imati razloga da posegnu za nekim eksternim rešenjem. U meniju je omogućeno i podešavanje balansa (levo/desno), kao i doterivanje frekventnog odziva, sa dovoljno opcija da zvuk prilagodite vašim željama. Naravno, tu je i automatska kontrola jačine koja će ujednačiti sadržaje različite glasnoće.
   teslas90117_resize.jpg
   [modul]specifikacija=9447[/modul] 
   Teslin Android TV prvenac je ukupno ostavio vrlo dobar utisak, pre svega svojim zaista širokim mogućnostima i njihovom odličnom implementacijom. Praktično sve što smo probali, a zaista smo se trudili da isprobamo sve što ovaj TV i Android platforma nude, radilo je bez problema i onako kako je predviđeno, što moramo priznati nismo očekivali.  Kada se sve uzme u obzir, Tesla S901 je vrlo koristan uređaj, koji praktično prevazilazi sve što očekujemo od jednog TV-a po pitanju multimedijalne zabave. Igre, aplikacije, društvene mreže, streaming, povezivanje sa računarom i telefonom, ovaj TV praktično može sve. Pored toga, glasovna kontrola koja radi odlično je nešto što će korisnicima brzo od zabavnog futurističkog detalja postati svakodnevno korisna stvar. Iako je slika solidnog, ali ne i visokog kvaliteta, uz mogućnost da se softverskim ažuriranjem utisak dodatno popravi, mišljenja smo da ovaj TV po cenama od oko 500€ za najmanji do oko 670€ za najveći model ima puno toga da ponudi. Svima koji su u potrazi za novim 4K televizorom, Teslina S901 serija Android televizora može predstavljati vrlo zanimljiv izbor i ponuditi zaista sjajnu zabavu za celu porodicu.
    
   Prednosti:– Android 7.0 sa svim svojim mogućnostima- Glasovna kontrola- 4K rezolucijaMane:– Tačnost prikaza boja- Nedostatak RGB korekcije u meniju
    

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi