Tesla televizori za 2018. - 32S317, 43S317 i 43K307

Tesla televizori za 2018. - 32S317, 43S317 i 43K307

Tesla je krajem prošle godine predstavio deo svog TV line-up za 2018. godinu, a dobili smo priliku da vam predstavimo tri vrlo povoljna modela

  Sadržaj

   Ivan Mančić
    
   Verujemo da nema ljubitelja tehnike koji ne voli kada mu u ruke dođe neko parče nove tehnologije. Uređaji koji donose nova tehnička rešenja ili neke do tada neviđene funkcije su i razlog zbog kog volimo tehniku, željno iščekujući svaki novitet. Ipak, ne smemo zaboraviti da je u današnje vreme tehnika namenjena svima i da postoji veliki broj uređaja čiji zadatak nije da budu najbolji i inovativni, već da pruže funkcionalnu tehnologiju širokom broju potencijalnih kupaca. Neki od tih uređaja se projektuju da ponude što nižu cenu, ostvarivanjem uštede gde god je ona moguća, dok određeni proizvođači pred sebe postavljaju teži cilj – ponuditi proizvod koji nije nužno najjeftiniji, ali koji nudi kvalitet više u svom cenovnom rangu. Ovo je bio i princip kojim se vodio poznati domaći brend Tesla prilikom projektovanja tri modela televizora koji su se našli na našem testu. U pitanju su dva 43” modela i jedan 32” televizor iz aktuelnih S317 i K307 serija. Koliko su bili uspešni u svojoj nameri, saznaćete u nastavku ovog teksta. 
   Najmanji i ujedno najpovoljniji model koji nam je stigao na test je 32” TV koji pripada Teslinoj S317 seriji. U pitanju je HD Ready televizor rezolucije 1366×768 piksela. Iako je 720p rezolucija prilično skromna za ovu dijagonalu, sa svega 49 PPI gustinom piksela, treba imati u vidu da je ovo entry-level model namenjen pre svega gledanju TV kanala koji se kod nas i emituju u rezolucijama do 720p. Kada se u obzir uzme i cena koja se kreće oko 19.000 dinara, što ovaj TV svrstava među povoljnije 32” modele na tržištu, jasno je u tom rangu cene ne treba očekivati čuda po pitanju specifikacije. Panel je osvežavanja od standardnih 60Hz, sa deklarisanim maksimalnim osvetljenjem od 450cd/m2, 100.000:1 dinamičkim kontrastom, odzivom od 8ms i horizontalnim i vertikalnim uglovima gledanja od 178 stepeni. Realni uglovi gledanja su zaista odlični, pa će slika izgledati jednako dobro sa svih mesta u prostoriji, bez vidljive promene u bojama. Maksimalno izmereno osvetljenje je 259cd/m2, što je solidno manje od deklarisanog, ali svakako dovoljno visoko. Maksimalni realni izmereni kontrast je iznosio vrlo dobrih 1069:1.
   teslatv201805_resize.jpg
   32S317 poseduje nekoliko predefinisanih modova slike, standardni, meki i dinamički. U merenjima kolorimetrom, meki mod se pokazao kao najtačniji sa prosečnim DeltaE odstupanjem od 5.7 i maksimalnim od 9.3. Ovo naizgled nije impresivan rezultat, mada je naš utisak da slika zapravo u svim modovima vuče blago ka plavoj, pa da je to i razlog odstupanja. Subjektivno, slika deluje relativno prirodno i za razliku od nekih jeftinijih modela čak i vrlo poznatih proizvođača, nije se preterivalo sa zasićenjem boja, pa je ukupan utisak dobar, i pored toga što bele i sive vrlo blago vuku na plavo.Pored predefinisanih, dostupan je i Custom mod u kome je moguće detaljno podešavanje balansa boja, pa smo njega iskoristili i za kalibraciju. Iako je malo verovatno da ćete ovaj TV koristiti povezan na računar, najpre zbog niske rezolucije, nakon kalibracije je postignuta solidna tačnost, sa 95.4% pokrivenosti sRGB spektra.
   32s317softwarm.jpg 32s317kalibracija.jpg
   Ono gde bismo pohvalili ovaj TV je zvuk. Kako je kućište vrlo skromnih dimenzija, nismo očekivali da će nas iznenaditi ni jačinom, niti kvalitetom. Srećom, zvuk je vrlo prijatno iznenađenje po oba parametra, vrlo jasan i sasvim solidnog tonskog balansa. Dostupno je nekoliko predefinisanih modova (standardni, muzika, film, sport) koji menjaju balans frekvencija, prilagođavajući ga sadržaju (npr. Sport mod naglašava govor), a na raspolaganju je i Custom mod koji vam daje detaljne kontrole. Prisutna je i opcija okružujućeg zvuka, koja naravno ne čini čuda, ali možda donekle doprinosi utisku prostornosti.
   teslatv201806_resize.jpg 
   Iako nije u pitanju SMART model, softver ovog televizora zapravo nudi priličan broj upotrebljivih opcija. Sam meni je vrlo pregledan, čistog i jasnog dizajna, sa 5 sekcija namenjenim slici, zvuku, opcijama namenjenim podešavanju vremena i tajmera i sekciji za kontrolu pristupa i zaključavanje određenih kanala. Dostupan je priličan broj jezika, među kojima su i srpski, hrvatski, bosanski i crnogorski, pa verujemo da će se sa podešavanjem i korišćenjem ovog TV-a lako snaći svaki balkanski poliglota, kao i vrlo neiskusni korisnici. Ako negde čak i “zapne”, plavi taster na daljinskom upravljaču daje punu verziju korisničkog uputstva (na izabranom jeziku) koji će razjasniti sve nedoumice. Sam daljinski upravljač je relativno zgodnog oblika i umerene veličine, a nudi sve potrebne opcije za kontrolu svih mogućnosti. Sekcije su odvojene delom od sjajne plastike, što uz direkcione i tastere za kontrolu zvuka i kanala pomaže prilikom lakše navigacije. Sa donje strane televizora je prisutan i vrlo praktičan taster sa četvorosmernim  D-Padom kojim možete kontrolisati sve parametre i bez daljinskog upravljača.
   teslatv201808_resize.jpg
   Nakon prvog uključivanja, TV nudi pretraživanje kanala prema prethodno izabranoj zemlji, a naknadno ih lako možete i organizovati po želji.  32S317 poseduje tjuner sa podrškom za DVB-T2 emitovanje, DVB-C kablovsku i DVB-S2 satelitsku televiziju, kao i CI+ slot koji omogućuje upotrebu kartica za dekodiranje kanala. Mi smo ovaj TV testirali upotrebom sobne antene i uredno je pronašao sve kanale uz dobar prijem i pored relativno slabog signala. Slika je bila čak vrlo dobra, što je verovatno delom i posledica niže rezolucije panela, odnosno odsustva potrebe za algoritmima za skaliranje slike. Tesla 32S317BH poseduje i pregledan programski vodič koji će vam omogućiti lak izbor programa, kao i programiranje snimanja emisija na USB disk. Naravno, tu je i standardni teletekst.  
   teslatv201811_resize.jpg
   Softver ovog televizora poseduje i jednostavan multimedijalni plejer sa podrškom za video, audio i foto formate i mogućnošću pravljenja playliste. Podržan je solidan broj formata, uključujući i x264 i x265 , a jedino što nismo uspeli da pustimo na njemu su 4K demoi, nakon čega smo se prisetili da je ovo ipak TV vrlo skromne cene i da malo previše očekujemo.Zaista, za oko 19.000 dinara, ovaj TV pruža dopadljivu sliku i vrlo pristojan zvuk, pregled i snimanje TV programa i fleksibilan multimedijalni plejer, što u paketu obećava puno zabave za relativno malo para.
   [modul]specifikacija=9379[/modul]teslatv201802_resize.jpg
   Ovaj model deluje kao stariji brat ili krupniji rođak prethodno opisanog, što je i razumljivo obzirom da oba modela pripadaju istoj seriji. Pored izgleda, 43S317 sa manjim modelom deli i softver, daljinski upravljač, konektore i praktično sve mogućnosti koje smo prethodno opisali.
   Najbitnija razlika je, svakako, upotreba znatno većeg panela, pa je ovaj model opremljen ekranom od 43”, koji kada se postavi pored manjeg modela izgleda prosto gigantski. Veća dijagonala povlači i višu rezoluciju, pa 43S317 pruža Full HD rezoluciju od 1920×1080 piksela, uz gustinu piksela od 51.23, nešto veću od svog manjeg rođaka. Specifikacija po pitanju kontrasta, uglova gledanja i osvetljenja je identična sa 32” modelom, a ponovo je najtačniji mod slike bio “meki” uz prosečni DeltaE od 4.7 i maksimalni od 7.8, što je nešto bolje od merenja ostvarenih na manjem modelu. Čini se, doduše, da i ovaj model poput prethodnog ima minimalno veću prisutnost plave koja utiče na tačnost izmerenih boja. Srećom, kao i kod prethodnog modela, ukupan utisak slike je dobar, jer se oko automatski privikne na nešto plavlji white balance, pa slika subjektivno deluje prirodno, najviše zahvaljujući odlično podešenom zasićenju boja.
   43s317softwarm.jpg
   43s317kalibracija.jpg
   43S317 za razliku od manjeg modela dolazi sa nešto jačim zvukom (2×8 umesto 2x6W), vrlo sličnog kvaliteta, uz naravno veću maksimalnu glasnost i nešto ubedljiviji spektar niskih frekvencija. Pohvale upućene prethodnom modelu važe i za ovaj u još većoj meri, pa verujemo da će korisnici biti vrlo zadovoljni zvukom. Pored odlične jasnoće govora u npr. Talk-show emisijama i odlične punoće zvuka pri gledanju filmova, ovaj TV zvuči vrlo ubedljivo i pri slušanju muzike, što baš nismo sretali često ni na znatno skupljim modelima.   
   teslatv201812_resize.jpg
   Sa cenom oko 37.000 dinara i ovaj model spada u povoljnije televizore svoje dijagonale. Iako su u približnom rangu cene dostupni i neki SMART modeli, smatramo da nedostak browsera i aplikacija u ovom slučaju i nije bitan nedostatak, naročito što dobro implementiran media player i opcija snimanja TV programa praktično pokrivaju najbitnije i najkorisnije funkcije.
   [modul]specifikacija=9380[/modul]tesla43K30718.jpg 
   43K307 je definitivno, makar po našem ukusu, najlepši od tri modela na testu. K307 serija poseduje elegantniji i tanji okvir oko ekrana u odnosu na S317 seriju, ukrašen samo Tesla logotipom na sredini donje ivice. Takođe, za razliku od “nogica” koje drže S317 modele, kod ovog modela je implementirano vrlo elegantno postolje koje zaista doprinosi vizuelnom utisku koji TV ostavlja. Poput 43S317 modela, 43K307 poseduje Full HD panel od 43” identične specifikacije (osvetljenje od 450cd/m2, 60Hz, 8ms, 100.000:1 kontrast), osim što je kod ovog modela naveden i MCI (Motion Clarity Index) od 120Hz. Ovo u praksi daje nešto glatkiji prikaz kretanja, što je naročito primetno u krupnim planovima, gde na nekim televizorima scena ume da “zaštuca”.
   tesla43K30716.jpg
   Panel ugrađen u ovaj model je dao i najveće izmereno maksimalno osvetljenje od sva tri modela na testu – 283cd/m2. S druge strane, tačnost boja je bila lošija od prethodna dva modela uz prosečno DeltaE odstupanje od 6.8 i maksimalno od 15.6, takođe u “mekom” modu slike. Interesantno je da je i ovaj model imao boje blago pomerene ka plavom delu spektra, ali u ovom slučaju u softveru ne postoji opcija Custom podešavanja, već samo nekoliko predefinisanih profila (standardni, meki i dinamički).
   43K307softwarm.jpg 43K307kalibracija.jpg
   Softver K307 serije se razlikuje od S317 modela, najpre vizuelno. Šareniji je i slikovitiji, uz malo drugačiju organizaciju menija. Iako nam se meni S317 serije više dopao i delovao preglednije, moramo priznati da je i K307 serija jednako jednostavna za snalaženje i korišćenje i sa izuzetkom pomenutih detaljnih RGB podešavanja slike, poseduje sve opcije koje smo pomenuli i na dva prethodna modela, uključujući i podršku za video formate u media plejeru, kao i snimanje programa na USB disk.
   tesla43K30717.jpg
   Daljinski koji dolazi uz ovaj model se takođe razlikuje od prethodna dva modela. Nešto je širi i klasičnijeg dizajna, bez akcentovanih delova, pa snalaženje nije jednako intuitivno kao kod onog koji dolazi uz S317 seriju. Umesto D-Pad tastera, na ovom modelu se nalazi sedam pojedinačnih tastera za kontrolu i kretanje kroz meni, poput onih na većini monitora.
   Iako solidnog kvaliteta zvuka, 43K307 nije bio na nivou 43”, pa ni 32” modela iz S317 serije, kojoj je zvuk zaista jača strana. I pored 2x6W deklarisane snage, ovaj model je blago zaostajao kako po pitanju jačine, tako i po jasnoći.Ono što je prednost 43K307 modela su svakako konektori. Prisutna su čak 3 HDMI konektora, od kojih jedan podržava i MHL za povezivanje mobilnih uređaja. Takođe, za razliku od S317 serije, ovaj model poseduje i VGA ulaz za povezivanje sa PC desktop ili laptop računarima, dva USB porta, izlaz za slušalice i digitalni audio izlaz za povezivanje eksternih zvučnika.
   tesla43K30724.jpg
   Cena ovog modela je praktično jednaka 43S317 modelu, pa će se potencijalni kupci verovatno naći u dilemi. Nadamo se da prethodni redovi razjašnjavaju razlike i da će na osnovu njih biti lakše doneti odluku.
   [modul]specifikacija=9381[/modul]Prvi utisak koji imamo nakon ovog testa je koliko je ustvari napredovala tehnologija, omogućavajući nam da u praktično najpovoljnijoj i svima dostupnoj klasi imamo ovako upotrebljive uređaje. Sva tri modela nude vrlo solidnu sliku, uz dodatne mogućnosti kakve su do pre svega par godina bile nezamislive u ovom cenovnom rangu. Uz tjuner koji podržava praktično sve standarde i multimedijalni plejer koji će pustiti praktično sve fajlove koje skinete iz vaše omiljene ne-sasvim-legalne internet videoteke, ovi televizori nude sve što je potrebno većini korisnika, naročito onih kojima su 4K / HDR/ 3D / Smart modeli van finansijskog domašaja.

   Individualno, Tesla 32S317 zaslužuje pohvalu u domenu najpovoljnijih modela. Za nešto malo više novca u odnosu na baš najjeftinije televizore dostupne na našem tržištu, dobijate sliku solidnog kvaliteta, zvuk i više nego solidnog i opciju gledanja TV i digitalnih sadržaja bez potrebe za drugim uređajima. Smatramo da ovaj model nudi odlično odabran set dodatnih mogućnosti i praktično sve što je zaista bitno i neophodno, pa mu ovom prilikom dodeljujemo Value For Money nagradu.
   teslanagrada_resize_1.jpg 
   43S317 model je korak više, nudeći veću dijagonalu, bolju rezoluciju, još bolji zvuk i sve funkcije koje su nam se dopale i kod manjeg modela.43K307 pruža lepši dizajn, više različitih konektora i minimalno bolji motion rate, uz nešto lošiji zvuk u poređenju sa (po tom pitanju odličnim) S317.
   Vredi napomenuti da sva tri modela dolaze sa trogodišnjom garancijom, što je svakako dodatan plus, naročito kada su u pitanju cenovno povoljniji televizori.
   Ukoliko vam je potreban TV, a ne želite da potrošite previše novca, ovi Tesla televizori predstavljaju vrlo validnu opciju u klasi najpovoljnijih modela, sa mnogo manje neizvesnosti po pitanju kvaliteta slike, zvuka i implementacije dodatnih opcija, u odnosu na druge u tom rangu cene.
    
    

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi