Tipovi panela i osvetljenja

Tipovi panela i osvetljenja

Nisu svi modeli LCD televizora napravljeni sa istim odlikama. Među njima postoje određene razlike, kao što je recimo vrsta pozadinskog osvetljenja ili koji tip panela koriste. U ovom članku ističemo sa kojim se sve tipovima možete sresti i pružamo uvid u njihove karakteristike.

  Sadržaj

   Tipovi pozadinskog osvetljenja kod panelaPozadinsko osvetljenje je forma osvetljavanja korišćenog u ekranima tečnog kristala ( LCD-ovima ). Zbog toga što LCD-ovi ne proizvode svetlo sami ( za razliku od Cathode ray tube (CRT) ekrana), oni trebaju osvetljenje da proizvedu vidljivu sliku. Osvetljenje može da bude postavljeno sa strane ili iza LCD panela. Moderni LCD ekrani imaju ugrađen svetlosni izvor, i sastoje se od nekoliko slojeva. Pozadinsko osvetljenje je obično prvi sloj otpozadi.
   Da bi se napravila slika, potreban je mehanizam da reguliše intenzitet svetla pixela ekrana. Za ovo su korisćeni svetlosni ventili koji kontrolišu količinu svetlosti koja dolazi do mete tako što blokiraju njen prolazak na neki način. Najčešći element je polarizujuci filter koji polarizuje svetlo od izvora u jednom ili dva dijagonalna pravca i onda je propusta kroz drugi filter da blokira nepoželjno svetlo.Tipovi pozadinskog osvetljenja kod LCD televizora
   Dele se na dva glavna tipa:
   – CCFL (Cold Cathode Fluorescent Lamps) osvetljenje – stariji deblji televizori- LED (Light Emitting Diode) osvetljenje – noviji tanji televizori
   Kod CCFL pozadinskog osvetljenja nema podgrupa i kod njega su lampe paralelno postavljene iza ekrana i uz pomoć difuzora šire svetlost preko cele površine ekrana.Tipovi LED osvetljenja mogu biti:
   – Edge LED – najčešći tip koji se sreće danas
   Kod njega se diode u vidu trake nalaze na ivicama televizora i svetlost se pomoću difuzora i vodiča svetlosti prenosi na čitavu površinu ekrana. Ova metoda je najčešća i najjeftinija za proizvodnju, ali ne nudi uvek najbolju uniformnost svetlosti, tako da se dešava da na crnoj pozadini svetlo probija najčešće po ćoškovima ili u drugim predelima ekrana.
   – Edge LED sa lokalnim zatamnjivanjem 
   Diode su i dalje smeštene na ivicama, ali je ekran podeljen u veći broj zona koje se zatamnjuju ili posvetljavaju u zavisnosti od toga šta se u tom delu prikazuje na ekranu. Ni kod njega uniformnost nije idealna, tako da će svetlost opet u nekoj meri probijati na crnoj pozadini.
   – Full Array LED
   Ovaj tip je dosta sličan sa CCFL osvetljenjem samo što se umesto hladnih katoda koriste diode koje su paralelno u trakama smeštene iza ekrana i tako emituju svetlost, koja se širi na celu površinu ekrana pomoću difuzora.
   – Full Array LED sa lokalnim zatamnjivanjem
   Najboji tip od svih pomenutih, ali se jako retko sreće na televizorima pre svega što je dosta skup za proizvodnju. Kod njega su diode smeštene u velikom broju iza ekrana i svaka od njih se može nezavisno prigušiti ili osvetliti nezavnisno, tako da pružaju najbolji kvalitet slike
    
   Tipovi LCD panelaTN Film (Twisted Nematic)– dosta mali troškovi proizvodnje i mala prodajna cena- ograničeni uglovi gledanja- brz odziv piksela- mrtvi pikseli se prikazuju kao beli, a zaglavljeni pikseli prikazuju RGB (Crveno Zeleno Plave) boje- manji nivoi kontrasta što znači da dubina crne boje nije kao kod VA baziranih panela- netačnija reprodukcija bojaIPS (In Plane Switching)– poboljšani uglovi gledanja u odnosu na TN- veoma dobra reprodukcija boja- sporije vreme odziva piksela u odnosu na TN panele- mrtvi pikseli se prikazuju kao crni- manji nivoi kontrasta što znači da crna boja nije toliko tamna kao na VA baziranim panelimaSuper-IPS (S-IPS)– uglovi gledanja isti kao kod IPS koncepta- verovatno najbolja reprodukcija boja od svih tipova panela- manje koštaju da se proizvedu nego IPS paneli- poboljšano vreme odziva piksela u odnosu na IPSMVA (Multidomain Vertical Alignment)– kompromis između TN i IPS tehnologija- superiornija reprodukcija boja od TN panela, ali ne toliko dobra kao kod IPS panela- veoma dobri uglovi gledanja, ali ne toliko dobri kao kod IPS panela- veći nivo kontrasta od TN i S-SPS što znači da imaju jako dobar nivo crne boje- mrtvi pikseli se prikazuju kao crni- sporije vreme odziva piksela u odnosu na TN i IPS panele- detalji mogu biti izgubljeni kada se gledaju tamne scenePremium-MVA (P-MVA)– isto kao kod MVA koncepta- overdrive tehnologija poboljsava brzinu odziva piksela, ali je i dalje duže vreme nego kod TN panela- može da ima malo degradiranu reprodukciju boja zbog “Overdrive” procesaPVA (Patterned VA)– isto kao kod MVA koncepta- veći uglovi gledanja od MVA panela- veći nivo kontrasta od MVA panela što znači da imaju najdublji mogući nivo crne bojeSuper-PVA (S-PVA)– isto kao kod PVA koncepta- “Magic Speed” (Samsungov ekvivalent Overdrivu-u) dodatno poboljšava odziv piksela- poboljšana reprodukcija boja u odnosu na PVA- poboljšani uglovi gledanja

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi