VOX 43ADS660B (Video)

VOX 43ADS660B (Video)

VOX-ova najnovija ADS660 serija Smart televizora donosi sa sobom jednu zanimljivost u vidu implementacije punokrvne Android TV platforme, koja je daleko bolje prilagođena velikim ekranima u odnosu na neka custom rešenja koja koriste skinovan Android interfejs sa custom launcher-ima. Takođe, ovo je i televizor koji u testiranoj 43“ dijagonali dolazi sa cenom koja se kreće oko 1000 dinara po inču, što ga dodatno čini vrlo zanimljivim širokom krugu kupaca.

  Sadržaj

    
   Vladimir Pejić 
    
   Sa ADS660B modelima Vox je odlučio da zauzme jaku poziciju u budget segmentu, pa ih zbog toga nećete viđati u ekstremnim dijagonalama. Trenutno su dostupne dve, 40“ i 43“, a zanimljivo je da je razlika u ceni između ova dva modela simbolična pa smo ubeđeni da će se većina kupaca opredeliti baš za ovaj malo veći model. Oba modela dolaze sa FullHD ekranima i Direct LED osvetljenjem, integrisanim WiFi-jem, tri HDMI ulaza od kojih HDMI 3 nudi i ARC funkciju za povezivanje sa AV risiverima i lakšu kontrolu zvuka. Tu su zatim i dva USB 2.0 konektora za povezivanje eksternih memorija, a uz same konektore istaknuto je da im je napajanje maksimalnih 500mA, što znači da ste ograničeni ili na USB flash stickove ili dodatno napajane extHDD-ove.
    

    
   TV vam takođe nudi i TF slot, ili u prevodu microSD (nekadašnji TransFlash, koji se npr. u Kini još uvek tako zove) kojim eventualno možete proširiti ugrađenu memoriju operativnog sistema. VOX 43ADS660B raspolaže još i sa ukupno tri tjunera, od kojih je satelitski DVB-S2 izdvojen zasebno, a DVB-T2/C koriste drugi ulaz. Ovi tjuneri dodatno su upotpunjeni CI+ interfejsom koji omogućava praćenje Pay kanala, uz odgovarajuću pretplatničku karticu. 
    
   VOX43ADS660B1mala.jpg
    
   Ova prilično bogata I/O sekcija nudi vam još i 3.5mm audio izlaz, Optical Out, kao i dva nestandardna 3.5mm konektora na koje kačite specijalne Component i Audio adaptere koji se dobijaju u pakovanju. Ako kojim slučajem želite da strimujete dosta multimedijalnih sadržaja sa nekog Home servera na raspolaganju vam je i Ethernet konekcija koja će ponuditi dosta stabilniju vezu od WiFi-ja, a zanimljivo je i da TV poseduje analogni D-Sub video konektor pa ga tako možete koristiti i kao monitor za neke starije PC mašine. U cenovnoj klasi kojoj ovaj TV pripada ovako bogata I/O sekcija se retko viđa.  
   Kada otvorite pakovanje 43ADS660B modela na samom vrhu dočekaće vas standardni strujni kabl, kao i dve plastične „nožice“ koje montirate sa po dva priložena šrafa svaku. Nakon što malo dublje zađete u kutiju pronaći ćete kesicu sa uputstvima, daljinskim upravljačem i baterijama, kao i dva adaptera za Component ulaz i Audio. Montaža priloženih „nožica“ je vrlo jednostavna ali je sam kvalitet istih na vrlo niskom nivou. Na sreću, tu su i standardni VESA mount-ovi pa TV možete lako okačiti i na zid.  
    VOX43ADS660B2mala.jpg
    
   VOX43ADS660B3mala.jpg
    
   VOX43ADS660B4mala.jpg
    
   Profil TV-a, kao i sam okvir oko ekrana su prilično tanki što je svakako omogućilo Direct LED pozadinsko osvetljenje (kada je sam okvir u pitanju). Dizajn je dvobojni, s tim da glossy crna dominira većim delom okvira i da se srebrna „lajsna“ nalazi samo na donjem delu. I prednji i zadnji deo TV-a izrađeni su u potpunosti od plastike i ono što nam se npr. nije dopalo je da su otvori za zvučnike na dnu pokriveni vrlo tankim slojem plastike u vidu rešetkastog otvora pa ne preporučujemo da prilikom pomeranja TV-a isti hvatate rukama na tom delu. Još jedna zamerka kod pozadinskog dela ide za tzv „kanal“ u kojem se nalaze HDMI 1 i 2, VGA i Optical konektori – previše je „plitak“ i prilikom povezivanja npr. HDMI kabla standardnog dizajna bilo je problema oko opterećenja samih konektora budući da kabl gotovo nije mogao biti povezan pod normalnim uglom. Ovo naravno možete lako rešiti nabavkom HDMI kablova koji dolaze sa konektorom postavljenim pod uglom od 90 stepeni. 
    
   VOX43ADS660B5mala.jpg
    
   VOX43ADS660B6mala.jpg  VOX43ADS660B7mala.jpg
    
    
   VOX43ADS660B8mala.jpg
    
   VOX43ADS660B9mala.jpg 
   Ako želje i očekivanja uskladite sa cenovnom klasom u kojoj se VOX 43ADS660B nalazi mogli bi se čak i iznenaditi onim što ovde dobijate. Glavna stvar, koju smo ranije i istakli u tekstu je upravo Android TV operativni sistem koji prožima kompletan interfejs ovog TV-a kao i njegove multimedijalne mogućnosti. Prva stvar koju smo uradili nakon logovanja na Google nalog bila je instalacija nekoliko aplikacija sa Google Play prodavnice. CPU-Z nam je pokazao da TV pokreće slabašni DualCore Cortex A9 SOC sa integrisanom Mali-400 grafikom. Ako sa ovakvom kombinacijom npr. želite da igrate moderne igre ostaćete kratkih rukava, ali će pokretanje nekih nezahtevnih biti moguće. 
    
   VOX43ADS660B10mala.jpg 
   VOX43ADS660B11mala.jpg
    
   VOX43ADS660B12mala.jpg
    
   Interfejs Android TV-a sastoji se iz nekoliko redova, gde na vrhu imate standardni “What`s hot” prikaz koji će vam u zavisnosti od instaliranih aplikacija nuditi prikaz aktuelnih video klipova na YT, popularnih filmova ili serija na Netflixu itd. Jedan red ispod nudi vam brz pregled svih Input-a gde su neaktivni zasivljeni, a aktivni imaju normalnu boju kako bi tačno znali na kojem je priključen neki spoljašnji uređaj. Treći red nudi prikaz instaliranih aplikacija, kao i prečica za google search itd. Osim već pomenute Google Play prodavnice, ovde ćete pronaći i VOX prodavnicu. Unutar nje možete pronaći dosta standardnih multimedijalnih aplikacija, kao i neke prilično korisne, za AirPlay sa iOS uređaja ili Remote kontrolu televizora mobilnim telefonom. Ovu Remote aplikaciju smo isprobali i prilično je impresivna jer vam pored dodatnog daljinca za TV nudi i opciju da bukvalno stream-ujete prikaz sa bilo kojeg inputa na ekran vašeg telefona. VOX prodavnica radi na principu regularne .apk instalacije aplikacija i ne zahteva da budete ulogovani na Google Play kako bi ih koristili. 
    
   VOX43ADS660B13mala.jpg 
   Jedna od najvećih prednosti Android TV uređaja je što po default-u dolaze sa Google Cast funkcijom, što je u osnovi nativna implementacija Chromecast-a unutar TV-a. Opciju smo testirali sa testnim Xiaomi Mi5s telefonom i radila je besprekorno, dok se naš drugi testni LG Q6 nije nikako mogao povezati sa TVom preko WiFi Direct opcije, koja najverovatnije nije podržana. 
    
   VOX43ADS660B14mala.jpg
    
   Sam interfejs Android TV-a zna ponekad biti prilično usporen, a krivicu za to treba potražiti kod samog Google-a budući da od sličnih problema pate i višestruko skuplji Android televizori. Rešenje postoji a ogleda se u manuelnoj deaktivaciji nepotrebnih servisa koji su stndardno pokrenuti u pozadini ovog OSa. Dakle, sam OS korene vuče sa telefona a sa njima i loš menadžment radne memorije. 
    
   VOX43ADS660B15mala.jpg
    
   VOX43ADS660B16mala.jpg
    
   Daljinski upravljač je prilično dobar za neku normalnu upotrebu, a nudi vam čak i simulaciju miša gde strelicama pokrećete kursor, međutim mi smo odlučili da u startu povežemo USB miš koji je drastično ubrzao rad sa unosom teksta, skrolovanjem web stranica itd. Neki bežični komplet tastature i miša je svakako naša preporuka za što bolje iskustvo korišćenja naprednijih funkcija. 
    
   VOX43ADS660B17mala.jpg
    
   VOX43ADS660B18mala.jpg
    
   Kada su performanse ugrađenog SOC-a u pitanju ostali smo pomalo i u čudu. Naime kako je ovde reč o televizoru FullHD rezolucije očekivano je da je to i neki maksimum koji će TV podržati kada je multimedija u pitanju. Međutim, podrška za HEVC dekodiranje omogućila je potpuno gladak prikaz 4K video materijala, kodiranih upravo u H.265 formatu. Playback H.264 materijala u 4K rezoluciji doduše nije bio moguć ali to i ne čudi. Kada je regularan HD Ready i FullHD materijal u pitanju tu nije bilo ograničenja i svi fajlovi su reprodukovani besprekorno.  
    VOX43ADS660B19mala.jpg
    
   VOX43ADS660B20mala.jpg
    
   VOX43ADS660B21mala.jpg
    
   VOX43ADS660B22mala.jpg
    
   VOX43ADS660B23mala.jpg
    
   VOX43ADS660B24mala.jpg
    
   Na kraju, što se kvaliteta prikaza tiče po nekom subjektivnom osećaju Standard mod prikaza nudio je najprirodniji prikaz, ali su nam merenja kolorimetrom pokazala da je plava boja prenaglašena u gotovo svim modovima. O samom panelu nemamo nikakve informacije, ali po pitanju prikaza boja i samim uglovima gledanja reč je o IPS tipu. Ono što je naša preporuka da uradite nakon kupovine je prebacivanje na Standard mod prikaza i deaktivacija dodataka poput digitalnog smanjenja šuma i dinamičkog kontrasta. Ovo je standardno aktivirano, a deaktivacija istih će drastično izoštriti i posvetliti sliku. 
    
   VOX43ADS660B25mala.jpg
    
   VOX43ADS660B26mala.jpg
    
   VOX43ADS660B27mala.jpg
    
   VOX43ADS660B28mala.jpg
    
    
    
    
     
   VOX 43ADS660B svakako nije idealan televizor, ali kada je u pitanju cenovna klasa u kojoj se nudi on to i ne mora biti. Kvalitet prikaza ugrađenog panela je sasvim OK, pogotovo u odnosu na neke druge televizore sličnih manje poznatih brendova koje smo viđali za sličan novac, a 50Hz osvežavanje je takođe u skladu sa klasom. Ako ga kupujete zbog Smart sistema od ugrađenog SOC-a ne treba očekivati čuda, ali uz par tweak-ova koje Android dozvoljava, kao i mogućnost proširenja interne memorije ovo bi moglo čak biti i vrlo prijatno iskustvo.
    

    
   Multimedijalne mogućnosti su nas oduševile, ne samo zbog HEVC H.265 performansi već i zbog proste činjenice da Android nudi gotovo neograničene mogućnosti za iskorišćavanje postojećih resursa. Google Play store podrška je samo šlag na torti jer nudi bezbroj alternativa za sve vrste multimedijalnih zanimacija.
    
   VOX43ADS660B29mala.jpg 
   Kada je Remote upotreba u pitanju jedino što bi voleli videti je neka VOX brendovana aplikacija umesto third party rešenja, ali opet to su takođe “čari” Android platforme. A tu su i neke dodatne mogućnosti upravljanja smart home uređajima, pametnom rasvetom … ako za tako nešto postoji Android aplikacija budite sigurni da ćete to moći uraditi preko ovog TV-a. 
    VOX43ADS660B31mala.jpg
    
   Sve u svemu, reč je o solidnom TV-u vrlo dobro odmerene cene koji je kreiran za nezahtevne kupce ali nudi mnogo toga za uloženi novac. Zbog toga dobija “Benchmark Approved” nagradu! 
    
   Prednosti 
   – Povoljna cena 
   – I/O sekcija 
   – Android TV 
   – Daljinski upravljač 
   – Multimedijalne mogućnosti 
    
   Nedostatci 
   – Ništa značajno 
    
   CENA: 43.000,00 RSD

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi
   Dell G16 7630 (2023) test - brz i glomazan