VOX 55DSW400U (Video)

VOX 55DSW400U (Video)

VOX 55DSW400U nudi mnogo za oko 560€. 4K UHD rezolucija, WiFi konekcija, Smart TV platforma i HEVC H.265 podrška – sve ovo na papiru zvuči sjajno i što je još bolje u praksi i funkcioniše. Ako niste preterano zahtevni i ne zalazite dublje u analizu toga kako sve nabrojano i zaista u praksi i funkcioniše onda od nas imate preporuku, jer je za nezahtevne korisnike ovo vrlo dobra kupovina.

  Sadržaj

   Vladimir Pejić
    
   Na Benchmark testu se našao 55“ model DSW400U serije, ali pored njega na tržištu još možete pronaći i 43“, 49“ i 65“ modele. Ono što je pomalo čudno, kada je ponuda u pitanju je što su razlike u ceni između 43“, 49“ i 55“ modela oko 100€, dok je 65“ model iz nekog razloga skoro duplo skuplji od 55“ verzije. Upravo to ovaj 55“ model čini vrlo zanimljivim, najviše iz razloga što ga možete kupiti za oko 10€ po inču, a to je odnos koji je donedavno krasio FullHD modele televizora. Kada je sam televizor u pitanju reč je dakle o 4K UHD rezoluciji od 3840×2160 piksela, koji dolazi sa in-house Smart TV platformom, ugrađenim WiFi-jem. 
    

    
   O ugrađenom panelu ne postoje nikakve informacije, ali je sudeći po nekom subjektivnom zapažanju reč o nekoj osnovnoj varijanti Vertical Alignment tipa matrice. Kažemo „osnovnoj“ najviše zbog uglova posmatranja koji su prilično mali, čak i za standardne VA modele. Takođe, TV dolazi i sa Direct LED osvetljenjem što sa sobom u ovom konkretnom slučaju nosi i nešto deblje kućište. Televizor još na raspolaganju ima ugrađena tri tjunera za DVB-T2/C/S2 prijem, dva HDMI ulaza, jedan USB i VGA. 
    
   VOX55DSW400U1mala.jpg 
   U pakovanju ćete na samom vrhu pronaći dve plastične ali prilično robusne nožice, daleko kvalitetnije od onih na 43ADS660B modelu televizora koji smo nedavno testirali, a ono što nam nije jasno je to da je ovaj TV na sajtu proizvođača i reklamnim materijalima predstavljen na totalno drugačijem postolju koje se pritom ne dobija sa TV-om. Činjenica je da ovako izgleda lepše nego na reklamnom materijalu, ali je ta druga vrsta postolja dosta bolji izbor ako imate TV komodu ograničene širine. Strujni kabl je kod ovog modela povezan direktno na kućište, a unutar kutije još možete pronaći kesicu sa uputstvima i daljinski upravljač sa dve AA baterije. Sam daljinac je vrlo zanimljivog dizajna, dobro leži u ruci i poseduje prilično dobar raspored tastera, doduše sa malo većom „gužvom“ na centralnom delu gde sami tasteri nisu jasno definisani i razdvojeni, pa ćete tokom perioda privikavanja često gledati koji taster treba pritisnuti, barem dok se ne naviknete. 
    VOX55DSW400U2mala.jpg
    
   VOX55DSW400U3mala.jpg 
   Dizajn TV-ja predstavlja kombinaciju crne glossy plastike, metalnog ruba na dnu koji se na sredini širi kako bi ugostio VOX logo uz IR senzore, i plastične imitacije hroma na bokovima i vrhu. Sa ovim hromiranim dodacima TV izgleda prilično elegantno pogotovo kada ga montirate na zid. To nas odmah vodi ka pozadini gde pronalazimo VESA mount otvore i kombinaciju centralnih i bočno postavljenih konekcija.
    
   VOX55DSW400U4mala.jpg
    
   VOX55DSW400U5mala.jpg
    
   Raspored na ovoj pozadinskoj I/O sekciji je blago rečeno haotičan i natrpan, pogotovo ako u obzir uzmemo same dimenzije televizora. Tu nalazimo optički audio izlaz, dva HDMI konektora gde HDMI 1 poseduje Audio Return Channel funkciju, dva antenska ulaza za DVB-T2/C i DVB-S2 signale, kao i Ehternet i D-Sub ulaze. Na boku je priča nešto drugačija i tu su na malo većem prostoru smešteni Composite analogni konektori, jedan USB, CI slot i 3.5mm izlaz za zvuk. Na dnu ovog bočnog panela nalazi se mali točkić koji 3-smernim pomeranjem odmenjuje neke bazične kontrole daljinca. Nije sjajno rešenje, ali je bolje nego da nema ničega. U specifikacijama na zvaničnom sajtu stoji da TV poseduje tri HDMI konekcije i SCART, ali smo mi ovde pronašli samo dva HDMI konektora bez SCART konekcije.
    
   VOX55DSW400U6mala.jpg
    
   VOX55DSW400U7mala.jpg
    
   Inače, kompletna pozadina TV-a izgleda vrlo utegnuto, a kvalitet plastike je prilično visok pa o tome nećete morati puno razmišljati ako ga često budete premeštali ili kačili na zidni nosač. Ono na šta treba obratiti pažnju kod zidnog nosača je sama udaljenost TV-a od zida, jer pozadinski I/O sa digitalnim konekcijama neće biti dostupan ako se odlučite za neko bazično rešenje nosača, zato preporučujemo varijantu nosača koji poseduje mehanizam “izvlačenja” i pomeranja. To navodimo zbog činjenice da na boku TV-a imate samo analogni video ulaz, što sumnjamo da ćete koristiti u paru sa 4K ekranom. 
   Kao što smo već istakli, VOX 55DSW400U je 4K Smart televizor i svakako će svima biti zanimljiv ovaj Smart deo, budući da sam televizor ionako dolazi po vrlo povoljnoj ceni za ovu klasu i dijagonalu uopšte. Reč je o in-house varijanti vrlo čudne Smart TV platforme, koja je u stvari samo interaktivni web interfejs. Dakle, ovde je reč o web stranici u okviru custom SmartTV interfejsa koji se uopšte ni ne izvršava na samom televizoru, ali koji nas je poprilično pozitivno iznenadio odzivnošću i brzinom izvođenja određenih radnji, što opet doduše može čak i zavisiti od vaše internet konekcije. Nažalost, kada je prezentacija samog interfejsa u pitanju ovim aspektom nismo bili preterano oduševljeni. Naime interfejs ove Smart platforme renderuje se u jako niskoj rezoluciji, najverovatnije 720p, što kompletan prikaz interfejsa čini vrlo mutnim. Ovo svakako nije nešto što želite da vidite na svom novom 4K ekranu. Međutim, same “aplikacije” se ipak prikazuju u 4K rezoluciji što donekle vadi čitavu stvar. 
    
   VOX55DSW400U8mala.jpg
    
   Dizajn samog interfejsa je koncipiran tako da u levom delu nudi nesmetano praćenje TV kanala ili sadržaja sa TV Inputa, dok vam AccuWeather “widget” daje informacije o vremenu napolju. Na desnom delu se nalaze sve instalirane aplikacije, kao i Market u kojem možete pronaći još nekoliko novih.  Ono što je kod samog Marketa pomalo čudno je da se on ne otvara u nekom novom “prozoru”, već spisak dostupnih aplikacija izbacuje kao overlay za sekciju gde pratite TV program. Ovaj deo nam se nimalo ne dopada jer je vrlo nepregledan i konfuzan. Međutim, i same aplikacije su vrlo upitne upotrebne vrednosti tako da ćete na kraju najviše koristiti YouTube i Netflix, a sam Netflix čak ima i decidirani taster na daljinskom upravljaču. Sa upotrebom ove dve aplikacije smo vrlo zadovoljni, jer obe podržavaju 4K prikaz u potpunosti. TV doduše ne podržava HDR boje, ali će sav HDR sadržaj biti vrlo fino prilagođen prikazu na ovom SDR 4K UHD ekranu što je za svaku pohvalu.
    
   VOX55DSW400U9mala.jpg
    
   Što se npr. tiče samog TV OSD interfejsa on je npr. u potpunosti odvojen od Smart TV dodatka i prezentovan je u 4K rezoluciji, što je za svaku pohvalu jer izgleda odlično. Tu ćete tako pronaći standardne sistemske opcije za podešavanje Slike i Zvuka, kao i aktivaciju/deaktivaciju nekih dodatnih processing mogućnosti. Sekcija Instalacija je vezana za pretragu DVB kanala, bilo da je reč o zemaljskim, kablovskim ili satelitskim. Pregledač Medija će vam reprodukovati A/V fajlove sa eksternih memorija. Koristili smo standardne USB Flash stickove, kao i eksterno napajane hard diskove i svi su radili bez problema, čak i sa više particija. I na kraju sekcija čudnog naziva Interneta vam nudi Opera web browser (za koji preporučujemo da nabavite neki wireless miš/tast kombo), Netflix, YouTube ali i lansiranje SmartTV web sekcije. Generalni zaključak ovde je da sve radi vrlo brzo, ali da VOX mora malo više poraditi na poliranju samog interfejsa budući da ima pravopisnih grešaka kod nekih internih funkcija, pa čak i mešanja ćirilice i latinice na par mesta.
    
   VOX55DSW400U10mala.jpg
    
   VOX55DSW400U11mala.jpg
    
   Kada je multimedija u pitanju, interni plejer će bez problema reprodukovati sve H.264 i H.265 fajlove koje mu ponudite, bilo da su u subHD, FullHD ili UHD rezoluciji. Ono što je problematično je što kod subUHD materijala kvalitet prikaza u velikoj meri zavisi od bitrate-a samih video fajlova. Što je niži to će pikselizacija i zamućenja u prikazu biti izraženija. Sve ovo navodi nas na zaključak da TV ne poseduje napredne algoritme za upscale video sadržaja nižih rezolucija. Kod 4K UHD materijala dolazi do drugog problema – statički kadrovi izgledaju spektakularno čisto i oštro ali već pri blagom kretanju slika počinje da se muti, dok kod 24p sadržaja TV ispoljava vrlo izražene judder efekte. Međutim, ovo je normalno za većinu televizora pa se za tu svrhu najčešće koristi neka vrsta obrnute 3:2 pull down metode prikaza koja ublažava judder efekte. Naša zamerka ovde ide samo zbog toga što neki FullHD modeli iz VOX ponude imaju ovo implementirano, dok ovaj iz nešto više klase očigledno nema.
    
   VOX55DSW400U12mala.jpg
    
   VOX55DSW400U13mala.jpg
    
   VOX55DSW400U14mala.jpg
    
   Kada je kvalitet same slike u pitanju već smo naveli naša zapažanja da je zbog nešto lošijih uglova ovde najverovatnije reč o VA panelu. Kada TV postavite na zid tako da je centar u visini vaših očiju, kako je bio postavljen kod nas u kancelariji, tada dobijate vrhunski kvalitet prikaza boja. Međutim, svaki drugi način smeštaja rezultirao je potpuno ispranim prikazom. To je i inače odlika VA panela, ali kod 55DSW400U modela sama cena nam otkriva da je najveća ušteda napravljena baš tu, kod odabira samog panela. 
   Utisci oko ovog modela su poprilično pomešani. S jedne strane, ako vam je samo cena važna, 55DSW400U nudi mnogo za oko 560€. 4K UHD rezolucija, WiFi konekcija, Smart TV platforma i HEVC H.265 podrška – sve ovo na papiru zvuči sjajno i što je još bolje u praksi i funkcioniše.
    

    
   Ako niste preterano zahtevni i ne zalazite dublje u analizu toga kako sve nabrojano i zaista u praksi i funkcioniše onda od nas imate preporuku, jer je za nezahtevne korisnike ovo vrlo dobra kupovina. Ako ipak zahtevate malo više od prosečnog korisnika, 55DSW400U neće moći da zadovolji sve što želite. 
    VOX55DSW400U15mala.jpg
    
   Ako krenemo od osnove, a to je multimedija, činjenica je da TV može da reprodukuje sve što mu zadate zahvaljujući dobroj optimizaciji i HEVC podršci koja je očigledno odlično implemetirana. Problem nastaje kod naprednije obrade slike jer ispikselizovani 1080p video sadržaji sa niskim bitrate-om (osim ako je reč o punokrvnim BluRay filmovima) neće izgledati baš sjajno ako ste alergični na tako nešto i tražite “dlaku u jajetu”. Ovo se doduše može lako rešiti stream-ovanjem Netflix i YouTube sadržaja u 4K rezoluciji. Činjenica je da su streaming servisi trenutno i najpopularniji oblik konzumacije multimedije, tako da ovo svakako ide u korist ovom TV-u. 
    
   VOX55DSW400U16mala.jpg
    
   Kvalitet slike će kod ovog TV-a više zavisiti od njegovog smeštaja nego od internih podešavanja, pa ako u obzir uzmete da za ovaj novac na ovakvoj dijagonali jednostavno ne možete dobiti 4K UHD panel koji će se takmičiti sa OLED-om ili nekim FALD D-LED modelima, koji pritom koštaju i do 4x više, tada će zidna montaža ovog TV-a rešiti čak i problem nešto lošijih uglova posmatranja. Sve u svemu, iskustvo u praksi mu ide u korist kada su podrška za formate i sama brzina u radu u pitanju, ali sama prezentacija i kvalitet slike koji ovaj TV nudi nisu nešto čime će zahtevniji kupac, koji traži 4K UHD model TV-a biti u potpunosti zadovoljan.
    

    
   Prednosti:
   – Cena  
   – HEVC podrška
   – Brzina rada
    
   Nedostaci:
   – Kvalitet prikaza sub-UHD materijala
   – Judder kod 24p materijala
   – Upscale algoritam
   – Interfejs SmartTV sekcije
    
   CENA: 560€
    

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi
   Dell G16 7630 (2023) test - brz i glomazan