Aplikacija koja iPhone pretvara u univerzalni daljinski upravljač

I to ne samo za vaš televizor, već za svaki pametan uređaj koji posedujete.

Veoma je lepo imati jedan univerzalni daljinski upravljač koji možete koristiti za sve pametne uređaje koji se nalaze u vašoj kući. Ali, ako je takvo rešenje moguće dobiti pukim instaliranjem aplikacije na vaš mobilni telefon, cela stvar postaje zanimljivija. Kako javlja TheVerge, upravo to na umu imaju tvorci jedne veoma interesantne iOS aplikacije. 

Koja aplikacija je u pitanju?

Aplikacija o kojoj govorimo naziva se Fluid One i predstavlja sveobuhvatno rešenje za kontrolisanje svih uređaja koji imaju neku vrstu “pametne” funkcionalnosti. Neki od uređaja koje biste mogli da kontrolišete su osvetljenje, brave, kamere, termostat i mnogo drugih. Sve što treba da uradite jeste da otvoite aplikaciju, uperite vaš iPhone u smeru uređaja koji želite da kontrolišete, i uradite ono što ste naumili. 

Na primer, ukoliko telefon okrenete ka pametnoj RGB sijalici, mogli biste da promenite intenzitet njenog sijanja, boju, ili je uključite  isključite. A sve to samo mobilnim telefonom i bez ikakve potrebe za komplikovanim i skupim univerzalnim daljinskim upravljačima. Ovo stvarno zvuči dobro, kao neki magični štapić. Pored toga, unutar same aplikacije mogu se podesiti neke automatske predefinisane radnje za razne uređaje u vašem domaćinstvu. 

Princip funkcionisanja 

Kako ovo funkcioniše? Tako što aplikacija koristi kombinaciju UWB (ultra-wide beacons) hardvera koji biste rasporedili po vašoj kući ili stanu i sposobnosti ove aplikacije kako bi se prvo skeniralo vaše domaćinstvo i napravila mapa celokupnog prostora i svih pametnih uređaja koji se u njemu nalaze. Svaki od ovih UWB odašiljača ima domet od nekih 8 i po do 9 metara i obuhvata sve uređaje u tom opsegu. A kako se iPhone uklapa u sve to? Ovaj telefon u sebi sadrži upravo UWB tehnologiju koja mu omogućava da adekvatno komunicira sa ovim odašiljačima i precizno kontroliše pametne uređaje. 

Kako kažu sami tvorci uređaja, “Naš sistem izračunava poziciju telefona u trodimenzionalnom prostoru tako što istovremeno meri udaljenost od nekoliko UWB odašiljača koji se nalaze u vašoj kući. Nakon toga, sistemi unutar telefona poput kompasa, kamere i žiroskopa određuju orjentaciju telefona kako bi se precizno odredilo u šta ste ga tačno uperili. Dakle,  jedna prava napredna verzija univerzalnog daljinskog upravljača od telefona. 

U ovom trenutku, Fluid One napravio je Kickstarter kampanju sa ciljem od 100.000 dolara kako bi se otpočela proizvodnja ove aplikacija zajedno sa odašiljačima. Cena celokupnog kompleta za one koji se odluče da odmah naruče ovaj sistem iznosila bi 249 dolara, dok postoje i kompleti koji se kreću i do  749 dolara za veće kuće. 

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi